Materiaalit


Kaikkien kilpailumuotojen kilpailuohjeet ja kilpailusäännöt

Vuoden 2019 alusta Kilpailuohjeet ja kilpailusäännöt on yhdistetty samalle liitteelle (alla).


 • Kilpailuohjeet koskevat kilpailumuotoja: Luokkakilpailut, Ikäkausikilpailut, Välinekilpailut, Duo/Trio - kilpailut ja rytmisen lajiasiantuntijaryhmän myöntämät Stara-tapahtumat
 • Kilpailusäännöt koskevat SM - kilpailuja ja arvokilpailukarsintoja. Myös kansainväliseen toimintaan osallistuvien tulee lukea Kilpailusäännöt.

 

KILPAILUOHJEET ja KILPAILUSÄÄNNÖT (päivitetty 10.10.2019 vain välineitä ja FIG - logoja koskeva kohta) ja KILPAILUOHJEIDEN LIITE (päivitetty 1.8.2019) on tarkoitettu valmentajille, tuomareille ja ylituomareille sekä kilpailujen järjestäjille! Kilpailuohjeiden liite myös excel-muodossa.

 

Rytmisen voimistelun kilpailujärjestelmään kuuluvan Merkkijärjestelmän materiaalit löydät täältä.

Kaikkien lajien yhteinen meikki- ja hiusvärisääntö täällä. Voimassa 1.1.2020 alkaen.

 

LUOKKAKILPAILUT

Luokkakilpailujen ohjeet löytyvät Kilpailuohjeista ja Kilpailuohjeiden liitteestä (linkit yllä). 


Luokkakilpailujen valmisohjelmien materiaalit:

Vapaaohjelmat

 • Kaikkien luokkien vapaaohjelmien vartalonvaikeusosat / liikkeet, vaatimukset sekä suoritusohjeet löytyvät täältä. (Päivitetty 11.1.2018)
 • Luokkien 1, 2 ja 3 vapaaohjelmien sekä Staralla suoritettavan vapaaohjelman musiikit ja videot löytyvät Sillasta. Ole yhteydessä lajipäällikköön emma.kurki(at)voimistelu.fi, jos et löydä jotain materiaalia tai niiden toimivuudessa on ongelmia.

HUOM! Kaikki voimistelijat aloittavat rytmisen voimistelun kilpailujärjestelmään kuuluvassa luokkajärjestelmässä Stara- tapahtumasta suorittamalla valmiin Staran vapaaohjelman (aiemmin Aseman valmis vapaaohjelma). Tämän jälkeen voimistelija voi siirtyä luokkaan 1, mikäli valmentaja niin päättää ja mikäli voimistelija täyttää samana vuonna 8 vuotta.


Valmis naruohjelma

Syksyllä 2017 on tehty valmis naruyksilöohjelma halukkaille (ohjelman käyttäminen vapaaehtoista). Ohjelman vartalonvaikeusosat ja liikkeet löytyvät tältä lomakkeelta. Ohjelman musiikki ja video löytyvät Sillasta. Ohjelman pituus on 1min 15s., joten se sopii käytettäväksi myös 2.luokassa, jossa ohjelman maksimipituus on 1min 15s. Ohjelmaa voi käyttää myös esimerkiksi Välinekilpailussa tai Ikäkausikilpailun alemmissa luokissa. Ohjelman musiikki tulee itse aina toimittaa kilpailun järjestäjille (koska ohjelman käyttäminen on vapaaehtoista, ei pakollinen valmisohjelma).

 

Joukkueohjelmat

Joukkueohjelmien videot ja musiikit löytyvät Sillasta. Luokkien 1. - 4. valmiiden joukkueohjelmien vaatimukset/liikkeet ja tarkemmat ohjeet löytyvät tästä liitteestä

 • 1.luokan vapaajoukkue - uusi ohjelma käytössä syksystä 2017. Ohjelmaa suositellaan suoritettavan myös Staralle ennen 1.luokassa kilpailemista.
 • 2.luokan joukkue (pallot) - uusi ohjelma käytössä syksystä 2018.
 • 3.luokan joukkue (vanteet) uusi ohjelma käytössä syksystä 2017. 
 • 4.luokan joukkue (keilat) - nykyinen/vanha ohjelma käytössä vielä syksyllä 2018.


Lisäksi seuroilla on mahdollisuus käyttää seuraavia valmiita ohjelmia:

 • "RV Stara narujoukkue" . Video ja musiikki löytyvät Sillasta.
 • "RV nuorten pallojoukkue". Video ja musiikki löytyvät Sillasta. Mikäli ohjelmaa käytetään kilpailuissa oympiadilla 2017 - 2020, tulee ohjelma muokata nykyisiä sääntöjä vastaavaksi. Nuorten pallo-ohjelma 2014 (PDF)

 

 

IKÄKAUSIKILPAILUT

Ikäkausikilpailujen ohjeet löytyvät Kilpailuohjeista ja kilpailuohjeiden liitteestä (yllä).

