Tuntien, kisojen ja tapahtumien striimaus on ajankohtainen asia monille voimisteluseuroille. Aihe herättää myös paljon kysymyksiä striimauksen aloittamisesta musiikkioikeuksiin. Lue yleisimmin kysytyt kysymykset ja vastaukset alta!
Helpoimmillaan striimaus vaatii vain nettiyhteyden, kännykän ja striimauspalveluntarjoajan, jonka kautta striimi saadaan näkyviin. Jos striimillä kuuluu musiikkia, tarvitset myös luvan musiikin käyttöön. Moni seura käyttää striimauksessa jalustan varaan asetettua tablettitietokonetta, johon on yhdistetty mikki paremman äänen takaamiseksi.
Ennen striimausta on hyvä tarkistaa kisahallin tai muun tapahtumapaikan nettiyhteyden nopeus. Jos netti on hidas, saattaa striimi katkeilla.
2. Missä voin striimata? Mihin se striimi käytännössä tehdään?
Striimata voit esimerkiksi Youtubeen, Facebookiin tai Instagramiin. Nämä palvelut saattavat kuitenkin mykistää tai katkaista striimisi, jos siinä kuuluu musiikkia (oli sinulla lupa musiikin käyttöön tai ei). Siksi parempi vaihtoehto on striimauspalveluntarjoaja, jota käyttämällä varmistat katkeamattoman striimin. Striimauspalveluntarjoajat usein myös ohjeistavat siinä, miten striimaus heidän kauttaan tapahtuu.
Yksi striimauspalveluntarjoajista on SolidSport. SolidSportin palvelu on turvallinen vaihtoehto striimauksen aloittamiseen, sillä sen käyttö on seuralle maksutonta toisin kuin monien muiden striimauspalveluntarjoajien striimausalustat. SolidSport tarjoaa seuroille siis kustannusturvallisen striimausmahdollisuuden, sillä he ottavat itselleen vain osan maksullisten striimien tuloista. Ohjeita SolidSportin käytön aloittamiseen löydät heidän sivuiltaan. Voimisteluseuroille järjestetyn Solid Sport -käyttökoulutuksen pääset katsomaan tästä.
Varsinkin pienemmissä tapahtumissa tai -kilpailuilla myös Zoom voi toimia alustana.
3. Striimi vai tallenne?
Musiikkilupien yhteydessä puhutaan termeistä striimi ja tallenne. Striimi on lähetys, joka alkaa tiettynä kellonaikana ja on katsottavissa TV:n tapaan vain lähetyksen ajan. Striimi voi koostua esim. live-kuvasta ja videoista. Tallenne on video- tai musiikkitiedosto jonka lataat nettiin ja joka on siellä jatkuvasti katsottavissa.
Jos teet ensin livelähetyksen eli striimin ja jätät sen katseltavaksi myös varsinaisen striimauksen jälkeen, on kyseessä on striimi + tallenne.
4. Tarvitsenko musiikkiluvan striimaukseen tai tallenteen käyttöön?
Yleensä kyllä. Liiton, muiden lajiliittojen ja Olympiakomitean yhteinen musiikinkäyttölupa ei valitettavasti kata striimausta tai musiikin käyttöä Internetissä, vaan seura vastaa tarvittavien lupien hankinnasta itse. Mahdollisista muutoksista tiedotetaan erikseen. Suosittelemme tarkistamaan ajankohtaiset ohjeistuksen lupia myöntäviltä tahoilta eli Teostolta ja Gramexilta.
8.12. tarkistetun tiedon mukaan musiikinkäyttölupa tarvitaan aina, paitsi kun striimaat maksuttomana Youtubeen, Facebookiin tai Instagramiin etkä jätä tallennetta nähtäville striimin jälkeen. Lupaa ei tarvita myöskään silloin, kun käytät striimissä tai tallenteessa tekijänoikeusvapaata musiikkia. Jos et tiedä musiikin olevan 100% varmasti tekijänoikeusvapaata, se ei sitä yleensä ole. Huomioithan, että jos teet/jätät tallenteen Youtubeen, Facebookiin tai Instagramiin, tarvitset sille luvan.
5. Mistä hankin musiikkiluvan striimausta varten? Minkä luvan tarvitsen? Paljonko lupa maksaa?
Luvat haetaan Teostolta ja Gramexilta. 8.12. tarkistetun tiedon mukaan Gramexilla on käytössä korona-ajan poikkeusmenettely, jonka takia heiltä ei erillistä lupaa tarvita. Teoston lupien kohdalla puhutaan yleensä Mediapienluvasta (maksuton striimi/tallenne) tai Livestriimausluvasta (maksullinen striimi/tallenne). Luvan hinta riippuu striimin maksullisuudesta/maksuttomuudesta sekä soitettavan musiikin määrästä, tarkempia hintoja pääset katsomaan Teoston sivuilta kunkin luvan kohdalta.
6. Mistä lisätietoa?
Voimisteluliiton päässä striimauskysymyksiin vastaa viestintäpäällikkö Riikka Hopiavaara (riikka.hopiavaara@voimistelu.f). Keväällä 2021 seuroille järjestetyn striimausinfotilaisuuden materiaalit löydät tästä. Seurojen kokemuksia ja lisää keskustelua striimauksesta löydät Seuratoimijoiden Facebook-ryhmästä.
Parhaiten seuran yksityiskohtaisiin musiikkilupakyselyihin osaa vastata lupia myöntävien tahojen asiakaspalvelu. Teoston asiakaspalveluun pääset tästä. Gramexin asiakaspalvelun yhteystiedot löytyvät heidän verkkosivujensa ala-osasta.
Vikis-virtuaalikisajärjestelmä on tarkoitettu akrobatiavoimistelun, joukkuevoimistelun ja rytmisen voimistelun virtuaalikisojen järjestämiseen. Lue lisää tästä linkistä.
Oletko järjestämässä Stara-tapahtumaa? Lisätietoa virtuaali- ja online-Staran järjestämisestä löydät tästä uutisesta.