Hyppää sisältöön

Kansallinen kilpailujärjestelmä

Uusi kilpailujärjestelmä on otettu käyttöön 1.8.2022 ja mm. luokkakilpailut ovat poistuneet. Merkkijärjestelmä on kiinteä osa myös uutta kilpailujärjestelmää

Kansallisella tasolla rytmisen voimistelun kilpailujärjestelmä jakautuu ikä- ja taitotasoon perustuvaan kilpailujärjestelmään, jossa voi kilpailla A-, B- tai C-sarjassa. Rytmisessä voimistelussa voi Suomessa kilpailla yksilönä, duona, triona tai joukkueena. Kilpailujärjestelmään liittyy tiiviisti merkkijärjestelmä. 

SM-kilpailut järjestetään vuosittain. Keväällä järjestetään yksilökilpailu ja syksyllä joukkuekilpailu sekä duo/trio- kilpailu. Niinä vuosina, jolloin junioreiden joukkueiden EM-kilpailu käydään keväällä, järjestetään junioreiden yksilöiden SM-kilpailu syksyllä eli aina parittomina vuosina. Kevään SM-kilpailu toimii katsastuskilpailuna arvokilpailuille, jos se on aikataulullisesti mahdollista. SM-kilpailuissa on sekä juniori- että seniorisarjat niin joukkueille ja duoille/trioille kuin yksilövoimistelijoillekin. Yksilöiden mestaruudet ratkotaan sekä neliottelussa että kullakin välineellä erikseen, joukkueiden ja ja duojen/triojen suomenmestaruus ratkeaa kahden näytön yhteispisteiden perusteella. 

Lajin joukkuepainotteisen järjestelmän mukaisesti kilpailukalenteri muodostuu niin, että syksy on joukkuepainotteinen (joukkueet ja duo/triot). 

Pallo-ohjelman loppuasento

A-sarja (kansainvälinen taso)

Kilpailemisen voi aloittaa sinä vuonna, kun voimistelija täyttää 8 vuotta. Ennen siirtymistä A-sarjan yksilösarjan kilpailuihin tulee voimistelijan suorittaa rytmisen voimistelun Staralla vapaaohjelma sekä merkkijärjestelmästä pronssi-, hopea-, ja kultamerkki. Valmentaja ja seura ovat vastuussa siitä, että sääntöä noudatetaan. Timanttimerkki tulee suorittaa ennen siirtymistä 11-12-vuotiaiden yksilösarjaan.  

Duo/trio ja joukkuesarjoissa merkkisuoritukset ovat suosituksia.  

A-sarjan kilpailuja suositellaan kansainvälisellä tasolla kilpaileville voimistelijoille. Duo/trio ja joukkuesarjoissa SM-kilpailuihin osallistuville sekä PM-kilpailuihin tähtääville voimistelijoille. 

A-sarjassa voimistelijat voivat edetä taitojen karttuessa ikäsarjojen puitteissa. Yksilösarjoissa vaadittavien ohjelmien lukumäärä kasvaa ikäsarjoissa edettäessä.  

A-sarjan kilpailuohjelmat ja -sarjat

Ikäsarjoissa suoritettavat ohjelmat löytyvät kilpailusäännön liitteestä, jota tulee lukea kilpailusäännön kanssa. Valmisohjelmien videot ja ohjeet löytyvät materiaalipankista.  

Voimistelija käsinseisonnassa

B-sarja (kansallinen taso)

Kilpailemisen voi aloittaa sinä vuonna, kun voimistelija täyttää 8 vuotta. Ennen siirtymistä B-sarjan yksilösarjan kilpailuihin tulee voimistelijan suorittaa rytmisen voimistelun Staralla vapaaohjelma sekä merkkijärjestelmästä pronssi- ja hopeamerkki. Kultamerkki tulee suorittaa ennen siirtymistä 11-12-vuotiaiden yksilösarjaan. Valmentaja ja seura ovat vastuussa siitä, että sääntöä noudatetaan. 

Duo/trio ja joukkuesarjoissa merkkisuoritukset ovat suosituksia. 

B-sarjassa voimistelijat voivat edetä taitojen karttuessa ikäsarjojen puitteissa. Yksilösarjoissa vaadittavien ohjelmien lukumäärä kasvaa ikäsarjoissa edettäessä. 

B-sarjan kilpailuohjelmat ja -sarjat

Ikäsarjoissa suoritettavat ohjelmat löytyvät kilpailusäännön liitteestä, jota tulee lukea kilpailusäännön kanssa. Valmisohjelmien videot ja ohjeet löytyvät materiaalipankista. Valmisohjelmat ja yksilöohjelmien vähäisempi määrä A – sarjoihin verrattuna, helpottavat osallistumista sekä yksilöiden että duojen/triojen ja joukkueiden kilpailuihin ja mahdollistavat monipuolisen harjoittelun.

C-sarja (kansallinen taso)

Kilpailemisen voi aloittaa sinä vuonna, kun voimistelija täyttää 10 vuotta. Ennen siirtymistä C-sarjan yksilösarjan kilpailuihin voimistelijan suositellaan suorittavan rytmisen voimistelun Staralla vapaaohjelma sekä merkkijärjestelmästä pronssi- ja hopeamerkki. C-sarjassa merkkisuoritukset ovat suosituksia. 

C-sarja suunnattu kansallisella tasolla kilpaileville voimistelijoille, jotka eivät tavoittele SM-kilpailupaikkoja tai kansainvälisiä areenoja, vaan haluavat esiintyä, kilpailla ja saada kilpailukokemusta Suomessa. Lisäksi sarjan kilpailut sopivat esimerkiksi rytmisen voimistelun myöhemmällä iällä aloittaneelle, duo/trio- ja joukkueharjoittelun rinnalle tai useampaa lajia harrastavalle.  

C-sarjassa voimistelijat voivat edetä taitojen karttuessa ikäsarjojen puitteissa. Yksilösarjoissa vaadittavien ohjelmien lukumäärä voi halutessaan kasvattaa ikäsarjoissa edettäessä. 10v ja 11-12v sarjoissa tulokset julkaistaan kategorioissa: 25% jokaiseen neljään kategoriaan. Ohjelmien pisteet näytetään ylimmässä kategoriassa (kategoria 1) ja muissa kategorioissa voimistelijoiden nimet julkaistaan aakkosjärjestyksessä sukunimen mukaan. Juniori- ja seniorisarjoissa tulokset julkaistaan pistein. 

C-sarjan kilpailuohjelmat ja -sarjat

Ikäsarjoissa suoritettavat ohjelmat löytyvät kilpailusäännön liitteestä, jota tulee lukea kilpailusäännön kanssa.

Stara-tapahtumat

Seuroilla on mahdollisuus järjestää karsintakilpailujen tai SM-kilpailun yhteyteen Stara-tapahtuma, mutta ne eivät saa vaikuttaa pääkilpailun aikatauluun. Seurat voivat myös hakea järjestettäväkseen omia erillisiä Stara-tapahtumia ja kilpailuja, joissa noudatetaan Voimisteluliiton ja rytmisen voimistelun kilpailujärjestelmää sekä kilpailusääntöä.

Haku