Hyppää sisältöön

Kansallinen kilpailujärjestelmä

Uusi kilpailujärjestelmä on otettu käyttöön 1.8.2022 ja mm. luokkakilpailut ovat poistuneet. Merkkijärjestelmä on kiinteä osa myös uutta kilpailujärjestelmää. 

Rytmisen voimistelun kilpailukalenteri löytyy Kisanetistä.

Rytmisen voimistelun kilpailujärjestelmä alkaa Stara -tapahtumasta ja kansallinen kilpailujärjestelmä jakautuu ikä- ja taitotasoon perustuvaan kilpailujärjestelmään, jossa voi kilpailla A-, B- tai C-sarjassa. Voimistelijan tulee täyttää vähintään 8 vuotta sinä vuonna, kun hän aloittaa
kilpailemisen Suomessa (A/B/C). Rytmisessä voimistelussa voi Suomessa kilpailla yksilönä, duona, triona tai joukkueena. Kilpailujärjestelmään liittyy tiiviisti merkkijärjestelmä. 

SM-kilpailut järjestetään vuosittain. Keväällä järjestetään yksilökilpailu ja syksyllä joukkuekilpailu sekä duo/trio- kilpailu. Niinä vuosina, jolloin junioreiden joukkueiden EM-kilpailu käydään keväällä, järjestetään junioreiden yksilöiden SM-kilpailu syksyllä eli aina parittomina vuosina. Kevään SM-kilpailu toimii katsastuskilpailuna arvokilpailuille, jos se on aikataulullisesti mahdollista. SM-kilpailuissa on sekä juniori- että seniorisarjat niin joukkueille ja duoille/trioille kuin yksilövoimistelijoillekin. Yksilöiden mestaruudet ratkotaan sekä neliottelussa että kullakin välineellä erikseen, joukkueiden ja ja duojen/triojen suomenmestaruus ratkeaa kahden näytön yhteispisteiden perusteella. 

Lajin joukkuepainotteisen järjestelmän mukaisesti kilpailukalenteri muodostuu niin, että syksy on joukkuepainotteinen (joukkueet ja duo/triot). 

Pallo-ohjelman loppuasento

A-sarja (SM ja kansainvälinen taso)

Kilpailemisen voi aloittaa sinä vuonna, kun voimistelija täyttää 8 vuotta. Ennen siirtymistä A-sarjan yksilösarjan kilpailuihin tulee voimistelijan suorittaa rytmisen voimistelun Staralla vapaaohjelma sekä merkkijärjestelmästä pronssi-, hopea-, ja kultamerkki. Valmentaja ja seura ovat vastuussa siitä, että sääntöä noudatetaan. Timanttimerkki tulee suorittaa ennen siirtymistä 11-12-vuotiaiden yksilösarjaan.  

Duo/trio ja joukkuesarjoissa merkkisuoritukset ovat suosituksia.  

A-sarjan kilpailuja suositellaan kansainväliselle tasolle tähtääville voimistelijoille sekä duo/trio ja joukkuesarjoissa SM-kilpailuihin osallistuville sekä PM-kilpailuihin tähtääville voimistelijoille. 

A-sarjassa voimistelijat voivat edetä taitojen karttuessa ikäsarjojen puitteissa. Yksilösarjoissa vaadittavien ohjelmien lukumäärä kasvaa ikäsarjoissa edettäessä.  

A-sarjan kilpailuohjelmat ja -sarjat

Ikäsarjoissa suoritettavat ohjelmat löytyvät kilpailusäännön liitteestä, jota tulee lukea kilpailusäännön kanssa. Valmisohjelmien videot ja ohjeet löytyvät materiaalipankista. 8-9v. sarjoissa tulokset julkaistaan kategorioissa. Ohjelmien pisteet näytetään ylimmässä kategoriassa (kategoria 1) ja muissa kategorioissa voimistelijoiden nimet julkaistaan aakkosjärjestyksessä sukunimen mukaan. Tarkemmat kategoriat on kirjattu kilpailusäännön liitteeseen.

Voimistelija käsinseisonnassa

B-sarja (kansallinen taso)

Kilpailemisen voi aloittaa sinä vuonna, kun voimistelija täyttää 8 vuotta. Ennen siirtymistä B-sarjan yksilösarjan kilpailuihin tulee voimistelijan suorittaa rytmisen voimistelun Staralla vapaaohjelma sekä merkkijärjestelmästä pronssi- ja hopeamerkki. Kultamerkki tulee suorittaa ennen siirtymistä 11-12-vuotiaiden yksilösarjaan. Valmentaja ja seura ovat vastuussa siitä, että sääntöä noudatetaan. 

Duo/trio ja joukkuesarjoissa merkkisuoritukset ovat suosituksia. 

