Minirinki
Minirinki on 8–12-vuotiaiden voimistelijoiden valmennusrinki, joka valitaan vuosittain valintaleirillä. Miniringin leiritoiminnan päätavoitteita ovat seuravalmennuksen laadun nostaminen, perusvoimistelun tason nostaminen sekä joukkuevalmiuksien lisääminen. Lisäksi yhtenä tavoitteena on lajitoiminnan kehittyminen eri puolilla Suomea. Valmentajien osaamisen kehittäminen on kiinteä osa valmennusleirien toimintaa. Minirinkien koko on noin 25 voimistelijaa (n. 15 ringissä + 10 varasijoilla) ja ryhmille järjestetään vuosittain noin viisi yhden tai kahden vuorokauden pituista leiriä. Vuonna 2025 järjestetään neljä leiriä Kisakallion Urheiluopistolla ja yksi treenipäivä Urhean Olympiavalmennuskeskuksessa.
Miniringin valintakriteerit: lajitaidot / vartalotekniikka, lajitaidot / välinetekniikka, fyysiset ominaisuudet sekä keskittymiskyky, yhteistyökyky ja kyky toimia osana ryhmää. Lisäksi leirillä tehtyjä lajinomaisia perusliiketestejä / Timanttimerkkiliikkeitä sekä välinetekniikkatestejä käytetään valintojen tukena.
Vuosittain valintaan ja ryhmien kokoon vaikuttaa luonnollisesti myös kyseisen ikäluokan koko ja se, minkä tasoisia voimistelijoita minäkin vuonna ryhmään on pyrkimässä. Ryhmään valittavilla ja siinä paikkansa vastaanottavilla voimistelijoilla tulee olla halua sitoutua leiritoimintaan, kehittyä rytmisessä voimistelussa ja kehittää sekä yksilöllisiä taitoja ja ominaisuuksia että joukkuetaitoja. Lisäksi Minirinkiin hakevalla voimistelijalla tulee olla halua kasvaa ja kehittyä urheilijaksi. Paikka ringissä tai sen varasijalla tulee ottaa vastaan sen jälkeen, kun lajin kehittämisryhmä (LAR) on vahvistanut valinnat. Myös seuran tulee olla sitoutunut RV – valmennusjärjestelmään ja vahvistaa seuran sitoutuminen toimintaan sen jälkeen, kun lajin kehittämisryhmä (LAR) on vahvistanut valinnat. Kutsuja rinkileireille ei lähetetä, jos paikkaa tai sitoutumista ei vahvisteta.
Vuoden 2025 Minirinkiin 1 voivat valintaleirin kautta hakea vuosina 2012-2013 syntyneet voimistelijat ja Minirinkiin 2 vuosina 2014-2016 syntyneet voimistelijat. Vuonna 2012 syntyneet voivat hakea myös N-ryhmään (valmentajan kanssa sovitusti). Vuonna 2017 syntyneet voimistelijat voivat osallistua tammikuun valintaleirille, mutta eivät voi tulla valituksi Minirinkiin. Valitsijoina toimivat rytmisen voimistelun maajoukkueen valmennustiimin ja lajipäällikön lisäksi valmennusjärjestelmän kehittämisessä mukana olevat, erikseen leirille kutsutut valmentajat sekä mahdollisuuksien mukaan lajin kehittämisryhmän (LAR) jäsenet. Valinnoissa seurataan leirin harjoituksia ja lisäksi testiliikkeinä valintojen tukena käytetään rytmisen voimistelun merkkijärjestelmän liikkeitä tai ”miniringin valinnan testiliikkeitä”, jotka löytyvät Materiaalipankista sekä välinetekniikkatestejä.
