Hyppää sisältöön

Tuomarointi

TeamGymissä tuomaripaneeleja on kaksi jokaisella telineellä.

CD-tuomaristo (Composition and Difficulty) arvioi suoritusten sommittelua ja vaikeutta.

E-tuomaristo (Execution) arvioi suoritustekniikkaa, yhdenaikaisuutta ja tekee virhevähennyksiä.

 

Vapaaohjelmassa

C-pisteet (sommittelu) koskevat ohjelman koreografiaa mm. liikkeiden soveltumista musiikkiin, siirtymistä kuviosta toiseen, alueen käyttöä ja joukkueena voimistelemista.

D-pisteet (vaikeus) määräytyvät joukkueen suorittamien liikkeiden vaikeusarvon mukaan. Joukkue saa pisteitä silloin kun se onnistuu suorittamaan vaikeusosia hyväksytysti.

E-pisteet (suoritus) kertovat suorituksen siisteydestä. Tuomarit tarkkailevat mm. suorituksen yhdenaikaisuutta, taiteellisuutta ja hyvää tekniikkaa.

D-, E- ja C-pisteet yhteenlaskettuna muodostavat joukkueen vapaaohjelman loppupisteet.

Volttiradalla ja trampetilla

C-pisteet (sommittelu) koskevat telinekohtaisia vaatimuksia ja liikkeiden esittämistä oikealla kierroksella ja oikeassa järjestyksessä. Liikesarjojen tulisi vaikeutua kierrosten sisällä ja liikevalintojen olla monipuolisia.

D-pisteet (vaikeus) määräytyvät joukkueen suorittamien liikkeiden vaikeusarvon mukaan. Hyväksytysti suoritetut liikkeet kerryttävät joukkueen vaikeuspisteitä.

E-pisteet (suoritus) kertovat suorituksen siisteydestä. Suorituksista arvioidaan liiketekniikkaa, tyyliä, vartalon asentoja, hyppyjen alastuloja ja tasapainoisuutta sekä virran tasaisuutta. Suorituksen tulee antaa vaikutelma keskeytymättömästä kokonaisuudesta.

D-, E- ja C-pisteet yhteenlaskettuna muodostavat joukkueen kunkin telineen loppupisteet.

 

 

TeamGym tuomarit

Tuomarijärjestelmä

TeamGymin kansallinen tuomarijärjestelmä on kolmitasoinen (Arvi, II- ja III-taso). Korkeimman kansallisen tason tuomarit voivat kouluttautua myös Euroopan Voimisteluliiton kansainvälisiksi tuomareiksi (EG-Brevet).

Arvi-koulutus on alin taso joka suoritetaan verkkokoulutuksena. Arvi kurssin käytyäsi voit toimia tuomarina STARA tapahtumissa.

II-tason tuomarikoulutus (TK2) oikeuttaa tuomaroimaan 1.-2.lk ja kilpaharrasteluokan kilpailuissa. (Syksystä 2022 lähtien myös 3.luokassa)

III-tason tuomarikoutus (TK3) oikeuttaa tuomaroimaan kaikissa luokkajärjestelmän kilpailuissa.

TeamGymin tuomari- ja valmentajakoulutukset löydät koulutuskalenterista.
Kaikki tuomarit uusivat tuomarikortin sääntöjen vaihtuessa syyskuussa 2022.

Tutustu myös tuomarisivustoon, josta löydä tuomareille kohdennetut tiedot ja tuomarilistat.

Haku