B-sarjassa voimistelijat voivat edetä taitojen karttuessa ikäsarjojen puitteissa. Yksilösarjoissa vaadittavien ohjelmien lukumäärä kasvaa ikäsarjoissa edettäessä. 

B-sarjan kilpailuohjelmat ja -sarjat

Ikäsarjoissa suoritettavat ohjelmat löytyvät kilpailusäännön liitteestä, jota tulee lukea kilpailusäännön kanssa. Valmisohjelmien videot ja ohjeet löytyvät materiaalipankista. Valmisohjelmat ja yksilöohjelmien vähäisempi määrä A – sarjoihin verrattuna, helpottavat osallistumista sekä yksilöiden että duojen/triojen ja joukkueiden kilpailuihin ja mahdollistavat monipuolisen harjoittelun.

8-13v. sarjoissa tulokset julkaistaan kategorioissa. Ohjelmien pisteet näytetään ylimmässä kategoriassa (kategoria 1) ja muissa kategorioissa voimistelijoiden nimet julkaistaan aakkosjärjestyksessä sukunimen mukaan. Tarkemmat kategoriat on kirjattu kilpailusäännön liitteeseen.

C-sarja (kansallinen taso)

Kilpailemisen voi aloittaa sinä vuonna, kun voimistelija täyttää 8 vuotta. Ennen siirtymistä C-sarjan yksilösarjan kilpailuihin voimistelijan suositellaan suorittavan rytmisen voimistelun Staralla vapaaohjelma sekä merkkijärjestelmästä pronssi- ja hopeamerkki. C-sarjassa merkkisuoritukset ovat suosituksia. 

C-sarja suunnattu kansallisella tasolla kilpaileville voimistelijoille, jotka eivät tavoittele SM-kilpailupaikkoja tai kansainvälisiä areenoja, vaan haluavat esiintyä, kilpailla ja saada kilpailukokemusta Suomessa. Lisäksi sarjan kilpailut sopivat esimerkiksi rytmisen voimistelun myöhemmällä iällä aloittaneelle, duo/trio- ja joukkueharjoittelun rinnalle tai useampaa lajia harrastavalle.  

C-sarjassa voimistelijat voivat edetä taitojen karttuessa ikäsarjojen puitteissa. Yksilösarjoissa vaadittavien ohjelmien lukumäärä voi halutessaan kasvattaa ikäsarjoissa edettäessä. 

C-sarjan kilpailuohjelmat ja -sarjat

Ikäsarjoissa suoritettavat ohjelmat löytyvät kilpailusäännön liitteestä, jota tulee lukea kilpailusäännön kanssa.

8-13v. sarjoissa tulokset julkaistaan kategorioissa. Ohjelmien pisteet näytetään ylimmässä kategoriassa (kategoria 1) ja muissa kategorioissa voimistelijoiden nimet julkaistaan aakkosjärjestyksessä sukunimen mukaan. Tarkemmat kategoriat on kirjattu kilpailusäännön liitteeseen. Juniori- ja seniorisarjoissa tulokset julkaistaan pistein. 

Stara-tapahtumat

Voimisteluliiton suositusten mukaisesti Stara – tapahtumat ovat 7-12 – vuotiaiden tapahtuma. Myös tätä nuoremmat (6v) ja vanhemmat voimistelijat voivat osallistua, mikäli se on aikataulujen puitteissa mahdollista.

Rytmisen voimistelun kilpailujärjestelmä alkaa Stara -tapahtumasta. Jokaisen voimistelijan tulee ennen kilpailemista osallistua Stara – tapahtumaan, jossa suositellaan suoritettavan Staran vapaaohjelma (nimeltään STARAN VALMIS VAPAAOHJELMA, pituus 45s) yksin, pareittain tai ryhmässä. Staran valmis vapaaohjelma löytyy materiaalipankista.

Valmentaja päättää, milloin voimistelija ikävelvoitteen täyttyessä siirtyy kilpailemaan kilpailujärjestelmän mukaisesti omaa ikää ja tasoa vastaavaan sarjaan Staran jälkeen. Ulkomailta muuttaneet (jo kilpailleet) voimistelijat voivat ikävelvoitteen täyttyessä aloittaa suoraan kilpailemisen. Ennen kilpailemisen aloittamista 8v A-sarjassa tulee olla suoritettuna myös rytmisen merkkijärjestelmän merkeistä PRONSSI, HOPEA ja KULTA. 12-13v A.

Seuroilla on mahdollisuus järjestää karsintakilpailujen tai SM-kilpailun yhteyteen Stara-tapahtuma, mutta ne eivät saa vaikuttaa pääkilpailun aikatauluun. Seurat voivat myös hakea järjestettäväkseen omia erillisiä Stara-tapahtumia ja kilpailuja, joissa noudatetaan Voimisteluliiton ja rytmisen voimistelun kilpailujärjestelmää sekä kilpailusääntöä.

Haku