Hyppää sisältöön
Home » Ohjaajille ja valmentajille » Haluatko ohjaajaksi?

Kiinnostaako sinua ohjaajan tai valmentajan työ?

Mahdollisuuksia eri-ikäisten harrastajien ohjaamiselle voimisteluseuroissa on paljon.

Tervetuloa ohjaajaksi tai valmentajaksi! 

Voimisteluseuroissa ympäri Suomen työskentelee 5000 ohjaajaa ja valmentajaa. Mahdollisuuksia eri-ikäisten harrastajien ohjaamiselle eri seuroissa on paljon. Voimisteluliiton laaja koulutustarjonta ja muu osaamisen kehittämisen tarjonta on hyödynnettävissä.

Jatkuva kouluttautuminen auttaa kehittämään itseä ja näin pystyy tarjoamaan aina uusia tuulia myös jumppareille.
Maria Lipsonen, Tampereen Jumppatiimi TAJU

Apuohjaajaksi lasten tunneille

Oletko nuori, jota kiinnostaa työ lasten tuntien apuohjaajana? 

✅ Tutustu lähialueen voimisteluseuroihin sekä niiden verkkosivuihin ja somekanaviin. Voit hyödyntää Löydä lähin seura -palvelua.

✅ Jos olet harrastajana seurassa, voit kysyä omalta valmentajaltasi, miten voisit päästä itse ohjaamaan.

✅ Yleensä seurat ilmoittavat kun ohjaajanpaikkoja on auki, mutta kannattaa olla yhteydessä seuran toiminnanjohtajaan tai puheenjohtajaan vaikka rekryilmoituksia ei olisikaan. Paras aika olla yhteydessä on loppuvuosi, kevät tai elokuun alku eli aina ennen uuden kauden alkua. 

✅ Seura yleensä tarjoaa Voimisteluohjaajan startti -koulutuksen. Voit tutustua koulutukseen eTaikassa. 

✅ Sinulta saatetaan pyytää rikosrekisteriote, mutta se kannattaa hakea vasta kun olet sopimassa työsopimusta. 

Ohjaajaksi lasten tunneille

Onko sinulla jo jonkin verran työkokemusta ja haluat suunnata osaamistasi lasten ohjaajaksi? 

✅ Tutustu lähialueen voimisteluseuroihin sekä niiden verkkosivuihin ja somekanaviin. Voit hyödyntää Löydä lähin seura -palvelua.

✅ Yleensä seurat ilmoittavat kun ohjaajanpaikkoja on auki, mutta kannattaa olla yhteydessä seuran toiminnanjohtajaan tai puheenjohtajaan vaikka rekryilmoituksia ei olisikaan julkaistu. Paras aika olla yhteydessä on loppuvuosi, kevät tai elokuun alku eli aina ennen uuden kauden alkua. 

✅ Tutustu järjestämiimme koulutuksiin eTaikassa. Voit hyvin itse ehdottaa jotain tiettyä koulutusta seuralle. Usein seura kustantaa koulutuksen. Kouluttautumalla tai muulla tavalla osaamistasi kehittämällä saat eväitä arjen ohjaustyöhön. Starttikoulutuksen jälkeen suositellaan voimistelukoulun ohjaajakoulutusta kaikille lasten ohjaajille.

Ohjaajaksi ryhmäliikuntatunnille

Oletko liikunnallinen aikuinen, jota kiinnostaa muiden liikuttaminen? 

✅ Tutustu lähialueen voimisteluseuroihin sekä niiden verkkosivuihin ja somekanaviin. Voit hyödyntää Löydä lähin seura -palvelua.

✅ Yleensä seurat ilmoittavat kun ohjaajanpaikkoja on auki, mutta kannattaa olla yhteydessä seuran toiminnanjohtajaan tai puheenjohtajaan vaikka rekryilmoituksia ei olisikaan. Myös kesken kauden voi löytää ohjaajan paikkoja. 

✅ Aikuisten ryhmäliikunnan ohjaajille on tarjolla erilaisia koulutuksia. Tiesithän, että voit osallistua koulutuksiin vaikka et olisi töissä liiton jäsenseurassa? Tällöin koulutusten hinta on vähän kalliimpi. 

