Kokonaisvaltaisen valmennuksen, terveellisten elämäntapojen, monipuolisen harjoittelun sekä ennaltaehkäisevän terveydenhuollon materiaalien lisäksi, Terve Voimistelija -maailmasta löytyy materiaaleja turvallisen harjoitteluympäristön sekä -kulttuurin luomiseen.
Materiaalit ovat suunniteltu ensisijaisesti tavoitteellisesti urheilevien voimistelijoiden valmentajille, mutta sopii myös itse voimistelijoille ja heidän vanhemmille. Lapsuusvaihe-osiosta löytyy perustietoa myös harrastevoimistelun valmentajille sekä harrastevoimistelijoiden vanhemmille.
Terve Voimistelija -materiaalit pohjautuvat osittain Terve Urheilija -ohjelmaan. Materiaalit ovat jaoteltu lapsuusvaiheen, valintavaiheen ja huippuvaiheen -kategorioihin sen mukaisesti, mille ikäryhmälle ne on suunnattu.
Sivuilta löytyy Voimisteluliiton omia materiaaleja, muiden tahojen tekemiä materiaaleja sekä aihealueeseen liittyviä artikkeleita tai tutkimuksia.
”Tavoitteena terve voimistelija.”
Voimistelijan syöminen ja ravinto mietityttävät voimistelijaa, valmentajaa ja vanhempaa. Ylivoimaisesti suurin haaste voimistelijoiden, kuten monien muidenkin urheilulajien urheilijoiden, syömisessä on riittämätön energiansaanti. Ruokaa ei siis syödä riittävästi, jotta urheilijana kehittyminen ja harjoittelusta syntyneen energiavajeen korvaaminen toteutuu.
Blogi käsittelee myös ruokarauhan merkitystä, ruokasuhteen syntymistä ja ruoasta puhumisen tärkeyttä.
Terve voimistelija -asiantuntija Veera Kainulaisen venytysvinkit
1. Venyttele vain niin, ettet tunne kipua venytellessäsi.
2. Venyttele maksimissaan puoli minuuttia yhdessä asennossa.
3. Aloita venyttely rauhallisesti.
4. Jos sinua avustetaan venyttelyssä, juttele avustajan kanssa siitä, miten kerrot hänelle, jos venytys alkaa sattua.
Blogikirjoitus käsittelee turvallista liikkuvuusharjoittelua.
Kehorauha on jokaisen voimistelijan oikeus
Terve voimistelija -blogikirjoitus käsittelee kehorauhaa ja sitä, miten jokaisen keho on arvokas juuri sellaisena kuin se on. Jokaisella on oikeus nauttia omasta kehostaan ja olla tyytyväinen siihen miltä näyttää ilman, että kukaan kommentoi tai arvioi ulkonäköä tai kehoa.
Millainen voimaharjoittelu kuuluu lasten voimisteluun?
Nykyisen tutkimustiedon valossa voimaharjoittelun on todettu olevan oikein toteutettuna turvallista ja välttämätöntä sekä lapsille että nuorille. Se kehittää paitsi voimaa niin myös lapsen ja nuoren tehontuottoa, ketteryyttä sekä pienentää loukkaantumisriskiä.
Kokonaisvaltaisesti hyvinvoiva urheilija – miten se saavutetaan?
Urheiluun vaikuttaa myös muu elämä, kuten koulu, työ, perhe ja sosiaaliset suhteet. Urheilu puolestaan vaikuttaa muuhun elämään, mikäli urheilu on ihmiselle merkityksellistä. Voimistelija, oli hän sitten harrastaja, kilpailija tai tavoitetasoltaan jotain siltä väliltä, voi kokonaisuudessaan hyvin, kun fyysinen ja henkinen kuormitus ja palautuminen ovat tasapainossa.
Lapsuusvaihe
Tästä osiosta löydät lisätietoa alle 12-vuotiaiden voimistelijoiden terveyden ylläpitämisestä.
Valintavaihe
Tästä osiosta löydät lisätietoa 12-15-vuotiaiden voimistelijoiden terveyden ylläpitämisestä.
Huippuvaihe
Tästä osiosta löydät lisätietoa yli 16-vuotiaiden voimistelijoiden terveyden ylläpitämisestä.
Ravinto
Ravinto-ohjeistus on materiaalipankissa A4-kokoisena pdf:nä. Printtaa ja aseta esimerkiksi voimistelusalin seinälle tai jaa muulla tavalla seurassasi.
Guidelines for Gymnastics – Food Peace Belongs to Every Gymnast
Руководство по гимнастике У гимнастов есть право на спокойный прием пищи
Liikkuvuus
Liikkuvuusohjeistus on materiaalipankissa A4-kokoisena pdf:nä. Printtaa ja aseta esimerkiksi voimistelusalin seinälle tai jaa muulla tavalla seurassasi.
Guidelines for Coaches – Responsible Flexibility Training
Руководство для тренеров Ответственный подход к тренировке подвижности
Kehorauha
Kehorauhaohjeistus on materiaalipankissa A4-kokoisena pdf:nä. Printtaa ja aseta esimerkiksi voimistelusalin seinälle tai jaa muulla tavalla seurassasi.
Guidelines for Gymnastics – Body Peace Is the Right of Every Gymnast
Руководство по гимнастике У гимнастов есть право на защиту от обсуждения их тела
Voimaharjoittelu
Voimaharjoitteluohjeistus on materiaalipankissa A4-kokoisena pdf:nä. Printtaa ja aseta esimerkiksi voimistelusalin seinälle tai jaa muulla tavalla seurassasi.