Hyppää sisältöön

NTV kehittämisryhmä LAR tiedottaa

Kesäkuu 6/2024

 LAR piti 11.6. kevätkauden viimeisen kokouksensa:

LAR toivottaa koko lajin yhteisölle virkistävää kesää!

Toukokuu 5/2024

NTV LAR kokousti etäyhteydellä 16.5. Kokouksen painopiste oli strategian valmistelussa.

 • Voimisteluliiton strategiatyö jatkuu. NTV LAR tekee lajikohtaista valmistelua ja on aktiivisesti mukana liiton yhteisissä valmistelutilaisuuksissa. NTV seurojen toivotaan osallistuvan aktiivisesti strategiavalmisteluun: https://www.voimistelu.fi/ajankohtaista/voimistelun-strategia-2025/
 • LAR on selvittänyt, että 73 %:lla lajin seuroista löytyy vastuullisuusohjelma verkkosivuilta. Tavoite on, että lajin jokainen seura on julkaissut vastuullisuusohjelman verkkosivuillaan ja myös noudattaa sitä.
 • Naisten ja tyttöjen EM-kilpailut käytiin Italiassa 2.-5.5. Suomen voimistelijat saavuttivat historiallisen hyvän tuloksen telinekohtaisissa kilpailuissa. Myös neliottelutulokset olivat hyvät ja Suomen voimistelijat olisivat saavuttaneet finaalipaikkoja, mikäli kilpailussa olisi ollut ottelufinaalit.
 • LAR kävi alustavan keskustelun vuoden 2025 näyttökilpailujen etänäyttömahdollisuudesta. LAR suhtautuu ajatukseen myönteisesti. Tarkempaa valmistelua tehdään syksyn 2024 aikana ja lopullisen päätöksen valintakriteereistä tekee VAR (huippuvoimistelun valmennuksen asiantuntijaryhmä).
 • Suunnitteilla on lajiin uusi harrastekisailuluokka, jonka valmistelua varten kootaan ryhmä. Valmisteluryhmään toivotaan seuroista erityisesti harrastevoimistelun aktiiveja. Haku ryhmään avataan vielä ennen kesälomia.
 • Euroopan Voimisteluliiton heinäkuun koulutusleirin haku on auki. Leiri pidetään 9.-17.7. Tirreniassa, Italiassa. Hakemukset tulee lähettää viimeistään 31.5. Lisätietoja: https://www.voimistelu.fi/blog/uutinen/euroopan-voimisteluliiton-naisten-telinevoimistelun-kesaleiri-ja-valmentajakoulutus-tirreniassa/
 • Noviisikoulutus käynnistyy syksyllä 2024. Hakemukset tulee lähettää viimeistään 31.5. Koulutus on tarkoitettu 2-tason käyneille valmentajille: https://www.voimistelu.fi/blog/uutinen/hae-mukaan-naisten-telinevoimistelun-noviisi-valmentajakoulutukseen/.
 • NTV koreografiakoulutus on Kuortaneella 6.-7.7.2024
 • Naisten telinevoimistelun maajoukkue on perustanut Instagram-tilin nimimerkillä @fin_wag
 • LAR:n kevätkauden viimeinen kokous pidetään 11.6.

Huhtikuu 4/2024

LAR tiedottaa

Naisten joukkue: Kaia Tanskanen, Maisa Kuusikko, Saara Kokko, Olivia Vättö ja Misella Antila, valmentajat Pauliina Savola ja Igor Cherepov, team manager Kim Tanskanen. Tyttöjen joukkue: Ekaterina Podobed, Iiris Nyyssönen, Maija Taskinen, Anni Pääkkönen ja Jade Riekki, valmentajat Tiina Vilenius ja Maxim Podobed ja team manager Iira Murtonen. Koko joukkueen joukkuejohtaja on Hanna Järvinen.

 • Voimistelupäivät järjestetään Kuopiossa 6.-9.6.2024. Voimistelupäiville NTV:n luokkiin on ilmoittautunut yli 400 voimistelijaa.
 • LAR on aloittanut seuraavan olympiadin luokkakilpailukokonaisuuden valmistelun, johon sisältyy myös uuden A-luokan valmistelu. Lisätietoa A-luokan valmistelusta ja seuratoimijoiden mahdollisuudesta osallistua valmistelutyöhön julkaistaan kevään ja kesän aikana.

LAR on keskustellut myös merkkiliikkeiden päivittämisestä seuraavaa olympiadia varten.

 • Tulevia koulutuksia: NTV TK2 tuomarikoulutus Helsingissä 15.-16.6.2024 ja NTV koreografiakoulutus Kuortaneella 6.-7.7.2024.
 • LAR:n seuraava kokous pidetään 16.5.

Maaliskuu 3/2024

LAR keskusteli tämän vuoden kolmannessa kokouksessaan erityisesti siitä, mitä kehittämistä lajin toiminnassa tarvitaan lasten voimistelun linjausten myötä. LAR seuraa, että linjaukset toteutuvat valmennusleireillä, kilpailuissa ja koulutuksissa. LAR toivoo, että jokaisessa NTV-seurassa käydään läpi linjaukset ja varmistetaan, että ne on otettu huomioon seuran toiminnassa: https://www.voimistelu.fi/lasten-voimistelun-linjaus/.

 • Kansainvälinen kilpailukausi jatkui 7.-10.3. Bakun maailmancupissa, jossa Maisa Kuusikko sijoittui hienosti nojapuilla viidenneksi (13,566). Olivia Vättö teki ehjän kilpailun puomilla (17./12,266) ja permannolla (31./11,766). Kisauutinen: https://www.voimistelu.fi/blog/uutinen/maisa-kuusikko-voimisteli-5-sijalle-bakun-maailmancupissa/.
 • Neljäs ja viimeinen maailmancupin osakilpailu on Dohassa 17.-20.4.
 • Kansallinen kilpailukausi on käynnissä. Espoossa oli näyttö- ja SM-karsintakilpailu 9.3. LAR hyväksyi kriteerien mukaisesti esityksen SM-kisojen osallistumisoikeuksista: https://www.voimistelu.fi/blog/uutinen/2024-suomen-mestaruuksista-kilpaillaan-oulussa-23-24-3-2024/
 • SM-kilpailut käydään Oulussa 23.-24.4.
 • Vuoden 2025 kilpailuhaku alkaa huhtikuussa. LAR päätti, että vuonna 2025 kilpalinjan B-H-luokkien kilpailuja voi järjestää etäkilpailuina ja näiden haku aukeaa myös huhtikuussa.
 • Minoritestileirille osallistui upeat 80 voimistelijaa viidestätoista eri seurasta. Osalla on vielä testi kesken, joten ryhmän koko tulee olemaan 60-69 voimistelijaa ja yhdessä Tulokkaiden kanssa 75-84 voimistelijaa. Lisätestit järjestetään 24.4. Kuortaneella ja Turussa.
 • LAR nimesi Minorit-ryhmän valittavat voimistelijat ryhmän vastuuvalmentajien, lajipäällikön ja LAR:n valmennusvastaavan esityksen sekä valintakriteerien mukaisesti. Minoritestitulokset käsiteltiin ja arvioitiin ilman tietoa voimistelijoiden nimistä ja seuroista.
  https://www.voimistelu.fi/lajit/naisten-telinevoimistelu/valmennus/minorit/

Helmikuu 2/2024

LAR:n kokous pidettiin etäyhteydellä 21.2.2024.

Helmikuu 1/2024

LAR:n uuden toimikauden ensimmäinen kokous pidettiin etäyhteydellä 1.2.2024.

Kokouksessa käytiin aluksi läpi jokaisen jäsenen roolin keskeiset tavoitteet tulevalle vuodelle ja toimikaudelle ja näiden työstö jatkuu seuraavissa kokouksissa.

 • Voimisteluliiton luottamusryhmien kick off pidettiin 13.1.2024 etäyhteydellä.
 • Liiton strategiatyö käynnistyy kevään aikana. Samassa yhteydessä päivitetään myös huippu-urheilun strategia. Lajin seuroja kannustetaan osallistumaan aktiivisesti strategiatyöhön.
 • Tammikuussa oli Voimisteluliiton kouluttajakoulutus, jossa NTV kouluttajia oli hienosti edustettuina.
 • SOPU-kouluttajakoulutus järjestettiin tammikuussa.
 • Valmentajien ns. Noviisikoulutus käynnistyy syksyllä 2024. Haku avataan helmikuussa.
 • Vuoden 2024 leiritoiminta on käynnistynyt. LAR on tehnyt päätöksen Bemarit-ryhmään valittavista voimistelijoista: https://www.voimistelu.fi/lajit/naisten-telinevoimistelu/valmennus/bemarit/. Bemaritestiin osallistui 93 voimistelijaa. LAR teki valintapäätöksen testipisteiden perusteella ilman tietoa voimistelijoiden nimistä ja seuroista.
 • Vierumäellä järjestettiin telinelajien aikuisurheilijoiden Masters-leiri 6.-7.1.2024.
 • Vuoden 2024 luokkakilpailut ovat ajantasaisesti Kisanetissä. Kauden ensimmäinen kansainvälinen kilpailu on maailmancup Kairossa helmikuussa ja kansallinen kilpailu näyttökilpailu Kuortaneella 24.2. Luokkakilpailukausi käynnistyy 9.3. Espoossa.
 • Alkuvuoden aikana toteutuneet kansalliset tuomarikurssit: TK3 19.–21.1. Helsingissä.
 • NTV LAR:n seuraava kokous on 21.2.

Joulukuu 13/2023

LAR:n vuoden ja toimikauden viimeiseen kokoukseen osallistuivat kaikki nykyiset ja seuraavan toimikauden jäsenet etäyhteydellä. Uusia jäseniä ovat Kaisa Isomäki, Janita Karhu, Riitta Taipale ja Anna Salmi. Uudet jäsenet toivotettiin lämpimästi tervetulleeksi viemään yhdessä eteenpäin lajin toimintaa.

Kokouksen alussa jäsenet esittäytyivät toisilleen, minkä jälkeen käytiin läpi LAR:n toimintaa. Uusien jäsenten perehtyminen jatkuu henkilökohtaisten perehdyttäjien tuella sekä tulevissa kokouksissa.

Kokouksen lopussa kiitettiin toimikauden 2021-2023 LAR:ia ahkerasta ja aktiivisesta työstä sekä erityisesti LAR:ssa lopettavia jäseniä: Pirkko Haapala, Anne Rouvinen ja Lotte Seeck.

Suuri kiitos myös koko naisten telinevoimistelun lajiyhteisölle! Olemme vuoden 2023 aikana saaneet taas paljon aikaan ja saaneet kokea yhdessä monia ilon ja onnistumisen hetkiä. LAR toivottaa teille kaikille rauhallista ja virkistävää joulun aikaa!

Marraskuu 12/2023

LAR:n marraskuun lopun etäkokouksessa käsiteltiin seuraavia asioita:

 • Gympies GymnovaCupissa Belgiassa Suomen joukkue (Minea Antila, Fanni Varanka, Evelin Veistelehto, Ekaterina Podobed, Klaara Kuusela, Nelli Pelttari) sijoittui kovatasoisessa kilpailussa kolmanneksi pistein 135,199. Ekaterina Podobed oli omassa ikäluokassaan kolmas (48,333) ja Evelin Veistelehto hypyssä kolmas. Uutinen kilpailusta: https://www.voimistelu.fi/blog/uutinen/belgian-ggc-kisasta-mitalituomisia/.
 • Pohjois-Euroopan mestaruuskilpailuissa Ruotsissa Suomen joukkue (Evelin Veistelehto, Malla Montell, Minea Antila, Fanni Varanka, Adeliina Siikala, Minea Vuorisalo) oli seitsemäs (182,627). Paras ottelutulos oli Adeliina Siikalalla 45,599 (20.): https://www.voimistelu.fi/blog/uutinen/suomen-miehille-joukkue-ja-kuusiottelumitaleja-telinevoimistelun-pohjois-euroopan-mestaruuskisoissa/. Hyppyfinaalissa Adeliina Siikala ja Evelin Veistelehto, nojapuufinaalissa Malla Montell.
 • Syksyn kilpailukausi on päättynyt. Vuoden 2024 luokkakilpailut ovat Kisanetissä. Kauden ensimmäinen kansainvälinen kilpailu on maailmancup Kairossa helmikuussa ja kansallinen kilpailu näyttökilpailu Kuortaneella 24.2. Luokkakilpailukausi käynnistyy 9.3. Espoossa.
 • Päätettiin lajin kansallisten luokkakilpailuohjeet ja kilpailusäännöt vuodelle 2024. Säännöt on julkaistu verkossa. Linkki sääntöihin on lajin kilpailusivulla: https://www.voimistelu.fi/lajit/naisten-telinevoimistelu/kilpailu-ja-tuomaritoiminta/kansallinen-kilpailujarjestelma/.  Muutokset vuoden 2023 säännöistä on merkitty materiaaliin keltaisella korostuksella. Suositellaan valmentajia, tuomareita ja kilpailujen järjestäjiä perehtymään sääntöihin viimeistään ennen kilpailukauden alkua.
 • 2. tason valmentajakoulutuksen ensimmäinen lähijakso oli 24.-26.11.2023.
 • Valmentajien ns. Noviisikoulutus käynnistyy syksyllä 2024. Kutsu julkaistaan ja haku avataan tammikuussa 2024. 
 • TK3-tuomarikurssi järjestetään 19.-21.1.2024. Kurssille oli LAR:n kokoukseen mennessä ilmoittautunut 14 osallistujaa.
 • Marja Räisänen on nimetty tuomariksi Pariisin olympialaisiin.
 • Päätettiin (Huippuvoimistelun valmennuksen asiantuntijaryhmälle (VAR, https://www.voimistelu.fi/voimisteluliitto/yhteystiedot/luottamus-ja-asiantuntijaryhmat/) esitettävät vuoden 2024 maajoukkueryhmien ja edustuskilpailujen valintakriteerit sekä muiden valmennusryhmien valintakriteerit naisten telinevoimistelun valmennuksen johtoryhmän esityksen mukaisesti. VAR vahvistaa kriteerit kokouksessaan 12.12, minkä jälkeen ne julkaistaan lajin verkkosivuilla.
 • Päätettiin alustavat valinnat maajoukkueisiin VAR:lle esitettävien valintakriteerien ja valmennuksen johtoryhmän esityksen mukaisesti. Valinnat vahvistetaan, kun valintakriteerit on vahvistettu.
 • Valmennusryhmien leirivuosi on vielä käynnissä. Leirikalenteri ja leirikutsut löytyvät lajin verkkosivuilta: https://www.voimistelu.fi/lajit/naisten-telinevoimistelu/valmennus/.
 • Vierumäellä on telinelajien aikuisurheilijoiden Masters-leiri 6.-7.1.2024. Leiristä on tiedotettu lajin Facebook-sivuilla. Leirikutsu on verkossa muiden leirikutsujen tapaan: https://www.voimistelu.fi/materiaalipankki/#/feed&discipline=17&topic=60. Viimeinen ilmoittautumispäivä leirille on 13.12.2023.
 • LAR:n kokouksessa käytiin myös keskustelua kohta päättyvästä toimikaudesta. Todettiin, että lajin toimita on mennyt paljon eteenpäin, vastuullisuusasioihin on tartuttu toden teolla, työtä on ollut paljon ja ajoittain liikaakin, LAR:n kokouksissa käyty keskustelu on ollut avointa ja LAR:n jäsenet ovat olleet sitoutuneita tehtäviinsä. Etäkokousten ja toiminnansuunnitteluviikonlopun lisäksi kaivattiin yhtä läsnäolokokousta.
 • 18.11. oli Tampereella lajin seurakokous ja liiton syyskokous. Seurakokouksessa käytiin aktiivista ja hyvää keskustelua, jonka pohjalta tullaan tulevan LAR:n kanssa miettimään toimintaa ja toimintatapoja. Seurat olivat esittäneet LAR:iin ehdokkaita saman verran kuin siinä on paikkoja. Seurakokous esittää liiton hallitukselle toimikauden 2024-2026 LAR:n kokoonpanoksi: Jonna Salonen (puheenjohtaja), Merja Mettänen-Raunio (kilpailutoiminta), Janita Karhu (tuomaritoiminta), Kaisa Isomäki (osaamisen kehittäminen), Riitta Taipale (lasten voimistelu), Anna Salmi (lisäpaikka). LAR:n kokoonpanoon kuuluvat lisäksi lajipäällikkö sekä liiton nimeämä valmennuksen vastuuhenkilö. Lajin mandaattipaikalla liiton hallituksessa olevalla (Marja Räisänen) on osallistumisoikeus kokouksiin. Uutinen aiheesta: https://www.voimistelu.fi/blog/uutinen/lajien-kehittamisryhmien-kokoonpanot-kaudelle-2024-2026/. Tulevan toimikauden LAR kutsutaan mukaan nykyisen LAR:n viimeiseen kokoukseen. Liiton luottamusryhmillä on Kick off -etätilaisuus 13.1.2024.
 • 18.11. pidetyssä liiton syyskokouksessa liiton uudeksi puheenjohtajaksi valittiin Mira Keränen. Syyskokouksessa valittiin myös kolme hallituksen jäsentä kaudelle 2024–2026. Akrobatiavoimistelun, kilpa-aerobicin, TeamGymin ja trampoliinivoimistelun lajipaikalle valittiin Salla Eklund. Miesten telinevoimistelun lajipaikalle valittiin Jouko Koskinen, ja rytmisen voimistelun lajipaikalle Alexandra Mavrakis: https://www.voimistelu.fi/blog/uutinen/mira-keranen-valittiin-suomen-voimisteluliiton-puheenjohtajaksi/.
 • Kuluvan vuoden ja LAR:n toimikauden viimeinen kokous on 14.12.

