Hyppää sisältöön
Home » Uutiset » Vuoden valmentaja Jouki Tikkanen valmentaa nykyaikaisella otteella
29.02.2024

Vuoden valmentaja Jouki Tikkanen valmentaa nykyaikaisella otteella

Vuoden 2023 valmentajaksi palkittu rytmisen voimistelun valmentaja Jouki Tikkanen toimii uudenlaisella ja nykyaikaisella otteella. Hän on omalla toiminnallaan ja esimerkillään hän on mukana valmennuskulttuurin kehittämisessä, ja on lisäksi valmis jakamaan osaamistaan sekä oppimaan muilta.

Ura huippu-urheilijasta vei sujuvasti päätoimiseksi valmentajaksi 

Jouki Tikkanen on yksi Suomen tunnetuimpia nimiä rytmisessä voimistelussa. Olympiatasolla kilpailevasta voimistelijasta hän siirtyi valmennusmaailmaan sujuvasti urheilu-uran päätyttyä vuonna 2019. 

“Aloitin valmennustyön oman urheilu-urani ohella jo 15-vuotiaana. Valmensin muutamia tunteja viikossa ja sain kokemusta sitä kautta valmennustyöstä. Sitten kun tuli aika päättää urheilu-urani, niin tuntui siltä, että olen jo valmis valmentajan työhön. Siirtymä on tuntunut luonnolliselta ja olen nauttinut valmentajan työstä.” 

Jouki Tikkanen (oikealla) keskustelee paljon urheilijoidensa kanssa ja he saavat näin vaikuttaa harjoitteluun, esimerkiksi omiin kilpailuohjelmiinsa.

Urheilijat ovat valmennuksen keskiössä 

Tikkanen on aina valmentanut sillä tyylillä, mikä tuntuu itselle hyvältä. Hänen valmennustaan ohjaa arvot, joita hän pohtii paljon niin itse kuin yhdessä kollegoiden kanssa. Tärkeimmiksi arvoiksi hän nostaa turvallisen harjoitusilmapiirin, urheilijalähtöisyyden ja terveyden. 

“Yritän kasvattaa voimistelijoita siihen, että he kunnioittavat omaa kehoaan ja mieltään.” 

Urheilijalähtöisuus näkyy valmennustyön arjessa esimerkiksi siten, että Tikkanen haluaa kohdata kaikki voimistelijat yhtä tärkeinä ja auttaa heitä yhtä paljon. 

“Ryhmässäni kaikki urheilijat ovat erilaisia, heillä on kaikilla erilaisia tavoitteita ja he voimistelevat eri tasoilla. Otan huomioon sen, että he ovat ihmisinä erilaisia ja yritän kohdata jokaisen sellaisena, kuin he ovat.” 

Jouki Tikkasen valmennusta ohjaa pitkälti urheilijoiden omat tavoitteet. Hän pyrkii parhaansa mukaan auttamaan urheilijoita pääsemään kohti tavoitteitaan.

Tikkasen valmennettaviin kuuluu muun muassa vuoden 2023 nuorten MM-kilpailuissa Suomea edustanut, juuri senioreiden sarjaan noussut Anastasia Rogozhina. Hän on ollut Tikkasen valmennuksessa ja monien vuosien ajan.

”Jouki on kiltti, ymmärtäväinen ja antaa aina hyvää palautetta”, kuvailee Anastasia valmentajaansa.

Osaamisen kehittäminen on monipuolinen kokonaisuus

Tikkanen hyödyntää valmennusosaamisensa kehittämiseen monenlaisia keinoja. Koulutusten lisäksi itseopiskelu ja yhteistyö nousevat tärkeiksi osiksi kokonaisuutta. 

“Osallistun aktiivisesti ja säännöllisesti koulutuksiin, joita esimerkiksi Voimisteluliitto laajalla skaalalla tarjoaa. Lisäksi on mielestäni tärkeää seurata voimistelua laajasti. Olen pikkutytöstä asti tykännyt katsoa videoita ja teen edelleen sitä päivittäin. Siitä saa todella paljon inspiraatiota ja oppia. Lisäksi yhteistyö muiden valmentajien kanssa on todella tärkeää ja keskustelut ovat arvokkaita.” 

Kouluttautumisen kautta Tikkanen on saanut myös yhden tärkeimmistä oivalluksista valmentamiseen liittyen.

“Opettaja sanoi, että Jouki, pidä aina kiinni tästä hyvästä ilmapiiristä, joka täällä vallitsee.” 

Nämä sanat Varalan Urheiluopiston opettajalta Urheilijasta valmentajaksi –koulutuksen valmennusnäytössä olivat Tikkaselle tuolloin ahaa-elämys.

“En ollut erityisesti yrittänyt edistää ilmapiiriä, mutta kun opettaja sanoi tämän, pohdin paljon sitä, että mitä ilmapiiri tarkoittaa, miten pystyn auttamaan, että se pysyy hyvänä, ja miten urheilijat voivat auttaa toisiaan auttaa siinä.” 

Artikkeli on osa juttusarjaa, jossa tutustutaan voimistelun vuonna 2023 palkittuihin urheilijoihin ja toimijoihin. Listan palkituista löydät täältä.  

Kiinnostaako ohjaaminen tai valmentaminen?

Ohjaajat ja valmentajat ovat laadukkaan toiminnan perusta ja seurojen keskeinen voimavara. Ohjaajan ja valmentajan tehtävä on arvokas ja antoisa, mutta se vaatii myös monipuolista osaamista ja halua kehittyä ja oppia uutta.

Verkkosivuiltamme löydät kattavasti tietoa ohjaamisesta ja valmentamisesta yleisesti. 

Jokaisen ohjaajan ja valmentajan polku on yksilöllinen. Mistä aloittaa? Tutustu ohjaajan ja valmentajan erilaisiin urapolkuihin.

 

Haku