Materiaalit

 

Materiaalit sivua on kesäkuussa 2020 päivitetty niin, että sivulta löytyy materiaalia valmentajille, kilpailun järjestäjille, tuomareilla ja  muille rytmisen voimistelun lajin toimijoille. Kaikki säännöl on siirretty sivulle SÄÄNNÖT .  

 

Kilpailu- ja merkkijärjestelmän kuvasta saat kokonaiskäsityksen rytmisen voimistelun kilpailujärjestelmästä.

KILPAILU- ja MERKKIJÄRJESTELMÄN KUVA

 

RYTMISEN VOIMISTELUN MERKKIJÄRJESTELMÄ

Rytmisen voimistelun kilpailujärjestelmään kuuluvan Merkkijärjestelmän materiaalit löydät täältä.


LUOKKAKILPAILUT

Luokkakilpailujen ohjeet löytyvät Kilpailusäännöistä ja kilpailusäännön liitteistä sivuilta SÄÄNNÖT. Lisäksi alta löytyvät kaikki luokkakilpailujen valmisohjelmien ja 4.-6.luokkien vapaaohjelmien vaatimukset ja materiaalit.

 

Luokkakilpailujen valmisohjelmien materiaalit:

Vapaaohjelmat ja 2.luokan valmis naruohjelma

 • Kaikkien luokkien vapaaohjelmien ja 2.luokan valmiin naruohjelma vartalonvaikeusosat / liikkeet, vaatimukset sekä suoritusohjeet löytyvät täältä. (Päivitetty 11.5.2020)
 • Luokkien 1, 2 ja 3 vapaaohjelmien sekä Staralla vielä syksyllä 2020 suoritettavan vapaaohjelman musiikit ja videot löytyvät Sillasta. 1.1.2021 Staroilla on käytössä vain uusi vapaaohjelma (linkki alla). Ole yhteydessä lajipäällikköön emma.tast(at)voimistelu.fi, jos et löydä jotain materiaalia tai niiden toimivuudessa on ongelmia.
 • Uusi 2.luokan valmis naruohjelma, joka on käytössä 2.luokassa 1.8.2020 alkaen video ja musiikki löytyvät kuvat.fi sivuilta 

  https://voimistelu.kuvat.fi/kuvat/ (salasana: rv2018)

 • Uusi Staran valmis vapaaohjelma on käytössä 1.1.2020 alkaen. Myös syksyllä 2020 voi Staroilla suorittaa tätä uutta ohjelmaa. Ohjelman video ja musiikki löytyvät kuvat.fi sivuilta 

  https://voimistelu.kuvat.fi/kuvat/ (salasana: rv2018)

HUOM! Kaikki voimistelijat aloittavat rytmisen voimistelun kilpailujärjestelmään kuuluvassa luokkajärjestelmässä Stara- tapahtumasta suorittamalla valmiin Staran vapaaohjelman (aiemmin Aseman valmis vapaaohjelma). Tämän jälkeen voimistelija voi siirtyä luokkaan 1, mikäli valmentaja niin päättää ja mikäli voimistelija täyttää samana vuonna 8 vuotta.


Joukkueohjelmat

Joukkueohjelmien videot ja musiikit löytyvät Sillasta. Luokkien 1. - 4. valmiiden joukkueohjelmien vaatimukset/liikkeet ja tarkemmat ohjeet löytyvät tästä liitteestä

 • 1.luokan vapaajoukkue -  ohjelma käytössä syksystä 2017. Ohjelmaa suositellaan suoritettavan myös Staralle ennen 1.luokassa kilpailemista. Ohjelmaa voi käyttää myös Ikäkausikilpailun joukkuden lasten sarjassa, jolloin ohjelmaa voi myös muokata (luokkakilpailussa suoritettavaa ohjelmaa ei voi muokata).
 • 2.luokan joukkue (pallot) - ohjelma käytössä syksystä 2018.
 • 3.luokan joukkue (vanteet) ohjelma käytössä syksystä 2017. 
 • 4.luokan joukkue (keilat) 


