Hyppää sisältöön
Home » Voimisteluliitto » Vastuullisuus » Terve Voimistelija

Terve Voimistelija

Terve Voimistelija -maailman päätavoitteena on lisätä lasten ja nuorten valmentajien osaamista terveyttä tukevasta harjoittelusta ja juurruttaa se pysyväksi käytänteeksi heidän valmennukseen.

Kokonaisvaltaisen valmennuksen, terveellisten elämäntapojen, monipuolisen harjoittelun sekä ennaltaehkäisevän terveydenhuollon materiaalien lisäksi, Terve Voimistelija -maailmasta löytyy materiaaleja turvallisen harjoitteluympäristön sekä -kulttuurin luomiseen.

Materiaalit ovat suunniteltu ensisijaisesti tavoitteellisesti urheilevien voimistelijoiden valmentajille, mutta sopii myös itse voimistelijoille ja heidän vanhemmille. Lapsuusvaihe-osiosta löytyy perustietoa myös  harrastevoimistelun valmentajille sekä harrastevoimistelijoiden vanhemmille.

Terve Voimistelija -materiaalit pohjautuvat osittain Terve Urheilija -ohjelmaan. Materiaalit ovat jaoteltu lapsuusvaiheen, valintavaiheen ja huippuvaiheen -kategorioihin sen mukaisesti, mille ikäryhmälle ne on suunnattu.

Sivuilta löytyy Voimisteluliiton omia materiaaleja, muiden tahojen tekemiä materiaaleja sekä aihealueeseen liittyviä artikkeleita tai tutkimuksia.

Tavoitteena terve voimistelija.

Miten voimistelijan tulee syödä?

Voimistelijan syöminen ja ravinto mietityttävät voimistelijaa, valmentajaa ja vanhempaa. Ylivoimaisesti suurin haaste voimistelijoiden, kuten monien muidenkin urheilulajien urheilijoiden, syömisessä on riittämätön energiansaanti. Ruokaa ei siis syödä riittävästi, jotta urheilijana kehittyminen ja harjoittelusta syntyneen energiavajeen korvaaminen toteutuu.

Blogi käsittelee myös ruokarauhan merkitystä, ruokasuhteen syntymistä ja ruoasta puhumisen tärkeyttä. 

Lue lisää 

Terve voimistelija -asiantuntija Veera Kainulaisen venytysvinkit

1. Venyttele vain niin, ettet tunne kipua venytellessäsi.
2. Venyttele maksimissaan puoli minuuttia yhdessä asennossa.
3. Aloita venyttely rauhallisesti.
4. Jos sinua avustetaan venyttelyssä, juttele avustajan kanssa siitä, miten kerrot hänelle, jos venytys alkaa sattua.

Blogikirjoitus käsittelee turvallista liikkuvuusharjoittelua. 

Lue lisää 

Kehorauha on jokaisen voimistelijan oikeus

Terve voimistelija -blogikirjoitus käsittelee kehorauhaa ja sitä, miten jokaisen keho on arvokas juuri sellaisena kuin se on. Jokaisella on oikeus nauttia omasta kehostaan ja olla tyytyväinen siihen miltä näyttää ilman, että kukaan kommentoi tai arvioi ulkonäköä tai kehoa. 

Lue lisää 

Millainen voimaharjoittelu kuuluu lasten voimisteluun?

Nykyisen tutkimustiedon valossa voimaharjoittelun on  todettu olevan oikein toteutettuna turvallista ja välttämätöntä sekä lapsille että nuorille. Se kehittää paitsi voimaa niin myös lapsen ja nuoren tehontuottoa, ketteryyttä sekä pienentää loukkaantumisriskiä.

Lue lisää 

Kokonaisvaltaisesti hyvinvoiva urheilija – miten se saavutetaan?

Urheiluun vaikuttaa myös muu elämä, kuten koulu, työ, perhe ja sosiaaliset suhteet. Urheilu puolestaan vaikuttaa muuhun elämään, mikäli urheilu on ihmiselle merkityksellistä. Voimistelija, oli hän sitten harrastaja, kilpailija tai tavoitetasoltaan jotain siltä väliltä, voi kokonaisuudessaan hyvin, kun fyysinen ja henkinen kuormitus ja palautuminen ovat tasapainossa.

Lue lisää 

Lapsuusvaihe

Tästä osiosta löydät lisätietoa alle 12-vuotiaiden voimistelijoiden terveyden ylläpitämisestä.

Lue lisää

Valintavaihe

Tästä osiosta löydät lisätietoa 12-15-vuotiaiden voimistelijoiden terveyden ylläpitämisestä.

Lue lisää

Huippuvaihe

Tästä osiosta löydät lisätietoa yli 16-vuotiaiden voimistelijoiden terveyden ylläpitämisestä.

Lue lisää

Ravinto

Ravinto-ohjeistus on materiaalipankissa A4-kokoisena pdf:nä. Printtaa ja aseta esimerkiksi voimistelusalin seinälle tai jaa muulla tavalla seurassasi.

Lataa ohjeistukset 

Guidelines for Gymnastics – Food Peace Belongs to Every Gymnast

Руководство по гимнастике У гимнастов есть право на спокойный прием пищи

 

Liikkuvuus

Liikkuvuusohjeistus on materiaalipankissa A4-kokoisena pdf:nä. Printtaa ja aseta esimerkiksi voimistelusalin seinälle tai jaa muulla tavalla seurassasi.

Lataa ohjeistukset

Guidelines for Coaches – Responsible Flexibility Training

Руководство для тренеров Ответственный подход к тренировке подвижности

 

Kehorauha

Kehorauhaohjeistus on materiaalipankissa A4-kokoisena pdf:nä. Printtaa ja aseta esimerkiksi voimistelusalin seinälle tai jaa muulla tavalla seurassasi.

Lataa ohjeistukset

Guidelines for Gymnastics – Body Peace Is the Right of Every Gymnast

Руководство по гимнастике У гимнастов есть право на защиту от обсуждения их тела

Voimaharjoittelu

Voimaharjoitteluohjeistus on materiaalipankissa A4-kokoisena pdf:nä. Printtaa ja aseta esimerkiksi voimistelusalin seinälle tai jaa muulla tavalla seurassasi.

Lataa ohjeistus

Haku