Hyppää sisältöön
Home » Uutiset » Koronasuositukset voimistelukilpailuihin ja -tapahtumiin
20.11.2020

Koronasuositukset voimistelukilpailuihin ja -tapahtumiin

Päivitys 23.11.2020

Koronaepidemian kiihtymisvaiheen alueita (sairaanhoitopiirejä) koskevat suositukset:

  • Lähikontaktit minimoidaan voimistelutoimintaa mukauttamalla (huomioiden turvaohjeet).
  • Harrastusjoukkue (yli 20-v. harrastustoiminta) ei matkusta otteluihin ja kilpailuihin oman alueen ulkopuolelle.


Koronaepidemian leviämisvaiheen alueita (sairaanhoitopiirejä) koskevat lisäksi seuraavat suositukset:

  • Sisätiloissa tapahtuvia aikuisten harrastusjoukkueiden (yli 20-v. harrastustoiminta) välisiä kilpailuja ei järjestetä.
  • Voimisteluseurojen harrastetoimintaa suoritetaan vain omassa harrastusryhmässä (huomioiden turvaohjeet).

 

Lasten ja nuorten harrastustoiminta on sallittua turvallisuusohjeet huomioiden ilman erillisiä rajoituksia.

Lue tarkemmin pääkaupunkiseudun päivittyneistä koronaohjeistuksista voimistelutoimintaan liittyen (julkaistu 23.11.2020). 

 

Päivitys 20.11.2020

Seuraava päivitys maanantaina 23.11.

Pääkaupunkiseutu on siirtynyt koronaepidemian leviämisvaiheeseen, (linkki avautuu uuteen ikkunaan)

Voimistelun ryhmäliikunta (myös yli 20-v.) voi jatkua pääkaupunkiseudulla normaalisti turvallisuusohjeita noudattaen. Turvavälit tulee pystyä säilyttämään koko harjoituksen ajan. Erityistä huomiota tulee lisäksi kiinnittää saapumisiin ja poistumisiin sekä muuhun tilassa liikkumiseen. Rajoitukset tulevat voimaan 23.11.2020 ja ovat voimassa 13.12.2020 saakka.

Rajoitukset eivät koske lasten ja nuorten harrastustoimintaa.

Kaikki yli 20 hengen yleisötilaisuudet perutaan 23.11. alkaen kolmeksi viikoksi. Tämä koskee myös esimerkiksi joulunäytöksiä. Alle 20-vuotiaiden kilpailuja ja tapahtumia voidaan järjestää, mutta ilman yleisöä. Turvallisuusohjeita noudattaen. 


Kts. Etelä-Suomen aluehallintovirasto (linkki avautuu uuteen ikkunaan)

THL:n kokonaisarvio epidemiatilanteesta (linkki avautuu uuteen ikkunaan)  
7 aluetta on kiihtymisvaiheessa: Helsingin ja Uudenmaan, Kanta-Hämeen, Länsi-Pohjan, Pirkanmaan, Vaasan, Varsinais-Suomen, Ahvenenmaan maakunnat.
Yksittäisistä kaupungeista kiihtymisvaiheessa Kouvola, Kruunupyy, Lahti, Rauma. Myös Alajärvi on siirtynyt kiihtymisvaiheeseen.


Päivitys 12.11.2020

THL:n päivityksen 11.11. mukaan sairaanhoitopiirien kokonaisarviot epidemiatilanteesta ovat pysyneet samana kuin viikko sitten: samat 7 aluetta kiihtymisvaiheessa ja 14 perustasolla kuin 4.11. Yksittäisistä kaupungeista kiihtymisvaiheessa ovat Kouvola, Kuopio, Siilinjärvi, Rovaniemi.