Marraskuu 11/2023

LAR:n marraskuun etäkokouksessa oli jälleen paljon asioita:

 • Uusitut valmennusryhmien leiripalautekyselyt on otettu käyttöön tänä syksynä. Palautekyselyitä muokataan saatujen kokemusten perusteella ja päivitettyä kyselyä käytetään vuonna 2024.
 • Valmennusryhmien voimistelijoilta vaadittuja vastuullisuuskoulutuksia käydään voimistelijoiden kanssa läpi leireillä.
 • Voimisteluliitossa kerätään tuomarien vastuullisuuskoulutusten suorittamisesta tieto lajikohtaisesti.
 • Kv. kilpailuissa käyviä valmentajia on muistutettu FIG:n vastuullisuuskoulutusvaatimuksista.
 • MM-kilpailuissa Belgiassa Suomen joukkue (Kaia Tanskanen, Ada Hautala, Olivia Vättö, Misella Antila, Malla Montell, Adeliina Siikala) oli 22. pisteillä 145,296. Kaia Tanskanen oli neliottelun 57. (49,732). https://www.voimistelu.fi/blog/uutinen/telinevoimistelun-maailmanmestaruuskilpailuissa-vahva-startti-olympiapaikka-jai-kuitenkin-saavuttamatta/.
 • Syyskaudella on vielä kaksi kansainvälistä kilpailua: PEM ja GGC marraskuussa. Näiden kilpailujen osallistujat päätettiin 24.10.2023: https://www.voimistelu.fi/blog/uutinen/ntvn-edustajat-ggc-ja-pem-kisoihin-2023-on-valittu/.
 • NTV:n kilpailu- ja tuomarityöryhmässä (KTR) on käsitelty lajin kansallisten luokkakilpailuohjeiden muutostarpeita ja -esityksiä, joiden pohjalta kilpailuohjeisiin on tehty päivitysesitykset vuodeksi 2024. Päivitetyt ohjeet käsitellään LAR:ssa viimeistään 29.11. ja lopulliset ohjeet vuodelle 2024 julkaistaan verkossa tämän jälkeen.
 • Merja Mettänen-Raunio kokoaa Voimistelupäivien naisten telinevoimistelun aikuisten voimistelun sääntöjen päivittämistä varten työryhmää. Ryhmän valmistelemat kilpailusäännöt on tavoitteena ottaa käyttöön vuoden 2025 Voimistelupäivillä.
 • EG:n valmentajakoulutukseen 20.-22.10.2023 Frankfurtissa osallistuivat Ida Laakkonen, Iira Murtonen ja Elisa Galeri. Osallistujat olivat tyytyväisiä koulutukseen ja tuovat oppimiaan asioita lajin valmennusleireille.
 • 2. tason koulutus alkaa lähijaksolla 24.-26.11.2023. Mukana koulutuksessa on 12 NTV-valmentajaa.
 • Ns. Noviisikoulutus käynnistyy syksyllä 2024. Koulutuksen kutsu julkaistaan ja haku avataan tammikuussa 2024. 
 • Lajin valmennusryhmien ns. KEHU-kansiot ja koulutusmateriaalit on päivitetty.
 • TK3-tason tuomarikurssi järjestetään 19.-21.1.2024, mikäli kurssille ilmoittautuu riittävästi osallistujia.
 • LAR on saanut palautetta erityisesti isojen seurojen vaikeudesta täyttää tuomarivelvoitteita. Asiaa on käsitelty jo aiemmin myös kilpailu- ja tuomarityöryhmässä ja päädytty siihen, ettei sääntöihin tehdä ainakaan tässä vaiheessa muutosta tuomarivelvoitteisiin. Tuomarivelvoitteet tarkistetaan muiden sääntötarkistusten yhteydessä olympiadin vaihtuessa.
 • Kokouksessa käytiin läpi lajin strategiakauden lasten voimistelun kesken olevat nostot ja niiden tilanne. Lähes kaikki suunnitellut toimet on toteutettu. Todettiin SOPU-koulutusten toteutuvan jopa suunniteltua paremmin. Osa kehittämisnostoista on suunniteltu toteutettaviksi olympiadin vaihtuessa luokkakilpailujärjestelmän päivittämisen yhteydessä.
 • Voimisteluliittoon perustetaan jatkossa soveltavan liikunnan työryhmä, johon myös naisten telinevoimistelun edustaja mukaan.
 • Seurat voivat hakea 500 €:n kannustinstipendejä laadukkaan lasten voimistelun kehittämisen, lasten voimistelun linjauksen jalkautuksen ja seurojen vastuullisuusohjelmien tukemiseksi: https://www.voimistelu.fi/blog/uutinen/30-stipendia-jo-jaettu-nyt-on-jaossa-lisaa-stipendeja-seuroille/. Stipendejä on jaossa 28 seuralle. Hakuaika päättyy 30.11.2023. 
 • Opetus- ja kulttuuriministeriön seuratoiminnan kehittämistuki on tarkoitettu lasten ja nuorten liikuntaharrastuksen lisäämiseen sekä monipuolisen organisoidun liikunnan kehittämiseen. Tukea voivat hakea liikuntaa tai urheilua – tai molempia – järjestävät paikalliset rekisteröityneet yhdistykset. Hakemusaika vuodelle 2024 päättyy 30.11.2023 klo 16.15. https://www.olympiakomitea.fi/2023/11/01/seuratoiminnan-kehittamistuen-haku-on-auki-hae-tukea-lasten-ja-nuorten-seuratoimintaan/
 • Joukkue-SM-kilpailun näyttökilpailustatus on herättänyt keskustelua, joten asiasta on käyty keskustelua sekä kilpailu- ja tuomarityöryhmässä että valmennuksen johtoryhmässä. Joukkue-SM-kilpailun näyttökilpailustatuksessa on todettu olevan sekä hyviä että huonoja puolia. LAR haluaa painottaa kilpailun joukkuemuotoa ja varmistaa, että joukkueiden kokoonpanoja mietitään erityisesti joukkuetuloksen eikä yksittäisten voimistelijoiden tuloksen kannalta. LAR päätti perusteellisen pohdinnan ja keskustelun jälkeen, etteivät joukkue-SM-kilpailut eivätkä JunnuGym-kilpailut ole jatkossa valmennus-/maajoukkueryhmien näyttökilpailuja.
 • Kilpailujen ja valmennusryhmien valintakriteerien valmistelun eteneminen:
 • Valmistelua on tehty valmennuksen johtoryhmässä, jonka viimeinen aiheeseen liittyvä keskustelu on 14.11. Valmennuksen johtoryhmän esitys lähetetään tämän jälkeen LAR:lle.
 • LAR tekee lopullisen esityksensä Huippuvoimistelun valmennuksen asiantuntijaryhmälle (VAR) viimeistään kokouksessaan 29.11.
 • VAR käsittelee LAR:n esityksen 12.12. 
 • Vuoden 2023 leiritoiminta on edelleen käynnissä ja loppuvuodesta on vielä paljon leirejä.
 • Zoltan Jordanov tulee tammikuun A-maajoukkueleirille erityisesti kouluttamaan valmentajia.
 • Muistutuksena seuroille, että Vierumäellä on telinelajien aikuisurheilijoiden Masters-leiri 6.-7.1.2024. Leiristä on tiedotettu lajin Facebook-sivuilla. Leirikutsu on verkossa muiden leirikutsujen tapaan: https://www.voimistelu.fi/materiaalipankki/#/feed&discipline=17&topic=60. Viimeinen ilmoittautumispäivä leirille on 13.12.2023. Myös Kuortaneen Urheiluopisto on järjestänyt tänä vuonna yhden aikuisten leirin ja keväällä 2024 on tulossa toinen leiri.
 • 18.11. on Tampereella lajin seurakokous ja liiton syyskokous, joihin NTV-seurat toivottavasti osallistuvat aktiivisesti. Ilmoittautumisen määräaika kokouksiin on 15.11. klo 12.00. Linkki kokoussivulle: https://www.voimistelu.fi/voimisteluliitto/vuosikokoukset/
 • LAR:n loppuvuoden etäkokoukset ovat 29.11. ja 14.12.

Syyskuu 10/2023

NTV LAR kokousti syyskuun lopussa perinteisesti etäyhteydellä.

 • Kesäkuussa pidetyn webinaarin hyvän permantosarjan koreografiasta tallenne ja materiaalit ovat nyt verkossa: https://www.voimistelu.fi/blog/uutinen/hyva-permantosarjan-koreografia/.
 • Valmentajapäivät olivat 22.-23.9.2023 Tampereella. Vuoden 2024 Valmentajapäivät järjestetään virtuaalisina.
 • TK2-tuomarikurssi pidettiin 23.-24.9. Rovaniemellä. Kurssin kouluttajana oli Tiia Laisi ja osallistujia oli 19. Näillä näkymin toiselle TK2-kurssille ei ole tarvetta tämän vuoden aikana.
 • TK3-kurssin tarvetta vielä tälle vuodelle selvitetään.
 • Päätettiin nykyisten tuomarikorttien voimassa olot:
  • TK1 vuoden 2025 loppuun asti. Seuraavan olympiadin kurssit käynnistyvät vuoden 2026 alkupuolella.
  • TK2 vuoden 2025 loppuun asti. Seuraavan olympiadin kurssit käynnistyvät vuoden 2026 alkupuolella.
  • TK3 vuoden 2024 loppuun asti. Seuraavan olympiadin kurssit käynnistyvät vuoden 2025 alkupuolella.
  • TK4 vuoden 2024 loppuun asti. Seuraavan olympiadin kurssit käynnistyvät vuoden 2025 alkupuolella.
 • Joissakin syksyn näyttökilpailuissa ja muissakin kilpailuissa on ollut liian vähän tuomareita. Kannustetaan lämpimästi seuroja ja tuomareita huolehtimaan, että kilpailuihin saadaan riittävästi tuomareita, jotta kisat saadaan vietyä läpi sujuvasti ja arviointi on mahdollisimman laadukasta. Lajin tuomarivelvoitteet ja sakkomaksukäytäntö ovat luokkakilpailusäännöissä sivuilla 71-73: https://www.voimistelu.fi/materiaalipankki/ntv-2023-kansallisen-kilpailujarjestelman-saannot/.
 • Tuomarien nimeämiskäytännöt kansainvälisiin kilpailuihin: Voimisteluliitto/NTV LAR nimeää tuomarit kansainvälisiin kilpailuihin, joihin ilmoittautuminen tehdään liitosta. Muihin kansainvälisiin kilpailuihin osallistuva seura hankkii tuomarin, mikäli sellainen tarvitaan.
 • Lasten voimistelun linjauksista pidettiin 28.9. avoin tilaisuus. Lajin parissa arvioidaan vielä linjausten tuomat mahdolliset muutokset. Erityisiä muutostarpeita toimintaan ei ole alustavassa arviossa tunnistettu.
 • Valmennusryhmien (Minorit, Bemarit) päivitetyt vuoden 2024 liike- ja fysiikkatestit on julkaistu verkossa: https://www.voimistelu.fi/blog/uutinen/2024-minorien-ja-bemarien-testit-julkaistu/.
 • Bemariryhmän palautteiden perusteella on herännyt tarve tarjota voimistelijoille mahdollisuus antaa matalalla kynnyksellä palautetta leirien aikana. Tämän toteuttamista selvitetään.
 • B-maajoukkueleiri siirretiin vähäisen osallistujamäärän vuoksi. Jatkossa harkitaan B-maajoukkueen kokoa suurennettavaksi. Seuroja, valmentajia ja voimistelijoita tullaan jatkossa muistuttamaan ennen ryhmäpaikan vastaanottamista, että valmennusryhmien voimistelijoiden tulee osallistua leireille. Seurojen pitää myös varmistaa, että vanhemmat ja voimistelijat tietävät, mitä valmennusryhmäpaikan vastaanottaminen käytännössä merkitsee.
 • Voimisteluliiton kilpa- ja huippuseurojen sparrausilta on 11.10. klo 18-20.30: https://www.voimistelu.fi/blog/uutinen/huipulle-yhdessa-kilpaseurojen-johto-ja-valmennus-yhdistavat-voimansa-seurailta/. Ilmoittautumiset etätilaisuuteen 9.10. mennessä. 
 • 18.11. on Tampereella lajin seurakokous ja liiton syyskokous, joihin NTV-seuroja kannustetaan osallistumaan. Kutsut seurakokouksiin ja lajien kehittämisryhmien hakuohjeet ovat verkossa: https://www.voimistelu.fi/blog/uutinen/kutsu-lajikohtaisiin-seurakokouksiin-18-11-2023/. Kokousosallistujien valtakirjat pitää lähettää 15.11. klo 12.00 mennessä
 • Hakemukset LAR:iin toimikaudelle 2024-2026 pitää lähettää 29.10. klo 24.00 mennessä. Hakea voi alla oleville vastuualueille:
  • puheenjohtaja
  • kilpailutoiminta
  • tuomaritoiminta
  • osaamisen kehittäminen
  • lasten voimistelu
  • lisäpaikka, mikäli kaikki edellä mainitut paikat täyttyvät ja hakijoita on kaikille paikoille sekä lisäpaikalle
  • Huom! Vain yksi henkilö seurasta voidaan valita.
 • LAR:n 11.10. kokous päätettiin perua, sillä samana iltana on Kilpa- ja huippuseurojen sparrausilta. Näin ollen LAR:n seuraava kokous on 8.11. klo 19-21.

Syyskuu 9/2023

LAR sekä valmennuksen johtoryhmällä oli toiminnansuunnitteluviikonloppu Kuortaneella 12.-14.8.2023. LAR:n syyskauden ensimmäinen varsinainen kokous pidettiin 7.9.2023 etäyhteydellä.

 • Kevään lajikulttuuriwebinaarin yhteydessä saatuihin kysymyksiin on lähetetty webinaarin osallistujille vastaukset kesäkuussa. Keskustelua lajikulttuurin kehittämisestä jatketaan lajitoimijoiden kanssa 18.11. seurakokouksessa.
 • Elokuussa 2023 perustettiin lajin Instagram-tili, jota kaikkia naisten telinevoimistelun toimijoita kannustetaan seuraamaan.
 • Lajin valmennusryhmien SOPU-koulutukset jatkuvat. Tämän lisäksi seurat ovat tilanneet SOPU-koulutuksia ja tammikuussa 2024 seuratoimijoille järjestetään myös SOPU-kouluttajakoulutus.
 • Lajin valmennusryhmien uudistetut palautekyselyt on otettu käyttöön. Kyselyt päivitetään vuoden 2023 lopulla ja päivitettyä kyselyä käytetään vuonna 2024.
 • RomGym-kilpailuun osallistujat päätettiin kriteerien mukaisesti sähköpostipäätöksellä 14.6.2023: Malla Montell, Misella Antila, Minea Vuorisalo, Saara Kokko, Anni Vuorikoski. Valmentajina Pauliina Savola ja Hanna Järvinen, tuomarina Sari Lehmuskallio.
 • Itävallan kilpailuun päätettiin 14.6.2023 sähköpostipäätöksellä olla lähettämättä joukkuetta, sillä voimistelijat eivät olleet saavuttaneet kriteerien mukaisia tuloksia.
 • Kansainvälisten kilpailujen tuloksia:
 • Seuraavat kv. kilpailut ovat Szombathelyn ja Pariisin Challenge Cupit sekä MM-kilpailut Belgiassa. MM-joukkue nimetään 16.9. näyttökilpailun jälkeen.
 • Kansallinen kilpailukausi käynnistyi etänäyttökilpailulla, joka toteutettiin Elevien-sovelluksen avulla. E-tuomarit pystyivät näkemään videot vain kerran ennen pisteiden antamista. Kilpailu sujui hyvin ja sen toteutuksesta on saatu myönteistä palautetta. Kilpailutelineohjeistuksia ei täysin noudatettu, joten tähän kiinnitetään jatkossa huomiota, mikäli etäkilpailuja järjestetään.
 • Vuoden 2024 luokkakilpailut on myönnetty ja ne ovat Kisanetissä. Vuoden 2024 SM-kilpailut ovat Oulussa.
 • LAR on saanut ehdotuksen Voimistelupäivien lajin aikuisten kilpailun kehittämisestä. Lilian Halmetoja kokoaa ryhmän valmistelemaan esityksen Voimistelupäivien aikuisten sarjan säännöiksi.
 • Team Gymin seuraavalle Masters-leirille Vierumäellä voivat osallistua myös naisten ja miesten telinevoimistelun aikuisharrastajat.
 • Käsiteltiin yksittäisen voimistelijan kilpailusuorituksia koskeva erityislupahakemus. Päätettiin pyytää lisätietoja, joiden perusteella voimistelijalle voitaneen myöntää erityislupa.
 • EG:n (European Gymnastics) leiri Kuortaneella oli 10.-20.7.2023. Leiri sujui hyvin ja siitä tuli hyvää palautetta osallistujilta.
 • Toteutumassa olevia koulutuksia:
 • Valmentajapäivät ovat 22.-23.9.2023 Tampereella. Naisten telinevoimistelusta on niukasti osallistujia.
 • 2. tason koulutus alkaa syksyllä 2023.
 • EG:n valmentajakoulutukseen 20.-22.10.2023 Frankfurtissa osallistuvat koulutukseen hakeneet Ida Laakkonen, Iira Murtonen ja Elisa Galeri.
 • Ns. noviisikoulutus käynnistyy syksyllä 2024. Kohderyhmänä ovat erityisesti Minori-vaiheen voimistelijoiden valmentajat.
 • Tulevan olympiadin (2025-2028) Code of Points on lähetetty lajiliitoille ja edelleen LAR:lle kommentoitavaksi. Kommentoinnin määräaika on 27.10.2023.
 • TK2-kurssi järjestetään 23.-24.9. Rovaniemellä.
 • Päätettiin, että vuonna 2024 LAR nimeää näyttökilpailujen ylituomarin mahdollisimman läheltä kilpailupaikkaa ja tuomarin kustannuksista vastaa järjestävä seura. SM-kilpailuissa ylituomarin matkakuluista ja päivärahoista vastaa jatkossa edelleen Voimisteluliitto.
 • Syyskuussa laadukaslastenohjaus-IG-ryhmään tehdään postaus NTV:stä.
 • Voimisteluliiton hallitus on hyväksynyt lasten voimistelun linjaukset: https://www.voimistelu.fi/lasten-voimistelun-linjaus/.
  Linjaukset ja niiden tuomat muutokset käydään jatkossa tarkoin läpi liiton ja lajin luottamusryhmissä.
 • Valmennusryhmien leirejä on järjestetään runsaasti: https://www.voimistelu.fi/lajit/naisten-telinevoimistelu/valmennus/naisten-telinevoimistelun-leirikalenteri/.
  • A-naiset ja B-ydinryhmä olivat leirillä USA:ssa kesäkuussa.
  • Romanian maajoukkue leireili Kuortaneella elokuussa samaan aikaan kuin Suomen A-maajoukkue ja BMJ-ydinryhmä.
  • Annika Urvikko on mukana syyskuun A-tyttöjen ja Tulokkaiden leirille (pe-la).
 • Valmennusryhmien kouluttajapaikkoja täydennettiin avoimen haun perusteella lajipäällikön ja valmennusryhmien vastuuvalmentajien esityksen mukaisesti 19.6.2023 sähköpostipäätöksellä:
  • Minorien ja BMJ-ryhmän permantokouluttaja Joni Koivunen
  • Länsi-Suomen (Turku) alueminorien vastuuvalmentaja Sannamari Bly, telinekouluttajatehtäviin Satu Järvi.
 • 18.11. on lajin seurakokous ja liiton syyskokous, joihin NTV-seuroja kannustetaan osallistumaan. Liiton syyskokouksessa valitaan hallituksen puheenjohtaja sekä kolmen lajin edustajat mandaattipaikoille. Seurakokouksessa valitaan LAR toimikaudelle 2024—2026.
 • LAR:n seuraava kokous on 27.9.2023.

