Tutkittua tietoa voimistelusta
Tälle sivulle on koottu linkkejä voimistelusta tehtyihin tutkimuksiin. Sivu täydentyy säännöllisesti, kun uutta tutkimusaineistoa saadaan.
Voimisteluliiton teettämiä selvityksiä ja tutkimuksia
Liikkuvuusharjoittelu – tutkittua tietoa harjoittelusta
Pro gradu-tutkimuksia ja opinnäytetöitä:
VUOSI 2023
Hietanen Kimmo, 2023: Opinnäytetyön tarkoituksena oli kehittää hyppynarutempaus, jonka avulla sateenkaariperheitä innostettiin mukaan voimistelukulttuuriin. Kehittämisessä olivat mukana voimisteluliitto, sateenkaariperheet sekä Manse Pride ja Helsinki Pride -tapahtumat. Opinnäytetyön viitekehyksenä toimi sosiokulttuurisen innostamisen teoria, jossa painotetaan iloa, luovuutta, osallisuutta ja innostamista sekä toiminnan viemistä sinne, missä ihmiset jo ovat.
Lamponen Nelli, 2023: Opinnäytetyö käsittelee suomalaisia voimistelun kenttäohjelmia aineettomana kulttuuriperintönä. Työssä käydään läpi suomalaisen naisvoimistelun, kenttäohjelmaperinteen ja suomalaisten voimistelun suurtapahtumien historiaa.
Suomalaiset voimistelun kenttäohjelmat aineettomana kulttuuriperintönä
Lipasti Venla ja Mäkinen Tuuli, 2023: Opinnäytetyön tarkoituksena oli selvittää uusimpaan tutkimustietoon perustuen, millaista on monipuolinen harjoittelu 8—10-vuotiailla lapsilla, ja miten sen avulla voidaan tukea taitojen oppimista joukkuevoimistelussa. Opinnäytetyön tavoitteena oli koota kirjallisuudesta ja tutkimustiedosta opas, jota valmentajat voivat hyödyntää harjoitusten muokkaamisessa monipuolisiksi ja yksilöllistä kehitystä tukeviksi.
Monipuolisen taitoharjoittelun tukeminen joukkuevoimistelussa 8-10-vuotiailla: opas valmentajille.
Oppaan löydät täältä.
VUOSI 2021
Koivisto Erika ja Isopoussu Laura, 2021:Alaselän rasitusvammojen ennaltaehkäisy voimistelun lattialajeissa; harjoitteluvideoita valmentajille
Lue uutinen tutkimuksesta. Opinnäytetyöhän kuuluvat harjoitteluvideot ja niiden ohjeistukset löydät täältä.
Kuronen, Venla, 2021:
”OLE ILOINEN JA TEE ILOISEKSI!”
Kulttuurianalyyttinen tutkimus naisvoimistelun ohjaaja- ja valmennuskoulutuksen luonteesta, muutoksesta ja merkityksestä 1900-luvun alusta nykypäivään.
Rinta-Koski Petra, 2021: Voimistelijoiden kokemuksia autonomiaa tukevasta valmennuksesta ja psyykkisesti turvallisesta ilmapiiristä
Lue uutinen tutkimuksesta tai koko tutkimus yllä olevasta linkistä.
VUOSI 2020
Launonen Ella, 2020: Joukkuevoimistelun eriytyminen suomalaisesta naisvoimistelusta kansainväliseksi kilpaurheiluksi
Tutkimustietoa voimistelusta
Tutustu voimistelun tutkimustietoihin tarkemmin alla olevien dokumenttien kautta.
Mikäli liitteen linkit eivät aukea, kokeile vaihtaa selainta.