LAR tiedottaa 5.2.2024
5.2.2024
Rytmisen voimistelun lajin kehittämisryhmä (LAR) on nimennyt alatyöryhmät tulleiden hakemusten perusteella.
Rytmisen voimistelun alatyöryhmät kehittävät lajia toimintakauden painopisteet huomioiden ja tekevät ehdotuksia lajin kehittämisryhmälle. Kaikkien ryhmien tarkemmat tavoitteet ja toimintatavat määritellään kauden alkaessa. Alatyöryhmien toiminta käynnistyy alkuvuoden 2024 aikana.
Special Olympics rytmisen voimistelun kehittämisryhmä
Ryhmän kokoonkutsujana toimii soveltavan voimistelun asiantuntija Sini Mattila, Voimisteluliitto. Kehittämisryhmä: Sanna Peltola (Pakilan Voimistelijat), Mari Mieskonen (Tampereen Sisu), Susanna Kuusela (Sport Club Vantaa), Elina Halonen (Sport Club Vantaa), Tiia Forsell-Nopanen (Hämeenlinnan Voimisteluseura), Sanna Nuija (Jyväskylän Naisvoimistelijat) ja Johanna Lähdesmäki (Seinäjoen Voimistelijat)
Tuomarityöryhmä (TTR)
PJ LAR:n tuomaritoiminnan vastaava Saila Pitkänen (Brevet – tuomari), Mira Koskinen (Brevet – tuomari), Alexandra Mavrakis (Brevet – tuomari), Anna Hakala (I – tason tuomari, OVO) ja lisäksi lajipäällikkö Emma Tast (Brevet)
Kilpailutyöryhmä
PJ LAR:n kilpailutoiminnan vastaava Susan Salmela (OVO), Nea Jeromaa (TuUl), Jouki Tikkanen (TaSi) ja LAR:n lasten voimistelun vastaava Nina Ahonen (Elise)
Lajikulttuurin kehittämisen muutostyöryhmä
Vuonna 2023 perustettu lajikulttuurin kehittämisen muutostyöryhmä koostuu kahdeksasta ydinjäsenestä ja lisäksi seurojen pääyhteishenkilöistä. Ryhmä jatkaa toimintaansa myös vuonna 2024 nykyisellä kokoonpanolla, josta voit lukea täältä.
LAR tiedottaa 13.2.2024
13.2.2024
RV kilpailu 2, 6.-7.4.2024
Lajin kehittämisryhmän (LAR) päätöksellä kilpailuun on lisätty yksilöiden prejuniorien A ja B – sarjat (maks.6 voimistelijaa / sarja).
Tämän muutoksen myötä kyseisille sarjoille järjestetään kevätkaudella Suomessa viisi (5) kilpailua. Suositus on osallistua Voimistelupäiviin sekä sen lisäksi enintään 3 kilpailuun / voimistelija (mahdollisuuksien mukaan lähialueella järjestettävät kilpailut).
LAR tiedottaa 27.2.2024
Päivitetty Kilpailusääntö ja sen liite
Lajin kehittämisryhmä (LAR) on tehnyt pieniä tarkennuksia Kilpailusääntöön ja sen liitteeseen.
- Alle 12 – vuotiaiden voimistelijoiden kilpailupukujen tulee olla Voimisteluliiton lasten voimistelun linjausten mukaisia. Muilta osin noudatetaan FIG:n sääntöjä.
- B-tason kilpailuissa joukkueessa tulee olla vähintään 4 voimistelijaa, enintään 8 voimistelijaa. Kahden näytön välillä voi vaihtaa enintään 3 voimistelijaa. Ohjelmaa suorittaa yhtä aikaa 4-6 voimistelijaa. Jokaisen voimistelijan tulee kilpailuissa suorittaa vähintään yksi näyttö. Joukkueen yksi jäsen voi samaan aikaan olla jäsen kahdessa eri joukkueessa.
- Senioreiden joukkueiden väline vaihtuu puolivuotta ja junioreiden vuotta enne FIG:n välinekiertoa. Syksyllä 2024 senioreiden joukkueiden väline SM – kilpailussa on nauha ja junioreiden keilat.
Kaikki tarkennukset löytyvät päivitetystä Kilpailusäännöstä ja sen liitteestä Voimisteluliiton materiaalipankista. Kaikkia toimijoita pyydetään tarkistamaan, että käytössä ovat uusimmat säännöt ja liitteet.
Päivitetty Tuomariohjesääntö
- Tuomariohjesääntöön on tarkennettu tuomareiden ikävaatimuksia koskeva kohta. Tuomarina voi toimia, kun on täyttänyt 15-vuotta. Koulutukseen voi tapatuskohtaisesti osallistua jo aiemmin, mutta ennen ilmoittautumista tulee olla yhteydessä lajipäällikköön.
- Ylituomarisääntöön on tarkennettu tuomaripaneelien pisterajoja koskeva kohta, jonka tarkoituksena on sujuvoittaa kilpailupäivän kulkua. Varjotuomariohjeeseen varjoarviointiin liittyvä vaatimus (arvioitavan päivän pituus).
Kaikki tarkennukset löytyvät päivitetystä Tuomariohjesäännöstä. Kaikkia toimijoita pyydetään tarkistamaan, että käytössä on uusin Tuomariohjesääntö.
EM – kilpailun 22.-26.5.2024 tuomarit
Lajin kehittämisryhmä (LAR) on nimennyt EM – kilpailun tuomareiksi Saila Pitkäsen, Brevet I (senioreiden yksilöt ja joukkue) ja Alexandra Mavrakiksen, Brevet I (junioreiden yksilöt).
Junioreiden joukkueet arvokilpailuissa 2025 (EM/MM)
Lajin kehittämisryhmän päätöksellä vuoden 2025 arvokilpailupaikasta kilpailevat seurajoukkueet/seurojen yhteistyöjoukkueet. Alustavasti paikka jaetaan kahden karsintakilpailun perusteella, mutta lopulliset karsintakriteerit määritellään erikseen maajoukkue- ja arvokilpailuvalintakiteereissä 2025. Junioreiden joukkueen jäsenet voivat vuonna 2025 olla vuosina 2010 – 2011 syntyneitä.
Pohjoismaiden mestaruuskilpailun 8.-10.3.2024 tuomarit
Saila Pitkänen, Svetlana Evchina, Mari Tienhaara ja Ege Soidla sekä mahdollisesti sunnuntaina yksi myöhemmin nimettävä tuomari.
Kevään arvokilpailukarsintojen ja SM – kilpailun tuomarit
Lajin kehittämisryhmä on nimennyt tuomarit kevään arvokilpailukarsintoihin ja SM – kilpailuun tuomarikyselyyn ja muistutukseen tulleiden vastausten perusteella.
16.3.2024 junioreiden ja senioreiden EM – karsinta 1: Nina Ahonen, Auri Barygina, Anna Hakala, Natalia Korotkova, Mira Koskinen, Ilmi Laine, Julia Romanyuk-Laukia, Saila Pitkänen, Eveliina Rajajärvi, Ege Soidla (vain seniorit), Rosa Tirronen, Irina Yushina (vain seniorit), Vera Zimina
6.4.2024 junioreiden ja senioreiden EM – karsinta 2 ja SM – karsinta: Auri Barygina, Anna Hakala, Titta Heikkilä, Kiia Huotari, Natalia Korotkova, Mira Koskinen, Ilmi Laine, Alexandra Mavrakis, Julia Romanyuk-Laukia, Rosa Tirronen, Irina Yushina (vain seniorit), Vera Zimina
11.-12.5.2024 (Päivitetty 24.4.2024) junioreiden ja senioreiden SM – kilpailu (4-ottelu ja/tai finaalit): Nina Ahonen, Auri Barygina, Anna Hakala, Titta Heikkilä (vain seniorit), Kiia Huotari, Natalia Korotkova, Mira Koskinen, Alexandra Mavrakis, Saila Pitkänen, Eveliina Rajajärvi, Julia Romanyuk-Laukia, Ege Soidla (vain seniorit), Jenna Särkinen, Mari Tienhaara, Rosa Tirronen, Johanna Vikkula, Vera Zimina, Irina Yushina (vain seniorit).
Lajin kehittämisryhmä (LAR) on vahvistanut rytmisen voimistelun valmennusringit vuodelle 2024.
Rytmisen voimistelun valmennusjärjestelmän mukaisesti Nuorten valmennusryhmä (N-ryhmä) ja Miniringit 1 ja 2 nimetään vuosittain valintaleirin perusteella. Uutinen valmennusryhmistä vuodelle 2024.
18.3.2024: Miniringin 2 listoissa huomatun virheen vuoksi lista on tarkistettu ja päivitetty LAR:n päätöksellä.
LAR tiedottaa 21.3.2024
Rytmisen voimistelun EM – karsintakilpailun 1 karsintapisteet
Lajin kehittämisryhmä (LAR) on vahvistanut 16.3.2024 järjestetyn EM – karsintakilpailun 1 (juniorit ja seniorit) karsintapisteet. Pisteet on laskettu voimistelijoille, joiden on ilmoitettu osallistuvan karsintakilpailuun.
Karsintapistetilanne 16.3.2024 kilpailun jälkeen
Toinen karsintakilpailu järjestetään 6.4.2024 Mikkelissä.
LAR tiedottaa 10.4.2024 (päivitetty 23.4.2024)
Lajinkehittämisryhmä on vahvistanut EM – karsintakilpailun 2 ja molempien karsintojen yhteispisteet ja nimennyt EM – kilpailuun edustajat. 23.4.2024 lisätty päätös välineohjelmien jaosta junioreiden team-kilpailussa.
Joukkuekilpailu: Naisten maajoukkue Elisabeth Jamil (OVO), Nea Kapiainen (SC Olymp), Emilia Kärkkäinen (OVO), Anni Olkkonen (Elise) ja Anastasiia Polishchuk (Elise-Vantaa).
LAR tiedottaa 20.6.2024
Kilpailusääntö ja kilpailusäännön liite sekä tuomariohjesääntö päivitetty
Kilpailusääntöön ja sen liitteeseen on tehty päivityksiä. Kaikki päivitykset näkyvät punaisella tekstillä. Linkit valmisohjelmien ohjeisiin, musiikkeihin ja videoihin löytyvät päivitetystä kilpailusäännön liitteestä. Myös lajin tuomariohjesääntöön on tehty muutama tarkennus.
Kaikkia rytmisen voimistelun toimijoita pyydetään hyvissä ajoin ennen kauden alkua lukemaan päivitetyt liitteet ja huomioimaan muutokset erityisesti valmennustoiminnan suunnittelussa ja myös muussa toiminnassa.
Kilpailukutsun pohja kisajärjestäjille
Kilpailujen järjestäjien avuksi on julkaistu kilpailukutsun mallipohja, joka löytyy materiaalipankista. Syksyn kilpailukutsut tulee tehdä Kisanetiin uuttaa pohjaa käyttäen. Kutsupohja sisältää myös ohjeen kilpailupäivän aikataulutukseen.
9-vuotiaiden B – sarjan pallo-ohjelma on julkaistu
Uusi pallo-ohjelma on käytössä kaikissa 9v. B – sarjan kilpailuissa 1.8.2024 alkaen. Aiemmin käytössä ollut naruohjelma ei ole tässä ikäsarjassa enää käytössä, mutta säilyy 8-vuotiaiden B – sarjassa. 7.6.2024 julkaistu uutinen löytyy täältä.
Junioreiden ja senioreiden B – sarjojen ohjelmien määrä
Jatkossa syksyisin junioreiden ja senioreiden B – sarjoissa kilpaillaan 2-ottelu (syksyn joukkuepainotus huomioituna).
Kategoriarajojen tarkistus
10 B – sarjan ja 11 B – sarjan kategorioiden rajoja on tarkistettu ja uudet rajat löytyvät kilpailusäännön liitteestä.
Suositus osallistuttavien kilpailujen määrästä
Kilpailukalenterissa kilpailuja on jatkossa tarjolla aiempaa enemmän per ikäsarja ja LAR suosittelee valmentajia valitsemaan voimistelijoille erilaisia kilpailuja monipuolisesti, myös lähialueelta. LAR:n suositus osallistuttavien kilpailujen maksimimäärästä per kausi (kevät/syksy) on seuraava (sisältäen kv-kilpailut ja virtuaalikilpailut):
- C – sarjojen 1-ottelut: 1-2 kilpailua kaudessa
- 8-10v A ja B – sarjat, kaikki C – sarjojen 2-ottelut: 1-3 kilpailua kaudessa
- 11-13v A – sarjat sekä 11v. – seniorit B-sarjat: 1-4 kilpailua kaudessa
Mikäli sama voimistelija kilpailee useammassa kilpailumuodossa (joukkue, duo/trio, yksilö), suositus kilpailla (maksimimäärä per kausi) on seuraava (sisältäen kv-kilpailut ja virtuaalikilpailut):
- 8-10v: 2-4 kilpailua kaudessa
- 11-13v: 2-5 kilpailua kaudessa (korjaus 6.11.2024: lisätty puuttunut ikä 11v.)
- Juniorit ja seniorit: 2-6 kilpailua kaudessa
SM – kilpailujen osallistumisoikeus ilman karsintakilpailua
Jatkossa senioreiden SM-kilpailuihin ilman karsintaa voivat osallistua edellisen vuoden SM-kilpailujen kuusi (6) parasta voimistelijaa, aiemman kahdeksan (8) sijasta. Junioreiden SM-kilpailuun ilman karsintaa voivat edelleen osallistua edellisen vuoden junioreiden SM-kilpailun kuusi (6) parasta voimistelijaa edellyttäen, että he täyttävät ikävaatimukset. Loput kilpailupaikat täytetään karsintakilpailujen perusteella. Päätös on päivitetty Kilpailusääntöön.
Tarkennuksia kevään 2025 kilpailukalenteriin
Kilpailukalenteria on tarkennettu SM – ja arvokilpailukarsintojen osalta. Suunnitelma on kuitenkin edelleen alustava ja FIG:n kansainvälisen kilpailukalenterin varmistuttua, muutokset ovat mahdollisia. Myös maajoukkue- ja arvokilpailuvalintakriteerit vahvistuvat ja julkaistaan syksyn 2025 aikana.
29.3.2025, RV kilpailu 4, on alustavasti myös:
- senioreiden yksilöiden SM-karsinta
- junioreiden yksilöiden MM-karsinta 1
- junioreiden joukkueiden EM ja MM -karsinta 1
15.4.2025 RV karsintakilpailu:
- senioreiden yksilöiden EM-karsinta 1 (osallistumisoikeus vuoden 2025 SM-kilpailuun suoraan ilman karsintaa päässeet ja 4 parasta SM-karsinnan kautta). Max. 10 urheilijaa.
- junioreiden joukkueiden EM ja MM-karsinta 2
22.4.2025 RV karsintakilpailu (vaihtoehtoiset päivät 24.4./29.4.):
- senioreiden yksilöiden EM-karsinta 2 (osallistumisoikeus EM-karsinnan 1 perusteella 5:llä eniten karsintapisteitä saaneella voimistelijalla)
- junioreiden yksilöiden MM-karsinta 2 (osallistumisoikeus MM-karsinnan 1 perusteella 5:llä eniten karsintapisteitä saaneella voimistelijalla)
Miss Valentine – kilpailupaikkojen jakaminen vuonna 2025
Seurojen toiveesta palataan aiempaan käytäntöön, jossa lajin kehittämisryhmä (LAR) jakaa Miss Valentine 2025 -kilpailun lastensarjojen ja non-FIG – kilpailun paikat. Paikkoja on maille rajallinen määrä. Kilpailuun haetaan vapaamuotoisella lyhyellä hakemuksella. Paikkoja myönnettäessä painotetaan ensisijaisesti valmennusrinkiin (Minirinki/N-ryhmä) kuulumista ja leireille osallistumista sekä tarvittaessa edellisen kevään kilpailutuloksia. Junioreiden ja senioreiden osalta voidaan käyttää myös SM – rankingiä. Tasaväkisten hakijoiden kesken paikat tarvittaessa arvotaan ja lähtijöitä voidaan vaihdella vuosittain. Haku aukeaa ja siitä tiedotetaan, kun kilpailukutsu on julkaistu. Kaikki ilmoittautumiset tehdään Voimisteluliiton kautta.
Mikäli käytäntö todetaan toimivaksi, voidaan sitä jatkaa tulevina vuosina. LAR muistuttaa, että Miss Valentine on non-FIG-sarjojen osalta vain yksi kv-kilpailu muiden joukossa ja lähimaissa järjestään laajalti muitakin laadukkaita kv-kilpailuja.
Yksilömaajoukkueen nimeäminen
Lajin kehittämisryhmä (LAR) on nimennyt yksilöiden maajoukkueeseen SM – kilpailun 4-ottelun perusteella seuraavat yksilöurheilijat:
Emmi Piiroinen (OVO), Lia Kallio (OVO) ja Anastasia Rogozhina (TaSi).
Naisten maajoukkueen (joukkue) nimeäminen
Lajin kehittämisryhmä (LAR) on nimennyt naisten maajoukkueeseen nykyisten urheilijoiden Elisabeth Jamil (OVO), Emilia Kärkkäinen (OVO), Anni Olkkonen (Elise), Nea Kapiainen (SC Olymp), Anastasiia Polishchuk (Elise-Vantaa) lisäksi Miisa Kurvin (ImVo). Maajoukkueesta kiinnostuneille järjestettiin avoin kokeilujakso kesäkuussa.
Maajoukkue- ja arvokilpailuvalintakriteerit 2024
LAR tiedottaa 1.10.2024
Rytmisen voimistelun kilpailutapahtumia pyritään kehittämään kiinnostaviksi, sujuviksi ja mielekkäiksi kaikille tapahtumaan osallistuville. Samalla pyritään vähentämään kilpailusta aiheutuvia kustannuksia. Tähän kehitystyöhön liittyen kehittämisryhmän päätöksellä pilotoidaan kahta toimintatapaa syksyn kilpailuissa.
1) Pienemmät tuomaripaneelit, pilotti
Kahdessa syksyn kilpailussa pilotoidaan tuomaripaneelien muodostamista nykyistä pienemmällä tuomarimäärällä. Kilpailut ovat RV kilpailu 3 (C-sarjat) ja RV kilpailu 5 (C-sarjat). Pilotin tarkoituksena on selvittää onko kilpailuja mahdollista viedä sujuvasti läpi pienemmillä tuomaristoilla. Ylituomarit muodostavat paneelit tuomarityöryhmän ohjeiden mukaisesti.
2) Suoritusjärjestyksen muodostaminen, pilotti
RV kilpailussa 3 pitkäkestoisten sarjojen suoritusjärjestysten laadinnassa otetaan huomioon seuraedustukset ja pitkänmatkan päästä tulevat voimistelijat.
LAR tiedottaa 24.10.2024
Tuomarit SM – kilpalussa 23.11.2024
Lajin kehittämisryhmä on kutsunut tuomarit junioreiden ja senioreiden duojen/triojen sekä joukkueiden SM – kilpailuun 23.11.2024 seuraavasti:
Nina Ahonen, Auri Barygina, Svetlana Evchina, Natalia Korotkova, Mira Koskinen, Ilmi Laine, Maria Laine, Alexandra Mavrakis, Marina Petrakova, Eveliina Rajajärvi, Julia Romanyuk-Laukia ja Ege Soidla
Tuomarikysely on lähetetty normaalin käytännön mukaisesti kaikille Brevet- ja I – tason tuomareille, jotka voidaan rytmisen voimistelun tuomariohjesäännön mukaisesti kutsua SM – kilpailuun.
Kutsumisessa on huomioitu tuomaritoimintaa ohjaavat säännöt ja seuraavat kriteerit:
1) tuomarikartoitukseen pyydettyyn päivämäärään mennessä tulleet vastaukset (kysely ja muistutus), etusijalla tuomarit, jotka ovat käytettävissä esteettöminä tuomareina kaikissa kilpailun sarjoissa 2) tuomarikortin taso (Brevet / Taso I) 3) esteettömyys
Uudelleen avoimessa haussa olleet vuoden 2025 kilpailut on myönnetty järjestettäväksi seuraaville seuroille:
RV kilpailu 3, 23.3.2025 (virtuaalikilpailu), Olarin Voimistelijat
RV kilpailu 8, 16.11.2025 (virtuaalikilpailu), Turun Liikuntaseura
Special Olympics rytmisen voimistelun kilpailu 8.11.2025, Joensuun Katajan voimistelu
LAR tiedottaa, joulukuu 2023
Haku rytmisen voimistelun lajin kehittämisryhmän (LAR) alatyöryhmiin on auki
Rytmisen voimistelun lajin kehittämisryhmä on avannut seuraaviin alatyöryhmiin: kilpailutyöryhmä, tuomarityöryhmä ja Special Olympics rytmisen voimistelun kehittämisryhmä. Alatyöryhmien toiminta käynnistyy tammikuussa 2024. Alatyöryhmät kehittävät lajia sovituilla osa-alueilla toimintakauden painopisteet huomioiden ja tekevät ehdotuksia lajin kehittämisryhmälle. Kaikkien ryhmien tarkemmat tavoitteet määritellään kauden alkaessa. Lue tarkemmat tiedot tästä uutisesta
Rytmisen voimistelun kilpailukalenteri 2024
Lasten voimistelun linjauksen mukaisesti voimistelija voi osallistua kansainväliseen toimintaan (mm. KV – kilpailut ulkomailla ja KV – kilpailut Suomessa) aikaisintaan sinä vuonna, kun voimistelija täyttää 10 – vuotta. LAR:n päätöksellä 8v. ja 9v. yksilöiden kilpailuja on lisätty kansalliseen kilpailukalenteriin keväälle ja kilpailuja on viisi (5). Suositus on osallistua lähialueen kilpailuun ja enintään 3 kilpailuun / voimistelija.
2024 Maajoukkue- ja arvokilpailuvalintakriteerit ja muita KV – kilpailuja koskevat kriteerit
Valmennuksen asiantuntijaryhmä (VAR) on hyväksynyt rytmisen voimistelun maajoukkue- ja arvokilpailuvalintakriteerit vuodelle 2024. Valinnat maajoukkueisiin (naisten joukkue ja naisten yksilöt) sekä vuoden 2024 EM – kilpailuihin perustuvat näihin kriteereihin. EM – kilpailussa kilpailevat naisten joukkueet, naisten yksilöt ja nuorten yksilöt.
Lisäksi lajin kehittämisryhmä (LAR) on päivittänyt ja hyväksynyt muita KV – kilpailuja koskevat kriteerit, jotka löytyvät samasta liitteestä maajoukkue- ja arvokilpailuvalintakriteerien jälkeen. Näiden kriteerien mukaisesti yksilöiden WC/WCC/GP – kilpailut jaetaan naisten yksilömaajoukkueen urheilijoiden kesken. Naisten yksilömaajoukkueeseen nimetty Emmi Piiroinen (OVO) valitsee kilpailut ensin. Lajin kehittämisryhmän päätöksellä, mikäli WC – paikkoja jää käyttämättä, myönnetään yksi kilpailu Lia Kalliolle (naisten SM 4-ottelun rankingin mukaisesti).
Valmentajia pyydetään huomioimaan, että heidän tulee olla aktiivisia, mikäli FIG:n alaiset KV – kilpailut kiinnostavat. Kevään kiinnostuksesta tulee ilmoittaa lajipäällikölle sähköpostitse 10.1.2024 mennessä niiden kilpailujen osalta, jotka jo löytyvät FIG:n kalenterista. Myöhemmin julkaistavien kilpailukutsujen osalta kiinnostus tulee aina ilmoittaa lajipäällikölle mahdollisimman pian, hyvissä ajoin ennen ilmoittautumisen ensimmäistä takarajaa. FIG:n kilpailuihin osallistuvilla voimistelijoilla ja valmentajille tulee olla voimassa oleva FIG:n lisenssi ja maajoukkue- ja arvokilpailuvalintakriteereissä määritellyt vastuullisuuskoulutukset suoritettuina.
Linkki 2024 maajoukkue- ja arvokilpailuvalintakriteereihin ja kv-valintakriteereihin
Päivitetyt säännöt
Rytmisen voimistelun kansallinen kilpailusääntö ja sen liite sekä on päivitetty vuodelle 2024. Kaikki kilpailujärjestelmään liittyvät materiaalit löytyvät Voimisteluliiton materiaalipankista.
- RV ”säännöt ja ohjeet” mm. kilpailusääntö ja sen liite, tuomariohjesääntö, duo/trio sääntöliite 2024
- RV ”valmisohjelmat” kaikkien valmisohjelmien videot ja musiikit
LAR tiedottaa 30.11.2023
Naisten maajoukkue (joukkue) nimetty
Naisten maajoukkueeseen kaudelle 2024 on nimetty Elisabeth Jamil (OVO), Nea Kapiainen (Sport Club Olymp), Emilia Kärkkäinen (OVO), Anni Olkkonen (Elise) ja Anastasiia Polischcuk (Elise-Vantaa). Lajin kehittämisryhmä (LAR) voi täydentää maajoukkuetta vielä joulukuun kokeilujakson jälkeen (haun toinen vaihe).
LAR tiedottaa 9.10.2023
Lajin kehittämisryhmä on kutsunut tuomarit junioreiden yksilöiden ja junioreiden & senioreiden duojen/triojen SM – kilpailuun 11.11.2023 seuraavasti:
Yksilöt: Anna Hakala, Titta Heikkilä, Mira Koskinen, Ilmi Laine, Laura Lavikainen, Alexandra Mavrakis, Saila Pitkänen, Jenna Särkinen, Mari Tienhaara, Johanna Vikkula, Vera Zimina
Duot/triot: Svetlana Evchina, Anna Hakala (vain seniorit), Mira Koskinen, Ilmi Laine, Laura Lavikainen, Saila Pitkänen, Ege Soidla, Jenna Särkinen, Mari Tienhaara, Johanna Vikkula, Vera Zimina
Tuomarikysely on lähetetty normaalin käytännön mukaisesti kaikille Brevet- ja I – tason tuomareille, jotka voidaan rytmisen voimistelun tuomariohjesäännön mukaisesti kutsua SM – kilpailuun. Kutsumisessa on huomioitu tuomaritoimintaa ohjaavat säännöt ja seuraavat kriteerit:
1) tuomarikartoitukseen pyydettyyn päivämäärään mennessä tulleet vastaukset (kysely ja muistutus), 2) tuomarikortin taso (Brevet / Taso I) 3) esteettömyys
LAR tiedottaa 21.9.2023
Junioreiden ikäraja nousee vuoden 2024 alussa, kilpailusääntö ja sen liite päivitetty muutos huomioiden
Kansainvälinen Voimisteluliitto FIG on muuttanut rytmisen voimistelun junioreiden ikärajoja vuodesta 2024 alkaen niin, että jatkossa junioreiden sarjan voimistelijoiden tulee olla 14-15-vuotiaita. Vuonna 2024 junioreiden sarjan kilpailuihin voivat siis osallistua 2010-2009 syntyneet voimistelijat. FIG Technical Regulations 2024 (Art 5.2.)
Sääntömuutos vaikuttaa myös Suomen kilpailujärjestelmään ja 1.1.2024 alkaen kilpaillaan seuraavissa ikäsarjoissa:
- Yksilöt: 8v, 9v, 10v, 11v, prejuniorit (12-13v), juniorit (14-15v), seniorit (16v->)
- Duot/triot ja joukkueet: 8-10v, 10-12v, prejuniorit (12-13v), juniorit (14-15v), seniorit (16v->)
Välineitä koskevat muutokset ja kaikki tarkemmat kilpailujärjestelmään liittyvät tiedot, löytyvät 1.1.2024 alkaen voimaan tulevasta Kilpailusäännöstä ja sen liitteestä.
Huomiona, että koko syksyn 2023 noudatetaan normaalisti vuoden 2023 Kilpailusääntöä ja sen liitettä. Liitteeseen on tehty pieni korjaus (punaisella) duojen/triojen sääntövaatimuksiin. Duojen/triojen 31.12.2023 asti voimassa oleva sääntöliite 2023 löytyy pienillä tarkennuksilla materiaalipankista.
Pohjoismaiden mestaruuskilpailut 2024
Rytmisen voimistelun Pohjoismaiden mestaruuskilpailut järjestetään Suomessa, Kisakallion Urheiluopistolla 8.-10.3.2024. Lajin kehittämisryhmän (LAR) päätöksellä suomalaisten paikat PM – kilpailuun jaetaan 3.-4.2.2024 järjestettävän karsintakilpailun tulosten perusteella alla olevien valintakriteerien mukaisesti.
Yksilöt, seniorit ja juniorit
PM – kilpailuun ilmoitetaan karsintakilpailun tulosten perusteella 4 senioreiden yksilöä (kaikki tekevät 4-ottelun) ja 5 junioreiden yksilöä. Junioreista voimistelijat 1,2 ja 3 suorittavat PM – kilpailussa 4-ottelun, voimistelijat 4 ja 5 kumpikin kaksi ohjelmaa. Mikäli joku junioreiden sarjaan nimetyistä voimistelijoista on estynyt osallistumaan kilpailuun (loukkaantuminen, sairastuminen tms.), suorittavat kaikki neljä muuta voimistelijaa 4- ottelun.
Mikäli voimistelija osallistuu karsintaan sekä yksilönä että duossa/triossa ja saavuttaa paikan molemmissa, tulee valmentajan ilmoittaa heti karsintakilpailun jälkeen kilpailupaikalla lajipäällikölle, kumman paikan voimistelija ottaa vastaan. Ikärajat FIG:n sääntöjen mukaiset: juniorit 2009 – 2010 syntyneet, seniorit 2008 ja aiemmin syntyneet. Välineet FIG:n sääntöjen mukaiset.
Joukkueet, seniorit
PM – kilpailuun ilmoitetaan ilman karsintaa naisten maajoukkue (kokoonpano 1) sekä karsintakilpailun tulosten perusteella toinen joukkue (yhteensä kaksi joukkuetta). Karsintakilpailuun voi osallistua myös yhdellä ohjelmalla. Tulokset lasketaan ensin 2-ottelun perusteella, mutta mikäli 2-otteluun osallistuvia joukkueita ei ole kahta, voidaan PM – kilpailuun ilmoittaa yhdellä ohjelmalla parhaiten sijoittunut joukkue.
Ikärajat FIG:n sääntöjen mukaiset, Pohjoismaisten sääntöjen poikkeukset huomioiden: vuonna 2008 ja aiemmin syntyneet ja lisäksi poikkeuksena joukkueessa voi olla enintään kaksi vuonna 2009 syntynyttä voimistelijaa. HUOM! Muissa kansallisissa kilpailuissa kuin PM – karsinta ja PM, noudatetaan Kilpailusääntöä ikävaatimusten osalta. Välineet FIG:n sääntöjen mukaiset: 5 vannetta ja nauhat/pallot (3+2)
Joukkueet, juniorit
PM – kilpailuun ilmoitetaan kaksi joukkuetta karsintakilpailun tulosten perusteella.
Ikärajat FIG:n sääntöjen mukaiset Pohjoismaisten sääntöjen poikkeukset huomioiden:vuosina 2009-2010 syntyneet ja lisäksi poikkeuksena joukkueessa voi olla vuosina 2011 syntyneitä voimistelijoita ja enintään kaksi vuonna 2008 syntynyttä voimistelijaa. HUOM! Muissa kansallisissa kilpailuissa kuin PM – karsinta ja PM, noudatetaan Kilpailusäännön mukaisia ikärajoja. Väline: keilat
Duot/triot, seniorit (tai ”seka” duo/trio, jossa junioreita ja senioreita) ja juniorit
Ilmoitetaan 2 duo/trioa molempiin sarjoihin karsintakilpailun tulosten perusteella. Mikäli voimistelija osallistuu karsintaan sekä yksilönä että duossa/triossa ja saavuttaa paikan molemmissa, tulee valmentajan ilmoittaa heti karsintakilpailun jälkeen kilpailupaikalla lajipäällikölle, kumman paikan voimistelija ottaa vastaan. Duossa/triossa voi olla enintään yksi voimistelija, joka kilpailee myös joukkueessa (koko duo/trio – kokoonpano ei siis voi kilpailla myös joukkueessa). Kokoonpanon tulee sekä PM – karsinnassa että PM – kilpailussa olla sama.
Ikärajat FIG:n sääntöjen mukaiset: juniorit 2010-2009 syntyneet ja seniorit 2008 ja aiemmin syntyneet. Jos duossa/triossa on sekä juniori- että seniori-ikäisiä, kilpailee se senioreiden sarjassa. Väline: junioreilla keilat, senioreilla vanne
Duojen/triojen kilpailussa ja karsinnassa noudatetaan normaalisti FIG:n joukkueiden sääntöjä ja duoja/trioja koskevien erityispiirteiden/poikkeusten osalta päivitettyä Pohjoismaiden duojen/triojen sääntöliitettä (RV Pohjoismainen duo/trio-liite, voimassa 1.1.2024 alkaen / version September). FIG:n sääntöjä ja liitettä tulee lukea ja käyttää yhdessä.
HUOM! ikärajat ovat voimassa vain PM – karsintakilpailussa ja PM – kilpailussa. Muissa kansallisissa kilpailuissa noudatetaan Kilpailusäännön ja sen liitteen ikärajoja. Valmentajia pyydetään ajoissa tarkistamaan ikärajojen vaatimukset / kilpailu.
N-ryhmän ja Miniringin ikärajat vuonna 2024
Lajin kehittämisryhmä (LAR) on tarkistanut valmennusjärjestelmään kuuluvien Nuorten valmennusryhmän (N-ryhmä) ja Miniringin ikärajat vuodelle 2024 huomioiden myös FIG:n ikärajan muutos junioreiden ikäluokassa.
Vuonna 2024 N-ryhmän ja Minirinkien ikärajat ovat seuraavat:
- N-ryhmä (nuoret): 2009 – 2010 syntyneet
- Minirinki 1: 2011-2012 syntyneet
Minirinki 2: 2013-2015 syntyneet
19.-21.1.2024 järjestettävälle avoimelle valintaleirille voivat osallistua myös vuosina 2016 syntyneet voimistelijat. Vuonna 2016 syntyneet eivät kuitenkaan voi vuonna 2024 tulla valituksi Minirinkiin ja heille suositellaan Voimisteluliiton kesän ja syksyn avoimia leirejä. Tammikuussa myös senioreiden ikäiset voimistelijat voivat osallistua leiriviikonloppuun ilman rinkivalintoja.
LAR tiedottaa 14.9.2023
Syksyn 2023 SM – kilpailujen ja mestaruuskilpailun järjestäminen, poikkeuspäätös
Kilpailukalenteriin suunniteltu SM – ja mestaruuskilpailuviikonloppu 25.-26.11.2023 peruuntuu, koska kilpailulle ei valitettavasti ole löytynyt järjestävää seuraa.
Lajin kehittämisryhmän (LAR) poikkeuspäätöksellä mestaruuskilpailun sarjoja ei siirretä muun kilpailun yhteyteen, mutta syksyn SM – sarjat järjestetään RV kilpailun 5 yhteydessä Imatralla 11.11.2023 seuraavasti:
- Junioreiden yksilöiden SM – kilpailu (4-ottelu) järjestetään lauantaina 11.11.2023. Kaikki SM – karsintaan ilmoittautuneet voimistelijat voivat osallistua SM – kilpailuun ilman karsintaa. Välinekohtaisia finaaleja ei järjestetä. Ilmoittautuminen junioreiden yksilöiden A – sarjaan on mahdollista perua ilmoittautumisajan puitteissa, mikäli voimistelijan ei ole ollut tarkoitus osallistua SM – kilpailuun. .
- Junioreiden ja senioreiden duojen/triojen SM – kilpailu järjestetään lauantaina 11.11.2023. Kilpailuun ilmoittautuminen Kisanetissä kutsun mukaisesti.
Mikäli kilpailun järjestäminen ei ole aikataulullisesti mahdollista yhden päivän aikana, voidaan suoritettavien ohjelmien määrää vähentää (duot/triot 1-ottelu, yksilöt 3-ottelu). Vahvistus suoritettavien ohjelmien määrästä tehdään ilmoittautumisajan päätyttyä.
Muut RV kilpailun 5 kilpailusarjat järjestetään sunnuntaina 12.11.2023. Jotta kilpailu on mahdollista viedä läpi yhden päivän aikana, tehdään kilpailun sarjoihin lajin kehittämisryhmän (LAR) päätöksellä jo tässä vaiheessa seuraavat muutokset (yksilöt):
- Seniorit A: 2-ottelu (vapaavalintaiset välineet)
- Pre-juniorit A: 2-ottelu (pakollinen väline + 1 vapaavalintainen)
Seurojen yhteyshenkilöitä pyydetään korjaamaan ilmoittautumiset tämän ohjeistuksen mukaisesti. Ilmoittautumisen päätyttyä lisämuutokset ovat mahdollisia, mikäli ne ovat aikataullisesti välttämättömiä.
LAR tiedottaa 24.7.2023
Naisten maajoukkueen (joukkue) nimeäminen MM – kilpailuun
Lajin kehittämisryhmä on nimennyt naisten maajoukkueen (joukkue) Valencian MM – kilpailuun, jossa joukkueet kilpailevat 25.-27.7.2023. Suomea joukkuekilpailussa edustavat Nea Kapiainen (SVS Vantaa), Anni Olkkonen (Elise Gymnastics), Anastasiia Polishchuk (Elise Vantaa), Alisa Karpenko (Elise Gymnastics), Elisabeth Jamil (OVO) ja Lia Kallio (OVO).
LAR tiedottaa 12.7.2023
Naisten yksilöiden MM – karsinnan 2 karsintapisteet ja kahden karsinnan yhteispistetilanne
Lajin kehittämisryhmä (LAR) on vahvistanut naisten yksilöiden toisen MM – karsinnan karsintapisteet sekä karsintojen 1 ja 2 yhteispisteet. Maajoukkue- ja arvokilpailuvalintakriteerien 2023 mukaisesti karsintakilpailujen tuloksen perusteella Suomea edustaa yksilöiden MM – kilpailussa Emmi Piiroinen (OVO).
LAR tiedottaa 4.7. ja 5.7.2023
4.7. 2023
Naisten MM – karsintakilpailun 2 tuomarit (täydennys tiedotukseen 7.3.)
Seuraavat tuomarit ovat tuomarikartoituksen ja kutsun jälkeen vahvistaneet olevansa käytettävissä heinäkuun karsintakilpailussa:
Saila Pitkänen, Mira Koskinen, Laura Ahonen, Irina Yushina, Johanna Vikkula, Nina Ahonen, Eveliina Rajajärvi, Elina Vanhatalo, Julia Romanyuk
5.7.2023
Yksilömaajoukkueen nimeäminen
Lajin kehittämisryhmä (LAR) on nimennyt naisten yksilömaajoukkueeseen Emmi Piiroisen (OVO). MM-kilpailun jälkeen LAR mahdollisesti täydentää yksilömaajoukkuetta maajoukkue- ja arvokilpailuvalintakriteerien 2023 mukaisesti (SM-kilpailun 2023 neliottelun ranking).
Naisten maajoukkue (joukkue)
Naisten joukkuemaajoukkueeseen kuuluvat Anni Olkkonen (Elise), Anastasiia Polishchuk (Elise-Vantaa), Nea Kapiainen (SVS Vantaa) ja Alisa Karpenko (Elise). Yksilöurheilijat Lia Kallio (OVO) ja Elisabeth Jamil (OVO) täydentävät naisten maajoukkueen kokoonpanoa MM-kilpailuun asti, heinä-elokuu 2023.
LAR tiedottaa 22.6.2023
Päivityksiä kilpailujärjestelmään ja materiaaleihin
Rytmisen voimistelun kilpailu- ja tuomarisääntö sekä kilpailusäännön liite 2023 on päivitetty. Liitteet löytyvät uuden materiaalipankin kautta; linkki kilpailusääntöön ja kilpailusäännön liitteeseen sekä tuomariohjesääntöön.
Edellä mainitut liitteet tulee lukea kokonaisuudessaan. Tähän uutiseen on nostettu vain lajin kehittämisryhmän (LAR) tekemät keskeisimmät muutokset ja päivitykset.
- pre-nuorten, nuorten ja naisten sarjoista käytetään jatkossa nimiä prejuniorit, juniorit ja seniorit, jotta sarjat ovat entistä inklusiivisemmat
- mestaruuskilpailut tulevat uutena kilpailujärjestelmään ja ne järjestetään seuraavasti: keväällä yksilöillä prejuniorit A, juniorit B, seniorit B, juniorit C, seniorit C ja syksyllä joukkueilla prejuniorit A, juniorit B ja duo/trioilla prejuniorit A, juniorit B, seniorit B. Vuoden 2023 Voimisteluliiton rytmisen voimistelun mestaruuskilpailut järjestetään SM – viikonloppuna 25.-26.11. ja ensimmäiset yksilöiden mestaruuskilpailut Voimistelupäivillä 7.-9.6.2024 kategoriat muuttuvat pisteisiin perustuviksi jatkossa kilpailuissa palkitaan osallistujia entistä monipuolisemmin (esim. välinekohtaisesti, erikoispalkinnot
- 1.1.2024 alkaen yksilöiden 8v A-sarjassa kilpaillaan omalla vapaaohjelmalla ja omalla välineohjelmalla, ja 9v B-sarjassa valmiilla vapaa- ja naruohjelmilla.
Tuomareita koskeva esteellisyyssääntö
Rytmisessä voimistelussa siirrytään noudattamaan yleisten kilpailu- ja kurinpitosääntöjen mukaista esteellisyyssääntöä 1.8.2023 alkaen. Sääntö on voimassa jo syksyllä SM – kilpailuissa, SM – karsinnoissa ja arvokilpailukarsinnoissa.
Esteellisyys kohdan keskeinen ja huomioitava muutos aiempaan on, että vastuuvalmentajan lisäksi myös valmennustiimiin kuuluva valmentaja on esteellinen arvostelemaan sellaista voimistelijaa, joukkuetta tai duo/trioa, jonka valmennustiimiin kuuluvana lajivalmentajana hän toimii.
