Hyppää sisältöön
Home » Kilpailutoiminta » Voimistelun kilpalajit » Rytminen voimistelu » Rytmisen voimistelun merkkijärjestelmä

Merkkijärjestelmä

Merkkijärjestelmä on kilpailutyyppien rinnalle luotu kaikille voimistelulajeille yhteinen järjestelmä, jossa jokaisella lajilla on omat liikkeet ja tarkemmat ohjeet. Merkkijärjestelmän tavoitteena on lisätä laatua voimistelussa ja auttaa sekä valmentajia että voimistelijoita muun muassa keskittymään harjoittelemaan oikeita asioita oikeassa vaiheessa. Merkkisuoritusten avulla voidaan kannustaa ja motivoida sekä ohjata löytämään oikea omaa tasoa ja tavoitteita vastaava linja rytmisen voimistelun monipuolisessa kilpailujärjestelmässä. Merkkien liikkeitä on tarkoitus ottaa huomioon valmennuksen suunnittelussa ja sisällyttää harjoitusohjelmaan. Harjoittelu tapahtuu normaalin harjoittelun tavoin valmentajan kanssa. Pronssi-, hopea- ja kultamerkkiä suoritetaan seuroissa. Timanttimerkkitestit taas ovat Voimisteluliiton alaisia. Voimistelija palkitaan kyseisen tason merkillä, kun hän on suorittanut kussakin merkissä vaaditun määrän liikkeitä joko seuran järjestämissä testitilaisuuksissa tai Voimisteluliiton Timanttimerkkitesteissä. Kaikkia merkkiliikkeitä voi harjoitella ja suorittaa jo hyvissä ajoin ennen tiettyä luokkaa tai sarjaa, eli käytännössä merkkiliikkeitä voi suorittaa myös nuorempana tai alemmissa luokissa kuin vaatimus on.

Merkkien suorittaminen

Rytmisen voimistelun merkkijärjestelmän pilotointi aloitettiin vuonna 2019. Vuoden 2021 alusta alkaen merkkijärjestelmä on ollut osa rytmisen voimistelun kilpailujärjestelmää, ja merkkisuoritukset on tullut ja tulee jatkossa huomioida osana kilpailujärjestelmää. Tämä koskee yksilöitä sekä luokkakilpailuissa että ikäkausikilpailuissa. Tietyt merkkisuoritukset tulee olla suoritettuna aina kauden (kevät/syksy) alkaessa ennen kilpailuun ilmoittautumista, Kilpailu- ja merkkijärjestelmän kuvan mukaisesti.

Materiaalit:

Merkkijärjestelmän suoritusohjeet, testilomakkeet, kunniakirjapohjat ja videomateriaalit löytyvät täältä. (salasana: rv2018) Myös valmisohjelmien videot löytyvät täältä.

Pronssi, hopea ja kulta

Pronssimerkki, hopeamerkki ja kultamerkki suoritetaan seuroissa. Kilpailusäännön liitteestä näet vaatimukset ja suositukset merkkisuorituksille eli mitä merkkejä tulee olla suoritettuna missäkin sarjassa. 

Suoritukset ilmoitetaan Kisanetissä ilmoittautumisen yhteydessä.

Timanttimerkki

Timanttimerkki suoritetaan Voimisteluliiton alaisissa Timanttimerkkitesteissä. 

Seurat voivat hakea Timanttitestejä järjestettäväksi tämän linkin kautta. Seura järjestää testille salin ja vastuuhenkilön, joka organisoi testijärjestelyt ja auttaa testaajia. Voimisteluliitto laskuttaa osallistumismaksut ilmoittautumisten mukaan, kutsuu/nimeää testaajat ja huolehtii testaajien palkkioista/kuluista. Timanttitestejä järjestetään lähtökohtaisesti paikan päällä salissa, mutta myös zoom/hybridi-testit ovat mahdollisia.

Timanttitestien (live/zoom) osallistumismaksu on 20€ / voimistelija, poikkeuksena voismitelijat, joilla on suorittamatta vain 1 tai 2 liikettä (testin hinta on 1-2 liikettä suorittavilta 10€ / voimistelija). 

Katso Timanttimerkin suorittaneet voimistelijat täältä.

Rytmisen voimistelun uusi kilpailujärjestelmä käynnistyy 1.8.2022. Merkkijärjestelmä ja merkkisuoritukset ovat kiinteä osa myös uutta järjestelmää. Kaikki uuden järjestelmän materiaali löytyy täältä.

Ikäkausikilpailut 2022

  • Vuonna 2010 syntyneiden tulee olla suorittanut Timanttimerkki kilpaillakseen 12-vuotiaiden sarjassa vuonna 2022.
  • Vuonna 2011 syntyneiden tulee olla suorittanut Timanttimerkki kilpaillakseen 11-vuotiaiden sarjassa vuonna 2022. Voimistelijalla tulee olla Timanttimerkki edelleen vuonna 2023, jotta hän voi kilpailla 12-vuotiaiden sarjassa. 
  • Vuonna 2008 tai aiemmin syntyneiden ei tarvitse suoritttaa Timanttimerkkiä kilpaillakseen Ikäkausikilpailuissa, mutta sitä suositellaan.

Merkkejä ei tarvitse suorittaa takautuvasti, eli jos vaadittu ikä on ohitettu jo ennen merkkijärjestelmän käyttöönottoa (ennen 1.1.2020). Merkkisuorituksia kuitenkin suositellaan suoritettavaksi myös näissä tapauksissa. Suoritukset ohjaavat oikean kilpailumuodon valinnassa. 

  • Esimerkki: Yksilöiden ikäkausikilpailut. Voimistelija on syntynyt vuonna 2008. Hänen ei tarvitse suorittaa Timanttimerkkiä kilpaillakseen 13-vuotiaiden sarjassa vuonna 2021, mutta sitä suositellaan. Myös välinekilpailun puolelle siirtyminen on mahdollista. Myöskään esimerkiksi vuonna 2006 syntyneiden ei tarvitse suorittaa Timanttimerkkiä, koska he ovat jo edenneet nuorten sarjaan ennen merkkijärjestelmän käyttöönottoa.

Voimisteluliitto suosittelee merkkisuorituksia myös joukkue-, duo/trioissa- ja välinekilpailuissa kilpaileville, mutta seurat valitsevat käytännöistä. Esimerkiksi joukkueen sisällä voi suorittaa eri tason merkkiliikkeitä ja välinekilpailuihin osallistuvien voimistelijoiden kanssa voi valita, mitä merkkiä milloinkin suoritetaan.

Katso myös kaikkien lajien yhteisen Stara-merkin materiaalit ja ota käyttöön halutessasi.

Haku