Voimistelun valmentajaksi

Onko sinulla kokemusta voimistelusta ohjaajana tai voimistelijana ja haluaisit työskennellä valmentajana? Valmentajaksi on niin monta polkua kuin on valmentajia. Tässä muutama vinkki. 

✅ Tutustu lähialueen voimisteluseuroihin sekä niiden verkkosivuihin ja somekanaviin. Voit hyödyntää Löydä lähin seura -palvelua.

✅ Käytyäsi Voimisteluohjaajan starttikurssin voit siirtyä lajitaidon koulutusten pariin. Lue lisää valmentajan koulutuspolusta >>

✅ Jos toimit lasten parissa, huomioi, että seura voi pyytää sinulta rikosrekisteriotteen. 

Kenelle ohjaamista ja valmentamista voi suositella?

Ohjaajan ja valmentajan työtä voi suositella kenelle tahansa liikkumisesta ja liikuttamisesta pitävälle, joka lisäksi: 

✔️ Nauttii ihmisten parissa työskentelemisestä.
✔️ Kokee vastuullisuuden ja positiivisen suhtautumisen itselleen tärkeäksi.
✔️ Haluaa sitoutua seuran toimintaan ja olla osa yhteisöä.
✔️ Kokee iloa uuden oppimisesta. 

Mitä saat ohjaajana tai valmentajana?

✔️ Arvokasta työkokemusta ja taitoja, joita voit hyödyntää elämässä ja uralla.
✔️ Mahdollisuuden olla osa innostavaa yhteisöä.
✔️ Iloa ja inspiraatiota, kun näet liikunnan tuoman merkityksen muiden elämässä.

Millaista on valmentajan työ? 

Videoilla ohjaajat ja valmentajat kertovat työstään. 

Millaista voimistelun valmentaminen on?

Tarja Rasimus-Järvinen (Jyväskylän Naisvoimistelijat) kertoo, miten ihanaa on nähdä kun voimistelijat menevät eteenpäin ja oppivat. Työssä oppii paljon eri taitoja, ei pelkästään liikunnallisia taitoja, vaan oppii siitä, miten ollaan ihmisten kanssa ja miten asetetaan tavoitteita. 

Millaista on ohjaaminen voimisteluseurassa?

Meri Kuikka (Tanssi- ja voimisteluseura Illusion) kertoo, että valmentaminen on monipuolista ja joustavaa työtä. Työssä saa käyttää luovuuttaan, haastaa itseään ja toimia tärkeänä aikuisena ja esikuvana lapsille. Tunneilla voi olla rento ja oma itsensä. 

Mitä valmentajan työ sisältää? 

Maria Nurmesjärvi ja Matti Parojärvi (Jyväskylän Voimistelijat ’79) kertovat, että valmentajan päivään kuuluu valmennus- ja suunnittelutyötä, hallinnollisia tehtäviä, yhteistyötä muiden valmentajien, seuran ja vanhempien kanssa. 

Mikä ohjaamisessa on parasta?

Aikuisten ryhmien ohjauksessa parasta on nähdä viikosta toiseen tunneille tulevien jumppareiden iloiset ilmeet ja punaiset posket tuntien päätyttyä. Olen useasti sanonut jumppareille, että siellä läsnäolo ja tunneilla oleva rento tunnelma tarttuu myös minuun ohjaajaan ja saa minut motivoitumaan taas seuraavaan tuntiin!
Anu Nikkilä, Keuruun Naisvoimistelijat

Perheliikuntatunneilla parasta on lasten riemu oman aikuisen kanssa yhdessä tekemisestä ja touhuamisesta on käsin kosketeltavaa. Perheliikkaritunti on lapsen ja aikuisen yhteinen juttu. On myös mahtavaa seurata aikuisten onnistumisen kokemuksia uusien taitojen oppimisessa yhdessä lapsen kanssa. Ohjaaminen ja siinä onnistuminen tuottaa minulle positiivista energiaa. Perheiden ja pienten lasten liikuttamisesta on tullut se mun juttu. Nautin siitä!
Liisa Saimala, Kankaanpään Voimistelijat

Haku