Hyppää sisältöön
Home » Uutiset » Vuoden koreografi tunnetaan rohkeasta tarinankerronnasta
24.07.2024

Vuoden koreografi tunnetaan rohkeasta tarinankerronnasta

Hymy Larimo-Tullilan näyttäviä ja tunteita herättäviä koreografioita on saatu ihailla tanssillisen voimistelun kisa-areenoilla jo vuosia. Nyt Pohjanmaan kasvatti on vallannut suuremmat areenat ja valmistelee tällä hetkellä toista kenttäohjelmaansa.

Luovuutta lapsesta saakka

”Meillä oli naapureiden kanssa Sun girls -niminen tanssiryhmä. Koko kesät tehtiin omia koreografioita ja loppukesästä pidettiin näytös takapihalla, jonne myytiin sitten pääsylippuja”, muistelee Larimo-Tullila.

Seinäjoen Voimistelijoissa kasvanut ja seurassa edelleen toimiva Hymy Larimo-Tullila on valmentaja ja koreografi. Hän valmentaa seurassaan kahta tanssillisen voimistelun aikuisten kilpajoukkuetta Poemaa ja Rugosaa.

Voimistelujuuret hän on kasvattanut joukkuevoimistelussa, jota hän myös sittemmin siirtyi valmentamaan. Kokemusta on kertynyt myös tanssin maailmasta. Kymmenisen vuotta sitten Larimo-Tullila siirtyi tanssillisen voimistelun pariin ja sillä tiellä ollaan edelleen, niin valmentajana, kouluttajana kuin koreografinakin.

Larimo-Tullila kokee, että koreografina toimiminen on hänen tapansa jättää jälki maailmaan.

”Koreografin työ on ihan parasta hommaa, mitä olen saanut tehdä. Nytkin vähän liikutun. Elämykset, joita olen saanut omien visioideni toteutumisesta…ei niitä voi verrata oikein mihinkään”, kuvailee vuoden koreografi voimistelutyötään.

Kokemus tuo koreografille rohkeutta ja itsevarmuutta

Nuorena koreografin alkuna Larimo-Tullila kertoo miettineensä paljon, mitä muut hänen teoksistaan ajattelevat. Toisin on tänä päivänä.

”En juurikaan mieti enää, mitä muut ajattelevat ohjelmistani, tai että menestyvätkö ne kilpailuissa. Sitä mietin, että ohjelmat olisivat yleisölle miellyttävää katsottavaa ja että voimistelijani pitävät niistä.”

Larimo-Tullilalle koreografioiden teemat kumpuavat eletystä elämästä. Jostain mitä hän itse tai joku lähipiirissä on kokenut. 

Hän pyrkii tekemään koreografioita, jotka antavat jotakin niin katsojilleen kuin esittäjilleenkin.

”Teeman pitää liittyä kohderyhmään, esittäjään niin, että hän pystyy samaistumaan tarinaan. Pidän tärkeänä, että kukin esiintyjä saa haastetta koreografiasta, oivaltaa jotain uutta. Mutta ne eivät saa olla liian vaikeita, niissä pitää olla esiintymisen nautinto ja riemu, myös harjoitteluvaiheessa, jotta onnistumisten kautta saadaan motivaatiota harjoitella ohjelmaa.”

Poema-joukkueen Matka Seiliin -ohjelma on Larimo-Tullilan lempikoreografia. Kuva: Jukka Hämeenniemi.

Larimo-Tullila kertoo myös olleensa onnekas, että on saanut työskennellä taitaviden voimistelijoiden kanssa, jotka herättävät tarinat eloon. Tähän on vuosien saatossa syntynyt selkeä yhteinen kaava.

”Punainen lanka ja teema tulevat yleensä minulta ja visualisoin sen. Tarina on esillä salin seinällä ja sitä käydään yhdessä läpi. Voimistelijat tuovat mukaan kohokohtia, ajatuksia, tunteita ja tunnetiloja, jotka merkitään post-it-lapuilla seinälle.”

Riskinotto kannattaa

Kahdessa viimeisimmässä tanssillisen voimistelun kisakoreografiassa Larimo-Tullila on ottanut haasteen lähteä tulkitsemaan tarinaa huumorin keinoin, pienellä riskillä.

Huumori on vaikea taiteenlaji, mutta naurahdukset yleisössä ovat osoittaneet sen onnistuneen.

Esiintyjän ja katsojan välistä vuorovaikutusta Larimo-Tullila on viime vuosina oppinut arvostamaan aiempaa enemmän.

”On sanottu, että koreografiani herättävät jotakin katsojassa. Etteivät ne ole vain massaa muiden joukossa. Kuulostaa itsekkäältä, mutta haluan sanoa sen ääneen, sillä olen tosi kiitollinen, että olen tällaista palautetta ohjelmistani saanut”, kertoo vuoden koreografi liikuttuneena.

Viimeisin Poema-joukkueen koreografia ilmensi myös huumoria, kun lavalle luotiin tarinaa äidin roolista. Kuva: Jukka Hämeenniemi

Jo kahdenkymmenen vuoden ajan työtä tehnyt koreografi on oppinut jokaisesta teoksestaan jotakin. Kokemuksen ja iän myötä on karttunut itsevarmuutta ja rohkeutta. Millaisia vinkkejä hän antaisi aloitteleville, nuorille koreografeille?

”Kannattaa seurata muiden koreografien teoksia, yli lajirajojen. Ei matkien, vaan itseä kuunnellen ja miettien, miten muokata hyviä ideoita omaan ohjelmaan. On tärkeää tuntea ryhmä, jolle koreografiaa tekee. Tanssillisessa voimistelussa on myös hyvä vinkki olla hiomatta liikaa ja jättää koreografiaan vapautta esiintyä, kun laji sen sallii. Sellaista ilmavuutta.”

Ensimmäinen kenttäohjelma oli askel kohti uusia haasteita

Kuva: Karu Films

2022 Tampereen Ratinan stadionilla nähtiin satoja nuoria voimistelemassa ”Millaisen tarinan kirjoitat elämällesi”-koreografiassa. Teos oli Larimo-Tullilan ensimmäinen kenttäohjelma. Haaste, johon hän tarttui innolla.

”Se oli jotain, mitä en ollut vielä tehnyt”, kertoo Larimo-Tullila pohtiessaan, miten päätyi mukaan kenttäohjelmaprojektiin.

Haave myös aikuisille suunnatusta kenttäohjelmasta toteutui yllättävän pian, sillä hänellä on työn alla ensi kesänä Saksassa järjestettävässä Turnfest-voimistelutapahtumassa esitettävä aikuisten kenttäohjelma.

”Ensimmäiset viikot menivät toipuessa järkytyksestä, että oikeasti, minäkö? Pikkuhiljaa aloin tottua ajatukseen, että seuraavat neljä vuotta ajatukset ovat kenttäohjelmassa”, kuvailee Larimo-Tullila.

Ohjelma tullaan Turnfestin lisäksi näkemään 2026 Gymnaestradassa Joensuussa sekä 2027 Portugalin World Gymnaestradassa.

Lisää aiheesta löydät Gymnaestradan esittelyuutisesta.

Haku