Valmennusjärjestelmä

Suomen Voimisteluliiton naisten telinevoimistelun tavoitteena on valmennusjärjestelmä, joka kulkee jatkumona seuratasolta alue- ja liittotasolle. Valmennusjärjestelmän tavoitteena on taata samantasoinen toiminta liiton eri alueilla ja varmistaa voimistelijoiden ja valmentajien kulku seuratasolta lajin kansainväliselle huipulle.

Naisten telinevoimistelun valmennusjärjestelmään kuuluu alueellinen valmennustoiminta 8-12 -vuotiaille tytöille, valtakunnallinen maajoukkueen esivalmennustoiminta tytöille ja naisille sekä tyttöjen ja naisten A- ja B-maajoukkuetoiminta. 

Meidän tapa

Huippuvoimistelijan urapolku

Naisten telinevoimistelun urapolku on kuvaus siitä, kuinka matka kohti maailman huippua tulisi parhaimmillaan rakentaa. Polku kertoo konkreettisesti, mitä taitoja, harjoitusmääriä ja harjoittelun painopisteitä kuuluu eri ikävaiheiden valmennukseen sekä miten toimintaympäristö voi tukea urheilijan kasvua.

Voimistelijan polku liitteineen on ladattavissa täältä.

Tervetuloa Suomen Voimisteluliiton maajoukkueeseen

Perusvoimistelu ja tanssi

Naisten telinevoimistelun valmennusyhmien leireillä perusvoimistelun ja tanssin tavoitteisiin ja harjoiteltaviin teemoihin voit tutustua täältä.

Valmennusryhmävalintakriteerit


Naisten A-maajoukkue

Naisten A-maajoukkueeseen (16-vuotias ja vanhemmat) valitaan NTV edustusurheilijat. Arvokilpailuedustajat (EM, EG, MM, Olympialaiset) ja Voimisteluliiton tukiurheilijat muodostavat naisten ydinryhmän. Maailmancupin kilpailuihin osallistumisoikeus on ensisijaisesti ydinryhmän voimistelijoilla. JPM-, JEM-, EYOF-, JMM-, PM-, PEM- ja Universiadien edustusurheilijat täydentävät A-maajoukkuetta. Valmennuksen johtoryhmä (JORY) käsittelee erityistapaukset, kuten loukkaantumiset ja varavoimistelijat aina tapauskohtaisesti huomioiden, että voimistelija säilyttää paikkansa naisten A-maajoukkueessa yhden tuloksettoman vuoden. Toisen tuloksettoman vuoden jälkeen voimistelija siirtyy B-maajoukkueeseen.

Tyttöjen A-maajoukkue

Tyttöjen A-maajoukkueeseen (13-15 -vuotiaat) valitaan NTV edustusurheilijoiden (JPM, JEM, EYOF, JMM, PEM, Gymnasiaadit) lisäksi voimistelijoita rankingin perusteellaRankingpisteitä annetaan SM- ja katsastuskilpailuista 10 parhaalle teline- ja ottelukohtaisesti. Valmennuksen johtoryhmä (JORY) käsittelee erityistapaukset, kuten loukkaantumiset ja varavoimistelijat aina tapauskohtaisesti huomioiden, että voimistelija säilyttää paikkansa tyttöjen A-maajoukkueessa yhden tuloksettoman vuoden, mikäli on edelleen juniori-ikäinen, muussa tapauksessa siirtyy B-maajoukkueeseen. Toisen tuloksettoman vuoden jälkeen voimistelija siirtyy B-maajoukkueeseen.


