Hyppää sisältöön
Home » Uutiset » Vuoden lasten voimistelun toimija kehittää harrastustoimintaa ammattitaidolla ja rakkaudesta lajiin
25.06.2024

Vuoden lasten voimistelun toimija kehittää harrastustoimintaa ammattitaidolla ja rakkaudesta lajiin

Oulun Voimisteluseuran Elisa Keränen on pitkän linjan tanssin taitaja. Työ varhaiskasvatuksen opettajana ja vahva tausta tanssin harrastajana sekä valmentajana ovat tehneet Keräsestä rautaisen tekijän, joka lähestyy toimintaa ja tehtäviään ihmisläheisesti ja kehittävästi.

Elisa Keränen toimii Oulun Voimisteluseurassa tanssin toimialavastaavana ja valmentaa seurassaan tällä hetkellä aikuisten tanssijoukkuetta Magentaa. Voimisteluliitossa hän toimii puheenjohtajana tanssin kehittämisryhmässä, jossa hän on ollut mukana perustamisesta saakka.

Rautaista ammattitaitoa

Kaikki alkoi lähes 30 vuotta sitten satujumpasta ja sillä tiellä ollaan edelleen.

Lapsena aloitettu tanssiharrastus on vienyt telinevoimistelun ja muiden lajikokeilujen kautta Elisa Keräsen nykytanssiin ja siitä tanssin valmentajaksi, kouluttajaksi ja luottamushenkilöksi.

Rakas harrastus on tuonut Keräselle myös ammatillista osaamista, sillä koulutusrekisteristä löytyy nykytanssista tanssitaiteen perus- ja syventävät opinnot.

Keränen toimii päivätyössään varhaiskasvatuksen opettajana. Seuratoimintaan hän on lähtenyt mukaan noin kymmenen vuotta sitten. Matka harrastajasta muuttui nopeasti ohjaajaksi ja aina hallituksen jäseneksi saakka.

Kehittävä ja tulevaisuuteen katsova ote

Elisa Kerästä on kuvailtu ihmisläheiseksi sekä ja konkreettiseksi persoonaksi.

Vaikka hän toimii tanssinkehittämisryhmässä puheenjohtajana, on hänellä kädet savessa itse toiminnassa.

Kuten palkitsemisperusteissa kerrottiin, tekee Keränen paljon arvokasta työtä sen eteen, että seuroissa tanssin toiminta kehittyisi, voisi yhä paremmin ja polkuja pienistä lapsista aina teinien kautta aikuisiin saakka syntyisi yhä useammin.

Keränen toimii sekä kouluttajana että koulutusmateriaalien tuottajana. Hän on luottamustoimessaan valmistanut materiaaleja esimerkiksi Dance 4 Fun -tuoteperheeseen sekä Voimistelukoulun passeihin, jotta myös näissä olisi huomioitu lasten toiminta entistä paremmin.

”Näiden lisäksi yksi tärkeä työ on se, mitä tehdään @laadukaslastenvoimistelu-Instagram-tilillä. Sinne tulee tietoiskuja, joista valmentajat pystyvät matalalla kynnyksellä nappaamaan omille tunnille ja valmennukseen vinkkejä”, täsmentää Keränen.

Myös tanssin valmennus- ja tuomaritoiminta on saanut Keräsen kädenjälkiä. Hän toimii itse tuomarina, mutta myös työstää tanssin tuomarikoulutuksia.

Tanssista jokainen lapsi voi löytää oman paikkansa

Tanssin kehittämisryhmässä lapset ovat kaiken toiminnansuunnittelun keskiössä.

Paitsi erilaisten harrastusmahdollisuuksien kehittäminen, on myös laadukas tanssin valmennus ollut kehittämisryhmälle merkittävä painopiste, mikä näkyy uusina osaamisen kehittämisen muotoina, kuten tanssin valtakunnallisen leirin yhteydessä pidetty valmentajafoorumi.

Kehittämisryhmä on pyrkinyt luomaan edellytyksiä sille, että lapsena aloitettu harrastus olisi mieluinen ja sitä kautta innostus kantaisi kulkemaan polkua aina aikuisuuteen asti. Miten tähän voidaan vaikuttaa?

”Kaikki lähtee siitä pienestä ihmisestä. Huomioidaan lapsen kokonaisvaltainen hyvinvointi harrastuksen aloittamisessa. Että on mahdollisuus tehdä monipuolisesti. Mahdollisuus toteuttaa itseään, ilmaista itseään ja osallistua toiminaan. Ja että on mahdollisuus vaikuttaa ja ilo pysyy harrastuksessa mukana” listaa Keränen.

Keräselle lasten hyvinvointi on ykkösjuttu myös omassa toiminnassa valmentaessaan ja ohjatessaan lapsia.

”Minun tavoite on se, että jokainen lapsi pystyy osallistumaan omalla tasollaan. Pyrin mukauttamaan minun toimintaa niin, että jokaisella lapsella on hyvä olla ja pystyy saamaan onnistumisen kokemuksia, mutta myös haastamaan itseään”, kuvailee Keränen.

Elisa Keränen vastaa Oulun Voimisteluseurassa lasten tanssitoiminnasta. Tanssi on Keräsen mielestä lapsille mainio harrastus, jossa oppii ilmaisemaan itseään. Kuva: Jukka Hämeenniemi.

Kun olen itse saanut niin paljon siinä vaiheessa, kun on ollut pieni tanssija ja kasvanut sitä polkua, niin haluaa mahdollistaa sen myös muille.

Elisa Keränen tuli mukaan Voimisteluliiton luottamustoimintaan, kun tanssin toiminta liitossa oli murroksessa ja hän on näin päässyt kehittämään toimintaa aktiivisesti.

Asioiden kehittäminen ja edistäminen on Keräselle kantava voima, joka saa hänet pysymään vapaaehtoistoiminnassa vuodesta toiseen.

”Se kun näkee, että miten asiat kehittyy ja menee eteenpäin, saa palautetta ja huomaa, että pystyy vaikuttamaan asioihin. Kun näkee, että tällä työllä on ollut merkitystä, niin se saa jatkamaan”, kuvailee Keränen.

Luottamustoiminta on Keräselle ollut palkitsevaa ja hänelle on ollut hienoa nähdä, kun asioita saadaan valmiiksi. Hän kannustaakin lähtemään niin seurojen kuin liitonkin vapaaehtoistoimintaan mukaan ennakkoluulottomasti.

”Aina kannattaa lähteä mukaan, jos on yhtään semmoinen olo, että voisi kiinnostaa. Koskaan ei tehdä töitä yksin, vaan se on yhteisö, jossa pääsee tuomaan ajatuksiaan esille. Jos on ajatus, että voisi olla annettavaa niin silloin varmasti on.”

Tanssi Voimisteluliitossa

Millaista on tanssitoiminta Voimisteluliitossa? Millaisia harrastusmahdollisuuksia tanssissa on? Voiko lajissa kilpailla?

Tutustu tanssiin verkkosivuiltamme tarkemmin.

Lasten ohjaajaksi tai valmentajaksi – löydä polkusi!

Polkuja ohjaajaksi ja valmentajaksi on monia ja jokaisella on mahdollisuus luoda omanlaisensa. Tutustu lasten ja nuorten ohjaajien koulutuspolkuun tarkemmin täältä.

Tanssin koulutustarjonnan löydät koulutushausta eTaikasta.

Haku