Ote yleisistä kilpailu- ja kurinpitosäännöistä (sääntöjen kohta 5.):
Tuomari on aina esteellinen silloin, jos hän ko. kilpailussa arvioisi tai tuomaroisi omaa lastaan, lapsenlastaan, vanhempaansa, sisarustaan, puolisoaan taikka puolisonsa lasta. Puolisolla tarkoitetaan avio- tai avopuolisoa. Tuomari ei myöskään voi arvioida eikä tuomaroida sellaista voimistelijaa tai joukkuetta, jonka valmennustiimiin kuuluvana lajivalmentajana hän toimii. Valmennustiimin lajivalmentaja on voimistelijaa tai joukkuetta valmentava henkilö, jonka seura nimeää ensisijaisesti koko kilpailukaudeksi. Valmentajan väliaikainen poissaolo esim. vanhempainvapaa, opintovapaa tai muu vastaava, ei muuta esteellisyyttä toimia tuomarina voimistelijalle tai joukkueelle. Voimistelija voi vaihtaa valmentajaa kesken kilpailukauden perheen kotipaikan, opiskelu- tai työpaikan tai muun perustellun syyn vuoksi.
Ajankohtaista
Rytmisen voimistelun tuomarikoulutus, taso 3 (DB Difficulty of body, vartalonvaikeus)
18.8. (16.30 alkaen) – 19.8. n.klo 17.00 asti. Koulutus on tuomarijärjestelmän toinen koulutus. III – tason E ja DB koulutuksen suorittamisen jälkeen voi tuomari edetä II – tason tuomarikoulutukseen. Tämän hetkisen suunnitelman mukaan DB – koulutusta ei järjestetä vuonna 2024, joten jos haluat edetä tuomarina ylemmäs tuomarijärjestelmässä, ilmoittaudu mukaan tähän koulutukseen!
• Koulutuksessa keskitytään vartalon vaikeuden osa-alueen (DB eli difficulty of body) arviointiin. Koulutus on 1,5 päiväinen ja lisäksi siihen kuuluvat teoriakoe ja käytännön koe, jotka suoritetaan online – tilaisuudessa noin viikon kuluttua koulutuksesta. Koulutuksen käyneet ja kokeen hyväksytysti suorittaneet III – tason DB – tuomarit voivat arvostella DB – osa-aluetta (vartalon vaikeusosat, riskit, aallot, vaihdot) yksilöiden, joukkueiden ja duo/triojen A-, B- ja C-tason kilpailuissa. Tuomarin tulee olla vähintään 15 – vuotias.
Lisätietoja ja linkki ilmoittautumiseen löytyy koulutuskalenterin kautta 2.8.2023 mennessä. Koulutusta ei järjestetä, mikäli minimiosallistujamäärä (10) ei täyty.
Avoimessa haussa olevat kilpailut, syksy 2023 (päivitetty uutiseen 29.6.)
Seuraavat kilpailut ovat avoimessa haussa syksylle 2023:
- RV kilpailu 3, yksilöiden A sarjoista 10v., 11-12v., juniorit ja seniorit sekä duot/triot
- RV kilpailu 6, SM – kilpailu sarjoissa nuorten yksilöt, nuorten duot/triot ja naisten duot/triot. Lisäksi ensimmäistä kertaa järjestetään rytmisen voimistelun mestaruuskipailut sarjoissa joukkueiden prejuniorit A ja juniorit B sekä duojen/triojen prejuniorit A, juniorit B ja seniorit B
Haku lajipäällikön sähköpostiin 7.8.2023 mennessä.
LAR tiedottaa 31.5.2023 ja 6.6.2023
6.6.2023, tarkennus 31.5. tiedotukseen
Lajin kehittämisryhmä LAR on 31.5.2023 nimennyt nuorten yksilöiden MM-edustajiksi Anastasia Rogozhinan (TaSi) ja Aino Törmäsen (OVO).
Jokaisen maan team suorittaa nuorten yksilöiden MM – kilpailussa yhteensä 4 ohjelmaa (vanne, pallo, keilat, nauha). Suomen suoritettavat ohjelmat jaetaan niin, että molemmat voimistelijat suorittavat 2 ohjelmaa. Karsintapisteissä ensimmäisenä oleva voimistelija (Rogozhina) valitsee ensimmäisenä suoritettavat välineet.
31.5.2023
Lajin kehittämisryhmä (LAR) on vahvistanut nuorten yksilöiden toisen karsintakilpailun (25.5.2023) karsintapisteet ja lopullisen karsintapistetilanteen sekä nimennyt nuorten yksilöedustajat Cluj-Napocassa Romaniassa 5.-9.7.2023 järjestettävään nuorten MM – kilpailuun.
Suomea nuorten yksilöiden MM – kilpailussa kilpailussa edustavat Anastasia Rogozhina, TaSi (82 karsintapistettä) ja Aino Törmänen, OVO (73 karsintapistettä).
Kaikki 25.5.2023 tulokset löytyvät Kisanetistä.
Maajoukkue- ja arvokilpailuvalintakriteerien mukaisesti yksilövoimistelijoiden välineohjelmat jaetaan joko 2–2 tai 3–1 maan etu huomioiden. Lajin kehittämisryhmän päätös välineohjelmien jaosta julkaistaan erikseen.
Nuorten joukkuekilpailuun Suomen edustajaksi on jo aiemmin nimetty Team Elensse: Sofia Dookie (ESVOLI), Kira Harjumäki (Elise), Kiira Kulmala (Elise), Miira Lahtela (Elise), Linnea Piispanen (SVS Vantaa) ja Amanda Äänismaa (Elise).
LAR tiedottaa 12.5.2023
Nuorten yksilöiden MM – karsinnan 1 karsintapisteet
Maajoukkue- ja arvokilpailuvalintakriteerien 2023 mukaisesti nuorten yksilöiden MM – kilpailuun lähetetään 1-2 nuorten yksilöurheilijaa kahden karsintakilpailun perusteella. Lajin kehittämisryhmä (LAR) on vahvistanut ensimmäisen MM – karsinnan karsintapisteet (29.4.2023). Toinen karsintakilpailu järjestetään 25.5.2023 ja siihen voivat osallistua 6 parasta ensimmäisen karsintakilpailun karsintapisteiden tulosten perusteella.
Naisten yksilöiden MM – karsinnan 1 karsintapisteet
Naisten yksilöiden MM – kilpailuun lähetettävien yksilöiden määrä määräytyy vuoden 2023 EM – kilpailun team – tuloksen perusteella, Maajoukkue- ja arvokilpailuvalintakriteerit 2023 huomioiden. Lajin kehittämisryhmä (LAR) on vahvistanut ensimmäisen MM – karsinnan karsintapisteet (SM 4-ottelu 6.5.2023). Toinen karsintakilpailu järjestetään 11.7.2023 ja siihen voivat osallistua 4 parasta ensimmäisen karsintakilpailun karsintapisteiden tulosten perusteella.
Tuomarit rytmisen voimistelun arvokilpailuissa 2023 (EM ja MM)
Lajin kehittämisryhmä on nimennyt tuomarit arvokilpailuihin seuraavasti:
- EM- kilpailu: joukkueet ja yksilöt, tuomari Saila Pitkänen
- nuorten MM – kilpailu: nuorten joukkueet Saila Pitkänen, nuorten yksilöt Alexandra Mavrakis
- MM – kilpailu: joukkueet Alexandra Mavrakis, yksilöt Saila Pitkänen
LAR tiedottaa 5.4.2023
Naisten yksilöiden EM karsinnan 2 karsintapisteet ja yhteispisteet
Maajoukkue- ja arvokilpailuvalintakriteerien 2023 mukaisesti naisten yksilöiden EM – kilpailuun lähetetään kaksi naisten yksilöurheilijaa kahden karsintakilpailun perusteella. Lajin kehittämisryhmä (LAR) on vahvistanut naisten yksilöiden toisen EM – karsinnan karsintapisteet (4.4.2023) ja kahden karsintakilpailun yhteispisteet sekä nimennyt naisten yksilöiden edustajiksi Bakussa (AZE) 17.-21.5.2023 järjestettävään EM – kilpailuun Emmi Piiroisen (OVO) ja Elisabeth Jamilin (OVO).
LAR tiedottaa 17.3.2023
Naisten yksilöiden EM karsinnan 1 karsintapisteet
Lajin kehittämisryhmä on vahvistanut naisten yksilöiden ensimmäisen EM – karsinnan karsintapisteet (11.3.2023). Toiseen karsintakilpailuun kutsutaan 4 voimistelijaa ensimmäisen karsinnan karsintapisteiden tulosten perusteella.
Yksilöiden World Cup – kilpailut, kevät 2023
Maajoukkue- ja arvokilpailuvalintakriteerien 2023 liitteen mukaisesti yksilöiden WC/WCC/GP – kilpailut jaetaan naisten yksilömaajoukkueen urheilijoiden kesken. Naisten yksilömaajoukkueeseen nimetty Elisabeth Jamil (OVO) edustaa Suomea Sofian ja Bakun World Cup – kilpailuissa.
Mikäli yksilöiden WC/WCC/GP – paikkoja jää käyttämättä, voidaan kilpailukohtaisesti vapaa paikka myöntää LAR:n päätöksellä myös voimistelijalle, jota ei ole nimetty yksilömaajoukkueeseen, asiantuntija-arvio ja olemassa oleva kansainvälinen näyttö huomioiden.
Lajin kehittämisryhmä on myöntänyt Tashkentin WC – kilpailupaikan Emmi Piiroiselle (OVO). Perusteluna korkea kansainvälinen tulos nuorten EM – kilpailussa 2022 ja EM – karsintakilpailun 1 (11.3.2023) tulos.
LAR tiedottaa 7.3.2023 (päivitetty 12.5.)
Tuomarit naisten yksilöiden SM – karsinnassa ja EM – karsinnoissa 1 ja 2, nuorten yksilöiden MM – karsinnoissa 1 ja 2 sekä SM – kilpailussa
Lajin kehittämisryhmä on kutsunut tuomarit otsikon kilpailuihin seuraavasti:
Naisten SM – karsintakilpailu ja EM karsinnat 1 ja 2:
11.3. Saila Pitkänen, Ege Soidla, Mira Koskinen, Laura Ahonen, Natalia Korotkova, Irina Yushina, Johanna Vikkula, Laura Lavikainen, Julia Romanyuk ja Auri Barygina
4.4. Saila Pitkänen, Alexandra Mavrakis, Ege Soidla, Laura Ahonen, Irina Yushina, Nina Ahonen, Laura Lavikainen, Julia Romanyuk, Anna Hakala
Nuorten yksilöiden MM – karsinnat 1 ja 2 (tuomarit lisätty 3.4. ja 25.5.tuomarit päivitetty 12.5.):
29.4. Saila Pitkänen, Alexandra Mavrakis, Mira Koskinen, Laura Ahonen, Nina Ahonen, Natalia Korotkova, Irina Yushina, Johanna Vikkula, Auri Barygina, Elina Vanhatalo, Eveliina Rajajärvi
25.5. Saila Pitkänen, Titta Heikkilä, Laura Ahonen, Irina Yushina, Nina Ahonen, Mira Koskinen, Laura Lavikainen, Julia Romanyuk, Anna Hakala, Eveliina Rajajärvi, Ronja Laaksonen, Ege Soidla
SM – kilpailu 6.-7.5. (tuomarit lisätty 3.4.)
Lauantai: Saila Pitkänen, Alexandra Mavrakis, Mira Koskinen, Johanna Vikkula, Laura Ahonen, Nina Ahonen, Titta Heikkilä (vain yksilöt), Natalia Korotkova, Irina Yushina, Mari Tienhaara, Svetlana Evchina (vain joukkue) Auri Barygina, Elina Vanhatalo (vain yksilöt), Eveliina Rajajärvi, Ronja Laaksonen, Jenna Särkinen
Sunnuntai: Mira Koskinen, Laura Ahonen, Titta Heikkilä (vain yksilöt), Irina Yushina, Mari Tienhaara, Svetlana Evchina, Auri Barygina, Eveliina Rajajärvi, Anna Hakala, Jenna Särkinen, Anna Hakala, Laura Lavikainen
Tuomarikysely on lähetetty normaalin käytännön mukaisesti kaikille Brevet – ja I – tason tuomareille, jotka voidaan rytmisen voimistelun tuomariohjesäännön mukaisesti kutsua SM – kilpailuihin ja arvokilpailukarsintoihin. Kutsumisessa on huomioitu tuomaritoimintaa ohjaavat säännöt ja seuraavat kriteerit:
1) tuomarikartoitukseen pyydettyyn päivämäärään mennessä tulleet vastaukset (kartoitus ja muistutus), 2) tuomarikortin taso (Brevet / Taso I) 3) esteettömyys ja se, missä kilpailuissa tuomari on ilmoittanut olevansa käytettävissä
Tiedotuksessa näkyvissä ovat ne tuomarit, jotka ovat kutsun saamisen jälkeen vahvistaneet olevansa käytettävissä.
LAR tiedottaa 17.2.2023
Nuorten joukkueiden EM/MM – karsintakilpailujen 1 (5.2.) ja 2 (9.2.) karsintapisteet vahvistettu ja nuorten joukkueiden EM/MM – edustaja nimetty
Maajoukkue- ja arvokilpailuvalintakriteerien 2023 mukaisesti nuorten joukkueiden EM ja MM – kilpailuihin lähetetään yksi seurajoukkue / seurojen yhteistyöjoukkue kahden karsintakilpailun perusteella. Lajin kehittämisryhmä (LAR) on vahvistanut karsintapisteet ja nimennyt nuorten joukkueiden edustajaksi Team Elensse – joukkueen (Elise, Esvoli, SVS Vantaa).
LAR tiedottaa 2.2.2023
Tuomarit nuorten joukkueiden EM/MM – karsinnoissa
Lajin kehittämisryhmä on kutsunut tuomarit karsintakilpailuihin seuraavasti:
5.2. Alexandra Mavrakis, Irina Yushina, Svetlana Evchina, Ege Soidla, Mira Koskinen, Laura Ahonen, Laura Lavikainen, Julia Romanyuk, Nina Ahonen
9.2. Alexandra Mavrakis, Ege Soidla, Mira Koskinen, Nina Ahonen, Laura Ahonen, Laura Lavikainen, Julia Romanyuk, Johanna Vikkula, Irina Yushina
Tuomarikysely on lähetetty normaalin käytännön mukaisesti kaikille Brevet – ja I – tason tuomareille, jotka voidaan rytmisen voimistelun tuomariohjesäännön mukaisesti kutsua SM – kilpailuihin ja arvokilpailukarsintoihin. Kutsumisessa on huomioitu tuomaritoimintaa ohjaavat säännöt ja seuraavat kriteerit:
1) tuomarikartoitukseen pyydettyyn päivämäärään mennessä tulleet vastaukset (kartoitus ja muistutus), 2) tuomarikortin taso (Brevet / Taso I) 3) esteettömyys ja se, missä kilpailuissa tuomari on ilmoittanut olevansa käytettävissä
LAR tiedottaa 20.12.2022
Maajoukkue- ja arvokilpailuvalintakriteerit 2023
Rytmisen voimistelun maajoukkue- ja arvokilpailuvalintakriteerit vuodelle 2023 on hyväksytty. Valmennuksen asiantuntijaryhmä (VAR) on hyväksynyt maajoukkue- ja arvokilpailuvalintakriteerit (EM/MM/Universiadit).
Lisäksi lajin kehittämisryhmä (LAR) on päivittänyt ja hyväksynyt muita KV – kilpailuja koskevat kriteerit, jotka löytyvät samasta liitteestä maajoukkue- ja arvokilpailuvalintakriteerien jälkeen.
Linkki 2023 maajoukkue- ja arvokilpailuvalintakriteereihin
Naisten maajoukkue 2023
Lajin kehittämisryhmä on nimennyt rytmisen voimistelun maajoukkueeseen 8 voimistelijaa:
Thea Haiba (Elise), Vera Jokinen (Elise), Aurora Pohjanvirta (OVO), Viliina Sipilä (Elise), Alisa Karpenko (Elise), Anni Olkkonen (Elise), Nea Kapiainen (SVS Vantaa) ja Anastasiia Polishchuk (Elise-Vantaa).
Maajoukkue- ja arvokilpailuvalintakriteerien mukaisesti maajoukkueen kokoonpano tarkistetaan vuosittain ja haku maajoukkueeseen on auki arvokilpailujen jälkeen. Vuoden 2023 EM – kilpailu järjestetään Bakussa Azerbaidzanissa 17.-21.5.2023 ja MM – kilpailu 23.-27.8.2023 Valenciassa, Espanjassa.
Työpaja lajikuttuurin kehittämiseksi
Rytmisen voimistelun lajin kehittämisryhmä järjestää lauantaina 21.1.2023 klo 14-16.00 avoimen tilaisuuden valmentajille, tuomareille ja seuratoimijoille Kisakallion Urheiluopistolla. Tule mukaan keskustelemaan ja kehittämään lajikulttuuria! Ilmoittautuminen 13.1.2023 mennessä.
Valmentajia, jotka ovat tulossa valmentajina leirille Kisakallioon, pyydetään myös ilmoittautumaan mukaan linkin kautta. Tilaisuus on maksuton ja leiriaikataulussa huomioidaan, että kaikilla on mahdollisuus osallistua myös työpajaan.
Rytmisen voimistelun kilpailu- ja tuomarisääntö sekä kilpailusäännön liite vuodelle 2023 on päivitetty. Liitteet löytyvät uuden materiaalipankin kautta; linkki kilpailusääntöön ja kilpailusäännön liitteeseen sekä tuomariohjesääntöön.
Edellä mainitut liitteet tulee lukea kokonaisuudessaan. Tähän uutiseen on nostettu vain lajin kehittämisryhmän (LAR) tekemät keskeisimmät muutokset ja tarkennukset.
Yksilöiden, joukkueiden ja duo/triojen A-, B- ja C-tason kilpailut
- Säännöt ja sarjat koskevat kaikkia sukupuolesta riippumatta.
- Jokaisen voimistelijan tulee aloittaa kilpaileminen Stara-tapahtumasta kuten aiemminkin. Staralla suositellaan suoritettavan Staran vapaaohjelma (pakollisuus Stara-vapaan suorittamisesta on poistettu, mutta Stara-tapahtumaan tulee edelleen osallistua).
- Yksilöiden 10v C-sarjassa on jatkossa vain 1-ottelu (2-ottelu poistettu).
- Joukkueiden 8-10v sarja jaetaan kahteen sarjaan: A (oma ohjelma) ja B (valmis ohjelma).
- Joukkueet ja duot/triot B: yksi voimistelija voi jatkossa olla yhden vuoden yli-ikäinen.
- Duot/triot: A-tasolla voimistelija voi voimistella vain yhdessä duo/triossa ja yhdessä sarjassa kilpailukohtaisesti. B-tasolla voimistelija voi samaan aikaan olla jäsen kahdessa eri duo/triossa.
- Samana kilpailupäivänä ei voi toimia sekä kilpailijana että (raja)tuomarina.
- 1.1.2023 alkaen noudatetaan FIG:n kilpailupukuja koskevaa sääntöä kaikissa sarjoissa (eli vuoden 2022 voimassa ollut jousto poistuu).
- Kilpailusäännön mukaisesti voimistelijan tulee täyttää vähintään 8 vuotta sinä vuonna, kun hän aloittaa kilpailemisen. Kilpailusääntöön on tarkennettu, että tämä koskee myös ulkomailla järjestettäviä KV – kilpailuja. Lasten oikeuksien näkökulmasta Voimisteluliitto tulee rajaamaan kaikissa voimistelulajeissa lasten osallistumista kansainvälisiin kilpailuihin vuoden 2023 aikana. Uudistus on osa Voimisteluliiton lajikulttuurin muutostyötä.
Pieniä tarkennuksia on tehty myös ohjelmien arvosteluun. Lisäksi Suomessa järjestettävien kansainvälisten kilpailujen sarjoihin ja mahdollisiin arvostelun poikkeuksiin on tehty ohjeistus. Kaikki tarkennukset löytyvät Kilpailusäännöstä ja sen liitteestä, joita tulee lukea rinnakkain.
SM-kilpailut, Arvokilpailukarsinnat
- Osallistumisoikeus: joukkueissa jokaisen voimistelijan tulee suorittaa vähintään yksi näyttö (FIG:n säännön mukaisesti).
- Tekniset järjestelyt: Välinetarkastuksessa järjestäjä tarkistaa FIG:n logot (FIG:n säännön mukaisesti). Lisäksi ylituomarin päätöksellä voidaan tehdä satunnaistarkastuksia ja -mittauksia suorituksen jälkeen. Jokainen voimistelija, joukkue tai duo/trio voi halutessaan käydä mittauttamassa välineensä ennen kisaa.
Joukkueiden B – sarjojen valmisohjelmat valmistuvat ennen joulua. Ohjelmista 9-11v. sarjan pallo-ohjelman video ja musiikki on jo julkaistu ja ne löytyvät kilpailusäännön liitteen kautta ja uudesta materiaalipankista. 8-10v. ja pre-nuorten ohjelmat (videot ja musiikit) sekä kaikkien ohjelmien ohje, julkaistaan vielä ennen joulua viikolla 51.
LAR tiedottaa 22.8.2022
22.8.2022
Laji kehittämisryhmä (LAR) on vahvistanut naisten yksilöiden MM – karsintakilpailun 2 karsintapisteet ja yhteispisteet. Yksilöiden MM – kilpailuissa 12.-18.9.2022 Suomea edustaa Elisabeth Jamil (OVO).
LAR tiedottaa 10.8.2022
11.8.2022
Yksilöiden MM – karsinta 2, tuomarit
Lajin kehittämisryhmä (LAR) on kutsunut tuomarit yksilöiden MM – karsintaan 2 seuraavasti: Laura Ahonen, Irina Yushina, Ege Soidla, Mira Koskinen, Saila Pitkänen, Laura Lavikainen, Nina Ahonen, Emma Tast
Tuomareiden kutsumisessa on huomioitu normaalin käytännön mukaisesti:
1) tuomarikartoitukseen pyydettyyn päivämäärään mennessä tulleet vastaukset (kartoitus ja muistutus), 2) tuomarikortin taso (Brevet / Taso I) 3) esteettömyys ja se, miten tuomari on ilmoittanut olevansa käytettävissä.
Naisten maajoukkueen (joukkue) täydennys
Naisten maajoukkueeseen (joukkue) on nimetty Aurora Pohjanvirta (OVO).
Naisten maajoukkueen haku on avoinna vuosittain MM/EM – kilpailun jälkeen (Maajoukkue- ja arvokilpailuvalintakriteerit 2022). Maajoukkue- ja arvokilpailuvalintakriteerien mukaan LAR nimeää voimistelijat vastuuvalmentajan esityksen pohjalta.
Kesäkuun tiedote avoimesta hausta. Haun toinen vaihe toteutetaan MM – kilpailun jälkeen erillisen tulevan tiedotteen mukaisesti.
MM – kilpailun 12. – 18.9.2022 tuomarit
Lajin kehittämisryhmä on nimennyt MM – kilpailun tuomarit seuraavasti:
Yksilöt Saila Pitkänen (brevet I), joukkueet Alexandra Mavrakis (Brevet I)
LAR tiedottaa 22.6.2022
Syksyn 2022 kilpailut on jaettu
Rytmisen voimistelun vuoden 2023 kilpailut on jaettu tulleiden hakemusten ja käytössä olevien jakokriteerien mukaisesti (Voimisteluliiton yhteiset ja lajikohtaiset).
Uudelleen avoimessa haussa ovat syksyn kilpailut 5 (11.-12.11.), 6 (25.-26.11.), 7 (2.12.) ja 8 (3.12.). Näiden kisojen järjestämisestä kiinnostuneiden seurojen tulee tehdä hakemus Kisanetin kautta 21.8.2022 mennessä (huom! hakemukset vain edellä mainittujen kilpailujen kohdalle, ei jo myönnettyjen).
Seuroja, joille on myönnetty kilpailu järjestettäväksi, pyydetään vahvistamaan kilpailun järjestäminen ja kilpailupaikka lajipäällikölle (emma.tast(at)voimistelu.fi) 21.8.2022 mennessä. Mikäli jollain kaupungilla on mahdollisuus vahvistaa sali vasta myöhemmin, olethan yhteydessä lajipäällikköön samassa aikataulussa.
Syksyn 2022 luokkanostot on vahvistettu seuraavasti:
- luokka: 60% -> kategoriat 1 ja 2, nosto luokkaan 2.
- luokka: 60% -> kategoriat 1 ja 2, nosto luokkaan 3.
- luokka: 50% -> kategoriat 1 ja 2, nosto luokkaan 4.
- luokka: 40% -> kategoriat 1 ja 2, nosto luokkaan 5.
- luokka: 40% -> sijat 1-8, nosto luokkaan 6.
- luokka: 40% -> sijat 1-5, nosto JM/M – luokkaan
Huomiona, että uudesta 1.8.2022 käynnistyväst ä kilpailujärjestelmästä luokkakilpailut on poistettu. Uuden kilpailujärjestelmän materiaalia löydät täältä.
MM – karsintakilpailun 1 karsintapisteet ja toinen karsintakilpailu
Lajin kehittämisryhmä (LAR) on vahvistanut ensimmäisen MM – karsintakilpailun (SM 4-ottelu 21.5.2022) karsintapisteet.
Suomella on syyskuun MM – kilpailuun yksi (1) yksilöpaikka. Toinen karsintakilpailu järjestetään 11.8. Urhean Olympiavalmennuskeskuksessa arki-iltakilpailuna (kutsu ensimmäisen karsinnan neljälle eniten karsintapisteitä saavuttaneelle). Ilmoittautuminen avataan elokuun alussa 3.8.jälkeen.
Naisten yksilömaajoukkue
Lajin kehittämisryhmä (LAR) on nimennyt naisten yksilömaajoukkueeseen maajoukkue- ja arvokilpailuvalintakriteerit 2022 huomioiden Elisabeth Jamilin (OVO).
Rytmisen voimistelun uusi kilpailujärjestelmä käynnistyy 1.8.2022
Uuden kilpailujärjestelmän materiaalia löydät Voimisteluliiton rytmisen voimistelun nettisivuilta
Kesäkuun aikana materiaaleihin on lisätty päivitettyä materiaalia mm. lasten 8v. A ja B – sarjan naruohjelma, lisäohje lasten joukkueen (vapaa) tekoon ja päivitetty Kilpailusääntö. Myös kilpailujärjestelmän exceliä on päivitetty joukkueiden ja duojen/triojen välineiden osalta.
Valmiit joukkueohjelmat sarjoihin 9-11v. B (pallo, aiemmin 2.luokan joukkueohjelma) ja pre-nuoret 10-13v. B (vanne, aiemmin 3.luokan joukkueohjelma) päivitetään vastaamaan paremmin nykyisiä sääntöjä ja videot julkaistaan elokuussa viikolla 32.
Lasten joukkueiden sarjassa (vapaa) voi kilpailla joko omalla ohjelmalla tai valmiilla vapaaohjelmalla (aiemmin 1.luokan vapaajoukkue).
LAR tiedottaa 3.5.2022
Naisten ja nuorten yksilöiden toinen EM – karsintakilpailu käytiin 30.4.2022 joukkueiden Espoossa OVO Training Centerillä (ensimmäinen karsintakilpailu järjestettiin 9.4.2022).
Lajin kehittämisryhmä (LAR) on vahvistanut myös toisen karsintakilpailun karsintapisteet sekä nimennyt edustajat Tel Avivissa Israelissa 15.-19.6.2022 järjestettävään EM – kilpailuun kahden karsintakilpailun perusteella maajoukkue- ja arvokilpailuvalintakriteerien 2022 mukaisesti.
Naisten yksilöedustajat (kahden karsintakilpailun perusteella):
- Elisabeth Jamil, OVO (85 karsintapistettä)
- Aurora Pohjanvirta, OVO (64 karsintapistettä)
Nuorten yksilöedustajat (kahden karsintakilpailun perusteella):
- Emmi Piiroinen (OVO) (88 karsintapistettä)
- Anastasia Rogozhina, TaSi (65 karsintapistettä)
Naisten 4-ottelussa sekä Elisabet Jamil että Aurora Pohjanvirta suorittavat 4-ottelun. Nuorten yksilökilpailussa Emmi Piiroinen suorittaa vanteen, pallon ja keilat, Anastasia Rogozhina nauhaohjelman.
Joukkuekilpailussa Suomea edustaa naisten maajoukkue (Elise Gymnastics, Esvoli, SVS Espoo) myöhemmin vahvistettavalla kokoonpanolla (5-6 voimistelijaa). Suomen tuomariksi on nimetty Saila Pitkänen.
Kaikki 30.4.2022 tulokset löytyvät Kisanetistä ja lopullinen karsintapistetilanne täältä.
Nuorten maajoukkue (joukkue) kohti arvokisoja 2023
Voimisteluliiton maajoukkuetoiminnasta vastaavan valmentajan, lajipäällikön ja lajin kehittämisryhmän päätöksellä nuorten maajoukkueprojektia ei toteuteta liittojohtoisesti vuonna 2023. Seuroja kannustetaan muodostamaan seurayhteistyöjoukkueita omilla alueillaan yhteistyöllä muiden seurojen kanssa. Nuorten joukkueiden EM/MM – edustuspaikka vuonna 2023 (vuosina 2008 – 2010 syntyneille voimistelijoille) määräytyy karsintakilpailujen perusteella ja lisätietoja mm. karsintakilpailujen aikataulusta julkaistaan kesäkuun aikana. Voimisteluliitto järjesti myös avoimen keskustelutilaisuuden seuroille ja valmentajille 7.4.2022.
PM – tuomarit 7.-8.5.2022
Tuomareiksi on nimetty Laura Ahonen, Natalia Korotkova, Emma Tast ja Irina Yushina.
LAR tiedottaa 20.4.2022
EM karsinnan 1 karsintapisteet
Lajin kehittämisryhmä on vahvistanut nuorten ja naisten ensimmäisen EM – karsinnan karsintapisteet (9.4.2022).
SM – kilpailun 21.-22.5.2022 tuomarit
Lajin kehittämisryhmä on nimennyt tuomarit SM – kilpailuun seuraavasti:
Mavrakis Alexandra, Pitkänen Saila, Korotkova Natalia, Koskinen Mira, Yushina Irina, Heikkilä Titta, Vikkula Johanna, Rif Inessa, Ahonen Laura, Soidla Ege, Tienhaara Mari, Rajajärvi Eveliina, Huotari Kiia, Lavikainen Laura, Romanyuk Julia, Ridal Nadja
Tuomareiden kutsumisessa on huomioitu normaalin käytännön mukaisesti:
1) tuomarikartoitukseen pyydettyyn päivämäärään mennessä tulleet vastaukset (kartoitus ja muistutus), 2) tuomarikortin taso (Brevet / Taso I) 3) esteettömyys ja se, miten tuomari on ilmoittanut olevansa käytettävissä.
Osa tuomareista on käytettävissä koko viikonlopun, osa vain lauantain ja osa vain sunnuntain.
LAR tiedottaa 6.4.2022
Kevään SM – karsinnat ja SM – kilpailut
Rytmisen voimistelun Kilpailusääntöjen mukaisesti naisten SM-kilpailuihin ilman karsintaa voivat osallistua edellisen vuoden SM-kilpailujen kahdeksan (8) parasta voimistelijaa. Nuorten SM-kilpailuun ilman karsintaa voivat osallistua edellisen vuoden nuorten SM-kilpailun kuusi (6) parasta voimistelijaa edellyttäen, että he täyttävät ikävaatimukset. Loput kilpailupaikat täytetään karsintakilpailujen perusteella.
Kevään 2022 osalta tilanne on seuraava:
Nuorten SM – kilpailuun vuoden 2021 SM – kilpailun perusteella ovat päässeet ja osallistuvat Emmi Piiroinen (OVO), Siiri Salminen (JyVo), Anastasia Rogozhina (TaSi), Aada Kangas (JyVo) ja Julia Paasikivi (OVO). Loput paikat (10) täytetään karsintakilpailun 30.4.2022 tulosten perusteella. Ilmoittautuminen tulee tehdä heti karsintakilpailun jälkeen maanantain 2.5.2022 aikana Kisanetissä.
Naisten SM – kilpailuun vuoden 2021 SM – kilpailun perusteella ovat päässeet ja osallistuvat Elisabeth Jamil (OVO), Emilia Helin (Elise) ja Jenny Närjä (OVO). Koska SM – karsintaan 30.4.2022 on ilmoittautunut edellä mainittujen lisäksi 11 voimistelijaa, ei karsintakilpailua tarvita. Kaikki SM – karsintaan 30.4.2022 ilmoittautuneet voimistelijat pääsevät suoraan 20.-22.5. järjestettävään SM – kilpailuun. Ilmoittautuminen tulee tehdä 15.4.mennessä Kisanetissä.
Lajin kehittämisryhmä on nimennyt tuomarit seuraavasti nuorten ja naisten yksilöiden EM-karsintakilpailuihin 1 ja 2 sekä SM – karsintakilpailuun (30.4.karsinnan tuomarit päivitetty 21.4.2022):
9.4. EM – karsinta 1: Mavrakis Alexandra, Pitkänen Saila, Korotkova Natalia, Koskinen Mira, Yushina Irina, Ahonen Nina, Heikkilä Titta, Rajajärvi Eveliina, Huotari Kiia, Lavikainen Laura, Ahonen Laura (käytettävissä vain naisissa), Ege Soidla (käytettävissä vain nuorissa)
30.4. EM – karsinta 2 (myös nuorten SM – karsinta): Alexandra Mavrakis (tuomarivastaava), Soidla Ege, Yushina Irina, Koskinen Mira, Vikkula Johanna, Heikkilä Titta, Ridal Nadja, Laaksonen Ronja, Huotari Kiia, Ahonen Laura, Ahonen Nina (käytettävissä vain naisissa), Inessa Rif, Alesia Kolomainen (käytettävissä vain nuorissa).
Tuomareiden kutsumisessa on huomioitu normaalin käytännön mukaisesti:
1) tuomarikartoitukseen pyydettyyn päivämäärään mennessä tulleet vastaukset (kartoitus ja muistutus), 2) tuomarikortin taso (Brevet / Taso I) 3) esteettömyys ja se, miten tuomari on ilmoittanut olevansa käytettävissä.
LAR tiedottaa
Lajin kehittämisryhmä tiedottaa tällä sivulla päätöksistään.
Vuoden 2021 tiedotteet
LAR tiedottaa 27.10.2021
Syksyn SM-karsinnat ja SM-kilpailut
Rytmisen voimistelun Kilpailusääntöjen mukaisesti naisten SM-kilpailuihin ilman karsintaa voivat osallistua edellisen vuoden SM-kilpailujen kahdeksan (8) parasta voimistelijaa. Nuorten SM-kilpailuun ilman karsintaa voivat osallistua edellisen vuoden nuorten SM-kilpailun kuusi (6) parasta voimistelijaa edellyttäen, että he täyttävät ikävaatimukset. Loput kilpailupaikat täytetään karsintakilpailujen perusteella.
Syksyn 2021 osalta tilanne on seuraava:
Nuorten SM-kilpailuun vuoden 2020 SM-kilpailun perusteella ovat päässeet ja osallistuvat Emmi Piiroinen (OVO), Aurora Pohjanvirta (OVO), Linnea Louvanto (TaSi) ja Lia Kallio (OVO). Ilmoittautuminen/osallistumisen vahvistus 27.-28.11.2021 järjestettävään SM-kilpailuun tulee tehdä Kisanetissä jo 30.10.2021 mennessä. Loput paikat (11) täytetään karsintakilpailun 6.11.2021 tulosten perusteella.
Naisten SM-kilpailuun vuoden 2020 SM-kilpailun perusteella ovat päässeet ja osallistuvat Elisabeth Jamil (OVO), Elli Virtanen (TuPy), Saana Heikkilä (Elise), Erika Räsänen (Elise) ja Jenny Hämäläinen (Elise). Koska SM-karsintaan 6.11.2021 on ilmoittautunut edellä mainittujen lisäksi 10 voimistelijaa, ei karsintakilpailua tarvita. Kaikki SM-karsintaan 6.11. ilmoittautuneet voimistelijat pääsevät suoraan 27.-28.11.2021 järjestettävään SM-kilpailuun. Ilmoittautuminen tulee tehdä SM-kilpailukutsussa ilmoitetussa aikataulussa.
LAR tiedottaa 15.10.2021
Luokkakilpailu 7.11., muutos suoritettavien välineohjelmien määrään luokassa 4.
Lajin kehittämisryhmän (LAR) päätöksellä luokkakilpailussa 3 luokasta 4 poistetaan yksi välineohjelma. Kaikki voimistelijat suorittavat siis poikkeuksellisesti vapaaohjelman ja yhden välineohjelman. Näin kilpailu on mahdollista viedä läpi yhden päivän aikana.
LAR tiedottaa 7.10.2021
Kevään 2022 Ikäkausikilpailu ja PM–karsinta avoimessa haussa
5.–6.2.2022 nuorten ja naisten yksilöiden, nuorten ja naisten joukkueiden sekä nuorten ja naisten duo/triojen Ikäkausikilpailu, joka toimii samalla karsintakilpailuna Pohjoismaiden mestaruuskilpailuun, on avoimessa haussa.
Kilpailun järjestämisestä kiinnostuneita seuroja pyydetään lähettämään vapaamuotoinen hakemus lajipäällikön sähköpostiin viimeistään maanantaina 18.10.2021. HUOM! Hakua ei tehdä Kisanetin kautta.
Kilpailujärjestelmän uudistuksen kolmas sparraus ja ideointi
Ilmoittaudu mukaan rytmisen voimistelun kilpailujärjestelmän uudistuksen toiseen ideointisessioon! Pääpaino on yksilöpuolen kansallisissa sarjoissa (nykyiset välinekisojen sarjat) ja niiden suoritettavissa ohjelmissa.
Työpaja järjestetään etätapaamisena tiistaina 19.10. klo 19-20. Zoom tapaamisen alussa käydään läpi tämänhetkinen alustava versio uudesta kilpailujärjestelmästä (noin 10 min), minkä jälkeen loppuaika käytetään kansallisten yksilösarjojen ideointiin. Tapaamiseen voi osallistua myös vain kuuntelemalla.
Ilmoittaudu mukaan 18.10. mennessä Lyyti-järjestelmän kautta. Osallistuminen on maksuton.
Pohjoismaiden mestaruuskilpailut 2022
PM-kilpailut 2022 järjestetään Ruotsissa Upsalassa 4.-6.3.2022. Ikärajoissa noudatetaan PM-kilpailujen sääntöjä, poikkeukset normaalista on kirjattu alle ja ne ovat voimassa Suomessa vain PM-karsinnassa, eivät muissa kevään kilpailuissa.
Kilpailusarjat ja valintakriteerit:
Naisten ja nuorten yksilöt: FIG:n ikärajat ja välineet.
Valintakriteerit:
- Lähetetään kilpailuun PM – karsintakilpailun tulosten perusteella 4 naisten yksilöä (kaikki tekevät neliottelun) ja 5 nuorten yksilöä. Nuorista voimistelijat 1,2 ja 3 suorittavat PM – kilpailussa 4-ottelun, voimistelijat 4 ja 5 kumpikin kaksi ohjelmaa. Mikäli joku nuorten sarjaan nimetyistä voimistelijoita on estynyt osallistumaan kilpailuun (loukkaantuminen, sairastuminen tms.), suorittavat kaikki neljä muuta voimistelijaa 4- ottelun.
- Mikäli voimistelija osallistuu karsintaan sekä yksiönä että duossa/triossa ja saavuttaa paikan molemmissa, tulee valmentajan ilmoittaa heti karsintakilpailun jälkeen kilpailupaikalla lajipäällikölle, kumman paikan voimistelija ottaa vastaan.
Naisten joukkueet: FIG:n välineet, ikärajat: vuonna 2006 ja aiemmin syntyneet sekä poikkeuksena enintään 2 vuonna 2007 syntynyttä voimistelijaa.
Valintakriteerit:
- Lähetetään kilpailuun ilman karsintaa naisten maajoukkue (kokoonpano 1) sekä karsintakilpailun tulosten perusteella toinen joukkue (yhteensä kaksi joukkuetta).
- Karsintakilpailuun voi osallistua myös yhdellä ohjelmalla. Tulokset lasketaan ensin 2-ottelun perusteella, mutta mikäli 2-otteluun osallistuvia joukkueita ei ole kahta, voidaan PM – kilpailuun lähettää yhdellä ohjelmalla parhaiten sijoittunut joukkue.
Nuorten joukkueet: väline: pallot, ikärajat: vuosina 2007, 2008 ja 2009 syntyneet sekä poikkeuksena enintään 2 vuonna 2006 syntynyttä voimistelijaa
Valintakriteerit:
- Lähetetään kilpailuun kaksi joukkuetta karsintakilpailun tulosten perusteella.
Naisten duot/triot (tai seka duo/trio, jossa nuoria ja naisia): vapaavalintainen väline, ikärajat kuten joukkueilla
Valintakriteerit:
- Lähetetään 2 duo/trioa karsintakilpailun tulosten perusteella.
- Mikäli voimistelija osallistuu karsintaan sekä yksilönä että duossa/triossa ja saavuttaa paikanmolemmissa, tulee valmentajan ilmoittaa heti karsintakilpailun jälkeen kilpailupaikalla lajipäällikölle, kumman paikan voimistelija ottaa vastaan.
- Duossa/triossa voi olla enintään yksi voimistelija, joka kilpailee myös joukkueessa (koko duo/trio – kokoonpano ei siis voi kilpailla myös joukkueessa)
- Kokoonpanon tulee sekä karsinnassa että PM – kilpailussa olla sama.
Nuorten duot/triot; vapaavalintainen väline, ikärajat FIG:n ikärajojen mukaiset: 2007-2009 syntyneet
Valintakriteerit:
- Lähetetään 2 duo/trioa karsintakilpailun tulosten perusteella.
