Voimistelun huippu-urheiluohjelma on kuvaus huippu-urheilun johtamisesta, rooleista, vastuista, resurssoinnista, verkostoista, tavoitteista ja toiminnoista Suomessa. Ohjelma pohjautuu koko voimistelun strategiaan ja sen tavoitteisiin. Taustalla on laaja-alainen yhteistyö eri huippu-urheilun toimijoiden kanssa niin kansallisesti kuin kansainvälisesti.
Huippu-urheiluohjelma on toistaiseksi voimassa oleva. Sitä tarkastellaan ja arvioidaan vuosittain niin tavoitteiden kuin resurssien osalta.
Kestävä huippu-urheilumenestys
Kestävän menestyksen saavuttaminen maailman huipulla on seurausta laadukasta arkiharjoittelusta kansainvälisen tason toimintaympäristössä, jossa yhdistyvät urheilijan intohimo, osaava valmennus ja asiantuntijoiden tuki.
Seuroissa toteutettava laadukas lasten voimistelu, voimistelijan polun johdonmukainen tukeminen sekä kansallinen ja kansainvälinen yhteistyö luovat vankan perustan huipun tavoittelulle.
Huippu-urheilijan toimintaympäristö tukee riskinottoa ja vahvistaa voimistelijan omistajuutta omasta urastaan. Pitkäjänteinen toiminta luo pohjan kestävälle menestykselle ja maailman huipun saavuttamiselle. Urheilijalähtöinen valmennus perustuu ajantasaiseen tutkimustietoon, jossa fyysisten ja psyykkisten ominaisuuksien kehittäminen ja kokonaisvaltainen hyvinvointi ovat menestyksen lähtökohtia. Tämä vaatii ammattitaitoista valmentautumista ja riittäviä resursseja, jotta urheilija voi keskittyä arjessa iloon ja rohkeuteen ylittää itsensä. Yhteistyö eri toimijoiden kanssa on olennainen edellytys menestykselle.
Menestys ja resurssit kulkevat käsi kädessä. Huippuvoimistelussa on selkeästi määritellyt tavoitteet ja kriteerit, joiden perusteella resurssit priorisoidaan ja kohdennetaan. Tiivis yhteistyö muiden lajien, lajiliittojen, akatemioiden, valmennuskeskusten ja Olympiakomitean kanssa luo edellytykset lisätä resursseja, jakaa osaamista ja saavuttaa huipputuloksia
- Hyvinvoivat aikuiset huippuvoimistelijat menestyvät arvokilpailuissa.
- Huippuvoimistelijat harjoittelevat eettisesti kestävästi kansainvälisen tason toimintaympäristössä osaavan valmennus- ja asiantuntijatiimin johdolla. Toimijat sitoutuvat tiiviiseen yhteistyöhön.
- Huippuvoimistelun resurssien jakaminen on avointa ja ennustettavaa.
- Voimistelijan polku seuroista maajoukkuevalmennukseen on urheilijoita kannustava. Seurat kasvattavat tulevaisuuden huippuja, ja niiden valmennuksen laatu nousee.
Huippu-urheilun määritelmä voimistelussa
Voimistelun huippu-urheilutoiminta on aikuisten kansainväliseen arvokilpailumenestykseen tähtäävää (olympialaiset, MM- ja EM-kilpailut) eettisesti kestävää, määrätietoista ja huippu-urheiluvaatimusten mukaista toimintaa. Globaaleissa olympialajeissa arvokilpailumenestykseksi huomioidaan mitali sekä ottelu-, joukkue- ja teline-/välinefinaali-saavutukset. Muissa lajeissa huomioidaan mitalisijoitus.
Huippu-urheiluun laskettavat kilpailumuodot on arvioitu lajeittain. Voimistelussa jokaisessa huippu-urheilua toteuttavassa lajissa on liittojohtoinen ja ajantasainen huippu-urheilusuunnitelma ja -järjestelmä.
Voimisteluliitto toimii yhteistyössä muiden toimijoiden kanssa
Voimistelun huippu-urheilun määritelmä on johdettu Olympiakomitean huippu-urheiluyksikön laatimasta huippu-urheilun määritelmästä.
