Hyppää sisältöön
Home » Kilpailutoiminta » Voimistelun kilpalajit » Rytminen voimistelu » Rytmisen voimistelun merkkijärjestelmä

Merkkijärjestelmä

Merkkijärjestelmä on kilpailutyyppien rinnalle luotu kaikille voimistelulajeille yhteinen järjestelmä, jossa jokaisella lajilla on omat liikkeet ja tarkemmat ohjeet. Merkkijärjestelmän tavoitteena on lisätä laatua voimistelussa ja auttaa sekä valmentajia että voimistelijoita muun muassa keskittymään harjoittelemaan oikeita asioita oikeassa vaiheessa. Merkkisuoritusten avulla voidaan kannustaa ja motivoida sekä ohjata löytämään oikea omaa tasoa ja tavoitteita vastaava linja rytmisen voimistelun monipuolisessa kilpailujärjestelmässä. Merkkien liikkeitä on tarkoitus ottaa huomioon valmennuksen suunnittelussa ja sisällyttää harjoitusohjelmaan. Harjoittelu tapahtuu normaalin harjoittelun tavoin valmentajan kanssa.

Pronssi-, hopea- ja kultamerkkiä suoritetaan seuroissa. Timanttimerkkitestit taas ovat Voimisteluliiton alaisia. Voimistelija palkitaan kyseisen tason merkillä, kun hän on suorittanut kussakin merkissä vaaditun määrän liikkeitä joko seuran järjestämissä testitilaisuuksissa tai Voimisteluliiton Timanttimerkkitesteissä. Kaikkia merkkiliikkeitä voi harjoitella ja suorittaa jo hyvissä ajoin ennen tiettyä ikäsarjaa, eli käytännössä merkkiliikkeitä voi suorittaa myös nuorempana kuin vaatimus on.

Merkkien suorittaminen

Rytmisen voimistelun merkkijärjestelmän pilotointi aloitettiin vuonna 2019. Vuoden 2021 alusta alkaen merkkijärjestelmä on ollut osa rytmisen voimistelun kilpailujärjestelmää, ja merkkisuoritukset on tullut ja tulee jatkossa huomioida osana kilpailujärjestelmää. Tämä koskee yksilöitä A- ja B-sarjoissa taso huomioiden. Tietyt merkkisuoritukset tulee olla suoritettuna aina kauden (kevät/syksy) alkaessa ennen kilpailuun ilmoittautumista, kilpailu- ja merkkijärjestelmän ja kuvan mukaisesti.

Materiaalit:

Kaikki merkkijärjestelmään liittyvät materiaalit löytyvät Voimisteluliiton materiaalipankista.

merkit (timantti, kulta, hopea, pronssi)
suoritustaulukot (timantti, kulta, hopea, pronssi)
kunniakirjapohjat (timantti, kulta, hopea, pronssi)
videomateriaalit
ohje testien järjestämiseen

Myös valmisohjelmien materiaalit löytyvät materiaalipankista

Pronssi, hopea ja kulta

Pronssimerkki, hopeamerkki ja kultamerkki suoritetaan seuroissa. Kilpailusäännön liitteestä näet vaatimukset ja suositukset merkkisuorituksille eli mitä merkkejä tulee olla suoritettuna missäkin sarjassa. 

Suoritukset ilmoitetaan Kisanetissä ilmoittautumisen yhteydessä.

Timanttimerkki

Timanttimerkki suoritetaan Voimisteluliiton alaisissa Timanttimerkkitesteissä. 

Seurat voivat hakea Timanttitestejä järjestettäväksi tämän linkin kautta. kauden alkuun mennessä (tammikuun alku/elokuun alku). Mikäli seura tekee haun myöhemmin, tulee siitä lisäksi ilmoittaa lajipäällikön sähköpostiin. Seura järjestää testille salin ja vastuuhenkilön, joka organisoi testijärjestelyt ja auttaa testaajia. Voimisteluliitto laskuttaa osallistumismaksut ilmoittautumisten mukaan, kutsuu/nimeää testaajat ja huolehtii testaajien palkkioista/kuluista. Timanttitestejä järjestetään lähtökohtaisesti paikan päällä salissa, mutta myös zoom/hybridi-testit ovat mahdollisia.

Timanttitestit, kevät 2024

Timanttitestit päivitetään kevään osalta alle

Timanttitesti 1.

 •  Paikka: Kisakallion Urheiluopisto, avoimen kesäleirin yhteydessä
  • Jos voimistelijalla on suoritettavana 1-2 liikettä, voi testiin osallistua etänä kotisalilta.
 • Aika: 16.6.2024 klo 11.30 -14 (lämmittely 11.30-12.00, testit 12.00-14.00)
 • Järjestäjä: Suomen Voimisteluliitto
 • Ilmoittautuminen: Lyyti-järjestelmän kautta (linkki lisätään myöhemmin) 3.6.2024 mennessä (ilmoittautumisen tekee valmentaja/seuran yhteyshenkilö)

Timanttitestien (live/zoom) osallistumismaksu on 23€ / voimistelija, poikkeuksena testitilaisuudet, joissa voi suorittaa vain 1-2 liikettä (voimistelijoille, joilla on vain 1-2 liikettä suorittamatta). Näiden testien hinta on 1-2 liikettä suorittavilta 13€ / voimistelija.