- Mikäli voimistelija osallistuu karsintaan sekä yksilönä että duossa/triossa ja saavuttaa paikan molemmissa, tulee valmentajan ilmoittaa heti karsintakilpailun jälkeen kilpailupaikalla lajipäällikölle, kumman paikan voimistelija ottaa vastaan.
- Duossa/triossa voi olla enintään yksi voimistelija, joka kilpailee myös joukkueessa (koko duo/trio – kokoonpano ei siis voi kilpailla myös joukkueessa).
- Kokoonpanon tulee sekä karsinnassa että PM – kilpailussa olla sama.
Ilmoittautuminen ja yhteydenpito järjestäjiin tapahtuu lajipäällikön kautta. Kilpailu on omakustanteinen ja tuomareiden (4 / maa) kulut jaetaan voimistelijoiden kesken. Tuomarit nimeää lajin kehittämisryhmä.
PM – kilpailuun osallistuvalla voimistelijalla tulee olla:
- Suomen passi
- tai voimistelijan tulee olla asunut pysyvästi Suomessa viimeisen 12 kuukauden ajan ja olla hakenut Suomen kansalaisuutta. Tässä tapauksessa voimistelija ei myöskään ole saanut edustaa muuta maata viimeisen 12 kk:n aikana. Passi/todistus kansalaisuuden hakemisesta tarkistetaan kilpailupaikalla. Valmentajia, joiden voimistelijoita koskee kriteeri 2, pyydetään olemaan yhteydessä lajipäällikköön mahdollisimman pian ennen karsintakilpailua.
Kilpailu ei ole FIG:n kilpailu eli FIG:n lisenssiä ei välttämättä tarvitse olla. Osallistumalla karsintakilpailuun, voimistelija sitoutuu ottamaan paikan vastaan kilpailussa, mikäli tulee kilpailun tulosten perusteella valituksi. Jos voimistelija haluaa osallistua vain Ikäkausikilpailuun, mainitaan tästä Kisanetissä ilmoittautumisen yhteydessä (kohta lisätiedot).
Välinetarkastus SM-kilpailuissa, SM-karsinnoissa ja PM-karsintakilpailussa
Valmentajia pyydetään huomioimaan Kilpailusäännön mukainen 1.1.2021 Suomessakin voimaan tullut sääntö FIG:n logoista välineissä.
Kilpailusäännön mukaisesti logot tarkistetaan alkaen 1.1.2021. Kansainvälisiin kilpailuihin osallistuvien tulee huomioida FIG:n logoja koskeva sääntö ja voimistelijat ovat itse vastuussa sääntöjen mukaisten välineiden hankkimisesta/käyttämisestä.
Valmentajia pyydetään olemaan yhteydessä lajipäällikköön mahdollisimman pian, mikäli välineiden logot ovat kuluneet osittain tai kokonaan pois tai välineiden toimituksessa valmistajan/toimittajan taholta on ollut haasteita. Mahdollisen poikkeusluvan kilpailla välineellä, josta FIG:n logo on kulunut pois, voi saada esittämällä FIG:n sääntöjen mukaisen välineen ostamisesta kuitin ennen karsintakilpailua
LAR tiedottaa 16.9.2021
Lajin kehittämisryhmä (LAR) on vahvistanut yksilöiden toisen MM – karsintakilpailun (11.9.) karsintapisteet ja nimennyt edustajat Kitakyushussa, Japanissa 25.-31.10.2021 järjestettävään MM-kilpailuun maajoukkue- ja arvokilpailuvalintakriteerien 2021 mukaisesti.
Yksilöedustaja (kahden karsintakilpailun perusteella):
Elisabeth Jamil (86 karsintapistettä)
Naisten maajoukkue:
Assi Johansson (Elise), Elisa Liinavuori (Elise), Milja Närevaara (Elise), Emma Rantala (Elise-Järvenpää), Viliina Sipilä (Elise), Amanda Virkkunen (HämVS)
Tuomari: Alexandra Mavrakis (joukkueet)
FIG:n kutsumana referencetuomari toimii Saila Pitkänen (yksilöt ja joukkueet).
Lopullinen karsintapistetilanne tästä liitteestä.
LAR tiedottaa 6.9.2021
Suomella on MM-kilpailuun yksi yksilöpaikka.
LAR tiedottaa 31.8.2021
Rytmisen voimistelun lajin kehittämisryhmä (LAR) on kutsunut tuomarit syksyn arvokilpailukarsintoihin ja SM – kilpailuihin liitteen mukaisesti.
Tuomareiden kutsumisessa on huomioitu normaalin käytännön mukaisesti:
- Tuomarikartoitukseen pyydettyyn päivämäärään mennessä tulleet vastaukset (kartoitus ja muistutus)
- Tuomarikortin taso (Brevet / Taso I)
- Esteettömyys ja seuraedustusten tasaisuus. Tuomarilistat löytyvät sivuilta Tuomarointi
Kilpailuaikataulujen varmistuttua, pienet muutokset mahdollisia.
LAR tiedottaa 29.6.2021
Joukkuevälineet 2022 (ikäkausikilpailut ja SM)
(päivitetään Kilpailusääntöön elokuussa)
Pre-nuoret: pallo
Nuoret: pallo
Naiset: vanne
Lasten joukkueet kilpailevat edelleen vapaaohjelmalla.
Tuomariohjesäännöstä löytyvän Tuomarisäännön päivitys
Tuomariohjesääntöä on päivitetty Tuomarisäännön osalta.
Luokkanostojen vahvistaminen
Luokkanostot on vahvistettu kevään virtuaalisten luokkakilpailujen tulosten perusteella luokista 1 (luokkakilpailu 9.5.) ja 2 (luokkakilpailu 12.6.).
Nostoprosentit Kilpailusäännön mukaisesti:
I-luokasta II-luokkaan 60 % – kategoriat 1 ja 2
II-luokasta III-luokkaan 60 % – kategoriat 1 ja 2
Tulokset: www.kisanet.fi.
Uudestaan avoimessa haussa olleet kilpailut
Joukkueiden SM-kilpailu 11.9.2021 on myönnetty Turun Urheiluliitolle. Kilpailupaikkana Salohalli. Kilpailun yhteydessä myös lasten joukkueiden ja pre-nuorten joukkueiden kilpailu sekä muutama muu sarja Kisanetin mukaisesti (www.kisanet.fi). Ilmoittautuminen kilpailuun aukeaa, kun uusi lisenssikausi alkaa eli ilmoittautumisaika tulee olemaan normaalia lyhyempi.
5.-6.2.2022 Nuorten ja naisten yksilöiden, nuorten ja naisten joukkueiden ja duo/triojen Ikäkausikilpailua (samalla PM-karsinta) ei vielä myönnetty järjestettäväksi. Odotetaan Pohjoismaiden päätöstä siitä, siirtyykö Pohjoismaiden mestaruuskilpailu myöhempään ajankohtaan.
Yksilöiden MM-karsintakilpailut
Vuoden 2021 MM-kilpailut (naisten joukkue ja naisten yksilöt) järjestetään Japanissa 27.-31.10.2021. Karsintakilpailut 1 ja 2 järjestetään viikoilla 35 ja 37 (alustavasti 2.9. ja 14.9.). Pienimuotoisten karsintakilpailujen järjestämisestä kiinnostuneita seuroja pyydetään olemaan sähköpostitse yhteydessä lajipäällikköön 2.8. mennessä.
Rinkivalintojen vahvistaminen
Lajin kehittämisryhmä (LAR) on vahvistanut rytmisen valmennusrinkien 2021 valinnat.
Koronatilanteesta johtuen, nyt valituille ringeille järjestetään kolme Voimisteluliiton tukemaa leiriä syksyn aikana. Valmennusrinkeihin nimetyille on lähetetty sähköpostia ja ohje vahvistaa rinkipaikka/paikka varasijalla ja osallistuminen elokuun leirille 30.7.2021 mennessä.
N-ryhmä (2006 – 2008 syntyneet)
Minirinki 1 (2008 – 2011 syntyneet)
Minirinki 2 (2011-2013 syntyneet)
Valintakriteerit: lajitaidot / vartalotekniikka, lajitaidot / välinetekniikka, fyysiset ominaisuudet ja lajiin soveltuva antropometria sekä keskittymiskyky, yhteistyökyky ja kyky toimia osana ryhmää. Lisäksi leirillä tehtyjä lajinomaisia liikkuvuustestejä / Timanttimerkkiliikkeitä sekä välinetekniikkatestejä on käytetty valintojen tukena.
Ryhmään valituilla ja siinä paikkansa vastaanottavilla voimistelijoilla tulee olla halua kehittyä rytmisessä voimistelussa ja kehittää sekä yksilöllisiä taitoja ja ominaisuuksia että joukkuetaitoja. Tavoitteena on myös lajitoiminnan kehittyminen eri puolilla Suomea. Tämän vuoksi tasapäisessä valintatilanteessa voidaan lisäkriteerinä katsoa eduksi, jos voimistelija tulee pienestä / uudesta lajiseurasta. Valintaan vaikuttaa luonnollisesti myös kyseisen ikäluokan koko ja se, minkä tasoisia voimistelijoita minäkin vuonna ryhmiin on pyrkimässä. Vuoden 2021 valinnoissa on huomioitu se, että seuraavaan nuorten maajoukkueeseen (joukkue) voivat hakea vuosina 2008 – 2010 syntyneet voimistelijat.
Valitsijoina toimivat rytmisen voimistelun valmennuksen johtoryhmän jäsenet ja nuorten olympiavalmentajat (NOV) Larisa Gryadunova ja Iida Ritokoski, lajipäällikkö Emma Tast, Klara Kodra (N-ryhmä ja Minirinki 1) ja lajin kehittämisryhmän jäsen Johanna Vikkula (Minirinki 2). Myös leirin kouluttajat Sirja Lepistö, Irina Yushina, Jouki Tikkanen ja Milla Grigoreva ovat pyydetysti antaneet oman asiantuntija-arvionsa valintoihin. Testaajina ovat toimineet leireille osallistuneet valmentajat eri seuroista Iida Ritokosken johdolla.
Vuoden 2022 valmennusrinkien valintaleirit järjestetään 21.-23.1.2022.
LAR tiedottaa 28.5.2021
EM-kilpailut, muutos yksilöiden lähettämiseen:
Koska Elisabeth Jamil (OVO) ei voi loukkaantumisen vuoksi osallistua EM – kilpailuun, lähetetään tilalle karsintakilpailujen yhteispisteissä seuraavana oleva Emilia Helin (Elise Gymnastics).
LAR tiedottaa 6.5.2021
Lajin kehittämisryhmä (LAR) on vahvistanut karsintapisteet ja nimennyt edustajat Varnassa, Bulgariassa 8.-13.6.2021 käytävään EM-kilpailuun maajoukkue- ja arvokilpailuvalintakriteerien 2021 mukaisesti.
Yksilöt (kahden karsintakilpailun perusteella):
- Elisabert Jamil (86 karsintapistettä)
- Sofia Egorova (67 karsintapistettä)
Nuorten maajoukkue: Nella Aaltonen (Elise-Järvenpää), Miisa Kurvi (ImVo), Anni Olkkonen (Elise), Anastasiia Polischuk (Elise-Vantaa), Mimosa Turunen (TuPy) ja Amanda Virta (TuPy).Lisäksi Suomeen jääväksi varavoimistelijaksi on nimetty Amanda Äänismaa (Elise-Vantaa).
Naisten maajoukkue: Assi Johansson (Elise), Elisa Liinavuori (Elise), Milja Närevaara (Elise), Emma Rantala (Elise-Järvenpää), Viliina Sipilä (Elise) ja Amanda Virkkunen (HämVS).
Mahdollisista muutoksista joukkueiden kokoonpanoissa ennen kilpailua vastaavat joukkueiden valmentajat.
Lopullinen karsintapistetilanne tästä liitteestä.
Lajin kehittämisryhmän (LAR) päätöksellä Ikäkausikilpailussa 29.-30.5.2021 yksilöiden sarjoissa 12v., nuoret A ja naiset A vähennetään ohjelmien määrää seuraavasti:
- Sarjasta 12v. poistetaan vapaavalintainen väline ja suoritetaan 2-ottelu
- Sarjoissa nuoret A ja naiset A poistetaan nauhaohjelma ja suoritetaan 3-ottelu
Näin kilpailu voidaan toteuttaa suunnitelman mukaisesti kaksipäiviäisenä.
LAR tiedottaa 28.4.2021
Lajin kehittämisryhmä (LAR) on vahvistanut naisten yksilöiden ensimmäisen EM-karsintakilpailun 23.4.2021 karsintapisteet. Karsintapistetilanne liitteessä.
LAR tiedottaa 9.4.2021
Lajin kehittämisryhmä kutsuu tuomarit seuraavasti naisten yksilöiden EM-karsintakilpailuihin 1 ja 2
23.4. karsinta 1 (10 tuomaria: Mavrakis Alexandra, Pitkänen Saila, Korotkova Natalia, Evchina Svetlana, Soidla Ege, Koskinen Mira, Vikkula Johanna, Romanyuk Julia, Ridal Nadja, Ahonen Nina)
3.5. karsinta 2 (9 tuomaria: Mavrakis Alexandra, Pitkänen Saila, Korotkova Natalia, Soidla Ege, Koskinen Mira, Vikkula Johanna, Romanyuk Julia, Ridal Nadja, Lavikainen Laura) Täydennetty 27.4.2021 kutsumalla myös Svetlana Evchina.
Tuomareiden kutsumisessa on huomioitu normaalin käytännön mukaisesti:
1) tuomarikartoitukseen pyydettyyn päivämäärään mennessä tulleet vastaukset (kartoitus ja muistutus), 2) tuomarikortin taso (Brevet / Taso I) 3) esteettömyys ja seuraedustusten tasaisuus. Tuomarilistat löytyvät sivuilta Tuomarointi.
LAR tiedottaa 31.3.2021
1) LUOKKAKILPAILUT
Koronatilanteesta johtuen luokkakilpailuja voidaan järjestää myös virtuaalisesti (järjestäjä sopii asiasta lajipäällikön kanssa). Ajankohtainen tilanne päivittyy kilpailukohtaisesti Kisanetissä.
Lajin kehittämisryhmän (LAR) päätöksellä kevään luokkakilpailuista voidaan tehdä luokkanostot luokissa 1. ja 2., mikäli kaikilla alueilla on harjoittelu- ja kuvausmahdollisuus kaupunkien saleissa noin viikkoa ennen kyseistä kilpailua. Ylemmistä luokista (3.-6.) ei keväällä tehdä luokkanostoja. Päätös koskee sekä virtuaalisesti että mahdollisesti myöhemmin kevätkaudella koronatilanteen salliessa livenä järjestettyjä kilpailuja.
Kilpailusäännön mukaisesti lajin kehittämisryhmä (LAR) vahvistaa luokkanostot puolivuosittain (kesäkuu ja joulukuu). Luokkanostot ovat virallisia vasta tämän vahvistuksen jälkeen. Seuroja, valmentajia ja vanhempia pyydetään huomioimaan tämä erityisesti nyt vallitsevassa koronatilanteessa.
2) Ikäkausikilpailu 24.-25.4.2021 on muutettu virtuaaliseksi, siirretty ajankohtaan 29.-30.5.2021. Ilmoittautumisaikaa on pidennetty ja kilpailukutsu päivitetty. EM-karsinnoista tiedotetaan erikseen.
Lajin kehittämisryhmän (LAR) päätöksellä kyseinen Ikäkausikilpailu ei toimi mahdollisten tulevien KV – kilpailujen valintakilpailuna (esim. Miss Valentine), vaan haku- ja valintakriteereistä tiedotetaan erikseen myöhemmin, kun koronatilanne jälleen sallii kansainvälisen toiminnan.
Tarkennus Tuomarisääntöön
Lajin kehittämisryhmän (LAR) päätöksellä Tuomarisäännön 100km:n sääntöä on päivitetty virtuaalikisojen osalta seuraavasti:
– Kaikkien tuomareiden on oltava käytettävissä kaikkina kilpailupäivinä. Vain jos matkaa kilpailuihin on yli 100 km, riittää, että tuomari on käytettävissä sinä päivänä, kun seuran voimistelijat kilpailevat.
Päivitys: Virtuaalikilpailuissa tuomareiden on oltava käytettävissä kaikissa sarjoissa kaikkina päivinä.
Lisäksi arvisääntö on aiemman päätöksen mukaisesti poistettu Tuomarisäännöstä, mutta suosituksena kuitenkin on, että seurat lähettävät kilpailuun vähintään yhden arvin. Näin mahdollistetaan Staran sujuva toteutus ja Staran järjestämisohjeiden mukainen palaute kaikille. Seuroja pyydetään huomioimaan, että ilman arveja ei Staratapahtumia ole mahdollista toteuttaa.
Päivitetty tuomarisääntö löytyy Tuomariohjesäännöstä.
Rajatuomarit virtuaalikilpailuissa
Lajin kehittämisryhmän (LAR) päätöksellä Kilpailusäännöstä poiketen, kontaktien vähentämiseksi, virtuaalikilpailuissa ei missään sarjoissa/luokissa käytetä rajanylityksiä eikä näin ollen huomioida rajanylityksiä toistaiseksi.
SM-kilpailut 2021
Rytmisen voimistelun SM-kilpailut 2021 järjestetään seuraavasti lajien yhteisen SM-kilpailun peruunnuttua toukokuulta:
- Nuorten ja naisten joukkueiden SM-kilpailu siirretään alkusyksyyn ja uusi ajankohta on 11./12.9.2021. Kilpailu on avoimessa haussa Kisanetissä huhtikuun. Mahdollisia muita sarjoja kisan yhteyteen voi toivoa hakemuksessa.
- Naisten yksilöiden SM-kilpailu siirretään marraskuun jo kalenterissa olevan SM-kilpailun yhteyteen ajankohtaan 27.-28.11.2021. Järjestäjä SVS Espoo.
Lisäksi seuroja pyydetään huomioimaan, että kaikki kilpailut tulee hakea Voimisteluliiton kautta. Syksyn 2021 seurojen toivomat kilpailut joita ei vielä ole jaettu, tulee hakea huhtikuun loppuun mennessä. Haku tapahtuu Lyyti – järjestelmän kautta. Jatkossa kaikki kilpailut myönnetään samassa aikataulussa eikä niitä tulla myöntämään pitkin vuotta mihin tahansa viikonloppuun. Näitä seurakilpailuja voidaan myöntää myös yksipäiväisiksi
Lue myös tiedote kevään 2022 kilpailujen hausta (haku auki 1.4.-30.4.2021).
LAR tiedottaa 30.3.2021
Voimisteluliiton rytmisen voimistelun kevään 2022 kilpailut ovat avoimessa haussa 1.4.-30.4.2021 Kisanetissä. Haussa olevat kilpailut löytyvät myös tästä uutisesta.
Kilpailuja hakevien seurojen tulee lukea myös lajien yhteinen uutinen kilpailujen järjestämishausta ja perehtyä uutisen kautta löytyviin lajien yhteisiin ohjeisiin sekä rytmisen voimistelun lajikohtaisiin sääntöihin Kilpailusääntö ja sen liite sekä Tuomariohjesääntö.
Seuroja pyydetään huomioimaan, että haussa ovat myös kevään 2022 kilpailut, joihin seurat voivat toivoa järjestettäväksi tiettyä kilpailutyyppiä ja niiden sarjoja (ikäkausikilpailu, välinekilpailu, duo/trio, yksilöt, joukkueet). Kyseisiä kilpailuja kutsutaan tässä avoimessa haussa ”seurakilpailuiksi”. Haussa tulee mainita kilpailun nimi, toivottu kilpailutyyppi ja sarjat sekä toive KV-kilpailusta. Jatkossa kaikki kilpailut myönnetään samassa aikataulussa eikä niitä tulla myöntämään pitkin vuotta mihin tahansa viikonloppuun. Näitä seurakilpailuja voidaan myöntää myös yksipäiväisiksi.
Rytmisen voimistelun kilpailujen jaossa huomioidaan seuraavat kriteerit:
- mahdollista kilpailupäivämäärää hakenut seura
- järjestysvuorossa muita edellä oleva seura
- kilpailupaikan soveltuvuus/olosuhde kyseiselle kilpailulle (erityisesti arvokilpailukarsinnat, SM-kilpailut ja joukkuekilpailut)
- Voimisteluliiton ja lajin kehittämisryhmän arvio (mm. laatu, jolla seura on aiemmin järjestänyt kilpailuja ja hoitanut kilpailun järjestäjän velvoitteet, kuten kisajärjestäjän palautteiden täyttämisen, järjestettyjen kilpailujen taso, esim. onko seura järjestänyt aiemmin tai järjestää myös SM-kilpailuja, muiden kilpailujen järjestämishistoria, mahdollisuuksien mukaan seuran ilmoittama prioriteettijärjestys useampaa kilpailua haettaessa)
- viimeiseen hakupäivään mennessä tulleet hakemukset
- Voimisteluliiton lajien yhteiset kriteerit
Hakemuksissa Kisanetiin tulee kuvailla kilpailupaikan soveltuvuus kyseiseen kilpailuun (katon korkeus, harjoitustilojen koko yms.) ja nimetä seuran yhteyshenkilö sekä tuomarivastaava. Tuomarivastaavalla tulee olla kilpailun järjestämisen kannalta olennainen sääntötuntemus (esim. tietää, mitä lomakkeita missäkin luokassa/sarjassa tarvitaan arvostelussa). Tuomarivastaava huolehtii tuomaritoimintaan liittyvistä etukäteisjärjestelyistä ja järjestelyistä kilpailun aikana ylituomarin apuna.
Mikäli seura hakee järjestettäväkseen useampaa kilpailua, tulee hakemuksissa priorisoida, mitä kilpailua haetaan ensisijaisesti, mitä toissijaisesti jne. Lajien yhteisen ohjeistuksen mukaisesti, seuroja pyydetään huolellisesti arvioimaan, mitä kilpailuja ne voivat järjestää. Ei ole tarkoituksenmukaista hakea kaikkia kilpailuja, vaan niitä, mitä on oikeasti paikkakunnalla mahdollista ko. ajankohtana ja riittävissä olosuhteissa järjestää.
Staratapahtumat haetaan aina erikseen Staratapahtuman ohjeen mukaisesti.
Lisäksi samassa aikataulussa avoimessa haussa Kisanetissä on Special Olympics rytmisen voimistelun kilpailu ajankohdalle 13.11.2021 TAI 4.12.2021. Kilpailusarjoina yksilö levelit 1-4. Kilpailun järjestämisestä kiinnostuneet seurat voivat tehdä haun Kisanetissä haluamalleen viikonlopulle. Hakuaika 1.4.-30.4.2021.
Rytmisen voimistelun kilpailukalenteri kevät 2022
Muutokset kilpailusarjoissa ovat mahdollisia myöhemmin, esimerkiksi luokkakilpailujen luokkia voidaan tarvittaessa lajin kehittämisryhmän päätöksellä jakaa toisin luokkakilpailujen kesken.
Kevään 2022 osalta huomioitavaa on, että Tokion olympialaisten jälkeen rytmisen voimistelun säännöt vaihtuvat ja kaikki tuomarit uusivat tuomarikortin. Voimisteluliitto kouluttaa tuomareita tammi-, helmi- ja maaliskuussa kansainvälisten tuomarikoulutusten jälkeen. Kilpailukausi alkaa PM – karsintaa lukuun ottamatta normaalia hieman myöhemmin, jotta kaikilla toimijoilla (tuomarit, valmentajat, voimistelijat) on aikaa kouluttautua ja omaksua sääntömuutoksia.
5-6.2. Pohjoismaiden mestaruuskilpailun karsinta ja Ikäkausikilpailu: naisten ja nuorten joukkueet sekä duot/triot, yksilöiden nuorten A ja B sarjat sekä naisten A ja B sarjat. Mahdollinen vaihtoehtoinen viikonloppu 29.-30.1.2022. Pohjoismaiden mestaruuskilpailut järjestetään 4.-6.3.2022 Upsalassa, Ruotsissa.
Vko 7/8/9 RV seurakilpailu 1 (yhdelle viikonlopulle)
12.-13.3. RV seurakilpailu 2
26.-27.3. Luokkakilpailut 1: Yksilöt 3, 6, duot/triot ja Stara
2.-3.4. Luokkakilpailut 2: Yksilöt 2, 5, kaikki joukkueiden luokat
9.-10.4. Välinekilpailut 1: Kaikki välinekilpailun sarjat ja duot/trio – kilpailu sekä Stara
16.-17.4. RV seurakilpailu 3
23.-24.4. Luokkakilpailut 3: Yksilöt 1, 4, JM, M (JM – A luokka on alustavasti samalla nuorten yksilöiden EM-karsinta 1)
7.-8.5. SM-karsinta, nuorten ja naisten yksilöt (kilpailu on alustavasti samalla nuorten yksilöiden EM-karsinta 2)
14.-15.5. RV seurakilpailu 4
20.-22.5. Rytmisen voimistelun ja joukkuevoimistelun yhteinen SM-kilpailu (RV sarjoina nuorten ja naisten yksilöt)
28.-29.5. RV seurakilpailu 5
Lisäksi Gymnaestradan 2022 yhteydessä järjestettävillä Voimistelupäivillä 9.-12.6. kilpaillaan rytmisessä seuraavissa sarjoissa: Lasten yksilöiden (8v.-12v.) Ikäkausikilpailu, Välinekilpailun kaikki sarjat ja duot/triot.
Syksyn 2022 kilpailut tulevat avoimeen hakuun syyskuussa 2021.
LAR tiedottaa 11.3.2021
Lajin kehittämisryhmä (LAR) on nimennyt tuomariksi EM- kilpailuun kaikkiin sarjoihin (nuorten joukkueet, naisten joukkueet, naisten yksilöt) Saila Pitkänen, (Brevet I).
LAR tiedottaa 19.2.2021
Koronatilanteeseen liittyen rytmisen voimistelun kilpailujen järjestämiseen, toimintatapoihin ja kilpailukalenteriin on tehty tarkennuksia. Kaikki mahdolliset muutokset (kilpailun siirto uuteen ajankohtaan, kilpailun muuttaminen virtuaaliseksi, peruutus) tehdään kilpailukohtaisesti yhteistyössä lajipäällikön kanssa.
1) VOIMISTELUPÄIVIEN RYTMISEN VOIMISTELUN SARJAT
11.-13.6.2021 Kuopiossa järjestettävien Voimistelupäivien sarjoihin tehdään lajin kehittämisryhmän (LAR) päätöksellä seuraavat muutokset: lisätään kaikkien luokkien yksilöiden luokkakilpailun sarjat (luokat 1.-6., JM A/B ja M A/B) ja poistetaan aikataulusyistä ikäkausikilpailun sarjat ja duo/trio – kilpailu.
Luokkakilpailun joukkueiden sarjat pysyvät kilpailussa edelleen.
2) LUOKKAKILPAILUT 1, 2 ja 3
Kevään luokkakilpailut voidaan järjestää niille myönnettyinä ajankohtina, mikäli alueiden/sairaanhoitopiirien rajoitukset sen mahdollistavat. Rajoitukset tulee aina huomioida ja niitä noudattaa.
Lajin kehittämisryhmä (LAR) päätöksellä: mikäli koronatilanteeseen liittyviä rajoituksia on voimassa joillakin alueilla/sairaanhoitopiireissä jonkin luokkakilpailun aikana, eikä kaikilta alueilta voi matkustaa kyseiseen kilpailuun (esimerkiksi tällä hetkellä leviämisalueelta), voidaan kilpailun järjestää, mutta kyseisestä kilpailusta ei tehdä luokkanostoja.
3) MUUT KILPAILUT
Kevään kilpailut voidaan järjestää niille myönnettyinä ajankohtina, mikäli alueiden/sairaanhoitopiirien rajoitukset sen mahdollistavat. Rajoitukset tulee aina huomioida ja niitä noudattaa.
Jo myönnetyn kilpailun mahdollisesta järjestämisestä virtuaalikilpailuna Vikis – järjestelmän kautta tulee ensin keskustella ja sopia lajipäällikön kanssa. Myös mahdollisesta kilpailun siirrosta tai perumisesta tulee sopia lajipäällikön kanssa.
Virtuaalikilpailut mahdollistavasta Vikis-järjestelmästä löydät tarkempia tietoja Voimisteluliiton uutisesta. Ilmoittautumalla koulutukseen saat lisätietoja siitä, miten järjestelmä toimii. Tarkemmat ohjeet järjestäjille, kilpailijoille ja tuomareille päivitetään tänne. Samalta sivulta löytyvät myös ohjeet uudesta tuomarikohtaisesta pisteensyötöstä ja koulutuksen tallenne. Kilpailujen järjestäjät sopivat lajipäällikön kautta kilpailukutsun tarkistamisen yhteydessä, käytetäänkö kilpailussa perinteisiä pistelappuja arvioinnissa vai uutta pisteensyöttöjärjestelmää.
Seuroja pyydetään huomioimaan, että kaikki uudet kilpailut tulee hakea Kilpailusäännön mukaisesti lajipäällikön kautta. Vuoden 2022 Voimisteluliiton myöntämien SM – kilpailujen, luokkakilpailujen, ikäkausikilpailujen ja välinekilpailujen haku aukeaa Kisanetissä huhtikuussa. Muut syksyn 2021 seurojen toivomat kilpailut tulee hakea huhtikuun 2021 loppuun mennessä. Haku tapahtuu Lyyti – järjestelmän kautta ja lajiasiantuntijaryhmä koordinoi kilpailujen jaon huomioiden muut myönnetyt kilpailut. Jatkossa kaikki kilpailut myönnetään samassa aikataulussa eikä niitä tulla myöntämään pitkin vuotta mihin tahansa viikonloppuun. Näitä seurakilpailuja voidaan myöntää myös yksipäiväisiksii. Tavoitteena on mm. välttää päällekkäisyyksiä kilpailukalenterissa ja vätllää liian montaa samaa kilpailumuotoa kalenterissa.
Lisäksi rytmisen voimistelun kilpailujen järjestämiseen, toimintatapoihin ja kilpailukalenteriin on tehty tarkennuksia. Kaikki mahdolliset muutokset (kilpailun siirto uuteen ajankohtaan, kilpailun muuttaminen virtuaaliseksi, peruutus) tehdään kilpailukohtaisesti yhteistyössä lajipäällikön kanssa.
1) VOIMISTELUPÄIVIEN RYTMISEN VOIMISTELUN SARJAT
11.-13.6.2021 Kuopiossa järjestettävien Voimistelupäivien sarjoihin tehdään lajin kehittämisryhmän (LAR) päätöksellä seuraavat muutokset: lisätään kaikkien luokkien yksilöiden luokkakilpailun sarjat (luokat 1.-6., JM A/B ja M A/B) ja poistetaan aikataulusyistä ikäkausikilpailun sarjat ja duo/trio – kilpailu.
Luokkakilpailun joukkueiden sarjat pysyvät kilpailussa edelleen.
2) LUOKKAKILPAILUT 1, 2 ja 3
Kevään luokkakilpailut voidaan järjestää niille myönnettyinä ajankohtina, mikäli alueiden/sairaanhoitopiirien rajoitukset sen mahdollistavat. Rajoitukset tulee aina huomioida ja niitä noudattaa.
Lajin kehittämisryhmä (LAR) päätöksellä: mikäli koronatilanteeseen liittyviä rajoituksia on voimassa joillakin alueilla/sairaanhoitopiireissä jonkin luokkakilpailun aikana, eikä kaikilta alueilta voi matkustaa kyseiseen kilpailuun (esimerkiksi tällä hetkellä leviämisalueelta), voidaan kilpailun järjestää, mutta kyseisestä kilpailusta ei tehdä luokkanostoja.
3) MUUT KILPAILUT
Kevään kilpailut voidaan järjestää niille myönnettyinä ajankohtina, mikäli alueiden/sairaanhoitopiirien rajoitukset sen mahdollistavat. Rajoitukset tulee aina huomioida ja niitä noudattaa.
Jo myönnetyn kilpailun mahdollisesta järjestämisestä virtuaalikilpailuna Vikis – järjestelmän kautta tulee ensin keskustella ja sopia lajipäällikön kanssa. Myös mahdollisesta kilpailun siirrosta tai perumisesta tulee sopia lajipäällikön kanssa.
Virtuaalikilpailut mahdollistavasta Vikis-järjestelmästä löydät tarkempia tietoja Voimisteluliiton uutisesta. Ilmoittautumalla koulutukseen saat lisätietoja siitä, miten järjestelmä toimii. Tarkemmat ohjeet järjestäjille, kilpailijoille ja tuomareille päivitetään tänne. Samalta sivulta löytyvät myös ohjeet uudesta tuomarikohtaisesta pisteensyötöstä ja koulutuksen tallenne. Kilpailujen järjestäjät sopivat lajipäällikön kautta kilpailukutsun tarkistamisen yhteydessä, käytetäänkö kilpailussa perinteisiä pistelappuja arvioinnissa vai uutta pisteensyöttöjärjestelmää.
Seuroja pyydetään huomioimaan, että kaikki uudet kilpailut tulee hakea Kilpailusäännön mukaisesti lajipäällikön kautta. Vuoden 2022 Voimisteluliiton myöntämien SM – kilpailujen, luokkakilpailujen, ikäkausikilpailujen ja välinekilpailujen haku aukeaa Kisanetissä huhtikuussa. Muut syksyn 2021 seurojen toivomat kilpailut tulee hakea huhtikuun 2021 loppuun mennessä. Haku tapahtuu Lyyti-järjestelmän kautta ja lajiasiantuntijaryhmä koordinoi kilpailujen jaon huomioiden muut myönnetyt kilpailut. Tavoitteena on mm. välttää päällekkäisyyksiä kilpailukalenterissa ja vätllää liian montaa samaa kilpailumuotoa kalenterissa.
Lisäksi rytmisen voimistelun kilpailujen järjestämiseen, toimintatapoihin ja kilpailukalenteriin on tehty tarkennuksia. Kaikki mahdolliset muutokset (kilpailun siirto uuteen ajankohtaan, kilpailun muuttaminen virtuaaliseksi, peruutus) tehdään kilpailukohtaisesti yhteistyössä lajipäällikön kanssa.
1) VOIMISTELUPÄIVIEN RYTMISEN VOIMISTELUN SARJAT
11.-13.6.2021 Kuopiossa järjestettävien Voimistelupäivien sarjoihin tehdään lajin kehittämisryhmän (LAR) päätöksellä seuraavat muutokset: lisätään kaikkien luokkien yksilöiden luokkakilpailun sarjat (luokat 1.-6., JM A/B ja M A/B) ja poistetaan aikataulusyistä ikäkausikilpailun sarjat ja duo/trio – kilpailu.
Luokkakilpailun joukkueiden sarjat pysyvät kilpailussa edelleen.
2) LUOKKAKILPAILUT 1, 2 ja 3
Kevään luokkakilpailut voidaan järjestää niille myönnettyinä ajankohtina, mikäli alueiden/sairaanhoitopiirien rajoitukset sen mahdollistavat. Rajoitukset tulee aina huomioida ja niitä noudattaa.
Lajin kehittämisryhmä (LAR) päätöksellä: mikäli koronatilanteeseen liittyviä rajoituksia on voimassa joillakin alueilla/sairaanhoitopiireissä jonkin luokkakilpailun aikana, eikä kaikilta alueilta voi matkustaa kyseiseen kilpailuun (esimerkiksi tällä hetkellä leviämisalueelta), voidaan kilpailun järjestää, mutta kyseisestä kilpailusta ei tehdä luokkanostoja.
3) MUUT KILPAILUT
Kevään kilpailut voidaan järjestää niille myönnettyinä ajankohtina, mikäli alueiden/sairaanhoitopiirien rajoitukset sen mahdollistavat. Rajoitukset tulee aina huomioida ja niitä noudattaa.
Jo myönnetyn kilpailun mahdollisesta järjestämisestä virtuaalikilpailuna Vikis-järjestelmän kautta tulee ensin keskustella ja sopia lajipäällikön kanssa. Myös mahdollisesta kilpailun siirrosta tai perumisesta tulee sopia lajipäällikön kanssa.
Virtuaalikilpailut mahdollistavasta Vikis-järjestelmästä löydät tarkempia tietoja Voimisteluliiton uutisesta. Ilmoittautumalla koulutukseen saat lisätietoja siitä, miten järjestelmä toimii. Tarkemmat ohjeet järjestäjille, kilpailijoille ja tuomareille päivitetään tänne. Samalta sivulta löytyvät myös ohjeet uudesta tuomarikohtaisesta pisteensyötöstä ja koulutuksen tallenne. Kilpailujen järjestäjät sopivat lajipäällikön kautta kilpailukutsun tarkistamisen yhteydessä, käytetäänkö kilpailussa perinteisiä pistelappuja arvioinnissa vai uutta pisteensyöttöjärjestelmää.
Seuroja pyydetään huomioimaan, että kaikki uudet kilpailut tulee hakea Kilpailusäännön mukaisesti lajipäällikön kautta. Vuoden 2022 Voimisteluliiton myöntämien SM – kilpailujen, luokkakilpailujen, ikäkausikilpailujen ja välinekilpailujen haku aukeaa Kisanetissä huhtikuussa. Muut syksyn 2021 seurojen toivomat kilpailut tulee hakea huhtikuun 2021 loppuun mennessä. Haku tapahtuu Lyyti-järjestelmän kautta ja lajiasiantuntijaryhmä koordinoi kilpailujen jaon huomioiden muut myönnetyt kilpailut. Tavoitteena on mm. välttää päällekkäisyyksiä kilpailukalenterissa ja vätllää liian montaa samaa kilpailumuotoa kalenterissa.
LAR tiedottaa 1.2.2021
Staran vapaaohjelman suorittaminen Voimisteluliiton etästaralla 14.2. ja muilla virtuaalisesti järjestettävillä Staroilla.
Koska koronarajoitukset jatkuvat edelleen, eikä tapahtumia ei voida toistaiseksi järjestää, voi Staran valmiin vapaaohjelman suorittaa kotoa tai salilta Voimisteluliiton etästaralla 14.2.2021. Tällä helmikuun etästaralla suoritettu Staran valmis vapaaohjelma hyväksytään suoritukseksi, jonka jälkeen voimistelija voi valmentajan harkinnan mukaan aloittaa luokassa 1. Myös muilla mahdollisilla Voimisteluliiton myöntämillä etänä/virtuaalisesti järjestettävillä Staroilla suoritettu Staran valmis vapaaohjelma hyväksytään suoritukseksi ennen 1.luokkaa. Päätös on koronatilanteeseen liittyvä poikkeus ja voimassa kevään 2021.
Pilotti – lyhyen valmisohjelman sarja
Kentältä nousseen toiveen mukaisesti joidenkin kevään kilpailujen yhteyteen on myönnetty pilottina ”lyhyen ohjelman sarja”. Sarjaan osallistuva voimistelija voi suorittaa luokkakilpailujen valmisohjelmista vapaavalintaisesti yhden lyhyen ohjelman (= 1.luokan vapaa, 2.luokan vapaa tai 2.luokan naru). Alaikäraja on 8 vuotta. Tulokset julkaistaan luokkakilpailun 1./2.luokkien mukaisissa kategorioissa.
Lajin kehittämisryhmän (LAR) päätöksellä pilotoinnin eli kevään 2021 aikana kyseinen sarja pidetään irrallisena sarjana eikä siihen osallistuminen rajoita osallistumista muihin kilpailumuotoihin. Lyhyen ohjelman sarjaan osallistuva voimistelija voi siis keväällä pilotoinnin aikana osallistua myös joko ikäkausikilpailuun tai välinekilpailuun. Sarjasta ei tehdä luokkanostoja (ei ole luokkakilpailu).
LAR tiedottaa 15.1.2021
Koronatilanteesta johtuen 30.-31.1.2021 Luokkakilpailu 3 (syksyltä 2020 siirretty kilpailu) siirretään vielä kerran ja uusi ajankohta on 21.2.2021.
Jotta kilpailu on mahdollista viedä läpi yhdessä päivässä, toteutetaan se lajin kehittämisryhmän (LAR) päätöksellä seuraavasti:
- 1. luokka: järjestetään normaalisti, ei muutoksia
- 4. luokka: poistetaan yksi väline eli suoritetaan 2-ottelu (vapaaohjelma + 1 välineohjelma)
- JM/M-luokat: perutaan
Mikäli kyseistä kilpailua ei voida järjestää helmikuussa, peruuntuu se kokonaan ja järjestäjä palauttaa osallistumismaksut seuroille.
Vuoden 2020 tiedotteet
LAR tiedottaa 21.12.2020
Lasten vapaaohjelman ohjeen päivitys
Lasten vapaaohjelman ohjetta on päivitetty ja vaatimuksiin lisätty kaksi vaihtoa (ilman välinettä) ja yksi tanssiaskelsarja (= yhteensä 3 S. Päivitetty ohje löytyy Voimisteluliiton rytmisen nettisivuilta KILPAILU/MATERIAALIT (Ikäkausikilpailun alta, koska ohjelmaa suoritetaan ikäkausikilpailussa).
Vaihdoista löydät myös videot kuvat.fi – palvelusta
https://voimistelu.kuvat.fi/kuvat/ (rv2018)
Maajoukkue- ja arvokilpailukriteerit 2021
Syksyn Luokkanostot
30.-31.1.2021 viikonloppuun siirretyn Luokkakilpailun 3 luokkanostot vahvistetaan heti kilpailun jälkeen (luokat 1 ja 4).
Kansainvälisiin kilpailuihin osallistuminen
Voimisteluliiton hallitus on linjannut kansainvälisiin kilpailuihin osallistumista toistaiseksi (koronatilanteeseen liittyen). Lue tarkemmin uutisesta.
LAR tiedottaa 10.12.2020
Syksyn 2021 SM-kilpailu
Toista kertaa avoimessa haussa ollut nuorten yksilöiden ja duojen/triojen SM-kilpailu 27.-28.11.2021 on myönnetty SVS Espoolle. Kilpailun yhteydessä myös lasten joukkueiden ja pre-nuorten joukkueiden kilpailu.