Tarkennus liittyen kiihtymisvaiheen alueelta aikuisten (yli 20-v.) harrastusjoukkueiden osallistumiseen etänä/videosuorituksin: joukkuevoimistelun ja tanssillisen voimistelun kilpailuihin voi joissain tapauksissa osallistua etä-/videosuoritusten lisäksi myös tallentein. Ko. kilpailun järjestäjä ohjeistaa osallistujat tähän.

 

Päivitys 5.11.2020

Voimisteluliitto suosittaa seuraamaan oman alueen epidemiavaihetta THL:n sivulta. THL:n kartassa esitetään epidemian vaihe sairaanhoitopiireittäin. Tilanne voi vaihdella merkittävästi sairaanhoitopiirien sisällä. Lisäksi tulee seurata oman kunnan virallista tiedotusta siitä, mikä epidemian vaihe on menossa. THL:n sivulla tilanne 4.11.2020: Sairaanhoitopiirien kokonaisarvion mukaan kiihtymisvaiheessa ovat Helsingin ja Uudenmaan (HUS), Kanta-Hämeen, Länsi-Pohjan, Pirkanmaan, Vaasan, Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirit sekä Ahvenanmaan maakunta. Loput 14 sairaanhoitopiiriä ovat perustasolla.  Osassa perustasolla olevista sairaanhoitopiireistä yksittäiset kaupungit ovat siirtyneet kiihtymisvaiheeseen. Näitä ovat Kouvola, Kuopio ja Siilinjärvi ja Rovaniemi.
(Huom. 6.11. Oulu poistettu THL:n kiihtymisvaiheen kaupunkien listalta)

Voimisteluliitto suosittaa, että koronaepidemian kiihtymisvaiheen alueilta (sairaanhoitopiiri tai sairaanhoitopiirin yksittäinen kaupunki) EI aikuisten (yli 20-v.) harrastustoiminnassa matkusteta voimistelukilpailuihin ja -tapahtumiin oman alueen ulkopuolelle. Osallistuminen mahdollistetaan etänä/videosuorituksin. Tanssillisessa voimistelussa ja joukkuevoimistelussa live-videoin, Lumo-tapahtumissa tallentein. Voimisteluliitto ohjeistaa kilpailujen ja tapahtumien järjestäjät erikseen tähän. Videosuorituksin kilpailuun osallistuvat maksavat normaalit osallistumismaksut. Mikäli joukkueen kokoonpanossa on yksikin yli 20-vuotias henkilö, ohjeistetaan osallistumaan etänä/videosuorituksin. Mikäli kotipaikka on kiihtymisvaiheen alueella ja siellä järjestetään kilpailu, voi siihen osallistua.

Voimisteluliitto suosittaa/ohjeistaa, että koronaepidemian leviämisvaiheen alueilla EI järjestetä harrastusjoukkueiden välisiä voimistelukilpailuja ja -tapahtumia.

Oheistukset astuvat voimaan 2.11.2020 ja ovat voimassa toistaiseksi.
Lasten ja nuorten harrastustoiminta on sallittua turvallisuusohjeet huomioiden ilman erillisiä rajoituksia.

 

Päivitys 29.10.2020

Voimisteluliitto on yhdessä Olympiakomitean ja muiden lajiliittojen kanssa työstänyt yhteisen suosituksen aikuisten harrastustoimintaan koronaepidemian eri vaiheissa. Lue aikuisten harrastetoiminnan suositukset kokonaisuudessaan tästä uutisesta. 

Liikunnalla on ihmisen hyvinvointiin erittäin suuri merkitys. Toimitaan yhdessä vastuullisesti ja noudatetaan suosituksia, jotta tartunnat pysyvät hallinnassa ja voimme pitää liikunnan ja urheilun pyörimässä. Jokaisen seuratoimijan maskinkäytöllä on merkitystä.

Lasten ja nuorten harrastustoiminta on sallittua turvallisuusohjeet huomioiden ilman erillisiä rajoituksia.

