Hyppää sisältöön
Home » Kilpailutoiminta » Kilpauran päättyminen

Kilpauran päättyminen

Kilpauran jälkeen voimistelijoilla on monia mahdollisuuksia jatkaa voimistelun parissa.

Kilpauran päättyminen on väistämättä osa jokaisen kilpavoimistelijan elämää. Mitä tehdä kun ura päättyy ja päivät eivät täytykään enää voimistelusta?

Voimistelu on tärkeä osa identiteettiä ja kilpauran päättyessä joutuukin identiteetin muodostamaan osittain uudestaan. On kuitenkin muistettava, että kilpauran päättymisen ei tarvitse tarkoittaa voimistelusta luopumista. 

Kilpauran päättyminen on prosessi

Kipauran päättyminen on prosessi joka alkaa lopettamisen harkitsemisesta. Harkinnan jälkeen voimistelija tekee lopettamispäätöksen ja alkaa valmistautumaan lopettamiseen. Lopettamisen jälkeen on aika sopeutua uuteen elämänvaiheeseen. 

Prosessi ei kuulu välttämättä vain huipulle päässeiden voimistelijoiden elämään  vaan se on vastassa kaikilla kipauransa lopettavilla voimistelijoilla. Kilpatasollakin voimistelu vie usein paljon aikaa ja on tärkeä osa identiteettiä.

Syitä uran päättymisen takia voi olla monia, ja ne voivat olla itse päätettyjä tai itsestään riippumattomia. Kaikissa tapauksessa uran päättyminen on suuri muutos jokaisen urheilijan elämässä ja vaatii aikaa sopeutumiseen.

Näistä syistä Voimisteluliitto on kehittänyt kyselyn selvittääkseen ja ymmärtämään syitä ja motiiveja uran päättymispäätöksen takana. Tämä kysely on suunnattu uransa päättäneille entisille maajoukkueen tai liiton valmennusjärjestelmään kuuluville voimistelijoille. Kysely auttaa meitä kehittämään toimintaamme ja selvittämään syitä lopettamisen taustalla.

Kilpauran suunniteltu päättyminen

Kilpauran päättäminen voi olla ennustettavissa oleva ja suunniteltu tapahtuma. Tällaisissa tapauksissa voimistelija päättää etukäteen lopettavansa uran esimerkiksi kauden tai arvokisan jälkeen. 

Tällöin lopettamiseen ehtii sopeutua ja uutta identiteettiä voi alkaa muodostaa jo uran loppuvaiheessa. 

Kilpauran suunnittelematon päättyminen

Joskus kilpaura päättyy suunnittelematta esimerkiksi loukkaantumisen takia. Suunnittelematta päättyneen uran jälkeen sopeutuminen uuteen elämäntilanteeseen saattaa olla vaikeaa ja prosessi voi olla hitaampi kuin uran päättyessä suunnitellusti.

Voimistelussa mukana kilpauran jälkeen

Voimistelu kuuluu kaikille ja se voi olla osana elämää myös kilpauran jälkeen. Kilpauran päätyttyä rooli voimistelun parissa saattaa muuttua, mutta voimistelu voi pysyä tärkeänä osana elämää.

Valmentajaksi tai ohjaajaksi

Tutustu oman lajisi tai muun voimistelulajin valmentajakoulutuksiin. Voit myös kääntyä suoraan oman seurasi puoleen jos valmentamisen aloittaminen kiinnostaa.

Ohjaajan ja valmentajan polku

Tuomariksi

Tutustu lajiisi uudesta näkökulmasta kouluttautumalla tuomariksi tai arvioitsijaksi. 

 

Voimistelun kilpalajit

Voimistelutapahtumat

Nauti voimistelusta osallistumalla erilaisiin voimistelutapahtumiin talkoolaisena tai katsojana.

 

Tapahtumat

Muu seuratoiminta

Tutustu seurasi tarjoamiin mahdollisuuksiin seuratoiminnan osalta. 

Seuratoiminta

Voimistelu harrastuksena

Kilpauran päättymisen ei tarvitse tarkoittaa tärkeän harrastuksen lopettamista. Voimisteluharrastus sopii kaiken ikäisille 

Löydä seura

Haku