Hyppää sisältöön
Home » Uutiset » Vuoden tuomari Jonna Salonen vaalii yhdenvertaisuutta ja oikeudenmukaisuutta
04.12.2024

Vuoden tuomari Jonna Salonen vaalii yhdenvertaisuutta ja oikeudenmukaisuutta

Jonna Salonen telinesalissa, nojaa punaiseen boksiin jonka päällä on papereita. Hymyilee ja kädet on ristissä.

Jonna Salonen nimettiin vuoden tuomariksi 2023. Hän on naisten telinevoimistelun piireissä useimmille tuttu henkilö – eikä ihme: Salonen on nähty tuomaripöydän takana jo neljän vuosikymmenen ajan.

Jonna Salonen päätyi aikanaan helsinkiläisen Suomen taitovoimisteluklubin harjoitussalille kaverin houkuttelemana. Vaikka oma harrastus päättyi jo teini-iässä, jatkui toiminta voimistelun parissa: ensin ohjaajana ja valmentajana, ja jo pian tuomarina.

”En ollut kovinkaan ahkera harjoittelija”, Salonen naurahtaa ja jatkaa:

”Seurassamme oli tapana, että 15 vuotta täytettyään ohjaajat lähetettiin tuomarikurssille. Siitä se sitten lähti.”

Sittemmin tuomarointi on vienyt Salosen maailmallekin. Hän on kansainvälisen tason tuomari ja arvioinut voimistelijoita MM-kisoissa asti.

”Tuomarointi on ihan loistava tapa pysyä voimistelussa mukana. Siinä tapaa ihania ihmisiä ja pääsee tekemään kivoja asioita heidän kanssaan. On myös todella antoisaa tehdä yhteistyötä voimistelijoiden ja valmentajien kanssa ja auttaa heitä tuomalla sääntötietoutta harjoittelun tueksi”, kuvailee Salonen tuomaroinnin parhaita puolia.

Tuomaroinnin lisäksi Salonen toimii luottamustehtävässä naisten telinevoimistelun lajin kehittämisryhmän puheenjohtajana, kouluttaa tuomareita Suomessa sekä valmistelee sääntöjä ja koulutusmateriaaleja.

Salosen kasvot ovat tulleet tutuiksi laajemminkin urheiluyhteisölle, sillä hän esiintyy myös SUEK:n Reilusti paras -verkkokoulutuksessa. Koulutus käsittelee kilpailumanipulaatiota.

”Toivoisin, että kaikki suomalaiset saisivat voimistella”

Jonna Salosen mukaan hyvä tuomari osaa hommansa ja on valmistautunut omaan tehtäväänsä.

”On myös tärkeää, että tuomari käyttäytyy ystävällisesti ja arvostavasti kaikkia kohtaan: tuomarikollegoita, voimistelijoita ja valmentajia. On pakko sanoa kansainvälisiä kisoja kiertäneenä, että mielestäni Suomen tuomarit on tosi hyviä!” Salonen kuvailee.

Muistoja vuosikymmenten varrelta Saloselle on kertynyt roppakaupalla. Muutama kohokohta nousee mieleen.

Jonna Salonen Show & Dinner -palkintogaalassa marraskuussa 2023 vastaanottamassa vuoden tuomari -tunnustusta.

”Aikanaan olin Tampereella SM-kisoissa ensimmäistä kertaa sillä tasolla vaikeustuomarina, mikä oli todella jännittävää. Ja tietenkin ensimmäiset MM-tuomaroinnit vuonna 2014 ovat jääneet mieleen.

Mutta täytyy sanoa, että ehkä mieleenpainuvimmat ja ihanimmat kisat ovat Voimistelupäivien joukkuekisat – niissä on ihan mahtava fiilis, ja tuomarillakin on hauskaa!”

Vaikka kokemusta on karttunut, Salonen haluaa edelleen kehittyä tuomarina.

”Kovissa tuomarointipaikoissa haluan suoriutua ja keskittyä entistä paremmin. Mutta huomaan myös, että kokemuksen karttuessa myös perspektiivi hieman muuttuu.

Minusta on tullut hieman tällainen kansanterveyden vaalija. Toivoisin, että kaikki suomalaiset saisivat voimistella ja kokea liikunnan iloa, ja sitä kautta saada hyvinvointia ja terveyttä.”

Salonen toimii myös vastuullisuuden puolesta

Lajin kehittämisryhmän (LAR) puheenjohtajana Jonna Salosen pöydälle kuuluu myös tärkeitä vastuullisuusasioita. Hänelle yhdenvertaisuus ja oikeudenmukaisuus ovat tärkeitä arvoja, joita hän tuo esiin kaikissa rooleissaan.

”LAR:ssa tartumme herkästi, jos saamme palautetta tai muuten havaitsemme epäkohtia. Käymme todella tarkasti läpi liiton teettämien valmennuskulttuurikyselyiden vastaukset ja mietimme toimenpiteitä. Asiat viedään eteenpäin LAR:sta muun muassa valmentajakoulutuksiin ja leireille.”

Salonen mainitsee esimerkkinä kiusaamisen ehkäisyyn kehitetyn SoPu-toimintamallin. SoPu-koulutuksissa voimistelijoita opetetaan toimimaan epäasiallisen käytöksen tilanteissa.

Lue Vuoden parhaat 2023 -juttusarjan muut osat:

Vuoden vastuullisuusteko: Noora Kantola, Milla Karvinen, Ella Ristimäki (Joensuun Katajan Voimistelujaosto)

Vuoden lasten voimistelun toimijaElisa Keränen (Oulun Voimisteluseura) 

Vuoden ohjaaja: Tomi Kajasviita (Järvenpään Voimistelijat) 

Vuoden kouluttaja: Marja Kallioniemi (Olarin Voimistelijat) 

Vuoden valmentaja: Jouki Tikkanen (Tampereen Sisu) 

Vuoden koreografi: Hymy Larimo-Tullila (Seinäjoen Voimistelijat)  

Vuoden tähtiseura: Kotkan Kirin Voimistelujaosto  

Vuoden nuori urheilija: Marcus Pietarinen, miesten telinevoimistelu (HIFK Gymnastics) 

Haku