Hyppää sisältöön
Home » Uutiset » LAR tiedottaa toukokuu
20.05.2022

LAR tiedottaa toukokuu

Joukkuevoimistelun lajin kehittämisryhmä kokoontui vuoden neljänteen kokoukseen etäyhteydellä 18.5.2022. 

Päätösasiat 

Ikäpoikkeuslupahakemukset 

Ei käsiteltäviä ikäpoikkeuslupahakemusia.  

IFAGG:n B-kategorian kilpailuiden edustuspaikkojen valintakriteerien päivitys ja tarkennus  

8–10 v. sarjaa koskevan kv-kilpailuiden edustuspaikkojen valintakriteereitä päivitetty ja tarkennettu muiden lasten sarjojen valintakriteerien painoarvoa. 

8-10 ikäluokan joukkueet: 

  • Hakemus (on jätetty ohjeiden mukaisesti määriteltyyn ajankohtaan mennessä) 
  • Asiantutija-arvio, LAR (huomioiden esimerkiksi Cup-kilpailuiden tulokset) 

Poistettu aiempi kriteeri eli joukkueen tulee kuulua liiton leirijärjestelmään tullakseen valituksi WC&CC kilpailuiden yhteydessä järjestettävään IFAGG:n B-kategorian kilpailuun.  

10-12 ikäluokan joukkueet: 

  • Hakemus (on jätetty ohjeiden mukaisesti määriteltyyn ajankohtaan mennessä) 
  • Joukkueen kuuluminen liiton leirijärjestelmään (järjestyksessä Talent, Haastaja 1 ja Haastaja 2 sekä alueleiritys) 
  • Asiantutija-arvio, LAR (huomioiden esimerkiksi Cup-kilpailuiden tulokset) 

12-14 ikäluokan joukkueet: 

  • Hakemus (on jätetty ohjeiden mukaisesti määriteltyyn ajankohtaan mennessä) 
  • Joukkueen kuuluminen liiton leirijärjestelmään (järjestyksessä Talent/yläkoululeiritys, Haastaja 1 ja Haastaja 2) 
  • Asiantuntija-arvio LAR (huomioiden esimerkiksi 12–14 SM-kilpailun tulokset tai kuluvan kilpailukauden Cup-kilpailuiden tuloksia) 

Päivitetyt valintakriteerit ovat voimassa heti seuraavalla hakukierroksella, jossa jaetaan edustuspaikkoja IFAGG:n B-kategorian kilpailuun.   

Pisteanalyysit SM- ja valintakilpailuissa 

Jatkossa valintakilpailuiden ja SM-kilpailuiden pöytäkirjoista tehdyt pisteanalyysit tullaan lähettämään automaattisesti kaikille ko. kilpailun paneeleissa olleille tuomareille. Pisteanalyysi lähetetään jatkossa tuomareille oman tuomaritoiminnan arvioimiseksi ja kehittämiseksi. Lisäksi pisteanalyysin julkaiseminen ko. kilpailun paneelille toivotaan lisäävän tietoisuutta tuomaritoiminnan olemassa olevasta valvonnasta niin seuroille, joukkueille kuin tuomareille.  

Tuomariohjeeseen tarkennus, koskien SM-sarjan junior- tai seniorjoukkueen valmentajan toimimista tuomarina valmentamansa joukkueen kilpailusarjassa 

Lisätään tuomariohjeeseen tarkennus, että yli 14-vuotiaiden SM-sarjan joukkueen valmentaja voi toimia tuomarina valmennettavansa joukkueen kilpailusarjassa Cup-kilpailuissa, jos hänen oma valmennettava joukkueensa ei osallistu kilpailuun. Valinta- ja SM-kilpailuissa valmentaja ei voi toimia tuomarina, jos hänen valmentamansa joukkue on kilpaillut sarjassa saman kauden aikana, vaikka hänen joukkueensa ei osallistuisikaan kilpailuun.  