Rytmisen voimistelun Tuomari- ja arvisäännön päivitys
Tuomari- ja arvisäännöstä poistetaan vuoden 2021 alusta alkaen lajien yhteisen ohjeistuksen mukaisesti arvisakko. Suosituksena on, että seurat lähettävät silti kilpailuun vähintään yhden arvin. Näin mahdollistetaan Staran sujuva toteutus ja Staran järjestämisohjeiden mukainen palaute kaikille. Seuroja pyydetään huomioimaan, että ilman arveja ei Staratapahtumia ole mahdollista toteuttaa.
Arvikoulutuksen voi tehdä netissä omassa aikataulussa. Lisätietoja täältä. Ilmoittautuminen ja lisäohjeita Hoikassa.
Naisten maajoukkueen kokoonpanon täydennys
Naisten maajoukkueeseen on nimetty maajoukkueen haastajaryhmästä Assi Johansson (Elise) ja Viliina Sipilä (Elise) aiemman kokoonpanon Elisa Liinavuori (Elise), Olivia Nissinen (Elise), Milja Närevaara (Elise), Inka Ora (Elise), Emma Rantala (Elise – Järvenpää) ja Amanda Virkkunen (HämVS) lisäksi.
Valmennusrinkien valintakriteerien tarkistus, ikärajat
Nuorten valmennusryhmän (N-ryhmä) ja Minirinkien 1 ja 2 ikärajat on tarkistettu vuodelle 2021 vastaamaan paremmin joukkueiden vuosittaisia ikärajoja. Seuraavaan nuorten maajoukkueen hakuvaiheeseen 2022 – 2023 ja arvokilpailuun 2023 voivat osallistua vuosina 2008 – 2010 syntyneet voimistelijat.
N-ryhmä ja Minirigit 2021:
N-ryhmä, 2006 – 2008 syntyneet
Minirinki 1, 2008 – 2010 syntyneet
Minirinki 2, 2011 – 2013 syntyneet
Vuonna 2008 syntyneet voimistelijat voivat valita, hakevatko Minirinkiin vai Nuorten ryhmään eli N-ryhmään. Suosituksena on, että mikäli tavoitteena on rytmisen voimistelun nuorten / naisten maajoukkue (joukkue), hakee voimistelija Minirinkiin 1. Mikäli tavoitteena on korkea kansallinen ja kansainvälinen taso yksilönä, hakee voimistelija N – ryhmään. Suosituksena on keskustella vaihtoehdoista ja tavoitteista henkilökohtaisen valmentajan kanssa ennen leirille ilmoittautumista. Asiantuntija-arvion perusteella N-ryhmään hakeva voimistelija voidaan tapauskohtaisesti valita myös Minirinkiin 1.
Kansallisten ja kansainvälisten seurakilpailujen myöntäminen ja Stara – tapahtumat
Jatkossa lajiasiantuntijaryhmä myöntää Voimisteluliiton kilpailujärjestelmän mukaisten kilpailujen lisäksi myös seurakilpailut (sekä kansalliset että kansainväliset). Syksyn 2021 seurakilpailut tulee hakea huhtikuun 2021 loppuun mennessä lajipäällikön kautta. Kansainvälisten kilpailujen järjestämistä ei toistaiseksi koronatilanteesta johtuen suositella. Vuoden 2022 seurakilpailujen ja Voimisteluliiton kilpailujen hausta tiedotetaan erikseen.
Stara-tapahtumat tulee aina hakea erillisen linkin kautta. Linkki keväälle 2021:
Jos seura toivoo Staraa lisättäväksi jo myönnetyn Voimisteluliiton kilpailun yhteyteen, tulee ennen Staran hakua varmistaa lajipäälliköltä mahdollisuus Staran lisäämiseen. Kaikkien kilpailujen yhteydessä ei ole aikataulusyistä mahdollista järjestää Staraa.
LAR tiedottaa 24.11.2020
Pääkaupunkiseudun koronatilanteen ja uusien rajoitusten johdosta luokkakilpailua 3 ei järjestetä tulevana viikonloppuna 28.-29.11.2020 vaan se siirretään tammikuun loppuun 30.-31.1.2021.
Kilpailun ilmoittautumiset ja niiden pohjalta laaditut suoritusjärjestykset säilyvät ennallaan ja siirtyvät sellaisenaan uuteen kilpailuajankohtaan. Kilpailu järjestetään Lumossa. Lajiasiantuntijaryhmä vahvistaa luokkanostot kilpailun jälkeen ja luokkanostot tulevat voimaan heti kevään 2021 kisoihin.
11.11.2020
Rytmisen joukkueiden ja duo/triojen SM-kilpailun 21.11.2020 tuomarit päivitetty.
LAR tiedottaa 3.11.2020
Rytmisen voimistelun syksyn 2021 kilpailut on jaettu (lajiasiantuntijaryhmän päätös).
Seuroja, joille on myönnetty kilpailu järjestettäväksi, pyydetään vahvistamaan kilpailun järjestäminen ja kilpailupaikka lajipäällikölle (emma.tast(at)voimistelu.fi) mahdollisimman pian tai viimeistään 16.11.2020 mennessä. Mikäli jollain kaupungilla on mahdollisuus vahvistaa syksyn sali vasta myöhemmin, olethan yhteydessä lajipäällikköön samassa aikataulussa. Mikäli seura ei voi ottaa vastaan myönnettyä kilpailua, tulee kyseinen kilpailu uudelleen avoimeen hakuun.
SYKSY 2021
25.-26.9. RV Ikäkausikilpailut: nuorten yksilöt, pre-nuorten ja lasten joukkueet, duot/triot ja Stara
Myönnetty: Imatran Voimistelijat, Imatran Liikuntahalli
8.-9.10. RV Luokkakilpailut 1: yksilöiden luokat 3, 6, duot/triot ja Stara
Myönnetty: Tampereen Sisu, Tesoman Palloiluhalli
16.-17.10. RV Välinekilpailut ja duot/triot
Myönnetty: Hämeenlinnan Voimisteluseura, Tavastia Areena
23.-24.10. RV Luokkakilpailut 2: yksilöiden luokat 2 ja 5, joukkueiden kaikki luokat
Myönnetty: Sport Club Olymp, Monitoimikeskus Lumo, Vantaa
6.-7.11. RV Luokkakilpailut 3: yksilöiden luokat 1 ja 4, JM- A/B ja M – A/B. JM A – luokka on samalla nuorten yksilöiden SM – karsintakilpailu.
Myönnetty: Olarin Voimistelijat, OVO Training Center, Espoo
27.-28.11. RV Nuorten yksilöiden ja duojen/triojen SM – kilpailu sekä pre-nuorten ja lasten joukkueet
Uudellen avoimessa haussa. Haku sähköpostitse lajipäällikön kautta viimeistään 16.11.2020 (emma.tast(at)voimistelu.fi)
4.-5.12.RV Välinekilpailut ja Stara
Myönnetty: Elise – Vantaa, Monitoimikeskus Lumo
Kilpailut on jaettu ilmoitettujen kriteerien mukaisesti:
- mahdollista kilpailupäivämäärää hakenut seura
- järjestysvuorossa muita edellä oleva seura
- kilpailupaikan soveltuvuus/olosuhde kyseiselle kilpailulle
- asiantuntijaryhmän arvio (mm. laatu, jolla seura on aiemmin järjestänyt kilpailuja ja hoitanut kilpailun järjestäjän velvoitteet, kuten kisajärjestäjän palautteiden täyttämisen, järjestettyjen kilpailujen taso, esim. onko seura järjestänyt aiemmin tai järjestää myös SM – kilpailuja tai arvokilpailukarsintoja, muiden kilpailujen järjestämishistoria, mahdollisuuksien mukaan seuran ilmoittama prioriteettijärjestys useampaa kilpailua haettaessa)
- viimeiseen hakupäivään mennessä tulleet hakemukset
- Voimisteluliiton kaikkien lajien yhteiset kriteerit
Tasaisessa tilanteessa lajiasiantuntijaryhmä on priorisoinut kriteeriä ”kilpailupaikan soveltuvuus/olosuhde” (erityisesti hallin korkeus/kanveesi niiden kilpailujen osalta, joissa kilpaillaan nuorten ja/tai naisten sarjoissa) sekä aiempien SM- kilpailujen/karsintojen järjestämishistoriaa.
Seuroja pyydetään huomioimaan, että mahdollisista muista sarjoista/Starasta myönnetyn kilpailun yhteydessä on sovittava lajipäällikön kanssa ennen kilpailukutsun julkaisemista. Tavoitteena on, että kilpailuaikataulut pysyvät inhimillisinä kaikille toimijoille. Kaikki Stara-tapahtumat haetaan/ilmoitetaan lisäksi erikseen Kilpailusäännön linkin kautta.
Seurakilpailut ja niiden sarjat tulee hyväksyttää lajipäälliköllä kevään 2021 kilpailujen osalta marraskuun loppuun mennessä ja syksyn 2021 kilpailujen osalta viimeistään toukokuun loppuun mennessä. Voimisteluliiton lajiasiantuntijaryhmän myöntämät kilpailut/tapahtumat ovat aina kalenterissa ensisijaisia ja tavoitteena on välttää päällekkäisyyksiä ja liian montaa samanlaista kilpailutyyppiä kilpailukalenterissa saman vuoden aikana. Kilpailuissa suositellaan noudatettavan rytmisen voimistelun kilpailujärjestelmää ja kilpailusääntöä.
Koronatilanteesta johtuen seuroja pyydetään pohtimaan erityisesti kevään kansainvälisten kilpailujen järjestämistä vastuullisuuden näkökulmasta, ensisijaisesti suositus on järjestää kansallisia kilpailuja.
LAR tiedottaa 1.10.2020
Nuorten yksilöiden EM – karsintapisteet 1
Lajiaisiantuntijaryhmä on vahvistanut nuorten yksilöiden ensimmäisen EM-karsinnan (SM 4-ottelu) karsintapisteet.
LAR tiedottaa 31.8.2020
Rytmisen voimistelun Voimisteluliiton alaiset syksyn 2021 kilpailut ovat avoimessa haussa 1.9.-30.9.2020.
Kaikkien seurojen tulee tehdä hakemukset Kisanetiin uudestaan, vaikka hakemus olisi tehty jo huhtikuun haussa (vanhat hakemukset on poistettu Kisanetistä).
Syksyn 2021 kilpailut löytyvät Kisanetin (www.kisanet.fi) lisäksi tästä liitteestä.
Kilpailut jaetaan seuraavien kriteerien mukaan:
- mahdollista kilpailupäivämäärää hakenut seura
- järjestysvuorossa muita edellä oleva seura
- kilpailupaikan soveltuvuus/olosuhde kyseiselle kilpailulle (erityisesti arvokilpailukarsinnat, SM- kilpailut ja joukkuekilpailut)
- asiantuntijaryhmän arvio (mm. laatu, jolla seura on aiemmin järjestänyt kilpailuja ja hoitanut kilpailut järjestäjän velvoitteet, kuten kisajärjestäjän palautteiden täyttämisen, järjestettyjen kilpailujen taso, esim. onko seura järjestänyt aiemmin tai järjestää myös SM – kilpailuja tai arvokilpailukarsintoja, muiden kilpailujen järjestämishistoria, mahdollisuuksien mukaan seuran ilmoittama prioriteettijärjestys useampaa kilpailua haettaessa)
- viimeiseen hakupäivään mennessä tulleet hakemukset
- Voimisteluliiton lajien yhteiset kriteeri
Lue myös lajien yhteinen uutinen kilpailujen järjestämishausta.
Yleisten lajien voimistelukilpailujen järjestämisohjeiden mukaisesti, Voimisteluliiton alaisia kilpailuja voivat järjestää Voimisteluliiton jäsenseurat, jotka ovat suorittaneet Voimisteluliiton säännöissä mainitut velvoitteet. Seurojen tulee perehtyä voimistelulajien yleisiin kilpailujen järjestämisohjeisiin, kilpailujen ja Staratapahtumien järjestämismaksuihin sekä rytmisen voimistelun kilpailusääntöön ja tuomariohjesääntöön hakuvaiheessa sekä varmistaa riittävät toiminnalliset ja taloudelliset resurssit kilpailun järjestämiselle ennen kilpailujen hakemista.
Järjestämisoikeutta myönnettäessä valinta tehdään voimistelijoiden etua ajatellen ja voimistelua sekä voimistelutapahtumien kehittymistä edistäen. Myös Kisanetin käyttöön kannattaa tutustua etukäteen, jos järjestelmä ei ole tuttu kilpailun järjestäjän näkökulmasta.
Hakemuksissa Kisanetiin tulee kuvailla kilpailupaikan soveltuvuus kyseiseen kilpailuun (katon korkeus, harjoitustilojen koko yms.) ja nimetä seuran yhteyshenkilö sekä tuomarivastaava. Tuomarivastaavalla tulee olla kilpailun järjestämisen kannalta olennainen sääntötuntemus (esim. tietää, mitä lomakkeita missäkin luokassa/sarjassa tarvitaan arvostelussa). Tuomarivastaava huolehtii tuomaritoimintaan liittyvistä etukäteisjärjestelyistä ja järjestelyistä kilpailun aikana.
Mikäli seura hakee järjestettäväkseen useampaa kilpailua, tulee hakemuksissa priorisoida, mitä kilpailua haetaan ensisijaisesti, mitä toissijaisesti jne. Mikäli samalle kilpailulle on merkitty kaksi vaihtoehtoista päivää tai kaksi vaihtoehtoista viikonloppua, voi seura valita niistä sopivimman salivuoroista riippuen.
Seuroilla on mahdollisuus järjestää karsintakilpailujen tai SM – kilpailun yhteyteen esimerkiksi Stara – tapahtuma, mutta ne eivät saa vaikuttaa pääkilpailun aikatauluun. Järjestettävistä sarjoista sovitaan lajipäällikön kanssa ennen kutsun julkaisemista. Seurat voivat myös järjestää omia erillisiä Stara – tapahtumia ja kilpailuja, joissa suositellaan noudatettavan rytmisen voimistelun kilpailujärjestelmää ja kilpailuohjeita. Starat haetaan aina erikseen Staratapahtuman ohjeen mukaisesti. Seurakilpailujen sarjat ja kutsut sekä ajankohta tulee hyväksyttää etukäteen lajipäälliköllä mahdollisimman pian sen jälkeen, kun avoimessa haussa olevat Voimisteluliiton kilpailut on jaettu.
Päivitetyt maajoukkue- ja arvokilpailuvalintakriteerit
Valmennuksen asiantuntijaryhmä (VAR) on hyväksynyt päivitetyt maajoukkue- ja arvokilpailukriteerit.
Syksyn SM-kilpailujen ja arvokilpailukarsintojen tuomarit
Lajiasiantuntijaryhmä on kutsunut tuomarit syksyn kilpailuihin liitteen mukaisesti.
Tuomareiden kutsumisessa on huomioitu normaalin käytännön mukaisesti seuraava asiat:
- tuomarikartoitukseen pyydettyyn päivämäärään mennessä tulleet vastaukset (kartoitus ja muistutus)
- tuomarikortin taso (Brevet / Taso
- esteettömyys ja seurakiintiösääntö
LAR tiedottaa 17.6.2020
Kilpailusääntö ja Tuomariohjesääntö päivitetty
Rytmisen voimistelun Kilpailusääntö ja sen liite on päivitetty. Kilpailusäännön alle on nyt liitetty myös aiemmin Kilpailuohje – nimellä julkaistu tiedosto. Näin kaikki rytmisen voimistelun lajikohtaiset, kansallisen kilpailujärjestelmään liittyvät säännöt ja ohjeet, löytyvät kahdelta liitteeltä ”Kilpailusäännöt ja kilpailusäännön liite”.
- Kilpailusäännöt, osa 1, koskee kilpailumuotoja: Luokkakilpailut, Ikäkausikilpailut, Välinekilpailut, Duo/Trio – kilpailut ja rytmisen lajiasiantuntijaryhmän myöntämät Stara-tapahtumat sekä seurojen omat kilpailut
- Kilpailusäännöt, osa 2, koskee SM – kilpailuja ja arvokilpailukarsintoja.
Myös rytmisen voimistelun tuomaritoimintaa koskevat säännöt ja ohjeistukset löytyvät nyt yhdeltä liitteeltä, jonka nimi on ”Tuomariohjesääntö”. Tuomariohjesääntö sisältää yleiset tuomaritoimintaan ja vastuullisuuteen liittyvät säännöt ja ohjeistukset, tuomarijärjestelmän kuvauksen, varjoarviointiohjeen, kansallisen ylituomarijärjestelmän, ja tuomari- ja arvisäännön. Myös ”Tuomariohjesääntö” koskee kaikkia rytmisen voimistelun toimijoita (ei vain tuomareita).
Tarkennuksia nuorten ja naisten välineisiin
Olympialaisten siirtymisen vuoksi Kansainvälinen Voimisteluliitto FIG on päivittänyt välinekiertoon liittyvän liitteen ”FIG apparatus list” ja Suomen Kilpailusäännön liitettä on päivitetty sen mukaisesti.
LAR:n päätöksellä syksyn 2020 joukkueiden SM – kilpailuissa naisten sarjassa voi kilpailla joko vanteilla (aiemmin tiedotettu väline) tai palloilla. Muiden sarjojen välineissä ei muutoksia.
2021 joukkueiden välineet kansallisissa kilpailulssa ovat seuraavat:
- pre-nuoret: pallo
- nuoret: pallo
- naiset: pallo
Yksilöiden osalta noudatetaan FIG:n välinekiertoa eli sekä naisten että nuorten yksilöiden välineet 1.1.2021 alkaen ovat vanne, pallo, keilat ja nauha.
Kaikki Suomen kilpailuissa käytettävät välineet on päivitetty Kilpailusäännön liitteeseen.
Ylituomarikorvaus
LAR:n päätöksellä rytmisen voimistelun ylituomarikorvaus on 1.1.2021 alkaen 200€ / päivä tuomariohjesäännön mukaisten matkakorvausten lisäksi.
Duojen/triojen kokoonpanojen muodostaminen, tarkennus
1) Duot/triot luokka-, ikäkausi- ja välinekilpailuissa: Duon muodostaa 2-3 voimistelijaa ja trion 3-4 voimistelijaa. Näin ollen yksi voimistelija voi vaihtua näyttöjen välillä. Jokaisen duon/trion voimistelijan tulee kilpailuissa suorittaa vähintään yksi näyttö.
2) Duot/triot SM-kilpailuissa ja PM-karsinnoissa: Duo muodostuu kahdesta (2) voimistelijasta ja trio kolmesta (3) voimistelijasta. Duossa/Triossa ei voi olla varavoimistelijaa. Voimistelija voi olla jäsen vain yhdessä duossa/triossa ja kilpailla vain yhdessä sarjassa kilpailukohtaisesti.
26.-27.9.2020 kilpailun myöntäminen
Syksyn avoimisessa haussa ollut kilpailu eli 26.-27.9. Ikäkausikilpailut (Joukkueet (lapset, pre-nuoret, nuoret ja naiset), kaikki duo/trio – sarjat) sekä nuorten yksilöiden ja naisten yksilön SM-loppukilpailu on myönnetty lajiasiantuntijaryhmän päätöksellä Turun Pyrkivälle.
LAR tiedottaa 12.5.2020
Timanttimerkin suorittamiseen lisää siirtymäaikaa
Kevään Timanttitestien peruunnuttua koronavirustilanteen vuoksi, jatketaan timanttimerkin suorittamisen osalta siirtymäaikaa vielä syksyn ajan.
Sääntö: Timanttimerkki suoritetaan Voimisteluliiton alaisissa Timanttimerkkitesteissä. (1.1.2020 alkaen, huomioiden alla oleva jousto/siirtymäaika). Timanttimerkki tulee olla suoritettuna ennen 5.luokkaan osallistumista ja ennen Ikäkausikilpailun 11-vuotiaiden sarjaan osallistumista.
Timanttimerkin suorittamisessa joustetaan seuraavasti kevään ja myös syksyn 2020 osalta seuraavasti: mikäli timanttimerkin liikkeiden harjoittelu ja suorittaminen on aloitettu vuoden 2019 aikana tai keväällä/syksyllä 2020 ja suunnitelma timanttimerkin suorittamisesta on seurassa tehty, voi voimistelija osallistua Ikäkausikilpailuun ja 5.luokan kilpailuun keväällä ja syksyllä, vaikka merkkisuoritus olisi kesken. Timanttimerkki tulee kokonaisuudessaan olla vaatimusten mukaisesti suoritettu vuoden 2020 aikana. 1.1.2021 alkaen Timanttimerkkisuoritus on osa kilpailujärjestelmää ilman joustoja.
LAR tiedottaa 2.6.2020
Tarkennus edustajien nimeämiseen PM-kilpailuun 7.-8.3.2020
Naisten yksilöt
Lajiasiantuntijaryhmän 2.12.2019 tekemän päätöksen mukaisesti naisten yksilöiden kilpailuun lähetetään 4–5 voimistelijaa. Moskovan GP/IT-kilpailuun osallistuvat yksilömaajoukkueen jäsenet ja naisten maajoukkue saavat paikan PM-kilpailussa ilman karsintaa ja ovat PM-kilpailuissa voimistelijat 1 ja 2.
Tätä 2.12.2019 päätöstä on LAR:n päätöksellä tarkennettu 5.2.2020 seuraavasti: loukkaantumisen vuoksi Rebecca Gergalo ei voi osallistua GP-kilpailuun Moskovassa, mutta nimetään silti edustajaksi PM-kilpailuun (voimistelija nro 1). Toinen ilman karsintaa nimettävä voimistelija on Moskovan GP-kisaan osallistuva Aurora Arvelo. Loput paikat jaetaan 2.12.2019 päätöksen mukaisesti helmikuun karsintakilpailussa eli karsinnassa paikkoja PM-kilpailuun on jaossa 3. Rebecca Gergalo ja Aurora Arvelo suorittavat PM-kilpailussa 4-ottelun, karsintakilpailun paras voimistelija samoin 4-ottelun ja voimistelijat 4 ja 5 kumpikin kaksi ohjelmaa. Mikäli joku nimetyistä voimistelijoita on estynyt osallistumaan PM-kilpailuun (loukkaantuminen, sairastuminen tms.), suorittavat kaikki neljä voimistelijaa 4- ottelun. Päätös on tehty Suomen parhaan menestyksen saavuttamiseksi PM-kilpailuissa 7.-8.2.2020.
Duot/triot
Tarkennettujen Pohjoismaiden mestaruuskilpailuja koskevien sääntöjen mukaan paikkoja duoille/trioille on PM-kilpailuissa seuraavasti: nuorten duot/triot 1 / maa ja naisten duot/triot 2 / maa.
Muiden sarjojen osalta aiemmin tiedotettu on voimassa.
Vuoden 2019 tiedotteet
LAR tiedottaa 19.12.2019
Luokkanostot
Lajiasiantuntijaryhmä on vahvistanut syksyn 2020 luokkanostot.
Rytmisen voimistelun maajoukkue- ja arvokilpailuvalintakriteerit
Valmennuksen asiantuntijaryhmä (VAR) on hyväksynyt vuoden 2020 maajoukkue- ja arvokilpailuvalintakriteerit.
Naisten maajoukkueen haastajaryhmä
Haastajaryhmään on nimetty Viliina Sipilä (Elise).
Merkkijärjestelmän materiaalit
Merkkijärjestelmän materiaaleihin on lisätty uutena kunniakirjapohjat, joita voi käyttää seurassa. Kaikki materiaalit ja ohjeet merkkisuoritusten aikataulutuksesta löytyvät merkkijärjestelmän sivuilta.
Maria Gatevan valmentajien osaamisen kehittämisen jakso tammikuussa
Lue uutinen ja ilmoittaudu mukaan.
Seuraprosessi ”Rytmisen voimistelun tulevaisuuden tiekartta”
Seuraverkoston tapaamisessa marraskuussa sovittu seuraprosessi käynnistyy 13.2.2020 ensimmäisellä tapaamisella (aamupäivä). Tapaamiseen kutsutaan N-ryhmään ja Minirinkiin kuuluvien seurojen seurajohdon edustajia ja valmentajia (1/seura molempia). Tarkempaa tietoa prosessista ja kutsu julkaistaan tammikuussa. Päivämäärä kannattaa kuitenkin laittaa kalenteriin jo nyt. Kehitetään rytmistä voimistelua yhdessä!
Lajiasiantuntijaryhmän päätöksellä Miss Valentine – kilpailun 2020 edustajat on nimetty seuraavasti:
Naisten joukkueiden non FIG – kilpailu:
Esvolin naisten joukkue
Nuorten joukkueiden non FIG – kilpailu:
Elise-Järvenpään Sarabit
Naisten yksilöiden FIG – kilpailu:
Aurora Arvelo, OVO
Elisabeth Jamil (ImVo)
Nuoret / 2005s.
Egorova Sofia, SC Vantaa ja Alisa Karpenko, ImVo
Nuoret / 2006s.
Aurora Pohjanvirta, OVO ja Linnea Louvanto, Coco Sport
Nuoret / 2007s.
Lia Kallio, OVO ja Milla Savolainen, ImVo
Pre-nuoret / 2008s.
Julia Paasikivi, OVO ja Emilia Kärkkäinen, Esvoli
Pre-nuoret / 2009s.
Anastasia Egorova, SC Vantaa ja Isabel Järvinen, OVO
Lapset / 2010s.
Emilia Berkozova, ImVo ja Anastasia Kunavina, OVO
Lapset / 2011s.
Olivia Fedoroff (OVO)
Minit / 2012s.
Linnea Liljavirta, JyVo ja Karolina Shelepaeva, SC Vantaa
Valinnoissa on huomioitu tulleet hakemukset, ilmoitetut valintakriteerit sekä järjestäjien asettamat osallistujamäärät sarjoittain.
Mikäli vuonna 2021 järjestettävässä Miss Valentine – kilpailuissa kilpaillaan muissa, kuin nuorten ja naisten sarjoissa, tapahtuu valinta kilpailuihin suunnilleen samoilla kriteereillä, kuin edellisinä vuosina (kuuluminen Minirinkiin ja leireille osallistuminen, yksilöiden ikäkausikilpailut ja asiantuntija-arvio). Vuoden 2020 kilpailu, jonka tulokset ainakin huomioidaan valinnassa, on Voimisteluliiton virallinen yksilöiden ikäkausikilpailu, joka järjestetään 8.-9.2.2020. Lajiasiantuntijaryhmä tarkistaa kriteerit vuoden 2020 aikana.
Nimettyjen voimistelijoiden valmentajien tulee vahvistaa voimistelijoiden osallistuminen lajipäällikölle sähköpostitse viimeistään 12.1.2020 mennessä. Kilpailu on omakustanteinen ja tuomareiden kulut jaetaan kaikkien osallistujien kesken. Tarkemmat ohjeet on lähetetty valmentajien sähköpostiin.
LAR tiedottaa 2.12.2019
Ikäkausikilpailujen, luokkakilpailujen ja joukkueiden välineet vuoden 2020 syksystä alkaen.
Ikäkausikilpailun välineet
8v. naru + vapaavalintainen väline
9v. pallo + vapaavalintainen väline
10v. vanne + vapaavalintainen väline
11v. keilat + vapaavalintainen väline
12v. keilat, nauha + vapaavalintainen väline
Luokkakilpailut
Syksystä 2020 alkaen 2.luokassa kilpaillaan valmiin vapaaohjelman lisäksi valmiilla naruohjelmalla (pituus noin 45s.). Valmis naruohjelma julkaistaan alkuvuodesta 2020. Myös valmis naruohjelma suoritetaan puolikkaalla matolla, kaksi voimistelijaa samaan aikaan, kuten vapaaohjelma.
Joukkueiden välineet
Pre-nuoret: keilat
Nuoret: nauha
Naiset: vanne
Päätöksessä on huomioitu tulevan olympiadin muutokset välineiden osalta (tarkistetaan, mikäli FIG tekee muutoksia).
Pohjoismaiden mestaruuskilpailut 2020
PM-kilpailut 2020 järjestetään Ruotsissa Kristianstadissa 7.-8.3.2020 ja karsintakilpailu 8./9.2.2019. Karsintakilpailussa noudatetaan PM – kilpailun ikärajoja.
PM-kilpailusarjat:
Naisten yksilöt (FIG:n ikärajat ja välineet):
Lähetetään 4–5 voimistelijaa.
1) Moskovan GP/IT – kilpailuun osallistuvat yksilömaajoukkueen jäsenet ja naisten maajoukkue saavat paikan PM – kilpailussa ilman karsintaa ja ovat PM – kilpailuissa voimistelijat 1 ja 2.
2) Loput paikat jaetaan helmikuun karsintakilpailussa. Voimistelijat 1,2 ja 3 suorittavat PM – kilpailussa 4-ottelun, voimistelijat 4 ja 5 kumpikin kaksi ohjelmaa. Mikäli joku nimetyistä voimistelijoita on estynyt osallistumaan kilpailuun (loukkaantuminen, sairastuminen tms.), suorittavat kaikki neljä voimistelijaa 4- ottelun.
3) Mikäli voimistelija osallistuu karsintaan sekä yksiönä että duossa/triossa ja saavuttaa paikan molemmissa, tulee valmentajan ilmoittaa heti karsintakilpailun jälkeen kilpailupaikalla lajipäällikölle, kumman paikan voimistelija ottaa vastaan.
Nuorten yksilöt (FIG:n ikärajat ja välineet):
Lähetetään 4 – 5 voimistelijaa nuorten karsintakilpailun tulosten perusteella.
1) Voimistelijat 1,2 ja 3 suorittavat PM – kilpailussa 4-ottelun, voimistelijat 4 ja 5 kumpikin kaksi ohjelmaa. Mikäli joku nimetyistä voimistelijoita on estynyt osallistumaan kilpailuun (loukkaantuminen, sairastuminen tms.), suorittavat kaikki neljän voimistelijaa 4- ottelun.
2) Mikäli voimistelija osallistuu karsintaan sekä yksiönä että duossa/triossa ja saavuttaa paikan molemmissa, tulee valmentajan ilmoittaa heti karsintakilpailun jälkeen lajipäällikölle, kumman paikan voimistelija ottaa vastaan.
Naisten joukkueet (FIG:n välineet (5 palloa ja vanteet/keilat), vuonna 2004 ja aiemmin syntyneet sekä poikkeuksena enintään kaksi (2) vuonna 2005 syntynyttä voimistelijaa):
1) Lähetetään kilpailuun ilman karsintaa Moskovan GP – kilpailuun samaan aikaan osallistuva naisten maajoukkue sekä karsintakilpailun tulosten perusteella toinen joukkue.
Nuorten joukkueet (väline: nauha, vuosina 2007, 2006 ja 2005 syntyneet sekä poikkeuksena maksimissaan 2 vuonna 2004 syntynyttä voimistelijaa):
1) Lähetetään kilpailuun 2 joukkuetta karsintakilpailun tulosten perusteella.
Naisten duot/triot tai seka duo/trio, jossa nuoria ja naisia (vapaavalintainen väline, ikärajat kuten joukkueilla):
1) Mikäli voimistelija osallistuu karsintaan sekä yksilönä että duossa/triossa ja saavuttaa paikan molemmissa, tulee valmentajan ilmoittaa heti karsintakilpailun jälkeen kilpailupaikalla lajipäällikölle, kumman paikan voimistelija ottaa vastaan.
2) Duossa/triossa voi olla enintään yksi voimistelija, joka kilpailee myös joukkueessa (koko duo/trio – kokoonpano ei siis voi kilpailla myös joukkueessa).
3) Kokoonpanon tulee sekä karsinnassa että PM – kilpailussa olla sama.
Nuorten duot/triot (vapaavalintainen väline, 2005 – 2007 syntyneet)
1) Mikäli voimistelija osallistuu karsintaan sekä yksilönä että duossa/triossa ja saavuttaa paikan molemmissa, tulee valmentajan ilmoittaa heti karsintakilpailun jälkeen kilpailupaikalla lajipäällikölle, kumman paikan voimistelija ottaa vastaan.
2) Duossa/triossa voi olla enintään yksi voimistelija, joka kilpailee myös joukkueessa (koko duo/trio – kokoonpano ei siis voi kilpailla myös joukkueessa).
3) Kokoonpanon tulee sekä karsinnassa että PM – kilpailussa olla sama.
Ilmoittautuminen ja yhteydenpito järjestäjiin tapahtuu lajipäällikön kautta. Kilpailu on omakustanteinen ja tuomareiden (3 / maa) kulut jaetaan voimistelijoiden kesken. Tuomarit nimeää lajiasiantuntijaryhmä. PM – kilpailuun osallistuvalla voimistelijalla tulee olla Suomen passi. Kilpailu ei ole FIG:n kilpailu eli FIG:n lisenssiä ei välttämättä tarvitse olla.
2020 Miniringin ja N-ryhmän valintakriteerien tarkennus
Lajiasiantuntijaryhmän päätöksellä valintakriteereihin on tehty seuraavat tarkennukset:
1) sairastapauksessa (=mikäli voimistelija ei voi sairastumisen vuoksi osallistua valintaleirille) voi edellisenä vuonna rinkiin valittu/kuulunut voimistelija tulla (tapauskohtaisesti) valituksi ryhmään asiantuntija-arviolla ja lajiasiantuntijaryhmän päätöksellä. Sairastapauksessa tulee esittää lääkärintodistus. N-ryhmän valintaan osallistuvat vuonna 2008 syntyneet voimistelijat voivat tulla valituksi myös Minirinkiin 1 (vuonna 2008 – 2009 syntyneet).
2) N-ryhmän valintaleirille osallistuva vuonna 2008 syntynyt voimistelija voi tulla nimetyksi myös Minirinkiin 1.
LAR tiedottaa 12.11.2019
Naisten maajoukkueen haastajaryhmä
Naisten maajoukkueen haastajaryhmään on nimetty kokeilujaksojen perusteella Elina Jyrkönen (OVO) ja Nelli Snell (Elise). Haastajaryhmässä jo nimettynä Assi Johansson (Elise).
Nuorten ja naisten duot/triot SM – kilpailun sarjaksi
Lajiasiantuntijaryhmän päätöksellä nuorten ja naisten duo/trioilla on SM-kilpailu vuodesta 2020 alkaen eli jatkossa myös duo/trioilla on SM-arvo. Vuoden 2020 duojen/triojen ensimmäinen SM-kilpailu järjestetään syksyllä 21.-22.11.2020 joukkueiden SM-kilpailun yhteydessä.
Voimistelupäivien 2020 sarjat
Voimistelupäiville on lisätty kilpailusarjaksi myös nuoret B ja naiset B – sarjat, 3-ottelu. Muut sarjat aiemman päätöksen ja vuoden 2019 mukaisesti: yksilöiden ikäkausikilpailun 8 -12v. sarjat, luokkakilpailun joukkueiden kaikki luokat ja kaikki duo/trio-sarjat.
Merkkijärjestelmä, tarkennus TIMANTTIMERKIN suorittamisen aikataulutukseen.
Timanttimerkin suorittamisessa joustetaan seuraavasti kevään 2020 osalta: mikäli timanttimerkin liikkeiden harjoittelu ja suorittaminen on aloitettu vuoden 2019 aikana tai keväällä 2020 ja suunnitelma timanttimerkin suorittamisesta on seurassa tehty, voi voimistelija osallistua Ikäkausikilpailuun ja 5.luokan kilpailuun keväällä, vaikka merkkisuoritus olisi kesken. Timanttimerkki tulee kokonaisuudessaan olla vaatimusten mukaisesti suoritettu kevään 2020 aikana, syksyn 2020 ilmoittautumisten alkamiseen mennessä.
Lue myös merkkijärjestelmän päivitetyt nettisivut, joilta löydät linkit pronssi-, hopea-, kulta-, ja timanttimerkkien materiaaleihin, linkin videoihin ja ohjeen seuroissa tehtävien testien järjestämisestä ja palkitsemisesta.
LAR tiedottaa 11.11.2019
Rytmisen voimistelun SM-kilpailut 23.-24.11.2019 / Kutsuttavat tuomarit
23.11.2019 Nuorten 4-ottelu
Saila Pitkänen (Brevet), Alexandra Mavrakis (Brevet), Mira Koskinen (Brevet), Natalia Korotkova (Brevet), Laura Ahonen (Brevet), Johanna Vikkula (Brevet), Irina Petukhova (Brevet), Selma Smolander (1-taso), Laura Lavikainen (1-taso), Nadja Ridal (1-taso), Inessa Rif (1-taso) , Nina Ahonen (1-taso), Taru Kankainen (1-taso), Julia Romanyuk (1-taso)
23.11.2019 Pre-nuorten joukkueet
Saila Pitkänen (Brevet), Alexandra Mavrakis (Brevet), Mira Koskinen (Brevet), Natalia Korotkova (Brevet), Laura Ahonen (Brevet), Johanna Vikkula (Brevet), Selma Smolander (1-taso), Laura Lavikainen (1-taso), Inessa Rif (1-taso), Julia Romanyuk (1-taso), Taru Kankainen (1-taso)
24.11.2019 Nuorten välinefinaalit
Alexandra Mavrakis (Brevet), Mira Koskinen (Brevet), Natalia Korotkova (Brevet) , Laura Ahonen (Brevet), Johanna Vikkula (Brevet), Irina Petukhova (Brevet), Selma Smolander (1-taso), Nadja Ridal (1-taso), Inessa Rif (1-taso), Nina Ahonen (1-taso), Taru Kankainen, (1-taso), Julia Romanyuk (1-taso)
Tuomareiden kutsumisessa on huomioitu normaalin käytännön mukaisesti seuraava asiat:
- tuomarikartoitukseen pyydettyyn päivämäärään mennessä tulleet vastaukset (kartoitus ja muistutus)
- tuomarikortin taso (Brevet / Taso I)
- esteettömyys ja seurakiintiösääntö
LAR tiedottaa 6.11.2019
Lajiasiantuntijaryhmä on myöntänyt vuoden 2020 kilpailut järjestettäväksi.
Seuroja, joille on myönnetty kilpailu järjestettäväksi, pyydetään vahvistamaan kilpailun järjestäminen ja kilpailupaikka lajipäällikölle (emma.tast(at)voimistelu.fi) mahdollisimman pian tai viimeistään 19.11.2019. Mikäli jollain kaupungilla on mahdollisuus vahvistaa syksyn sali vasta myöhemmin, olethan yhteydessä lajipäällikköön samassa aikataulussa. Mikäli seura ei voi ottaa vastaan myönnettyä kilpailua, tulee kyseinen kilpailu uudelleen avoimeen hakuun.
KEVÄT:
8.-9.2. RV Ikäkausikilpailut (yksilöt) ja Pohjoismaiden mestaruuskilpailun karsinta
Kilpailu on PM-karsintakilpailu sarjoissa: nuorten yksilöt A ja naisten yksilöt A, nuorten ja naisten joukkueet, nuorten ja naisten duot/triot. HUOM! Kilpailun aikataulu ja kilpailupäivät tulee sopia lajipäällikön kanssa, jotta KV – aikataulut tulevat huomioiduksi.
Myönnetty: Olarin Voimistelijat, OVO Training Center
28.-29.3. Luokkakilpailut 1: Yksilöt 1, 4, JM, M (JM – A luokka on samalla nuorten yksilöiden EM-karsinta 1)
Myönnetty: Voimisteluseura Sirius, Mikkeli
4.-5.4. Luokkakilpailut 2: Yksilöt 3, 6, duot/triot ja Stara
Myönnetty: Jyväskylän Voimistelijat, Monitoimitalo (ensisijainen LAR:n toive) tai Vaajakosken liikuntahalli
18.-19.4. SM-karsinta, nuorten ja naisten yksilöt (kilpailu on samalla nuorten yksilöiden EM – karsinta 2)
Myönnetty: Voimistelu- ja urheiluseura Elise, Töölön Kisahalli, Helsinki
9.-10.5. Yksilöiden SM-loppukilpailu, nuoret ja naiset
Myönnetty: Elise – Vantaa, Monitoimikeskus Lumo, Vantaa
16.-17.5. Luokkakilpailut 3: Yksilöt 2, 5, kaikki joukkueiden luokat
Myönnetty: Coco Sport ry, Kupittaan Urheiluhalli, Turku
23.-24.5. Välinekilpailut ja duot/triot ja Stara
Myönnetty: Turun Urheiluliitto voimistelu- ja liikuntajaosta, Lietohalli, Lieto
SYKSY
26.-27.9. Ikäkausikilpailut: Joukkueet (pre-nuoret, nuoret ja naiset), kaikki duo/trio – sarjat ja Stara.
Myönnetty: Turun Naisvoimistelijat, Kupittaan urheiluhalli
17.-18.10. Luokkakilpailut 1: Yksilöiden luokat 2 ja 5, joukkueiden kaikki luokat
Myönnetty: SVS Vantaa, Monitoimikeskus Lumo Vantaa
31.10.-1.11. Luokkakilpailut 2: Yksilöiden luokat 3, 6, duot/triot ja Stara
Myönnetty SVS Espoo, Opinmäen Liikuntahalli
21.-22.11. Nuorten ja naisten joukkueiden sekä duo/triojen SM – kilpailu ja pre-nuorten joukkueiden kilpailu
Myönnetty: Turun Naisvoimistelijat, Kupittaan Urheiluhalli
28.-29.11. Luokkakilpailut 3: Yksilöiden luokat 1 ja 4, JM ja M
Myönnetty: Voimistelu- ja urheiluseura Elise – Vantaa
12.-13.12. Välinekilpailut ja duot/triot: Yksilöiden kaikki sarjat, duot/triot kaikki sarja
Myönnetty Elise – Järvenpää, Järvenpään Liikuntahalli
Kilpailut on jaettu ilmoitettujen kriteerien mukaisesti:
- mahdollista kilpailupäivämäärää hakenut seura
- järjestysvuorossa muita edellä oleva seura
- kilpailupaikan soveltuvuus/olosuhde kyseiselle kilpailulle
- asiantuntijaryhmän arvio (mm. laatu, jolla seura on aiemmin järjestänyt kilpailuja ja hoitanut kilpailun järjestäjän velvoitteet, kuten kisajärjestäjän palautteiden täyttämisen, järjestettyjen kilpailujen taso, esim. onko seura järjestänyt aiemmin tai järjestää myös SM – kilpailuja, muiden kilpailujen järjestämishistoria, mahdollisuuksien mukaan seuran ilmoittama prioriteettijärjestys useampaa kilpailua haettaessa)
- viimeiseen hakupäivään mennessä tulleet hakemukset
- Voimisteluliiton kaikkien lajien yhteiset kriteerit
Tasaisessa tilanteessa lajiasiantuntijaryhmä on priorisoinut kriteeriä ”kilpailupaikan soveltuvuus/olosuhde” (erityisesti hallin korkeus/kanveesi niiden kilpailujen osalta, joissa kilpaillaan nuorten ja/tai naisten sarjoissa) sekä maantieteellisyyttä (kilpailujen jakautuminen mahdollisuuksien mukaan tasaisesti kaupungeissa).