Timanttitesti 2.

 •  Paikka: Kisakallion Urheiluopisto, avoimen kesäleirin yhteydessä
  • Jos voimistelijalla on suoritettavana 1-2 liikettä, voi testiin osallistua etänä kotisalilta.
 • Aika: 8.9.2024 klo 11.30 -14 (lämmittely 11.30-12.00, testit 12.00-14.00)
 • Järjestäjä: Suomen Voimisteluliitto
 • Ilmoittautuminen: Lyyti-järjestelmän kautta (linkki lisätään myöhemmin) 26.8.2024 mennessä (ilmoittautumisen tekee valmentaja/seuran yhteyshenkilö)

Timanttitestien (live/zoom) osallistumismaksu on 23€ / voimistelija, poikkeuksena testitilaisuudet, joissa voi suorittaa vain 1-2 liikettä (voimistelijoille, joilla on vain 1-2 liikettä suorittamatta). Näiden testien hinta on 1-2 liikettä suorittavilta 13€ / voimistelija.

Timanttimerkin kokonaan suorittaneet palkitaan Voimisteluliiton timanttimerkillä.

Katso Timanttimerkin suorittaneet voimistelijat täältä.

Rytmisen voimistelun uusi kilpailujärjestelmä käynnistyy 1.8.2022. Merkkijärjestelmä ja merkkisuoritukset ovat kiinteä osa myös uutta kilpailujärjestelmää.

Merkkejä ei tarvitse suorittaa takautuvasti, eli jos vaadittu ikä on ohitettu jo ennen merkkijärjestelmän käyttöönottoa (ennen 1.1.2020). Kaikkien vuonna 2009 tai myöhemmin syntyneiden voimistelijoiden tulee suorittaa järjestelmään kuuluvat merkkisuoritukset ennen kilpailuun ilmoittautumista. 

Kilpailujärjestelmässä  yksilöiden A – sarjassa kilpailevien tai sinne tähtäävien voimistelijoiden tulee harjoitella ja suorittaa kaikki merkit pronssimerkistä timanttimerkkiin asti kilpailujärjestelmän vaatimusten mukaisesti. A – sarja on tarkoitettu SM – tasolle ja kansainvälisiin kilpailuihin tähtääville voimistelijoille.  Kilpailujärjestelmän B – sarja on lähtökohtaisesti kansallisen tason toimintaan tähtääville voimistelijoille ja Timanttimerkkiä ei vaadita. B – sarjassa suoritettavien ohjelmien määrä on pienempi, kuin A – sarjassa ja valitsemalla yksilönä kilpailemisen B – sarjassa, on voimistelijalla mahdollisuus yhdistää harjoitteluun myös duona/triona tai joukkueessa harjoittelu ja kilpaileminen. C – sarjassa merkkisuorituksia ei vaadita ja toimintaan on helppo tulla mukaan esimerkiksi myöhemmällä iällä tai harrastaen rytmistä voimistelua toisen lajin rinnalla.

Voimisteluliitto suosittelee merkkisuorituksia myös joukkue-, duo/trioissa- ja välinekilpailuissa kilpaileville, mutta seurat valitsevat käytännöistä. Esimerkiksi joukkueen sisällä voi suorittaa eri tason merkkiliikkeitä ja välinekilpailuihin osallistuvien voimistelijoiden kanssa voi valita, mitä merkkiä milloinkin suoritetaan.

Suoritukset ohjaavat oikean kilpailusarjan (A/B/C) valinnassa.

Voimistelija voi osallistua saman kauden aikana yksilönä vain saman tason kilpailuihin (A-, B- tai C-taso). Kausien välissä voimistelija voi vaihtaa tasoa, mutta kerrallaan maksimissaan vain 1 taso ylös tai alaspäin eli vaihto A:sta C:hen tai C:stä A:han ei ole mahdollinen. Samalla tavalla joukkue ja duo/trio voi osallistua saman kauden aikana vain saman tason kilpailuihin (A- tai B-taso). Kaudella tarkoitetaan puolta vuotta eli kevättä tai syksyä. Voimistelija voi kilpailla yksilönä, joukkueessa ja duot/triossa eri tasoilla saman kauden aikana (esimerkiksi yksilönä B-tasolla ja joukkueessa A-tasolla).

Katso myös kaikkien lajien yhteisen Stara-merkin materiaalit ja ota käyttöön halutessasi.

Haku