Lisäksi seuroilla on mahdollisuus käyttää seuraavia valmiita ohjelmia:

 • "RV Stara narujoukkue" . Video ja musiikki löytyvät Sillasta.
 • "RV nuorten pallojoukkue". Video ja musiikki löytyvät Sillasta. Mikäli ohjelmaa käytetään kilpailuissa oympiadilla 2017 - 2020, tulee ohjelma muokata nykyisiä sääntöjä vastaavaksi. Nuorten pallo-ohjelma 2014 (PDF)

 

IKÄKAUSIKILPAILUT

Ikäkausikilpailujen ohjeet löytyvät Kilpailusäännöistä ja kilpailusäännön liitteistä sivuilta SÄÄNNÖT

 

VÄLINEKILPAILUT

Välinekilpailujen sääntöosio löytyy tästä.  Lue myös Kilpailusääntö ja Kilpailusäännön liite sivuilta SÄÄNNÖT


DUOT ja TRIOT

Linkki duojen/triojen sääntöihin sekä Kilpailusääntöön ja sen liitteeseen löytyy sivuilta  SÄÄNNÖT.

Duo/Trio - kilpailuissa voi käyttää itse tehtyä  ohjelmaa tai valmista Duo - ohjelmaa keiloilla. Ohjelma on tehty nuorten säännöillä ja sillä voi kilpailla kaikissa ikäsarjoissa, myös muokata trion ohjelmaksi. Valmiin ohjelman video ja musiikki löytyvät  Sillasta ja D-lomake liitteenä.  Duo/Trio - kilpailuja järjestetetään eri kilpailumuotoihin liitettynä lajiasiantuntijaryhmän kilpailukalenterissa määrittelemällä tavalla.

Tammikuussa 2018 on julkaistu myös valmis duo-ohjelma, jonka väline on naru. Ohjelma on tarkoitettu halukkaiden käyttöön lasten sarjassa ja sitä on mahdollista käyttää myös muissa sarjoissa valmentajan arvion mukaisesti. Ohjelman voi itse muokata trio – ohjelmaksi säännöt huomioiden.

 

Muita valmisohjelmia (esim.lajin aloittamisen helpottamiseksi)

Valmis yksilöiden naruohjelma

Syksyllä 2017 on tehty valmis naruyksilöohjelma halukkaille (ohjelman käyttäminen vapaaehtoista). Ohjelman vartalonvaikeusosat ja liikkeet löytyvät tältä lomakkeelta.Ohjelman musiikki ja video löytyvät Sillasta

Ohjelmaa voi käyttää esimerkiksi Välinekilpailussa tai Ikäkausikilpailun alemmissa sarjoissa. Ohjelmaa voi muuttaa. Ohjelman musiikki tulee, itse aina toimittaa kilpailun järjestäjille (koska ohjelman käyttäminen on vapaaehtoista, ei pakollinen valmisohjelma).

HUOM! 1.8.2020 alkaen 2.luokassa suoritetaan uusi valmis naruohjelma, jonka pituus on 45s. Eli tätä valmista naruohjelmaa eikä muitakaan omia välineohjelmia voi jatkossa käyttää 2.luokassa.

 


Duo/trio - ohjelmat

Duo/Trio - kilpailuissa ohjelma, keilat klöytyy  Sillasta ja D-lomake (suoritusohje) liitteenä.  Duo/Trio - kilpailuja järjestetetään eri kilpailumuotoihin liitettynä lajiasiantuntijaryhmän kilpailukalenterissa määrittelemällä tavalla. Ohjelmaa voi muuttaa ja muokata.

