Hyppää sisältöön
Home » Kilpailutoiminta » Kilpailut

Kilpailut

Voimistelukilpailuja järjestävät Voimisteluliiton jäsenseurat yhdessä Voimisteluliiton kanssa. Tutustu täältä erilaisiin kilpailuihin sekä voimistelun kilpailutoiminnan yhteisiin linjauksiin.

Voimistelussa kilpaillaan yhdeksässä kilpalajissa

Kilpailutoiminnan yhteisiä linjauksia

Voimistelun kilpailuja järjestetään kaikissa yhdeksässä kilpalajissa sekä tanssissa ja Gym for life-tapahtumissa. Lajeittain kilpailuja on vuodessa lajista riippuen noin kymmenestä viiteenkymmeneen, ympäri Suomen yhteensä kaikissa lajeissa lähes 200. Vuosittaiset Voimistelupäivät ja jatkossa joka neljäs vuosi järjestettävät yhteiset SM-kilpailut kokoavat kaikki lajit yhteen. 

Kilpailutoiminnan osalta on yhteisiä peruslinjauksia, joita kaikkien lajien tulee noudattaa. Yhteisesti kilpailutoiminnan osalta on linjattu seuraavia asioita:

Voimistelun kansainväliset ja kansalliset arvokilpailut

Voimistelussa kansainvälisiksi arvokilpailuiksi luetaan lajien EM ja MM-kilpailut sekä Olympialaiset.
Voimistelussa kansallisiksi arvokilpailuiksi luetaan lajien SM-kilpailut, kansainvälisten arvokilpailujen karsintakilpailut sekä hallituksen tai sen nimeämän toimielimen nimeämiä kilpailuja, joilla on voimistelijalle laajempaa merkitystä

Voimistelun kilpailujärjestelmä

Kaikissa lajeissa on omat kilpailujärjestelmänsä, jotka ovat osa koko voimistelun kilpailujärjestelmää. Yhdessä lajit kilpailevat lajien yhteisissä SM-kilpailuissa, Voimistelupäivillä sekä muutaman lajin yhteisissä kilpailutapahtumissa. Lajit kehittävät lajien kilpailujärjestelmiä, kansallisia sääntöjä ja tuomariohjeita yhteiset linjaukset ja raamit huomioiden.

Voimistelussa kilpaillaan kansallisesti SM-kilpailuissa, Suomen Voimisteluliiton mestaruuskilpailuissa, erilaisissa cup/ikä/luokka -kilpailuissa sekä Stara-tapahtumissa. Jatkossa on tavoitteena edelleen kehittää erilaisia kilpailutoiminnan osallistumismahdollisuuksia mm. lajien harrastekilpatoiminnan osalta.

Kilpailujärjestelmissä käytetään kilpailulinjoista- ja sarjoista käytetään nimityksiä:
SM-linja
Kilpalinja
Harrastekilpalinja

SM-kilpailut

Suomen mestaruuskilpailut ovat kansallisesti korkein ja arvostetuin kilpailutapahtuma Suomessa. Lajit järjestävät omia SM-kilpailuja ja joka toinen vuosi (jatkossa joka neljäs vuosi)  kilpaillaan lajien yhteisissä SM-kilpailuissa. Yhteiset SM-kilpailut on erittäin korkeatasoinen kilpailutapahtuma, jonka myös Yle on televisioinut.

Yhteisissä SM-kilpailuissa finaaleissa kilpailevien määrä on jokaisessa lajissa seuraava: aikuiset 6 parasta alkukilpailusta/ottelusta, nuoret 8 parasta alkukilpailusta/ottelusta.

1.1.2025 lähtien
Jatkossa kaikissa lajeissa SM-kilpailuissa kilpailevat kaikkien (8) lajin kaksi ylintä ikäluokkaa eli nuoret ja aikuiset. SM-kilpailuissa kaikissa lajeissa noudatetaan kansainvälisiä sääntöjä ja ikärajoja. SM-arvo määräytyy myös kansainvälisten sääntöjen mukaisesti eli ns. wag-(ikäsarjakilpailut) ja prenuorten sarjat eivät jatkossa kilpaile SM-tasolla.