Voimisteluliitto toimii osana huippu-urheilun toimijoita ja on aktiivinen yhteistyössä. Yhteistyön tavoite on saada voimistelulle paras mahdollinen resurssointi ja toimintaympäristö kansallisen verkoston kautta. Voimisteluliitto toimii osana huippu-urheilun verkostoa mm. OK:n, Urhean olympiavalmennuskeskuksen, muiden voimistelun valmennuskeskusten ja painopisteakatemioiden kanssa.
Huippu-urheilun tavoitteet
Huippu-urheilussa on tavoitteena aikuisten voimistelijoidemme menestyminen kansainvälisissä arvokilpailuissa.
Huippuvoimistelijat harjoittelevat ammattivalmentajien johdolla kansainvälisen tason toimintaympäristössä.
Huippuvoimistelijoiden tukena toimii moniammatillinen asiantuntijatiimi. Huippuvoimistelijoiden kehitystä seurataan ja arvioidaan säännöllisesti. Valmennuksessa hyödynnetään tutkittua tietoa. Valmennus ja muu toiminta on eettisesti kestävää sekä urheilijoiden kokonaishyvinvointia tukevaa.
Huippuvoimistelijat ovat osana lajiliittojohtoista maajoukkuetoimintaa ja tiimin jäsenet tekevät yhteistyötä.
Huippuvoimistelijat vastaavat omasta urastaan, saavat tukea tiimiltä ja heitä tuetaan kaksoisuran toteuttamisessa.
Tulostavoitteet 2025-2028
Olympiapaikka miesten telinevoimistelun yksilölle ja joukkueelle 2028.
Olympiapaikka naisten telinevoimistelun joukkueelle 2028.
Olympiapaikka rytmisen voimistelun joukkueelle ja yksilölle 2028.
Maailmanmestaruusmitaleja joukkuevoimistelusta vuosittain.
Voimistelun huippu-urheilun ja kv-kilpatoiminnan tukijärjestelmä 2025-2028
Vuoden 2025 urheilijatukea voi hakea alla olevalla lomakkeella 19.12.2024-15.1.2025 (klo 23:00 mennessä) aikavälillä. Urheilijatuen hakukriteerit löytyvät tukijärjestelmästä.
Huom! Lomakkeessa kysytään myös valmentajan lausunto.
Huippu-urheilun roolit ja vastuut
Urheilija
Valmentaja
Olympiakomitea
Voimisteluliitto
Valmennuskeskus
Seura
Akatemia
Voimistelun huippu-urheilua toteutetaan valmennuskeskuksissa
Voimisteluliitto on sitoutunut huippu-urheiluohjelmassaan tiiviiseen yhteistyöhön valmennuskeskusten kanssa.
Liittojohtoista valmennusjärjestelmää johtaa Voimisteluliitto. Valmennusjärjestelmä sisältää koko aikuisten maajoukkuetoimintaan tähtäävän urheilijan polun lapsista ja nuorista aina aikuisten maajoukkueeseen asti. Se sisältää myös liittojohtoisen maajoukkuetoiminnan.
Liittojohtoisen valmennusjärjestelmän maajoukkuetoiminta voi olla keskitettyä (Urhea) ja/tai muuhun valmennuskeskukseen keskitettyä toimintaa (Kuortane, Kisakallio, Vierumäki) ja sitä johtavat maajoukkuevalmentajat tiimeineen.