Toukokuu 8/2023

LAR piti kevätkauden viimeisen kokouksensa toukokuun lopussa.

 • LAR:n puheenjohtajien etäkokous oli 24.5. Kokouksessa käsiteltiin lajikulttuurikyselyiden läpikäyntiä eri lajeissa.
 • Vastuullisesti tuomarina -koulutuksen naisten telinevoimistelun suorittajia on tähän mennessä noin 160 kpl. Tarkoitus on, että kaikki voimistelutuomarit suorittavat koulutuksen: https://www.voimistelu.fi/blog/uutinen/vastuullisesti-tuomarina-verkkokoulutus-kaikkien-voimistelulajien-tuomareille/.
 • LAR:n jäsenet jatkavat vastausten laatimista lajikulttuuriwebinaarissa tulleisiin kysymyksiin. Kysymys-vastausparit lähetetään webinaarin osallistujille kesän aikana.
 • Todettiin käsittelyssä olevien epäasiallisen toiminnan palautteiden käsittelyn tilanne. Uusia palautteita ei ole tullut edellisen kokouksen jälkeen.
 • Saatiin tiedoksi, että lajin maajoukkueurheilijat ovat miettineet sopivan kanavan ja reitin tuoda palautetta sekä terveisiä valmennuksen johtoryhmälle. 
 • JPM-kilpailussa Suomen joukkue oli toinen pistein 137,847: https://www.voimistelu.fi/blog/uutinen/telinevoimistelun-tyttojen-pohjoismaiden-mestaruuskilpailut-kaynnistyivat-lauantaina-helsingissa-joukkue-ja-neliottelukilpailuilla/. Suomen joukkueessa voimistelivat Evelin Veistelehto (HIFK Gymnastics, Helsinki), Essi Keskitalo (Pyrkivä Gymnastics, Turku), Frida Virokannas (HIFK Gymnastics, Helsinki), Hertta-Sofia Hiekkataipale (Tampereen Voimistelijat) ja Liina Viheriäranta (Tampereen Voimistelijat). Neliottelussa kymmenen parhaan joukkoon sijoittuivat Liina Viheriäranta 7. (45,416), Evelin Veistelehto 9. (45,283). Telinefinaaleissa Evelin Veistelehto oli hypyssä 3. (12,200), Essi Keskitalo nojapuilla 3. (10,766) ja Hertta-Sofia Hiekkataipale puomilla 2. (11,800): https://www.voimistelu.fi/blog/uutinen/naisten-telinevoimistelun-tyttojen-pohjoismaiden-mestaruuskilpailut-huipentuivat-sunnuntaina-telinekohtaisiin-finaaleihin/.
 • Varnan Challenge Cupissa kilpailivat Sara Loikas ja Rosanna Ojala: https://www.voimistelu.fi/blog/uutinen/suomalaisvoimistelijoille-ei-finaalipaikkoja-telinevoimistelun-world-challenge-cupin-ensimmaisena-karsintapaivana/ ja https://www.voimistelu.fi/blog/uutinen/suomalaisvoimistelijoiden-taival-telinevoimistelun-world-challenge-cupissa-paattyi-karsintoihin/
 • Kauden viimeiset kv. kilpailut ovat Tel Avivin ja Osijekin Challenge Cupit.
 • Päätettiin tyttöjen EYOF-joukkueeksi valmennuksen johtoryhmän esityksen ja kriteerien mukaisesti ja esteellisyydet huomioiden: Ekaterina Podobed, Evelin Veistelehto ja Essi Keskitalo. Joukkueen valmentajiksi nimettiin Tiina Vilenius & Maxim Podobed. Lotte Seeck on kilpailussa Euroopan Voimisteluliiton (EG) nimeämä tuomari.
 • Päätettiin Universiadien joukkueeksi valmennuksen johtoryhmän esityksen ja kriteerien mukaisesti ja esteellisyydet huomioiden: Malla Montell, Misella Antila, Sara Loikas, Minea Antila ja Saara Kokko. Valmentajaksi nimettiin Merja Mettänen-Raunio. Jonna Salonen on kilpailussa FIG:n nimeämä tuomari.
 • Vuoden 2024 luokkakilpailut on myönnetty ja ne ovat Kisanetissä. Ensi vuoden SM-kilpailujen järjestäjä ei ole vielä tiedossa.
 • Voimisteluliiton hallitus käsittelee kesän aikana Lasten voimistelun linjauksia.
 • Päätettiin A-naisten ja B-ydinryhmän USA:n leirin osallistujat. Leirille nimettiin yhteensä 14 voimistelijaa kevään neliottelurankingin mukaisesti. Leirin valmentajat ovat Pauliina Savola, Igor Cherepov ja Hanna Järvinen.
 • Kesäkuun A-tyttöjen/BMJ-ydinryhmän leirille 26.-30.6. on tulossa neljä voimistelijaa ja kaksi valmentajaa Hollannista. Samassa yhteydessä on Universiadien valmistava leiri.
 • EYOF-kilpailun valmistava leiri on Helsingissä 17.-19.7.
 • Annika Urvikko osallistuu syyskuun A-tyttöjen ja Tulokkaiden leirille.
 • NTV-valmennusryhmien vastuutehtäviin on käynnissä täydennyshaku, joka päättyy 12.6: https://www.voimistelu.fi/blog/uutinen/taydennyshaku-ntv-valmennusryhmien-vastuutehtaviin-avoinna-2/
 • Code of Pointsin valmistelu on käynnissä FIG:n teknisessä komiteassa. Alustavien tietojen mukaan sääntömuutokset eivät todennäköisesti tule olemaan suuria.
 • Päätettiin myöntää Otso Vilhusen kiertopalkinto Ekaterina Podobedille. Palkinto myönnetään joka toinen vuosi nuorelle, lupaavalle ja hyvin käyttäytyvälle telinevoimistelijatytölle.
 • NTV:n toiminnansuunnitteluviikonloppu on 12.-13.8.2023 Kuortaneella. LAR:n syyskauden kokousajat sovitaan kesän aikana.
 • 11. Tampereella järjestetään luottamusryhmäkauden kiitostilaisuus sekä seura- ja syyskokoukset, joissa valitaan uudet luottamusryhmät kaudelle 2024-2026: https://www.voimistelu.fi/blog/uutinen/puheenjohtaja-ja-hallitushaku-on-auki/. Kokouksiin toivotaan NTV-seurojen aktiivista osallistumista.

NTV LAR toivottaa kaikille lajin toimijoille ihanaa kesää!

Toukokuu 7/2023

NTV LAR:n 15.5. Teams-kokouksen asiat:

LAR:n etäkokouksessa toukokuussa jatkettiin lajikulttuurin kehittämistyötä kokoamalla lajikulttuuriwebinaarissa tulleet kysymykset ja palautteet, jotka käydään läpi ja niihin laaditaan vastaukset LAR:n kevään viimeiseen kokoukseen mennessä. Käytiin läpi muut lajikulttuurikyselyn jatkotoimet ja niiden tilanne. Keskusteltiin myös viestinnästä ja tiedonkulun katkoksista. Yhtenä kehittämisehdotuksena nousi esille kaikille halukkaille avoin WhatsApp-ryhmä, jossa voidaan viestiä lajin ajankohtaisista asioista. Satu selvittää asiaa vielä Voimisteluliiton viestinnän kanssa. Sovittiin alustavasti, että avointa NTV-viestinnän WhatsApp-ryhmää kokeillaan tulevana syksynä.

Kokouksen muita asioita olivat:

 • Käytiin läpi LAR:lle tulleiden palautteiden käsittelyn tilanne. Neljästä palautteesta kahden käsittely on vielä kesken. Palautteet koskevat tuomarien tai valmentajien käytöstä tai toimintaa kilpailuissa. Todettiin, että esille nousevat ongelmat olisi toivottavaa käsitellä jo heti kilpailupaikalla. Pohdittiin, tarvitsevatko ylituomarit tähän evästystä, koulutusta ja harjoitusta. Ohjattiin asia käsiteltäväksi NTV kilpailu- ja tuomarityöryhmään.
 • Viivi Nieminen kilpaili Kairon maailmancupissa ollen hypyssä 14. (12,416), nojapuilla 30. (10,400), puomilla 79. (7,933) ja permannolla 29. (11,000): https://www.voimistelu.fi/blog/uutinen/viivi-nieminen-hyvassa-hyppyvireessa-kairossa/ ja https://www.voimistelu.fi/blog/uutinen/viivi-nieminen-kotiutuu-kairosta-kokemusta-rikkaampana/
 • Kaikkien lajien SM-kilpailut olivat 5.-7.5.2023. Kisauutiset:
 • SM-kisan palautetilaisuus Voimisteluliiton ja järjestäjien kesken on 22.5. LAR:n kokouksessa todettiin, että NTV-kisa sujui hyvässä tunnelmassa ja yhteishengessä, järjestelyt olivat hyvät, kaikki toimi. YLE:n lähetykset olivat hyvät ja Merjan kommentointi lähetyksissä sai kiitosta. Telinefinaalien suoritusten odotusajat olivat välillä liian pitkät. Jos jatkossa kilpailussa on vastaavia taukoja, voisi miettiä esimerkiksi, voisivatko voimistelijat kokeilla kahdessa ryhmässä.
 • Päätettiin valmennuksen johtoryhmän esityksen ja valintakriteerien mukainen JPM-joukkue (asian käsittelyyn eivät osallistuneet johtoryhmän eivätkä LAR:n esteelliset jäsenet): voimistelijatEvelin Veistelehto, Essi Keskitalo, Hertta-Sofia Hiekkataipale, Liina Viheriäranta, Frida Virokannas, varavoimistelijana Iiris Nyyssönen, valmentajatTiina Vilenius ja Maxim Podobed, tuomaritRaila Kosonen ja Lisbet Heino.
 • Turun näyttökisan jälkeen päätetään Universiadien ja EYOF-kisan osallistujat. Challenge Cupeista ovat tällä kaudella jäljellä vielä Varna, Tel Aviv ja Osijek.
 • Päätettiin EG:n koulutusleirille Kuortaneella 10.-20.7.2023 osallistujat: valmentaja – Heikki Niva, EsTT, voimistelijat – Nadine Tieva 2012, EsTT ja Elena Strengell 2011, EsTT.
  Lisäksi leirille on osallistumisoikeus VAT-koulutuksessa olevilla: Kira Griguich ja Meri Saarni, mikäli EG myöntää Suomelle lisäpaikkoja.
 • Syksyllä 2023 alkavan 2. tason koulutushaku on auki ja päättyy 14.8.2023: https://www.voimistelu.fi/blog/uutinen/taloudellista-tukea-voimisteluvalmentajien-ja-ohjaajien-jatkokoulutukseen-2-taso/
 • Pirkko valmistelee keväällä 2024 käynnistyvää Noviisi-koulutusta
 • LAR:n saamien tietojen mukaan kevään kilpailukauden aikana MJL1-luokan pisteet ja niiden vaihtelu eri kilpailuissa on herättänyt keskustelua. LAR seuraa asiaa ja ohjeistaa kyseisen luokan ylituomareita seuraamaan arviointia. Mahdolliset kyseisen luokan kehitystarpeita käydään läpi elokuun toiminnansuunnittelussa.
 • Lasten voimistelun linjausdokumentti oli avoimilla kommenteilla 28.4. asti. Aiemmista kommenteista on saatu kooste, jota käsitellään elokuun toiminnansuunnittelussa. Liiton toimihenkilöt käyvät toukokuussa läpi linjausdokumentin kommentteja ja jatkossa myös liiton hallitus käsittelee linjaukset.
 • Kannustetaan lajin toimijoita ottamaan seurantaan Laadukas lasten ohjaus -Instagram.
 • Käsiteltiin Minoriryhmän testaamista koskevaa palautetta ja sen vastausta. Vastauksen laatimiseksi on esim. selvitetty testauksen yhdenmukaisuutta. Palautteessa esille tuotujen asioiden käsittelyä ja kehittämistarpeita käsitellään jatkossa vielä testaajien kesken ja lajin valmennuksen johtoryhmässä.
 • A-maajoukkueen ja B-naisten ydinryhmän kesäkuun leirille USA:aan lähtee Suomesta yhteensä 11 voimistelijaa ja 3 valmentajaa.
 • Kesäkuun A-tyttöjen/B-naisten ydinryhmän leirille 26.-30.6. on tulossa neljä voimistelijaa ja kaksi valmentajaa Hollannista.
 • Urheassa harjoittelevan NTV Talentti-ryhmän valmentajana jatkaa Maxim Podobed määräaikaisesti toukokuun 2024 loppuun asti.
 • Kansainvälinen Voimisteluliitto FIG on toteuttanut avoimen verkkokyselyn osana laajempaa voimistelun brändityötä: https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSfq-A74UepU0ehqw1CZHhf-_717leccYWoueRvxWMVpvMvfdQ/viewform. Vastausaika päättyy 24.5. Kyselystä on tiedotettu Voimisteluliiton ja NTV-tuomarien Facebook-sivuilla.
 • FIG:n tuorein tiedote: https://www.gymnastics.sport/site/news/displaynews.php?urlNews=3775912
 • 24.5. on kaikkien liiton LAR:ien puheenjohtajien kokous. NTV LAR:n kevätkauden viimeinen kokous (Teams) on 31.5.

