Trampoliinivoimistelun tuomarikoulutus
Tuomarikoulutusjärjestelmä on uudistunut vuoden 2017 sääntöuudistusten myötä
Taso 1 tuomarikoulutus
Tuomarin urapolku alkaa taso 1 tuomarikurssilta. Kaksipäiväinen koulutus perehdyttää trampoliinin sääntöihin, arvosteluperusteisiin ja lisäksi käydään läpi Stara-tapahtumissa Arvina toimiminen.
Koulutuksen ja sen lopussa järjestettävän tuomarikokeen/tehtävät hyväksytysti suorittaneet saavat taso 1-tuomarikortin ja voivat jatkossa toimia 1.lk:ssa sekä arvostelu-, vaikeusaste, että synkrotuomarina. 1-tason tuomari voi lisäksi toimia ylituomarin teknisenä avustajana luokkakilpailuissa 2.-4.luokissa (lentoaika- ja synkrotehtävät).
Taso 2 tuomarikoulutus
Kansallinen tuomarikoulutus on jaettu lajeittain, kuten kansainvälinen tuomarikoulutuskin. Trampoliiniin, tuplaminitrampoliiniin (DMT) ja tumblingiin on oma tuomarikorttinsa. DMT:n kansallinen tuomarikurssi on kaksipäiväinen. Kurssi on saman sisältöinen niin uusille kuin vanhoillekin DMT:n tuomareille. Ennen DMT-tuomarikoulutusta tulee olla suoritettuna trampoliinin taso1 tuomarikoulutus ja kaksi harjoittelutuomarointikertaa luokkakilpailuissa trampoliinilla. DMT:n tuomarikortilla voi tuomaroida kotimaisissa DMT-kilpailuissa, mutta trampoliinille on oma tuomarikorttinsa.
Trampoliinin tuomarikoulutus jo kansallisen tai kansainvälisen tuomarikortin omaaville ja siis kortin uusiville on kaksipäiväinen (20h etätehtävineen). Koulutus painottuu käytännön tuomarointiin, sen harjoitteluun käytännön harjoituksin, ja tuomarikurssilaiset opiskelevat teoriaosuudet omatoimisesti ennen kurssille tuloa. Tällä halutaan mahdollistaa seuroille ns. kevyempi koulutuspolku olympiadin alussa tuomarikorttinsa uusivien tuomareiden koulutukseen.
Trampoliinin kansallinen tuomarikoulutus uusille tuomareille on kolmipäiväinen (25h etätehtävineen). Trampoliinin tuomarikortilla voi tuomaroida yksilö- ja synkrotrampoliinikilpailuja luokkakilpailuissa ja muissa kotimaisissa kilpailuissa.
T
uomarikokeet tehdään kolmiosaisina: arvostelukoeosio (sisältää aluetuomaroinnin harjoituksen trampoliinilla), ja teoriakokeen ja arvostelukokeen hyväksytysti suorittaneille myönnetään kansallinen arvostelutuomarikortti. Näiden lisäksi järjestetään vaikeusasteosiot (perusvaikeusasteet ja supervaikeusasteet trampoliinilla, DMT:llä on vain yksi vaikeusasteosio kansallisella tasolla).
Kansallisen tuomarikoulutuksen järjestämisestä vastaa LAR. Kansainvälisen tuomarikoulutuksen vastuu kuuluu kansainväliselle voimisteluliitolle (FIG). FIG -tuomarikurssille ilmoittautuessa täytyy tuomarilla olla korkein kansallinen tuomarikortti, eli trampoliinilla myös supervaikeusastekortti ja DMT:llä vaikeusastekortti hyväksytysti suoritettu.
Tuomarikurssit löytyvät Voimisteluliiton koulutushaun kautta.
Lisätietoja tuomarikoulutuksesta saat myös trampoliinin lajipäälliköltä ja LAR:n tuomariasioista vastaavalta.
Taso 1
|
1. luokan kilpailujen arvostelu-, vaikeusaste- tai synkrotuomari |
Tuomariharjoittelua ennen 2. tasolle siirtymistä |
Taso 2
|
Kaikissa kansallisissa luokissa ja kilpailuissa tuomaroiminen |
|