Seuroja pyydetään huomioimaan, että mahdollisista muista sarjoista/Starasta myönnetyn kilpailun yhteydessä on sovittava lajipäällikön kanssa ennen kilpailukutsun julkaisemista. Tavoitteena on, että kilpailuaikataulut pysyvät inhimillisinä kaikille toimijoille.
Seurakilpailut ja niiden sarjat tulee hyväksyttää lajipäälliköllä kevään 2020 kilpailujen osalta marraskuun loppuun mennessä ja syksyn 2020 kilpailujen osalta viimeistään toukokuun loppuun mennessä. Voimisteluliiton lajiasiantuntijaryhmän myöntämät kilpailut ovat aina ensisijaisia kalenterissa ja tavoitteena on välttää päällekkäisyyksiä ja liian montaa samanlaista kilpailutyyppiä kilpailukalenterissa saman vuoden aikana.
LAR tiedottaa 28.10.2019
Nuorten SM-karsinnan 10.11.2019 tuomarit
Lajiasiantuntijaryhmän päätöksellä seuraavat tuomarit on kutsuttu nuorten yksilöiden SM – karsintakilpailuuun 10.11.2019:
Saila Pitkänen (Voimisteluliitto, Brevet I), Mira Koskinen (Brevet IV), Natalia Korotkova (SC Vantaa, Brevet III) Laura Ahonen (Elise, Brevet IV), Johanna Vikkula (OVO, Brevet III), Irina Petukhova (OVO, Brevet IV), Nadja Ridal (SC Vantaa, I – taso), Inessa Rif (SVS Espoo, I – taso), Julia Romanjuk (Elise-Vantaa, I – taso).
Tuomareiden kutsumisessa on huomioitu normaalin käytännön mukaisesti seuraava asiat:
- tuomarikartoitukseen pyydettyyn päivämäärään mennessä tulleet vastaukset (kartoitus ja muistutus)
- tuomarikortin taso (Brevet / Taso I)
- esteettömyys ja seuraedustusten tasaisuus
LAR tiedottaa 2.9.2019
Vuoden 2020 kilpailut avoimeen hakuun
Rytmisen voimistelun vuoden 2020 Voimisteluliiton alaiset kilpailut ovat avoimessa haussa 2.9.2018 alkaen Kisanetin kalenterin mukaisesti. Kilpailut haetaan Kisanetin kautta 30.9.2019 mennessä. Kilpailut löytyvät myös tältä sivulta lajiasiantuntijaryhmän 18.6.päätöksestä (Kisanetiin tehty LAR päätösten mukaiset päivitykset sarjoihin).
Kilpailut jaetaan seuraavien kriteerien mukaan:
- Mahdollista kilpailupäivämäärää hakenut seura
- Järjestysvuorossa muita edellä oleva seura
- Kilpailupaikan soveltuvuus/olosuhde (erityisesti arvokilpailukarsinnat, SM- kilpailut ja joukkuekilpailut)
- Asiantuntijaryhmän arvio (mm. laatu, jolla seura on aiemmin järjestänyt kilpailuja, kilpailun järjestäjän velvollisuudet täytetty, järjestettyjen kilpailujen taso esimerkiksi onko seura järjestänyt aiemmin SM – kilpailuja ja muiden järjestettyjen kilpailujen järjestämishistoria).
- Määräaikaan mennessä tulleet ja pyydetysti täytetyt hakemukset
- Voimisteluliiton kaikkien lajien yhteiset kriteerit
Lue myös uutinen kilpailujen järjestämishausta täältä.
Yleisten lajien voimistelukilpailujen järjestämisohjeiden mukaisesti, Voimisteluliiton alaisia kilpailuja voivat järjestää Voimisteluliiton jäsenseurat, jotka ovat suorittaneet Voimisteluliiton säännöissä mainitut velvoitteet. Seurojen tulee perehtyä voimistelulajien yleisiin kilpailujen järjestämisohjeisiin sekä rytmisen voimistelun kilpailuohjeisiin, kilpailusääntöihin ja tuomarisääntöön hakuvaiheessa sekä varmistaa riittävät toiminnalliset ja taloudelliset resurssit kilpailun järjestämiselle ennen kilpailujen hakemista. Järjestämisoikeutta myönnettäessä valinta tehdään voimistelijoiden etua ajatellen ja voimistelua sekä voimistelutapahtumien kehittymistä edistäen.
Hakemuksissa Kisanetiin tulee kuvailla kilpailupaikan soveltuvuus kyseiseen kilpailuun (katon korkeus, harjoitustilojen koko yms.) ja nimetä seuran yhteyshenkilö sekä tuomarivastaava. Tuomarivastaavalla tulee olla kilpailun järjestämisen kannalta olennainen sääntötuntemus (esim. tietää, mitä lomakkeita missäkin luokassa/sarjassa tarvitaan arvostelussa). Tuomarivastaava huolehtii tuomaritoimintaan liittyvistä etukäteisjärjestelyistä ja järjestelyistä kilpailun aikana.
Mikäli seura hakee järjestettäväkseen useampaa kilpailua, tulee hakemuksissa priorisoida, mitä kilpailua haetaan ensisijaisesti, mitä toissijaisesti jne. Mikäli samalle kilpailulle on merkitty kaksi vaihtoehtoista päivää tai kaksi vaihtoehtoista viikonloppua, voi seura valita niistä sopivimman salivuoroista riippuen.
Seuroilla on mahdollisuus järjestää karsintakilpailujen tai SM – kilpailun yhteyteen esimerkiksi Stara – tapahtuma, mutta ne eivät saa vaikuttaa pääkilpailun aikatauluun. Järjestettävistä sarjoista sovitaan lajipäällikön kanssa ennen kutsun julkaisemista. Seurat voivat myös järjestää omia erillisiä Stara – tapahtumia ja kilpailuja, joissa suositellaan noudatettavan rytmisen voimistelun kilpailujärjestelmää ja kilpailuohjeita. Seurakilpailujen sarjat ja kutsut tulee hyväksyttää etukäteen lajipäälliköllä ja toivottavaa on, että vuoden 2020 seurakilpailuista esitetään toiveet lajipäällikölle jo syyskuun 2019 aikana tai viimeistään sen jälkeen, kun avoimessa haussa olevat Voimisteluliiton kilpailut on jaettu.
LAR tiedottaa 15.8.2019
MM-edustajat on nimetty
Lajiasiantuntijaryhmä on vahvistanut yksilöiden karsintapisteet ja nimennyt edustajat Bakun MM – kilpailuun 16.-23.9.2019 seuraavasti:
Yksilöt, kolme voimistelijaa (kahden karsintakilpailun perusteella):
- Rebecca Gergalo 82 karsintapistettä
- Jouki Tikkanen 70 karsintapistettä
- Aurora Arvelo 68 karsintapistettä
Yksilöiden koko karsintapistetilanne tästä liitteestä.
Arvokilpailuvalintakriteerien mukaisesti karsintapisteet, tulokset ja maan etu huomioiden, jaetaan suoritettavat ohjelmat seuraavasti: Gergalo neljä (4) ohjelmaa, Tikkanen neljä (4) ohjelmaa ja Arvelo kaksi (2) ohjelmaa (keilat ja nauha). Mahdollisissa sairas- tai loukkaantumistapauksissa ennen kilpailua, valmentajia pyydetään olemaan yhteydessä lajipäällikköön pikaisesti, jotta mahdolliset muutokset voidaan tehdä tapauskohtaisesti Suomen parhaan menestyksen saavuttamiseksi.
Naisten maajoukkue kilpailee MM-kilpailussa kokoonpanolla Emma Rantala / Elise – Järvenpää, Elisa Liinavuori / Voimistelu- ja urheiluseura Elise, Juulia Vainio / Voimistelu- ja urheiluseura Elise), Milja Närevaara / Voimistelu- ja urheiluseura Elise, Inka Ora / Voimistelu- ja urheiluseura Elise ja Amanda Virkkunen / Hämeenlinnan Voimisteluseura).
Valmentajien osaamisen kehittäminen, mentorointiprosessi, Maria Gatevan kanssa
Yhteistyö bulgarialaisen rytmisen voimistelun valmentajan ja valmentajakouluttaja Maria Gatevan kanssa on jatkunut jo kaksi vuotta ja Maria on vieraillut säännöllisesti minirinkien ja n-ryhmän leireillä Kisakalliossa.
Haluatko mukaan syyskuun Miniringin ja N-ryhmän leirillä 13.-15.9.2019 pidettävälle jaksolle kehittämään osaamistasi rytmisen voimistelun valmentajana?
Välinetekniikan opettamisen teema jatkuu ja lisäksi syyskuun jaksolla aiheena on musiikin käyttö/koreografioiden tekeminen. Yhteistyö jatkuu myös vuoden 2020 puolella.
Haku ja ilmoittautuminen syyskuun jaksolle tapahtuu seuraavasti:
1) Miniringin tai nuorten valmennusryhmän (N-ryhmä) toimintaan vuodelle 2019 sitoutuneiden valmentajien tulee ilmoittautua tälle jaksolle lajipäällikölle 2.9.2019 mennessä.
2) Muiden kiinnostuneiden valmentajien tulee lähettää vapaamuotoinen hakemus lajipäällikölle 2.9.2019 mennessä.
Seuran kanssa sovitusti joko seura tai valmentaja kustantaa ylläpidon Kisakalliossa perjantaista sunnuntaihin 95€ / vrk /valmentaja (sis. majoituksen, ruokailut, leirien sisällöt ja osaamisen kehittämisen osiot). Mukaan mahtuvien valmentajien määrä riippuu Kisakallion majoituskapasiteetista. Mikäli kaikkia jaksosta kiinnostuneita ei voida tällä kertaa ottaa mukaan, ovat etusijalla rinkitoimintaan sitoutuneet valmentajat. Mikäli et tarvitse majoitusta, voit laittaa tiedon hakemukseen (päiväkohtainen hinta ilmoitetaan erikseen).
Maria Gatevalla on vahva rytmisen voimistelun pohja voimistelijana ja valmentajana. Hän on Sofian yliopiston opettaja rytmisen voimistelun tiedekunnassa, jossa koulutetaan rytmisen voimistelun valmentajia. Gatevalla on työn alla myös rytmisen voimistelun kirja valmentajille.
Syksyn SM-kilpailun 23.-24.11.2019 sarjat
Lajiasiantuntijaryhmän päätöksellä syksyn SM-kilpailun yhteyteen lisätään kilpailusarjoiksi nuorten yksilöiden loppukilpailun ja pre-nuorten joukkuekilpailun lisäksi duo/trio – kilpailu kuten edeltävinä vuosina (pre-nuoret, nuoret ja naiset/sekasarja). Kilpailu on suunnattu Pohjoismaiden mestaruuskilpailuihin 2020 / korkeamman tason duo/trio – kisoihin tähtääville duoille/trioille.
Tarkennus merkkijärjestelmän merkkisuoritusten aikatauluihin, KULTAMERKKI
Lajiasiantuntijaryhmän päätöksellä Kultamerkin osalta aikataulutuksessa joustetaan syksyllä seuraavasti:
- mikäli kultamerkin suorittaminen on aloitettu keväällä tai syksyllä 2019 ja suunnitelma liikkeiden harjoittamisesta ja suorittamisesta on seurassa tehty, voi voimistelija osallistua syksyn 3.luokan kilpailuun, vaikka merkkisuoritus olisi kesken. Kultamerkki tulee kokonaisuudessaan olla vaatimusten mukaisesti hyväksytysti suoritettu syksyn 2019 aikana, kevään 2020 ilmoittautumisten alkamiseen mennessä. Kultamerkki suoritetaan ohjeen mukaisesti seuroissa. Listat suorittaneista tulee toimittaa lajipäällikölle vuoden 2019 loppuun mennessä nettisivuilla julkaistavalla lomakkeella sähköpostiin emma.tast@voimistelu.fi
- Muiden merkkien osalta tulee noudattaa maaliskuussa tiedotettua aikataulutusta eli kauden 1.8.2019 alkaessa vaaditaan tietyt merkkisuoritukset, esim. pronssi- ja hopeamerkit 1. luokkaan osallistuvilta. Tarvittavat merkit tulee olla suoritettu vähintään kilpailujen ilmoittautumiseen mennessä. Timanttimerkki tulee osaksi kilpailujärjestelmää vuoden 2020 alusta, jolloin timanttimerkki tulee olla suoritettuna muiden merkkien tapaan. Pilotoinnin ja syksyn 2019 aikana suoritettu merkit hyväksytään.
Lue merkkijärjestelmän ohje täältä (sivut päivityksessä).
LAR tiedottaa 31.7.2019
Naisten MM-karsinta 2, 6.8.2019, tuomarit
Lajiasiantuntijaryhmä on nimennyt tuomarit naisten toiseen MM-karsintakilpailuun seuraavasti:
Saila Pitkänen (Brevet I), Alexandra Mavrakis (Brevet I), Svetlana Evchina (Brevet II), Minna Karhu (Brevet III), Johanna Vikkula (Brevet III), MIra Koskinen (Brevet IV), Ege Soidla (Brevet IV), Laura Lavikainen (I – taso), Nadja Ridal (I – taso), Julia Romanjuk (I – taso) ja Nina Ahonen (I – taso).
Tuomareiden kutsumisessa on huomioitu normaalin käytännön mukaisesti:
1) tuomarikartoitukseen pyydettyyn päivämäärään mennessä tulleet vastaukset (kartoitus ja muistutus), 2) tuomarikortin taso (Brevet / Taso I) 3) esteettömyys ja seuraedustusten tasaisuus. Tuomarilistat löytyvät sivuilta Tuomarointi.
LAR tiedottaa 18.6.2019
Lajiasiantuntijaryhmä on vahvistanut naisten MM-karsinnan 1 karsintapisteet.
Tilanne ensimmäisen karsinnan (SM 4-ottelu) jälkeen:
- Rebecca Gergalo, OVO, 42 karsintapistettä
- Aurora Arvelo, OVO, 35 karsintapistettä
- Jouki Tikkanen, ReRa, 33 karsintapistettä
- Nelli Snell, Elise, 21 karsintapistettä
- Elina Jyrkönen, OVO, 18 karsintapistettä
Karsintapistetilanne kokonaisuudessaan löytyy tästä linkistä.
Toinen MM-karsintakilpailu järjestetään 6.8.2019 OVO Training Centerissä. Osallistumisen vahvistus tehdään poikkeuksellisesti lajipäällikön sähköpostiin emma.tast(at)voimistelu.fi 19.7.2019 mennessä. Kilpailu on iltakilpailu ja aikataulusta tiedotetaan myöhemmin.
Naisten yksilömaajoukkueen nimeäminen
Lajiasiantuntijaryhmä on nimennyt maajoukkue- ja arvokilpailuvalintakriteerien mukaisesti naisten yksilömaajoukkueeseen SM – kilpailun 4 – ottelun kolme parasta voimistelijaa; Rebecca Gergalo (OVO), Jouki Tikkanen (ReRa) ja Aurora Arvelo (OVO).
Nuorten MM-kilpailun välinejako
Lajiasiantuntijaryhmä on nimennyt nuorten MM-edustajiksi sähköpostipäätöksellä (9.6.2019) Elisabeth Jamilin ja Sofia Egorovan. Arvokilpailuvalintakriteerien mukaisesti kaikki karsintapisteet, tulokset ja maan etu huomioiden, suoritettavat ohjelmat jaetaan seuraavasti: Jamil kolme (3) ohjelmaa (pallo, keilat, nauha) ja Egorova yksi (1) ohjelma (naru).
Arvokilpailuvalintakriteerien 2019 tarkennus
Maajoukkue- ja arvokilpailuvalintakriteereihin on tehty seuraava tarkennus: mikäli yksilö tai yksilöt saavuttavat MM – kilpailusta maapaikan olympialaisiin, määritellään olympiapaikan jakoperusteet vuoden 2020 arvokilpailuvalintakriteereihin.
KILPAILU
Vuoden 2020 kilpailut
Kilpailukalenteri liitteessä tiedoksi seuroille. PIenet muutokset mahdollisia. Kilpailut tulevat avoimeen hakuun syyskuussa 2019.
Luokkanostojen vahvistaminen
Lajiasiantuntijaryhmä on vahvistanut kevään luokkanostot.
Lajiasiantuntijaryhmä pyytää kaikkia huomioimaan, että luokkanostot ovat virallisia vasta sen jälkeen, kun asiantuntijaryhmä on tarkistanut ja vahvistanut kauden luokkanostot (kevät – vahvistus kesäkuussa, syksy – vahvistus joulukuussa).
Luokkakilpailut
JM – A ja M – A – luokista poistetaan vapaaohjelma. B – luokkien vaatimuksiin ei muutoksia.
Ikäkausikilpailut
Yksilöiden ikäkausikilpailuista poistetaan 13v. sarja, koska nuoret (13-15v.) on jaettu A- ja B-sarjoihin.
Tarkennus osallistumiseen A/B – sarjoissa ikäkausikilpailussa ja luokkakilpailuissa
SM – loppukilpailupaikkaa tavoittelevien tulee saman kauden aikana kilpailla A – sarjoissa/luokissa eli JM – A, M – A tai IK – A. Myös arvokilpailukarsintoihin (EM, MM) osallistuvien voimistelijoiden tulee saman kauden aikana kilpailla A – sarjoissa/luokissa eli JM – A, M – A ja IK – A.
Joukkueiden D-lomakkeet (pilotti syksy 2019)
Otetaan käyttöön pilottina D-lomakkeet (D1/D2 ja D3/D4) kaikkiin syksyn kansallisiin joukkuekilpailuihin. Syksyn alussa julkaistaan mallilomake ja tarkempi ohje.
Osallistuminen PM-kilpailuihin 2020 yksilöt ja duot/triot
PM – kilpailuihin voi osallistua joko yksilönä tai duo/triossa(ei molemmissa). Näin useampi voimistelija saa mahdollisuuden osallistua kilpailuun. PM – kilpailun kaikki sarjat löytyvät LAR:n tiedotteesta 16.4.2019 LAR – tiedottaa sivuilta.
Rytmisen voimistelun merkkijärjestelmä
Seuroja ja valmentajia pyydetään perehtymään merkkijärjestelmään ja huomioimaan, että tietyt merkkisuoritukset tulee olla suoritettuna syksyllä kilpailuilmoittautumisten alkaessa. Seuroja, jotka eivät ole osallistuneet merkkijärjestelmään liittyvään koulutukseen, pyydetään olemaan yhteydessä lajipäällikköön sähköpostitse 1.8.2019 mennessä.
LAR tiedottaa 9.6.2019
Nuorten MM-karsintakilpailujen karsintapisteet ja edustajien nimeäminen
Lajiasiantuntijaryhmä on vahvistanut nuorten yksilöiden toisen karsintakilpailun karsintapisteet sekä kahden karsinnan yhteispisteet ja lopputuloksen.
Edustajat nuorten MM-kilpailuun 19.-21.7.2019 on nimetty seuraavasti:
Yksilöt (kahden karsintakilpailun perusteella):
- Elisabeth Jamil (87 karsintapistettä)
- Sofia Egorova (65 karsintapistettä)
Nuorten maajoukkue: (Linnea Haikarainen / Elise, Emilia Helin / Elise, Viliina Sipilä / Elise), Nuppu Tapaninen / Elise, Jenni Tarkiainen / Elise ja Polyxeni Ioannidou / SC Vantaa). Lopullinen kilpailukokoonpano tarkentuu.
Yksilöiden valmentajat: Marina Petrakova ja Irina Yushina
Joukkueen valmentajat: Iida Ritokoski ja Sirja Lepistö
Tuomari: Svetlana Evchina
Delegaation johtaja: Emma Tast
Rytmisen voimistelun maajoukkue- ja arvokilpailuvalintakriteerien 2019 mukaisesti yksilövoimistelijoiden välineohjelmat jaetaan joko 2 – 2 tai 3 – 1 maan etu huomioiden. Lajiasiantuntijaryhmä on nimennyt yllä olevat voimistelijat MM – edustajiksi sähköpostipäätöksellä ja tekee päätöksen välineohjelmien jaosta kesäkuun kokouksessa.
Kaikki 6.6.2019 tulokset löytyvät Kisapalvelusta ja lopullinen karsintapistetilanne tästä liitteestä.
LAR tiedottaa 7.5.2019
Nuorten MM-karsinnan 1 karsintapisteet
Lajiasiantuntijaryhmä on vahvistanut nuorten yksilöiden ensimmäisen MM-karsintakilpailun 4.5.2019 karsintapisteet.
- Elisabeth Jamil (ImVo) 42 karsintapistettä
- Sofia Egorova (SC Vantaa) 35 karsintapistettä
- Lili Arvelo (OVO) 30 karsintapistettä
- Aurora Pohjanvirta (OVO) 22 karsintapistettä
- Ulla Helin (OVO) 17 karsintapistettä
- Elsa Anttila (SC Vantaa) 14 karsintapistettä
Moskovassa 17.-21.7.2019 järjestettäviin nuorten MM – kilpailuihin lähetetään nuorten maajoukkueen lisäksi kaksi nuorten yksilöä kahden karsintakilpailun perusteella. Toiseen 6.6.2019 järjestettävään karsintakilpailuun kutsutaan kuusi ensimmäisessä karsinnassa eniten karsintapisteitä kerännyttä voimistelijaa.
Koko karsintapisteetilanne ensimmäisen karsintakilpailun jälkeen tästä liitteestä.
LAR tiedottaa 3.5.2019
Tarkennus Arvokilpailuvalintajärjestelmään 2019, nuorten MM-karsintaan 2 kutsuminen
Arvokilpailuvalintajärjestelmän 2019 mukaisesti ensimmäinen karsintakilpailu on avoin kaikille, jotka tavoittelevat paikkaa nuorten MM-kilpailussa. Toiseen karsintakilpailuun kutsutaan ensimmäisen karsinnan tulosten perusteella 6 parasta voimistelijaa. Tämä tarkoittaa lajiasiantuntijaryhmän tarkennuksella sitä, että toiseen karsintakilpailuun kutsutaan 6 ensimmäisessä karsinnassa eniten karsintapisteitä kerännyttä voimistelijaa. LAR vahvistaa karsintapisteet viikolla 19. Karsintapisteiden laskeminen tapahtuu arvokilpailuvalintajärjestelmän mukaisesti .
LAR tiedottaa 16.4.2019
Voimistelupäivät 2019
Mikäli aiemmin päätettyjen sarjojen lisäksi kilpailuun mahtuu myös nuorten B-sarja, voidaan se ottaa mukaan kilpailuun. Edellytyksenä on, että muiden sarjojen ohjelmia ei tarvitse vähentää ja aikataulu pysyy inhimillisenä (ei päällekkäisiä sarjoja). Järjestäjän tiedottaa siitä, toteutuuko sarja vai ei, heti ilmoittautumisajan päätyttyä.
Tuomaripaneelien muodostaminen Luokka- ja ikäkausikilpailuissa, välinekilpailuissa ja duo/trio – kilpailuissa
D1/D2 paneelin voi jatkossa muodostaa niin, että korkeamman tason D1 tuomarin lisäksi starttituomareita voi olla kaksi (D2 a ja b). Starttituomarit normaalin käytännön mukaisesti arvostelevat itsenäisesti ja antavat yhteisen (D2) pisteen. Näin saadaan useampi tuomari paneeliin.
Tuomariseminaarit 2019
- 15.6. Kisakalliossa kesäleirien yhteydessä teknisen suorituksen seminaari (TE) Startti E ja II – tason tuomareille, Myös I – tason tuomarit voivat osallistua.
- 18.8. seminaari Startti 1 – osa-alue D, Kisakallion rinkien leirin yhteydessä.
- 31.8. joukkueen ja duo/triojen seminaari (kaikki osa-alueet) Helsingissä. Suositus II tason tuomarit, mutta myös I – tason tuomarit voivat osallistua.
- 2020 vain Startti D ja/tai E – koulutus, jos on kysyntää. Muuten koulutukset olympiadin vaihduttua vuoden 2020 alussa.
Syksyn luokkakilpailun 2 myöntäminen (uudelleen haku)
Kilpailu myönnettiin SC Vantaalle 16.-17.11.2019.
Pre-nuorten joukkueväline 2019
Mikäli nuorilla on jatkossakin EM-kilpailuissa kaksi välinettä, kilpaillaan Suomessa edelleen SM-kisoissa ja pre-nuorten kilpailussa yhdellä välineohjelmalla. Vuoden 2019 pre-nuorten väline on nauha noudattaen FIG:n välinejärjestystä (2020 nuorten joukkueen välineet nauha ja pallo).
Merkkijärjestelmään liittyvä aikataulutus
Merkkien suoritukset (pronssi, hopea ja kulta) tulevat osaksi kilpailujärjestelmää syksyllä 2019. Kauden 1.8.2019 alkaessa vaaditaan kyseiset merkkisuoritukset, esim. pronssi- ja hopeamerkit 1. luokkaan osallistuvilta ja kultamerkki ennen 3.luokkaan osallistumista. Tarvittavat merkit tulee olla suoritettu vähintään kilpailujen ilmoittautumiseen mennessä. Pilotoinnin (eli kevään 2019) aikana suoritetut merkit hyväksytään.
Timanttimerkki tulee osaksi kilpailujärjestelmää vuoden 2020 alusta, jolloin timanttimerkki tulee olla suoritettuna muiden merkkien tapaan. Pilotoinnin ja syksyn 2019 aikana suoritettu merkit hyväksytään.
Lue myös tiedote!
Pohjoismaiden mestaruuskilpailut 2020
PM-kilpailut 2020 järjestetään Ruotsissa Kristianstadissa 7.-8.3.2020.
Kilpailusarjat (Huom! Ikärajoissa nuodatetaan PM – kilpailujen sääntöjä):
- Naisten ja nuorten yksilöt: FIG:n ikärajat ja välineet
- Naisten joukkueet: FIG:n välineet, ikärajat: vuonna 2004 ja aiemmin syntyneet sekä poikkeuksena maksimissaan 2 vuonna 2005 syntynyttä voimistelijaa
- Nuorten joukkueet: väline: nauha, ikärajat: vuosina 2007, 2006 ja 2005 syntyneet sekä poikkeuksena maksimissaan 2 vuonna 2004 syntynyttä voimistelijaa
- Naisten duot/triot (tai seka duo/trio, jossa nuoria ja naisia): vapaavalintainen väline, ikärajat kuten joukkueilla
- Nuorten duot/triot; vapaavalintainen väline, ikärajat: 2005 – 2007 syntyneet
LAR tiedottaa 25.3.2019
Lajiasiantuntijaryhmä on vahvistanut naisten yksilöiden toisen EM-karsinnan karsintapisteet ja nimennyt Bakun EM-kilpailuun 16.-19.5.2019 edustajat seuraavasti:
Yksilöt (kahden karsintakilpailun perusteella):
- Rebecca Gergalo (88 karsintapistettä)
- Jouki Tikkanen (69 karsintapistettä)
Nuorten maajoukkue: (Linnea Haikarainen / Elise, Emilia Helin / Elise, Viliina Sipilä / Elise), Nuppu Tapaninen / Elise, Jenni Tarkiainen / Elise ja Polyxeni Ioannidou / SC Vantaa). Lopullinen kilpailukokoonpano tarkentuu.
Kaikki 23.3.2019 tulokset löytyvät Kisapalvelusta ja lopullinen karsintapistetilanne tästä liitteestä.
LAR tiedottaa 19.3.2019
EM-karsintakilpailun karsintapisteet
Lajiasiantuntijaryhmä on vahvistanut 12.3.2019 järjestetyn naisten yksilöiden ensimmäisen EM – karsintakilpailun karsintapisteet.
LAR tiedottaa 12.3.2019
Lajiasiantuntijaryhmä on kutsunut tuomarit naisten yksilöiden EM-karsintakilpailuihin ja SM-karsintaan seuraavasti.
Naisten yksilöiden EM-karsinta 1 ja nuorten joukkueen näyttö
Saila Pitkänen, Alexandra Mavrakis, Svetlana Evchina, Natalia Korotkova, Irina Yushina, Johanna Vikkula, Irina Petukhova, Ege Soidla, Laura Ahonen, Nadja Ridal, Julia Romanjuk, Varalla: Sanna Järvinen ja Minna Karhu
Naisten yksilöiden EM-karsinta 2 ja nuorten joukkueen näyttö
Saila Pitkänen, Svetlana Evchina, Johanna Vikkula, Irina Petukhova, Ege Soidla, Laura Ahonen, Mira Koskinen, Sanna-Maija Ansio, Nadja Ridal, Julia Romanjuk. Varalla: Sanna Järvinen (Brevet, JyVo). Päivitys 19.3.2019. Laura Ahosen tilalle tuomariksi Irina Yushina.
Naisten yksilöiden SM-karsinta 30.3.2019
Iida Ritokoski, Svetlana Evchina, Natalia Korotkova, Irina Petukhova, Ege Soidla, Laura Lavikainen, Selma Smolander, Nadja Ridal, Mari Tienhaara, Maiju Korpela, Taru Kankainen, Julia Romanjuk, Effi Anttila. Varalla: Sanna Järvinen
Tuomareiden kutsumisessa on huomioitu normaalin käytännön mukaisesti seuraava asiat: 1) tuomarikartoitukseen pyydettyyn päivämäärään mennessä tulleet vastaukset (kartoitus ja muistutus), 2) tuomarikortin taso (Brevet / Taso I) 3) esteettömyys ja seurakiintiösääntö. Tuomarilistat löytyvät sivuilta Tuomarointi.
LAR tiedottaa 2.1.2019
Luokkanostot
Lajiasiantuntijaryhmä on vahvistanut syksyn 2018 luokkanostot.
Maajoukkuevalintoja
Nuorten maajoukkue
Nuorten maajoukkueeseen (joukkue) on syyskauden harjoittelun ja joulukuun kokeilujakson perusteella nimetty seuraavat voimistelijat:
- Emilia Helin, Elise
- Linnea Haikarainen, Elise
- Polyxeni Ioannidou, SC Vantaa
- Sini Janhunen, Elise
- Viliina Sipilä, Elise
- Nuppu Tapaninen, Elise
- Jenni Tarkiainen, Elise
Naisten maajoukkueen haastajaryhmä
Naisten maajoukkueen haastajaryhmään on nimetty kokeilujakson perusteella Olivia Nissinen, Elise.
Lisäksi naisten yksilömaajoukkueeseen on Youth Olympic Games – kilpailun jälkeen nimetty nuorten Suomenmestari Aurora Arvelo (OVO). Maajoukkueeseen on jo aiemmin naisten SM – kilpailun 4-ottelun perusteella nimetty Rebecca Gergalo (OVO), Jouki Tikkanen (ReRa) ja Inessa Rif (SVSE).
Maajoukkue- ja arvokilpailuvalintakriteerit vuodelle 2019
Valmennuksen asiantuntijaryhmä VAR on vahvistanut rytmisen voimistelun maajoukkue- ja arvokilpailuvalintakriteerit vuodelle 2019.
Nuorten MM-kilpailut
FIG on vahvistanut nuorten MM-kilpailun ajankohdan. Kilpailu järjestetään 19.-21.7.2019 Moskovassa. Lisätietoja kilpailusta löytyy nyt FIG:n sivuilta.
Vuoden 2018 tiedotteet
LAR tiedottaa 20.11.2018
Rytmisen voimistelun joukkueiden SM-kilpailun ja pre-nuorten joukkuekilpailun tuomarit
Lajiasiantuntijaryhmä on kutsunut tuomarit seuraavasti:
Saila Pitkänen (Brevet I, Voimisteluliitto), Alexandra Mavrakis (Brevet I, Voimisteluliitto), Natalia Korotkova (Brevet II, SC Vantaa), Irina Yushina (Brevet III, SC Vantaa), Svetlana Evchina (OVO, Brevet III), Nina Ahonen (Elise, I – taso), Selma Smolander (Esvoli, I – taso), Taru Kankainen (Elise-Vantaa, I taso), Minna Lepistö (Elise, I – taso), Julia Romanjuk (Elise – Vantaa, I – taso)
Tuomareiden kutsumisessa on huomioitu normaalin käytännön mukaisesti seuraava asiat:
- tuomarikartoitukseen pyydettyyn päivämäärään mennessä tulleet vastaukset (kartoitus ja muistutus)
- tuomarikortin taso (Brevet / Taso I)
- esteettömyys ja seurakiintiösääntö
LAR tiedottaa 13.11.2018
LAR on tehnyt tarkennuksen 25.6.2018 tehtyyn päätökseen 4.luokan ja Välinekilpailujen tulosten julkaisemisesta.
Päätös 25.6.2018 Välinekilpailun ja 4.luokan tulosten julkistaminen
Lajiasiantuntijaryhmän päätöksellä Välinekilpailun tulokset julkaistaan jatkossa kategorioissa: 25% jokaiseen neljään kategoriaan. Myös luokkakilpailun 4.luokan tulokset julkaistaan kategorioissa, 20% kategoria 1, 20% kategoria 2, 30% kategoria 3, 30% kategoria 4.
Tarkennus päätökseen 13.11.2018 Tulosten julkaiseminen kategorioissa tulee käyttöön tarkistuksen jälkeen 1.1.2019.
LAR tiedottaa 5.11.2018
Seuraverkostojen tapaaminen 24.11.2018
Rytmisen voimistelun lajiasiantuntijaryhmä kutsuu valmentajat, tuomarit ja muut kiinnostuneet lajitoimijat seuraverkostojen tapaamisen, jossa käydään läpi rytmisen voimistelun ajankohtaisia asioita (kesto n.1h). Seminaari alkaa palkintojen jaon jälkeen noin klo 15.45 Lumossa.
LAR tiedottaa 1.10.2018
Lajiasiantuntijaryhmä on tarkentanut Kilpailuohjetta tuomaripaneelien muodostamisen osalta seuraavasti:
Mikäli kilpaluissa ei ole mahdollista muodostaa täysiä paneeleja (mikä on tavoite), pyritään aina ensisijaisesti täysiin TE-paneeleihin (2 paneelia).
Lisäksi Luokkakilpailuissa:
- D3/D4 -paneelin voi muodostaa yhdestä tai kahdesta tuomarista kategorisoitavissa luokissa (1-4)
- TA – ei arvostella kategorisoitavissa luokissa vaan TE-paneeli huomioi lopetuksen ilman musiikkia väline- ja vapaaohjelmissa (0,5), sekä vapaaohjelmissa lisäksi rytmin (max 1,0) ja connections (max 1,0)
Lisäksi Välinekilpailuissa D3/D4 tuomariston voi muodostaa yhdestä tai kahdesta tuomarista, mikäli täyttä paneelia ei ole mahdollista muodostaa.
Ohje kokonaisuudessaan löytyy täältä.
Luokkakilpailun joukkueiden teknisen suorituksen pistemäärä (TE):
Luokkakilpailujen joukkueissa teknisen suorituksen maksimipisteet ovat 13.00 (lopullisiin pisteisiin lisätään + 3.00). Ylituomari ohjeistaa tuomarit tuomaripalaverissa. Koskee kaikki joukkueiden luokkia luokkakilpailussa.
LAR tiedottaa 17.8.2018
Lajiasiantuntijaryhmä on nimennyt Jouki Tikkasen (ReRa) 12.8. annetun näytön perusteella MM-kilpailuun.
LAR tiedottaa 9.8.2018
Suomen edustajat naisten MM-kilpailussa ja nuorten YOG-kilpailussa
Lajiasiantuntijaryhmä on vahvistanut naisten yksilöiden toisen MM-karsintakilpailun karsintapisteet, kahden karsinnan yhteispisteet (liite) ja MM-edustajat seuraavasti:
Yksilöt:
- Rebecca Gergalo (OVO) 84 karsintapistettä. Nimetty MM-kilpailuun.
- Inessa Rif (SVSE) 61 karsintapistettä. Nimetty MM-kilpailuun.
Alesia Kolomainen (OVO) 59 karsintapistettä. - Jouki Tikkanen (ReRa) antaa näytön erikseen (päätös 24.7.2018).
Team-kilpailussa jokaisen maan Team suorittaa yhteensä 10 ohjelmaa. Mikäli Jouki Tikkanen kuntoutuu ja tulee valituksi kilpailuun, jaetaan ohjelmat siten, että Inessa Rif suorittaa 2 ohjelmaa (vanne, pallo) ja Rebecca Gergalo sekä Jouki Tikkanen suorittavat 4 – ottelun.
Suomen suoritusjärjestys:
vanne ja pallo: 1. Rif, 2. Tikkanen, 3. Gergalo
keilat ja nauha: 1. Tikkanen, 2. Gergalo
Joukkuekilpailussa Suomea edustaa naisten maajoukkue kokoonpanolla Elisa Liinavuori (Elise), Milja Närevaara (Elise), Ada Oikari (Elise), Emma Rantala (Elise – Järvenpää), Juulia Vainio (Elise) ja Amanda Virkkunen (HämVS).
MM-tuomareiksi on nimetty yksilökilpailuun Iida-Maria Ritokoski (Brevet II) ja joukkuekilpailuun Alexandra Mavrakis (Brevet I).
Saila Pitkänen (Brevet I) toimii MM-kilpailuissa FIG:n kutsumana Superior Juryssa.
Lisäksi MM-karsinnan 2 yhteydessä annetun näytön perusteella, lajiasiantuntijaryhmä on vahvistanut, että Suomea Youth Olympic Games -kilpailussa Buenos Airesissa lokakuussa edustaa Aurora Arvelo (OVO).
LAR tiedottaa 24.7.2018
MM-karsintakilpailu 2, poikkeuspäätös, Jouki Tikkanen
Syyskuun MM-kilpailuihin lähetetään VAR:n eli Valmennuksen asiantuntijaryhmän hyväksymien Arvokilpailuvalintakriteerien 2018 mukaisesti kolme (3) voimistelijaa kahden karsintakilpailun perusteella. Arvokilpailuvalintakriteerien mukaisesti lajiasiantuntijaryhmä pidättää oikeuden muutoksiin ja voi esimerkiksi sairas- ja loukkaantumistapauksissa katsoa tilanteen tapauskohtaisesti Suomen parhaan menestyksen saavuttamiseksi ko. kilpailuissa.
Koska Jouki Tikkanen ei sairastapauksen vuoksi pysty osallistumaan 25.7. järjestettävään toiseen karsintakilpailuun, antaa hän erillisen näytön lajipäällikön kanssa erikseen sovitusti ja voi tulla valituksi MM-kilpailuun. Päätös perustuu urheilijan tasoon, SM2018 tulokseen ja MM-karsintakilpailun 1 tulokseen. Mikäli Jouki Tikkanen ei voi antaa näyttöä ja osallistua MM-kilpailuun, lähetetään MM-kilpailuun kahden karsinnan yhteistuloksissa kolmantena oleva voimistelija (yhteensä kolme voimistelijaa).
SM-kilpailun 2018 4-ottelun tulokset https://voimistelu.kisapalvelu.fi/c842_scvantaa/index.web?pg=discs&disc=8&clsid=10
Arvokilpailuvalintajärjestelmä 2018
Karsintapistetilanne ensimmäisen karsinnan jälkeen tiedotettu 16.6.2018 (tiedote alla).
LAR tiedottaa 25.6.2018
Osaamisen kehittäminen
Tuomarikoulutuksia
Startti 1, osa-alue D 12.8. Helsingissä. Koulutus on rytmisen voimistelun tuomarijärjestelmän ensimmäinen koulutus uusille tuomareille ja kiinnostuneille valmentajille. Kouluttajat Mira Koskinen ja Johanna Vikkula. Ilmoittautuminen on käynnissä ja auki 1.8.2018 asti (paikkoja rajoitetusti).
Tuomariseminaari 19.8.2018 Kisakalliossa. Tuomariseminaari on tarkoitettu Startti 2 ja II – tason tuomareille. Kouluttaja Alexandra Mavrakis. Aiheena teknisen ja taiteellisen suorituksen arvostelu. Tavoitteena on lisätä tuomareiden osaamista ja sisällössä huomioidaan keväällä 2018 kilpailuista saatua palautetta. Osallistumista suositellaan kaikille tämän tason tuomareille ja erityisesti niille, jotka haluavat edetä seuraavalle tasolle keväällä 2019. Ilmoittautuminen 8.8.2018 mennessä.
Muut tuomarikoulutukset
- I ja II taso, alkuvuosi 2019 (alustavasti 1.-3.2.2019)
- Startti 2 (osa-alue E), kevät 2019
- Startti 1 (osa-alue D), syksy 2019
Lisäksi syksyllä 2018 valmistellaan ja pidetään webinaareja, joiden avulla tuomarit voivat kerrata, harjoitella ja näin kehittää omaa osaamistaan.
Lue lisää rytmisen voimistelun tuomarijärjestelmästä täältä.
Kilpailu
Lajien yhteiset SM-kilpailut 2019
Lajien yhteisen SM – kilpailun 17.-19.5.2019 kilpailusarjat rytmisessä voimistelussa ovat naisten yksilöt, naisten joukkue ja nuorten joukkue.