Huhtikuu 6/2023

NTV LAR:n 26.4. Teams-kokouksen asiat:

 • 26.4. pidettiin lajikulttuuriwebinaari, jossa oli reilut 50 osallistujaa ja ilmoittautuneita 21 seurasta: https://www.voimistelu.fi/blog/uutinen/meidan-ntv-myonteinen-lajikulttuuri-kukoistamaan/. Osallistujat olivat aktiivisia ja Menti-alustalle tuli ilahduttavan paljon kysymyksiä, joihin LAR laatii osallistujille lähetettävät vastaukset kevään aikana. LAR:ssa arvioidaan myös webinaarin ja Mentin kysymysten ja palautteiden perusteella nykyisiä toimintatapoja. Keskustelua lajikulttuurin kehittämisestä jatketaan lajitoimijoiden kanssa viimeistään 18.11. Tampereella seurakokouksessa, johon toivotaan runsaslukuista osanottoa.
 • Myös muita lajikulttuurikyselyn vastausten perusteella sovittuja kehittämistoimia viedään eteenpäin.
 • Naisten telinevoimistelun EM-joukkue sijoittui sijalle 11 pisteillä 148,230 ja saavutti Suomelle upeasti joukkuepaikan syksyn MM-kilpailuun. Maisa Kuusikko ja Kaia Tanskanen pääsivät neliottelufinaaliin. Heidän sijoituksensa olivat 15. (50,766) ja 23. (46,966). Uutiset: https://www.voimistelu.fi/blog/uutinen/naisten-telinevoimistelun-em-joukkue-nappasi-paikan-mm-kilpailuihin-ja-kaupan-paalle-kaksi-paikkaa-ottelufinaaliin/ ja https://www.voimistelu.fi/blog/uutinen/maisa-kuusikko-lahes-nappisuorituksiin-ottelufinaalissa-em-kisoissa/.
 • kilpailukausi jatkuu maailmancup- ja Challenge Cup- sekä JPM-kilpailuilla.
 • Kansallinen kilpailukausi jatkuu ja kaikkien lajien SM-kilpailut ovat 5.-7.5.2023. Kisojen valmistelut ovat täydessä vauhdissa.
 • LAR on saanut pari kilpailujärjestelmää koskevaa palautetta, jotka ohjataan valmisteluun Kilpailu- ja tuomarityöryhmälle.
 • Ida Laisi on valittu hakemuksen perusteella lajin 2. tason uudeksi kouluttajaksi.
 • EG:n leiri on Kuortaneella 10.-20.7.2023. Haku koulutusleirille päättyy 28.4.2023: https://www.voimistelu.fi/blog/uutinen/euroopan-voimisteluliiton-naisten-telinevoimistelun-leiri-ja-valmentajakoulutus-heinakuussa-kuortaneella/
 • tason koulutus alkaa syksyllä 2023, haku on auki ja päättyy 14.8.2023: https://www.voimistelu.fi/blog/uutinen/taloudellista-tukea-voimisteluvalmentajien-ja-ohjaajien-jatkokoulutukseen-2-taso/
 • Edellisessä kokouksessa LAR:lle tietoon saaduista epäilyistä tuomarien epäasiallisesta käytöksestä on saatu lisää tietoa ja molempia palautteita käsitellään osallisten henkilöiden kanssa kevään aikana.
 • Kevään kilpailuista on saatu palautetta yhdestä tuomarin ja yhdestä valmentajan epäasiallisesta toiminnasta. Molempia käsitellään osallisten henkilöiden kanssa kevään aikana.
 • Olisi toivottavaa, että epäasialliseen tai sääntöjen vastaiseen toimintaan voitaisiin tarttua ja ne voitaisiin käsitellä jo kilpailupaikalla. Todettiin, että tilanteisiin puuttuminen koetaan vaikeaksi. Jatkossa tulisi miettiä, tarvitsevatko esimerkiksi kilpailujen ylituomarit työnsä tueksi lisää evästystä, koulutusta ja harjoitusta.
 • Kuultiin, että pisteiden vaihtelu eri kilpailuissa herättää edelleen keskustelua. Todettiin, että tuomarien arvioon vaikuttaa hyvin moni asia. Nykyisillä säännöillä pisteiden vaihtelua kilpailujen ja eri tuomarien välillä tapahtuu myös kv. kilpailuissa. Tuomarien koulutuksiin ja täydennyskoulutukseen on muutaman viime vuoden aikana kiinnitetty paljon huomiota. LAR seuraa tilannetta ja palautteita.
 • Lasten voimistelun linjausdokumentti on avoimilla kommenteilla 28.4. asti. Tähän asti saaduista kommenteista on saatu Lissu Lappalaiselta kooste, joka otetaan käsittelyyn seuraavaan toiminnansuunnitteluun elokuussa.
 • LAR:ssa on käsitelty Minoriryhmän testaamista koskevaa palautetta ja selvityksessä on testauksen yhdenmukaisuus. Palautteen antajalle laaditaan vastaus, kun selvitystyö on saatu valmiiksi.
 • LAR:n seuraavat Teams-kokoukset ovat 15.5. ja 31.5.

Huhtikuu 5/2023

LAR:n huhtikuun alun kokoukseen osallistui Voimisteluliiton urheilijavaliokunnan edustaja Annika Urvikko. Annika kertoi urheilijavaliokunnan toiminnasta ja toi LAR:lle terveisiä urheilijoiden näkökulmasta. Annika osallistuu seuraavan kerran LAR:n kokoukseen tulevana syksynä.

 • Urheilijavaliokunta osallistuu viestintään sosiaalisessa mediassa sekä liiton suurimpiin tapahtumiin. Esimerkiksi kevään SM-kisaan on tulossa smoothie-baari, jossa urheilijat voivat jutella urheilijavaliokunnan jäsenten kanssa. Valiokunnan jäsenet välittävät urheilijan ääntä liiton suuntaan. Valiokunta on käynyt läpi lajikulttuurikyselyä, josta ei noussut esille selviä asioita, joihin valiokunnan mielestä pitäisi tarttua. Voimistelijoiden terveisinä Annika nosti esiin kilpailumatkojen joukkuehengen sekä yhteisten pelisääntöjen tärkeyden. LAR kannusti jatkamaan keskustelua aiheesta urheilijavaliokunnassa ja tekemään aiheen käsittelystä aloitteen lajeille. Sovittiin, että Annika tulee Tulokkaiden ja A-tyttöjen leirille tapaamaan voimistelijoita ja keskustelemaan heidän kanssaan.

Muita kokouksessa käsiteltyjä asioita olivat:

Maaliskuu 4/2023

Vuoden 2023 neljännen LAR:n Teams-kokouksen asiat:

 • Jatkettiin lajikulttuurikyselyn tulosten läpikäymistä ja koottiin niistä LAR:n jäsenten tärkeimmäksi pitämät nostot sekä sovittiin jatkotoimista. Nostojen ja jatkotoimien käsittelyä jatketaan 24.4. maanantaina klo 19-20.30 lajin toimijoille järjestettävässä avoimessa lajikulttuuriwebinaarissa, johon ilmoittautuminen on avoinna 20.4. saakka. Webinaariin toivotaan aktiivista ja runsaslukuista osallistumista. Tietoa webinaarista ja linkki ilmoittautumiseen: https://www.voimistelu.fi/blog/uutinen/naisten-telinevoimistelun-lajikulttuuriwebinaari-24-4-2024/.
 • Urheilijoidemme kansainvälinen kilpailukausi jatkuu Turkin JMM-kisassa 25.3.-3.4.2023.
 • Kansallinen kilpailukausi on käynnissä. Seuraava näyttökilpailu on Espoossa 15.4.2023.
 • Todettiin 13.3.2023 pidetyn ylimääräisen kokouksen päätös hyväksyä valmennuksen johtoryhmän esitys EM-joukkueeksi. Esityksen käsittelyyn eivät osallistuneet Pauliina Savola eikä Tiina Vilenius esteellisyyden vuoksi. EM-joukkue: https://www.voimistelu.fi/blog/uutinen/naisten-ja-miesten-telinevoimistelun-em-joukkueet-on-valittu/. Varavoimistelijoina Misella Antila ja Minea Vuorisalo.
 • Todettiin 16.3. sähköpostipäätöksellä hyväksytyt valmennuksen johtoryhmän esitykset:
  • Itävallan ja Romanian näyttöaikaa pidennetään kesäkuun 12. päivään asti, jolloin myös kesäkuun WCC kisat voivat toimia näyttökilpailuina.
  • Esitetään VAR:lle tyttöjen arvokisojen ottelutuloksen pistekriteerin laskemista 45 pisteeseen, jotta pisteraja on sama kuin JMM-kilpailun valinnassa käytetty.
 • Noviisikoulutuksen aloittaminen siirtyy keväälle 2024, sillä 2. tason koulutus on alkamassa marraskuussa 2023 ja molemmat koulutukset todennäköisesti kiinnostavat samoja valmentajia.
 • Kuultiin, että Voimisteluliittoon on tullut yksi hakemus NTV:n parista 2. tason koulutusten lajikouluttajaksi. Hakuaika päättyi 10.3.2023. Hakemukset käsitellään liiton toimistossa.
 • 10.-20.7.2023 Kuortaneella pidettävän EG:n leirin valmistelut etenevät ja kutsu saadaan lähiaikoina. (Kutsu saapui kokouksen jälkeen ja osallistujahaku on auki 28.4. asti: https://www.voimistelu.fi/blog/uutinen/euroopan-voimisteluliiton-naisten-telinevoimistelun-leiri-ja-valmentajakoulutus-heinakuussa-kuortaneella/.)
 • Tuomarien teoriakokeen uusintatilaisuudet keväällä: 23.3. Helsingissä, 6.4. Tuusulassa, 22.4. Jyväskylässä sekä sopimuksen mukaan Ylivieskassa ja Turussa.
 • SM-kisojen tuomarien nimeäminen on käynnissä. Nimeämisperiaatteet: https://www.voimistelu.fi/blog/uutinen/periaatteet-sm-tuomarivalinnoille/.
 • Voimisteluliiton lasten voimistelun linjausdokumentti on LAR:n jäsenten kommentoitavana maaliskuun loppuun asti.
 • Minorit-ryhmää on täydennetty 12.3. pidettyjen lisätestien perusteella. Minorit-ryhmästä verkossa: https://www.voimistelu.fi/lajit/naisten-telinevoimistelu/valmennus/minorit/.
 • A-maajoukkueen ja B-maajoukkueen ydinryhmä leireilevät kesällä USA:ssa.
 • Keskusteltiin liiton toimistosta saaduista kysymyksistä koskien LAR:ien seuraavaa toimikautta. Toimikauden nykyistä kolmen vuoden pituutta pidettiin sopivana. LAR:n jäsenten määrän toivotaan pysyvän nykyisessä tai suurenevan yhdellä. Nykyiset vastuualueet ovat olleet toimivia. Todettiin, että NTV LAR:n tai sen alaisten työryhmien toimintaan mukaan kaivattaisiin nykyistä enemmän pienempien seurojen sekä harrastevoimistelun asiantuntemusta.
 • NTV LAR:n seuraava kokous on 5.4. Tuolloin kokouksessa on mukana lajin urheilijavaliokunnan edustaja, Annika Urvikko.

Maaliskuu 3/2023

NTV LAR piti maaliskuussa vuoden kolmannen Teams-kokouksensa

 • Naisten A-maajoukkueen ja B-maajoukkueen ydinryhmän seurojen johtajat kokoontuivat parin vuoden tauon jälkeen 25.-26.2. Kuortaneelle. Mukana oli kymmenen osallistujaa seitsemästä seurasta, lajipäällikkö sekä LAR:n puheenjohtaja. Tapaamisen aiheina olivat muun muassa seurojen ja maajoukkueen kuulumiset, naisten telinevoimistelun päätöksentekoprosessit ja kansallinen toiminta sekä valmentajien hyvinvointi ja sen tukeminen. Ryhmän seuraava tapaaminen 24.-25.2.2024 Kuortaneella.
 • Käytiin läpi vuoden alusta voimaan tullut päivitetty Voimisteluliiton toimintaohjesääntö: https://www.voimistelu.fi/lajit/naisten-telinevoimistelu/lajin-kehittamisryhma/
 • LAR on saanut käsiteltäväkseen marraskuussa 2022 tehdyn lajikulttuurikyselyn tulokset. Kysely tehtiin marraskuussa voimistelijoille ja vanhemmille sekä ensimmäisen kerran myös valmentajille. Voimistelijoiden edellinen kysely toteutettiin vuonna 2018. LAR:n jäsenet olivat saaneet kyselyn tutustuttavaksi ennen kokousta ja koonneet sieltä muutamia havaintoja. Tulosten käsittelyä jatketaan kevään 2023 aikana sekä LAR:ssa että lajin työryhmissä. Lajin toimijoille järjestetään4. klo 19-20.30 avoin lajikulttuuriwebinaari.
 • Kansainvälisten kilpailujen tuloksia
 • Apparatus World Cup, Cottbus 23.-26.2.2023: Ada Hautala NO 24. (10,333), PU 33. (11,100), PE 14. (12,366), Misella Antila PU 25. (11,666), PE 27. (10,500), Viivi Nieminen HY 13. (12,200).
 • Apparatus World Cup, Doha 1.-4.3.2023, Kaia Tanskanen NO 7. (11,500), PU 8. (11,600), Sani Mäkelä HY 11./R3 (12,566), NO 19. (9,933), PU 28. (11.066).
 • Kansallinen kilpailukausi on käynnissä. Seuraava näyttökilpailu on Kuortaneella 11.3.2023.
 • Päätettiin hyväksyä valmennuksen johtoryhmän esitys JMM-joukkueeksi. Maxim Podobed ja Iira Murtonen eivät osallistuneet Valmennuksen johtoryhmän valmisteluun esteellisyyden vuoksi.
  • Voimistelijat: Ekaterina Podobed, Evelin Veistelehto, Essi Keskitalo, mukaan lähtevä varavoimistelija Hertta-Sofia Hiekkataipale
  • Valmentajat: Tiina Vilenius (Team Leader), Maxim Podobed
  • Tuomari: Jonna Salonen
  • Joukkueenjohtaja: Jarkko Harju

Yksikään voimistelija ei saavuttanut kriteerien mukaista pisterajaa, joten valinta pohjautui valintakriteerien lausekkeeseen “Valmennuksen johtoryhmä (JORY)/lajin kehittämisryhmä (LAR) kuitenkin pidättää oikeuden muutoksiin poikkeusolosuhteissa. Sairastumis- ja loukkaantumistapauksissa tilanne katsotaan tapauskohtaisesti Suomen parhaan menestyksen saavuttamiseksi ko. kisoissa.“ Joukkueen lähettämistä pidettiin perusteltuna ja voimistelijoiden tasoa riittävänä kilpailua ajatellen. Valmisteluvaiheessa asiasta on keskusteltu myös voimistelu- ja seuratoiminnan johtaja Susanna Porolan kanssa.

 • Hyväksyttiin voimistelijaa koskeva erivapausanomus suoritusvuoron siirtämiseksi ja/tai mahdollisuus suorituksen uusimiseen, mikäli se sairauteen liittyvistä syistä keskeytyy. Voimistelijalle ja tämän valmentajalle valmistellaan toimintaohje ja todistus esitettäväksi kilpailuissa tarvittaessa.
 • Hyväksyttiin anomus, jossa esitettiin ulkomailta Suomeen muuttaneelle voimistelijalle oikeus aloittaa kilpaileminen C-luokasta ilman Kultamerkin suorittamisen velvoitetta.
 • Todettiin, että valmentajille tarkoitetun Noviisikoulutuksen suunnittelu ja valmistelu ovat käynnissä. Tavoitteena on saada koulutushaku auki kevään aikana.
 • Muita koulutusasioita:
 • Päätettiin, että Merja Mettänen-Raunio toimii jatkossa Kilpailu- ja tuomarityöryhmän varapuheenjohtajana. Työryhmän puheenjohtaja on edelleen Lotte Seeck.
 • Alkuvuoden aikana toteutuneet kansalliset tuomarikurssit: TK2 11.-12.2. Helsingissä ja TK3 17.-19.2. Oulussa.
 • Kevään aikana järjestetään tuomarien teoriakokeen uusintatilaisuuksia. Uusinnoista tiedotetaan tuomareiden Facebook-ryhmässä.
 • Sari Lehmuskallio osallistui helmikuussa 2023 Lausannessa kv. tuomarikokeeseen Lausannessa ja saavutti FIG:n kategorian 2. Paljon onnea Sarille!
 • Päätettiin SM-tuomarien nimeämisen periaatteet Kilpailu- ja tuomarityöryhmän esityksen mukaisesti. Periaatteet julkaistaan lajin verkkosivuilla ja tuomarit nimetään niiden mukaisesti.
 • LAR:n jäseniä on pyydetty perehtymään lasten voimistelun linjausdokumenttiin ja kommentoimaan sitä.
 • Bemarit-ryhmää on täydennetty lisätestien perusteella. Minorien lisätesti on 12.3.2023. Testileireillä on ollut paljon osallistujia. Alueminorien leiritoiminta ja maajoukkueleiritoiminta ovat käynnistyneet.
 • Alueminorityöryhmän puheenjohtajapariksi nimettiin Pirkko Haapala ja Anne Rouvinen. Aiempi puheenjohtaja Tiina Vilenius jättää tehtävän työnkuvan muutosten vuoksi.
 • LAR:n seuraava Teams-kokous on 22.3.

Helmikuu 2/2023

NTV LAR:n vuoden toisen etäkokouksen asiat:

 • Osa LAR:sta osallistui 31.1. Voimisteluliiton hallituksen järjestämään luottamushenkilöiden yhteiseen voimistelukauden Zoom-aloitukseen. Tilaisuudessa käytiin läpi mm. lajikulttuurikyselyn tuloksia sekä luottamus- ja asiantuntijaryhmien pelisääntöjä.
 • Jonna Salonen, Marja Räisänen ja Satu Murtonen olivat 25.1. Voimisteluliiton eettisen työryhmän ja toiminnanjohtajan kuultavina ja keskustelemassa lajikulttuurista. Voimisteluliittoon tulleiden yhteydenottojen perusteella välittyy tunne ja kokemus lajin sisäpiiristä, vallan keskittymisestä, pelon ilmapiiristä sekä vastuullisuustyön puutteellisista konkreettisista vaikutuksista toimintaan. Keskustelussa käytiin läpi lajissa tehtyä vastuullisuustyötä vuoden 2018 valmennuskulttuurikyselyn jälkeen ja mietittiin keinoja parantaa toimintaa. Yksi konkreettinen toimi on, että kevään 2023 aikana järjestetään lajin toimijoille etätilaisuus, jossa käydään läpi valmennuskulttuurikyselyn tuloksia ja mietitään yhdessä, millaista haluamme lajin kulttuurin ja toimintatapojen olevan. Lisäksi jatkossa parannetaan toiminnan läpinäkyvyyttä mm. kuvaamalla paremmin lajin päätöksentekoprosesseja.
 • LAR tulee saamaan käsiteltäväksi oman lajin koosteen lajikulttuurikyselystä helmikuussa. Valmennuskulttuurikyselyn tuloksia käsitellään myös LAR:ien puheenjohtajien kokouksessa 13.2. ja kaikille avoin tilaisuus aiheesta on 15.2.
 • Kansallinen kilpailukausi alkaa 12.2. Kuortaneen näyttökilpailulla.
 • Näyttökilpailuiksi hyväksyttiin aiempien näyttöjen lisäksi sähköpostipäätöksellä 25.-27.8. Austrian Team Challenge sekä Romanian RomGym Trophy 31.8.-1.9.
 • Maisa Kuusikko ja Kaia Tanskanen päätettiin valita naisten EM-joukkueeseen viime syksyn näyttöjen perusteella.
 • Keväällä kokeillaan ennen SM-kilpailuja järjestettävissä näyttökilpailuissa inquiryjen maksuttomuutta.
 • 4.6. klo 18-19.30 pidetään webinaari permantokoreografian rakentamisesta. Kouluttajina ovat Nea Haapaniemi ja Jonna Salonen.
 • Lajiin on tarve alkaa perehdyttää uusia kouluttajia nykyisten 2. ja 3. tason kouluttajien lisäksi. Uusia kouluttajia esitetään haettavaksi avoimella haulla.
 • Kevätkauden kansalliset tuomarikurssit: TK2 11.-12.2. Helsinki, TK3 17.-19.2. Oulu.
 • Tänä vuonna tullaan toteuttamaan tauon jälkeen valmentajien ns. noviisikoulutus. Koulutusta suunnitellaan parhaillaan, haku on tarkoitus laittaa auki kevään aikana ja koulutuksen on tarkoitus käynnistyä kesäkuussa 2023.
 • LAR käsitteli esityksen voimistelijan hyväksymisestä Bemarit-ryhmään ja päätti myöntää kyseiselle urheilijalle poikkeusluvalla paikan Bemarit-valmennusryhmässä. Perusteluina aiemmat hyvät testitulokset, kilpailuissa näyttö voimistelullisesta tasosta sekä se, ettei voimistelija ole loukkaantumisen vuoksi voinut harjoitella täysipainoisesti, osallistua kilpailuihin eikä testeihin. Edellytyksenä ryhmässä pysymiselle on nykyisten linjausten mukaisesti, että urheilija on kauden aikana poissa enintään yhdeltä leiriltä mukaan lukien testileiriltä. 
 • A-maajoukkueen ja naisten B-maajoukkueen ydinryhmän seurajohtajien tapaaminen on Kuortaneella 25.-26.2.
 • LAR kokoustaa 3-4 viikon välein. Seuraava Teams-kokous on 8.3.