Duo-ohjelma, narut. Ohjelma on tarkoitettu halukkaiden käyttöön lasten sarjassa ja sitä on mahdollista käyttää myös muissa sarjoissa valmentajan arvion mukaisesti. Ohjelman voi itse muokata trio – ohjelmaksi säännöt huomioiden ja sitä voi käyttää myös Staroilla. Musiikki ja video löytyvät Sillasta (materiaalipankista) nimellä Rytmisen voimistelun valmis duo/trio - ohjelma, narut. Valmisohjelman tavoitteena on helpottaa osallistumista duo/trio - sarjoihin. 

Ohjelman vaatimukset (vartalonvaikeusosat, vaihdot ym. liikkeet) Voimisteluliiton sivuilla Kilpailu/materiaalit mahdollisimman pian. 

 

 


Materiaalia kilpailujen järjestäjille ja osallistujille

Kilpailun järjestäjän "Check - lista". HUOM! Liitettä  päivitetään  kilpailujen järjestäjiltä tulevien palautteiden perusteella. Mahdollisia kommentteja voi lähettää lajiasiantuntijaryhmän Kilpailu- ja tuomarivastaavalle minnakarhu(at)hotmail.com. Tarkoitettu luettavaksi Kilpailuohjeen ja kilpailusääntöjen sekä kilpailuohjeiden liitteen rinnalla ja järjestelyjen apuna.

Tuomareiden, arvien ja varjotuomareiden ilmoittautumislomak2019 (päivitetty 1.1.2019)

Kilpailun järjestäjän palautelomake (palautus lajipäällikölle viikon sisällä kilpailuista)

Tuomarikoordinaattorin lomake

Tuomaripaneelien muodostaminen ja arvontalomake (malli), OHJE (päivitetty 17.3.2019)

Välineet ja alue:

 • FIG Apparatus norms (FIG säännöt välineistä ja alueesta) HUOM! 1.1.2019 alkaen voimassa ovat säännöt, joiden mukaan kaikissa välineissä tulee olla kiinteä "FIG - approved" logo. Välineiden mitat eivät ole muuttuneet, mutta sääntö logoista on! Erityisesti kansainvälisissä kilpailuissa kilpailevien tulee huomioida tämä välineitä hankittaessa. Suomessa noudatettava sääntö logojen osalta löytyy Kilpailuohjeesta.


Välinetarkastus, lomake seurojen käyttöön ja muokattavaksi

Rajatuomarin lomake

Arvostelulomakkeet 

D1 / D2 yksilöt (suomeksi)
D1 / D2 yksilöt (englanniksi)
D1 / D2 joukkue (suomeksi)
D1 / D2 joukkue (englanniksi)
D3 / D4 yksilöt (suomeksi)  / Lomake ylemmille luokille ja ikäsarjoille.
D3 / D4 yksilöt (suomeksi) / Lomake alimmille luokille ja ikäsarjoille. Sarakkeita vähemmän, kuin muissa lomakkeissa.
D3 / D4 yksilöt (englanniksi)
D3 / D4 joukkue (suomeksi) 
D3 / D4 joukkue (englanniksi)
Suoritus, Tekninen, Yksilöt (suomeksi)
Suoritus, Tekninen, Yksilöt (englanniksi)
Suoritus, Tekninen ja taiteellinen, Yksilöt VAPAA 1.-3.lk (suomeksi)

Suoritus, Tekninen ja taiteellinen, Yksilöt, VÄLINE 1.-4.lk (suomeksi). Lomaketta käytetään silloin, kun taiteellista tuomaristoa ei ole erikseen.

Suoritus, Tekninen, Joukkue (suomeksi)
Suoritus, Tekninen, Joukkue (englanniksi)
Suoritus, Tekninen ja taiteellinen, Joukkue 1.-4.lk (suomeksi)

Suoritus, Taiteellinen, Yksilöt (englanniksi)
Suoritus, Taiteellinen, Joukkue (englanniksi) 

3.luokan valmis vanneohjelma, lomake joukkuekilpailuun (1.10.2019). HUOM! Kilpailun järjestäjä tulostaa tuomareille.

 

Kansainvälisen Voimisteluliiton FIG:n sivut