Naisten yksilöiden MM-karsinta 2
Järjestetään iltakilpailuna 25.7.2018 OVO Training centerissä. Ilmoittautuminen on auki Kisapalvelussa 25.6.-10.7.2018.
Uusi joukkueohjelma luokkakilpailuun
2.luokkaan julkaistaan uusi joukkueohjelma (pallot) kesän aikana. Koreografit Ege Soidla ja Heleri Kolkkanen Ohjelma on käytössä syksyn 2018 luokkakilpailuissa. Videot ja musiikki julkaistaan Voimisteluliiton Sillassa ja muut ohjeet Voimisteluliiton nettisivuilla. Seuraa tiedotusta!
Luokkanostot
Lajiasiantuntijaryhmä on vahvistanut kevään 2018 Luokkanostot.
Vuoden 2019 kilpailut avoimeen hakuun
Rytmisen voimistelun vuoden 2019 Voimisteluliiton alaiset kilpailut ovat avoimessa haussa 1.9.2018 alkaen liitteen mukaisesti. Kilpailut haetaan Kisapalvelun kautta ja hakuaikaa on 1.10.2018 asti.
Kilpailut jaetaan seuraavien kriteerien mukaan:
- Mahdollista kilpailupäivämäärää hakenut seura
- Järjestysvuorossa muita edellä oleva seura
- Kilpailupaikan soveltuvuus/olosuhde (erityisesti arvokilpailukarsinnat, SM- kilpailut ja joukkuekilpailut)
- Asiantuntijaryhmän arvio (mm. laatu, jolla seura on aiemmin järjestänyt kilpailuja, kilpailun järjestäjän velvollisuudet täytetty, järjestettyjen kilpailujen taso esimerkiksi onko seura järjestänyt aiemmin SM – kilpailuja ja muiden järjestettyjen kilpailujen järjestämishistoria).
- Määräaikaan mennessä tulleet ja pyydetysti täytetyt hakemukset
Yleisten lajien voimistelukilpailujen järjestämisohjeiden mukaisesti, Voimisteluliiton alaisia kilpailuja voivat järjestää Voimisteluliiton jäsenseurat, jotka ovat suorittaneet Voimisteluliiton säännöissä mainitut velvoitteet. Seurojen tulee perehtyä voimistelulajien yleisiin kilpailujen järjestämisohjeisiin sekä rytmisen voimistelun kilpailuohjeisiin, kilpailusääntöihin ja tuomarisääntöön hakuvaiheessa sekä varmistaa riittävät toiminnalliset ja taloudelliset resurssit kilpailun järjestämiselle ennen kilpailujen hakemista. Järjestämisoikeutta myönnettäessä valinta tehdään voimistelijoiden etua ajatellen ja voimistelua sekä voimistelutapahtumien kehittymistä edistäen.
Hakemuksissa Kisapalveluun tulee kuvailla kilpailupaikan soveltuvuus kyseiseen kilpailuun (katon korkeus, harjoitustilojen koko yms.) ja nimetä seuran yhteyshenkilö sekä tuomarivastaava. Tuomarivastaavalla tulee olla kilpailun järjestämisen kannalta olennainen sääntötuntemus (esim. tietää, mitä lomakkeita missäkin luokassa/sarjassa tarvitaan arvostelussa). Tuomarivastaava huolehtii tuomaritoimintaan liittyvistä etukäteisjärjestelyistä ja järjestelyistä kilpailun aikana.
Mikäli seura hakee järjestettäväkseen useampaa kilpailua, tulee hakemuksissa priorisoida, mitä kilpailua haetaan ensisijaisesti, mitä toissijaisesti jne. Mikäli samalle kilpailulle on merkitty kaksi vaihtoehtoista päivää tai kaksi vaihtoehtoista viikonloppua, voi seura valita niistä sopivimman salivuoroista riippuen.
Seuroilla on mahdollisuus järjestää karsintakilpailujen tai SM – kilpailun yhteyteen esimerkiksi Stara – tapahtuma, mutta ne eivät saa vaikuttaa pääkilpailun aikatauluun. Järjestettävistä sarjoista sovitaan lajipäällikön kanssa ennen kutsun julkaisemista. Seurat voivat myös järjestää omia erillisiä Stara – tapahtumia ja kilpailuja, joissa suositellaan noudatettavan rytmisen voimistelun kilpailujärjestelmää ja kilpailuohjeita. Seurakilpailujen sarjat ja kutsut tulee hyväksyttää etukäteen lajipäälliköllä (kevään 2019 kilpailujen osalta marraskuun loppuun mennessä ja syksyn 2019 kilpailujen osalta toukokuun loppuun mennessä).
Tuomari- ja arvisäännön päivitys
Tuomarisakko ja ilmoitettavien tuomareiden määrä suhteessa ilmoitettavien voimistelijoiden määrään on päivitetty. Sääntö on Voimassa 1.1.2019 alkaen.
Kilpailuihin tulee ilmoittaa tuomareita seuraavasti:
- 1-7 osallistujaa: 1 tuomari (II -taso tai korkeampi ja yksi Startti 1 tai 2)
- 8 – 14 tai enemmän osallistujia: 2 tuomaria (vähintään yksi II -taso tai korkeampi ja yksi Startti 1 tai 2)
- 15 tai enemmän 3 tuomaria (vähintään kaksi II taso tai korkeampi ja yksi Startti 1 tai 2)
Stara-tapahtuma
- 1-7 osallistujaa: 1 arvi
- 8 – 14 tai enemmän osallistujia: 2 arvia
- 15 tai enemmän osallistujia: 3 arvia
Sakko 150 € jokaisesta puuttuvasta tuomarista / arvista (per kilpailupäivä)
Seuroja pyydetään lukemaan 16.6.2018 päivitetty Tuomari ja arvisääntö, johon on lisätty myöhästymissakko aiemman tiedotuksen mukaisesti (voimassa 1.8.2018 alkaen).
Ikäkausikilpailun välineiden tarkistus (yksilöt)
Välineohjelmat yksilöiden ikäkausikilpailuissa 1.1.2019 alkaen ovat seuraavat:
- 8v. naru + vapaavalintainen väline
- 9v. naru + vapaavalintainen väline
- 10v. naru + vapaavalintainen väline
- 11v. keilat + vapaavalintainen väline
- 12v. keilat + nauha + vapaavalintainen väline
- 13v. keilat + nauha + vapaavalintainen väline
Välineet tarkistetaan ja tarpeen mukaan päivitetään vuosittain.
Koska nuorten välineet muuttuvat vuonna 2019 (naru, pallo, keilat ja nauha) ja vanne poistuu, on sarjoissa 12v. ja 13v. mahdollista suorittaa jo syksyllä 2018 keilat + nauha + vapaavalintainen väline. Nuorten sarjaan vuonna 2019 tähtääville tämä on myös suositus. Kilpailuohjeiden liite päivitetään elokuun aikana.
Duo/Trio-kilpailun nuorten ja naisten sarjan jakaminen
Nuorten ja naisten duo/trio- sarjat jaetaan erikseen. Muutos on voimassa 1.8.2018 alkaen. Naisten sarjaan voi osallistua myös nuorten & naisten ”seka” duo/triolla.
Välinekilpailun ja 4.luokan tulosten julkistaminen
Lajiasiantuntijaryhmän päätöksellä Välinekilpailun tulokset julkaistaan jatkossa kategorioissa: 25% jokaiseen neljään kategoriaan. Myös luokkakilpailun 4.luokan tulokset julkaistaan kategorioissa, 20% kategoria 1, 20% kategoria 2, 30% kategoria 3, 30% kategoria 4.
Voimistelupäivien sarjat 2019 ja alustavasti myös 2020
Pilotoidaan seuraavia sarjoja vuoden 2019 Voimistelupäivillä: Duo/triot, Yksilöiden ikäkausikisat 8v. -12v., Joukkueiden luokat 1.-6., JM ja M
Vapaaohjelmien valmisohjelmien/pakollisten osien ja liikkeiden arvostelu (luokat 1.-6.), tarkennus
Sääntöjen mukaisesti vapaaohjelmien pakollisia osia/liikkeitä ei voi muuttaa (kilpailuohje). Tarkennus:
- Mikäli pakollista osaa ei suoriteta tai osa on muutettu, TE – tuomari vähentää -0.5, vaikka virheitä olisi vähemmän.
- Suoritetuista pakollisista osista TE – tuomarin vähennys on enintään -0.5, vaikka virhettä olisi enemmän
- TE – tuomarin tulee tietää kunkin luokan pakolliset osat ja merkitä ne arvostellessaan paperille.
Nuorten ja naisten ikäsarjojen jakaminen kahteen osaan (A/B)
Keväällä 2018 pilotoitiin nuorten ja naisten ikäsarjojen jakamista kahteen osaan. Nämä sarjat pysyvät myös jatkossa ja ovat osa kilpailujärjestelmää. Lajiasiantuntijaryhmä suosittelee, että luokkaan/sarjaan A osallistuvat nuorten SM – loppukilpailupaikkaa tavoittelevat voimistelijat
Luokkakilpailussa luokat JM – luokka A (vapaa + 4 välineohjelmaa ja JM – luokka B (vapaa + 3 välineohjelmaa) ja M – luokka A (vapaa + 4 välineohjelmaa ja M – luokka B (vapaa + 3 välineohjelmaa). Ikäkausikilpailussa Nuoret sarja A (4 – ottelu) ja Nuoret sarja B (3-ottelu).
Naisten yksilömaajoukkueen nimeäminen
Naisten yksilöiden maajoukkueeseen kaudelle 2018 syksy – 2019 kevät on Kilpailusääntöjen mukaisesti, SM – kilpailun 4-ottelun perusteella, nimetty Rebecca Gergalo (OVO), Jouki Tikkanen (ReRa) ja Inessa Rif (SVSE). Tarvittaessa yksilömaajoukkuetta voidaan täydentää MM – kilpailun tai Youth Olympic Games – kilpailun jälkeen (yksilömaajoukkueen kokoonpano on Kilpailusääntöjen mukaisesti enintään neljä urheilijaa).
MM-karsinta 2, tuomarit
Lajiasiantuntijaryhmä on kutsunut tuomarit seuraavasti 25.7.2018 järjestettävään karsintakilpailuun:
Alexandra Mavrakis (Brevet I, Voimisteluliitto), Svetlana Evchina (Brevet III, OVO), Iida Ritokoski (Brevet III, Elise), Johanna Vikkula (Brevet III, OVO), Minna Karhu (Brevet III, TaSi), Laura Ahonen (Brevet IV, Elise/Voimisteluliitto), Irina Petukhova (Brevet IV), Mira Koskinen (Brevet IV), Sanna Järvinen (Brevet IV, JyVo), Sanna – Maija Ansio (TLS, I – taso) ja Nina Ahonen (Elise, I taso).
Tuomareiden kutsumisessa on huomioitu normaalin käytännön mukaisesti seuraava asiat:
- tuomarikartoitukseen pyydettyyn päivämäärään mennessä tulleet vastaukset (kartoitus ja muistutus)
- tuomarikortin taso (Brevet / Taso I)
- esteettömyys ja seurakiintiösääntö
Valmennus
UEG leiri 1.-6.7.2018, Obertraun, Itävalta
Leirille on valittu hakemuksen perusteella seuraavat Esvolin voimistelijat ja valmentajat: Emmi Piiroinen ja Emilia Kärkkäinen ja valmentaja Ana Guadalupe.
Nuorten EM & MM -joukkue 2019
Nuorten maajoukkue on seurojen ja Voimisteluliiton yhdessä sopiman toimintatavan mukaan muodostettava seurayhteistyöjoukkue. Tavoitteena on, että tulevaisuudessa joukkueiden EM – kilpailuissa Suomea edustava maajoukkue toimii liittojohtoisesti, kuten vuosina 2014 – 2015 tai sitä ennen seurojen ja Voimisteluliiton yhteistyöllä. Kevään 2018 aikana on järjestetty 5 avointa treenipäivään Laura Ahosen ja Klara Kodran johdolla kaikille nuorten joukkueesta kiinnostuneille 2006 – 2004 syntyneille voimistelijoille ja heidän valmentajilleen.
Vuoden 2019 joukkueen vastuuvalmentajana toimii Iida Ritokoski, apuna Sirja Lepistö. Mukana valmennustiimissä on myös nuorten olympiavalmentaja Klara Kodra. Nauhaohjelman koreografian tekevät Iida Ritokoski ja Sirja Lepistö ja ohjelma on kaikkien seurojen käytössä. Joukkue harjoittelee pääsääntöisesti Helsingissä ja leireilee Kisakallion Urheiluopistolla. Vuonna 2019 nuorten joukkueet ovat mukana EM – kilpailuissa toukokuussa ja MM – kilpailuissa (alustavan tiedon mukaan kesäkuussa).
Aikataulutus:
- 17.-19.8. N-ryhmän leiri toimii kokeilujaksona EM – joukkueprojektista kiinnostuneille. Ilmoittautuminen erillisen kutsun/ohjeen mukaisesti. Joukkueeseen on mahdollista tulla valituksi jo elokuussa tai SM – kilpailun 24.-25.11. jälkeen. Syksyn valinnoista tiedotetaan N-ryhmän leirin jälkeen ja harjoittelu käynnistyy (harjoitusryhmä n. 8 voimistelijaa). Voimistelijat joukkueessa edustavat omia seuroja (seurayhteistyöjoukkue/nuorten maajoukkue).
- 19.8. järjestetään Kisakalliossa opetustilaisuus seuroille, jotka haluavat opetella yhteisen nauhaohjelman, jolla voi kilpailla syksyn kilpailuissa ja nuorten SM – kilpailussa. Ilmoittautuminen lajipäällikölle emma.kurki(at)voimistelu.fi 7.8.2018 mennessä valmentajan/seuran toimesta. Ohjelmasta ei tehdä opetusvideota eli opetus tapahtuu vain Kisakalliossa.
- Joukkueiden SM-kilpailun 24./25.11. jälkeen järjestetään viimeinen kokeilujakso, jolloin myös seurajoukkueessa olleilla voimistelijoilla on vielä mahdollisuus pyrkiä mukaan nuorten EM – joukkueeseen. Kokeilujakson jälkeen nimetään nuorten maajoukkue (harjoitusryhmä, n.8 voimistelijaa).
Lisätietoja lajipäälliköltä emma.kurki(at)voimistelu.fi ja/tai naisten maajoukkueen päävalmentajalta laura.ahonen(at)elise.fi.
LAR tiedottaa 16.6.2018
Lajiasiantuntijaryhmä on vahvistanut naisten yksilöiden ensimmäisen MM-karsintakilpailun (SM 4-ottelu 21.4.2018) karsintapisteet LIITE.
LAR tiedottaa 26.4.2018
Lajiasiantuntijaryhmä on 22.4.2018 vahvistanut EM-kilpailuihin lähtijät kahden karsintakilpailun tulosten perusteella. 1.-3. kesäkuuta Espanjassa järjestettäviin EM-kilpailuihin on nimetty:
- Aurora Arvelo, OVO, 85 karsintapistettä
- Elina Jyrkönen, OVO, 69 karsintapistettä
- Elisabeth Jamil, ImVo, 57 karsintapistettä
Välineohjelmat on LAR:n päätöksellä jaettu seuraavasti:
Aurora Arvelo 4 ohjelmaa, Elina Jyrkönen 2 ohjelmaa ja Elisabeth Jamil 2 ohjelmaa.
LAR tiedottaa maaliskuu 2018
EM-kilpailuihin lähetettävien nuorten yksilöiden määrä (ks. Kilpailusäännöt / Arvokilpailuvalintajärjestelmä 2018)
Nuorten EM-kilpailuun lähetetään kolme (3) voimistelijaa kahden karsintakilpailun perusteella. Jokaisen maan Team suorittaa kilpailussa yhteensä 8 ohjelmaa, joista 6 parasta ohjelmaa lasketaan Team-tulokseen. Suomalaisten suoritettavat välineohjelmat jaetaan joko 3 – 3 – 2 tai 4- 2 – 2. Lajiasiantuntijaryhmä tekee päätöksen jaosta heti SM – finaalien jälkeen perustuen siihen, onko kilpailu ollut tasainen vai onko joku voimistelija ollut selvästi parempi kuin muut. Tämän jälkeen lajipäällikkö, Brevet-tuomari Saila Pitkänen ja EM-kilpailuun nimettyjen voimistelijoiden valmentajat tekevät yhdessä lajiasiantuntijaryhmälle ehdotuksen välineohjelmien jakamisesta voimistelijoiden kesken maan etu eli paras mahdollinen team tulos huomioiden.
Tarkennuksia Kilpailuohjeeseen ja Tuomarisääntöön
1) Kilpailuohjetta on tarkennettu musiikkien toimittamisen osalta seuraavasti:
Järjestävälle seuralle suositellaan musiikkien keräämistä etukäteen sähköpostitse / pilvipalveluun, jolloin voimistelijalla tulee olla mukana kilpailuissa myös CD – levyt. Tarkennus: Mikäli järjestävä seura kerää musiikit etukäteen, tulee ne pyytää 2 viikkoa ennen kilpailua. Tarkemmat ohjeet kirjataan kilpailukutsuun. Seuran yhteyshenkilö/valmentaja lähettää musiikit mp3 – muodossa kilpailukutsun ohjeiden mukaisesti ja Kilpailuohjeen mukaisesti nimettynä.
2) Tuomarisääntöä ja kilpailuohjetta tarkennetaan tuomareiden ilmoittautumisten osalta seuraavasti (sääntö voimassa 1.8.2018 alkaen):
Mikäli tuomari-ilmoittautumista ei tehdä ajoissa virallisen ilmoittautumisajan päättymiseen mennessä, vaan ilmoittautuminen tehdään myöhässä, tulee seuran maksaa myöhästymismaksu 50€. Myöhästymismaksulla ilmoittautumisen voi tehdä 3vkoa ennen kilpailua. Tämän jälkeen järjestävä seura ei ota tuomari-ilmoittautumisia vastaan, vaan puuttuvasta tuomari-ilmoittautumisesta veloitetaan tuomarisäännön mukainen tuomarisakko. Sääntö on voimassa syksystä 2018 alkaen. Voimisteluliiton alaisissa kilpailuissa tulee noudattaa tuomarisääntöä. Sakko tuomarisäännön mukaan on 100€ / päivä / puuttuva tuomari, eikä summaa voi muuttaa.
Valmentajia, tuomareita ja kilpailujen järjestäjiä pyydetään lukemaan päivitetty Kilpailuohje ja niiden liite.
Lajiasiantuntijaryhmän alatyöryhmät on nimetty
Kehittämisryhmä (valmennus, kilpailu, osaamisen kehittäminen ja ilmiö)
Suvi Niemi, Nea Jeromaa (TuUl), Irina Khartian (ImVo), Nina Ahonen (Elise), Jutta Kankaanpää (Esvoli) ja Klara Kodra. Nimetyille lähetetään sähköpostia ensimmäiseen tapaamiseen liittyen.
”Ryhmän toiminta painottuu kansallisen toiminnan kehittämiseen, kansainvälisten tavoitteiden suunnassa. Kehittämistyöryhmä toimii lajiasiantuntijaryhmän alla ja tekee ehdotuksia lajiasiantuntijaryhmälle, joka tekee päätökset.”
Tuomarityöryhmä: Saila Pitkänen (Voimisteluliitto, Brevet I), Alexandra Mavrakis (Voimisteluliitto, Brevet I), Minna Karhu (TaSi, Brevet III/IV), Johanna Vikkula (OVO, Brevet III/IV) ja lajipäällikkö Emma Kurki (Brevet II). PJ Minna Karhu.
Lisäksi toimintaa jatkaa Valmennuksen johtoryhmä.
Facebook–ryhmä
Rytmiselle voimistelulle on luotu FB-ryhmä, jossa tiedotetaan ajankohtaisista lajiasioista ja tapahtumista. Ryhmän nimi on ”Suomen Voimisteluliitto – rytminen voimistelu” ja sitä ylläpitää lajiasiantuntijaryhmä. Ryhmä on tarkoitettu kaikille lajista kiinnostuneille. Käy liittymässä ja kutsu kavereitakin mukaan!
EM-kilpailun 1.-3.6.2018 tuomarit
Tuomarit EM – kilpailuun on nimetty seuraavasti: naisten joukkuekilpailuun Alexandra Mavrakis ja nuorten yksilökilpailuun Iida Ritokoski.
Naisten maajoukkueen ja haastajaryhmän tarkistus
Naisten maajoukkueeseen on nimetty Inka Ora (Elise). Haastajaryhmään on nimetty Sofia Emelianov (Elise) ja Assi Johansson (Elise).
Rytmisen voimistelun valmennusjärjestelmän mukaisesti, haku naisten maajoukkueeseen tapahtuu haastajaryhmän toiminnan kautta. Haastajaryhmässä jokaisella voimistelijalla on joukkueharjoittelun lisäksi yksilöllinen valmennussuunnitelma. Suunnitelma voi sisältää myös yksilöharjoittelua /-kilpailuja tai muuta vastaavaa henkilökohtaisia taitoja kehittävää toimintaa. Haastajaryhmässä voimistelemisen pitkän tähtäimen tavoite on saavuttaa paikka maajoukkueen edustuskokoonpanossa.
Haku haastajaryhmään on seuraavan kerran auki EM – kilpailun jälkeen, jolloin ryhmään voivat hakea vuonna 2003 syntyneet ja sitä vanhemmat. Haastajaryhmän haun aukeamisesta tiedotetaan Voimisteluliiton nettisivuilla EM – kilpailun1.-3.6.2018 jälkeen.
SM-karsinnan, SM-kilpailujen ja arvokilpailukarsintojen tuomarit
Asiantuntijaryhmä on kutsunut tuomarit seuraavasti:
- Nuorten SM – karsintakilpailu 7.4.2018 (kilpailu on samalla nuorten EM – karsinta 1):
Saila Pitkänen (Brevet I, Voimisteluliitto), Alexandra Mavrakis (Brevet I, Voimisteluliitto), Natalia Korotkova (SC Vantaa, Brevet III), Irina Petukhova (Brevet IV), Mira Koskinen (Brevet IV), Anna Halonen (OVO, Brevet IV), Ege Soidla (Esvoli, Brevet IV), Nina Ahonen (Elise, I – taso), Silja Ahonen (SVS, I -taso), Katariina Hollström (OVO, I- taso), Selma Smolander (Esvoli, I – taso), Sanna-Maija Ansio (TLS, I – taso), Nadja Ridal (SC Vantaa, I – taso), Taru Kankainen (Elise-Vantaa, I-taso) ja Vera Zimina (Elise-Järvenpää, I – taso).
- Nuorten SM – kilpailu (4-ottelu ja finaalit) 21.-22.4.2018 (4 – ottelu on samalla nuorten EM – karsinta 2):
Saila Pitkänen (Brevet I, Voimisteluliitto), Alexandra Mavrakis (Brevet I, Voimisteluliitto), Natalia Korotkova (SC Vantaa, Brevet III), Johanna Vikkula (OVO, Brevet III), Anna Halonen (OVO, Brevet III), Minna Karhu (TV, Brevet III – vain 4-ottelu), Irina Petukhova (Brevet IV), Mira Koskinen (Brevet IV), Ege Soidla (Esvoli, Brevet IV), Nina Ahonen (Elise, I – taso), Selma Smolander (Esvoli, I – taso), Sanna-Maija Ansio (TLS, I – taso), Nadja Ridal (SC Vantaa, I – taso, Taru Kankainen (Elise-Vantaa, I-taso), Susan Salmela (OVO, I – taso) ja Silja Ahonen (SVS, I – taso) sekä Svetlana Evchina (Brevet III, OVO) ja Iida Ritokoski (Elise, Brevet III), mikäli he ovat esteettömiä SM – karsintakilpailun jälkeen.
- Naisten SM – kilpailu (4-ottelu ja finaalit) 21.4.2018 (4-ottelu on samalla MM – karsinta 1):
Saila Pitkänen (Brevet I, Voimisteluliitto), Alexandra Mavrakis (Brevet I, Voimisteluliitto), Natalia Korotkova (SC Vantaa, Brevet II), Johanna Vikkula (OVO, Brevet IV), Svetlana Evchina (OVO, Brevet III), Iida Ritokoski (Elise, Brevet III), Anna Halonen (OVO, Brevet III), Irina Petukhova (Brevet IV), Minna Karhu (TV, Brevet IV – vain 4-ottelu), Mira Koskinen (Brevet IV), Irina Yushina (SC Vantaa, Brevet III), Ege Soidla (Esvoli, Brevet IV), Nina Ahonen (Elise, I – taso), Silja Ahonen (SVS, I – taso), Sanna – Maija Ansio (TLS, I – taso), Nadja Ridal (SC Vantaa, I – taso), Taru Kankainen (Elise-Vantaa, I-taso, Susan Salmela (OVO, I- taso), Selma Smolander (Esvoli, I – taso).
Sekä naisten että nuorten finaalien arvonnoissa etusijalla ovat Brevet – tuomarit. I – tason tuomarit arvotaan vapaille paikoille seurakiintiöt huomioiden ja myös rajatuomareiksi (FIG – käytännön mukaisesti). Mahdolliset tarkennukset tähän ilmoitetaan lähempänä kilpailua.
Tuomareiden kutsumisessa on huomioitu normaalin käytännön mukaisesti seuraava asiat:
- tuomarikartoitukseen pyydettyyn päivämäärään mennessä tulleet vastaukset (kartoitus ja muistutus)
- tuomarikortin taso (Brevet / Taso I)
- esteettömyys ja käytettävyys kaikkiin kilpailun sarjoihin / mahdollisimman moneen kilpailun sarjaan ja seurakiintiösääntö
LAR tiedottaa 2.2.2018
Poikkeuspäätös koskien naisten PM – karsintaa
Sairastapauksen vuoksi lauantaina 3.2.2018 pidettävästä naisten PM-karsinnasta lähetetään PM-kilpailuun 4 voimistelijaa. Rebecca Gergalo (sairaana) antaa kilpailunäytön kunnostaan kahden viikon kuluessa. Näyttö annetaan lajipäällikön kanssa sovitulle Voimisteluliiton tuomarille ja lajipäällikölle/lajiasiantuntijaryhmän puheenjohtajalle.
Myös naisten haastajaryhmän joukkue, joka loukkaantumisen vuoksi kilpailee PM-karsinnassa poikkeuksellisella kokoonpanolla ja vain toisella ohjelmalla, antaa ennen PM-kilpailua uuden näytön oikealla kokoonpanolla ja molemmilla ohjelmilla. PM-kilpailuihin naisten joukkueet voivat osallistua joko yhdellä tai kahdella ohjelmalla.
Päätös on tehty Suomen parhaan menestyksen saavuttamiseksi PM-kilpailuissa 3.-4.3.2018.
Vuoden 2017 tiedotteet
LAR tiedottaa 20.12.2017
Lajiasiantuntijaryhmän ajankohtaisia tiedotteita
KILPAILU
Päivityksiä kilpailujärjestelmään:
JM ja M luokan sekä nuorten sarjan jako A ja B sarjoihin, pilotti
Keväällä 2018 pilotoidaan nuorten ja naisten ikäsarjojen jakamista kahteen osaan seuraavasti:
- Luokkakilpailussa luokkiin JM – luokka A (vapaa + 4 välineohjelmaa ja JM – luokka B (vapaa + 3 välineohjelmaa) ja M – luokka A (vapaa + 4 välineohjelmaa ja M – luokka B (vapaa + 3 välineohjelmaa)
- Ikäkausikilpailussa Nuoret sarja A (4 – ottelu) ja Nuoret sarja B (3-ottelu)
Lajiasiantuntijaryhmä suosittelee, että luokkaan/sarjaan A osallistuvat nuorten SM – loppukilpailupaikkaa tavoittelevat voimistelijat.
Välinekilpailut, pilotti
Välinekilpailuun on lisätty sarja 9 vuotiaat.
Merkkijärjestelmä
Keväällä 2018 pilotoidaan merkkijärjestelmää, joka liitetään osaksi rytmisen voimistelun kilpailujärjestelmää vuoden 2018 aikana. Tavoitteena on mm. auttaa valmentajia valmennuksen suunnittelussa ja ohjata oikeiden asioiden harjoitteluun sekä myös tuoda kilpailujärjestelmään uudenlaisia haasteita ja monipuolisuutta merkkiliikkeiden suorittamisen / testaamisen avulla.
Merkkiliikkeitä työstetään parhaillaan ja niitä pilotoidaan kevään aikana seuroissa. Tarkempi tiedotus vuoden 2018 puolella. Kilpailujärjestelmän kuva (luonnos) liitteessä.
Kannattaa myös tutustua lajien yhteiseen, jo julkaistuun, Stara-merkkiin. Stara – merkkiä voi jo nyt suorittaa kotisaleilla. Suorittamiselle ei ole alaikärajaa.
Valmis duo- ohjelma
Valmis duo – ohjelma julkaistaan tammikuun aikana. Ohjelma on tarkoitettu halukkaiden käyttöön lasten sarjassa ja sitä on mahdollista käyttää myös muissa sarjoissa. Ohjelman voi itse muokata trio – ohjelmaksi säännöt huomioiden.
Kilpailuohjeiden päivitys
Luokka- ja ikäkausikilpailuja, välinekilpailuja ja duo/trio – kilpailuja ja sarjoja koskevat Kilpailuohjeet on päivitetty. Mahdolliset FIG:n sääntömuutosten vaikutukset luokkien/sarjojen sääntöihin päivitetään tammikuun alussa.
PM-kilpailuihin lähetettävien voimistelijoiden määrä
Lajiasiantuntijaryhmän päätöksellä PM – kilpailuihin Norjaan lähetetään 4 – 5 yksilöä nuorten ja naisten sarjaan 3.2.2018 pidettävän karsintakilpailun tulosten perusteella. PM – karsinnassa sijoille 1. – 3. sijoittuneet voimistelijat suorittavat jokainen 4 – ottelun. Sijoille 4. – 5.sijoittuneet voimistelijat suorittavat kumpikin 2 ohjelmaa ja ovat näin mukana Team kilpailussa. Mikäli sijalle 5. sijoittunut voimistelija ei ota PM – paikkaa vastaan, suorittaa myös neljänneksi sijoittunut voimistelija 4 – ottelun.
Joukkueita sekä duoja/trioja lähetetään PM – sääntöjen mukaisesti (joukkueet 2 / maa / sarja, nuorten duo/trio 1/maa ja naisten duo/trio 2/maa).
HUOM! Joukkueiden ikärajat PM – kilpailuissa ovat seuraavat:
Nuoret: vuosina 2005 – 2003 (lisäksi enintään 2 voimistelijaa voi olla syntynyt vuonna 2002), välineenä nauha. Naiset: vuonna 2002 ja aikaisemmin syntyneet (enintään 2 voimistelijaa voi olla syntynyt vuonna 2003)
Kilpailu on omakustanteinen ja tuomareiden (3 / maa) kulut jaetaan voimistelijoiden kesken. Osallistumalla karsintaan, voimistelija sitoutuu ottamaan paikan vastaan PM – kilpailuissa.
Arvokilpailuvalintajärjestelmä 2018
Rytmisen voimistelun arvokilpailuvalintajärjestelmä vuodelle 2018 on hyväksytty valmennuksen asiantuntijaryhmän (VAR) kokouksessa ja julkaistu nettisivuilla.
OSAAMISEN KEHITTÄMINEN ja VALMENNUS
Tuomarit, säännöt ja seminaarit
Kansainvälinen Voimisteluliitto FIG on päivittänyt rytmisen voimistelun säännöt (RG Code of Points 2017 – 2020). Errata, josta muutokset löytyvät, näistä linkeistä:
Seuroja ja tuomareita pyydetään huomioimaan, että 1.2.2018 voimaan tulevat sääntömuutokset ovat huomattavan suuria ja kaikkien tuomareiden on tärkeää päivittää oma osaaminen ennen kevään kilpailuissa arvostelemista. Kaikkien tasojen tuomareille suositellaan alkuvuonna järjestettäviä seminaareja.
1) Uusien sääntöjen päivityskoulutus 7.1.2018 tuomariseminaarit!
Voimisteluliitto järjestää jo tuomarikortin omaaville (tasot Brevet, I ja II) tuomareille päivityskoulutuksen sunnuntaina 7.1.2018 klo 13 – 17. Koulutuksen paikkana on Voimisteluliiton toimisto. Ilmoittautuminen on käynnissä 3.1.2018 asti Hoikassa .
2) Tuomariseminaari, käytännön harjoittelu 27.1.2018
Seminaari on kaikille tasoille avoin tilaisuus, jossa keskitytään sääntömuutoksiin käytännön harjoittelun kautta. Seminaariin osallistuminen on mahdollista myös niille, jotka osallistuvat Miniringin ja N-ryhmän valintaleireille valmentajana.
Seminaarin alustava ajankohta on klo 12 – 14.00. Aika tarkentuu leirin lukujärjestyksen valmistuttua. Jos osallistut vain tuomariseminaariin, ilmoittaudu Hoikassa 15.1.2018 mennessä. Jos osallistut leirille valmentajana, ilmoita sähköpostitse leirin ilmoittautumisen yhteydessä lajipäällikölle, että osallistut myös tuomariseminaariin.
3) Maaliskuun tuomariseminaari
Järjestetään Minringin ja N-ryhmän ensimmäisen leirin yhteydessä sunnuntaina 25.3.2018. Aihe tarkentuu kevään käytyjen kilpailujen perusteella tarpeen mukaan. Jos osallistut vain tuomariseminaariin, ilmoittaudu Hoikassa 5.3.2018 mennessä. Jos osallistut leirille valmentajana, ilmoita sähköpostitse leirin ilmoittautumisen yhteydessä lajipäällikölle, että osallistut myös tuomariseminaariin.
Valmentajat:
Maria Gatevan mentorointiprosessi jatkuu vuonna 2018. Ajankohdat tarkentuvat ja lisää infoa vuoden 2018 puolella.
Voimisteluliiton leirit
Kaikki vuoden 2018 leirit löytyvät Voimisteluliiton kalenterista.
Miniringin ja Nuorten valmennusryhmien ilmoittautuminen on auki 10.1.2018 asti. Lue lisää uutisista.
LAR tiedottaa 12.12.2017
Uudelleen haussa olleet kilpailut on jaettu seuraavasti:
3.-4.2. Ikäkausikilpailut ja PM karsinta (Yksilöiden ikäkausikilpailu, kaikki sarjat 8 – 13v., nuoret ja naiset. Kilpailu on samalla karsintakilpailu Pohjoismaiden mestaruuskilpailuihin (nuorten ja naisten yksilöt, nuorten ja naisten joukkueet, nuorten ja naisten duot/triot) HUOM! Nuorten sarjoissa noudatetaan virallista FIG:n ikärajaa alaikärajan osalta eli vuonna 2005 syntynyt on nuorin, joka voi edustaa PM – kilpailuissa. Haussa 2 myönnetty Olarin Voimistelijoille. Kilpailupaikka OVO Training Center, Espoo.
24.-25.11. Joukkueiden SM – kilpailu (nuoret ja naiset), pre – nuorten joukkuekilpailu sekä duo/trio – kilpailu). Haussa 2 myönnetty Elise Vantaalle. Kilpailupaikka Monitoimikeskus Lumo, Vantaa.
8.-9.12. Välinekilpailut ja duo/trio – kilpailu. Haussa 2 myönnetty Olarin Voimistelijoille. Kilpailupaikkana OVO Training Center, Espoo.
Rytmisen voimistelun lajiasiantuntijaryhmä on vahvistanut syksyn 2017 luokkanostot.
LAR tiedottaa 20.11.2017
Vuoden 2018 kilpailut jaettu.
Kolme kilpailua uudelleen avoimessa haussa.
KEVÄT 2018
3.-4.2. Ikäkausikilpailut ja PM karsinta (Yksilöiden ikäkausikilpailu, kaikki sarjat 8 – 13v., nuoret ja naiset. Kilpailu on samalla karsintakilpailu Pohjoismaiden mestaruuskilpailuihin (nuorten ja naisten yksilöt, nuorten ja naisten joukkueet, nuorten ja naisten duot/triot) HUOM! Nuorten sarjoissa noudatetaan virallista FIG:n ikärajaa alaikärajan osalta eli vuonna 2005 syntynyt on nuorin, joka voi edustaa PM – kilpailuissa. Kilpailu on uudelleen avoimessa haussa. Hakuaikaa 30.11.2017 asti
17.-18.3. LUOKKAKILPAILU 1: Yksilöiden luokat 1, 4, JM ja M. Myönnetty Turun Liikuntaseuralle.Kilpailupaikka: Kupittaan Urheiluhalli.
7.-8.4. SM – karsinta: nuorten ja naisten yksilöiden SM – karsinta (samalla EM – karsinta 1). Myönnetty Voimistelu- ja urheiluseura Eliselle. Kilpailupaikka Töölön Kisahalli.
14.-15.4. LUOKKAKILPAILU 2: Yksilöiden luokat 3 ja 6 sekä duo/trio- sarjat ja Stara. Myönnetty SVS Vantaalle. Kilpailupaikka Monitoimikeskus Lumo, Vantaa.
21.-22.4. Yksilöiden SM – loppukilpailu: nuoret ja naiset (samalla EM – Karsinta 2). Myönnetty SC Vantaalle. Kilpailupaikka Monitoimikeskus Lumo, Vantaa
5.-6.5. LUOKKAKILPAILU 3: Yksilöiden luokat 2 ja 5, joukkueiden kaikki luokat. Myönnetty Hämeenlinnan Voimisteluseuralle. Kilpailupaikka Tavastia – Areena.
26.-27.5. Välinekilpailu ja duo/trio – kilpailu, Stara. Myönnetty Esvolille. Kilpailupaikka Opinmäen liikuntahalli, Espoo.
SYKSY 2018
29.-30.9. Ikäkausikilpailut: Joukkueet (pre-nuoret, nuoret ja naiset), kaikki duo/trio – sarjat ja Stara. Myönnetty SVS Espoolle. Kilpailupaikkana Opinmäen liikuntahalli, Espoo.
20.-21.10. LUOKKAKILPAILU 1: Yksilöiden luokat 2 ja 5, joukkueiden kaikki luokat. Myönnetty Turun Naisvoimistelijoille. Kilpailupaikka Kupittaan Urheiluhalli.
3.-4.11. LUOKKAKILPAILU 2: Yksilöiden luokat 1, 4, JM ja M. Myönnetty Voimisteluseura Siriukselle. Kilpailupaikka Rantakeidas Urheilutalo, Mikkeli.
24.-25.11. Joukkueiden SM – kilpailu (nuoret ja naiset), pre – nuorten joukkuekilpailu sekä duo/trio – kilpailu). Kilpailu on uudelleen avoimessa haussa. Hakuaikaa 30.11.2017 asti.
1.-2.12. LUOKKAKILPAILU 3: Yksilöiden luokat 3 ja 6, duo/trio – sarjat sekä Stara. Myönnetty Jyväskylän Voimistelijoille. Kilpailupaikka Vaajakosken Liikuntahalli.
8.-9.12. / 15.-16.12. Välinekilpailut ja duo/trio – kilpailu. Kilpailu on uudelleen avoimessa haussa. Hakuaikaa 30.11.2017 asti.
Uudelleen haussa ovat 3.-4.2. Ikäkausikilpailu / PM – karsintakilpailu, 24.-25.11. joukkueiden SM – kilpailu ja joulukuun Välinekilpailu ja duo/trio – kilpailu. Hakemukset tulee tehdä 30.11. mennessä Kisapalveluun ja lisäksi lajipäällikölle tulee lähettää sähköpostitse tieto siitä, että hakemus on jätetty. Kilpailuja voivat hakea sekä ne seura, joille ei vielä ole myönnetty kilpailua, että jo kilpailun saaneet seurat.
Kilpailut on jaettu ilmoitettujen kriteerien mukaisesti:
- mahdollista kilpailupäivämäärää hakenut seura
- järjestysvuorossa muita edellä oleva seura
- kilpailupaikan soveltuvuus/olosuhde kyseiselle kilpailulle
- asiantuntijaryhmän arvio (mm. laatu, jolla seura on aiemmin järjestänyt kilpailuja, järjestettyjen kilpailujen taso, esim. onko seura järjestänyt aiemmin SM – kilpailuja ja muiden kilpailujen järjestämishistoria, mahdollisuuksien mukaan seuran ilmoittama prioriteettijärjestys useampaa kilpailua haettaessa)
- viimeiseen hakupäivään mennessä tulleet hakemukset
Tasaisessa tilanteessa lajiasiantuntijaryhmä on priorisoinut kriteeriä ”kilpailupaikan soveltuvuus/olosuhde” (erityisesti hallin korkeus niiden kilpailujen osalta, joissa kilpaillaan nuorten ja/tai naisten sarjoissa).
Seuroja, joille on myönnetty kilpailu järjestettäväksi, pyydetään vahvistamaan kilpailun järjestäminen lajipäällikölle (emma.kurki(at)voimistelu.fi) mahdollisimman pian tai viimeistään torstaina 23.11.2017.
Seuroilla on mahdollisuus järjestää karsintakilpailujen tai SM – kilpailun yhteyteen esimerkiksi Stara – tapahtuma, mutta ne eivät saa vaikuttaa pääkilpailun aikatauluun. Mikäli seura haluaa järjestää muita, kuin jo myönnettyjä sarjoja, tulee toiveesta olla yhteydessä lajipäällikölle 23.11.mennessä.
Seurat voivat myös järjestää omia erillisiä Stara – tapahtumia ja kilpailuja, joissa suositellaan noudatettavan rytmisen voimistelun kilpailujärjestelmää ja kilpailuohjeita. Seurakilpailujen sarjat ja kutsut tulee hyväksyttää etukäteen lajipäälliköllä (kevään 2018 kilpailujen osalta 14.12. mennessä ja syksyn 2018 kilpailujen osalta 30.5.2017 mennessä). Tavoitteena on välttää päällekäisyyksiä kilpailukalenterissa.