 

VÄLINEKILPAILUT

Välinekilpailujen ohjeet löytyvät Kilpailuohjeista ja kilpailuohjeiden liitteestä (yllä). Välinekilpailunsääntöosio (päivitetty 1.11.2019 AD:n arvot oikeiksi). 

 

DUOT ja TRIOT

Kilpailuohjeen ja Kilpailuohjeiden liitteen (yllä)  lisäksi on huomioitava myös englanninkielinen sääntöliite sekä FIG:n joukkuesäännöt.

Duo/Trio - kilpailuissa voi käyttää itse tehtyä  ohjelmaa tai valmista Duo - ohjelmaa keiloilla. Ohjelma on tehty nuorten säännöillä ja sillä voi kilpailla kaikissa ikäsarjoissa. Valmiin ohjelman video ja musiikki löytyvät  Sillasta ja D-lomake liitteenä.  Duo/Trio - kilpailuja järjestetetään eri kilpailumuotoihin liitettynä lajiasiantuntijaryhmän kilpailukalenterissa määrittelemällä tavalla.

HUOM! Tammikuussa 2018 julkaistaan myös valmis duo-ohjelma, jonka väline on naru. Ohjelma on tarkoitettu halukkaiden käyttöön lasten sarjassa ja sitä on mahdollista käyttää myös muissa sarjoissa valmentajan arvion mukaisesti. Ohjelman voi itse muokata trio – ohjelmaksi säännöt huomioiden.


Materiaalia kilpailujen järjestäjille ja osallistujille

Kilpailun järjestäjän "Check - lista". HUOM! Liitettä  päivitetään  kilpailujen järjestäjiltä tulevien palautteiden perusteella. Mahdollisia kommentteja voi lähettää lajiasiantuntijaryhmän Kilpailu- ja tuomarivastaavalle minnakarhu(at)hotmail.com. Tarkoitettu luettavaksi Kilpailuohjeen ja kilpailusääntöjen sekä kilpailuohjeiden liitteen rinnalla ja järjestelyjen apuna.

Tuomareiden, arvien ja varjotuomareiden ilmoittautumislomak2019 (päivitetty 1.1.2019)

Kilpailun järjestäjän palautelomake (palautus lajipäällikölle viikon sisällä kilpailuista)

Tuomarikoordinaattorin lomake

Tuomaripaneelien muodostaminen ja arvontalomake (malli), OHJE (päivitetty 17.3.2019)

 

Välineet ja alue:

 • FIG Apparatus norms(FIG säännöt välineistä ja alueesta) HUOM! 1.1.2019 alkaen voimassa ovat säännöt, joiden mukaan kaikissa välineissä tulee olla kiinteä "FIG - approved" logo. Välineiden mitat eivät ole muuttuneet, mutta sääntö logoista on! Erityisesti kansainvälisissä kilpailuissa kilpailevien tulee huomioida tämä välineitä hankittaessa. Suomessa noudatettava sääntö logojen osalta löytyy Kilpailuohjeesta.


 

Kansainvälisen Voimisteluliiton FIG:n sivut

 

Arvostelulomakkeet 

D1 / D2 yksilöt (suomeksi)
D1 / D2 yksilöt (englanniksi)
D1 / D2 joukkue (suomeksi)
D1 / D2 joukkue (englanniksi)
D3 / D4 yksilöt (suomeksi)  / Lomake ylemmille luokille ja ikäsarjoille.
D3 / D4 yksilöt (suomeksi) / Lomake alimmille luokille ja ikäsarjoille. Sarakkeita vähemmän, kuin muissa lomakkeissa.
D3 / D4 yksilöt (englanniksi)
D3 / D4 joukkue (suomeksi) 
D3 / D4 joukkue (englanniksi)
Suoritus, Tekninen, Yksilöt (suomeksi)
Suoritus, Tekninen, Yksilöt (englanniksi)
Suoritus, Tekninen ja taiteellinen, Yksilöt VAPAA 1.-3.lk (suomeksi)

Suoritus, Tekninen ja taiteellinen, Yksilöt, VÄLINE 1.-4.lk (suomeksi). Lomaketta käytetään silloin, kun taiteellista tuomaristoa ei ole erikseen.

Suoritus, Tekninen, Joukkue (suomeksi)
Suoritus, Tekninen, Joukkue (englanniksi)
Suoritus, Tekninen ja taiteellinen, Joukkue 1.-4.lk (suomeksi)

Suoritus, Taiteellinen, Yksilöt (englanniksi)
Suoritus, Taiteellinen, Joukkue (englanniksi) 

LOMAKKEET SYKSYN 2019 joukkueiden arvostelun pilotointiin

3.luokan valmis vanneohjelma, lomake joukkuekilpailuun (1.10.2019). HUOM! Kilpailun järjestäjä tulostaa tuomareille.

OHJE ylempien joukkueiden luokkien lomakkeiden täyttämistä varten (D3/D4), luokat 4, 5, 6, JM ja M sekä pre-nuoret, nuoret ja naiset

Tyhjä lomake 1

Tyhjä lomake 2

  


What do you want to do ?
New mail