Valmennusjärjestelmä

Suomen Voimisteluliiton naisten telinevoimistelun tavoitteena on valmennusjärjestelmä, joka kulkee jatkumona seuratasolta alue- ja liittotasolle. Valmennusjärjestelmän tavoitteena on taata samantasoinen toiminta liiton eri alueilla ja varmistaa voimistelijoiden ja valmentajien kulku seuratasolta lajin kansainväliselle huipulle.

Naisten telinevoimistelun valmennusjärjestelmään kuuluu alueellinen valmennustoiminta 8-12 -vuotiaille tytöille, valtakunnallinen maajoukkueen esivalmennustoiminta tytöille ja naisille sekä tyttöjen ja naisten A- ja B-maajoukkuetoiminta. 

Vastuullisuus voimistelussa, turvallinen toimintaympäristö

Huippuvoimistelijan urapolku

Naisten telinevoimistelun urapolku on kuvaus siitä, kuinka matka kohti maailman huippua tulisi parhaimmillaan rakentaa. Polku kertoo konkreettisesti, mitä taitoja, harjoitusmääriä ja harjoittelun painopisteitä kuuluu eri ikävaiheiden valmennukseen sekä miten toimintaympäristö voi tukea urheilijan kasvua. Lue lisää täältä.

 

Valmennusryhmävalintakriteerit 

Naisten A-maajoukkue kesä 2021- kevät 2022

Naisten A-maajoukkueeseen (16-vuotias ja vanhemmat) valitaan kuluvaksi leirivuodeksi 

-        Voimisteluliiton tukiurheilijat + seuraavaksi vuodeksi

-        NTV PM-, PEM-, EM-, MM- ja Universiadien edustusurheilijat + seuraavaksi vuodeksi

-        Kansallisissa karsintakilpailussa tai SM-/Joukkue-SM-kilpailuissa 48 pisteen tuloksen neliottelussa tai vähintään kahdelta telineeltä hyppy (ensimmäisen ja toisen hypyn keskiarvo) & nojapuut 13,2 p tai puomi & permanto 12,5 p saaneet voimistelijat

 

Voimisteluliiton tukiurheilijat ja tuloskriteerit täyttävät urheilijat muodostavat naisten A-maajoukkueen ydinryhmän. Vain ydinryhmän voimistelijoilla on osallistumisoikeus maailmancupin kilpailuihin.

Naisten A-maajoukkueen ydinryhmä ja tuloskriteeri tarkistetaan vuosittain

-        Tukiurheilija TAI
-        Neliottelu 50 p (SM, Joukkue-SM, PM, PEM, EM, MM, Universiaadit ja muut FIG kilpailut) TAI
-        Telinekohtainen piste määritetään vuosittain edellisen vuoden EM-kilpailujen mukaisesti

o   2021

-  hyppy (keskiarvo) & nojapuut 13,7 p

-  puomi & permanto 13,0 p 

Valmennuksen johtoryhmä (JORY) käsittelee erityistapaukset, kuten loukkaantumiset ja varavoimistelijat aina tapauskohtaisesti.

Tyttöjen A-maajoukkue kesä 2021 - kevät 2022

Tyttöjen A-maajoukkueeseen (13-15-vuotiaat) valitaan juniorivuosiksi

-        Voimisteluliiton tukiurheilijat + seuraavaksi vuodeksi naisten A-maajoukkueessa, jos tuki viimeisenä juniorivuotena

-        JPM-, PEM-, JEM-, EYOF-, JMM- ja Gymnasiaadien edustusurheilijat + seuraavaksi vuodeksi naisten A-maajoukkueessa, jos edustus viimeisenä juniorivuotena

-        Kansallisissa katsastuskilpailussa tai SM-/Joukkue-SM-kilpailuissa 46 pisteen tuloksen neliottelussa saaneet voimistelijat

-        Nuorimman ikäluokan voimistelijoista tyttöjen A-maajoukkueeseen valitaan MJL 3.luokasta luokkanousuun oikeuttavat 50 p neliottelutuloksen saaneet voimistelijat. Kilpailuoikeus tulee saavuttaa viimeistään kalenterivuoden aikana, jolloin voimistelija täyttää 13 vuotta (2008-syntyneet vuonna 2021).

-        Ryhmää täydennetään tarvittaessa rankingin perusteella. Rankingpisteitä annetaan SM- ja katsastuskilpailuista 10 parhaalle teline- ja ottelukohtaisesti.

 

Voimisteluliiton tukiurheilijat ja tuloskriteerit täyttävät urheilijat muodostavat tyttöjen A-maajoukkueen ydinryhmän.

Tyttöjen A-maajoukkueen ydinryhmä ja tuloskriteerit tarkistetaan vuosittain

-        CR 2,0 jokaisella telineellä JA
-        Neliottelu 48 p (JSM, Joukkue-SM, JPM, PEM, JEM, EYOF, JMM, Gymnasiaadit ja muut FIG kilpailut) TAI
-        Telinekohtainen piste määritetään vuosittain edellisen vuoden EYOF/JEM/JMM-kilpailujen mukaisesti

o   2021

-  hyppy (keskiarvo) 13,2 p

-  nojapuut & puomi & permanto 12,7 p 

Valmennuksen johtoryhmä (JORY) käsittelee erityistapaukset, kuten loukkaantumiset ja varavoimistelijat aina tapauskohtaisesti.

