Hyppää sisältöön
Home » Uutiset » Vuoden Tähtiseurassa kuullaan harrastajia sekä heidän perheitään
28.05.2024

Vuoden Tähtiseurassa kuullaan harrastajia sekä heidän perheitään

Kotkan Kirin voimistelujaosto valittiin vuoden 2023 Tähtiseuraksi. Kehityshaluinen, laadukasta toimintaa tekevä ja vapaaehtoisvoimin toimiva lasten ja nuorten Tähtiseura pohjaa toimintansa harrastajiin, jotka ovat kaiken lähtökohta.

”Meillä on pitkät perinteet vapaaehtoisuudesta ja se on edelleen niin elinvoimaista, kuin voi vaan olla”

85 jäsenen joukkuevoimisteluseurassa voimistellaan neljässä lasten joukkueessa ja kahdessa aikuisten joukkueessa. Seuratyötä tehdään täysin vapaaehtoisvoimin.

Tällä hetkellä voimistelujaosto koostuu neljästä henkilöstä. Puheenjohtajuuden lisäksi työtehtäviä on niin talouden, valmennustoiminnan kuin uusien jäsenten rekrytoinnin parissa.

Voimistelujaoston puheenjohtaja Viivi Ylönen toteaa, että porukka on pieni, mutta kaikki tekevät aktiivisesti töitä omissa rooleissaan.

Myös kaikki valmentajat ovat mukana vapaaehtoisperiaatteella. Vapaaehtoistoiminnasta halutaan osoittaa kiitosta näkyvästi ja monin tavoin.

”Meille on tosi tärkeää valmentajien kiittäminen, koitamme tsempata ja kiittää myös arjessa. Arvostuksen näyttäminen on todella tärkeää. Pidämme valmentajien ja seuratoimijoiden yhteisiä kauden startteja ja päättäreitä, ja kiitämme heitä näytöksissä”, kertoo Ylönen.

Seuratoimintaa lapsia varten

Olympiakomitean, lajiliittojen ja aluejärjestöjen yhteisen laatuohjelman Tähtimerkki on lupaus laadusta.

Kotkan Kirille on myönnetty lasten ja nuorten Tähtimerkki, ja seurassa tarjotaankin jokaiselle lapselle sopivaa matalan kynnyksen harrastustoimintaa suurella sydämellä.

”Lapset ovat se, minkä takia tätä tehdään, ja he ovat elinehto myös meidän joukkueiden elinvoimaisuudelle. Meille on tärkeää, että meidän toimintaan on tervetulleita kaikki lapset ja että jokaiselle löytyisi oma paikka missä nauttia harrastuksesta ja olla yhdessä”, puheenjohtaja Viivi Ylönen painottaa.

Kuten valmentajiakin, myös harrastajia kiitetään esimerkiksi näytöksissä.

Lasten voimistelun linjaus vahvisti toiminnasta jo löytyviä hyviä käytänteitä

Puheenjohtaja Viivi Ylöstä ilahdutti nähdä, että tammikuussa voimaan astunut Lasten voimistelun linjaus ja monet sen suosittamat toimintatavat ovat Kotkan Kirissä olleet jo kunnossa.

Suunta on siis oikea ja linjauksesta saatiin vahvistusta vielä niihin asioihin, jotka olivat kenties epävarmoja.

”Erityisesti osallisuuden teema herätti keskustelua. Olemme paljon puhuneet siitä, miten lapsia voidaan ottaa mukaan suunnittelun eri vaiheisiin. Se on ollut meille tärkeä teema, jota olemme paljon käsitelleet ja sitä myötä ottaneet myös arkeen mukaan”, kertoo Ylönen.

Lasten voimistelun linjaus on seurassa otettu aktiivisesti osaksi arkea, mikä viestii vastuullisesta toiminnasta.

Aiheesta on käyty valmentajien kanssa paljon keskustelua. Huoltajat on pidetty teemasta ajan tasalla vanhempainilloissa esittelemällä linjausta pienissä osissa. Lisäksi linjaus on ollut näkyvästi esillä seuran viestintäkanavissa.

