Hyppää sisältöön
Home » Uutiset » Millainen voimaharjoittelu kuuluu lasten voimisteluun?
10.10.2023

Millainen voimaharjoittelu kuuluu lasten voimisteluun?

Nykyisen tutkimustiedon valossa voimaharjoittelu on oikein toteutettuna turvallista ja välttämätöntä sekä lapsille että nuorille.

Harjoittelu- ja valmennuskulttuuriin on hyvä tuoda lisää tutkittuun tietoon perustuvia toimintatapoja, sillä vanhoja uskomuksia on vielä vallalla.

Liian usein lasten ja nuorten valmennuksessa voimaharjoittelu sivuutetaan sen vuoksi, että pelätään voimaharjoittelun altistavan loukkaantumisille.

Nykyisen tutkimustiedon valossa voimaharjoittelun on kuitenkin todettu olevan oikein toteutettuna turvallista ja välttämätöntä sekä lapsille että nuorille. Se kehittää paitsi voimaa niin myös lapsen ja nuoren tehontuottoa, ketteryyttä sekä pienentää loukkaantumisriskiä.

Monipuolista ominaisuuksia harjoittamista

Voimistelun kilpailulajien on perinteisesti ajateltu eroavan toisistaan erityisesti voima- ja liikkuvuusvaatimusten osalta. Lattialajit mielletään enemmän liikkuvuutta vaativiksi ja telinelajeissa painottuu voimaharjoittelun rooli.

Lasten valmennuksessa kuitenkin päämääränä pitää olla monipuolinen ominaisuuksien harjoittaminen, hyvän harjoitettavuuden varmistaminen ja loukkaantumisten ennaltaehkäisy. Näissä tavoitteissa nimenomaan voimaharjoittelulla on iso rooli voimistelulajista riippumatta. Voimaharjoittelu oikein toteutettuna kuuluu nuorten ja myös lasten voimisteluun.

Valmentajan osaaminen tärkeää

Turvallisessa ja vastuullisessa voimaharjoittelussa korostuu valmentajan osaaminen. Erityisesti se korostuu tilanteissa, joissa nostetaan harjoitteiden kuormaa ja käytetään lisäpainoja.

Kuuluuko lisäpainot lasten ja nuorten voimaharjoitteluun? Voimaharjoittelun alkupuolella tärkeää on keskittyä oppimaan oikeaoppiset ja turvalliset tekniikat ennen suurempia kuormia. Lisäpainot ovat myös lapsilla ja nuorilla hyvä tapa nostaa kuormaa, mutta silloin valmentajan tulee olla varma, mitä ollaan tekemässä ja varmistaa, että jokaisella yksilöllä ryhmässä on riittävät valmiudet lisäpainoharjoitteluun.

Varsinkin lasten ja nuorten kohdalla on tärkeää muistaa, että ryhmän sisällä biologinen ikä ja harjoitettavuus voivat vaihdella.

Katso aiheeseen liittyvä webinaari:

 

Voimaharjoitteluohjeistukset

Voimaharjoitteluohjeistus on materiaalipankissa A4-kokoisena pdf:nä. Printtaa ja aseta esimerkiksi voimistelusalin seinälle tai jaa muulla tavalla seurassasi.

Lataa ohjeistukset

Haku