 

Naisten ja tyttöjen B-maajoukkue

Voimistelijat nimetään SM-neliottelun, SM-telinefinaalin tai rankingin perusteella. Rankingpisteitä annetaan SM- ja katsastuskilpailuista 10 parhaalle teline- ja ottelukohtaisesti.  B-maajoukkueen tehotreeniryhmään (TTR) valitaan SM-kilpailuiden ottelutuloksen tai telinefinaalin perusteella enintään 12 voimistelijaa. 

Valmennuksen johtoryhmä (JORY) käsittelee erityistapaukset, kuten loukkaantumiset ja varavoimistelijat aina tapauskohtaisesti.


Maajoukkueen esivalmennusryhmä 

Bemarit (13v ja vanhemmat), kesä 2020 - kevät 2021

Bemariryhmään valitaan Timanttimerkin suorittaneita vähintään 13-vuotiaita maajoukkuelinjan tai kilpalinjan F-G-luokan voimistelijoita elokuun testileirillä pidettävien liike-, voima- ja liikkuvuustestien perusteella. 

 

Edellisellä kaudella liiton valmennusryhmään kuulunut voimistelija voidaan erityistapauksissa, kuten sairaus- tai loukkaantumistilanteessa, valita ryhmään valmennuksen johtoryhmän valvoman erillisen testitilaisuuden perusteella tai suoraan ilman testiä. Uusien ryhmään pyrkivien voimistelijoiden pitää aina osallistua testileirille. Maajoukkueen esivalmennusryhmä 

Minorit ja Tulokkaiden maajoukkue (10-12v), kesä 2020 - kesä 2021

Minoriryhmään valitaan Timanttimerkin suorittaneita 10-12-vuotiaita, (EI vaatimuksena 2020: kilpalinjan D luokasta vähintään kategoria 5 saaneita) voimistelijoita elokuun testileirillä pidettävien liike-, voima- ja liikkuvuustestien perusteella. 


Tulokkaiden maajoukkueeseen valitaan enintään 16 10-12 -vuotiasta voimistelijaa. Ryhmään valitaan ensisijaisesti MJL 3. luokan voimistelijoita (nousupisteet sekä MJL 1. luokan neliottelusta, vähintään 32 pistettä, että MJL 2. luokasta). Syksyllä 2020 Minoriryhmään kuuluva voimistelija voi nousta Tulokkaiden maajoukkueeseen , mikäli hän saavuttaa kilpailuoikeiden MJL 3. luokassa (Koronavuosi). Syksyn kilpailukauden jälkeen ryhmää täydennetään Minoritestileirin tulosten mukaan. Vuonna 2021 alkaen kilpailuoikeus MJL 3. luokassa tulee saavuttaa ennen elokuun testileiriä. Tulokkaiden maajoukkueeseen valitaan vähintään 6 vanhimman ikäluokan (12-vuotiaat) voimistelijaa, joilla osallistumisoikeus Tulokkaiden maajoukkueen kv.kilpailuun.


Edellisellä kaudella Minoriryhmään kuulunut voimistelija voidaan erityistapauksissa, kuten sairaus- tai loukkaantumistilanteessa, valita ryhmään valmennuksen johtoryhmän valvoman erillisen testitilaisuuden perusteella tai suoraan ilman testiä. Uusien ryhmään pyrkivien voimistelijoiden pitää aina osallistua testileirille. Alueelliset valmennusryhmät
Alueminorit (8-12v), syksy 2020 - kesä 2021

Seurat esittävät Alueminorileireille voimistelijoita (8-12v) seuraavasti

2008 syntyneet vähintään D luokassa (kat. 5) kilpailevat voimistelijat

2009 syntyneet vähintään C luokassa (kat. 6) / D luokassa (kat. 4) kilpailevat voimistelijat

2010 syntyneet vähintään C luokassa (kat. 6) / D luokassa (kat. 3) kilpailevat voimistelijat

2011 syntyneet vähintään B luokassa (kat. 6) / C luokassa (kat. 4) kilpailevat voimistelijat

2012 syntyneet vähintään B luokassa (kat. 6) / C luokassa (kat. 3) kilpailevat voimistelijat

 

Valinnat leirille tapahtuvat vaiheittain, kunnes leiri täyttyy:

1. Voimistelija täyttää edellä olevat kriteerit (8 per seura)
2. Voimistelija täyttää edellä olevat kriteerit (jonossa olevat voimistelijat > 8 per seura)
3. Muut jonossa olevat voimistelijatValmennusryhmien fyysiset testit 30.8.2019
Valmennusryhmien fyysiset testit 30.8.2019
Valmennusryhmien fyysiset testit 30.8.2019

Minorit leireilemässä. Kuva: Milla Vahtila