Naisten ja tyttöjen B-maajoukkue

Voimistelijat nimetään SM-neliottelun, SM-telinefiinaalin tai rankingin perusteellaRankingpisteitä annetaan SM- ja katsastuskilpailuista 10 parhaalle teline- ja ottelukohtaisesti.  B-maajoukkueen tehotreeniryhmään (TTR) valitaan SM-kilpailuiden ottelutuloksen tai telinefinaalin perusteella enintään 12 voimistelijaa. Valmennuksen johtoryhmä (JORY) käsittelee erityistapaukset, kuten loukkaantumiset aina tapauskohtaisesti huomioiden, että voimistelija säilyttää paikkansa B-maajoukkueessa yhden tuloksettoman vuoden. Toisen tuloksettoman vuoden jälkeen voimistelija siirtyy Bemareihin. B-maajoukkueeseen ja Bemareihin yhteensä nimetään enintään noin 80 voimistelijaa.


Maajoukkueen esivalmennusryhmä 

Bemarit (13v ja vanhemmat), kesä 2020 - kevät 2021

Bemariryhmään valitaan Timanttimerkin suorittaneita vähintään 13-vuotiaita maajoukkuelinjan tai kilpalinjan F-G-luokan voimistelijoita elokuun testileirillä pidettävien liike-, voima- ja liikkuvuustestien perusteella. Edellisellä kaudella liiton valmennusryhmään kuulunut voimistelija voidaan erityistapauksissa, kuten sairaus- tai loukkaantumistilanteessa, valita ryhmään valmennuksen johtoryhmän valvoman erillisen testitilaisuuden perusteella tai suoraan ilman testiä. Uusien ryhmään pyrkivien voimistelijoiden pitää aina osallistua testileirille. B-maajoukkueeseen ja Bemareihin yhteensä nimetään enintään noin 80 voimistelijaa.Maajoukkueen esivalmennusryhmä 
Minorit (10-12v), kesä 2020 - kesä 2021

Minoriryhmään valitaan Timanttimerkin suorittaneita 10-12-vuotiaita, (EI vaatimuksena 2020: kilpalinjan D luokasta vähintään kategoria 5 saaneita) voimistelijoita elokuun testileirillä pidettävien liike-, voima- ja liikkuvuustestien perusteella. Edellisellä kaudella Minoriryhmään kuulunut voimistelija voidaan erityistapauksissa, kuten sairaus- tai loukkaantumistilanteessa, valita ryhmään valmennuksen johtoryhmän valvoman erillisen testitilaisuuden perusteella tai suoraan ilman testiä. Uusien ryhmään pyrkivien voimistelijoiden pitää aina osallistua testileirille. Minorien tehotreeniryhmään (TTR) valitaan testitulosten perusteella enintään 16 voimistelijaa. Minoreihin nimetään testileirin jälkeen enintään noin 80 voimistelijaa.Alueelliset valmennusryhmät
Alueminorit, syksy 2019 - kesä 2020

Seurat esittävät Alueminorileireille voimistelijoita (8-12v) seuraavasti:

·        2007 syntyneet vähintään D luokassa (kat. 5) kilpailevat voimistelijat

·        2008 syntyneet vähintään C luokassa (kat. 6) / D luokassa (kat. 4) kilpailevat voimistelijat

·        2009 syntyneet vähintään C luokassa (kat. 6) / D luokassa (kat. 3) kilpailevat voimistelijat

·        2010 syntyneet vähintään B luokassa (kat. 6) / C luokassa (kat. 4) kilpailevat voimistelijat

·        2011 syntyneet vähintään B luokassa (kat. 6) / C luokassa (kat. 3) kilpailevat voimistelijat

 

Valinnat leirille tapahtuvat vaiheittain, kunnes leiri täyttyy:

1. Voimistelija täyttää edellä olevat kriteerit (7 per seura)

2. Voimistelija täyttää edellä olevat kriteerit (jonossa olevat voimistelijat > 7 per seura)

3. Muut jonossa olevat voimistelijatValmennusryhmien fyysiset testit 30.8.2019
Valmennusryhmien fyysiset testit 30.8.2019
Valmennusryhmien fyysiset testit 30.8.2019

Minorit leireilemässä. Kuva: Milla Vahtila