Tammikuu 1/2023

LAR käsitteli kevätkauden ensimmäisessä Teams-kokouksessaan tammikuussa seuraavia asioita:

 • Satu Murtonen, Marja Räisänen ja Jonna Salonen on kutsuttu Voimisteluliiton toimistoon keskustelemaan liiton eettisen työryhmän sekä toiminnanjohtajan kanssa NTV:n lajikulttuurista tammikuussa 2023.
 • Marja Räisänen piti Kuortaneella vuoden ensimmäisen SOPU-koulutuksen 14.1.2023. Koulutukseen oli perehtymässä Annukka Almenoksa, Kaisa Isomäki ja Anne Rouvinen, jotka pitävät koulutuksia jatkossa. SOPU-koulutukset järjestetään tänä vuonna Alueminoreille, Minoreille & Tulokkaille ja Bemareille. Maajoukkueille koulutukset järjestetään pääsääntöisesti ensi vuonna. Koulutukset tullaan pitämään valmennusryhmille vähintään joka toinen vuosi. Ryhmien koulutusohjelmassa on SOPU-koulutusten lisäksi paljon muuta vastuullisuuskoulutusta.
 • LAR:ien puheenjohtajien kokouksessa 13.2. käsitellään valmennuskulttuurikyselyn tuloksia. Kaikille avoin tilaisuus aiheesta on 15.2. LAR saa käsiteltäväksi lajimme koosteen kyselystä todennäköisesti helmikuussa.
 • Tuoreet Terve urheilija -kokonaisuuden materiaalit ja koulutukset:
 • Kansallinen kilpailukausi alkaa 12.2. Kuortaneen näyttökilpailulla. Kisanet on ajan tasalla.
 • Satu Murtonen ja Lotte Seeck pitivät 17.1. ensisijaisesti valmentajille tarkoitetun webinaarin, jonka aiheina olivat mm. kilpalinjan omavalintaisten sääntöasiat ja valmennusjärjestelmä. Tilaisuudessa oli n. 30 osallistujaa. Seuraavaksi koulutusaiheeksi valmentajat toivoivat koreografian rakentamista. Tämä webinaari on tarkoitus toteuttaa vielä ennen luokkakilpailukauden alkua.
 • Euroopan voimisteluliiton (EG) vuoden 2023 koulutusleiri pidetään Kuortaneella 10.-20.7.
 • Tänä vuonna tullaan toteuttamaan valmentajien ns. noviisikoulutus. Kesäkuussa alkavan koulutuksen haku on keväällä.
 • 8.1. pidettiin lajin suomalaisten kansainvälisten tuomarien suunnittelupäivä Helsingissä, johon osallistuivat lähes kaikki kv. tuomarimme. Päivän aiheina olivat mm. tuomaritoiminnan tavoitteet ja tehtävät sekä vastuullisuus.
 • Kevätkauden kansalliset tuomarikurssit: TK2 11.-12.2. Helsinki, TK3 17.-19.2. Oulu. Kurssimateriaalien päivittäminen on käynnissä.
 • Valmennusryhmien leiripalautekyselyt päivitetään tämän vuoden aikana.
 • LAR on tehnyt päätöksen Bemarit-ryhmään valittavista voimistelijoista: https://www.voimistelu.fi/lajit/naisten-telinevoimistelu/valmennus/bemarit/. Bemari-testiin osallistui 85 voimistelijaa. LAR teki valintapäätöksen testipisteiden perusteella ilman tietoa voimistelijoiden nimistä ja seuroista.
 • Kaisa Isomäki on aloittanut työskentelyn leirikoordinaattorina ja leirivalmentajana Kuortaneen urheiluopistolla 50 % työajalla.
 • Olympiakomitean vuoden 2023 tuet: https://www.olympiakomitea.fi/huippu-urheilu/huippuvaiheen-ohjelma/valmennuksen-tukijarjestelma/. Myös Voimisteluliitto on myöntänyt tukia lajimme kärkivoimistelijoille.
 • 31.1.2023 klo 17.30-19.00 on liiton hallituksen järjestämä luottamushenkilöiden yhteinen voimistelukauden Zoom- aloitus.
 • A-maajoukkueen ja naisten B-maajoukkueen ydinryhmän seurajohtajien tapaaminen on Kuortaneella 25.-26.2.

Joulukuu 11/2022

NTV LAR:n vuoden viimeisessä kokouksessa joulukuussa käsiteltiin runsaasti asioita:

 • Voimisteluliiton toimistoon on tullut yhteydenottoja, joissa on tuotu esille epäilyjä epäasiallisesta toiminnasta lajin parissa. LAR:ssa toivotaan, että mahdolliset huolet tuodaan mahdollisimman pian tiedoksi LAR:lle tai liiton toimistoon, jotta niitä voidaan selvittää ja mahdollisiin epäkohtiin puuttua.

Voimisteluliiton toiminnassa olevilta valmentajilta, voimistelijoilta ja tuomareilta edellytetään osaamista vastuullisesta toiminnasta ja kouluttautumista aiheesta:

Jokaisen Voimisteluliiton jäsenseuran edellytetään ottavan osaa vastuullisuustyöhön ja niiden työn tueksi on rakennettu seuran vastuullisuusaskeleet: https://www.voimistelu.fi/voimisteluliitto/vastuullisuus/vastuullisuusaskeleet/

 • PEM-kilpailun 19.-20.11. tulokset:
  • joukkue (Kaia Tanskanen, Misella Antila, Olivia Vättö, Viivi Nieminen, Sara Loikas ja Saara Kokko): 4. (193,650)
  • neliottelu: Kaia Tanskanen 1. (52,100), Olivia Vättö 12. (48,000), Viivi Nieminen 18. (45,800), Sara Loikas 25. (45,300), Saara Kokko (44,850), Misella Antila 31. (42,800).
  • hyppy: Olivia Vättö 4. (12,833), Viivi Nieminen 9. (11,816)
  • nojapuut: Sara Loikas 3. (12,233), Kaia Tanskanen 5. (12,000)
  • puomi: Kaia Tanskanen 2. (12,400)
  • permanto: Kaia Tanskanen 1. (12,933), Olivia Vättö 8. (11,833)
 • PEM-kisojen sarjojen videot suomalaisten sarjoja lukuun ottamatta on laitettu tuomareille nähtäviksi materiaalipankkiin tammikuun loppuun asti.
 • Vuoden 2023 SM-kilpailujen osallistumiskriteerejä täydennettiin lisäämällä tyttöjen sarjaan osallistumisoikeus karsinnan viidelle parhaalle voimistelijalle sekä vähimmäisosallistujamäärä. Tiedote SM-kilpailujen osallistujista ja karsinnoista: https://www.voimistelu.fi/blog/uutinen/2023-suomen-mestaruuksista-kilpaillaan-tampereella-5-7-5-2023/
 • Voimisteluliiton huippuvoimistelun valmennuksen asiantuntijaryhmä (VAR) on hyväksynyt kv. arvokilpailujen ja maajoukkueiden valintakriteerit LAR:n esityksen mukaisesti. Kriteerit on julkaistu lajin verkkosivuilla ja lähetetty laajalla sähköpostijakelulla valmentajille ja seuroille. VAR edellytti, että kriteereihin lisättiin voimistelijoilta ja valmentajilta velvoitettavat vastuullisuuskoulutukset. Kisanetin kilpailukalenterissa on lueteltu VAR:n hyväksymien valintakriteerien mukaiset näyttökilpailut.
 • NTV-kilpailujärjestelmäkuvaan on päivitetty FIG-luokkien uudet ikäryhmät: tulokkaat 10-13 v. ja tytöt 14-15 v. FIG-luokan samoin kuin JSM-ikärajojen muutoksista tehtiin sähköpostipäätös joulukuun alussa JPM-kilpailujen uusia ikärajoja mukaillen.
 • Seuroilta on tullut toive saada lisää tietoa erityisesti kilpalinjan kilpailusäännöistä. Sovittiin, että 17. tammikuuta klo 19:30-21:00 järjestetään aiheesta webinaari, jonka järjestämisestä huolehtivat Satu Murtonen ja Lotte Seeck. Webinaarin aiheina ovat mm. kilpalinjan omavalintaisten sääntöasiat ja valmennusjärjestelmä.
 • Kuortaneelle joulukuulle suunniteltu telinelajien fysioterapeuttien verkostotapaaminen peruttiin vähäisen osallistujamäärän vuoksi.
 • Valmisteilla on voimistelijoille tarkoitettu ADT-video, joka näytetään jatkossa valmennusryhmien leireillä.
 • Päätettiin tarkennuksesta kansallisten kilpailujen tuomarivelvoitteeseen. Jatkossa liiton NTV-tehtäviin nimetty tuomari korvaa yhden edustamansa seuran tuomarin kunakin kilpailupäivänä vain yhdessä kilpailuluokassa.
 • Päätettiin nimetä Sari Lehmuskallio FIG:n kv. tuomarikokeeseen Lausannessa 2/2023 kategorian korottamista varten.
 • Todettiin, että 8.1. pidettävän kv. tuomarien suunnittelupäivän valmistelu on käynnissä.
 • Lajin kevätkauden kansalliset tuomarikurssit: TK2 11.-12.2. Helsinki, TK3 17.-19.2. Oulu.
 • Vuonna 2023 kaikille liiton NTV-valmennusryhmille järjestetään SOPU-koulutus. Vuoden ensimmäinen koulutus on tammikuussa ja kouluttajana on Marja Räisänen.
 • Valmennusleirien telinekouluttajahakuun saatiin ilahduttavan paljon hakemuksia. Lajipäällikkö ja valmennusryhmävastaavat jatkavat kouluttajien roolitusten valmistelua.
 • Vierumäellä on alkamassa vuoden 2023 alusta yläleirikoulutuksen lisäksi myös toisen asteen opiskelijoiden (lukio ja ammatillinen koulutus) leiritys. Leirit ovat samaan aikaan ja valmennussisältö on molemmilla kouluasteilla sama, vaikka muu koulutus erilainen.
 • Maxim Podobed jatkaa Helsingin Urheassa harjoittelevan Talentti-ryhmän valmentajana. Seuraava arvio ryhmän valmennuksen järjestelyistä tehdään toukokuussa.
 • Tiina Vilenius työskentelee jatkossa Kuortaneella 50 % ja loput 50 % A-naisten ja B-ydinryhmän maajoukkuevoimistelijoiden Voimisteluliiton valmentajana Urheassa.
 • Euroopan voimisteluliiton (EG) vaaleissa Marja Räisänen ei tullut valituksi naisten tekniseen komiteaan (WTC) seuraavalle kaudelle 2023-2025. LAR kiittää lämpimästi Marjaa hänen tekemästään hyvästä työstä EG:n WTC:ssä. Vaalien tulokset: https://www.europeangymnastics.com/news/results-elections-29th-european-gymnastics-congress-albufeira-por.
 • Päätettiin toimintaohjesäännön mukaisesti lajin ensi vuoden liittotason työryhmien kokoonpanot:

Marraskuu 10/2022

NTV:n kehittämisryhmän (LAR) marraskuun kokouksen asiat:

 • Iloittiin MM-kilpailujen upeista tuloksista. Suomen naisten joukkue (Ada Hautala, Maisa Kuusikko, Sani Mäkelä, Kaia Tanskanen ja valmentajina Tiina Vilenius sekä Kim Tanskanen) oli 16. pisteillä 149,930: https://www.voimistelu.fi/blog/uutinen/telinevoimistelija-maisa-kuusikko-historialliseen-tulokseen-ovi-avautui-neliottelufinaaliin/. Maisa Kuusikko saavutti historiallisen neliottelun finaalipaikan ja voimisteli finaalissa kylmähermoisesti 13. sijalle pistein 51,999: https://www.voimistelu.fi/blog/uutinen/maisa-kuusikko-ennatyspisteisiin-ja-historialliseen-tulokseen-neliottelufinaalissa/.
 • Todettiin, GGC-kilpailun tulokset: https://www.gympies.be/score. Youngsters-sarjassa Ekaterina Podobed 8. pisteillä 45,167, Iiris Nyyssönen 20. pisteillä 40,467, Juniors-sarjassa Olivia Vättö 7. pisteillä 48,167, Kiira Jokinen 13. pisteillä 46,067 ja Seniors-sarjassa Viivi Nieminen 15. pisteillä 44,983 sekä Misella Antila 19. pisteillä 43,800. Suomi hienosti Youngsters/Juniors-joukkuekisassa 4. ja Youngsters/Juniors/Seniors-joukkuekisassa 5.
 • 19.-20.11. PEM-kilpailussa Jyväskylässä Suomen NTV-joukkue: Kaia Tanskanen, Misella Antila, Sara Loikas, Viivi Nieminen, Saara Kokko ja Olivia Vättö. Valmentajina Tiina Vilenius ja Pauliina Savola, tuomareina Lisbet Heino ja Tuulia Räisänen.
 • Päätettiin täydennyksestä 2023 SM-kilpailujen osallistumiskriteereihin valmennuksen johtoryhmän esityksen mukaisesti:
  • Lisättiin SM-kilpailuoikeus ilman karsintaa naisille, jotka saaneet vuoden 2022 kilpailuissa tai keväällä 2023 ennen SM-kisailmoittautumisen päättymistä vähintään 12 p. joltakin telineeltä (hypyssä kahden hypyn ka.).
 • Päätettiin maailmancupien (mukaan lukien Challenge Cupit) osallistumisoikeus ja ranking valmennuksen johtoryhmän esityksen mukaisesti:
  • ranking-tilannetta seurataan puolivuosittain
  • neliottelussa A-naisten syksyllä 2022 saadut tulokset vaikuttavat kevään 2023 kisavalintoihin
  • telinekohtaiset vuonna 2022 saadut tulokset vaikuttavat kevään 2023 kisavalintoihin ja keväällä 2023 saadut tulokset vaikuttavat syksyn 2023 valintoihin. Näin jatketaan eteenpäin puolivuosittain.
  • Vuonna 2022 A-naisissa olevat, jotka siirtyvät 2023 B-ydinryhmään:
   • vuonna 2022 saadut telinekohtaiset tulokset vaikuttavat kevään 2023 kisavalintoihin
 • Käytiin läpi JORYn (ja KTR) esitykset luokkakilpailusääntöjen muutoksiksi. Päätettiin:
  • Kilpalinjan sarjoja ei muuteta kesken tämän olympiadin, sillä muutokset tuovat huomattavan määrän ylimääräistä työtä ja muutoksista aiheutuvat haitat arvioitiin niistä saatavia hyötyjä suuremmiksi. Muutostarve arvioidaan, kun valmistellaan tulevan olympiadin sarjoja, arvosteluohjeita, tuomarikoulutuksia yms.
  • MJL 2. luokan hypyssä jatkossa 120 cm hyppyteline + mattokasa ja yksi hyppy alla olevista
   • Urhonhyppy, alastulo mattokasalle seisomaan D 3,5
   • Tsukaharan alku, alastulo mattokasalle seisomaan D 3,5
   • Yurchenkon alku, alastulo mattokasalle seisomaan D 3,5
  • MJL 3. luokan hypyssä 125 cm hyppyteline ja yksi hyppy FIG Code of Pointsin mukaan
 • Saatiin tiedoksi, että FIG on hyväksynyt Code of Pointsiin Malla Montellin nojapuilla esittämän liikkeen: https://www.voimistelu.fi/blog/uutinen/malla-montell-kirjoitti-nimensa-voimistelun-saantoihin/
 • Todettiin syksyn luokkakilpailusta saatu palaute valmentajan sääntöjen vastaisesta käytöksestä käsitellyksi. Asiaa on käsitelty valmentajan ja tämän seurajohdon sekä paikalla olleiden tuomareiden kanssa.
 • Kuultiin, että MM-kilpailujen yhteydessä pidettyyn FIG:n Safe Sport -koulutukseen osallistuivat Tiina Vilenius ja Marja Räisänen.
 • Todettiin, että Voimisteluliiton valmennuskulttuurikyselyyn voi vastata 24.11. asti: https://www.voimistelu.fi/blog/uutinen/voimistelija-huoltaja-ja-valmentaja-vastaa-valmennuskulttuurikyselyyn-24-11-mennessa/.
 • Kuultiin terveiset lasten voimistelun ryhmästä ja 4-6.11. konferenssista (Nordic Children and Youth Sports Conference). Keskusteltiin kansainvälisten kilpailujen alaikärajasta.
 • Todettiin, että käynnissä on lapsen oikeuksien viikko: https://www.lapsenoikeudet.fi/kampanja/lapsenoikeuksienviikko/yleista/teemat/. Sovittiin lajin aiheeseen liittyvän sosiaalisen median julkaisun valmistelusta.
 • Lajilta toivottiin lisäksi julkaisua sosiaaliseen mediaan lajin omalle kanavalle lasten oikeuksien näkökulmasta turvallisuus-teemalla aikavälillä 14.-20.11. Sovittiin, että Lotte ottaa kuvat ja laatii tekstin ja lähettää nämä Sadulle viimeistään 17.11. sähköpostitse.
 • Todettiin, että valmennusryhmien ja arvokilpailujen valintakriteerien valmistelu etenee. Kriteeriluonnosta käydään läpi seuraavaksi maajoukkueleirillä ja siitä pyydetään kommentit valmennuksen johtoryhmältä sekä LAR:lta. Kriteerit menevät VAR:n käsittelyyn joulukuun alkupuolella.
 • Todettiin, että Voimisteluliiton syyskokous on 19.11. Jyväskylässä.
 • LAR:n vuoden viimeinen kokous on 15.12. etäyhteydellä.