SM-kilpailuissa joukkueissa/kokoonpanoissa voi olla 1 vuoden poikkeama, mikäli se on lajin kansallisissa säännöissä mainittu. Poikkeuksena akrobatiavoimistelussa nuorten sarjassa ikärajapoikkeama voi olla -1 vuosi tai +3 vuotta (tarkemmin kirjattuna lajin kansallisissa säännöissä). Akrobatiavoimistelun ikärajojen osalta on huomioitu lajin kehitysvaihe sekä lajin erityispiirre kokoonpanojen muodostamisen osalta (nostot ja heitot). Akrobatiavoimistelun osalta ikärajoissa on siirtymäkausi 2025-2028, jonka jälkeen laji siirtyy muiden lajien osalta samaan linjaukseen. Toisena poikkeuksena on, että TeamGymissä joukkueet kilpailevat SM-kilpailuissa seurajoukkueina ja noudattavat SM-kilpailuissa kokoonpanojen  osalta PM-sääntöjä koska EM-kilpailuissa, jossa noudatetaan lajin kansainvälisiä sääntöjä TeamGym kilpailee maajoukkueena. Lisäksi TeamGym sekajoukkueissa noudatetaan kokoonpanojen osalta lajin kansallisia sääntöjä mahdollistaen eri sukupuolien osallistumisen kilpailuun.

SM-kilpailutapahtuman yhteydessä voi lajissa järjestää mestaruustason sarjoja tai cup/ikäluokka -tason kilpailuja. 

SM-kilpailuissa liitto kutsuu ja nimeää tuomariston, sekä maksaa tuomarien matka- ja päivärahakustannukset (palkkiota ei makseta), järjestävä seura maksaa tuomarien majoituksen ja ruokailun. Liitto maksaa SM-mitalit.

Suomen Voimisteluliiton mestaruuskilpailut

Liiton mestaruuskilpailut kilpaillaan kaikissa voimistelun yhdeksässä (9) kilpalajissa. Se on toiseksi arvostetuin kilpailutaso Suomessa ja kilpailuissa jaetaan liiton mestaruusmitalit.

Voimisteluliiton mestaruuksista eivät kilpaile ne sarjat ja luokat, joilla on Suomen mestaruuskilpailut. Lisäksi harraste- tai harrastekilpa-sarjoilla ei ole mestaruusarvoa. Lähtökohtaisesti myöskään nuorimmat lapsivoimistelijat sekä alimpien sarjatasojen voimistelijat eivät kilpaile mestaruustasolla. Koska lajeilla on mm. ikäluokkiin liittyviä lajikohtaisia erityispiirteitä, lajit työstävät parhaillaan omia järjestelmiään muun muassa mestaruuskilpailujen osalta. Näistä tiedotetaan lajikohtaisesti, kun lajikohtaiset järjestelmät ovat valmiina. Järjestelmät valmistuvat lajeittain ja tulevat sitä mukaan voimaan liiton mestaruuskilpailujen osalta vuoden 2025 aikana.

Lasten voimistelun linjaus

Voimistelussa kaikissa kilpailuissa noudatetaan 1.1.2024 voimaan tulleita Lasten voimistelun linjauksia. Linjauksissa on osuus lasten voimistelun kilpailutoiminnasta koskien mm. kansainvälisiin kilpailuihin osallistumista, pukuja, meikkejä jne. Kilpailutoiminnan linjaukset löytyy kohdasta 1.3., lue lasten voimistelun linjauksesta täältä.

Meikki- ja hiusvärilinjaus

Alle 12-vuotiaat voimistelijat eivät saa käyttää meikkiä kaikissa voimistelun kilpailuissa. Muissa ikäryhmissä meikkaaminen on sallittua. Mikäli meikkiä käytetään, suositellaan kevyttä ja luonnollista meikkiä. Näytöstapahtumissa ja lajien teemakilpailuissa, kuten Voimistelupäivien joukkuekilpailuissa, meikit on sallittu.

Pestävät hiusvärit ovat kiellettyjä kaikissa ikäryhmissä. Kevyen hiuskimalteen käyttäminen on sallittua.

Kilpailutoiminnan yhteisistä linjauksista tiedustelut Tiina Koljander yhteystiedot

Kilpaileminen alkaa Stara-tapahtumasta

Kaikkien voimistelulajien ensimmäinen tapahtuma, jossa saa harjoitella esiintymistä ja kilpailemista, on Stara-tapahtuma. Starat ovat matalankynnyksen tapahtumia, joissa osallistuja saa ihka ensimmäisen mitalin sekä arvioinnin suorituksestaan koulutetulta Arvilta. Stara-tapahtumaa voidaankin kutsua voimistelukilpailujen esiluokaksi, jossa haetaan ensikosketus esiintymiseen lapsilähtöisessä ympäristössä. 

Stara-tapahtumien jälkeen voimistelija voi kilpailla Voimistelupäivillä ja lajien kilpailuissa, tai osallistua Gym for Life -tapahtumiin. Tutustu erilaisiin voimistelulajien kilpailuihin.

Kilpailun järjestäjälle

Ohjeet kilpailujen hakemiseen ja järjestämiseen on koottu kaikki yhteen paikkaan.

Lue lisää

Tarkista kilpailujen ajankohdat Kisanetistä

Voimisteluliiton kaikkien lajien kilpailukalenteri löytyy Kisanetistä

Siirry Kisanettiin

Haku