Hyppää sisältöön
Home » Uutiset » Haku taitolajien ammattitutkintoon (VAT) ja 3. tasolle alkaa
11.06.2024

Haku taitolajien ammattitutkintoon (VAT) ja 3. tasolle alkaa

Opiskelijat Urheassa

Kiinnostaako sinua kehittää omaa osaamistasi kohti ammattivalmentajan uraa. Voimisteluvalmentajan lajitutkinnon yhteydessä järjestetään myös valmennuksen osaamisalan (VAT) valmistava koulutus. Koulutus on ammatillinen näyttötutkinto.

Seuraava alkava koulutus on puolitoista vuotta kestävä opintokokonaisuus II-tason koulutuksen suorittaneille tai vastaavan osaamisen omaaville valmentajille.

Koulutuksen kautta saat valmiuksia toteuttaa kokonaisvaltaisesti käytännön urheiluvalmennusta. Lisäksi kehität vuorovaikutteisen valmennuksen, opetuksen ja ohjauksen valmiuksia valmennus- ja seuratoiminnassasi.

VAT on näyttötutkintojärjestelmään kuuluva ammatillinen aikuiskoulutus, jonka järjestämisvastuusta vastaa Vierumäki. Taitolajien VAT koulutus on tarkoitettu Suomen Taitoluisteluliiton, Cheerleadingliiton, Voimisteluliiton ja Moottoriliiton lajien valmentajille.

Tutustu tarkemmin koulutuksen esittelyyn Vierumäen sivuilla.

Koulutukseen haetaan mukaan Vierumäen verkkosivujen kautta, josta löydät kattavan koulutuksen esittelyn. 

telinesaliharjoittelua

Koulutus toteutetaan monimuoto-opiskeluna, joka sisältää taitolajien yhteisiä lähijaksoja Vierumäellä (VAT), lajikohtaisesti toteutettavia lähijaksoja (3.taso), itseopiskelua ja työssäoppimista omassa seuran toimintaympäristössä.

Koulutus henkilökohtaistetaan jokaisen opiskelijan osaamistarpeisiin perustuvan henkilökohtaisen opiskelusuunnitelman kautta. Koulutukseen osallistuminen vaatii mahdollisuutta sitoutua prosessiin 1,5 vuoden ajaksi sekä työskentelyä seurassa valmentajana prosessin aikana. Huomioithan, että tutkinnon suorittaminen vaatii aikaa myös lähijaksojen ulkopuolella.

Koulutukseen valitaan mukaan 10–20 eri voimistelulajien valmentajaa. Valinta tapahtuu hakulomakkeen sekä tarvittaessa haastattelun perusteella. Hakemuksen jättöpäivällä ei ole merkitystä eli koulutusta ei täytetä ilmoittautumisjärjestyksessä.

Haku koulutukseen on auki 31.10.2024 asti ja tapahtuu Vierumäen sivujen kautta. Kun olet hakenut opiskelupaikkaa, ole ystävällinen ja lähetä vahvistus samalla Liisa Lappalaiselle, joka ottaa sinuun yhteyttä 3. tason opintojen aloittamisesta. Muista maininta, minkä voimistelulajin edustajana haet opintoihin. Lajin sisäisistä aikatauluista riippuen aloitus tapahtuu loppuvuodesta 2024. VAT opinnot alkavat 16.1.2025.

Opiskelijavalinnat taitolajien koulutukseen tehdään marraskuussa 2024.

VAT-koulutuksen hinta on 1500 €/hlö. Hinta sisältää tutkintoon johtavan koulutuksen sekä näytöt. Oppisopimus- ja koulutussopimuksella opiskelevalle opiskelijalle hinta on 500 €/hlö. Tämän lisäksi tulevat mahdolliset majoitus- ja ruokailukulut, joista opiskelija vastaa erikseen.

Huom. Voimistelun 3. taso (lajitutkinto) maksaa lisäksi n. 1000 € (sisältää majoituksen ja ruoat opistolla) ja lajitutkintoa ei voi suorittaa oppisopimuksena.

Kokonaisuudessaan koulutus maksaa VAT 1500 € + lajitutkinto 1000 € = 2500€ (+ majoitus ja ruokakulut Vierumäen VAT päivien osalta).

 

VAT jaksot

 • Koulutusinfo ja aloituswebinaari 16.1.2025 klo 9.00–12.00
  • Yleiset asiat koulutusprosessista ja tutustuminen
  • Opintoihin orientoituminen ja henkilökohtaisen osaamisen kehittymisen suunnitelman (HOKS) laadinnan aloitus
 • Lähijakso Vierumäellä ke–pe 12.2.–14.2.2025
  • Urheilijakeskeinen valmentaminen ja valmentajuus
  • Ammatillisten opintojen edistäminen – tarkennuksia
  • HUIPPU25-seminaaripäivä
 • Lähijakso Vierumäellä ke–pe 7.–9.5.2025
  • Urheilufysiologiaa ja fyysisten ominaisuuksien harjoittelun suunnittelu, toteutus, seuranta ja testaus.
  • Lajien teemat
 • Lähijakso Vierumäellä ke–pe 10.–12.9.2025
  • Taitoharjoittelu ja biomekaniikka (liikkeen analysointi ja lajitekniikat)
 • Lähijakso Vierumäellä ke–pe 17.–19.12.2025
  • Valmentamisen psykologia & urheilupsykologia osana valmennusosaamista
  • Lajien teemat
 • Lähijakso ke–pe 6.–8.5.2026
  • Valmennusfilosofian esittelyt ja kehittämistyön seminaarit. Oppimismatkan yhteenveto ja kurssin päätös.

Lajitutkinnon aikataulu suunnitellaan mukaan hakeneiden opiskelijoiden lajitaustan pohjalta ja koulutus on vahvasti sidoksissa leiriohjelmaan (lattialajit: opetuspaikka Kisakallio, telinelajit: opetuspaikka Kuortane tai Vierumäki). Opintojaksoja opistoilla on 2–3 kpl n. 3–4 päivää/jakso sekä etäkohtaamisia ja/tai sparrauksia; yhteensä n. 100 tuntia lajista ja toteutuksesta riippumatta.

VAT tutkinnon sisältö (150 osaamispistettä)

Liikunnan ja valmennuksen ammattitutkinnon valmennuksen osaamisala sisältää kaksi tutkinnon osaa:

 • Pakollinen tutkinnon osa: Ammatillinen toiminta valmentajana (60 osaamispistettä)
 • Valinnainen tutkinnon osa: Lasten valmentaminen, nuorten valmentaminen tai aikuisten valmentaminen (90 osaamispistettä)

 

Ammatillinen toiminta valmentajana opiskellaan verkko-opintoina Suomen Urheiluopiston käyttämällä Priima-oppimisalustalla. Lähijaksot keskittyvät valinnaisen tutkinnon osan teemoihin. Tärkeä arjen oppimisympäristö on opiskelijan oma valmennuksen toimintaympäristö.

Koulutuksen näytöt kytkeytyvät omaan valmennustoimintaan. Koulutuksen aikana opiskelija syventää osaamistaan ja työstää valmennustyön kehittämistyön valitsemastaan teemasta.

Huomaathan, että liikunnan ja valmennuksen ammattitutkintoon liittyy terveydentilaan ja toimintakykyyn liittyviä vaatimuksia, joihin sinun tulee tutustua ennen hakulomakkeen täyttämistä.

Lisätietoja koulutuskokonaisuudesta: Liisa Lappalainen @voimistelu.fi / 0505879052

 

 

Haku