Hyppää sisältöön
Home » Voimisteluliitto » Vastuullisuus » Vastuullisuusaskeleet

Vastuullisuusaskeleet

Tällä sivulla pääset tutustumaan Vastuullisuusaskeleisiin ja rakentamaan seurasi näköistä vastuullisuusohjelmaa.
Henkilöt kokouksessa

Seuran vastuullisuustyön tueksi on rakennettu seuralle työkalu, nimeltään Vastuullisuusaskeleet. Askeleita seuraamalla seurat saavat helposti ja hallitusti käytyä läpi kaikki tarvittavat vastuullisuusteemat ja materiaalit, sekä rakennettua seuralle oman vastuullisuusohjelman, yksi osa kerrallaan. 

Voimistelun yhteinen tavoite on saada vastuullisuus osaksi jokaisen seuran arkea: Kaikki erilaiset voimistelun toimijat tunnistavat oman roolinsa ja vaikutuksensa vastuullisuustyössä.

Askeleiden hyödyntäminen

Askeleiden avulla seurat työstävät ja seuraavat toimintansa vastuullisuutta. Askeleet koostuvat eri teemojen alle sijoitetuista toimenpiteistä, joiden pohjalta seura voi rakentaa omaa vastuullisuusohjelmaansa ja jalkauttaa sen osaksi omaa toimintaansa. 

Vastuullisuustyö on jatkuva prosessi ja vastuullisuusaskeleet on hyvä ottaa osaksi esimerkiksi seuran vuosittaista vastuullisuusohjelman läpikäyntiä ja kehittämistä. Näin voidaan taata vastuullisuusohjelman siirtyminen käytännössä osaksi seura- ja voimistelutoiminnan arkea. Lähtekää liikkeelle siitä, että kirjaatte mitä toimia jo teette. Tätä kokonaisuutta ei tarvitse saada kerralla valmiiksi.

Poikia ja tyttöjä leikkimässä

Vastuullisuustyön tekeminen seurassa

Vastuullisuustyötä johtaa seuran hallitus/johtokunta ja vastuullisuusaskelien toteuttamisesta tulee kirjata läpikäydyt asiat ja päätökset pöytäkirjaan
 
 • Johtokunta määrittelee seuran tavoitteleman vastuullisuustason

 • Seuran kaikkien toimijoiden tulee olla tietoisia vastuullisuustyöstä ja seura voi ohjata vastuullisuustyön tehtäviä eri toimijoilleen

 • Vastuullisuusasiat tulee käydä säännöllisesti läpi, esimerkiksi vuosittain, jotta voidaan varmistaa, että seuran kaikki toimijat ovat tietoisia vastuullisuustyöstä ja, jotta vastuullisuus näkyy pysyvänä osana seuran arkea.

Liisa valmentajapäivillä

Vastuullisuusaskeleet aloitetaan perustasolta, josta seurat etenevät vähintään omalle tasolleen saakka.

 • Perustaso on suunnattu pienille ja keskivuurille seuroille, jotka tarjoavat harrastevoimistelua sekä ryhmäliikuntaa
 • Tähtitaso on tarkoitettu seuroille, jotka tarjoavat kilpailutoimintaa sekä suuret harrasteseurat, lasten ja aikuisten tähtiseurat. Tähtitason seurojen tulee käydä läpi myös perustason materiaalit.
 • Pro-taso on suunnattu suurille kilpaseuroille ja Huippuvoimistelun tähtiseuroille. Pro-tasolla seurojen tulee käydä läpi myös perus- ja tähtitason materiaalit.
 • Jos seura tähtää esimerkiksi tähtitasolle, voivat he myös työstää heti alusta alkaen tähtitasolla kuvattuja asioita, kunhan perustason toimet tulevat työskentelyn aikana toteutettua (eli työstön järjestyksellä ei ole väliä)

Kun lähdette tekemään vastuullisuusohjelmaa on suositeltavaa  virittäytyä teemaan katsomalla seuraavan videon. Pohtikaa videon katselun jälkeen alla olevia kysymyksiä joko yksin tai yhdessä.

 • Mitä vastuullisuus tarkoittaa minulle?

 • Mitä ajatuksia sanoista vastuullinen seura minulle tulee mieleen?

 • Mitä miellän kuuluvaksi seuraaviin teemoihin; hyvä hallinto, turvallinen toimintaympäristö, tasa-arvo ja yhdenvertaisuus, antidoping ja ympäristö

 • Miten vastuullisuus näkyy tai voisi näkyä minun seura-arjessani?

Naiset keskustelemassa koulutuksessa

Aloittakaa työstäminen valitsemalla alta haluttu taso ja tutustukaa tasolla esiteltyihin materiaaleihin ja toimenpiteisiin.

Jokaisesta tasosta on ladattavissa  tarkistuslista. Tarkistuslista sisältää kaikki tasolla vaadittavat toimet aihealueittain.Tätä listaa voi käyttää, kun halutaan seurata työn etenemistä tai rakentaa seuran vastuullisuusohjelmaa.

Vastuullisuusaskeeet Perustaso PDF

Vastuullisuusaskeleet Tähtitaso PDF

Vastuullisuusaskeleet Protaso

Mallia muilta voimisteluseuroilta?

Yhä useammalla voimisteluseuralla on oman näköisensä vastuullisuusohjelma nettisivuillaan. Tutustu uuteen ikkunaan aukeavien linkkien kautta ja nappaa ideoita omaan seuraasi. 

Keminmaan Naisvoimistelijat
Oulun Voimisteluseura
Oulun Pyrintö 
Lahjan Tytöt
Kajaani Gymnastics
Pyrkivä Gymnastics
Tampereen Sisu
Lappeenrannan Naisvoimistelijat
Rauman Naisvoimistelijat

Perustaso

Pienille ja keskisuurille seuroille, jotka tarjoavat harrastevoimistelua sekä ryhmäliikuntaa

 

Siirry tasolle

Tähtitaso

Seuroille, jotka tarjoavat kilpailutoimintaa sekä suuret harrasteseurat, lasten ja aikuisten tähtiseurat.

Siirry tasolle

Pro-taso

Suurille kilpaseuroille ja Huippu-urheilun seuraverkoston seuroille

 

Siirry tasolle

Haku