Valmennusjärjestelmä

Rytmisen voimistelun liittojohtoinen valmennusjärjestelmä jakautuu avoimiin leireihin ja valmennusrinkeihin. Avoimia leirejä järjestetään pääsääntöisesti viisi kertaa vuodessa kaikille ikäryhmille noin 7 - vuotiaista alkaen. Valmennusrinkeihin kuuluvat naisten maajoukkue, nuorten maajoukkue ja N-ryhmä sekä Minirinki.

Nuorten valmennusryhmän (N-ryhmä) ja Miniringin toiminnasta vastaavat nuorten olympiavalmentaja Iida Ritokoski ja lajipäällikkö yhdessä Voimisteluliiton palkkatukea saavien valmentajien ja NOV - valmentajien kanssa.

Nuorten maajoukkue on seurojen ja Voimisteluliiton yhdessä sopiman toimintatavan mukaan muodostettava seurayhteistyöjoukkue tai liittojohtoinen joukkue. Tavoitteena on, että jatkossa joukkueiden EM - ja MM- kilpailuissa Suomea edustava nuorten maajoukkue toimii pysyvästi liittojohtoisesti, kuten vuosina 2014 - 2015 tai sitä ennen seurojen ja Voimisteluliiton yhteistyöllä. 2020 - 2021 nuorten maajoukkuetoiminta on liittojohtoista ja siitä vastaa nuorten olympiavalmentaja (NOV) Iida Ritokoski, Toimintaperiaatteet ja vuosikellot MATERIAALEISSA.

Naisten maajoukkueen (joukkue) vastuuvalmentajana toimii Laura Ahonen. Polku naisten maajoukkueeseen kulkee haastajaryhmän kautta. Haastajaryhmän haku on auki vuosittain. Haastajaryhmään nimetyillä voimistelijoilla on joukkueharjoittelun lisäksi henkilökohtainen harjoitus- ja kilpailusuunnitelma, joka sisältää joukkueharjoittelun lisäksi myös yksilöharjoittelua / -kilpailuja tai muuta vastaavaa henkilökohtaisia taitoja kehittävää toimintaa. Haastajaryhmän pitkäntähtäimen tavoitteena on saavuttaa paikkaa maajoukkueen kokoonpanossa. Haastajaryhmän toiminnasta vastaa Laura Ahonen.

Naisten yksilömaajoukkueen leiritys on seurojen ja henkilökohtaisten valmentajien vastuulla.

Valmennusjärjestelmän kuvaus liitteessä.Huippuvoimistelijan urapolku

Rytmisen voimistelijan urapolku on kuvaus siitä, kuinka matka kohti maailman huippua tulisi parhaimmillaan rakentaa. Polku kertoo konkreettisesti, mitä taitoja, harjoitusmääriä ja harjoittelun painopisteitä kuuluu eri ikävaiheiden valmennukseen sekä miten toimintaympäristö voi tukea urheilijan kasvua.


Vuoden 2020 aikana päivitetty URAPOLKU on ladattavissa Voimisteluklubissa.