Hyppää sisältöön

Joukkuevoimistelu

Joukkuevoimistelun sydän on suomalaisessa naisvoimistelussa. Lajin juuret löytyvät Suomesta, mutta oksat ovat levittäytyneet ympäri maailmaa – naisvoimistelusta on kasvanut vaativaa ja elämyksellistä kansainvälistä huippu-urheilua.

Joukkuevoimistelussa jokainen liike on osa kokonaisuutta ja koko joukkue tekee ne täsmälleen samaan aikaan. Kilpailuohjelmaa hiotaan satoja tunteja, jotta ohjelmasta tulee taiteellinen sekä urheilullinen kokonaisuus, jossa joukkueen yhdenaikaisuus on hämmästyttävää. Lajissa yhdistyy musiikki, tarinankerronta, puhtaat liikkeet ja kehonhallinta. Joukkuevoimistelijalta vaaditaankin nopeutta, voimaa, liikkuvuutta ja hyvää koordinaatiota. Joukkuevoimistelu on suomalaisesta naisvoimistelusta kehittynyt laji, joka on levinnyt ympäri maailmaa ja täten muovautunut kansainväliseksi huippu-urheiluksi.

Joukkuevoimistelu yhdistää taidon ja koskettavan elämyksen

Joukkuevoimistelun kilpailuohjelma on musiikkiin sommiteltu taiteellinen ja urheilullinen kokonaisuus, satojen tai jopa tuhansien tuntien yhteisen työn tulos. Pakollisten vaikeusosien lisäksi kokonaisuuden sitovat yhteen jatkuva, virtaava liike sekä ohjelman tunnelma tai teema, jota liikekieli, musiikki, puvut ja ohjelman taiteelliset liike-elementit ilmentävät. Joukkuevoimistelun ydin ovat vaadittaviin vaikeusosiin kuuluvat virtaavat vartalon liikkeet. Kokonaisuuden kruunaavat eläytyminen ja ilmaisu.

Joukkuevoimistelun sydän on suomalaisessa naisvoimistelussa. Lajin juuret löytyvät Suomesta, mutta oksat ovat levittäytyneet ympäri maailmaa – naisvoimistelusta on kasvanut vaativaa ja elämyksellistä kansainvälistä huippu-urheilua. Myös Suomessa lajin suosio on kokenut hurjan kasvun, ja joukkuevoimistelu on kivunnut harrastajamäärältään Voimisteluliiton kilpailulajeista suurimmaksi. Lajia harrastetaan monella taitotasolla aina harrastevoimistelusta huippu-urheiluun. Joukkuevoimistelu on hyvä lajivalinta, jos haluaa kehittää voimaa, nopeutta, vartalonhallintaa, liikkuvuutta ja koordinaatiota sekä kokea liikunnan ohella taiteellisia elämyksiä.

 

Kuva: Sami Ilvonen

Joukkuevoimistelun harrastajia on Suomessa yli 8000 ja sitä voi harrastaa 94 seurassa ympäri Suomea. Lajia harrastetaan eri taitotasoilla harrastevoimistelusta aina huippu-urheiluun saakka, joten jokainen voi löytää itselleen sopivan joukkueen. Joukkuevoimistelua harrastetaan lapsesta aina aikuiseksi asti. 

Tutustu joukkuevoimistelun kilpailujärjestelmään

Suomi on yksi lajin huippumaista

Joukkuevoimistelussa on kilpailtu MM-tasolla vuodesta 2000 lähtien, ja Kansainvälinen Joukkuevoimisteluliitto IFAGG perustettiin vuonna 2003. 

Suomi on saavuttanut joukkuevoimistelun MM-kilpailuiden naisten ja nuorten sarjoissa useita mitaleja. Suomalaisia joukkueita nousee kansainväliseen menestykseen ikäluokka toisensa jälkeen.

Löydä lähin seura

Voimisteluseurat lähelläsi tarjoavat laadukkaita, edullisia ja monipuolisia tunteja voimistelun, tanssin ja ryhmäliikunnan parissa!

Löydä seura

Haku