Lokakuu 9/2022

LAR käsitteli 20.10. etäkokouksessaan seuraavia asioita:

 • Sääntöjen ohjeistus tuomaripaneelien muodostamisesta:
  • Omavalintaisten sarjojen vaikeuspisteitä (D-pisteet) arvioi 2 D-tuomaria.
  • Kilpalinjan suorituspisteitä (E-pisteet) arvioi 2-4 E-tuomaria
   • 2 tuomaria à vähennysten keskiarvo
   • 3 tuomaria à vähennysten mediaani
   • 4 tuomaria à ylin ja alin pois ja kahden keskimmäisen keskiarvo
  • Maajoukkuelinjan ja näyttökilpailujen suorituspisteitä (E-pisteet) arvioi 3-5 E-tuomaria
   • 3 tuomaria à vähennysten mediaani
   • 4 tuomaria à ylin ja alin pois ja kahden keskimmäisen keskiarvo
   • 5 tuomaria à ylin ja alin pois ja kolmen keskimmäisen keskiarvo
 • Saatiin tiedoksi NTV-valmennusryhmien valintakriteerien valmistelun tilanne. Valmistelua tehdään valmennuksen johtoryhmälle ja LAR saa esityksen käsiteltäväksi marraskuun lopulla. VAR päättää aikuisten arvokisojen ja maajoukkueryhmien valintakriteerit joulukuussa.
 • Todettiin, että liiton syyskokous on 19.11. Jyväskylässä. On tärkeää, että NTV-seurat ovat aktiivisia liiton toiminnassa ja seuroja kannustetaan osallistumaan kokoukseen.
 • LAR:n vuoden viimeiset kokoukset ovat tiistaina 15.11. ja torstaina 15.12.

Syyskuu 8/2022

LAR:n Teams-kokouksessa käsiteltiin seuraavia asioita:

 • Tuomareilta on saatu palautetta sääntöjen vastaisesta käytöksestä kilpailuissa. Palautteet on käyty läpi asianosaisten kanssa. Tietoa oikeista toimintatavoista tullaan syksyn aikana jakamaan esimerkiksi ylituomareille, tuomarineuvotteluissa ja tuomareiden täydennyskoulutuksessa. Jokaisen tuomarin tulee myös suorittaa vastuullisuuskoulutus: https://www.voimistelu.fi/blog/uutinen/vastuullisesti-tuomarina-verkkokoulutus-kaikkien-voimistelulajien-tuomareille/. Seuroissa pitää huolehtia siitä, ett valmentajat osaavat toimia vastuullisesti ja kilpailuissa sääntöjen mukaisesti.
 • Suomen telinevoimistelijanaiset ovat saavuttaneet menestystä syksyn World Challenge Cup -kilpailuissa. Maisa Kuusikko voitti Unkarin kilpailussa puomin ja oli kuudes sekä hypyssä että nojapuilla. Ada Hautala oli samassa kilpailussa seitsemäs puomilla ja neljäs permannolla. Kaia Tanskanen sijoittui Pariisin podiumilla viidenneksi.
 • Syksyn kansainvälisistä kilpailuista ovat edessä vielä Turkin World Challenge Cup, MM-kisat, GGC ja Suomessa pidettävä PEM.
 • Nimettiin valintakriteerien mukaisesti MM-joukkue. Suomea kisassa edustaa neljä voimistelijaa, jotka ovat saavuttaneet karsintarajan: Maisa Kuusikko, Sani Mäkelä, Kaia Tanskanen ja Ada Hautala. Valmentajiksi nimettiin Tiina Vilenius, Igor Cherepov ja Kim Tanskanen, fysioterapeutiksi Ida Voutilainen ja tuomariksi Marja Räisänen, joka tulee kilpailujen järjestäjien pyynnöstä lausumaan tuomarien valan.
 • Todettiin, että voimistelu ei ole mukana vuonna 2023 European Gamesin lajivalikoimassa.
 • Todettiin, että Voimisteluliiton vastuullisuuskoulutus tuomareille on valmistunut: https://www.voimistelu.fi/blog/uutinen/vastuullisesti-tuomarina-verkkokoulutus-kaikkien-voimistelulajien-tuomareille/. Verkkokoulutus on pakollinen kaikille tuomareille.
 • Uusiksi timanttimerkkitestaajiksi nimettiin Janita Karhu, Iira Murtonen, Malin Pussinen, Anna Santanen, ja Laura Tuominen.
 • Päätettiin muuttaa kilpalinjan tuomarivelvoite, joka on muodostunut seuroille kalliiksi ja vaikeaksi täyttää. Uusitussa sääntökohdassa velvoite koskee yksittäisten luokkien sijaan samaan aikaan käytäviä E-F -luokkia sekä G-H -luokkia. Sääntömuutos astuu voimaan heti.
 • Todettiin, että Maxim Podobed on valittu Helsingin Urheassa harjoittelevan liiton Talenttiryhmän valmentajaksi tämän vuoden loppuun asti.

Elokuu 7/2022

Lajin kehittämisryhmä kokoontui etäyhteydellä ensimmäisen kerran kesälomien jälkeen elokuussa:

 • Todettiin naisten joukkueen saavuttaneen kirkkaasti EM-kisoihin asetetun tavoitteen ollen upeasti 10. sijalla joukkuekilpailussa. Maisa Kuusikko sijoittui neliottelufinaalissa 11. ja Sani Mäkelä 21. sijalle. Telinefinaalipaikkojen saavuttaminen oli lähellä hypyssä, nojapuilla ja permannolla.
  EM-sijoituksen myötä Suomi saa lähettää joukkueen lokakuun MM-kilpailuihin Liverpooliin.
 • Telinevoimistelijanaiset ovat kilpailleet kesän aikana myös Islannissa PM-kilpailuissa ja Itävallan kansainvälisessä kilpailussa.
  PM-kilpailujen mitalistit:

  • Viivi Nieminen 3. hypyssä (naisten PM)
  • Ekaterina Podobed 2. nojapuilla ja 1. permannolla (tyttöjen PM)
  • Minea Vuorisalo 3. nojapuilla (tyttöjen PM)
  • Fanni Varanka 2. permannolla (tyttöjen PM)
 • Suomesta osallistuu naisia syksyn maailmancupeihin Pariisissa, Szombathelyssä ja Mersinissä.
 • Syksyn näyttökilpailuihin tehtiin muutoksia muun muassa MM-joukkuepaikan varmistumisen vuoksi:
  • 20.8. näyttökilpailu peruttiin
  • 24.9. näyttökilpailu muutettiin etänäyttökilpailuksi
  • Kuortaneella järjestetään 2.10. vielä yksi näyttökilpailu
  • näyttöaikaa MM-kilpailuihin pidennettiin jatkumaan 2.10. asti
  • Maisa Kuusikko valittiin MM-joukkueeseen tähänastisten näyttöjen perusteella.
 • Todettiin, että Voimisteluliitto on kutsunut Valmentajapäiville kaikki valmennusryhmien vastuuvalmentajat.
 • Todettiin, että lajin kehittämisryhmä lähetti 14.8. Voimisteluliiton hallitukselle ehdotuksen koskien vuoden 2024 alusta voimaan tulevaa tuomareiden esteettömyyssääntöä. LAR:n esitys on, ettei valmentajia koskevaa esteellisyyssääntöä tarvitse noudattaa kilpalinjan kilpailuissa. Hallitukselle lähetetyssä kirjeessä tuotiin myös esille, että vastaavanlaisten sääntömuutosten valmistelussa pitäisi pyytää lausuntoja lajien kehittämisryhmiltä ja selvittää paremmin sääntömuutosten tuomia vaikutuksia.
 • Saatiin tiedoksi, että tuomareiden vastuullisuuskoulutuksen valmistelu on käynnissä. Koulutuksen tarkka valmistumisaikataulu ei ole tiedossa.
 • Kuultiin, että Alueminoritoimintaan on valmisteilla tallenne, jossa esitellään toimintaa voimistelijoille ja valmentajille. Alueminorileireillä on myös aloitettu voimistelijoiden koulutus urheilullisista elämäntavoista.
 • Saatiin tiedoksi, että lasten voimistelun ryhmällä on 20.8. kokous, jonne NTV LAR:sta osallistuu Anne Rouvinen.
 • Käsiteltiin esitys tyttöjen A-maajoukkueen vastuuvalmentajan vaihdoksesta. Ryan Goen on jäänyt pois vastuuvalmentajan tehtävästä. Uudeksi ryhmän vastuuvalmentajaksi nimettiin Tiina Vilenius. Muita valmennusryhmien asioita käsitellään syyskuun alussa pidettävässä toiminnansuunnittelutilaisuudessa.
 • Kuultiin, että seuraavassa LARien puheenjohtajien kokouksessa 22.8. ovat aiheina erityisvoimistelu lajeissa, lajien toiminnansuunnittelu 2023, parannusehdotukset esteellisyyssääntöön sekä ehdotukset vastuullisen ja eettisen tuomaroinnin varmistamiseksi.
 • NTV LAR:n toiminnansuunnitteluviikonloppu on 3.-4.9. ja liiton asiantuntijaryhmien jäsenten yhteinen kauden aloitus etäyhteydellä.

Kesäkuu 6/2022

LAR:n viimeinen kokous ennen kesälomia pidettiin 22.6. Seuraava kokous on elokuussa.

 • Saatiin tiedoksi terveiset FIG:n webinaari aiheesta Safeguarding: https://www.gymnastics.sport/site/pages/safeguarding-goldenrules.php. Vastaavasta aiheesta tulossa ilmeisesti myös MM-kisan yhteydessä tilaisuus urheilijoille.
 • Todettiin sähköpostitse päätetyt PM-kisojen ja Itävallan kansainvälisen kilpailun joukkueet.
 • Päätettiin EM-joukkue.
 • Todettiin maailmancupien tuloksia:
 • Varnassa Maisa Kuusikko finaaleissa hypyssä 3, nojapuilla 8, puomilla 2, ja permannolla 7.
  https://www.voimistelu.fi/blog/uutinen/maisa-kuusikolle-kaksi-mitalia-bulgarian-varnassa/
 • Koperissa Sani Mäkelä hypyn finaalissa 6.
  https://www.voimistelu.fi/blog/uutinen/titov-voimisteli-4-sijalle-world-challenge-cupissa/
 • Saatiin tiedoksi vuoden 2023 kansainvälisiä kisoja:
 • JPM-kisat 19.-21.5.2023 Helsingissä.
 • European Games 21.6.-2.7. Krakova
 • EYOF 23.-29.7. Maribor
 • JMM-kilpailut mahdollisesti heinäkuussa
 • Universiadit mahdollisesti heinäkuussa
 • Todettiin, että SM-kisoissa 8.-9.6. oli paljon kilpailijoita, puitteet hyvät ja kilpailut sujuivat hyvin. YLE televisioi telinefinaalit, jotka olivat kokonaisuudessaan Areenassa. Gymnaestradassa oli kaiken kaikkiaan paljon NTV osallistujia.
 • Todettiin, että vuoden 2023 luokkakilpailuja päivitetään Kisanettiin. Päätettiin, että samaan viikonloppuun myönnetään enintään kaksi maajoukkuelinjan kilpailua.
 • Syksyllä järjestetään koreografiakoulutus, jonka ilmoittautuminen on avoinna eTaikassa.
 • Valmentajapäivät ovat Helsingissä 6.-7.9.2022, ilmoittautuminen on avoinna: https://www.voimistelu.fi/blog/uutinen/voimistelun-valmentajapaivat-ilmoittautuminen-auki/
 • VAT alkaa syksyllä.
 • EG:n valmentajakoulutus on 25.-27.11. Frankfurtissa. Kukin maa voi todennäköisesti lähettää enintään 2 osallistujaa. Asiaan palataan, kun koulutuksesta saadaan virallinen tieto.
 • Keskusteltiin lasten voimistelusta tiedottamisesta ja koulutuksista NTV-seuroille. Tarvetta olisi 1-2 lajia tuntevalle kouluttajalle.
 • Kuultiin, että Norjan maajoukkue leireilee yhdessä Suomen naisten A-maajoukkueen kanssa Kuortaneella marraskuussa PEM-kilpailun jälkeen. Leirille on kutsuttu mukaan Suomesta myös neliottelussa 46 pistettä saaneet sennuvoimistelijat.
 • Saatiin tiedoksi, että Ryan Goen on jäämässä pois valmennusryhmien vastuutehtävistä.
 • Kuultiin, että Euroopan voimisteluliiton (EG) vaalit ovat joulukuun ensimmäisenä viikonloppuna. Vaaleissa valitaan EG:n luottamushenkilöt kolmen vuoden kaudeksi 2023-2025. Voimisteluliiton hallitus on esittänyt Marja Räisästä ehdolle WTC-paikalle.

NTV LAR toivottaa kaikille virkistävää kesää!

Toukokuu 5/2022

LAR käsitteli 24.5. etäkokouksessaan useita lajin valmennuksen johtoryhmän esityksiä ja niiden lisäksi myös muita asioita:

 • Tarkennettiin ja päivitettiin valintakriteereitä mm. EM- ja EYOF-kisojen osallistujista, maailmancupien osallistumisoikeudesta sekä näyttökilpailujen hyväksymisestä valmennusryhmävalintojen näytöiksi. Verkkosivuilla olevat kriteerit ovat ajan tasalla ja päivitysten mukaiset.
 • Elokuulle lisättiin yksi Gymnaasiadien näyttökilpailu.
 • Euroopan voimisteluliiton (EG) naisten telinevoimistelun leirille ja valmentajakoulutukseen 1.-11.7. Tirreniassa nimettiin osallistujiksi valmentajat Jenna Henttu ja Anna Santanen sekä voimistelijoiksi Oona Renko ja Klaara Kuusela.
 • Keskusteltiin EG:n naisten teknisen komitean ehdotuksesta EG:n koulutusleirin järjestämisestä Suomessa vuonna 2023. Voimisteluliitto ja Kuortaneen urheiluopisto selvittävät järjestämisen mahdollisuutta. Vastaava leiri järjestettiin Kuortaneella ensimmäisen kerran vuonna 2021.
 • Lajin kilpailu- ja tuomarityöryhmältä saatujen terveisten mukaan kevään kilpailuissa on ajoittain unohtunut sääntö, jonka mukaan valmentajat ja voimistelijoiden vanhemmat eivät saa keskustella tuomareiden kanssa kilpailujen aikana. Asiasta on muistutettu tuomarineuvotteluissa ja NTV-tuomareiden Facebook-ryhmässä.
 • Saatiin tiedoksi, että tuomarien vastuullisuuskoulutuksen valmistelu etenee suunnitellusti. Koulutus on valmistumassa alkusyksyksi.
 • Todettiin, että EG:n webinaari Safeguarding – Verbal and emotional abuse (kouluttajana Wendy Bruce Martin) oli hyvä ja antoisa.  Suunnitteilla on webinaarin uusinta, jonka ajankohta on vielä avoin.
 • LAR:n viimeinen kokous ennen kesätaukoa on 22.6.