Jokaisen seuran tulee ilmoittaa rinkivalintojen tultua nimeltä yksi valmentaja, joka osallistuu voimistelijoiden kanssa jokaiselle leirille. Valmentajaa voi vaihtaa vuoden aikana / eri leireillä, mutta suositus on, että sama valmentaja osallistuu useammalle leirille. Seuroja pyydetään huomioimaan, että valmentajien osallistuminen leireille on edellytys voimistelijoiden osallistumiselle (=ilman valmentajaa osallistuminen on mahdollista vain poikkeustapauksissa epäsäännöllisesti). Valmentajille leirit ovat mahdollisuus olla mukana rytmisen voimistelun lajikulttuurin kehittämisessä, verkostoitua muiden valmentajien kanssa ja kehittää omaa osaamista seuraamalla harjoituksia ja muiden valmentajien työskentelyä sekä osallistumalla leiriohjelmaan sisältyviin koulutuksiin.
Sairastapauksessa (=mikäli voimistelija ei voi sairastumisen vuoksi osallistua valintaleirille) voi edellisenä vuonna rinkiin valittu/kuulunut voimistelija tulla (tapauskohtaisesti) valituksi ryhmään asiantuntija-arviolla ja lajin kehittämisryhmän päätöksellä. Valmentajan tulee lähettää sähköpostitse perustelut mahdollista valintaa ajatellen ennen leirin päättymistä.
Lisäksi on hyvä huomioida, että FIG:n ja EG:n kilpailuihin voi osallistua vain Suomen kansalainen ja näin esimerkiksi nuorten/naisten maajoukkueeseen tai edustamaan Suomea FIG:n alaisissa kilpailuissa ei voi päästä, jos suomen kansalaisuus ja näin myös FIG:n lisenssi puuttuvat. Maajoukkuetoiminnasta kiinnostuneiden kannattaa huomioida kansalaisuusasia ja mahdollinen hakuprosessi ajoissa.
Rinkiin kuuluvat voimistelijat 2025
Rinkiin kuuluvat voimistelijat 2024
N-ryhmä, Minirinki 1 (2011–2012 syntyneet) ja Minirinki 2 (2013-2015 syntyneet)
Leirit
Vuoden 2025 Miniringin leirit Kisakallion Urheiluopistolla
Leiritoiminnan tavoitteena on perusvoimistelun tason nostaminen sekä yksilö- ja joukkuevalmiuksien lisääminen. Kauden aikana jokaisella leirillä on oma painopisteensä, esimerkiksi kesä- ja elokuussa painottuvat peruskuntoharjoittelu ja monipuolisuus, syyskuussa kilpailukauteen valmistautuminen lajiharjoittelua painottaen ja joulukuussa painottuu kilpailukauden jälkeinen monipuolinen harjoittelu. Balettiharjoittelu on mukana jokaisella leirillä.
Vuosi 2025
(päivittyy rinkileirien ajankohtien osalta, suunnilleen samat viikonloput, kuin vuonna 2024)
24.-25.1.2025 Nuorten eli N-ryhmän (2010-2011syntyneet) ja Miniringin 1 (2012-2013 syntyneet) avoin valintaleiri. Hinta leiriuutisesta.
25.-26.1.2025 Miniringin 2 (2014-2016 syntyneet) avoin valintaleiri. Leirille voivat osallistua myös vuonna 2017 syntyneet voimistelijat (ilman rinkivalintaa). Hinta leiriuutisesta.
21.-23.3.2025 Miniringin leiri 1
11.-13.6.2025 Miniringin leiri 2
15.-17.8.2025 Miniringin leiri 3
20.-21.9.2025 Miniringin leiri 4
13./14.12.2025 Treenipäivä Urheassa (alustava)
Kaikki leirit järjestetään Kisakallion urheiluopistolla lukuun ottamatta joulukuun Urhean treenipäivää.
23.-24.1.2026 Nuorten eli N-ryhmän (2011-2012 syntyneet) ja Miniringin 1 (2013-2014 syntyneet) avoin valintaleiri. Hinta tarkentuu.
24.-25.1.2026 Miniringin 2 (2015-2017 syntyneet) avoin valintaleiri. Leirille voivat osallistua myös vuonna 2018 syntyneet voimistelijat (ilman rinkivalintaa). Hinta tarkentuu.