Valmennusjärjestelmä

Suomen Voimisteluliiton naisten telinevoimistelun tavoitteena on valmennusjärjestelmä, joka kulkee jatkumona seuratasolta alue- ja liittotasolle. Valmennusjärjestelmän tavoitteena on taata samantasoinen toiminta liiton eri alueilla ja varmistaa voimistelijoiden ja valmentajien kulku seuratasolta lajin kansainväliselle huipulle.

Naisten telinevoimistelun valmennusjärjestelmään kuuluu alueellinen valmennustoiminta 8-12 -vuotiaille tytöille, valtakunnallinen maajoukkueen esivalmennustoiminta tytöille ja naisille sekä tyttöjen ja naisten A- ja B-maajoukkuetoiminta. 

Huippuvoimistelijan urapolku

Naisten telinevoimistelun urapolku on kuvaus siitä, kuinka matka kohti maailman huippua tulisi parhaimmillaan rakentaa. Polku kertoo konkreettisesti, mitä taitoja, harjoitusmääriä ja harjoittelun painopisteitä kuuluu eri ikävaiheiden valmennukseen sekä miten toimintaympäristö voi tukea urheilijan kasvua.

Voimistelijan polku liitteineen on ladattavissa täältä.

Perusvoimistelu ja tanssi

Naisten telinevoimistelun valmennusyhmien leireillä perusvoimistelun ja tanssin tavoitteisiin ja harjoiteltaviin teemoihin voit tutustua täältä.

2019 Valmennusryhmävalintakriteerit

Naisten A-maajoukkue

Naisten A-maajoukkueeseen (16-vuotias ja vanhemmat) valitaan NTV edustusurheilijat. Arvokilpailuedustajat (EM, EG, MM, Olympialaiset) ja Voimisteluliiton tukiurheilijat muodostavat naisten ydinryhmän. Maailmancupin kilpailuihin osallistumisoikeus on ensisijaisesti ydinryhmän voimistelijoilla. JPM-, JEM-, EYOF-, JMM-, PM-, PEM- ja Universiadien edustusurheilijat täydentävät A-maajoukkuetta. Valmennuksen johtoryhmä (JORY) käsittelee erityistapaukset, kuten loukkaantumiset ja varavoimistelijat aina tapauskohtaisesti huomioiden, että voimistelija säilyttää paikkansa yhden tuloksettoman vuoden. Toisen tuloksettoman vuoden jälkeen voimistelija siirtyy B-maajoukkueeseen.


 

Tyttöjen A-maajoukkue

Tyttöjen A-maajoukkueeseen (13-15 -vuotiaat) valitaan NTV edustusurheilijoiden (JPM, JEM, EYOF, JMM, PEM, Gymnasiaadit) lisäksi voimistelijoita rankingin perusteella (vähintään 10 pistettä). Rankingpisteitä annetaan SM- ja katsastuskilpailuista 10 parhaalle teline- ja ottelukohtaisesti. Valmennuksen johtoryhmä (JORY) käsittelee erityistapaukset, kuten loukkaantumiset ja varavoimistelijat aina tapauskohtaisesti huomioiden, että voimistelija säilyttää paikkansa yhden tuloksettoman vuoden, mikäli on edelleen juniori-ikäinen, muussa tapauksessa siirtyy B-maajoukkueeseen. Toisen tuloksettoman vuoden jälkeen voimistelija siirtyy B-maajoukkueeseen.

 


Naisten ja tyttöjen B-maajoukkue

Voimistelijat nimetään SM-neliottelun ja rankingin perusteella (vähintään 10 pistettä). Rankingpisteitä annetaan SM- ja katsastuskilpailuista 10 parhaalle teline- ja ottelukohtaisesti.  B-maajoukkueen tehotreeniryhmään (TTR) valitaan SM-kilpailuiden ottelutuloksen perusteella enintään 12 voimistelijaa. B-maajoukkueeseen ja Bemareihin yhteensä nimetään enintään noin 60 voimistelijaa. Valmennuksen johtoryhmä (JORY) käsittelee erityistapaukset tapauskohtaisesti huomioiden, että mikäli voimistelija ei tule valituksi seuraavan vuoden B-maajoukkueeseen, saa hän paikan Bemareissa.

 

 

Maajoukkueen esivalmennusryhmä
Bemarit (13v ja vanhemmat)

Bemariryhmään valitaan Timanttimerkin suorittaneita vähintään 13-vuotiaita maajoukkuelinjan tai kilpalinjan F-G-luokan voimistelijoita elokuun testileirillä pidettävien liike-, voima- ja liikkuvuustestien perusteella. Edellisellä kaudella liiton valmennusryhmään kuulunut voimistelija voidaan erityistapauksissa, kuten sairaus- tai loukkaantumistilanteessa, valita ryhmään valmennuksen johtoryhmän valvoman erillisen testitilaisuuden perusteella tai suoraan ilman testiä. Uusien ryhmään pyrkivien voimistelijoiden pitää aina osallistua testileirille. B-maajoukkueeseen ja Bemareihin yhteensä nimetään enintään noin 60 voimistelijaa.


Maajoukkueen esivalmennusryhmä
Minorit (10-12v)

Minoriryhmään valitaan Timanttimerkin suorittaneita 10-12-vuotiaita, kilpalinjan D luokasta vähintään kategoria 5 saaneita voimistelijoita kesäkuun testileirillä pidettävien liike-, voima- ja liikkuvuustestien perusteella. Edellisellä kaudella Minoriryhmään kuulunut voimistelija voidaan erityistapauksissa, kuten sairaus- tai loukkaantumistilanteessa, valita ryhmään valmennuksen johtoryhmän valvoman erillisen testitilaisuuden perusteella tai suoraan ilman testiä. Uusien ryhmään pyrkivien voimistelijoiden pitää aina osallistua testileirille. Minorien tehotreeniryhmään (TTR) valitaan testitulosten perusteella enintään 12 voimistelijaa. Minoreihin nimetään testileirin jälkeen enintään noin 60 voimistelijaa.


 

Alueelliset valmennusryhmät
Alueminorit, syksy 2019 – kesä 2020

Seurat esittävät Alueminorileireille voimistelijoita (8-12v) seuraavasti:

·        2007 syntyneet vähintään D luokassa (kat. 5) kilpailevat voimistelijat

·        2008 syntyneet vähintään C luokassa (kat. 6) / D luokassa (kat. 4) kilpailevat voimistelijat

·        2009 syntyneet vähintään C luokassa (kat. 6) / D luokassa (kat. 3) kilpailevat voimistelijat

·        2010 syntyneet vähintään B luokassa (kat. 6) / C luokassa (kat. 4) kilpailevat voimistelijat

·        2011 syntyneet vähintään B luokassa (kat. 6) / C luokassa (kat. 3) kilpailevat voimistelijat

 

Valinnat leirille tapahtuvat vaiheittain, kunnes leiri täyttyy:

1. Voimistelija täyttää edellä olevat kriteerit (7 per seura)

2. Voimistelija täyttää edellä olevat kriteerit (jonossa olevat voimistelijat > 7 per seura)

3. Muut jonossa olevat voimistelijat
Valmennusryhmien fyysiset testit 30.8.2019
Valmennusryhmien fyysiset testit 30.8.2019
Valmennusryhmien fyysiset testit 30.8.2019

Minorit leireilemässä. Kuva: Milla Vahtila