Vuoden 2023 vastuullisteosta palkittiin joensuulaiset Noora Kantola, Milla Karvinen ja Ella Ristimäki (Joensuun Katajan Voimistelujaosto), jotka ovat edistäneet yhdenvertaisia harrastusmahdollisuuksia alueellaan. Kolmikko valmentaa seurassaan soveltavan rytmisen voimistelun Ofelia Special -ryhmää.
Ofelia Specialissa on tällä hetkellä 10 voimistelijaa, jotka ovat iältään 8-43-vuotiaita. Ryhmä perustettiin alkuvuodesta 2022 kolmen voimistelijan ja kahden valmentajan voimin. Sen jälkeen ryhmä on kasvanut tasaisesti.
”Ryhmämme on suunnattu lapsille, nuorille ja aikuisille, jotka tarvitsevat erityistä tukea. Heillä voi olla esimerkiksi kömpelyyttä liikkumisessa, oppimisessa tai keskittymiskyvyssä”, kertoo Ella Ristimäki, joka on toinen ryhmän perustajajäsenistä.
Joensuulaisryhmän tarina on hieno esimerkki siitä, mihin omalla innostuksella ja tarmokkuudella voi päästä. Toiminta lähti liikkeelle, kun erityisopettajan opinnoissa toisiinsa tutustuneet Ristimäki ja Noora Kantola alkoivat puhua soveltavan voimistelun aloittamisesta Joensuussa.
Molemmat valmensivat voimistelua jo valmiiksi Joensuun Katajan Voimistelujaostossa, ja siitä se idea sitten lähti.
”Veimme idean seuraan, joka iloksemme innostui siitä. Lähdimme yhdessä ideoimaan toimintaa syksyllä 2021 ja helmikuussa 2022 pääsimme jo aloittamaan”, Ristimäki kertoo.
Toiminta on kasvanut tasaisesti
Ensimmäisen kevätkauden lopuksi ryhmän voimistelijoiden määrä oli jo tuplaantunut, ja Milla Karvinen liittyi mukaan kolmanneksi valmentajaksi. Ella Ristimäki nostaa kasvun mahdollistajiksi markkinoinnin sekä monipuolisen yhteistyön eri tahojen kanssa.
”Ennen toiminnan aloittamista otimme seuran kanssa aikaa markkinointiin ja suunnitteluun. Markkinoimme toimintaa muun muassa somessa sekä puskaradion kautta. Olimme yhteydessä suoraan kehitysvammaisten asumisyksiköihin ja kerroimme toiminnastamme.”
Markkinointi poiki näkyvyyttä; YLEn aluetoimitus bongasi ryhmän, ja kuvausryhmä oli paikalla jo toisissa tai kolmansissa harjoituksissa.
Yhteistyötä on tehty aktiivisesti muun muassa Pohjois-Karjalan liikunnan aluejärjestön Pokalin ja rytmisen voimistelun Special Olympics -yhteisön kanssa. Pokalin kautta on esimerkiksi oltu mukana Avoimet ovet -hankkeessa, jonka kautta valmentajat ovat päässeet verkostoitumaan muiden soveltavan liikunnan toimijoiden kanssa.
Yhteisöllisyys ja voimistelu kuuluvat kaikille
Ofelia Specialissa voi paitsi harrastaa rytmistä voimistelua, myös kilpailla siinä. Osa voimistelijoista osallistuu lajin Special Olympics -kilpailuihin.
”Meille ja seurallemme on suuri kunnia-asia tarjota yhdenvertaisia harrastamisen mahdollisuuksia. Voimistelu kuuluu kaikille –ideologia on todella tärkeässä roolissa.
Myös kilpaurheilun pitäisi olla mahdollista kaikille. Haluamme ehdottomasti tarjota myös siinä mahdollisuuden tavoitella unelmiaan kaikille sitä haluaville”, sanoo Ella Ristimäki.
Ristimäen mukaan Special Olympics –toimintaan oli helppo lähteä. Siinä on selkeä konsepti, ja hyvää, yhteisöllistä toimintaa jo valmiiksi. Special Olympics -toiminnasta löytyi myös tukiverkosto, joka auttoi toiminnan alkuun.
Ella Ristimäki korostaa yhteisöllisyyden merkitystä soveltavassa voimistelussa. Voimisteluyhteisössä harrastajalla on tärkeä rooli ja paikka, johon kuuluu.
”On ollut hienoa huomata, miten vahvasti seura on toiminnassa tukena, kuten myös Special Olympics -yhteisö laajemminkin. Esimerkiksi kisoissa yhteisöllisyys on käsinkosketeltavaa: sekä voimistelijat että valmentajat halailevat toisiaan, ja kaikkia tsempataan yli seurarajojen.”
Ristimäki kehuu myös tiimiään:
”Meillä on todella hyvät valmentajat ja apuvalmentajat, jotka ovat innostuneita ja avoimia näkemään yksilöt yksilöinä – näkemään ihmiset kehitysvammaisuuden ulkopuolelta.”
Tärkeimpänä tulevaisuuden tavoitteena Joensuussa on vakiinnuttaa soveltavan voimistelun toiminta ja luoda sille jatkumo niin yksilö- kuin seuratasolla. Jo mukana oleville voimistelijoille halutaan tarjota mahdollisuus kehittyä lajissa, ja seurassa varmistaa ryhmän toiminnan jatkuvuus, vaikka valmentajat joskus vaihtuisivatkin.
Soveltava voimistelu
- Vuonna 2023 soveltavaa liikuntaa järjestettiin 35 Voimisteluliiton seurassa (Vuositilasto 2023).
- Rytmisessä voimistelussa on mahdollista osallistua Special Olympics -kilpailuihin niin kansallisesti kuin kansainvälisesti.
- Vuosittain järjestettävän rytmisen voimistelun Special Olympics -leirin osallistujamäärät kasvavat tasaisesti:
- 2021 – 31 osallistujaa
2022 – 38 osallistujaa
2023 – 55 osallistujaa
2024 – 68 osallistujaa
- 2021 – 31 osallistujaa
- Uutena toimintamuotona syksyllä 2024 kolmessa seurassa alkaa soveltava telinevoimistelu omana lajinaan. Lajitoimintaa on kehitetty ja jalkautettu seuroihin Ahos-kehittämistuella tuetun hankkeen kautta. Hanketyöryhmässä on mukana seitsemän seuraa, ja monissa telinevoimistelua tarjoavissa seuroissa kohderyhmää on integroitu mukaan olemassa oleviin ryhmiin.
- Lue lisää soveltavasta voimistelusta täältä.