Hyppää sisältöön
Home » Uutiset » Lasten liikunnan kirje vanhemmille
01.10.2024

Lasten liikunnan kirje vanhemmille

Hyvät liikkuvien lasten vanhemmat,  

Syksy on pyörähtänyt käyntiin ja saleilla on nautittu vauhdikkaasta menosta, uusiin kavereihin tutustumisesta ja uusien taitojen oppimisesta. Lasten voimistelu on parhaimmillaan riemuliikuntaa, jossa on niin urheilullisuus- kuin kaveritakuu voimassa!  

Lasten voimistelu linjaus on ollut nyt yhdeksän kuukautta voimassa. Minusta tuntuu, että ollaan oikealla polulla. Lapsen oikeudet urheilussa ovat nousseet tarkasteluun, seurat ovat tehneet ansiokasta vastuullisuustyötä turvallisuuden eteen ja ohjaajat ovat kehittäneet konkreettisia tekoja, jotta toiminta olisi vahvemmin lapsilähtöistä.  

Hyvä lasten voimistelu on lasten omien kuvailujen mukaan kivaa. Se on hauskaa, siellä saa olla kavereiden kanssa, esiintymiset ja kisat ovat jännittäviä ja välillä voimistelu voi olla hyvinkin keskittynyttä, mutta oppiminen on mukavaa. 

Koska kyse on lasten harrastamisesta, tulee toiminnan olla lapsen näköistä. Lasten urheilu ei ole kopio aikuisten kilpaurheilusta. Liian aikainen ja totinen yksipuolinen harjoittelu heijastuu usein mielenkiinnon loppumiseen jo varhaisessa vaiheessa. Siksi laadun, ilon ja monipuolisuuden on hyvä pysyä harrastamisessa mukana pitkään. Lajissa ja liikunnan parissa pysyminen myös kasvattaa lapsia liikunnalliseen elämäntapaan. 

”Vain hyvin pienestä osasta lapsia tulee huippu-urheilijoita, mutta kaikilla on mahdollisuus kasvaa terveiksi ja aktiivisiksi aikuisiksi. Pidetään kiinni tästä periaatteesta yhdessä!” 

Kiitos kaikille vanhemmille, kun toimitte mahdollistajina lasten liikunnassa. Joku teistä saattaa lapsen harrastussalille, toinen jaksaa uudestaan ja uudestaan katsoa lapsen temppuilua olohuoneessa, kolmas osallistuu seuran talkootyöhön ja varmasti jokainen kannustaa lastaan arjessa ja katsomoissa. Ilman teidän osallisuuttanne, ei voimistelu pyörisi. 

Kiitos kuuluu siis teille. Tässä vielä 5 vinkkiä voimisteluperheiden arkeen. Niiden avulla tuette lapsen oikeuksien toteutumista, edistätte kohtuullisuutta urheilussa sekä hyvää yhteistyötä valmennuksen kanssa.

5 vinkkiä voimisteluperheiden arkeen

1) Kuuntele ja tue lasta: Anna lapsesi äänen kuulua harrastuksessa. Kysy säännöllisesti, mitä mieltä hän on treeneistä, millainen fiilis on ja nauttiiko hän harrastuksestaan. Tärkeintä on, että lapsi kokee liikunnan ilon ja innostuksen, eikä tunne liiallista painetta suorittamiseen. 

2) Pidä yhteyttä valmentajiin: Luo osaltasi avoin ja positiivinen vuorovaikutussuhde valmentajien kanssa. Avoin kommunikaatio helpottaa mahdollisten ongelmien ratkaisemista ja varmistaa, että lapsen hyvinvointi on etusijalla.  

3) Huomioi oikeus vapaa-aikaan: Varmista, että lapsen harjoitusmäärä on hänen kehitystasoonsa nähden kohtuullinen, ja huolehdi siitä, että lapsella on riittävästi aikaa myös lepoon ja muihin aktiviteetteihin. Urheilun tulee tukea lapsen kokonaisvaltaista hyvinvointia. Meidän aikuisten on hyvä muistaa, että lasten liikunnan kokonaismäärä jää useasti liian pieneksi eli pidetään liikettä yllä myös vapaa-ajalla ja liikkukaa yhdessä lihasvoimin eli kävellen tai pyörällä treeneihin. 

4) Kannusta ja myötäelä: Pidä roolisi kannustajana. Vanhempien tulee antaa positiivista palautetta ja rohkaista lasta nauttimaan urheilusta, mutta varoa painostamasta lasta liiallisiin odotuksiin tai suorittamiseen. On tärkeää, että lapsi kokee olevansa arvokas riippumatta kilpailumenestyksestään. Pohdi jo ennakkoon, miten tuet lasta, joka ei ylläkään tavoitteisiinsa. Silloin sinua tarvitaan. 

5) Huolehdi turvallisuudesta: Ole kiinnostunut siitä, kuinka lapsesi urheiluharrastuksessa noudatetaan turvallisuus- ja eettisiä sääntöjä. Lapsella on oikeus turvalliseen ja oikeudenmukaiseen ympäristöön, jossa häntä kohdellaan kunnioittavasti. Jos havaitset epäkohtia, ole rohkea ja ota asia esille valmentajien tai seuran kanssa, sillä lapsi tarvitsee apuasi näissä tilanteissa. 

Nämä vinkit tukevat lapsen hyvinvointia ja auttavat rakentamaan hyvää yhteistyötä valmennuksen, seuran ja kodin välillä. 

Toivon kaikille menestystä ja innostavaa syksyä. Tehdään yhdessä arjesta parasta lapselle!  

Lissu Lappalainen, Lasten liikunnan päällikkö 

Haku