Valmentajan osaamisen kehittäminen

On monta tapaa tulla hyväksi valmentajaksi. Oppiminen alkaa jo ennen valmennusuran alkamista, eikä se pääty koskaan. Valmentajaidentiteetti kehittyy arjessa kokemuksen ja kohtaamisten kautta - vuorovaikutuksessa urheilijoiden, valmentajien, seuratoimijoiden, kouluttajien, vanhempien ja muiden ihmisten kanssa. Oppimista tapahtuu myös kaukana voimistelumaailmasta.

Polku voi alkaa vaikkapa apuvalmentajana tai harrasteryhmän ohjaajana. Aloitteleva valmentaja hyödyntää aikaisemmin lajin parissa oppimaansa, soveltaa kokemaansa ja näkemäänsä sekä arvioi onnistumistaan. Valmentajakoulutusten myötä avautuu uusia näkökulmia. Verkosto, tieto ja taito kasvavat.

Kiinnostunut ja motivoitunut valmentaja ottaa itse selvää, kysyy, lukee valmennukseen liittyviä kirjoja ja lehtiä, seuraa muita. Hän tekee valintoja ja perustelee niitä itselleen tai muille, ottaa vastaan neuvoja, nauttii onnistumisista ja ottaa opiksi virheistään. Tarvittavat oppimisen työkalut kirjojen lukemisesta sosiaaliseen mediaan ja itsearviointiin ovat valmentajan käsissä, ja Voimisteluliiton valmentajakoulutuksen tehtävänä on olla oppimisprosessin tuki.

Jokaisen valmentajan polku on erilainen, mutta valmennustyössään hän jatkuvasti määrittelee, millainen valmentaja hän on, kenen neuvoja noudattaa, mitä toimintatapoja toteuttaa ja millainen osa hän on urheilijoidensa elämässä. Voimisteluliiton tarjoaman valmentajakoulutuksen sekä jatkuvan omaehtoisen oppimisen ja yhteistyön avulla sitoutuneelle valmentajalle avautuu tie kohti lajinsa huippua.

Joukkuevoimistelun valmentaja- ja tuomarikoulutukset löydät kalenterista tai koulutushaun avulla.

Joukkuevoimistelun tuomarikoulutus

Joukkuevoimistelun tuomarikoulutukseen kuuluu neljä tuomarikurssia sekä lajitaidon peruskoulutus. Vuosittain järjestetään myös tuomariseminaari.


Kurssit 1 ja 2 järjestetään Voimisteluliiton alueilla. Kurssi 1 keskittyy suorituksen arviointiin kaikissa sarjoissa. 2. kurssilla keskitytään puolestaan taiteellisen ja teknisen osa-alueen tuomarointiin kaikissa muissa sarjoissa paitsi yli 14-vuotiaiden SM-sarjoissa, joihin perehdytään 3. tuomarikurssilla. 3. kurssin käyminen oikeuttaa tuomaroimiseen liiton mestaruuskilpailuissa ja SM-kilpailuissa. Ylituomarina voi toimia 4. kurssin pätevöitymisen jälken.


Lajitaidon peruskoulutus on osa alueilla järjestettävää I-tason valmentajakoulutusta, ja se on myös pakollinen osa tuomarikoulutusjärjestelmää.


Kurssi

Kesto

Taso

Tuomarivaltuudet

1 Suorituksen tuomarointi (EXE), kaikki sarjat

2 pv

3

Suoritus (EXE), kaikki sarjat alue- ja seurakilpailuissa

2 AV ja TV tuomarointi, kaikki muut sarjat paitsi yli 14 v SM

2 pv

3

Suoritus (EXE), taiteellinen (AV) ja tekninen (TV), kaikki sarjat alue- ja seurakilpailuissa

Lajitaidon peruskoulutus

2 pv

3


3 AV ja TV tuomarointi, yli 14 v SM-sarjat

EXE tuomaroinnin syventäminen

2 pv

2

Liiton mestaruuskilpailut, SM-kilpailut

4 Ylituomariksi pätevöityminen

½ pv

1

Ylituomarina toimiminen

Tuomariseminaari vuosittain


2–1