Olympiavalmennuskeskus Urhea, Helsinki
Lajien maajoukkueet: miesten telinevoimistelu (aikuiset ja nuoret) ja rytminen voimistelu (aikuiset joukkue ja kärkiyksilöt) sekä naisten telinevoimistelu (talenttitoiminta, josta kehittynyt nuorten ja aikuisten toiminta)
Resurssointi ja sitoutuminen: investointi 250 000, sitoutuminen keskuksen järjestelmä- ja laatukriteereihin, liiton sitoutuminen Urheaan vuoteen 2031 asti, palkkatukivalmentajien sijoittuminen
Muut valmennuskeskukset: Kisakallio, Kuortane, Vierumäki, Varala
Sitoutuminen sopimuskausittain
Huippu-urheilun menestystekijät
1. Laadukas arkiharjoittelu kansainvälisen tason toimintaympäristössä
2. Osaavat ja hyvinvoivat valmentajat
3. Voimistelun Team Finland -toimintakulttuuri
4. Seurat tulevaisuuden huippujen kasvattajina
Voimisteluliitto on rakentanut lajien huippu-urheilutason arviointiin pisteytysjärjestelmän. Pisteytysjärjestelmässä on avainmuuttujia, joiden avulla lajit ryhmitellään eri kategorioihin. Kategoriointi vaikuttaa huippu-urheilun resurssointiin.
Voimistelun huippu-urheilun tukijärjestelmässä tuet jaetaan kategorisoinnin perusteella. Voimisteluliiton huippu-urheilulle mahdollistamia tukimuotoja on useita, kuten lajiliittotuki, valmentajatuki, urheilijatuki, kv-kilpailutuki, leiritystuki, asiantuntijatuki, huippuseuratuki, valmentajien osaamisen kehittämisen tuki.
Laadukas arkiharjoittelu kansainvälisen tason toimintaympäristössä
Laadukkaassa arkiharjoittelussa voimistelijan kokonaishyvinvointia tukee moniammatillinen tiimi valmentajien kanssa. Voimistelija harjoittelee yhdessä parhaiden valmentajien ja voimistelijoiden kanssa kansainvälisen tason olosuhteissa.
Urheilija pystyy rakentamaan arjestaan toimivan kokonaisuuden ja yhdistämään kaksoisuran siihen, mikäli niin haluaa. Arki koostuu riittävästä levosta, hyvästä ravinnosta, harjoittelusta ammattitiimin tukemana sekä muiden maajoukkuevoimistelijoiden tuesta ja muun elämän (opiskelu, osittainen työnteko, ystävät) yhdistämisestä. Moniammatillinen asiantuntijatiimi päävalmentajan johtamana tukee voimistelijaa yksilölähtöisesti. Aikuinen voimistelija kantaa urastaan kokonaisvastuun tukitiimin avulla. Urheilijan uraa on mahdollisuus keskittymässä jatkaa pidempään. Keskittymäratkaisut rakennetaan lajeittain, mutta ensisijaisena on Urhea-keskittymä.
Huippu-urheiluverkostossa on selkeä työnjako, mikä tukee voimistelijan polkua kohden huippu-urheilua. Huipulle tähtäävä voimistelija ja hänen valmentajansa saavat tukea verkoston kautta ennen huippuvaihetta. Voimistelijat ovat urheilijanpolullaan kulkeneet omaa vauhtia monipuolisen pohjan tukemana huippu-urheiluvaiheeseen. Voimistelija ja hänen valmentajansa ovat osa liiton järjestelmää. He ovat saaneet kansainvälistä kilpailukokemusta. Tavoitteena on kehittyä.
Osaavat ja hyvinvoivat valmentajat
Valmentajien osaaminen ja jatkuva kehittyminen on huippuvoimistelijan menestyksen näkökulmasta avainasia. Urheilijalähtöinen valmennus mahdollistaa huippuvoimistelijan omistajuuden omasta urastaan. Valmentajat rakentavat voimistelijoiden kanssa yhdessä tavoitteet ja sen jälkeen vuosisuunnitelman sekä tarkemmat harjoitusohjelmat.
Valmennusosaamista ylläpidetään yhteistyöllä sekä jatkuvalla oppimisella. Tutkittu tieto ja sen hyödyntäminen, seuranta ja eri ammattilaisten osaamisen hyödyntäminen on huipputason valmennuksessa arkea. Päävalmentaja johtaa keskittymissä moniammatillista asiantuntijatiimiä.
Valmentajat verkostoituvat kansallisesti eri lajien valmentajien kanssa. Valmentajien työnantajina toimivat muun muassa valmennuskeskukset, joissa tämä yhteistyö on mahdollista päivittäin. Kansallisen verkostoitumisen lisäksi voimistelussa on tärkeää tehdä kansainvälistä yhteistyötä.
