Rytmisen voimistelun merkkijärjestelmä

Merkkijärjestelmä on kilpailutyyppien rinnalle luotu kaikille voimistelulajeille yhteinen järjestelmä, jossa jokaisella lajilla on omat liikkeet ja tarkemmat ohjeet.

 

Merkkijärjestelmän tavoitteena on lisätä laatua voimistelussa ja auttaa sekä valmentajia että voimistelijoita mm. keskittymään harjoittelemaan oikeita asioita oikeassa vaiheessa. Merkkisuoritusten avulla voidaan kannustaa ja motivoida sekä ohjata löytämään oikea omaa tasoa ja tavoitteita vastaava linja rytmisen voimistelun monipuolisessa kilpailujärjestelmässä. Merkkien liikkeitä on tarkoitus ottaa huomioon valmennuksen suunnittelussa ja sisällyttää harjoitusohjelmaan ja harjoittelu tapahtuu normaalin harjoittelun tavoin valmentajan kanssa. Pronssi-, hopea- ja kultamerkkiä suoritetaan seuroissa, timanttimerkkitestit ovat Voimisteluliiton alaisia. Suoritettuaan kussakin merkissä vaaditun määrän liikkeitä joko seuran järjestämissä testitilaisuuksissa tai Voimisteluliiton Timanttimerkkitesteissä, voimistelija palkitaan kyseisen tason merkillä. Kaikkia merkkiliikkeitä voi harjoitella suorittaa jo hyvissä ajoin ennen tiettyä luokkaa/sarjaa eli käytännössä myös nuorempana tai alemmissa luokissa, kuin vaatimus on.


Materiaalit


Kaikki rytmisen voimistelun merkkijärjestelmän materiaalit löytyvät osoitteesta:

https://voimistelu.kuvat.fi/kuvat/

salasana: rv2018

 

HUOM! Uutena materiaaleihin lisätty kunniakirjapohjat, joita voit käyttää seurassa!


Ohje merkkien (pronssi, hopea, kulta ja timantti) suorittamisesta ja palkitsemisesta täältä. Ohje testaaminen ja palkitseminen

Ohjeeseen päivitetty 4.2.2020 tieto tarra-arkeista, joita voi käyttää palkitsemisessa.

 

Kilpailu- ja merkkijärjestelmän kuva

 


Videoita harjoittelun tueksi löytyy tällä hetkellä parhaiten kuvat.fi sivuilta 

https://voimistelu.kuvat.fi/kuvat/

salasana: rv2018

 

Videoita löytyy edelleen myös Sillasta materiaalipankista (siirtymisestä Voimisteluklubiin tiedotetaan erikseen). Valitse haussa esimerkiksi ”kulta” tai ”kultamerkki” tai ”timantti” tai ”timanttimerkki”. 

 


Tilaa kunkin merkin tarrat suoritusvihkoon täältä.

 

Merkkien suorittaminen

Merkkien suoritukset tulee huomioida viimeistään vuoden 2020 alussa, jolloin ne ovat osa kilpailujärjestelmää pilottivaiheen jälkeen (koskee yksilöitä LUOKKAKILPAILUISSA ja IKÄKAUSIKILPAILUISSA). Tietyt merkkisuoritukset tulee olla suoritettuna aina kauden (kevät / syksy) alkaessa Kilpailu- ja merkkijärjestelmän kuvan mukaisesti.

 

Pronssimerkki, hopeamerkki ja kultamerkki suoritetaan seuroissa.

  • pronssi- ja hopeamerkki tulee olla suoritettuna ennen 1. luokkaan osallistumista.(1.8.2019 alkaen)
  • kultamerkki tulee olla suoritettuna ennen 3.luokkaan osallistumista ja ennen Ikäkausikilpailun 8v., 9v. ja 10– vuotiaiden sarjaan osallistumista. (1.1.2020 alkaen)

Suoritukset ilmoitetaan jatkossa Kisanetissä ilmoittautumisen yhteydessä (viimeistään vuoden 2020 alusta alkaen).

 


Timanttimerkki suoritetaan Voimisteluliiton alaisissa Timanttimerkkitesteissä. (1.1.2020 alkaen, huomioiden alla oleva jousto/siirtymäaika, päivitetty 1.5.2020)

Kevään Timanttitestien peruunnuttua koronavirustilanteen vuoksi, jatketaan timanttimerkin suorittamisen osalta siirtymäaikaa vielä syksyn ajan.

·        timanttimerkki tulee olla suoritettuna ennen 5.luokkaan osallistumista ja ennen Ikäkausikilpailun 11 – vuotiaiden sarjaan osallistumista.

 

Timanttimerkin suorittamisessa joustetaan seuraavasti kevään ja myös syksyn  2020 osalta seuraavasti: mikäli timanttimerkin liikkeiden harjoittelu ja suorittaminen on aloitettu vuoden 2019 aikana tai keväällä/syksyllä 2020 ja suunnitelma timanttimerkin suorittamisesta on seurassa tehty, voi voimistelija osallistua Ikäkausikilpailuun ja 5.luokan kilpailuun keväällä ja syksyllä, vaikka merkkisuoritus olisi kesken. Timanttimerkki tulee kokonaisuudessaan olla vaatimusten mukaisesti suoritettu vuoden 2020 aikana. 1.1.2021 alkaen Timanttimerkkisuoritus on osa kilpailujärjestelmää ilman joustoja/siirtymisaikaa.

 

Syksyn 2019 ja kevään 2020 tähän mennessä sovitut Timanttitestitilaisuuksien ajankohdat löydät täältäSuoritukset ilmoitetaan jatkossa Kisanetissä ilmoittautumisen yhteydessä (viimeistään vuoden 2020 alusta alkaen).


 

Merkkejä ei tarvitse suorittaa takautuvasti, mutta sitä suositellaan.

 

Voimisteluliitto suosittelee merkkisuorituksia myös joukkueissa, duo/trioissa ja välinekilpailuissa kilpaileville, mutta seurat valitsevat käytännöistä. Esimerkiksi joukkueen sisällä voi suorittaa eri tason merkkiliikkeitä, välinekilpailuihin osallistuvien voimistelijoiden kanssa voi valita, mitä merkkiä milloinkin suoritetaan. Katso myös kaikkien lajien yhteisen Staramerkin materiaalit ja ota käyttöön halutessasi.

 

 

Kysymyksiä ja palautetta voi lähettää osoitteeseen suvilax(at)hotmail.com tai lajipäällikölle emma.tast(at)voimistelu.fi.  

Sähköpostitse lähetetyistä kysymyksistä saadaan koottua vastauksia, joita voidaan julkaista kaikkien tietoon. Palautteen ja kysymysten avulla voidaan myös tehdä tarvittavia tarkennuksia ja päivityksiä  (noin puolivuosittain) ja kehittää uutta järjestelmää entistä toimivammaksi.