Hyppää sisältöön

Tuomarointi

TeamGymissä tuomaripaneeleja on kaksi jokaisella telineellä.

CD-tuomaristo (Composition and Difficulty) arvioi suoritusten sommittelua ja vaikeutta.

E-tuomaristo (Execution) arvioi suoritustekniikkaa, yhdenaikaisuutta ja tekee virhevähennyksiä.

 

Vapaaohjelmassa

C-pisteet (sommittelu) koskevat ohjelman koreografiaa mm. liikkeiden soveltumista musiikkiin, siirtymistä kuviosta toiseen, alueen käyttöä ja joukkueena voimistelemista.

D-pisteet (vaikeus) määräytyvät joukkueen suorittamien liikkeiden vaikeusarvon mukaan. Joukkue saa pisteitä silloin kun se onnistuu suorittamaan vaikeusosia hyväksytysti.

E-pisteet (suoritus) kertovat suorituksen siisteydestä. Tuomarit tarkkailevat mm. suorituksen yhdenaikaisuutta, taiteellisuutta ja hyvää tekniikkaa.

D-, E- ja C-pisteet yhteenlaskettuna muodostavat joukkueen vapaaohjelman loppupisteet.

Volttiradalla ja trampetilla

C-pisteet (sommittelu) koskevat telinekohtaisia vaatimuksia ja liikkeiden esittämistä oikealla kierroksella ja oikeassa järjestyksessä. Liikesarjojen tulisi vaikeutua kierrosten sisällä ja liikevalintojen olla monipuolisia.

D-pisteet (vaikeus) määräytyvät joukkueen suorittamien liikkeiden vaikeusarvon mukaan. Hyväksytysti suoritetut liikkeet kerryttävät joukkueen vaikeuspisteitä.

E-pisteet (suoritus) kertovat suorituksen siisteydestä. Suorituksista arvioidaan liiketekniikkaa, tyyliä, vartalon asentoja, hyppyjen alastuloja ja tasapainoisuutta sekä virran tasaisuutta. Suorituksen tulee antaa vaikutelma keskeytymättömästä kokonaisuudesta.

D-, E- ja C-pisteet yhteenlaskettuna muodostavat joukkueen kunkin telineen loppupisteet.

 

 

TeamGym tuomarit

Tuomarijärjestelmä

TeamGymin kansallinen tuomarijärjestelmä on kolmitasoinen (Arvi, II- ja III-taso). Korkeimman kansallisen tason tuomarit voivat kouluttautua myös Euroopan Voimisteluliiton kansainvälisiksi tuomareiksi (EG-Brevet).

Arvi-koulutus on alin taso joka suoritetaan verkkokoulutuksena. Arvi kurssin käytyäsi voit toimia tuomarina STARA tapahtumissa.

II-tason tuomarikoulutus (TK2) oikeuttaa tuomaroimaan 1.-3.lk ja kilpaharrasteluokan kilpailuissa. 

III-tason tuomarikoutus (TK3) oikeuttaa tuomaroimaan kaikissa luokkajärjestelmän kilpailuissa.

TeamGymin tuomari- ja valmentajakoulutukset löydät koulutuskalenterista.
Kaikki tuomarit uusivat tuomarikortin sääntöjen vaihtuessa syyskuussa 2022.

Tutustu myös tuomarisivustoon, josta löydä tuomareille kohdennetut tiedot ja tuomarilistat.

TeamGymin tuomarimerkit

Merkkejä jaetaan tuomarointiaktiivisuuden mukaan kolmella tasolla (pronssi, hopea ja kulta). Ensimmäiset merkit jaettiin SM-kisoissa 2022 kauden 2021-2022 ansioista.

Pronssimerkki

Kuusi tuomarointipäivää ala- ja/tai yläluokissa yhden kilpailuvuoden aikana. (kansainvälisiä kisoja ei lasketa)

Hopeamerkki

Niille, joilla on aikaisemmilta kausilta pronssimerkki ja jotka tuomaroivat kuusi tuomarointipäivää yläluokissa yhden kilpailuvuoden aikana.

Kultamerkki

Aktiivisten tuomarivuosien mukaan viiden vuoden välein annettava ansiomerkki. Eli ns. viisivuotis-, kymmenvuotis-, 15-vuotismerkki. Tuomarointivuosien ei tarvitse jatkua yhtäjaksoisesti.

RAILI HÄMÄLÄINEN -tunnustus

Numeroitu Raili Hämäläinen-timanttimerkki. Myönnetään erikseen LARille lähetettyjen esitysten perusteella erityisistä ansioista tuomaritoiminnan saralla.

Raili Hämäläinen (1932-2014) oli Suomea telinevoimistelussa Olympialaisissakin edustanut voimisteluaktiivi, joka oli tuomassa TeamGymiä (silloista näytösvoimistelua) Suomeen ja kehitti lajia uutterasti niin kotimaassa kuin UEG-tasollakin. Nimikkomerkillä lajiasiantuntijaryhmä haluaa kunnioittaa Railin TeamGymin eteen tekemää työtä ja muistuttaa hänen lajiin jättämästä jäljestä, joka on edelleen nähtävissä mm. vapaaohjelman vaikeusarvotaulukon piirroksissa.

Merkki nro 1: Heli Lemmetty (2019)
Merkki nro 2: Janniina Väänänen (2022)

Haku