 

Päivitys 23.10.2020

Voimisteluliitto suosittelee, että voimistelukilpailujen ja -tapahtumien järjestäjät
* edellyttävät yleisöltä kasvomaskien käyttöä 
* hankkivat kasvomaskit kaikille toimijoilleen mm. tuomarit ja vapaaehtoiset
* toimivat mahdollisissa tartunta- ja altistumistapauksissa viranomaisohjeiden mukaisesti


Päivitys 19.10.2020

Mikäli saat Koronavilkusta altistumisilmoituksen, noudata terveydenhuollon ohjeistusta:
Terveydenhuollon ohjeistus Koronavilkusta altistumistilmoituksen saaneiden ohjaamiseksi.


Päivitys 15.10.2020

Voimisteluliitto noudattaa Suomen hallituksen, Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen, sosiaali- ja terveysministeriön, opetus- ja kulttuuriministeriön ja ulkoministeriön linjauksia.

Valtioneuvoston sivuilla on 15.10. julkaistu tieto, että hallitus tekee 15.10. julkaisemistaan suosituksista koronaviruksen leviämisen estämiseksi periaatepäätöksen valtioneuvoston yleisistunnossa ensi viikolla (viikko 43). 

Tartuntalain mukaan aluehallintaviranomaisilla (avit) on päätösvalta vallitsevassa tilanteessa. Tämän takia Voimisteluliitto seuraa aluehallintoviranomaisten mahdollisia tulevia päätöksiä (viikko 43 tai myöhemmin) ja päivittää ohjeistuksiaan avien päätöksien mukaisesti. 

Olympiakomitean sivuilta löytyvät  jo nyt päivitettyä, koko urheilukenttää koskevaa tietoa joita myös Voimisteluliitto suosittelee noudattamaan. 

Lisätietoa Valtioneuvoston, THL:n ja AVI:n sivuilla. 

Tutustu Voimisteluliiton koronaohjeistukseen syksyn seuratoimintaan liittyen. 


Päivitys 12.10.2020

Tämä ohjeistus on laadittu helpottamaan tapahtumien ja kilpailuiden järjestäjiä huomioimaan Covid-19 -viruksen vaatimat erityistoimenpiteet. Ohjeistuksen tavoitteena on voimistelukilpailujen/-tapahtumien turvallinen järjestäminen kaikkien toimijoiden näkökulmasta: urheilijat / osallistujat, valmentajat, tuomarit, vapaaehtoiset, katsojat, yhteistyökumppanit jne. 

Voimisteluliitto seuraa viranomaisten ohjeistuksia ja päivittää ohjeensa tarvittaessa. Järjestävän seuran tulee noudattaa viranomaisten ohjeistuksia ja tutustua myös AVi:n alueellisiin ohjeistuksiin.

Päivitys 12.10.2020 

Urheiluseuroilla ja seuratoimijoilla on vastuullinen rooli. Kiitos hyvästä, vastuullisesta työstä epidemian aikana – jatketaan samaan malliin.
Liikuntapaikkojen käytössä ja seuratoiminnassa on tärkeää osoittaa huolellisuutta ja noudattaa kaikkia terveysturvallisuusohjeita.
* Harjoituksissa sekä lasten ja nuorten kilpailutilanteissa on mukana vain urheilijat, valmentajat, tarvittavat toimihenkilöt.
* Kasvomaskia tulee käyttää aina kun se on mahdollista. Huomioidaan maskin käyttöön liittyvät ohjeet.
* Sisätiloissa tapahtuvaan harjoitustoimintaan ei päästetä yleisöä.
* Toimintaan ei saa osallistua, jos on mitään sairastumiseen viittaavia oireita.
* Tapahtuma-/tila-/toimipistekohtaisia enimmäishenkilömääriä on ehdottomasti noudatettava.
* Puku- ja pesuhuonetilat suositellaan suljettavaksi tai käyttöä rajoitettavan.
* Käsihygieniaan kiinnitetään erityistä huomiota. Pestään kädet ennen ja jälkeen harjoituksen. Käsidesiä on suositeltavaa olla saatavilla harjoituksen aikana.