Valmentajien työhyvinvoinnista huolehtii työnantaja. Liitto mahdollistaa huippuvoimistelijoiden valmentajille mentorointia ja työnohjausta tarvittaessa.
Voimistelun yhteinen toimintakulttuuri – yhteistyöllä parempiin tuloksiin
Suomen kokoisessa maassa on yhteistyöllä, eli Team Finland -toimintakulttuurilla, erityinen lisäarvo. Tavoitteena on suomalaisen voimistelijan menestyminen, minkä eteen tehdään yhdessä töitä yli lajirajojen. Yhteistyö tuo lisävoimaa, jotta voimistelijoilla on mahdollisuus saavuttaa kansainvälisiä huipputuloksia. Koko voimisteluperhe kokee menestyksen omakseen, yhteisöllisyys lisää voimistelun vetovoimaa.
Yhteistyön kautta kaikkien osaaminen lisääntyy ja yhteisöllisyyden kautta kasvaa myös menestymisen kulttuuri. Kun parhaat voimat yhdistetään voimisteluperheessä, se lisää vetovoimaa myös lajin ulkopuolisten erityisosaajien halukkuudesta työskennellä voimistelussa. Parhaat haluavat olla parhaiden joukossa.
Positiivisuuden kehä synnyttää hyvän ilmapiirin ja sen avulla voimistelijat ja valmentajat voivat kokonaisvaltaisesti paremmin.
Yhteistyön toimintakulttuurissa on luottamuksen ilmapiiri. Se on saavutettu lajien valmennus- ja kilpailujärjestelmien selkeyttämisellä ja toimintojen yhdenmukaistamisella. Prosessit ovat avoimia ja läpinäkyviä. Huippuvoimistelussa resurssointi kohdennetaan priorisoinnin mukaisesti. Voimisteluperheessä toisia arvostetaan ja tuetaan.
Seurat tulevaisuuden huippujen kasvattajina
Tulevaisuuden huippuja kasvattava seura on omassa strategiassaan linjannut huippu-urheilun olevan osa seuran toimintaa. Seuran johdossa ymmärretään kansainvälinen vaatimustaso. Seuraa johdetaan lain, asetusten ja sääntöjen mukaan, sillä on johtamisjärjestelmä ja toiminnassa noudatetaan yhteisesti sovittuja pelisääntöjä. Seura sitoutuu voimistelun yhteiseen toimintatapaan, tavoitteisiin ja yhteistyöhön.
Huippu-urheilun turvaaminen edellyttää tarpeeksi suuria ja elinvoimaisia seuroja. Seuran voimistelijoiden ikäpyramidi tulee olla riittävän laaja, jotta lajin harrastajista löytyy tarvittava määrä lapsia ja nuoria kansainvälisen kilpavoimistelun vaatimaan järjestelmään. Suurien harrastajamäärien avulla seurat kykenevät rakentamaan vahvan taloudellisen pohjan ja palkkaamaan riittävän määrän ammattivalmentajia. Huippuja kasvattavan seuran talous on vakaa ja hallinto on hallittua. Seurasta löytyy huippu-urheilijoita tukeva tukijärjestelmä.
Huippu-urheilua toteuttavilla seuroilla on osaamista ja ymmärrystä seuran toiminnan kehittämisestä siten, että resurssien suuntaaminen on mahdollista huippu-urheilijoiden kasvattamiseen. Samalla myös seuran perustoiminta on laadukasta ja vetovoimaista.
Huippu-urheilua toteuttava ja siihen urheilijoita kasvattava seura on hyvä verkostoituja. Omalla aktiivisuudellaan se lisää alueellista yhteistyötä ja verkostoitumista esimerkiksi paikallisen urheiluakatemian ja urheiluoppilaitosten kanssa.
Seurassa on hyvä kasvaa ja kehittyä niin voimistelijana, valmentajana kuin seuratoimijana. Osaamisen kehittämiseen panostetaan ja seurassa on käytössä erilaisia mentorointiprosesseja, joilla laatua jatkuvasti parannetaan ja vahvistetaan.