12–14 SM-sarjan palkitsemiskäytänteen muuttaminen 

Hyväksyttiin sääntömuutos Lasten vapaa- ja välineohjelman kilpailusääntöihin (8–10, 10–12 ja SM 12-14-vuotiaat) kohtaan 1.2.:  

12–14-vuotiaiden SM-sarjassa kaikkien joukkueeseen kuuluvien voimistelijoiden tulee kilpailla jossakin kilpailussa kauden aikana, johon joukkue osallistuu. Koko kilpailuun nimetty kokoonpano palkitaan.  

Varavoimistelijoiden käyttö on sääntöjen mukaan sallittu, joten urheilijoiden motivaation kannalta on tärkeää palkita koko joukkue. Sääntömuutos mukailee myös yhtenäistä linjaa muiden SM-sarjojen palkitsemiskäytänteiden kanssa.  

Muuta 

  • Syksyllä 2022 järjestetään joukkuevoimistelun seurakokous 10.9.2022 Helsingissä Urheassa/Mäkelänrinteen lukiossa. Seurakokouksesta esitykset hallituksen lajimandaattipaikalle. Seurakokouksen yhteydessä järjestetään myös lajin seuraseminaari. Lisätietoa tulossa.  

Seuraava lajin kehittämisryhmän kokous 19.8.2022. 

Lajipäällikkö tiedottaa 

Sosiaalisen median herättämä huoli voimistelun parissa 

Tiktok-sovelluksessa on ollut tili, jossa on julkaistu videoita epäasiallisesta valmennuskulttuurista joukkuevoimistelussa. Suomen Voimisteluliitto on saanut tilistä useampia yhteydenottoja ja yrittänyt puuttua asiaan tavoittamalla tilin haltijaa. Lisäksi tilistä on ilmoitettu TikTokin ylläpidolle. Haluamme korostaa, että meillä kaikilla lajin parissa toimivilla on vastuu puuttua epäasialliseen käytökseen ja kiitos kaikille, jotka ottivat asiasta yhteyttä. Yhteisellä puuttumiselle ja ennaltaehkäisevillä toimilla voimme rakentaa parempaa lajikulttuuria lajissamme.  

Turvallisesti voimistelussa -materiaali auttaa epäasialliseen käytökseen puuttumisessa. Materiaali kokoaa yhteen voimistelun yhteiset ohjeistukset epäasialliseen käytökseen puuttumiseen ja sen ennaltaehkäisyyn. Epäasiallinen käytös ei ole osa voimistelukulttuuria. Yhteinen päämäärämme on taata jokaiselle voimistelun toimijalle turvallinen toimintaympäristö. 

Jokainen toimija voi myös olla yhteydessä Et ole yksin -palveluun, josta saa apua ja neuvoa, kun on kohdannut epäasiallista käytöstä. Palveluun voi ottaa yhteyttä puhelimitse tai chatillä, ja yhteydenoton voi tehdä myös nimettömästi. 

Mikäli sosiaalisessa mediassa julkaistusta materiaalista nousee esille keskustelua lasten ja nuorten keskuudessa, on syytä ottaa asia puheeksi aikuisten johdolla. 

Puheeksi oton apuna voi käyttää esimerkiksi alla olevia aiheita ja keskustelun avauksia:  

  • asian voi ilmaista, että huolestui itse siitä mitä näki. Ilmaise asia niin, ettei puhe kuulosta moitteelta tai syyttelyltä ja anna tilaa keskustelulle ja kuuntelulle 
  • Kerro, että olet huolissasi, jos some materiaali herätti huolta, ahdistusta tms. nuorissa 
  • Kysy onko jotain, mistä haluaisivat keskustella 
  • Tarkista, tietävätkö itse, miten toimia, jos kohtaa vastaavaa 

Jos kaipaat tukea nuorten voimistelijoiden mielenhyvinvoinnista huolehtimiseen, tutustu Nuori mieli urheilussa- hankkeen materiaaleihin (mieli.fi sivuilta) ja muista, että pienetkin teot voivat edistää nuorten hyvinvointia. 

Kuva: Sami Ilvonen 

Haku