Päivitys 12.10.2020

Helsinki, Espoo, Vantaa ja Kauniaisten kaupunki muistuttavat vastuullisen liikuntatoiminnan merkityksestä korona-aikana. Liikuntaseurat ja -järjestöt ovat avainasemassa turvaamassa toiminnan jatkuvuutta. Tämä edellyttää koronaohjeiden noudattamisessa. Kaupunkien ohjeet terveysturvalliseen toimintaan:
* Opasteiden ja ilmoitusten lisäksi myös henkilöstö opastaa ihmisiä toimimaan turvallisesti
* Toimintaan ei osallistuta, jos ilmenee lieviäkin oireita. Näin tulisi toimia silloinkin, kun kyseessä on tärkeä esiintyminen tai peli.
* Yli 15-vuotiaille suositellaan vahvasti kasvomaskia sisätiloissa aina, kun se on mahdollista. Esimerkiksi urheilutilanteissa maskin käyttäminen on usein mahdotonta, mutta maskia tulisi käyttää esimerkiksi saavuttaessa, vaatteita vaihdettaessa tai odotettaessa omaa vuoroa.
* Kaikki osallistujat pesevät kätensä saapuessaan sisätilaan. Tämän lisäksi käsidesiä on tarjolla aina. Molemmista muistutetaan säännöllisesti.
* Välineet desinfioidaan aina toiminnan aluksi ja lopuksi.
* Turvavälit pidetään kaikissa tilanteissa esim. katsomoissa ja vaihtopenkillä.
* Ryhmiä sekoitetaan mahdollisimman vähän.

Päivitys 9.10.2020
Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirasto kieltää tartuntatautilain nojalla Vaasan sairaanhoitopiirin kuntien alueella kaikki sisä- ja ulkotiloissa järjestettävät yleisötilaisuudet ja yleiset kokoukset, joihin osallistuu yli 10 (kymmenen) henkilöä. Määräys on voimassa ajalla 12.10. – 31.10.2020.

Päivitys 24.9.2020
Huomioittehan THL:n vahvan suosituksen alueille, joilla on kiihtymisvaihe tai leviämisvaihe tartuntojen osalta käynnissä, käyttää sisätiloissa tapahtumissa kasvomaskia. Huomioittehan myös THL:n ohjeistuksen maskien soveltuvuudesta lapsille.

Päivitys 10.9.2020
Suosittelemme vahvasti kasvomaskin käyttöä tilanteissa, joissa turvavälejä ei voida taata. Voimistelijat eivät voi käyttää maskia harjoittelussa eivätkä kilpailusuorituksissa. Valmentajat eivät voi käyttää maskia avustaessaan fyysisesti osassa voimistelulajeissa. Kaikissa muissa tilanteissa kilpailupaikoilla maskin käyttöä suositellaan kaikille (urheilijat, valmentajat, vapaaehtoiset, toimitsijat, tuomarit, katsojat), silloin kun turvavälejä ei voida taata. Maskin käyttöä suositellaan erityisesti ahtaissa pukuhuonetiloissa, hallien käytävillä ja tuomaritiloissa.