SM – kilpailun tuomarit
LAR on nimennyt SM – kilpailun 25.-26.11.2017 sekä pre-nuorten joukkuekilpailun tuomarit seuraavasti:
Nuorten SM – loppukilpailu (4-ottelu ja finaalit) 25.-26.11.2017:
Saila Pitkänen (Brevet I, Voimisteluliitto), Alexandra Mavrakis (Brevet I, Voimisteluliitto), Natalia Korotkova (SC Vantaa, Brevet III), Johanna Vikkula (OVO, Brevet III), Svetlana Evchina (Brevet III, OVO), Iida Ritokoski (Elise, Brevet III – esteettömyys varmistuu SM – karsintakilpailun jälkeen), Irina Petukhova (Brevet IV), Selma Smolander (Esvoli, I – taso), Inessa Rif (SVSE, I – taso), Sanna-Maija Ansio (TLS, I – taso), Maiju Korpela (TNV, I-taso), Taru Kankainen (Elise-Vantaa, I-taso), Susan Salmela (OVO, I – taso) ja Julia Romanjuk (Elise-V, I – taso), Essi Huhto (TLS, I – taso, vain 4-ottelu) ja Silja Ahonen (SVS, I – taso).
Naisten joukkueiden SM-kilpailu ja pre-nuorten joukkuekilpailu 26.11.2017:
Saila Pitkänen (Brevet I, Voimisteluliitto), Alexandra Mavrakis (Brevet I, Voimisteluliitto), Natalia Korotkova (SC Vantaa, Brevet II), Johanna Vikkula (OVO, Brevet IV),Irina Yushina (SC Vantaa, Brevet III), Larisa Gryadunova (Brevet III, Voimisteluliitto/Kisakallio), Iiris Rif (Brevet III, SVS Espoo) ja Irina Petukhova (Brevet III).
Lisäksi jo nuorten 4-otteluun ja finaaliin käytössä olevat tuomarit kutsutaan joukkuekilpailun tuomareiksi niin, että arvonnassa etusijalla ovat Brevet – tuomarit ja I – tason tuomarit arvotaan paneeliin, mikäli paikkoja vahvistusten jälkeen jää ja rajatuomareiksi (FIG – käytännön mukaisesti). I – tason tuomarit: Selma Smolander (Esvoli, I – taso), Inessa Rif (SVSE, I – taso), Sanna-Maija Ansio (TLS, I – taso), Maiju Korpela (TNV, I-taso), Taru Kankainen (Elise-Vantaa, I-taso) ja Julia Romanjuk (Elise-Vantaa, I – taso) ja Silja Ahonen (SVS, I – taso).
Tuomareiden kutsumisessa on huomioitu normaalin käytännön mukaisesti seuraavat asiat: tuomarikartoitukseen pyydettyyn päivämäärään mennessä tulleet vastaukset, tuomarikortin taso (Brevet / Taso I) ja esteettömyys kaikkiin kilpailun sarjoihin /mahdollisimman moneen kilpailun sarjaan ja seurakiintiösääntö
LAR tiedottaa 15.11.2017
Rytmisen voimistelun kansalliset tuomarikoulutukset järjestetään vuonna 2018 seuraavasti:
- Tasot II ja I 5.-7.1.2018
- Tasot III seuraavasti:
- Startti 1 (osa-alue D, vartalonvaikeusosat) 14.1.2018
- Startti 2 (osa-alue E, tekninen suoritus) 10.3.2018
- Startti 1 (osa-alue D, vartalonvaikeusosat) elokuu 2018
Ilmoittautuminen Hoikan kautta. Lisätietoja rytmisen tuomarijärjestelmästä sivuilta TUOMAROINTI.
2018 tuomariseminaareja järjestetään Miniringin ja N-ryhmän leirien yhteydessä. Leirien ajankohdat löytyvät Voimisteluliiton kalenterista. Seminaarien tarkat ajankohdat ja teemat tarkentuvat myöhemmin.
LAR tiedottaa 1.11.2017
Youth Olympic Games – karsintakilpailun paikkojen jakaminen
Youth Olympic Games – kilpailun karsinta järjestetään Moskovan GP:n yhteydessä 14.-19.2.2018. Voimistelijat tähän karsintakilpailuun nimetään SM – kilpailun 4-ottelun tulosten perusteella (25.11.2017). YOG – karsintaan voivat osallistua vuonna 2003 syntyneet voimistelijat, joilla on Suomen kansalaisuus.
Koska virallista kilpailukutsua ei ole vielä julkaistu, tarkentuu nimettävien voimistelijoiden määrä kilpailukutsun julkaisemisen jälkeen.
Lokakuussa 2018 järjestettävän Youth Olympic Games – kilpailun valintakriteerit hyväksytään joulukuussa Valmennuksen asiantuntijaryhmän (VAR) kokouksessa ja julkaistaan sen jälkeen.
LAR tiedottaa 11.10.2017
Lajiasiantuntijaryhmän alatyöryhmät 2018 alkaen:
- Tuomarityöryhmä
- Lajin kehittämistyöryhmä – UUSI TOIMINTAMALLI!
Kootaan yksi isompi työryhmä, joka käsittelee kokonaisuutta ”valmennus / kilpailu / osaamisen kehittäminen” ja kokoukset, tapaamiset pidetään vaihtelevin teemoin. Kehittäminen ja ideointi painottuvat kansallisen toiminnan kehittämiseen, KV – tavoitteiden suunnassa. Kuten alatyöryhmät aiemminkin, kehittämistyöryhmä ideoi ja kehittää rytmisen voimistelun toimintaa ja tekee ehdotuksia LAR:lle, joka tekee päätökset. Kehittämistyöryhmän tapaamisissa voi olla mukana oman kiinnostuksen ja osaamisen mukaan, jos kaikkien aihealueiden tapaamisiin ei ole mahdollista osallistua. Avoimesta hausta tiedotetaan myöhemmin.
LAR tiedottaa 29.9.2017
Yhteenveto valmisohjelmien materiaaleista
- Uutinen päivityksistä 22.8.2017
- Valmisohjelmien vaatimukset (yksilöt, joukkueet, duo/trio – ohjelma keiloilla)
- Videot ja musiikit Sillassa (hakusanoina kannattaa käyttää ”RV tai Rytminen voimistelu ja ohjelman nimi ja luokka / väline”)
Kilpailuohjeet ja niiden liite sekä Kilpailusäännöt tulee myös lukea kilpailukauden alussa ja sen aikana.
LAR tiedottaa 11.9.2017
Rytmisen voimistelun vuoden 2018 Voimisteluliiton alaiset kilpailut ovat avoimessa haussa 1.9.2017 alkaen liitteen mukaisesti. Kilpailut haetaan Kisapalvelun kautta ja hakuaikaa on 16.10.2017 asti.
Kilpailut jaetaan seuraavien kriteerien mukaan:
- Mahdollista kilpailupäivämäärää hakenut seura
- Järjestysvuorossa muita edellä oleva seura
- Kilpailupaikan soveltuvuus/olosuhde (erityisesti arvokilpailukarsinnat, SM- kilpailut ja joukkuekilpailut
- Asiantuntijaryhmän arvio (mm. laatu, jolla seura on aiemmin järjestänyt kilpailuja, kilpailun järjestäjän velvollisuudet täytetty, järjestettyjen kilpailujen taso esimerkiksi onko seura järjestänyt aiemmin SM – kilpailuja ja muiden järjestettyjen kilpailujen järjestämishistoria
- Määräaikaan mennessä tulleet ja pyydetysti täytetyt hakemukset
Yleisten lajien voimistelukilpailujen järjestämisohjeiden mukaisesti, Voimisteluliiton alaisia kilpailuja voivat järjestää Voimisteluliiton jäsenseurat, jotka ovat suorittaneet Voimisteluliiton säännöissä mainitut velvoitteet. Seurojen tulee perehtyä voimistelulajien yleisiin kilpailujen järjestämisohjeisiin sekä rytmisen voimistelun kilpailuohjeisiin, kilpailusääntöihin ja tuomarisääntöön hakuvaiheessa sekä varmistaa riittävät toiminnalliset ja taloudelliset resurssit kilpailun järjestämiselle ennen kilpailujen hakemista. Järjestämisoikeutta myönnettäessä valinta tehdään voimistelijoiden etua ajatellen ja voimistelua sekä voimistelutapahtumien kehittymistä edistäen.
Hakemuksissa Kisapalveluun tulee kuvailla kilpailupaikan soveltuvuus kyseiseen kilpailuun (katon korkeus, harjoitustilojen koko yms.) ja nimetä seuran yhteyshenkilö sekä tuomarivastaava.
Mikäli seura hakee järjestettäväkseen useampaa kilpailua, tulee hakemuksissa priorisoida, mitä kilpailua haetaan ensisijaisesti, mitä toissijaisesti jne. Mikäli samalle kilpailulle on merkitty kaksi vaihtoehtoista päivää tai kaksi vaihtoehtoista viikonloppua, voi seura valita niistä sopivimman salivuoroista riippuen.
Seuroilla on mahdollisuus järjestää karsintakilpailujen tai SM – kilpailun yhteyteen esimerkiksi Stara – tapahtuma, mutta ne eivät saa vaikuttaa pääkilpailun aikatauluun. Seurat voivat myös järjestää omia erillisiä Stara – tapahtumia ja kilpailuja, joissa suositellaan noudatettavan rytmisen voimistelun kilpailujärjestelmää ja kilpailuohjeita. Seurakilpailujen sarjat ja kutsut tulee hyväksyttää etukäteen lajipäälliköllä (kevään 2018 kilpailujen osalta viimeistään 30.11. mennessä ja syksyn 2018 kilpailujen osalta 30.5.2017 mennessä).
LAR tiedottaa 19.7.2017
Lajiasiantuntijaryhmä on vahvistanut karsintapisteet ja nimennyt Pesaron (ITA) MM – kilpailun 30.8.-3.9.2017 edustajat seuraavasti:
Joukkue:
Naisten maajoukkue kokoonpanolla Emma Rantala (Elise – Järvenpää), Ada Oikari (Elise), Siiri Joronen (Elise), Amanda Virkkunen (HämVS), Milja Närevaara (Elise) ja Juulia Vainio (Elise)
Yksilöt (kahden karsintakilpailun perusteella):
- Jouki Tikkanen (81 karsintapistettä)
- Rebecca Gergalo (76 karsintapistettä)
Tuomari:
Saila Pitkänen
Inessa Rif edustaa Suomea Universiadeissa Taiwanissa 27.-29.8.2017.
Kaikki 18.7.2017 tulokset löytyvät Kisapalvelusta ja lopullinen karsintapistetilanne uutisen liitteestä.
LAR tiedottaa 18.6.2017
LAR tiedottaa 13.6.2017
Naisten yksilömaajoukkueen nimeäminen (kausi 2017 – 2018)
Lajiasiantuntijaryhmä on nimennyt naisten yksilömaajoukkueeseen Kilpailusääntöjen mukaisesti SM – kilpailun neliottelun (13.5.2017) perusteella neljä (4) voimistelijaa: Jouki Tikkanen (ReRa), Rebecca Gergalo (Elise / 1.6. alkaen OVO), Alesia Kolomainen (SC Vantaa) ja Inessa Rif (SVSE).
Naisten yksilöiden MM – karsintapisteet, karsintakilpailu 1 (naisten SM 4-ottelu 13.5.2017)
Asiantuntijaryhmä on vahvistanut naisten ensimmäisen MM – karsintakilpailun karsintapisteet. Karsinpistetilanne on ensimmäisen karsinnan jälkeen seuraava: Tikkanen 43, Gergalo 35, Kolomainen 29, Rif 27. Kaikki karsintapisteet löytyvät liitteestä.
Toinen karsintakilpailu järjestetään 18.7.2017. MM -kilpailuihin lähetetään kaksi (2) yksilöä kahden karsintakilpailun perusteella sekä naisten maajoukkue.
LAR tiedottaa 25.4.2017
Asiantuntijaryhmä on kutsunut tuomarit seuraavasti rytmisen voimistelun naisten yksilöiden ja nuorten joukkueiden SM-kilpailuun:
Naisten yksilöt
Saila Pitkänen, Brevet 1 / Voimisteluliitto, Alexandra Mavrakis, Brevet 1, / Voimisteluliitto, Natalia Korotkova, Brevet 3 / SC Vantaa, Minna Karhu, Brevet 3 / Tampereen Voimistelijat, Svetlana Ecvhina, Brevet 3 / Voimistelu- ja urheiluseura Elise, Johanna Vikkula, Brevet 3 / Olarin Voimistelijat, Iida Ritokoski, Brevet 3 / Voimistelu- ja urheiluseura Elise, Mira Koskinen, Brevet 4, Silja Ahonen, 1-taso / Suomalainen Voimisteluseura
Nuorten joukkueet
Saila Pitkänen, Brevet 1 / Voimisteluliitto, Alexandra Mavrakis, Brevet 1 / Voimisteluliitto, Natalia Korotkova, Brevet 2 / SC Vantaa, Svetlana Ecvhina, Brevet 3 / Voimistelu- ja urheiluseura Elise, Minna Karhu, Brevet 4 / Tampereen Voimistelijat, Johanna Vikkula, Brevet 4 / Olarin Voimistelijat, Mira Koskinen, Brevet 4, Silja Ahonen, 1-taso / Suomalainen Voimisteluseura, Eveliina Rajajärvi, 1-taso / Suomalainen Voimisteluseura
Tuomareiden kutsumisessa on huomioitu normaalin käytännön mukaisesti seuraava asiat:
- tuomarikartoitukseen pyydettyyn päivämäärään mennessä tulleet vastaukset
- tuomarikortin taso ja kokemus (Brevet / Taso I)
- esteettömyys, seurakiintiösääntö
LAR tiedottaa 12.4.2017
Syksyn kilpailut avoimeen hakuun
Syksyn kilpailut ovat avoimessa haussa liitteen mukaisesti. Hakemukset Kisapalveluun 23.5.2017 mennessä. Tarkemmat hakuohjeet tulee lukea nettisivujen uutisesta.
UEG-valmentajakoulutus ja leiri Itävallassa 2.-7.7.2017
Valmentajakoulutukseen ja leirille kahden voimistelijan kanssa lähetetään Ege Soidla, Espoon Voimistelu- ja liikuntayhdistys Esvoli. Ege Soidla on aktiivisesti osallistunut Voimisteluliiton rinkileireille ja avoimille leireille voimistelijoidensa valmentajana sekä sitoutunut Maria Gatevan vetämään osaamisen kehittämisen prosessiin.
LAR tiedottaa 30.3.2017
Yksilöiden EM-karsinta 2 ja yksilöiden EM-edustajat
Lajiasiantuntijaryhmän vahvistamat toisen karsintakilpailun 28.3.2017 karsintapisteet sekä lopullinen karsintatilanne löytyvät liitteestä. Kilpailun tulokset Kisapalvelussa. Yksilöiden EM – kilpailuihin Budapestiin on nimetty Jouki Tikkanen (ReRa) ja Rebecca Gergalo (Elise).
LAR tiedottaa 15.3.2017
Vuoden 2016 tiedotteet
LAR tiedottaa 19.12.2016
Syksyn Luokkanostot
Rytmisen voimistelun lajiasiantuntijaryhmä on vahvistanut syksyn 2016 luokkanostot.
Naisten maajoukkue (joukkue)
Rytmisen voimistelun naisten maajoukkue (joukkue) on nimetty seuraavasti:
- Emma Rantala (Elise-Järvenpää)
- Siiri Joronen (Elise)
- Ada Oikari (Elise)
- Amanda Virkkunen (HämVS)
- Juulia Vainio (Elise)
- Elisa Liinavuori (Elise)
- Milja Närevaara (Elise-Järvenpää)
Naisten maajoukkueen lisäksi on nimetty ”Haastajaryhmä”ja siihen Ava Lähteenaro (Elise) ja Juliska Pohjanvirta (Elise)
Olympiadin alussa maajoukkueen kokoonpano tarkistetaan kesällä 2017 (sekä naisten maajoukkueen- että haastajaryhmän kokoonpano). Naisten maajoukkueen ensimmäiset arvokilpailut ovat MM – kilpailut Pesarossa, Italiassa 30.8.-3.9.2017.
LAR tiedottaa 13.12.2016
Rytmisen voimistelun lasten ja pre-nuorten sarjojen edustajat on nimetty. Kilpailuun lähetetään lajiasiantuntijaryhmän päätöksellä seuraavat voimistelijat:
2005 – 2006 syntyneet: Alisa Karpenko (ImVo), Emilia Helin (Elise-Järvenpää), Lili Arvelo (Elise) ja Sissi Levijärvi (SC Vantaa)
2007 – 2008 syntyneet: Toini Antila (TNV), Lia Kallio (Elise) ja Anastasia Rogozhina (TV)
2009 syntyneet: Anni Törmänen (SVSE) ja Anastasia Egorova (SC Vantaa)
Valinnoissa on huomioitu tulleet hakemukset, ilmoitetut valintakriteerit sekä järjestäjien asettamat osallistujamäärät sarjoittain. Lisäksi valinnoissa on huomioitu kaikkien ikäsarjojen edustus ja laajempi seuraedustus kilpailussa.
Pre-nuorten joukkuekilpailun osallistujat on valittu SM – kilpailun 19.11.2016 yhteydessä käydyn pre-nuorten joukkuekilpailun ja kiinnostuksen perusteella. Pre-nuorten joukkueet Miss Valentine – kilpailussa ovat SC Vantaa ja Elise-Vantaa.
Mikäli vuonna 2018 järjestettävässä Miss Valentine – kilpailuissa kilpaillaan muissa, kuin nuorten ja naisten sarjoissa, tapahtuu valinta kilpailuihin suunnilleen samoilla kriteereillä kuin edellisinä vuosina. Vuoden 2017 kilpailu, jonka tulokset ainakin huomioidaan valinnassa, on Voimisteluliiton virallinen yksilöiden ikäkausikilpailut, joka järjestetään Imatralla 25.-26.3.2017.Nuorten ja naisten sarjoissa Suomea edustavat kärkivoimistelijat SM – kilpailujen rankingin mukaisesti.
LAR tiedottaa 12.12.2016
Rytmisen voimistelun lajiasiantuntijaryhmän päätöksellä kevään 2017 kilpailut on myönnetty seuroille järjestettäväksi seuraavasti:
1) 25.-26.3.2017 Ikäkausikilpailut / Yksilöiden kaikki sarjat, nuorten joukkueet ja duo/trio – kilpailu. Myönnetty Imatran Voimistelijoille. Kilpailupaikkana Imatran urheilutalo, Imatra.
2) 8.-9.4. Luokkakilpailu 1 / Yksilöiden luokat 1, 4, JM ja M sekä Stara. HUOM! Mestariluokan (M-luokka) kilpailu toimii myös naisten SM – karsintakilpailuna, mikäli karsintakilpailulle on tarvetta. Myönnetty Voimistelu- ja Urheiluseura Eliselle. Kilpailupaikkana Töölön Kisahalli, Helsinki.
3) 22.-23.4. Luokkakilpailu 2 / Yksilöiden luokat 2 ja 5, joukkueiden kaikki luokat ja Stara. Myönnetty Sport Club Vantaalle. Kilpailupaikkana Monitoimikeskus LUMO, Vantaa.
4) 6.-7.5. Luokkakilpailu 3 / Yksilöiden luokat 3 ja 6, duo&trio – kilpailu sekä Stara. Myönnetty Olarin Voimistelijoille. Kilpailupaikkana Tapiolan urheiluhalli/Opinmäen liikuntahalli, Espoo
5) 20. – 21.5. Välinekilpailut ja duo&trio – kilpailu. Myönnetty Elise-Järvenpäälle. Kilpailupaikkana Järvenpään liikuntahalli, Järvenpää.
HUOM ! Naisten yksilöiden EM – karsintakilpailut 1 ja 2 ovat uudelleen avoimessa haussa kansainvälisen kilpailukalenterin tarkennuttua. Seuroja, joilla on mahdollisuus järjestää EM – karsintakilpailu arki-iltana (karsinta 1 viikoilla 11 tai 12, karsinta 2 viikoilla 13 tai 14) pyydetään olemaan yhteydessä lajipäällikköön 16.12.2016 mennessä. Naisten yksilöiden karsinnoissa myös nuorten joukkue antaa kilpailunäytöt.
Mikäli arki-illoille ei löydy järjestäjiä, järjestetään karsinnat kahtena seuraavista viikonlopuista (jo olemassa olevien tapahtumien yhteydessä, huolimatta päällekkäisistä kansainvälisistä kilpailuista): 25./26.3. Ikäkausikilpailut, 8./9.4. Luokkakilpailut ja/tai 30.3.-1.4. Miniringin ja N-ryhmän leirin yhteydessä Kisakalliossa.
Kilpailut on jaettu ilmoitettujen kriteerien mukaisesti:
- ensisijaisesti mahdollista kilpailupäivämäärää hakenut seura
- järjestysvuorossa muita edellä oleva seura
- kilpailupaikan soveltuvuus/olosuhde kyseiselle kilpailulle
- asiantuntijaryhmän arvio (mm. laatu, jolla seura on aiemmin järjestänyt kilpailuja, järjestettyjen kilpailujen taso, esim. onko seura järjestänyt aiemmin SM – kilpailuja ja muiden kilpailujen järjestämishistoria)
- viimeiseen hakupäivään mennessä tulleet hakemukset
Tasaisessa tilanteessa lajiasiantuntijaryhmä on priorisoinut kriteeriä ”kilpailupaikan soveltuvuus/olosuhde” (erityisesti hallin korkeus) niiden kilpailujen osalta, joissa mukana luokat JM ja M ja joukkueet.
Seuroja, joille on myönnetty kilpailu järjestettäväksi, pyydetään vahvistamaan kilpailun järjestäminen lajipäällikölle torstaihin 15.12.2016 mennessä.
Syksyn 2017 tarkennettu kansallinen kilpailukalenteri pyritään julkaisemaan tammikuun aikana ja kilpailut tulevat avoimeen hakuun viimeistään 1.4.2017. Hakuaikaa on 30.4.2017 asti.
Seurat voivat järjestää myös omia kansallisia kilpailuja, joissa toivotaan noudatettavan rytmisen voimistelun kilpailujärjestelmää ja joista tulee ilmoittaa lajipäällikölle ennen kutsun julkaisemista.
LAR tiedottaa 23.11.2016
Lajiasiantuntijaryhmän päätöksellä rytmisen voimistelun Luokka- ja Ikäkausikilpailujen sekä Välinekilpailujen Kilpailuohjeita on päivitetty ja omien ohjelmien musiikkia koskevaa sääntöä kevennetty alimpien kilpailusarjojen osalta.
Ikäkausikilpailujen sarjoissa 8 – 11 vuotiaat, Luokkakilpailujen luokissa 2.-4. ja Välinekilpailun sarjassa 10 – 11 vuotiaat noudatetaan jatkossa seuraavaa kevennyttyä sääntöä:
Mikäli aikataulussa toimitettu CD – levy ei toimi, voi voimistelija suorittaa ohjelman ilman musiikkia. Tällöin E-tuomaristo tekee vähennyksen –2.0, joka sisältää sääntöjen mukaiset musiikkivähennykset (Code: Absence of harmony between music-movement at the end of the exercise -0.5 + Absence of harmony between the rhythm and the character of the music and the movements during all exercise-entirely lacking rhythm and character -1.00).
Muilta osin noudatetaan aiempia Kilpailuohjeiden sääntöjä. Järjestävän seuran vastuulla on musiikkilaitteiden testaaminen hyvissä ajoin ennen kilpailun alkua. Tarkat ohjeet musiikkien toimittamisesta kilpailupaikalle tulee lukea kilpailukutsussa ja kilpailuinfossa.
Valmentajia, tuomareita ja kilpailujen järjestäjiä pyydetään lukemaan päivitetyt Kilpailuohjeet huolellisesti (Liite Luokka- ja Ikäkausikilpailujen kilpailuohjeisiin ja Välinekilpailujen ohjeet, sääntöosio ja liite).
LAR tiedottaa 22.11.2016
Muistutus vuoden 2017 SM-kilpailujen sarjoista
- Lajien yhteisissä SM – kilpailuissa 12.-14.5. sarjoina ovat naisten yksilöt ja nuorten joukkueet.
- Syksyllä SM – kilpailun sarjoina ovat nuorten yksilöt ja naisten joukkueet sekä kilpailun yhteydessä pre-nuorten joukkuekilpailu.
LAR tiedottaa 15.11.2016
(tarkennus yksilöiden vapaaohjelmiin 10.12.2016)
Joukkueiden SM – kilpailun ja pre-nuorten joukkuekilpailun tuomarit
Asiantuntijaryhmä on kutsunut tuomarit joukkuekilpailun 19.11.2016 kaikkiin sarjoihin seuraavasti (yksi paneeli 9 tuomaria, käytössä koko kilpailun ajan):
Saila Pitkänen (Brevet II), Natalia Korotkova (Brevet III, SVSE), Alexandra Mavrakis (Brevet III), Mira Koskinen (Brevet IV), Irina Yushina (Brevet IV, SC Vantaa), Johanna Vikkula (I – taso, OVO), Ulla Huhtala (I – taso, TLS), Svetlana Evchina (I – taso, Elise), Minna Karhu (I – taso, TV)
Tuomareiden kutsumisessa on huomioitu normaalin käytännön mukaisesti seuraava asiat:
- tuomarikartoitukseen pyydettyyn päivämäärään mennessä tulleet vastaukset
- tuomarikortin taso (Brevet / Taso I)
- esteettömyys, seurakiintiösääntö, seuraedustusten tasaisuus
Nuorten ja naisten joukkueiden arvostelu SM – kilpailuissa 19.11.2016
Nuorten joukkueohjelma, jonka Voimisteluliitto on teettänyt kaikkien halukkaiden seurojen käyttöön, on tehty uusilla 2017 – 2020 säännöillä ajatellen EM – kilpailua 2017. Ohjelmassa on 7 vaikeusosaa, kun 2013 – 2016 sääntöjen mukaan tehdyissä ohjelmissa tulee olla 8 vaikeusosaa. Lajiasiantuntijaryhmän päätöksellä syksyn 2016 kilpailuissa nuorten joukkueilla voi poikkeuksellisesti olla ohjelmassa joko 7 vaikeusosaa tai 8 vaikeusosaa (nykyisten tai uusien sääntöjen mukaisesti). Ohjelmista, joissa on 7 vaikeusosaa, ei tuomaristo tee -0.5 vähennystä. Myös naisten maajoukkueryhmän vanneohjelma on tehty uusilla säännöillä ja saman logiikan mukaan myöskään naisten joukkueilta ei vähennetä puuttuvasta vaikeusosasta.
Tuomarikoulutukset keväällä 2017, ilmoittautuminen käynnissä
Tasot I ja II 3.-5.2., Helsinki
Taso I – ilmoittautuminen15.11.2016 – 10.1.2017
Taso II – ilmoittautuminen 15.11.2016 – 10.1.2017
Taso III, Starttikurssi 1, osa-alue D (difficulty eli vaikeus) 12.3. Helsinki, vaihtoehtoinen paikka Kisakallion Urheiluopisto
Ilmoittautuminen 15.11.2016 – 23.2.2017
Olympiadin vaihtumiseen ja uusiin sääntöihin liittyvät tuomarijärjestelmän päivitykset ovat työn alla. Päivitykset pyritään saamaan valmiiksi ja tiedotettua vuoden 2016 loppuun mennessä
EM-kilpailujen uusi mielenkiintoinen kilpailumuoto, Team kilpailu
UEG on tehnyt päätöksen EM – kilpailujen uudesta kilpailumuodosta. Jatkossa EM – kilpailu on myös Team kilpailu. Parittomina vuosina nuorten joukkueen ja naisten yksilöiden tuloksesta muodostuu team tulos, parillisina vuosina nuorten yksilöiden ja naisten joukkueen tuloksesta. Lisätietoja UEG:n nettisivuilta.
Tarkennus 1.luokan vapaaohjelman arvosteluun syksylle 2016
1. luokan vapaaohjelmassa muut kuin vartalonvaikeusosat ovat 0,10 arvoisia (vartalonvaikeusosien arvot ovat normaalisti sääntökirjan arvojen mukaiset). Päivitetyt D – lomakkeet valmentajille ja tuomareille löytyvät Voimisteluliiton rytmisen voimistelun nettisivuilta, osiosta Kilpailu/materiaalit. Kaikkia tuomareita pyydetään lomakkeiden lisäksi katsomaan myös ohjelman video ennen luokan arvostelua.
Muutoksia yksilöiden luokkiin 2. ja 3. keväälle 2017
1) Yksilöiden luokkien 2. ja 3. vapaaohjelmat uusitaan keväälle 2017. Uudet ohjelmat julkaistaan joulukuun aikana ja opetustilaisuus pidetään Miniringin leirin yhteydessä 11.12.2016 Kisakalliossa. Tarkempi aikataulu tarkennetaan myöhemmin.
2) Lajiasiantuntijaryhmän päätöksellä 2.luokan vapaaohjelma suoritetaan jatkossa kuten 1.luokan vapaaohjelma eli puolikkaalla matolla, kaksi voimistelijaa yhtä aikaa (vain valmis vapaaohjelma). Ohjelman pituus on n.45s. Luokan 3. vapaaohjelma suoritetaan kokonaisella matolla yksi voimistelija kerrallaan, kuten nytkin (valmis tai oma ohjelma). Ohjelman pituus 1,15-1.20min.
Tarkennus 10.12.2016: 2.luokassa suoritetaan aina 2.luokan valmis vapaaohjelma. 3.luokassa on mahdollista suorittaa myös oma ohjelma, jossa tulee suorittaa kaikki valmiin ohjelman liikkeet/vartalonvaikeusosat, mutta ne voivat olla vapaavalintaisessa järjestyksessä.
3) 3.luokan tulokset julkaistaan keväästä 2017 alkaen kategorioissa, kuten 1.luokan ja 2.luokan tulokset.
HUOM! Joukkueiden ohjelmat uusitaan kevään 2017 aikana ja otetaan käyttöön syksylle 2017. Tavoitteena on julkaista ohjelmat ja järjestää opetustilaisuus viimeistään kesäkuun alussa. Keväällä 2017 käytössä ovat edelleen vanhat ohjelmat. Yksilöiden muiden luokkien vapaaohjelmien osien päivitys on käynnissä ja muutoksista pyritään tiedottamaan joulukuun aikana.
Kilpailukalenteri keväälle 2017
Luokkakilpailut jaetaan kolmelle viikonlopulle jo keväälle 2017 seuraavasti (jako perustuu osallistujamääriin):
- Luokkakilpailu 1 / 8.-9.4. / LUOKAT 1,4, JM ja M + Stara
- Luokkakilpailu 2 / 22.-23.4. / LUOKAT 2,5 ja joukkueet + Stara
- Luokkakilpailu 3 / 6.-7.5. / LUOKAT 3,6 + Stara ja Duo/Trio – kilpailu
Seurat voivat järjestää Staran kaikkien kilpailujen yhteydessä, huomioiden rytmisen Staran rajoitukset ja luokkakilpailujen luokkien osallistujamäärät.
Kilpailujen jaoista tiedotetaan marras/joulukuun vaihteessa järjestämisoikeutta hakeneille seuroille.
Voimistelupäivien kilpailusarjat 2017
Voimistelupäivillä 2017 järjestetään yksilöiden luokkien 1.-6. kilpailu sekä joukkuekilpailu. Suurten osallistujamäärien vuoksi kilpailusarjojen rajoittamiselle on painetta ja tästä syystä vuoden 2017 kilpailusta poistetaan yksilöiden JM ja M-luokat.
Vuoden 2017 leirit
Kaikki vuoden 2017 leirit löytyvät kalenterista. Ilmoittautuminen Miniringin ja N-ryhmän valintaleireille aukeaa joulukuun aikana.
LAR tiedottaa 8.11.2016
Tarton perinteinen Miss Valentine kilpailu järjestetään ensi vuonna 10.-12.2.2017. Kaikki ilmoittautumiset kilpailuun tehdään Voimisteluliiton kautta.
Kilpailupaikat jaetaan Lajiasiantuntijaryhmän päätöksellä seuraavasti:
1) FIG – kilpailun paikat jaetaan yksilöiden ja joukkueiden osalta normaalin käytännön mukaisesti voimassa oleva ranking huomioiden. Myös non-FIG – kilpailun yksilöiden paikat jaetaan voimassa olevan rankingin mukaisesti. Pre-nuorten joukkuekilpailun paikat jaetaan 19.11.2016 joukkuekilpailun perusteella. Lajipäällikkö kartoittaa lähtijät erikseen sähköpostitse valmentajien kautta rankingit huomioiden.
2) Muut sarjat
Kilpailussa mukana ovat myös seuraavat yksilöiden pre-nuorten ja lasten sarjat:
Pre-nuoret, vuosina 2005 – 2006 syntyneet
Lapset / Children, vuosina 2007 – 2008 syntyneet
Minit / vuonna 2009 syntyneet
Valmentajia, jotka ovat kiinnostuneita lähettämään yksilövoimistelijoita pre-nuorten tai lasten sarjoihin, pyydetään lähettämään vapaamuotoinen hakemus lajipäällikölle 27.11.2016 mennessä (HUOM! Korjattu DL päivä) sähköpostiin emma.kurki@voimistelu.fi. Myöhästyneitä tai puutteellisia hakemuksia ei huomioida.
Hakemuksesta tulee löytyä seuraavat tiedot:
Voimistelijan nimi
Voimistelijan syntymävuosi
Perustelut ja toiveet suoritettavista ohjelmista
Valmentajan nimi ja yhteystiedot
Mikäli kiinnostuneita voimistelijoita on enemmän, kuin maa saa kilpailuun lähettää, ovat kriteerit valinnalle samat, kuin edellisinä vuosina eli kuuluminen Minirinkiin ja leireille osallistuminen sekä asiantuntija-arvio ja Voimisteluliiton virallisten ikäkausikilpailujen tulokset (yksilöiden kevään 2016 ikäkausikilpailut). Koska vuonna 2009 syntyneet ovat osallistuneet vain Staroille, eivätkä kuulu Minirinkiin, päätetään lähtijät erikseen sen jälkeen, kun kiinnostus on kartoitettu ja hakemukset saatu.
Ennen hakemuksen lähettämistä jokaisen valmentajan tulee lukea KILPAILUKUTSU.
Valmentajan tulee tiedottaa perhettä kaikista kilpailuun liittyvistä asioista (mm. aikataulusta, maksuista yms.). Matka on omakustanteinen ja voimistelijoilla tulee olla mukana oma valmentaja (tai sovittuna valmentaja, joka voimistelijasta huolehtii). Tuomarin kulut jaetaan voimistelijoiden kesken.
Lisätietoja emma.kurki(at)voimistelu.fi.
LAR tiedottaa 1.9.2016
Rytmisen voimistelun kevään 2017 Voimisteluliiton alaiset kilpailut ovat avoimessa haussa 1.9.2016 alkaen liitteen mukaisesti. Kilpailut haetaan Kisapalvelun kautta ja hakuaikaa on 30.9.2016 asti. Syksyn 2017 kilpailut tulevat avoimeen hakuun viimeistään 1.4.2017.
Kilpailut jaetaan seuraavien kriteerien mukaan:
- Mahdollista kilpailupäivämäärää hakenut seura
- Järjestysvuorossa muita edellä oleva seura
- Kilpailupaikan soveltuvuus/olosuhde (erityisesti arvokilpailukarsinnat, SM- kilpailut ja joukkuekilpailut)
- Asiantuntijaryhmän arvio (mm. laatu, jolla seura on aiemmin järjestänyt kilpailuja, kilpailun järjestäjän velvollisuudet täytetty, järjestettyjen kilpailujen taso esimerkiksi onko seura järjestänyt aiemmin SM – kilpailuja, muiden järjestettyjen kilpailujen järjestämishistoria esimerkiksi onko kilpailuja hakenut seura saanut järjestettäväkseen usein ”pienemmät” kilpailut, kuten ikäkausikilpailut)
- Määräaikaan mennessä tulleet ja pyydetysti täytetyt hakemukset
Yleisten lajien voimistelukilpailujen järjestämisohjeiden mukaisesti, Voimisteluliiton alaisia kilpailuja voivat järjestää Voimisteluliiton jäsenseurat, jotka ovat suorittaneet Voimisteluliiton säännöissä mainitut velvoitteet. Kilpailun järjestäjän tulee perehtyä voimistelulajien yleisiin kilpailujen järjestämisohjeisiin sekä rytmisen voimistelun kilpailuohjeisiin, kilpailusääntöihin ja tuomarisääntöönhakuvaiheessa sekä varmistaa riittävät toiminnalliset ja taloudelliset resurssit kilpailun järjestämiselle ennen kilpailujen hakemista. Järjestämisoikeutta myönnettäessä valinta tehdään voimistelijoiden etua ajatellen ja voimistelua sekä voimistelutapahtumien kehittymistä edistäen.
Hakemuksissa Kisapalveluun tulee kuvailla kilpailupaikan soveltuvuus kyseiseen kilpailuun (katon korkeus, harjoitustilojen koko yms.) ja nimetä seuran yhteyshenkilö sekä tuomarivastaava.
Mikäli seura hakee järjestettäväkseen useampaa kilpailua, tulee hakemuksissa priorisoida, mitä kilpailua haetaan ensisijaisesti, mitä toissijaisesti jne. Mikäli samalle kilpailulle on merkitty kaksi vaihtoehtoista päivää tai kaksi vaihtoehtoista viikonloppua, voi seura valita niistä sopivimman salivuoroista riippuen.
Seuroilla on mahdollisuus järjestää karsintakilpailujen yhteyteen esimerkiksi Stara – tapahtumia, mutta ne eivät saa vaikuttaa pääkilpailun aikatauluun. Seurat voivat myös järjestää omia erillisiä Stara-tapahtumia ja kilpailuja, joissa suositellaan noudatettavan rytmisen voimistelun kilpailuohjeita.
LAR tiedottaa 20.6.2016
Naisten yksilömaajoukkueen nimeäminen (kausi 2016 – 2017)
Lajiasiantuntijaryhmä on nimennyt naisten yksilömaajoukkueeseen Kilpailusääntöjen mukaisesti SM – kilpailun neliottelun (7.5.2016) perusteella neljä (4) voimistelijaa: Ekaterina Volkova (Elise), Jouki Tikkanen (ReRa), Rebecca Gergalo (Elise) ja Alesia Kolomainen (SC Vantaa). Kansainvälisten kilpailujen jakoperusteet tarkistetaan kansainvälisen (FIG/UEG) kilpailujärjestelmän varmistuttua.
Luokkanostot
- Lajiasiantuntijaryhmä on vahvistanut kevään 2016 Luokkanostot.
1.luokan vapaaohjelman suorittaminen pareittain samalla matolla
- Keväällä 2016 pilotoitu vapaaohjelman suorittaminen pareittain samalla matolla ja kahdella tuomaripaneelilla oli onnistunut. LAR:n päätöksellä 1.luokan vapaaohjelma suoritetaan myös jatkossa näin. Uusi 1.luokan vapaaohjelma julkaistaan ja opetetaan elokuussa 2016 ja ohjelma on käytössä syksyn 2016 luokkakilpailuissa. Ohjelman pituus noin 45s.
Kilpailusarjat 19.11. joukkueiden SM – kilpailun ja pre-nuorten joukkuekilpailun yhteydessä
19.11. olevien rytmisen joukkueiden SM – kilpailujen ja pre-nuorten joukkuekilpailun yhteydessä järjestetään lisäksi seuraavat sarjat:
- Duo/Trio lapset
- Duo/Trio pre-nuoret
- Duo/Trio nuoret ja naiset
- Yksilöiden nuoripmpien lasten sarjat, jotka tarkentuvat järjestäjän toimesta myöhemmin
Valmis Duo – ohjelma
- Seurojen käyttöön valmistuu heinä/elokuun aikana valmis Duo – ohjelma nuorten joukkuevälineellä, keiloillä. Lisätietoja syyskauden alussa.
LAR tiedottaa 9.5.2016
Rytmisen voimistelun lajiasiantuntijaryhmä on vahvistanut 14.-20.6. Holonissa, Israelissa järjestettävien Euroopan mestaruuskilpailujen edustajat arvokilpailujärjestelmän 2016 mukaisesti.
Naisten yksilökilpailu (päivitetty 19.5.2016)
Ekaterina Volkova (Elise) ja Jouki Tikkanen (ReRa)
Suomi on saanut toisen maapaikan kilpailuihin (Suomi EM 2015 tuloksissa varasijalla 1). Lajiasiantuntiaryhmän päätöksellä EM – kilpailuihin lähetetään Ekaterina Volkovan lisäksi Jouki Tikkanen.
Naisten joukkue:
Suomen maajoukkue kokoonpanolla Riikka Kangas (Elise), Aino Purje (Elise), Kati Rantsi (Elise-Järvenpää), Iina Linna (Elise), Sonja Kokkonen (Elise) ja Emma Rantala (Elise-Järvenpää)
Nuorten yksilöt, Team – kilpailu:
Sofia Emelianov (SC Vantaa), Elina Jyrkönen (Elise) ja Amanda Virkkunen (HämVS)
Nuorten edustajat on nimetty kahden karsintakilpailun perusteella. Lopullisen pistetilanteen löydät alla olevasta liitteestä.
LAR tiedottaa 19.4.2016
Lajiasiantuntijaryhmä on vahvistanut 17.4.2016 järjestetyn ensimmäisen EM-karsintakilpailun karsintapisteet. Karsintapisteet löytyvät täältä.
Kansainvälisissä arvokilpailuissa Suomea voi edustaa vain Suomen kansalainen.
