Merkkijärjestelmä
Merkkijärjestelmä on kilpailutyyppien rinnalle luotu kaikille voimistelulajeille yhteinen järjestelmä, jossa jokaisella lajilla on omat liikkeet ja tarkemmat ohjeet. Merkkijärjestelmän tavoitteena on lisätä laatua voimistelussa ja auttaa sekä valmentajia että voimistelijoita muun muassa keskittymään harjoittelemaan oikeita asioita oikeassa vaiheessa. Merkkisuoritusten avulla voidaan kannustaa ja motivoida sekä ohjata löytämään oikea omaa tasoa ja tavoitteita vastaava linja rytmisen voimistelun monipuolisessa kilpailujärjestelmässä. Merkkien liikkeitä on tarkoitus ottaa huomioon valmennuksen suunnittelussa ja sisällyttää harjoitusohjelmaan. Harjoittelu tapahtuu normaalin harjoittelun tavoin valmentajan kanssa. Pronssi-, hopea- ja kultamerkkiä suoritetaan seuroissa. Timanttimerkkitestit taas ovat Voimisteluliiton alaisia. Voimistelija palkitaan kyseisen tason merkillä, kun hän on suorittanut kussakin merkissä vaaditun määrän liikkeitä joko seuran järjestämissä testitilaisuuksissa tai Voimisteluliiton Timanttimerkkitesteissä. Kaikkia merkkiliikkeitä voi harjoitella ja suorittaa jo hyvissä ajoin ennen tiettyä ikäsarjaa, eli käytännössä merkkiliikkeitä voi suorittaa myös nuorempana kuin vaatimus on.
Merkkien suorittaminen
Rytmisen voimistelun merkkijärjestelmän pilotointi aloitettiin vuonna 2019. Vuoden 2021 alusta alkaen merkkijärjestelmä on ollut osa rytmisen voimistelun kilpailujärjestelmää, ja merkkisuoritukset on tullut ja tulee jatkossa huomioida osana kilpailujärjestelmää. Tämä koskee yksilöitä A- ja B-sarjoissa taso huomioiden. Tietyt merkkisuoritukset tulee olla suoritettuna aina kauden (kevät/syksy) alkaessa ennen kilpailuun ilmoittautumista, kilpailu- ja merkkijärjestelmän ja kuvan mukaisesti.
Materiaalit:
Kaikki merkkijärjestelmään liittyvät materiaalit löytyvät Voimisteluliiton materiaalipankista.
merkit (timantti, kulta, hopea, pronssi)
suoritustaulukot (timantti, kulta, hopea, pronssi)
kunniakirjapohjat (timantti, kulta, hopea, pronssi)
videomateriaalit
ohje testien järjestämiseen
Myös valmisohjelmien materiaalit löytyvät materiaalipankista
Pronssi, hopea ja kulta
Pronssimerkki, hopeamerkki ja kultamerkki suoritetaan seuroissa. Kilpailusäännön liitteestä näet vaatimukset ja suositukset merkkisuorituksille eli mitä merkkejä tulee olla suoritettuna missäkin sarjassa.
Suoritukset ilmoitetaan Kisanetissä ilmoittautumisen yhteydessä.
Timanttimerkki
Timanttimerkki suoritetaan Voimisteluliiton alaisissa Timanttimerkkitesteissä.
Seurat voivat hakea Timanttitestejä järjestettäväksi tämän linkin kautta. kauden alkuun mennessä (tammikuun alku/elokuun alku). Mikäli seura tekee haun myöhemmin, tulee siitä lisäksi ilmoittaa lajipäällikön sähköpostiin. Seura järjestää testille salin ja vastuuhenkilön, joka organisoi testijärjestelyt ja auttaa testaajia. Voimisteluliitto laskuttaa osallistumismaksut ilmoittautumisten mukaan, kutsuu/nimeää testaajat ja huolehtii testaajien palkkioista/kuluista. Timanttitestejä järjestetään lähtökohtaisesti paikan päällä salissa, mutta myös zoom/hybridi-testit ovat mahdollisia.
Timanttitestit, syksy 2023
Timanttitestit päivitetään syksyn osalta alle
- Paikka:
- Aika:
- Järjestäjä:
- Ilmoittautuminen: Lyyti-järjestelmän kautta – linkki päivitetään
Timanttitestien (live/zoom) osallistumismaksu on 20€ / voimistelija, poikkeuksena testitilaisuudet, joissa voi suorittaa vain 1-2 liikettä (voimistelijoille, joilla on vain 1-2 liikettä suorittamatta). Näiden testien hinta on 1-2 liikettä suorittavilta 10€ / voimistelija.
Katso Timanttimerkin suorittaneet voimistelijat täältä.
Rytmisen voimistelun uusi kilpailujärjestelmä käynnistyy 1.8.2022. Merkkijärjestelmä ja merkkisuoritukset ovat kiinteä osa myös uutta kilpailujärjestelmää.
Merkkejä ei tarvitse suorittaa takautuvasti, eli jos vaadittu ikä on ohitettu jo ennen merkkijärjestelmän käyttöönottoa (ennen 1.1.2020). Kaikkien vuonna 2009 tai myöhemmin syntyneiden voimistelijoiden tulee suorittaa järjestelmään kuuluvat merkkisuoritukset ennen kilpailuun ilmoittautumista.
Voimisteluliitto suosittelee merkkisuorituksia myös joukkue-, duo/trioissa- ja välinekilpailuissa kilpaileville, mutta seurat valitsevat käytännöistä. Esimerkiksi joukkueen sisällä voi suorittaa eri tason merkkiliikkeitä ja välinekilpailuihin osallistuvien voimistelijoiden kanssa voi valita, mitä merkkiä milloinkin suoritetaan.
Suoritukset ohjaavat oikean kilpailusarjan (A/B/C) valinnassa.
Katso myös kaikkien lajien yhteisen Stara-merkin materiaalit ja ota käyttöön halutessasi.