Päivitys 28.8.: AVi:n linjaus 1.9. 2020 alkaen.
Aluehallintovirastojen uusimman päätöksen mukaan (24.8.2020) syyskuun ensimmäisestä päivästä vanhat suositukset muuttuvat edellytyksiksi yli 50 hlö yleisötilaisuuksien ja yleisten kokousten järjestämisessä. Yli 50 hengen tapahtumia voi järjestää sisätiloissa ja rajatuissa ulkotiloissa silloin, kun tapahtumajärjestäjä pystyy varmistamaan osallistujien turvallisuuden. Turvallisuus varmistetaan noudattamalla THL:n ohjeita. Ohjeissa edellytetään mm., että tapahtumajärjestäjän on lähikontaktien välttämiseksi turvattava mahdollisuus 1 – 2 metrin turvavälien ylläpitämiseen, että mahdollisissa jonoissa pitää muistuttaa ja auttaa ihmisiä turvavälien pitämisessä, että osallistujia pitää ohjeistaa turvaväleistä ja hyvästä käsihygieniasta sekä tarjota mahdollisuus käsien puhdistamiseen. Tapahtumien enimmäisosallistujamääriä ei ole päätöksissä rajoitettu. Kaiken kokoisia tapahtumia voi edelleen järjestää, kunhan niihin osallistuvien turvallisuudesta huolehditaan THL:n ja OKM:n ohjeen mukaisesti.

 

Yleiset kaikkia koskevat suositukset
(tapahtumajärjestäjä on velvollinen informoimaan nämä ohjeet osallistujille)

  • vain terveenä paikalle eli jos pienikin merkki oireista pysy kotona ja mene testiin  
  • pese käsiä säännöllisesti ja huolellisesti saippualla ja vedellä
  • jos joudut yskimään tai aivastamaan, yski / aivasta hihaasi tai kyynärtaipeeseen
  • vältä kasvojesi koskettelua käsilläsi
  • vältä turhaa fyysistä kosketusta; ei kätellä eikä halata
  • turvaa kaikissa tilanteissa vähintään metrin (1 – 2 m) turvaetäisyys
  • käytä vain omaa henkilökohtaista juomapulloa, pyyhettä jne.


Turvavälien ja hygienian säilyttämiseksi tapahtumapaikalla huomioitavaa

  • selvitä ja harkitse minkä verran osallistujia ja katsojia on ko. tilaan turvallista ottaa ja rajoita tarvittaessa määriä
  • osallistujiin maksimimäärät ilmoittautumisen yhteydessä 
    laadi suunnitelma tapahtumanaikaisten turvavälien takaamiseksi kaikille toimijoille mm.
  • tuomareiden sijoittelu kilpailupaikalla
  • paikat katsomossa esim. seuroittain välttäen ryhmien sekoittumista keskenään
  • urheilijoiden/osallistujien esittelymarssit ja palkintojenjaot   
  • vältä turhaa fyysistä kosketusta; ei kätellä eikä halata esim. palkintojenjaossa
  • huolehdi käsien desinfiointiainetta kaikkien toimijoiden käyttöön ja riittävästi
  • yhteiset juomapullot ovat kiellettyjä
  • pidä väliovia (esim. pukukoppien ovet) mahdollisimman paljon auki, jotta ovenkahvoihin ei tarvitsisi koskea
  • pidä eri toimijoiden lukumäärä tapahtumassa tarpeellisessa vähimmäismäärässä
  • ilmoittautuminen vain yhteyshenkilön/ryhmänjohtajan toimesta muun ryhmästä odottaessa ulkona
  • järjestä tapahtumaan liittyvät palaverit (esim. tuomaripalaverit) tiloissa, joissa turvaetäisyydet voi toteuttaa (sisällä/ulkona, pienryhmissä)
  • huolehdi harjoituksen/suorituksen jälkeen telineiden ja mattojen kosketuspintojen puhdistamisesta, varaa tähän aikaa sekä riittävästi työvälineitä ja -aineita
  • osoita medialle omat kulkureitit ja työpisteet, turvaetäisyydet huomioiden, haastattelut ulkotiloissa
  • arvioi vapaaehtoisten suojavarustetarve tehtäväkohtaisesti (maskit, käsineet jne.)