LAR tiedottaa 13.4.2016
Lajiasiantuntijaryhmä on kutsunut tuomarit kevään SM – karsintakilpailuun ja SM – loppukilpailuun sekä EM – karsintakilpailuihin seuraavasti:
17.4. NUORTEN YKSILÖIDEN SM-KARSINTAKILPAILU ja EM-karsinta 1
Saila Pitkänen (Brevet II), Natalia Korotkova (SVSE, Brevet III), Alexandra Mavrakis (Elise, Brevet III), Anna Halonen (OVO, Brevet III), Mira Koskinen (Brevet IV), Sanna Järvinen (JyVo, Brevet IV), Iiris Rif (SVSE, Brevet IV), Irina Petukhova (SC Vantaa, I – taso), Iida Ritokoski (Elise, I – taso), Susan Salmela (OVO, I – taso), Johanna Vikkula (OVO, I – taso), Silja Ahonen (SVS, I – taso), Sanna-Maija Ansio (TLS, I – taso), Ulla Huhtala (TLS, I – taso)
7.-8.5. NUORTEN YKSILÖIDEN SM-KILPAILU (4-ottelu ja finaalit) ja EM-karsinta 2
Saila Pitkänen (Brevet II), Natalia Korotkova (SVSE, Brevet III), Alexandra Mavrakis (Elise, Brevet III), Mira Koskinen (Brevet IV), Sanna Järvinen (JyVo, Brevet IV), Iiris Rif (SVSE, Brevet IV), Irina Petukhova (SC Vantaa, I – taso), Minna Karhu (TV, I – taso), Iida Ritokoski (Elise, I – taso), Susan Salmela (OVO, I – taso), Johanna Vikkula (OVO, I – taso), Silja Ahonen (SVS, I – taso), Ulla Huhtala (TLS, I – taso), Svetlana Evchina (Elise, I-taso)
7.-8.5. NAISTEN YKSILÖIDEN SM-KILPAILU (4-ottelu ja finaalit) ja EM-karsinta
Saila Pitkänen (Brevet II), Natalia Korotkova (SVSE, Brevet III), Alexandra Mavrakis (Elise, Brevet III), Mira Koskinen (Brevet IV), Sanna Järvinen (JyVo, Brevet IV), Irina Petukhova (SC Vantaa, I – taso), Minna Karhu (TV, I – taso), Iida Ritokoski (Elise, I – taso), Susan Salmela (OVO, I – taso), Johanna Vikkula (OVO, I – taso), Silja Ahonen (SVS, I – taso), Ulla Huhtala (TLS, I – taso), Svetlana Evchina (Elise, I – taso)
Tuomareiden kutsumisessa on huomioitu normaalin käytännön mukaisesti seuraavat kriteerit:
- tuomarikartoitukseen pyydettyyn päivämäärään mennessä tulleet vastaukset
- tuomarikortin taso (Brevet / Taso I)
- esteettömyys, seurakiintiösääntö, seuraedustusten tasaisuus
Joukkueiden SM-kilpailu ja pre-nuorten joukkuekilpailu
Nuorten ja naisten joukkueiden SM – kilpailu sekä pre-nuorten joukkuekilpailu on myönnetty Espoon Voimistelu- ja Liikuntayhdistys ESVOLILLE. Kilpailupaikka Opinmäen liikuntahalli ja ajankohta 19.11.2016.
EM-kilpailuihin lähetettävien nuorten yksilöiden määrä (ks. Kilpailusäännöt / Arvokilpailuvalintajärjestelmä 2016)
Nuorten EM-kilpailuun lähetetään kolme (3) voimistelijaa kahden karsintakilpailun perusteella.
Jokaisen maan Team suorittaa kilpailussa yhteensä 8 ohjelmaa, joista 6 parasta ohjelmaa lasketaan Team – tulokseen. Suomalaisten suoritettavat välineohjelmat jaetaan 3 – 3 – 2.
1.luokan vapaaohjelman pilotti
1.luokan vapaaohjelman pilottia jatketaan myös Voimistelupäivillä. Ohjelma suoritetaan pareittain samalla matolla ja kahdella tuomaripaneelilla.
UEG-valmentajakoulutus ja leiri Itävallassa 3.-8.7.2016
Valmentajakoulutukseen ja leirille kahden voimistelijan kanssa lähetetään NooraPalmroos Turun Naisvoimistelijoista. Noora on kilpailutyöryhmän jäsen ja aktiivisesti mukana valmennusryhmien rinkileireillä ja avoimilla leireillä sekä omien voimistelijoidensa valmentajana että Voimisteluliiton kouluttajana.
Vuoden 2017 tuomarikoulutukset
Alustavan suunnitelman mukaan vuoden 2017 kansalliset tuomarikoulutukset järjestetään seuraavasti:
- Tasot I ja II viikolla 7
- Taso III viikoilla 10 ja/tai 11
Aikatauluun vaikuttaa Kansainvälisen Voimisteluliiton FIG:n laatima aikataulu, erityisesti Intercontinental tuomarikoulutuksen ajankohta.
HUOM! Vuoden 2017 alusta alkaa uusi Olympiadi, jolloin kaikkien tuomareiden tulee uusia tuomarikortti osallistumalla tuomarikoulutukseen.
LAR tiedottaa 1.2.2016
Tarkennus päätökseen PM-kilpailuihin lähettämisestä
Lähetettävät voimistelijat määräytyvät tulosten perusteella, kuten 9.12. tiedotetusta päätöksestä ilmenee. Selkeyden vuoksi LAR tarkentaa, että kilpailussa ei siis lasketa karsintapisteitä.
LAR tiedottaa 8.1.2016
Suomen edustajat Miss Valentine – kilpailussa Tartossa 11.-14.2.2016
Yksilöiden pre-nuorten sarjan edustajat on nimetty määräpäivään mennessä tulleiden hakemusten perusteella, ilmoitettuja kriteereitä ja kilpailukutsua noudattaen (2 voimistelijaa / maa). Kilpailuun lähetetään Jenny Närjä / SC Vantaa ja Emilia Helin / Elise – Järvenpää.
Mikäli vuonna 2017 järjestettävässä Miss Valentine – kilpailuissa kilpaillaan muissa, kuin nuorten ja naisten sarjoissa, tapahtuu valinta kilpailuihin suunnilleen samoilla kriteereillä kuin edellisinä vuosina. Vuoden 2016 kilpailut, joiden tulokset ainakin huomioidaan valinnassa, ovat Voimisteluliiton viralliset yksilöiden ikäkausikilpailut, jotka järjestetään Hämeenlinnassa 6.2.2016. Lajiasiantuntijaryhmä tarkentaa kriteerejä vuoden 2016 aikana huomioiden kilpailussa mukana olevat ikäsarjat, jotka vaihtuvat vuosittain.
Miss Valentinessa nuorten joukkuekilpailuun osallistuvat Elise ja Jyväskylän Voimistelijat. Nuorten ja naisten yksilökilpailussa Suomea edustavat voimassa olevien ranking-listojen perusteella Sofia Emelianov, SC Vantaa ja Erika Lappalainen, SVS Vantaa nuorissa sekä Ekaterina Volkova (Elise) ja Jouki Tikkanen (ReRa). Naisten joukkuekilpailussa kilpailee Suomen naisten maajoukkue.
Vuoden 2015 tiedotteet
LAR tiedottaa 9.12.2015
Luokkakilpailun ohjelmien lyhentäminen
(1. ja 2.luokan vapaat sekä 2.luokan väline)
Muutokset 1.luokkaan keväälle 2016
- 1.luokan vapaaohjelman pituudeksi on lyhennetty n.1.15min. Lopetus tapahtuu viimeisen pyörivän liikkeen ja polville nousevan aallon jälkeen omavalintaiseen loppuasentoon. Lisäksi keväällä 2016 pilotoidaan ohjelman suorittamista pareittain samalla matolla ja kahdella tuomaripaneelilla. Päivitetty D – lomake ja tarkemmat ohjeet löytyvät nettisivuilta Kilpailut / Materiaalit. Lyhennetty musiikki VOIMISTELUWIKISTÄ.
Muutokset 2.luokkaan vuodelle 2016
- 2.luokan vapaaohjelma on lyhennetty n.1.20min kohdasta. Ohjelman suorittaminen lopetetaan viimeisen tasapainon jälkeen omavalintaiseen loppuasentoon. Viimeinen tanssisarja jätetään pois. Päivitetty D – lomake löytyy nettisivuilta Kilpailut / Materiaalit. Lyhennetty musiikki VOIMISTELUWIKISTÄ.
- 2.luokan välineohjelman musiikin pituus on jatkossa 1.05 – 1.20min (HUOM! Maksimipituuden on oltava 1.20min, minimipituudessa valinnanvaraa).
Muutokset yksilöiden ikäkausikilpailujen nuorimpien ikäsarjaan
- 8 – 10v. sarja jaetaan vuodelle 2016 niin, että jokainen ikäluokka kilpailee erikseen eli sarjat seuraavasti:
- eli vuonna 2008 syntyneet
- eli vuonna 2007 syntyneet
- eli vuonna 2006 syntyneet
Säilytetään samat säännöt ja välineet kuin 2013 – 2016 Kilpailuohjeissa 8-10v. sarjassa, mutta jokainen ikäryhmä kilpailee ja palkitaan erikseen.
PM-kilpailuun 11. – 13.3.2016 lähetettävien yksilöiden määrä
Lajiasiantuntijaryhmän päätöksellä PM-kilpailuihin Tanskaan lähetetään 4 – 5 yksilöä nuorten ja naisten sarjaan 7.2.2016 pidettävän karsintakilpailun tulosten perusteella. PM – karsinnassa sijoille 1.–3. sijoittuneet voimistelijat suorittavat jokainen 4 – ottelun. Sijoille 4. – 5.sijoittuneet voimistelijat suorittavat kumpikin 2 ohjelmaa ja ovat näin mukana Team kilpailussa. Mikäli sijalle 5. sijoittunut voimistelija ei ota PM – paikkaa vastaan, suorittaa myös neljänneksi sijoittunut voimistelija 4 – ottelun. Joukkueita sekä duoja/trioja lähetetään PM – sääntöjen mukaisesti (joukkueet 2 / maa / sarja, nuorten duo/trio 1/maa ja naisten duo/trio 1/maa).
HUOM! Joukkueiden ikärajat PM – kilpailuissa ovat seuraavat:
- Nuoret: vuosina 2004 – 2001 (enintään 2 voimistelijaa voi olla syntynyt vuonna 2000), välineenä keilat
- Naiset: vuonna 2000 ja aikaisemmin syntyneet (enintään 2 voimistelijaa voi olla syntynyt vuonna 2001)
Kilpailu on omakustanteinen. Mikäli sääntöihin tulee muutos (kutsua ei vielä ole julkaistu), on LAR:lla oikeus tarkistaa päätöstä.
World Cup Espoo -kilpailun ulkopuolisten paikkojen jakaminen
Espoon World Cupin kilpailupaikat (2 paikkaa) menevät Kilpailusääntöjen mukaisesti Ekaterina Volkovalle ja Jouki Tikkaselle sekä naisten joukkuemaajoukkueelle. Lisäksi Suomella on järjestäjämaana oikeus laittaa kilpailun ulkopuolisille paikoille neljä voimistelijaa. Lajiasiantuntijaryhmän päätöksellä paikat jaetaan seuraavasti:
1. paikka Inessa Rif, SVSE, yksilömaajoukkueen jäsen
2. paikka Siiri Joronen, Elise, SM 2015 sijalla 5. (ranking seuraava)
3. ja 4. paikka vuoden 2016 alussa naisten sarjaan siirtyville Rebecca Gergalolle, Elise ja Alesia Kolomaiselle, SC Vantaa. Perusteluina, hyvä kansainvälinen menestys mm. vuoden 2014 EM – kilpailussa ja nuorten SM – 2015 kilpailujen menestys ja tulokset. Koska kyse on kilpailun ulkopuolisista paikoista, ei erillisen karsintakilpailun järjestämiselle ole tarvetta. Voimistelijoille halutaan myös taata valmistautumisrauha ja aikaa harjoitella. Nimet kilpailuun on ilmoitettava FIG:lle jo 23.1. mennessä. Mikäli joku nimetyistä voimistelijoista ei käytä paikkaa, menee paikka naisten SM 2015 rankingin perusteella Helena Hirvoselle, SVS Espoo.
Vuoden 2016 kilpailujen järjestämisoikeus
Asiantuntijaryhmän päätöksellä vuoden 2016 kilpailut on myönnetty järjestettäväksi liitteen mukaisesti.
Koko vuoden 2016 kilpailukalenteri täällä.
HUOM! Nuorten ja naisten joukkueiden SM – kilpailut ja pre – nuorten joukkuekilpailu 19. – 20.11. on edelleen avoimessa haussa. Tiedustelut lajipäälliköltä.
Syksyn 2015 Luokkanostot
Lajiasiantuntijaryhmä on vahvistanut syksyn 2015 Luokkanostot.
Tarkennukset Miniringin ja N-ryhmän valintakriteereihin
1) Jokaisen seuran tulee rinkivalintojen vahvistuttua nimetä yksi valmentaja, joka osallistuu voimistelijoiden kanssa leireille. Seura voi vaihtaa valmentajaa vuoden aikana, mutta suositus on, että sama valmentaja osallistuu useammalle leirille.
2) N-ryhmään ja sen varasijalle voi tulla valituksi vain, jos päälaji on rytminen voimistelu.
Miniringin keskiryhmään (2004 – 2005 syntyneet) voi tulla valituksi, jos päälaji on rytminen voimistelu. Mikäli päälaji on jokin muu laji, voi voimistelija tulla valituksi varasijalle (ei siis varsinaiseen ryhmään).
Nuorimpien Minirinkiin (2006 – 2008 syntyneet) voi tulla valituksi, vaikka päälaji toistaiseksi olisi joku muu kuin RV.
Ilmoittautuminen Minirinkien ja N-ryhmän tammikuun valintaleireille aukeaa 15. tai 16.12.2015 Voimisteluliiton nettisivuilla.
LAR tiedottaa 3.12.2015
Asiantuntijaryhmän päätöksellä haku Miss Valentine – kilpailun pre-nuorten yksilökilpailuun (2004 – 2005 syntyneet) on auki.
Valmentajia, jotka ovat kiinnostuneita lähettämään yksilövoimistelijoita kilpailuun, pyydetään lähettämään vapaamuotoinen hakemus lajipäällikölle 10.12.2015 mennessä sähköpostiin emma.kurki@voimistelu.fi. Myöhästyneitä tai puutteellisia hakemuksia ei huomioida.
Hakemuksesta tulee löytyä seuraavat tiedot:
Voimistelijan nimi
Voimistelijan syntymävuosi
Perustelut
Valmentajan nimi ja yhteystiedot
Mikäli kiinnostuneita voimistelijoita on enemmän kuin maa saa kilpailuun lähettää, ovat kriteerit valinnalle kuuluminen Minirinkiin ja leireille osallistuminen sekä asiantuntija-arvio ja Voimisteluliiton virallisten ikäkausikilpailujen tulokset (yksilöiden kevään 2015 ikäkausikilpailut).
Ennen hakemuksen lähettämistä jokaisen valmentajan tulee lukea KILPAILUKUTSU.
Valmentajan tulee myös tiedottaa perhettä kaikista kilpailuun liittyvistä asioista (mm. aikataulusta, maksuista yms.). Matka on omakustanteinen ja pre-nuorilla tulee olla mukana oma valmentaja (tai sovittuna valmentaja, joka voimistelijasta huolehtii). Tuomarin kulut jaetaan voimistelijoiden kesken. Hakemusten perusteella pre – nuorten kilpailuun valitaan ja ilmoitetaan 1-2 voimistelijaa Voimisteluliiton kautta.
Nuorten joukkuekilpailuun (10 keilaa) lähetetään 1 – 2 joukkuetta 21.11.2015 pre-nuorten kilpailun tulosten perusteella. Nuorten joukkueen voimistelijat voivat olla 2001-2004 syntyneitä. Nuorten ja naisten yksilöiden sarjoihin lähetetään voimistelijat voimassa olevien ranking-listojen mukaisesti. Lajipäällikkö on yhteydessä valmentajiin.
LAR tiedottaa 19.11.2015
Lajiasiantuntija on kutsunut tuomarit nuorten yksilöiden ja naisten joukkueiden SM-kilpailuun ja pre-nuorten joukkuekilpailuun seuraavasti
21.-22.11. NUORTEN YKSILÖIDEN SM-KILPAILU (4-ottelu ja finaalit)
4-ottelu (1 paneeli, 8 tuomaria)
Saila Pitkänen (Elise-V), Alexandra Mavrakis (Elise), Mira Koskinen, Iiris Rif (SVSE), Minna Karhu (TV), Susan Salmela (OVO), Silja Ahonen (SVS), Iida Ritokoski (Elise) / Svetlana Evchina (Elise) – toinen arvostelee naru/vanne – kierroksen ja toinen pallo/keilat – kierroksen.
Finaalit (1 paneeli / 8 tuomaria)
Alexandra Mavrakis (Elise), Mira Koskinen, Iiris Rif (SVSE), Minna Karhu (TV), Susan Salmela (OVO), Silja Ahonen (SVS), Iida Ritokoski (Elise), Svetlana Evchina (Elise)
21.11. PRE – NUORTEN JOUKKUEKILPAILU SEKÄ NAISTEN JOUKKUEIDEN SM-KILPAILU (1 paneeli, 9 tuomaria)
Saila Pitkänen (Elise-V), Alexandra Mavrakis (Elise), Mira Koskinen, Iiris Rif (SVSE), Irina Yushina (SC Vantaa), Iida Ritokoski (Elise), Susan Salmela (OVO), Silja Ahonen (SVS), Minna Karhu (TV)
Tuomareiden kutsumisessa on huomioitu seuraava asiat:
- tuomarikartoitukseen pyydettyyn päivämäärään mennessä tulleet vastaukset
- tuomarikortin taso (Brevet / SM)
- esteettömät tuomarit ja seurakiintiösääntö sekä seuraedustusten tasaisuus
- muutokset ja peruutukset kartoituksen jälkeen
LAR tiedottaa 23.10.2015
Asiantuntijaryhmän päätöksellä vuoden 2016 kilpailut on myönnetty järjestettäväksi liitteen mukaisesti. Osa kilpailuista on uudelleen avoimessa haussa.
Kilpailut on jaettu ilmoitettujen kriteerien mukaisesti:
- ensisijaisesti mahdollista kilpailupäivämäärää hakenut seura
- järjestysvuorossa muita edellä oleva seura
- kilpailupaikan soveltuvuus/olosuhde (erityisesti arvokilpailukarsinnat, SM-kilpailut ja joukkuekilpailut) asiantuntijaryhmän arvio (mm. laatu, jolla seura on aiemmin järjestänyt kilpailuja, järjestettyjen kilpailujen taso, esim. onko seura järjestänyt aiemmin SM-kilpailuja, muiden kilpailujen järjestämishistoria esim. onko kilpailuja hakenut seura saanut järjestettäväkseen usein ”pienemmät” kilpailut, kuten ikäkausikilpailut)
- viimeiseen hakupäivään mennessä tulleet hakemukset.
Tasaisessa tilanteessa lajiasiantuntijaryhmä on priorisoinut kriteeriä ”kilpailupaikan soveltuvuus/olosuhde” (erityisesti hallin korkeus) niiden kilpailujen osalta, joissa mukana ovat luokat JM ja M ja jotka ovat valmistavia kilpailuja nuorten yksilöiden EM – kilpailuun ja nuorten ja naisten SM – kilpailuun.
Seuroja, joille on myönnetty kilpailut järjestettäväksi, pyydetään vahvistamaan kilpailun järjestäminen lajipäällikölle 29.10.2015 mennessä. Mikäli seura luopuu järjestämisoikeudesta, siirtyy kilpailu seuraavana vuorossa olevalle seuralle.
Kilpailut, joita ei ole haettu järjestettäväksi, ovat uudelleen haussa 8.11.2015 asti. Seuroja pyydetään jättämään hakemus Kisapalveluun ja lisäksi ilmoittamaan lajipäällikölle sähköpostitse, että hakemus on jätetty.
Kilpailut jaetaan ilmoitettujen kriteerien perusteella, tasaisessa tilanteessa olosuhdetta painottaen. Lajiasiantuntijaryhmä pyytää seuroja huomioimaan, että mikäli SM – kilpailuja tai karsintakilpailuja ei haeta halliin, jossa korkeus vastaa nykyistä FIG – suositusta (10 – 14 m), voidaan kilpailu myöntää myös matalampaan halliin (minimi 8-8,5m). Kilpailujen yhteydessä on mahdollista järjestää myös esimerkiksi Stara – tapahtuma.
Vuoden 2017 kilpailut tulevat avoimeen hakuun elokuussa 2016. Lajiasiantuntijaryhmä tarkistaa ja tarkentaa kriteereitä kevään 2016 aikana.
LAR tiedottaa 13.10.2015
D-LOMAKKEIDEN MYÖHÄSTYMINEN / KORJAAMINEN SM-karsintakilpailussa ja SM-loppukilpailussa 2015
Lajiasiantuntijaryhmän päätöksellä D-lomakkeita ei oteta vastaan myöhässä. Jos lomakkeiden toimitus myöhästyy tai lomakkeita ei toimiteta, saa voimistelija esittää ohjelmansa, mutta ohjelmista arvostellaan vain suorituksen osa-alue (E). Mikäli valmentajan täytyy korjata D-lomakkeita SM – loppukilpailussa 4-ottelun jälkeen finaalia varten, tulee korjaus tehdä kisapaikalla lauantaina viimeistään 1,5h kuluessa rytmisen voimistelun 4-ottelun päättymisestä. D-lomakkeiden korjaus / vaihto ei ole mahdollista sunnuntaina.
LAR tiedottaa 25.8.2015
Voimisteluliiton valmennuksen asiantuntijaryhmä (VAR) on hyväksynyt rytmisen voimistelun vaintajärjestelmän vuoden 2016 arvokilpailuihin.
Voimistelijat Rion olympialaisiin/Test Event – kilpailuun sekä Euroopan mestaruuskilpailuihin valitaan hyväksytyn valintajärjestelmän mukaisesti.
Virallinen olympiakarsintajärjestelmä:
LAR tiedottaa 13.8.2015
Vuoden 2016 kilpailut avoimeen hakuun
Lajiasiantuntijaryhmän päätöksellä liitteen Voimisteluliiton alaiset kilpailut ovat avoimessa haussa. Kilpailut haetaan Kisapalvelun www.kisapalvelu.fi ja hakuaikaa on 11.9.2015 asti.
Kilpailut jaetaan seuraavien kriteerien mukaan:
- mahdollista kilpailupäivämäärää hakenut seura
- järjestysvuorossa muita edellä oleva seura
- kilpailupaikan soveltuvuus/olosuhde (erityisesti arvokilpailukarsinnat, SM – kilpailut ja joukkuekilpailut)
- asiantuntijaryhmän arvio (mm. laatu, jolla seura on aiemmin järjestänyt kilpailuja, järjestettyjen kilpailujen taso, esim. onko seura järjestänyt aiemmin SM – kilpailuja, muiden kilpailujen järjestämishistoria esim. onko kilpailuja hakenut seura saanut järjestettäväkseen usein ”pienemmät” kilpailut, kuten ikäkausikilpailut).
- määräaikaan mennessä tulleet hakemukset
Kisapalvelun kautta tulee hakea kilpailut, joita seura toivoo järjestettäväkseen. Hakemuksissa tulee kuvailla kilpailupaikan soveltuvuus kyseiseen kilpailuun (katon korkeus, harjoitustilojen koko yms.) ja nimetä seuran yhteyshenkilö sekä tuomarivastaava.
Mikäli seura hakee järjestettäväkseen useampaa kilpailua, tulee hakemuksissa priorisoida, mitä kilpailu haetaan ensisijaisesti, mitä toissijaisesti jne. Mikäli samalle kilpailulle on merkitty kaksi vaihtoehtoista päivää tai kaksi vaihtoehtoista viikonloppua, voi seura valita niistä sopivimman salivuoroista riippuen.
Seuroilla on mahdollisuus järjestää karsintakilpailujen yhteyteen (ja aikataulun salliessa myös muiden kilpailujen yhteyteen) esim. Stara – tapahtumia, mutta ne eivät saa vaikuttaa pääkilpailun aikatauluun. Luokkakilpailujen yhteydessä järjestettävien Stara – tapahtumien kriteereitä on tarkennettu ja kilpailujen järjestäjien tulee ottaa tarkennukset huomioon.
Lisätietoja lajipäälliköltä emma.kurki(a)voimistelu.fi
Kisapalvelua koskevissa kysymyksissä auttaa seura.tuki(a)menacon.fi
Tuomari- ja arvisääntö syksylle 2015
Tuomari- ja arvisääntö on päivitetty syksylle 2015 kentältä tullut palaute huomioiden. Syksyn kokemusten perusteella LAR määrittelee tuomari- ja arvisäännön vuodelle 2016.
LAR tiedottaa 12.8.2015
LAR tiedottaa 29.7.2015
Asiantuntijaryhmä on vahvistanut naisten toisen MM – karsintakilpailun karsintapisteet sekä lopullisen karsintapistetilanteen.
MM – karsintapisteet 28.7.2015 (Karsinta II):
- Ekaterina Volkova (Elise) 43 karsintapistettä
- (Vanne 9, pallo 9, keilat 9, nauha 7, ottelu 9)
- Jouki Tikkanen (ReRa) 37 karsintapistettä
- (Vanne 7, pallo 7, keilat 7, nauha 9, ottelu 7)
- Inessa Rif (SVSE) 28 karsintapistettä
- (Vanne 6, pallo 5, keilat 6, nauha 5, ottelu 6)
- Siiri Joronen (Elise) 27 karsintapistettä
- (Vanne 5, pallo 6, keilat 5, nauha 6, ottelu 5)
Lopullinen MM – karsintapistetilanne kahden karsintakilpailun jälkeen:
- Ekaterina Volkova 84
- Jouki Tikkanen 76
- Inessa Rif 50
- Siiri Joronen 48
Lisäksi naisten maajoukkue antoi kilpailunäytöt molemmilla ohjelmilla.
Yksilöiden MM-kilpailuun lähetetään 3 voimistelijaa maajoukkueen arvokilpailuvalintajärjestelmän mukaisesti. Vuoden 2015 MM – kilpailussa jokaisen maan Team suorittaa yhteensä 10 ohjelmaa (vanne ja pallo 2 ohjelmaa kullakin välineellä, keilat ja nauha 3 ohjelmaa kullakin välineellä). Suoritettavat ohjelmat jaetaan voimistelijoiden kesken siten, että 1.sijoittunut voimistelija suorittaa 4 ohjelmaa, 2.sijoittunut 4 ohjelmaa ja kolmanneksi sijoittunut 2 ohjelmaa, keilat ja nauhan (4+4+2=10).
Naisten maajoukkue kilpailee MM-kilpailuissa kahdella ohjelmalla (nauhat ja vanne/keilat).
Suomen tuomariksi MM-kilpailuihin on nimetty Saila Pitkänen.
LAR tiedottaa 10.6.2015
Miten rytmisen voimistelun kilpailujärjestelmää voisi kehittää?
Vastaa lajiasiantuntijaryhmän ja kilpailutyöryhmän tekemään kyselyyn 31.7.2015 mennessä, kerro ideoitasi ja vaikuta.
LAR tiedottaa 4.6.2015
Naisten maajoukkueet
Lajiasiantuntijaryhmä on nimennyt naisten yksilömaajoukkueeseen kaudelle 2015 – 2016 SM – kilpailun neliottelun (9.5.2015) perusteella kolme (3) voimistelijaa: Ekaterina Volkova (Elise), Jouki Tikkanen (ReRa) ja Inessa Rif (SVSE). Nimeämisen kriteerit löytyvät Kilpailusäännöistä ja Arvokilpailuvalintajärjestelmät 2015 – liitteestä https://voimistelu.fi/fi/Kilpavoimistelu/Rytminen-voimistelu/Kilpailu/S%C3%A4%C3%A4nn%C3%B6t
Naisten joukkuemaajoukkueen kokoonpano Riikka Kangas (Elise), Sonja Kokkonen (Elise), Heleri Kolkkanen (Elise), Elina Koprinen (Elise), Kristina Lapina (Elise), Iina Linna (Elise) ja Aino Purje (Elise) on täydentynyt SM – kilpailun neliottelun pronssimitalistilla Kati Rantsilla (Elise – Järvenpää). Näin naisten joukkueeseen kuuluu kahdeksan (8) voimistelijaa.
LAR tiedottaa 15.5.2015
Uusi tuomarikoulutus rytmiseen voimisteluun tasolle III
”Starttikurssi 2, osa-alue E (pilottikoulutus)”
Syksyllä 2015 pilotoidaan uutta tuomarikoulutusta ”Starttikurssi 2 – tuomarikoulutusta”, jossa keskitytään suorituksen osa-alueen (E eli execution) arviointiin. Koulutukseen voivat osallistua nykyiset III – tason tuomarit ja syksyllä 2015 Starttikurssi 1 – koulutuksen käyvät tuomarit. Koulutuksen käyneet ja kokeen hyväksytysti suorittaneet voivat arvioida luokkakilpailuissa kaikkien yksilöluokkien vapaaohjelmien suoritusta eli osa-aluetta E, kuten myös osa-aluetta D (Starttikurssi 1 – sisältöjen mukaisesti). Tuomarin tulee olla vähintään 15 – vuotias.
HUOM! Nykyiset III – tason tuomarit tai syksyllä Starttikurssi 1 – koulutukseen osallistuvat tuomarit, voivat siis syksyllä 2015 osallistua joko suoraan II – tason koulutukseen (2.-4.10.2015) tai Starttikurssi 2 – pilottikoulutukseen (15.11.2015).
Koulutukseen voi ilmoittautua tämän linkin kautta:
https://www.jasentieto.fi/public/PublicTraining.aspx?sid=263&id=1554
Välinekilpailujen tulosten julkaiseminen
Välinekilpailussa pisteet julkaistaan tuloksissa yhteispisteinä kaikissa ikäsarjoissa.
LAR tiedottaa 11.5.2015
Lajiasiantuntijaryhmä on vahvistanut ensimmäisen MM – karsintakilpailun (SM-kilpailun 4-ottelu 9.5.2015) karsintapisteet
- Ekaterina Volkova (Elise) 41 karsintapistettä (vanne 7, pallo 9, keilat 7, nauha 9, neliottelu 9)
- Jouki Tikkanen (ReRa) 39 karsintapistettä (vanne 9, pallo 7, keilat 9, nauha 7, neliottelu 7)
- Kati Rantsi (Elise-J) 26 karsintapistettä (vanne 2, pallo 6, keilat 6, nauha 6, neliottelu 6)
- Inessa Rif (SVSE) 22 karsintapistettä (vanne 6, pallo 2, keilat 4, nauha 5, neliottelu 5)
- Siiri Joronen (Elise) 21 karsintapistettä (vanne 5, pallo 3, keilat 5, nauha 4, neliottelu 4)
- Helena Hirvonen (SVSE) 16 karsintapistettä (vanne 4, pallo 5, keilat 1, nauha 3, neliottelu 3)
- Emma Rantala (Elise-J) 12 karsintapistettä (vanne 3, pallo 4, keilat 2, nauha 1, neliottelu 2)
- Nadja Ridal (SVSV) 8 karsintapistettä (vanne 1, pallo 1, keilat 3, nauha 2, neliottelu 1)
Toinen MM – karsintakilpailu järjestetään viikolla 31.
LAR tiedottaa 10.5.2015
Voimisteluliiton viime syksyn 2014 syyskokouksessa hyväksyttiin uudet liiton kilpailu- ja kurinpitosäännöt, joiden mukaan kaikki tuomaripisteet ovat julkisia kotimaisissa arvokilpailuissa. Rytmisessä voimistelussa tämä tarkoittaa SM – karsintakilpailuja ja SM – loppukilpailuja sekä EM ja MM – karsintakilpailuja (nuoret ja naiset). Tuomarikohtaiset pisteet julkaistaan jatkossa kilpailujen jälkeen Kisapalvelussa.
Jokaisen tuomarin suositellaan tutustuvan uusiin kilpailu- ja kurinpitosääntöihin ja erityisesti kohtaan 5. tuomaritoiminta
Säännöt löytyvät nettisivuilta www.voimistelu.fi linkistä:
https://voimistelu.fi/LinkClick.aspx?fileticket=-wwCfYRr1x0%3d&portalid=0
Muut Voimisteluliiton alaiset kilpailut:
Luokka- ja ikäkausikilpailuissa sekä Välinekilpailuissa noudatetaan pisteiden/kategorioiden julkaisemisessa kilpailuohjeita. Kilpailun jälkeen tuomareilla on mahdollisuus saada itselleen eritellyt D ja E – pisteet niistä luokista/sarjoista, joissa tuloksissa näytetään kilpailuohjeiden mukaisesti vain yhteispisteet. Näin tuomareilla on mahdollisuus kehittää omaa osaamistaan. Eriteltyjä pisteitä voi pyytää lajipäälliköltä ja ne on tarkoitettu vain tuomarin omaan käyttöön.
Rytmisen voimistelun tuomarityöryhmä tekee pisteanalyysiä SM-kilpailujen ja arvokilpailukarsintojen pöytäkirjoista sekä mahdollisista muista kilpailuista.
LAR tiedottaa 7.5.2015
MM-kilpailun 2015 suoritusjärjestys
MM-kisoissa 2015 Suomen Teamin voimistelijoiden keskinäinen suoritusjärjestys muodostetaan toisen MM – karsintakilpailun jälkeen. Lähetettävien voimistelijoiden valmentajat, MM – kilpailuun lähtevä tuomari ja lajipäällikkö tekevät maan edun mukaisen ehdotuksen suoritusjärjestyksestä välineittäin asiantuntijaryhmälle heti toisen karsintakilpailun jälkeen.
Suomi lähettää naisten yksilöiden kilpailuun kolme (3) voimistelijaa kahden karsintakilpailun perusteella eli koko tiimin. Team kilpailussa (yhteensä 10 ohjelmaa / team) kaksi parasta voimistelijaa suorittavat 4 – ottelun ja kolmas voimistelija kaksi ohjelmaa (keilat ja nauhan).
LAR tiedottaa 13.3.2015
D-lomakkeiden myöhästyminen / korjaaminen SM-kilpailuissa 9.-10.5.2015
Lajiasiantuntijaryhmän päätöksellä D-lomakkeita ei oteta vastaan myöhässä. Jos lomakkeiden toimitus myöhästyy tai lomakkeita ei toimiteta, saa voimistelija esittää ohjelmansa, mutta ohjelmista arvostellaan vain suorituksen osa-alue (E). Mikäli valmentajan täytyy korjata D-lomakkeita 4-ottelun jälkeen finaalia varten, tulee korjaus tehdä kisapaikalla lauantaina klo 17.00 mennessä (tai kilpailuaikataulun viivästyessä viimeistään 2h kuluessa rytmisen voimistelun 4-ottelun päättymisestä). D-lomakkeiden korjaus / vaihto ei ole mahdollista sunnuntaina.
SM – kilpailujen nettisivut: https://www.sm2015.fi/
Lajiasiantuntijaryhmä on nimennyt alatyöryhmät seuraavasti:
Tuomarityöryhmä: PJ Alexandra Mavrakis (Elise, Brevet III), Saila Pitkänen (Elise-V, Brevet II), Emma Kurki (Lajipäällikkö, Brevet III), Susan Salmela (OVO, I-taso).
”Tuomarityöryhmä valmistelee kaikkien lajien yhteistä tuomaritoiminnan ohjesääntöä, joka sisältää mm. tuomareiden eettiset ohjeet. Tuomaritoiminnan ohjesäännön on tavoite valmistua ennen kesää. Tuomarityöryhmä tekee kartoituksen ja esitykset SM- karsintojen ja SM – kilpailujen sekä arvokilpailukarsintojen tuomareista sekä arvokilpailujen tuomareista. Työryhmä valmistelee myös tuomarikoulutuksia, tekee analyysia puolivuosittain kilpailujen tuomaritoiminnasta (pöytäkirjojen ja palautteiden pohjalta) sekä tekee kartoituksen WC – ja GP – kilpailuihin lähtevistä voimistelijoista ja valmentajista. Yhteistyössä kilpailutyöryhmän kanssa valmistetaan kansallinen kilpailukalenteri vuosittain.”
Kilpailutyöryhmä: PJ Suvi Niemi (Flex), Minna Karhu (TV), Noora Palmroos (TNV, kilpa) ja Maiju Korpela (TNV, harraste), Vivia Palviainen (Elise – Järvenpää)
”Työryhmä kehittää kilpailujärjestelmää ja vastaa kilpailuohjeiden sekä -sääntöjen päivittämisestä vastaamaan voimassaolevia kansainvälisiä ja kotimaisia sääntöjä (tekee näistä esityksen LAR:lle). Tehtäviin kuuluvat myös: kansallisen kilpailukalenterin laadinta (KV – kalenteri huomioiden, yhdessä tuomarityöryhmän kanssa), esitykset luokkanousijoista puolivuosittain, esitys Voimisteluliiton alaisten kilpailujen järjestämisoikeuden myöntämisestä seuroille ja SM- rankingin laatiminen tulosten perusteella.”
Valmennuksen ja osaamisen kehittämisen (koulutuksen) työryhmä: Valmennuksen PJ Sanna Järvinen (JyVo) ja osaamisen kehittämisen PJ Anne Niemenkari-Kilpi (OVO), Iida Ritokoski (Elise), Iiris Rif (SVS – seurat), Tatjana Golovina NOV, Emma Kurki (Lajipäällikkö)
”Valmennuksen ja osaamisen kehittämisen työryhmä toimivat jatkossa yhdessä, tavoitteena Voimisteluliiton rytmisen voimistelun valmennusjärjestelmän kehittäminen ja valmentajakoulutuksen & mentoroinnin yhdistäminen tiiviimmäksi osaksi valmennusleiritoimintaa. Työryhmä valmistelee avoimien leirien, Miniringin ja N-ryhmien leirien sisällöt yhdessä nuorten olympiavalmentajan ja lajipäällikön kanssa, konsultoiden tarvittaessa maajoukkuevalmentajia ja muita valmennuksen ammattilaisia. Työryhmä ideoi myös mahdollisia muita valmentajakoulutuksia ja ideapäiviä ja osallistuu I – tason koulutuskokonaisuuden päivittämiseen”
Lajiasiantuntijaryhmä nimesi alatyöryhmiin kaikki kiinnostuneet, hakemuksen lähettäneet toimijat. Hakemuksia tuli ilahduttavan paljon ja on hienoa saada toimintaan mukaan lisää aktiivisia laji-ihmisiä. Alatyöryhmät kokoontuvat n. 2-4 kertaa vuodessa ja voivat myös toimia sähköpostitse. Alatyöryhmät ideoivat ja kehittävät rytmisen voimistelun toimintaa ja tekevät ehdotuksia LAR:lle, joka tekee päätökset. Jokaisen alatyöryhmän PJ kutsuu oman ryhmänsä koolle ensimmäiseen tapaamiseen kevään aikana. Tervetuloa mukaan toimintaan!
Lajiasiantuntijaryhmän sivut: https://voimistelu.fi/fi/Kilpavoimistelu/Rytminen-voimistelu/Lajiasiantuntijaryhm%C3%A4:
Toimintaohjesääntö: https://voimistelu.fi/fi/Liitto/S%C3%A4%C3%A4nn%C3%B6t
LAR tiedottaa 5.3.2015
Lajiasiantuntijaryhmä on kutsunut tuomarit kevään karsintakilpailuihin ja SM-kilpailuun seuraavasti:
EM-karsintakilpailu 1, 14.3.2015 Kamppi (Yksi paneeli, jossa 8 tuomaria)
- Saila Pitkänen (Elise-V), Natalia Korotkova (SVSE), Mira Koskinen (-), Minna Karhu (TV), Svetlana Evchina (Elise), Silja Ahonen (SVS), Iida Ritokoski (Elise), Irina Petukhova (SVS Vantaa)
EM-karsintakilpailu 2, 20.3.2015 Kisakallio (Yksi paneeli, jossa 8 tuomaria)
- Saila Pitkänen (Elise-V), Natalia Korotkova (SVSE), Minna Karhu (TV), Susan Salmela (OVO), Svetlana Evchina (Elise), Silja Ahonen (SVS), Irina Petukhova (SVSV), Iida Ritokoski (Elise)
SM-karsintakilpailu 12.4.2015 Tapiola (Yksi paneeli, jossa 9 tuomaria)
- Natalia Korotkova (SVSE), Alexandra Mavrakis (Elise), Sanna Järvinen (JyVo), Minna Karhu (TV), Anna Hassinen (OVO), Svetlana Evchina (Elise), Silja Ahonen (SVS), Irina Petukhova (SVSV), Mira Koskinen (-)
SM-kilpailut 8.-10.5.2015, Tapiola
NAISTEN YKSILÖT (4D + 4D ja yhteinen E paneeli, jossa 4 tuomaria)
- Saila Pitkänen (Elise-V), Anna Halonen (OVO), Natalia Korotkova (SVSE), Alexandra Mavrakis (Elise), Sanna Järvinen (JyVo), Mira Koskinen (-), Minna Karhu (TV), Silja Ahonen (SVS), Anna Hassinen (OVO), Svetlana Evchina (Elise), Iida Ritokoski (Elise), Irina Petukhova (SVSV)
NUORTEN JOUKKUEET (Yksi paneeli, jossa 9 tuomaria)
- Saila Pitkänen (Elise-V), Anna Halonen (OVO), Natalia Korotkova (SVSE), Alexandra Mavrakis (Elise), Sanna Järvinen (JyVo), Mira Koskinen, Iiris Rif (SVSE), Anna Hassinen (OVO), Minna Karhu (TV)
Tuomareiden kutsumisessa on huomioitu seuraava asiat:
- tuomarikartoitukseen pyydettyyn päivämäärään mennessä tulleet vastaukset
- tuomarikortin taso (Brevet / SM)
- esteettömät tuomarit ja seurakiintiösääntö sekä seuraedustusten tasaisuus
Mikäli poisjääntejä tulee, asiantuntijaryhmä tekee tarvittavat muutokset / kutsuu täydentävät tuomarit yllä olevien kriteereiden mukaan.