Jokaisen ohjaajan polku on erilainen
Lasten ja nuorten ohjaajien 1-tason koulutuspolku rakentuu omien tavoitteiden ja toimintaympäristön mukaiseksi kokonaisuudeksi, jossa koulutuksesta, seurassa tapahtuvasta oppimisen tukemisesta sekä ohjaajakokemuksesta muodostuu osaamispohja ohjaajana toimimiselle sekä innostus kehittää omaa osaamista eteenpäin.
Polkua määrittelevät omat tavoitteet, toimintaympäristö, resurssit ja esimerkiksi oma elämäntilanne. Polun suuntaa voi myös muuttaa tilanteen ja tarpeiden mukaan. Omaa polkua rakentaessa on tärkeää miettiä, mitkä ovat omat tavoitteet ohjaajana.
Tältä sivulta löydät vinkkejä ja suosituksia, kuinka rakentaa omaa koulutuspolkuasi.
1-tason koulutus
1-tason koulutuskokonaisuus muodostuu seuraavasti:
- Voimisteluohjaajan startti -koulutus sekä
- 40 h muita koulutuksia.
- Lisäksi tasotodistukseen vaaditaan vähintään yhden vuoden ohjaaja-/valmentajakokemus sekä Oppimispassin suorittaminen.
Kaikki uudet ohjaajat ja valmentajat aloittavat kouluttautumisen Voimisteluohjaajan startti -koulutuksesta (8 h), jossa tutustutaan ohjaamisen perustietoihin ja -taitoihin.
Tämän jälkeen valmentajat täydentävät osaamistaan omiin tavoitteisiinsa ja toimintaympäristöönsä parhaiten sopivilla koulutuksilla. Kouluttautumisessa hyödyntää myös lajivalmentajien koulutuksia.
Katso alta ehdotuksia erilaisten koulutuspolkujen muodostamiseen.
Seuran rooli oppimisen tukijana 1-tasolla
Kaikki ohjaajat keräävät seurassa suorituksia 1-tason ajan oppimispassiin. Oppimispassi sisältää erilaisia ohjaajana kehittymiseen liittyviä tehtäviä kuten muiden ohjaajien toiminnan seuraamista ja oman kehittymisen arviointia. Oppimispassi pitää pyydettäessä esittää tasotodistusta haettaessa.
Oppimispassin lisäksi suosittelemme seuroja käyttämään myös muita oppimista tukevia järjestelmiä esim. liiton Opitaan yhdessä! toimintamallia tai jotakin seuran omaa järjestelmää kuten tutor-/mentortoimintaa,ohjaajakerhoja tai ohjaaja-/valmentajapareja. Seurassa tapahtuvaa oppimista voi suorittaa myös toisessa seurassa, mikäli tämä tukee oppimistavoitteiden saavuttamista.
Suositeltavia 1-tason koulutuspolkuja lasten ja nuorten ohjaajille
Lasten voimistelun ohjaajat
Nuorten ohjaajat
Tanssin ohjaajat
2-tason koulutus
Voimisteluliitto järjestää joka toinen vuosi Lasten ja nuorten ohjaajien 2-tason jatkokoulutuksen. Koulutus on suunnattu kaikille lasten ja nuorten ohjaajille riippumatta voimistelu- tai tanssimuodosta. Jatkokoulutus on laajempi koulutusprosessi, jossa on useampia lähi- ja etäjaksoja.
Ohjaajien 2-tasolle pääseminen edellyttää 1-tason tasotodistusta.
Kouluttautuminen ammattiin
Lasten ja nuorten ohjaajille on tarjolla myös ammattikouluttautumisen mahdollisuuksia esimerkiksi liikuntaneuvojaksi, liikunnanohjaajaksi (AMK) tai tanssinopettajaksi. Työn ohella suoritettavassa liikunnan ammattitutkinnossa on myös mahdollisuus painottaa opiskelussa lasten tai nuorten liikuntaa.