Voimistelun yhteisen strategian tavoitteena on, että vuoden 2024 lopussa kaikilla seuroilla on vastuullisuusohjelma, joka on osa seuratoiminnan arkea.
Tavoitteena seuran omannäköinen vastuullisuusohjelma
Seuran vastuullisuusohjelmalle ei ole määritelty muotoa liiton puolesta vaan vastuullisuusohjelmat voivat olla muodoltaan vaihtelevia. Vastuullisuusohjelman tekemiseen on kehitetty seuroille työkalu nimeltään Vastuullisuusaskeleet.
Askeleita seuraamalla seurat saavat helposti ja hallitusti käytyä läpi kaikki tarvittavat vastuullisuusteemat ja materiaalit, sekä rakennettua seuralle oman vastuullisuusohjelman, yksi osa kerrallaan. Liikkeelle on hyvä lähteä siitä, että kirjaatte mitä toimia jo teette esimerkiksi hyödyntämällä perustason tarkistuslistaa. Tätä kokonaisuutta ei tarvitse saada kerralla valmiiksi.
Vastuullisuustyö on jatkuva prosessi
Vastuullisuustyö on jatkuva prosessi ja vastuullisuusaskeleet on hyvä ottaa osaksi esimerkiksi seuran vuosittaista vastuullisuusohjelman läpikäyntiä ja kehittämistä. Näin voidaan taata vastuullisuusohjelman siirtyminen käytännössä osaksi seura- ja voimistelutoiminnan arkea.
Short answers: Vastuullisuusohjelma
Miten saada hallitukselle tähän yhteistä aikaa? Mitä voidaan tehdä etukäteen?
Jaa hallituksen jäsenet perustason tarkistuslistan mukaan ryhmiin/pareihin/henkilöihin ja anna ryhmille yksi viidestä teemasta käsiteltäväksi ennen hallituksen kokousta. Jokainen pohtii teeman toimenpiteet ja peilaa niitä seuran toimintaan. Mitä on jo tehty, mitä voitaisiin tehdä? Kirjausvastuu jakautuu samalla tavalla. Pohjana voi hyvin käyttää lauserakenteita tarkistulistasta.
Miten ohjelma näkyy käytännössä?
Nettisivuilla näkyminen ja viestiminen koko jäsenistölle suunnitelmallisesti. Kerrotaan mitä tehdään, milloin tehdään ja miten. Hyvä esimerkki Keminmaan Naisvoimistelijoilta heidän prosessistaan, sen näkymisestä ja toimenpiteistä löytyy klikkaamalla tästä.
Esimerkki Keminmaan Naisvoimistelijoiden nettisivuilta:
Toteutuneet askeleet; Syksy 2022
- Yhdistysrekisterin tiedot päivitetty Patentti- ja rekisterihallitukseen
- Et ole yksin -palvelu näkyvillä seuran nettisivuilla ja asia myös läpikäyty ohjaajien kanssa
- Tukimateriaalin rakentaminen ohjaajille (laatua tunneille)
Aiheen rajaaminen: kuinka laajaksi ohjelma muodostuu?
Liiton näkökulmasta tavoite on, että vastuullisuusohjelman puitteissa jokaiselta seuralta löytyy nettisivuiltaan malli, miten seura puuttuu epäasialliseen käytökseen (Et ole yksin) sekä kuka on seuran yhteyshenkilö(t) epäasialliseen käytökseen liittyvissä asioissa. Tämä on hyvä ottaa tavoitteeksi vuodelle 2024. Sen jälkeen vastuullisuusohjelma kulkee vuosittain arvioitavana seuran hallituksen kokouksissa. Vastuullisuustyö on prosessi ja jatkuva sellainen.
Mitä luvataan, se pystytään dokumentoimaan
Vastuullisuusohjelmaa tehdessä on hyvää pitää mielessä, että mitä luvataan, se pystytään myös dokumentoimaan. Muista, että et ole asian kanssa yksin. Jokainen Voimisteluliiton jäsenseura työstää ohjelmaa parhaillaan oman seuran näköiseksi. Katso muiden nettisivuja, parasta, inspiroidu ja parhaassa tapauksessa kysy apua. Apua vastuullisuusohjelman tekoon saat myös suoraan liitosta, liiton Seuratiimiltä.
Vastuullisuusohjelman tekoon apua, sparrausta ja ideoita saat liiton Seuratiimiltä.
Klara Westerlund, seurakehittäjä
Sini Mattila, seurakehittäjä
Tiina Koljander, seurakehityksen asiantuntija
Tiina Saulila, seurakehityspäällikkö
(etunimi.sukunimi@voimistelu.fi)