Hyppää sisältöön
Home » Uutiset » Vuoden nuori urheilija Marcus Pietarinen tähtää korkealle
20.03.2024

Vuoden nuori urheilija Marcus Pietarinen tähtää korkealle

Marcus Pietarinen keväällä 2024

Vuoden nuoreksi urheilijaksi 2023 valittu Marcus Pietarinen (HIFK Gymnastics) tähtää korkealle niin voimistelussa kuin akateemisella uralla. Tänä vuonna telinevoimistelija nousee kilpailemaan miesten sarjaan, jossa hänet nähdään kilpailemassa muiden Suomen huippujen kanssa Oulun SM-kisoissa 23.-24.3.2024.

Vuonna 2023 Marcus Pietarinen, 19, teki nuorten sarjassa suomalaista telinevoimisteluhistoriaa. Pietarinen onnistui ottamaan kaksi finaalipaikkaa keväällä pidetyissä nuorten maailman mestaruuskilpailuissa. Kuusiottelufinaalissa hän voimisteli 18. sijalle ja rengasfinaalissa seitsemänneksi.

Sipoossa asuva Pietarinen aloitti voimistelun 6-vuotiaana Suomen Taitovoimisteluklubissa (STVK) ja nousi nopeasti kilparyhmään. STVK, Alppilan Salamat ja Voimisteluseura Kieppi yhdistyivät vuonna 2021 HIFK Gymnasticsiksi, jota Pietarinen nykyään edustaa.

Tänä vuonna nuorella voimistelijalla on edessään uusia tuulia. Pietarinen nousee kilpailemaan miesten telinevoimistelussa aikuisten sarjaan.

”Tänä vuonna tavoitteeni on päästä mukaan PM-joukkueeseen ja joihinkin Challenge Cupeihin. EM-kisat jäävät väliin ylioppilaskirjoitusten vuoksi.”

Pietarinen onkin kunnianhimoinen myös akateemisesti. Hän haluaa suoriutua ylioppilaskirjoituksista kunnialla, ja syksyllä on edessä muutto Yhdysvaltoihin.

Video: Marcus Pietarisen suoritus nuorten MM-kilpailuiden rengasfinaalissa Turkin Antalyassa 1.4.2023.

Huippuyliopistosta olympialaisiin?

Yhdysvalloissa Pietarista odottaa opiskelijaelämä Stanfordin yliopistossa, joka on yksi maan arvostetuimpia korkeakouluja. Stanfordissa on odotettavissa myös uusi harppaus voimistelijana, sillä yliopiston voimistelujoukkue on niin ikään Yhdysvaltojen huipputasoa.

Tulevat vuodet siivittävät Pietarista kohti hänen pitkän tähtäimen tavoitettaan, jonka voimistelija ilmoittaa ytimekkäästi:

”Los Angeles 2028.”

Vuodesta 2021 Pietarisen valmennuksen päävastuu on ollut Riku Koivusella. Valmennuksessa ovat mukana myös HIFK Gymnasticsin Jarkko Harju ja miesten telinevoimistelun maajoukkueen päävalmentaja Timo Holopainen.

”Maken vahvuus voimistelijana on löytää tapa oppia uusi liike. Hän on väsymätön etsimään pieniä yksityiskohtia liikkeistä, jotka johtavat onnistumiseen. Parasta Maken kanssa treeneissä onkin juuri tuo voimistelijan ”flow”-tilaan pääseminen”, kertoo Koivunen suojattinsa vahvuuksista.

Artikkeli on osa juttusarjaa, jossa tutustutaan voimistelun vuonna 2023 palkittuihin urheilijoihin ja toimijoihin. Listan palkituista löydät täältä.  

Telinevoimistelun kilpailut keväällä 2024

SM-kilpailut käydään 23.-24.3. Oulussa. Miesten sarjassa Suomen mestaruuksista kilpailee 36 voimistelijaa. Lisätiedot Kisanetissä.

PM-kilpailut käydään 5.-7.4. Oslossa. Joukkue nimetään SM-kilpailuiden jälkeen.

Miesten EM-kilpailut ovat vuorossa 24.-28.4. Italian Riminissä. Naisten kilpailut käydään samassa paikassa 2.-5.5. EM-kilpailussa on jaossa viimeiset paikat Pariisin olympialaisiin.

Haku