Toukokuu 4/2022

Toukokuun LAR:n etäkokouksessa käsiteltyjä asioita olivat:

 • Marja Räisänen valmistelee liiton toimihenkilöiden kanssa kaikkien lajien tuomareille pakolliseksi tulevaa verkossa tehtävää vastuullisuuskoulutusta. Koulutus on tarkoitus julkaista alkusyksyllä 2022.
 • Todettiin, että tuomarityöryhmä on käsitellyt sääntötulkintakysymyksiä ja päivittänyt kilpailuluokkien kysymykset ja vastaukset -materiaaleja: https://voimistelu.kuvat.fi/kuvat/V%C3%A4liaikainen+materiaalipankki/Naisten+telinevoimistelu/NTV+S%C3%A4%C3%A4nn%C3%B6t+ja+ohjeet/NTV+tuomarikoulutusmateriaalit/.
 • Harjoitustuomaroinnista laaditaan tiivis ohje harjoittelua tekemään tuleville tuomareille ja kilpailujen ylituomareille.
 • Tuomarityöryhmässä käsitellään paljon asioita, jotka liittyvät luokkakilpailusääntöihin. Tämän vuoksi tuomarityöryhmä muutetaan kilpailu- ja tuomarityöryhmäksi ja jatkossa ryhmään kuuluu myös NTV LAR:n jäsen, jonka vastuualueena ovat kilpailuasiat eli nykyisellä kaudella Merja.
 • Todettiin, että uudistuneesta luokkakilpailujärjestelmässä on kertynyt kokemusta ja palautetta, joiden perusteella tullaan arvioimaan mahdolliset muutos- ja tarkennustarpeet. Mahdollisia muutoksia ja tarkennuksia valmistellaan kesän aikana ja ne tulevat astumaan voimaan syksyn kilpailukaudella.
 • Tulevia koulutuksia:
 • Todettiin, että käynnissä on lasten voimistelun Reima-kiertue: https://www.voimistelu.fi/uutinen/reima-voimistelukoulukiertue-lisaa-laadukasta-lasten-voimistelua/.
 • Muistutettiin mieliin lajin valinnat vuoden 2022 lasten voimistelun kehittämiseksi ja käytiin läpi niiden tilanne
  • Alueminorileireillä leikitään, kisaillaan tai pelataan tms. jokaisella leirillä vähintään kaksi kertaa. Jokaisella liiton leirillä leikitään vähintään kerran. Jokaisella leikillä on tavoite.
  • SOPU-koulutukset järjestetään kaikille maajoukkue- ja valmennusryhmille joka toinen vuosi vuodesta 2023 alkaen.
  • Alueminoritoiminnan esittely -tallenne. Kyseessä on NTV:n vuoden 2021 nosto, jonka toteutus on siirtynyt koronavirusepidemian vuoksi.
 • LAR:n kauden viimeiset Teams-kokoukset ovat 24.5. ja 22.6. LAR:n ja lajin valmennuksen johtoryhmän toiminnansuunnitteluviikonloppu on 3.-4.9.

Huhtikuu 3/2022

Huhtikuun LAR:n etäkokouksessa käsiteltyjä asioita olivat:

 • Pohdittiin aiheita, joita voisi sisällyttää tuomareiden syksyllä alkavaan vastuullisuuskoulutukseen. Erityisen tärkeiksi teemoiksi nostettiin
  • Tuomarit tuntevat toimintaohjeen/-mallin tilanteisiin, joissa tuomari kokee tai kohtaa epäasiallista käytöstä.
  • Kollegiaalisuus ja ilmapiiri tuomareiden kesken.
  • Esteellisyyssäännöt ja mitä ne käytännössä tarkoittavat.  
  • Ohjataan tuomareita miettimään sitä, millainen on hyvä tuomari, millainen rooli tuomareilla on tuomarikunnan ja voimistelun edustajana ja millaista käytöstä tuomarilta odotetaan.
 • Todettiin meneillään oleva SUEK:n (Suomen urheilun eettinen keskus) selvitys urheilijoiden kokemuksista kilpaurheilussa. Voimisteluliitto on mukana SUEK:n tutkimuksessa ja kysely on lähetetty n. 1000 yli 16 v. voimistelun A-lisenssin haltijalle.
 • Todettiin, että SUEK on julkaissut Reilusti paras -verkkokoulutuksen kilpailumanipulaatiosta – https://suek.fi/koulutus-2/koulutusmateriaalit/reilusti-paras-verkkokoulutus/.
 • Todettiin Maisa Kuusikon (TV) erinomaiset tulokset Bakun kovatasoisessa maailmancupin kilpailussa: hypyn 5. sija, toinen varasija puomin finaaliin ja permannon 5. sija.
  https://www.voimistelu.fi/uutinen/maisa-kuusikko-viidenneksi-bakun-hyppyfinaalissa/
  https://www.voimistelu.fi/lajit/naisten-telinevoimistelu/
 • Todettiin, ettei kevään Gymnasiadeihin Ranskassa lopulta lähtenyt NTV-osallistujia.
 • Todettiin sähköpostitse päätetyt 2.7.2022 Austrian Team Challenge -kilpailun kriteerit, jotka on päivitetty lajin kv. kilpailujen valintakriteerimateteriaaliin: https://www.voimistelu.fi/lajit/naisten-telinevoimistelu/kilpailu-ja-tuomaritoiminta/.
 • Todettiin, että alkukauden kilpailujen tuloskategorioissa on ollut virheitä johtuen SES:n päivittämisen tietokatkoksesta. Ohjelman päivityksen myötä muutaman voimistelijan kategoriat muuttuivat takautuvasti. Päätettiin, että ennen SES:n päivitystä saavutetut alkukauden kategoriat oikeuttavat luokkanousuun tai leireille osallistumiseen. Lajipäällikkö on asiasta yhteydessä alkukauden kilpailujen ylituomareihin ja vastaa mahdollisiin asiasta tuleviin yhteydenottoihin.
 • Käsiteltiin alkukauden kilpailuista saatua palautetta, jonka mukaan G-luokan nuorempien sarjassa hyppyteline on osalle voimistelijoista liian matala erityisesti, jos he hyppäävät voltillisia hyppyjä.
  Päätettiin, että jatkossa G-luokan nuorempien sarjassa hyppytelineen korkeuden voi valita ja se voi olla joko 115 cm tai 125 cm. Sääntömuutos astuu voimaan heti, sillä voimistelijat voivat edelleen halutessaan noudattaa aiempaa ohjetta telineen korkeudesta. Lajipäällikkö päivittää kilpailujärjestelmäohjeen ja tiedottaa asiasta valmentajille.
 • Todettiin, että Jessica Honkanen ja Nea Ollikainen osallistuivat International WAG Choreography Workshopiin 8.-10.4.2022.
 • Todettiin syksyn tuomarikoulutukset:
  • TK2 Kuortane 28.-29.8.2022
  • TK3 Helsinki 9.-11.9.2022
  • TK4 Helsinki 9.-11.9.2022
 • Keskusteltiin luokkakilpailujen ylituomarien roolista ja ohjeistuksista. Todettiin, että ylituomarin toiminta on oleellista kilpailujen kulun, oikeudenmukaisen arvioinnin ja tuomareiden motivaation kannalta. LAR/NTV tuomarityöryhmä tulee jatkamaan työtä sen eteen, että ylituomareiden osaaminen ja toiminta on riittävällä tasolla. Mahdollisiin puutteisiin tai epäasialliseen toimintaan tullaan puuttumaan.
 • Käsiteltiin SM-kilpailujen tuomarivalintoja ja niihin liittyviä esteellisyyskysymyksiä.
 • Todettiin tuore ohjeistus lasten ja nuorten liikuntavammojen ehkäisemiseksi.
  Alle 15-vuotiaiden lasten ja nuorten liikuntavammat aiheuttavat enemmän terveydenhuollon kustannuksia kuin saman ikäisten liikenneonnettomuudet. Nuorten liikuntavammoista sattuu noin puolet urheiluseuratoiminnassa, noin 30 % vapaa-ajan liikunnassa ja noin 20 % koululiikunnassa. Tutkimusnäyttöön perustuvat ohjeistukset on suunnattu erikseen opettajille, valmentajille, perheille sekä päättäjille: https://ukkinstituutti.fi/ajankohtaista/suositukset-lasten-ja-nuorten-liikuntavammojen-ehkaisyyn-vammoja-ehkaiseva-harjoittelu-keskeisessa-roolissa/.
 • Todettiin, että lajin valmennusryhmiä on päivitetty alkukauden kilpailutulosten perusteella.
 • NTV LAR:n seuraava kokous on 4.5.2022.

Maaliskuu 2/2022

LAR:n maaliskuun kokouksessa oli paljon käsiteltäviä asioita. Osa kiireellisimmistä päätöksistä oli tehty sähköpostitse jo ennen kokousta.

 • Todettiin, että lajien kehittämisryhmien puheenjohtajien seuraava kokous on 25.4. Kokouksen aiheina ovat mm. liiton Kilpailu- ja kurinpitosäännöt sekä tuomareiden vastuullisuuskoulutuksen valmistelu. Koulutus tulee pakolliseksi kaikille tuomareille ja tavoitteena on saada se valmiiksi syksyllä 2022.
 • Maisa Kuusikko (TV) nimettiin osallistujaksi kevään Gymnasiadeihin.
 • Hyväksyttiin valmennuksen johtoryhmän puoltama esitys:
  Timanttimerkin suorittanut voimistelija saa kilpailuoikeuden FIG luokassa, mikäli hän saavuttaa BMJ-näyttökilpailuissa neliottelussa vähintään 44 pistettä. Luokkasiirrosta tulee tiedottaa lajipäällikköä.
  Maininta asiasta lisätään kilpailujärjestelmäohjeeseen ja lajipäällikkö tiedottaa asiasta valmentajille.
 • Huhtikuun kansanväliselle koreografiakurssille osallistujiksi nimettiin Nea Ollikainen ja Jessica Honkanen.
 • Todettiin, että kaikki FIG:n kv. kokeeseen osallistuneet Suomen tuomarit suorittivat kokeen hyväksytysti. Suomessa on nyt 17 kansainvälistä NTV-tuomaria. Myös kansallisia tuomareita on koulutettu alkuvuoden aikana paljon. Kursseja on pidetty yhteensä 13 kappaletta. Tämän lisäksi lähes sata tuomarikokelasta on osallistunut TK1-verkkokurssille. Ajan tasalla olevat tuomarilistat: https://www.voimistelu.fi/lajit/naisten-telinevoimistelu/kilpailu-ja-tuomaritoiminta/tuomarit/.
 • Keskusteltiin tuomarikoulutukseen sisältyvästä harjoitusarvostelusta. Todettiin, että tuomareiden harjoitusarvostelut pitää tehdä Voimisteluliiton live-kilpailuissa. Harjoitusarvostelun tarkoitus on opetella oikeaa kilpailutilannetta ja saada ohjausta kokeneemmilta tuomareilta. Tätä ei voi toteuttaa etä-/virtuaalikilpailuissa. Seuran sisäinen kilpailu voi olla lisäksi hyvää harjoittelua, mutta tuomarointia niissä ei myöskään hyväksytä ainakaan tässä vaiheessa harjoitusarvosteluiksi.
 • Käsiteltiin tuomarityöryhmän esitystä tuomareiden etenemisestä tasolta toiselle. Päätettiin tuomarityöryhmän esityksen mukaisesti, että jatkossa TK1-, TK2- ja TK3-kortin voi halutessaan suorittaa samalla olympiadilla, mutta TK4-kortin vasta seuraavalla olympiadilla. Jos siis tuomari on aloittanut kouluttautumisen vuonna 2022 TK1-kurssilta, voi hän tämän olympiadin aikana edetä TK3-tasolle asti. Jos tuomari on ollut olympiadilla 2017-2021 vähintään TK2-tason tuomari, voi hän nykyisellä olympiadilla halutessaan edetä TK4-tasolle. Tieto asiasta lisätään kilpailujärjestelmäohjeeseen
 • Hyväksyttiin aiemmin hyväksyttyjen tuomareiden nimeämisperiaatteiden mukainen esitys vuoden 2022 kansainvälisten kilpailujen tuomarivalinnoista.
 • Todettiin, että tuomariohjesääntöjen tuomarivelvoitetta koskevaa osaa päivitettiin 9.3. tehdyllä sähköpostipäätöksellä. Asiaa koskeva teksti on päivitetty kansalliseen kilpailujärjestelmäohjeeseen.
 • LAR teki 22.2. sähköpostipäätöksen kriteeripisteiksi myös muihin kuin arvokilpailuihin: https://www.voimistelu.fi/lajit/naisten-telinevoimistelu/kilpailu-ja-tuomaritoiminta/.
 • Lajin kehittämisryhmä kokoontuu etäyhteydellä noin kolmen viikon välein. Seuraava kokous on 12.4.

Helmikuu 1/2022

Naisten telinevoimistelun lajin kehittämisryhmän (NTV LAR) vuoden 2022 ensimmäinen kokous pidettiin etäyhteydellä helmikuussa.

 • Todettiin, että ohjeet kilpailuluokista kilpailemisessa kevätkaudella 2022 on julkaistu verkossa: https://www.voimistelu.fi/uutinen/ntv-voimistelijan-kilpailuluokka-vuonna-2022/.
 • Keskusteltiin Timanttimerkkiliikkeistä, joista oli virinnyt keskustelua timanttitestaajien keskuudessa. Päätettiin pitää testistö ennallaan.
 • Nimettiin kansainväliseen tuomarikokeeseen osallistuvat tuomarit.
 • Kansalliset tuomarikurssit ovat käynnistyneet ja niille on osallistunut yli 100 tuomaria. Lisää kursseja järjestetään helmi-maaliskuun aikana. Ajan tasalla olevat tuomarilistat: https://www.voimistelu.fi/lajit/naisten-telinevoimistelu/kilpailu-ja-tuomaritoiminta/tuomarit/. LAR kiittää lämpimästi kaikkia tuomarikouluttajia ja kurssimateriaaleja valmistelleita tuomareita.
 • Päätettiin kansainvälisten tuomarien nimeämisperiaatteet kansainvälisiin kilpailuihin.

Joulukuu 11/2021

Vuoden 2021 NTV LAR:n viimeisessä kokouksessa 14.2. käsiteltyjä asioita olivat:

 • Todettiin, ettei kansainvälisten tuomarikurssien ajankohdista ollut edelleenkään tietoa. Kansallisten kurssien päivämääriä on jo sovittu ja ne julkaistaan lähipäivinä koulutuskalenterissa. TK1 tullaan jatkossa järjestämään kokonaan verkkokoulutuksena, muut kurssit järjestetään lähiopetuksena, mikäli se on epidemiatilanteen puolesta mahdollista. Kurssimateriaalit ja kursseihin liittyvät itseopiskelumateriaalit julkaistaan kuvat.fi-sivustolla.
 • Arvokilpailu- ja maajoukkuevalintakriteerien esitykset tullaan käsittelemään seuraavassa VAR:n kokouksessa. LAR vahvisti muut valintakriteerit. Valmennusryhmien kriteerit ovat kunkin ryhmän kohdalla verkkosivuilla: https://www.voimistelu.fi/lajit/naisten-telinevoimistelu/valmennus/.
 • Koronavirusepidemia vaikuttaa edelleen mm. tapahtumien järjestämiseen. Liitossa ja seuroissa seurataan tiiviisti valtakunnallisia ja paikallisia ohjeita.
 • LAR kertasi vuoden 2021 onnistumisia:
  • Kilpailujärjestelmän uudistaminen
  • Kv. menestys (EM- ja MM-tulokset)
  • Systemaattinen ja ryhdikäs vastuullisuustyö koko toiminnassa koskien myös kaikkia valmennusryhmiä ja valmennusjärjestelmää
  • ”Kurrenia” eli Euroopan voimisteluliiton NTV-valmentajakoulutus Kuortaneella elokuussa
  • Koronavirusepidemian aikainen lajin toiminnan ja kehittämisen jatkuminen, mukaan lukien etäkisat
 • LAR toivottaa kaikille lajin ystäville innostavaa ja menestyksekästä vuotta 2022!

Marraskuu 10/2021

LAR käsitteli 23.11. etäkokouksessaan seuraavia asioita:

 • Walesin PEM-kilpailussa naiset olivat joukkuekilpailussa kolmansia, Iida Haapala voitti nojapuut ja Sani Mäkelä oli hypyssä kolmas.
 • Belgian CCG-kilpailussa joukkue saavutti kolmossijan ja Anni Vuorikoski oli omassa ikäluokassaan neliottelun kolmas.
 • Tuomarisakkomaksuasioita: Kaikkiin voimistelulajien käytäntö on, että tuomarivelvoite säilyy, vaikka ilmoittautunut urheilija jää kilpailusta pois. Jos tuomari jää pois, seuraa tästä sakkomaksu. NTV:n sakkomaksu vuodesta 2023 alkaen: liiton osuus 80 € ja järjestävän seuran osuus 160 €.
 • Instagamissa kannattaa ottaa seurantaan @laadukaslastenohjaus.
 • Liiton syyskokouksessa NTV:n lajimandaattipaikalle hallitukseen valittiin Marja Räisänen.
 • Vuoden viimeinen kokous on 14.12. etäyhteydellä.