Harrastajien vahva ääni

Yksi vuoden Tähtiseuran palkitsemisperusteista oli, että seurassa kuuluu ja näkyy lasten ja nuorten ääni. Mitä tämä Kotkan Kirissä tarkoittaa?

Kilparyhmien valmentaja Saara Lukka pitää lasten kanssa treeniarjessa käytävää yhteistä keskustelua merkittävänä tekijänä osallisuuden kokemuksen välittämisessä.

Valmentajan tehtävä ei ole ainoastaan saapua treeneihin ohjeistamaan, vaan asioista voidaan keskustella yhdessä lasten kanssa.

”Käydään paljon lasten kanssa keskustelua. Se on molemminpuolista ja se on yhteinen juttu”, valmentaja Saara Lukka kertoo.

Tähtiseuran laatutekijöiden mukaisesti lapsilta ja heidän perheiltään kerätään Kotkan Kirissä säännöllisesti palautetta niin harjoitusmääristä kuin kilpailutapahtumistakin, ja toiveet käsitellään eteenpäin johtokunnassa.

Tämän lisäksi lapsille annetaan mahdollisuuksia vaikuttaa arkiseen toimintaan heille sopivalla tasolla.

”Saadaan päättää, tehdäänkö vaikka tavalliset venytykset tai penkiltä. Ja tehdäänkö ohjelma kolme kertaa, tai sitten vain kerran tai kaksi. Saadaan päättää mitä tehdään alku- ja loppuleikiksi”, listaavat seuran 10-12-vuotiaiden Lyra-joukkueen voimistelijat.

Lapset saavat olla lapsia

Tähtimerkki-kriteereihin kuuluu, että seurassa jokainen saa harrastaa omalla tasollaan kohti omia tavoitteitaan. Tässä Kotkan Kirissä on onnistuttu mallikkaasti. 

Vaikka seurassa lasten ryhmät tähtäävätkin joukkuevoimistelun kilpapolulle, ei asiassa unohdeta lapsilähtöisyyttä. 

”Meillä ihan aidosti lapset ja joukkueet saavat päättää, mikä on heidän kilpailutavoite ja me sitten seurana tuemme heitä siinä. Onnistumista ei ole sidottu pelkästään kärkisijoihin ja mitaleihin. On ollut ihana huomata, millaisia onnistumisen kokemuksia lasten joukkueet ovat saaneet, kun tavoitteita on saavutettu”, puheenjohtaja Viivi Ylönen iloitsee. 

Valmentaja Saara Lukka muistuttaa, että aina ei tarvitse olla niin tosissaan. Lajiin liittyvät asiat tehdään toki huolella, mutta toiminnan täytyy olla lapsista hauskaa. 

”Lapset ovat lapsia ja siitä lähdetään liikkeelle.” 

Mikä Tähtiseura?

Tähtiseura-ohjelma on Olympiakomitean, lajiliittojen ja aluejärjestöjen yhteinen laatuohjelma, joka tukee suomalaisen urheilun keskeistä vahvuutta: seuratoimintaa.​ Tähtiseura kehittää kotimaista seurakulttuuria päivittäin kohti parempaan; toimintaa tarkastellaan ja kehitetään säännöllisesti. Tähtiseurassa olet parhaassa seurassa ja voit luottaa, että toiminta on laadukasta ja vastuullista.

Tähtiseuroja on Suomessa yli 600, ja voimistelulla on lajien kesken eniten Tähtimerkin saaneita seuroja. Tähtimerkki on siis seuralle laadun ja vastuullisuuden markkinointivaltti!

(Lähde: Olympiakomitea)

 

Olisiko Tähtiseura-ohjelmasta apua meidän seurallemme?

Mikä on Tähtiseura-ohjelma ja miten siihen pääsee mukaan? Tule kanssamme tutustumaan Tähtiseura-ohjelmaan elokuussa 28.8.2024. Maksuton tutustumistilaisuus järjestetään Zoomissa.

Tule mukaan kuulemaan tärkeimmät vinkit. Lue lisää ja ilmoittaudu mukaan täältä.

Haku