Rytmisen voimistelun merkkijärjestelmä

Mikä on merkkijärjestelmä? 


 • Kilpailutyyppien rinnalla erillinen testaamiseen perustuva merkkijärjestelmä. Kaikille voimistelulajeille yhteinen järjestelmä (jokaisella lajille omat liikkeet ja tarkemmat ohjeet).
 • Jokaisessa merkissä on omat liikkeet, joista suoritetaan vähintään tietty määrä liikkeitä (ohje kunkin merkin kohdalla).
 • Merkeistä apua valmentajille ja voimistelijoille; keskitytään harjoittelemaan oikeita asioita, keino kannustaa ja motivoida. Ohjataan myös löytämään oikea omaa tasoa ja tavoitteita vastaava ”linja kilpailujärjestelmästä”,.
 • Voimistelija osallistuu merkkisuoritustilaisuuteen ja suoritettuaan määrätyn määrän liikkeitä, palkitaan kyseisen tason merkillä.
 • Merkit: pronssi hopea kulta timantti
 • Suoritustilaisuus on osaamisen näyttämistä, ei liikkeiden ja sarjojen kokeilemista varten.
 • Merkkisuorituksesta palkitaan.

 

Kaikki materiaalit löytyvät osoitteesta:

https://voimistelu.kuvat.fi/kuvat/

salasana: rv2018


Lue myös: Ohje testaaminen ja palkitseminen

Kilpailu- ja merkkijärjestelmän kuva

 

 • Merkkien suoritukset (pronssi, hopea ja kulta) tulevat osaksi kilpailujärjestelmää syksyllä 2019 ja keväällä 2020 seuraavasti (koskee yksilöitä LUOKKAKILPAILUISSA ja  IKÄKAUSIKILPAILUISSA):
 • Aina kauden (kevät / syksy) alkaessa tulee tietyt merkkisuoritukset olla suoritettuna esim. pronssi- ja hopeamerkit 1. luokkaan osallistuvilta ja kultamerkki ennen 3.luokkaan osallistumista. Tarvittavat merkit tulee olla suoritettu aina vähintään kilpailujen ilmoittautumiseen mennessä. kilpailujärjestelmän kuva täältä.
 • HUOM! Syksyllä 2019 KULTAMERKIN suorittamisessa joustetaan seuraavasti: mikäli kultamerkin liikkeiden harjoittelu ja suorittaminen on aloitettu keväällä tai syksyllä 2019 ja suunnitelma kultamerkin suorittamisesta on seurassa tehty, voi voimistelija osallistua 3.luokan kilpailuun syksyllä, vaikka merkkisuoritus olisi kesken. Kultamerkki tulee kokonaisuudessaan olla vaatimusten mukaisesti suoritettu syksyn 2019 aikana, kevään 2020 ilmoittautumisten alkamiseen mennessä. Kultamerkki suoritetaan ohjeen mukaisesti seuroissa. Listat suorittaneista tulee toimittaa lajipäällikölle vuoden 2019 loppuun mennessä nettisivuilla julkaistavalla lomakkeella sähköpostiin emma.tast@voimistelu.fi.
 • Timanttimerkki tulee osaksi kilpailujärjestelmää vuoden 2020 alusta, jolloin timanttimerkki tulee olla suoritettuna muiden merkkien tapaan. Pilotoinnin ja syksyn 2019 aikana suoritettu merkit hyväksytään. Vuoden 2019 Ikäsarjakilpailuihin osallistuvat 2008 syntyneille (11v.) ja aiemmin syntyneille suositellaan timanttimerkin suorittamista, mutta seurat valitsevat käytännöstä.
 • Merkkejä ei tarvitse suorittaa takautuvasti, mutta sitä suositellaan.
 • Voimisteluliitto suosittelee merkkisuorituksia myös joukkueissa, duo/trioissa ja välinekilpailuissa kilpaileville, mutta seurat valitsevat käytännöistä. Esim. joukkueen sisällä voi suorittaa eri tason merkkiliikkeitä.
 • Merkkien liikkeitä on tarkoitus ottaa huomioon valmennuksen suunnittelussa ja sisällyttää harjoitusohjelmaan. Kaikkia merkkejä voi suorittaa jo hyvissä ajoin ennen tiettyä luokkaa/sarjaa eli käytännössä myös nuorempana tai alemmissa luokissa, kuin vaatimus on.

Kysymyksiä ja palautetta voi lähettää osoitteeseen suvilax(at)hotmail.com tai lajipäällikölle emma.tast(at)voimistelu.fi.  

Sähköpostitse lähetetyistä kysymyksistä saadaan koottua vastauksia, joita voidaan julkaista kaikkien tietoon. Palautteen ja kysymysten avulla voidaan myös tehdä tarvittavia tarkennuksia ja päivityksiä.