Marraskuu 9/2021

NTV LAR kokoontui Oulun SM-kisan yhteydessä valitsemaan MM-joukkueen ja 3.11. etäyhteydellä. Lisäksi LAR on tehnyt päätöksiä sähköpostitse esimerkiksi nimeten JPM-, PEM- ja GGC-kilpailuihin: https://www.voimistelu.fi/fi/Uutiset-ja-materiaalit/Uutishuone/Artikkeli/ArticleId/4106?Return=164. 3.11. kokouksessa

 • Todettiin vuoden 2022 luokkakilpailujärjestelmäuudistuksen valmistelun etenevät hyvin. Materiaalit julkaistaan marraskuun aikana. Voimistelijoiden ja valmentajien tueksi tehdään myös ohjeet siitä, mihin kilpailuluokkiin voimistelijoiden suositellaan menevän vuoden 2022 kilpailuissa.
 • Käytiin läpi koulutusasioita, kuten:
  • EG:n järjestämä Patrick Kiensin webinaari taiteellisuudesta pidetään uudestaan 14.11. klo 18. FIG on tekemässä aiheesta verkkokoulutusmateriaalia.
  • Uusi tason 2. koulutus alkaa marraskuun lopussa. Mukaan on tähän mennessä ilmoittautunut 11 NTV-valmentajaa.
  • Suomen kansainvälisiä tuomareita osallistui 30.-31.10. EG:n webinaariin, jossa käytiin läpi tulevia kansainvälisiä sääntöjä ja harjoiteltiin arvostelemista uusilla säännöillä. FIG tulee vielä tämän vuoden aikana tekemään laajat tuomarikoulutusmateriaalit tuomareiden STS-ohjelmaan.
 • Kuultiin, että LAR:ien tuomarivastaavien ja puheenjohtajien kokouksessa 8.9. tuomaritoiminnan vastuullisuudesta käytiin läpi eri lajien toimijoiden kokemuksia epäeettisestä toiminnasta, kuultiin kilpailumanipulaation vastaisesta ohjelmasta ja pohdittiin, miten aihetta voisi käydä läpi tuomarikoulutuksissa.
 • Todettiin, että NTV:n valmennusryhmiä on täydennetty syksyn aikana kriteerien mukaisesti. Ensi vuoden valintakriteereitä on valmisteltu valmennuksen johtoryhmän kanssa. Ne menevät seuraavaksi VAR:n käsittelyyn, minkä jälkeen ne julkaistaan lajin verkkosivuilla.
 • Päätettiin lajin vuoden paras urheilija, jonka nimi julkaistaan syyskokousviikonloppuna.

Elokuu 8/2021

NTV:n lajin kehittämisryhmän syyskauden ensimmäinen kokous pidettiin etäyhteydellä 24.8.2021.

 • Lajin toiminta on ollut aktiivista myös kesällä:
  • Kaikki liiton valmennusryhmät ovat leireilleet Kuortaneella. Kuortaneella järjestettiin elokuussa myös Euroopan voimisteluliiton (EG) valmentajakoulutusleiri, jossa oli osallistujia 15 maasta. Valmentajia oli korkeatasoisten kouluttajien lisäksi 29 ja voimistelijoita 33. Leiri sujui hyvin ja osallistujilta saatu palaute on ollut erittäin myönteistä.
  • Valtakunnallisella alueminorileirillä pidettiin ns. Sopu-koulutus sekä valmentajille että voimistelijoille. Mukana olivat myös VAT:n kurssilaiset.
   Sopu-materiaali: https://409bd6e0-4ec0-4f56-b286-8f516e4b7777.filesusr.com/ugd/966b6c_2faaf08e5d1a4b78bc82b62cd73f4946.pdf
 • Bemareiden vastuuvalmentajaksi on nimetty Merja Mettänen, joka on jatkossa myös NTV:n valmennuksen johtoryhmän jäsen.
 • Urhean toiminta on käynnistynyt.
 • Syksyn kansalliset kilpailut toteutetaan joko tavanomaisina kilpailuina tai online-/virtuaalikilpailuina. Seuroilta on pyydetty ilmoitusta kilpailujensa järjestämismuodosta elokuun loppuun mennessä.
 • Vuoden 2022 luokkakilpailujärjestelmän valmistelu jatkuu. Lopullinen kilpailujärjestelmän kuvaus ja sarjat julkaistaan kuluvan syksyn aikana.
 • Belgiassa on kansainvälinen kilpailu syksyllä 2021 samaan aikaan PEM-kilpailujen kanssa. Suomesta lähtee edustajia molempiin kilpailuihin. Belgian kilpailuun osallistuu 2 naista, 2 tyttöä (2006-2007 syntynyttä) ja 2 vuonna 2008 syntynyttä tyttöä. Molempiin kilpailuihin annetaan näytöt samoissa kilpailuissa ja tiedot on päivitetty Kisanetiin.
 • Vuoden 2022 PEM-kilpailu on Jyväskylässä 18.-20.11.
 • Syksyllä järjestetään paljon koulutuksia, kuten
  • Annamari Maarasen webinaari perjantaina 24.9. klo 19.30-21.30
  • Valmentajapäivät 9.10. Helsingissä
  • EG:n järjestämä Patrick Kiensin webinaari 10.10.
 • Voimisteluliitto järjestää lajien kehittämisryhmien tuomarivastaaville ja puheenjohtajille 8.9. etätilaisuuden tuomaritoiminnan vastuullisuudesta.
 • Lasten voimistelun kehittämisryhmän seuraava kokous on 31.8. NTV:sta kokoukseen osallistuu Anne Rouvinen.
 • LAR:n kokouksessa käytiin myös läpi vuodelle 2021 valittuja lasten voimistelun painopisteitä. Vaikka koronavirusepidemia on vaikeuttanut monen asian toteuttamista, on lajin toimintaa kehitetty tavoitteiden mukaiseen suuntaan.
 • NTV:n seurakokous on 15.9.2021 klo 18.00 etäyhteydellä. Kokouksen aiheena on Voimisteluliiton hallituksen lajimandaattipaikan edustajaehdokkaan valinta.
 • Liiton syyskokous järjestetään 20.11. Helsingissä ns. superviikonloppuna.

Kesäkuu 7/2021

LAR:n kesäkuun kokouksessa käsiteltiin monia tärkeitä asioita, kuten

 • Elokuun valtakunnallisen alueminorileirin ohjelmaan sisällytetään sopu-koulutusta sekä voimistelijoille että valmentajille. Sopu-koulutukset ovat osa lajin vastuullisuustoimintaa. Lisää sopu-koulutuksesta (linkki sivun lopussa): https://www.voimistelu.fi/turvallinenymparisto  
 • Kuultiin, että Marja Räisänen osallistuu Euroopan voimisteluliiton edustajana urheilussa tapahtuvan häirinnän Erasmus-projektin hakuun. Hakua koordinoi Tessalonikin yliopisto.
 • Vuoden 2022 luokkakilpailujärjestelmää ja luokkavaatimuksia on valmisteltu tiiviisti. Laadittu materiaali käytiin läpi kokouksessa ja keskustelun perusteella saadaan laadittua lopullinen versio, joka julkaistaan seurojen käyttöön vielä kuluvan kesän aikana.
 • Todettiin, että lajin tuomarikysely on valmis lähetettäväksi kv. ja TK4-tuomareille. Kyselyä on valmistellut LAR:n tuomarivastaava yhdessä tuomarityöryhmän kanssa.
 • Anne Rouvinen osallistui 24.5. Voimisteluliiton lasten voimistelun ryhmän kokoukseen, jossa käsiteltiin mm. vastuullisuutta, tiedotusta ja Voimistelukoulua.
 • Todettiin, että kesän leiritoiminta on vilkasta.
 • NTV urheilijat valitsivat urheilijavaliokuntaan edustajakseen Annika Urvikon.
 • Seuraava LAR:n kokous on elokuussa viikolla 34. Mahdolliset sitä ennen esille tulevat asiat käsitellään sähköpostitse tai tarvittaessa järjestettävässä ylimääräisessä kokouksessa.
 • Lajin seurakokous on 15.9.2021 klo 18.

Toukokuu 6/2021

LAR:n toukokuun kokous aloitettiin iloisissa merkeissä toteamalla urheilijoidemme hieno EM-menestys:

Muita kokouksen asioita olivat:

Huhtikuu 5/2021

Naisten telinevoimistelun kehittämisryhmän huhtikuun kokouksessa

 • Tarkennettiin lajin vastuullisuustyön kuluvan vuoden painopisteitä, jotka ovat jokainen kohdataan sekä sopu-malliin juurruttaminen. Molempia painopisteitä viedään eteenpäin erityisesti lajin leiritoiminnassa. Seuraava etenemisen tarkistuspiste on LAR:ssa viimeistään elokuussa.
 • Todettiin koronavirusepidemian aiheuttamat muutokset kilpailukalenteriin, kuten SM-kilpailujen, JPM-kilpailujen ja universiadien siirtymiset. Kisanetissä oleva kilpailukalenteri on ajan tasalla.
 • Todettiin, että myös maajoukkuevalintojen kriteereitä joudutaan muokkaamaan koronavirusepidemian aiheuttamien muutosten vuoksi. Lajin valmennuksen johtoryhmä valmistelee tästä esityksen 28.4. kokouksessaan.
 • Lisäksi sähköpostipäätöksellä oli aiemmin valittu kriteerien mukaisesti EM-kilpailujen edustajat (voimistelijat: Maisa Kuusikko, Ada Hautala, Lea Bernards ja Iida Haapala, valmentajat: Igor Cherepov, Pauliina Savola ja Hanna Järvinen) sekä päätetty virtuaalikilpailuihin liittyvästä poikkeusluvasta

Maaliskuu 4/2021

Lajinkehittämisryhmä LAR:n maaliskuun kokouksessa

 • Käytiin läpi lajin toimintakulttuurista saatua palautetta, jota lajipäällikkö ja puheenjohtaja olivat jo aiemmin käsitelleet. Todettiin, että vastuullisuustyötä on tehty paljon sekä liittotasolla sekä lajin piirissä. Tämän seurauksena lajikulttuuri ja valmennusleirien ilmapiiri on selvästi parantunut. Pitkään tehtyä vastuullisuustyötä on tärkeää jatkaa edelleen ja lajin parissa on paljonkin mietitty jatkotyön muotoja. Seuraavaksi askeleeksi päätettiin koota kaikki suunnitelmaehdotukset ja päättää tämän vuoden tarkemmat vastuullisuustyön painopisteet ja konkreettiset toteutukset sekä näiden seuranta. Asiaa käsitellään LAR:n seuraavassa kokouksessa huhtikuussa.
 • Koronavirusepidemian vuoksi kaikki voimistelijat eivät voi osallistua kilpailuihin. Alkukauden EM-näyttökilpailuihin on myönnetty muutamalle voimistelijalle oikeus osallistua virtuaalisesti. Virtuaalinäyttöä on testattu etukäteen ja niiden toteuttamiseksi on laadittu ohjeistukset. Kevätkauden aikana on järjestetty myös yhdet kilpalinjan online-kilpailut, joista saatiin myönteistä palautetta. Keväälle valmistellaan myös maajoukkuelinjan kilpailuihin online-mahdollisuutta.
 • Luokkajärjestelmäohjeen päivitys hyväksyttiin. Ohjeeseen päivitettiin maajoukkuelinjan nousukriteerit sekä ohjeet telinekokeiluista ja kilpailujen kulusta 

https://www.voimistelu.fi/fi/L%C3%B6yd%C3%A4-voimistelu/Naisten-telinevoimistelu/Kilpailu/S%C3%A4%C3%A4nn%C3%B6t

 • Jatkettiin 2022 luokkajärjestelmän valmistelua ja käytiin läpi alustavaa ehdotusta kilpalinjan omavalintaisista luokista. Valmistelutyötä jatketaan kevään ja kesän mittaan.
 • Anne Rouvinen toi terveiset lasten voimistelun kehittämisen 18.2. starttipalaverista. Tärkeä havainto palaverissa oli, että lajissa on jo tähän mennessä tehty paljon lasten voimisteluun liittyvää kehittämistyötä

Helmikuu 3/2021

Lajiasiantuntijaryhmä helmikuun kokouksessa oli jälleen runsaasti käsiteltäviä asioita.

 • Todettiin, että seuroille järjestetään kevään aikana Vastuullisuusaskeleet-klinikoita:https://www.voimistelu.fi/fi/Uutiset-ja-materiaalit/Uutishuone/Artikkeli/ArticleId/3702?Return=104. LAR:n jäsenet voivat osallistua tilaisuuksiin mahdollisuuksiensa mukaan.
 • Todettiin, että viime vuonna saatiin muutama palaute valmennusryhmien leireillä koetusta mahdollisesta epäasiallisesta käytöksestä. Palautteissa esille nostetut asiat on käyty läpi asianomaisten ja heidän seurojensa kanssa.
 • Kevään kilpailukalenteria muokataan epidemiatilanteen mukaan. Ajantasainen kilpailukalenteri on Kisanetissä: https://kisanet.fi/#/.
 • Kevään kansainvälisiä kilpailuja on peruttu. EM-kilpailut järjestetään ilman yleisöä ja JPM-kilpailut online-kilpailuna. Helmikuussa testataan NTV-näyttökilpailuun osallistumista online.
 • Päätettiin, että ns. virtuaali-Stara hyväksytään live-Staran tapaan Stara-näytöksi, jonka jälkeen voimistelija voi osallistua luokkakilpailuihin. Sen sijaan etä-Stara ei käy vastaavaksi näytöksi.
  • Etästara = Voimisteluliiton Instagramin kautta järjestämä avoin ja maksuton tapahtuma
  • Virtuaalistara = suoritus videoidaan ja Arvit arvioivat ne videolta
 • Luokkakilpailujärjestelmän uudistamistyötä jatketaan aloittamalla kilpalinjan sarjojen suunnittelu.
 • Italia on ilmoittanut, ettei järjestä tänä vuonna Euroopan voimisteluliiton (EG) leiriä tänä vuonna Tirreniassa. Mahdollisuutta järjestää leiri Kuortaneella selvitetään parhaillaan.
 • Hyväksyttiin vuoden 2021 tuomarivalinnat.
 • 2. on ensimmäinen lasten voimistelun kehittämisen kokoontuminen. Anne Rouvinen osallistuu tilaisuuteen NTV LAR:n edustajana.
 • Hyväksyttiin valmennuksen johtoryhmän muutosesityksen AMJ-valintakriteeriin:
  Nuorimman ikäluokan voimistelijoista tyttöjen A-maajoukkueeseen valitaan MJL 3.luokasta luokkanousuun oikeuttavat 50 p neliottelutuloksen saaneet voimistelijat. Kilpailuoikeus tulee saavuttaa viimeistään kalenterivuoden aikana, jolloin voimistelija täyttää 13 vuotta (2008-syntyneet vuonna 2021).

  • Aiemmin kriteeri oli: CR 2,5 ja E 7,5 JA 50 pistettä.
 • Kuortaneella on jatkossa mahdollisuus käydä yläkoulua ja lukiota ja samalla harjoitella naisten telinevoimistelua. Tiedotustilaisuus tästä mahdollisuudesta ja toteutuksesta on 22.2. klo 16.
 • Urhea-keskuksen toiminnan suunnittelu etenee. Keskuksessa on suunniteltu pilotoitavaksi NTV tyttöjen talenttiryhmän toimintaa.
 • NTV LAR kokoontuu etäyhteydellä kevään aikana noin kerran kuukaudessa. LAR:n lisäksi työryhmien toiminta on käynnistynyt aktiivisena.

Tammikuu 1-2/2021

Naisten telinevoimistelun kehittämisryhmä (LAR) aloitti kolmivuotisen toimikautensa Voimisteluliiton luottamusryhmien yhteisellä etätilaisuudella 23.1.2021 ja jatkoi samana päivänä vielä ryhmän omalla perehdytyskokouksella. Toimikauden ja tämän vuoden ensimmäinen varsinainen kokous oli vielä tammikuun lopulla. Kokouksen aluksi päätettiin LAR:n ja lajin työryhmien yhteiset pelisäännöt:

 • Tavoittelemme toiminnassamme aina suomalaisen tyttö- ja naistelinevoimistelun parasta.
 • Toimimme rehellisesti ja avoimesti kunnioittaen muita ja toisiamme.
 • Pysymme tapaamisissamme aikataulussa ja asiassa.
 • Ryhmämme ilmapiiri on salliva, jolloin jokainen voi kertoa mielipiteensä vapaasti ilman pelkoa tyrmäämisestä tai häpeästä.
 • Keskustelut ja viestit lajin kehittämisryhmässä ovat luottamuksellisia. Kaikki ovat yhteisten päätösten takana. Tehdyt päätökset kirjataan selkeästi muistioon. Mahdollisesta eriävästä mielipiteestä voidaan tehdä merkintä muistioon.
 • Toimintamme on vastuullista ja otamme huomioon myös esteellisyyssäännökset.
 • Lajipäällikkö huolehtii tiedotuksesta LAR:n ulkopuolelle, ellei toisin ole sovittu.

Muita kokouksessa käsiteltyjä asioita olivat:

 • Sovittiin luokkakilpailujärjestelmän vuoden 2022 päivittämisen etenemisestä. Kilpalinjan sarjat valistellaan kommentoitaviksi Voimistelupäiviin mennessä. Maajoukkuelinjan sarjat on lähetetty kommenteille valmennusryhmien valmentajille ja tuomarityöryhmän jäsenille. Sarjoista tehdään päätös syksyn toiminnansuunnittelutilaisuudessa, jotta ne voidaan ottaa käyttöön vuoden 2022 kevään kilpailukaudella.
 • Kevään kilpailukauden toteutuminen riippuu epidemiatilanteesta. Tavoitteena on esimerkiksi järjestää junioreiden PM-kilpailut. Voimisteluliitossa selvitetään parhaillaan mahdollisuutta järjestää kilpailu etäyhteydellä niin, että kunkin osallistujamaan voimistelijat kilpailevat samanaikaisesti omassa maassaan ja tuomarit arvostelevat osan suorituksista videoyhteyden päässä.
 • TK4-tuomareilta ja kv. tuomareilta selvitetään halukkuutta ja mahdollisuutta toimia tuomarina kevään kotimaisissa näyttö-, katsastus- ja SM-kilpailuissa. Tuomarinimeämiset valmistellaan kyselyn vastausten perusteella.
 • Päätettiin, että Minorien tehotreeniryhmä (TTR) on jatkossa tulokkaiden maajoukkue.
 • B-maajoukkueen (Bmj) ja Bemareiden leirit järjestetään jatkossa erikseen, kuitenkin niin että kaksi keskimmäistä päivää ovat yhdessä.

Haku