 
Pukuhuoneissa huomioitavaa

  • kiinnitä erityistä huomioita riittäviin turvaväleihin sekä hygieniaan
  • siivoa ja desinfioi pukuhuoneet ja WC-tilat ennen tapahtumaa, ja tarpeen mukaan tapahtuman aikana 
  • varaa pukuhuoneisiin riittävä määrä käsien desinfiointiainetta
  • varaa riittävä määrä kertakäyttöisiä käsipyyhkeitä tai ns. rullalla toimiva pyyhe, jossa jokainen voi pyyhkiä omaan puhtaaseen pyyhkeen osaan


Ruokailuissa huomioitavaa

  • järjestä tila turvaetäisyydet huomioiden, sijoita pöydät ja tuolit riittävän väljästi
  • rakenna etukäteen selkeät ohjeet ruokailun turvalliseen toteuttamiseen mm.
  • pyri aikatauluttamaan ruokailu ryhmäkohtaisesti turvavälit huomioiden ja ruuhkia välttäen
  • pyri järjestämään niin, että ruokailutilasta poistutaan eri ovesta kuin mistä tullaan sisään
  • huolehdi ruokailutilan siisteydestä ja käsien desinfiointiaineen saatavuudesta


Matkustamisessa huomioitavaa

Voimisteluliitto ei suosittele osallistumista ulkomailla järjestettäviin kilpailuihin tai tapahtumiin, poikkeuksena ovat arvokilpailut sekä Tokion Olympialaisten karsintoihin valmistavat ja liittyvät kilpailut.

  • kiinnitä erityistä huomioita käsihygieniaan, vältä koskemasta käsillä mm. ovenkahvoihin tai kaiteisiin
  • desinfioi kädet aina kulkuneuvoon noustessa ja pois lähdettäessä, myös mahdollisilla tauko-/pysähdyspaikoilla
  • täytä vain joka toinen istumapaikka yhteisellä linja-autolla matkustettaessa mikäli mahdollista
  • lentomatkoihin liittyen noudata terveysviranomaisten ja lentoyhtiöiden erillisiä ohjeistuksia
  • laivamatkoihin liittyen suosi hyttiratkaisuissa riittäviä turvavälejä (max 2 henkilöä yhteen hyttiin)
  • hotellimajoituksiin liittyen suosi majoitusratkaisuissa riittäviä turvavälejä (max 2 henkilöä yhteen huoneeseen)
  • noudata matkustuksessa viranomaisten ohjeistusta, myös mahdolliseen karanteeniin liittyen


 Yleisön turvallisuus

  • ennen tapahtumaa ja lipunmyynnissä tuo selkeästi esille, että sairaana tai oireisena ei saa tulla tapahtumaan
  • tapahtuman järjestäjä on velvollinen lisäämään tapahtumaan yleisön nähtävillevalmiita THL:n julisteita (linkki avautuu uuteen ikkunaan). 
  • kuvaa turvallisuussuunnitelmassa rajoitetun yleisömäärän sisäänpääsy tapahtumapaikalle
  • huomioi suunnitelmassa turvavälien noudattamiseen liittyen erityisesti:


Jos todettu koronatapaus seurassa/joukkueessa

  • mikäli joukkueessa todetaan koronatapaus, noudata ensisijaisesti viranomaisten ohjeistuksia
  • tartuntaketjujen jäljittämisestä vastaa viranomainen
  • keskitä viestintä yhdelle nimetylle vastuuhenkilölle
  • informoi tapahtuman järjestäjää todetusta tautitapauksesta


Yhteyshenkilöt/ryhmänjohtajat

  • ohjeista heidät huolehtimaan ryhmän ohjeistamisesta ja aikataulussa pysymisestä
  • muistuta tärkeästä roolista kaikkien toimintamallien/ohjeiden toteutumisessa
  • korosta ottamaan yhteyttä, jos ohjeista kysyttävää/tarkennettavaa

 

Tutustu Voimisteluliiton koronaohjeistukseen syksyn seuratoimintaan liittyen. 

Lue myös Aluehallintoviraston sivuilta usein kysytyt kysymykset. 

Alkuperäinen uutinen julkaistu 14.8.2020 

Haku