Koko maailmaa ravistellut koronaepidemia on vaikuttanut vahvasti myös suomalaisten voimisteluseurojen toimintaan, ohjaajien, valmentajien ja voimistelijoiden arkeen sekä Voimisteluliittoon. Jo vuoden ajan voimistelutoimintaa on järjestetty poikkeusoloissa, alueviranomaisten koronaohjeistukset ja hallituksen suositukset huomioiden.
Näin pitkäkestoiseen kriisiin kukaan ei osannut varautua. Vastaavaa oli koettu edellisen kerran Espanjan taudin aikaan vuosina 1918–1920. Taloudellisesti vuosi on ollut raskas ja epävarmuus on yhä läsnä voimistelukentän arjessa.
Mutta seurojen kekseliäisyyden, peräänantamattomuuden ja muun muassa digitaalisten sisältöjen ansiosta voimistelutoimintaa on voitu jatkaa myös näissä olosuhteissa. Tämä on jokaisen seuratoimijan, ohjaajien ja valmentajien venymisen ansiota.
Kiitos koko voimistelukentälle, seuroille, ohjaajille ja valmentajille, jotka ovat haastavasta tilanteesta huolimatta mahdollistaneet liikettä, säilyttäneet positiivisuutensa, olleet innovatiivisia ja kehittäneet toimintaansa. Olette joustaneet, taipuneet, mutta ette katkenneet. Kiitos kestävyydestänne, suomalaisten hyvinvoinnin ja terveyden eteen tekemästänne työstä.
Kiitos voimistelijoille ja heidän lähipiireilleen, jotka ovat ohjeistuksia noudattaessaan mahdollistaneet turvallisen harrastamisen ja harjoittelemisen, ja omalta osaltaan tukeneet myös voimisteluseurojen toimintaa.
Yhdessä selviämme tämänkin vaikean ajan yli. Voimistelu liikuttaa. Myös seuraavat 125 vuotta.
Tänä vuonna juhlitaan järjestäytyneen suomalaisen voimistelun 125-vuotisjuhlaa. Voit osallistua juhlintaan jakamalla sosiaalisessa mediassa oman onnittelutemppusi, liikkeesi tai vaikka tanssin aihetunnisteella #onnittelutemppu #voimistelu125
(artikkeli jatkuu kuvan jälkeen.)
Voimisteluseurat ovat aktiivisesti tarjonneet etätreenejä, ja korvanneet siten jäsenilleen peruuntuneita harjoitustunteja. Kuvassa liikutaan Voimisteluliiton Välkkäritreenien innostamana. (kuva: Anne Lius-Liimatainen).
Voimisteluvuosi 2020 ja korona – Mistä kaikki alkoi?
Torstaina, maaliskuun 12. päivä 2020 Suomen hallitus julkaisi tiukat suosituksensa koronaviruksen leviämisen hillitsemiseksi Suomessa. Kaikki yli 500 hengen yleisötilaisuudet peruttiin, etätyötä ja etäkoulua tuli suosia ja tartuntojen vähentämiseksi tuli rajoittaa ei-välttämätöntä toimintaa kuten lähikontakteja harrastetoiminnassa.
Ensimmäisten peruuntuneiden kilpailujen joukossa oli joukkuevoimistelun maailmancup ja Challenge cup -osakilpailut Vantaalla, sekä niiden yhteyteen suunnitellut lasten kilpailut, jotka jouduttiin perumaan vain muutama tunti ennen kilpailujen avajaisia. Joukkuevoimistelun maailmancup-osakilpailun vanavedessä myös koko kevään 2020 kilpailukalenteri tyhjeni peruuntuneista tai siirtyneistä kansallisista ja kansainvälisistä kilpailuista.
Voimisteluseurojen toiminta sopeutettiin uuteen tilanteeseen ja harjoittelu lakkasi välittömästi sisätiloissa. Muutamassa päivässä useat voimisteluseurat käynnistivät etätreenejä ja virtuaalisia tunteja sekä siirsivät toimintaa ulos. Voimisteluliitto konsultoi ja auttoi seuroja uudessa tilanteessa sekä lanseerasi some-kanavillaan Välkkäritreenit-videoita kotiin jääneitä lapsia liikuttaakseen. Lisäksi liitto käynnisti kymmenen seuran kanssa aikuisten etäryhmäliikuntatunnit superliikuttajakonseptilla.
Kesällä 2020 seurojen toiminta normalisoitui ja osa voimisteluseuroista korvasi kesätoiminnalla peruuntuneita tunteja. Seurat ja liitto pääsivät järjestämään harjoittelun lisäksi leiritystä. Kesälläkään ei osattu aavistaa, että koronavirustilanne rajoittaisi urheilutoimintaa koko vuoden, vielä vuoden 2021 puolellekin.
(Artikkeli jatkuu kuvien jälkeen.)
Voimistelukilpailuja järjestettiin poikkeusjärjestelyin. Etä-, virtuaali- ja onlinekilpailut yleistyivät voimistelussa. Kuvassa Kokkolan Lumon etäkilpailuun osallistuneita joukkueita. (Kuva: Nea Vallin)
Suurin osa voimistelukilpailuista järjestettiin ilman yleisöä. Mikäli yleisöä kilpailuihin voitiin ottaa, huolehdittiin yleisössä maskien käytöstä ja turvaväleistä. Kuvassa tanssillisen voimistelun cup 1-kilpailuun osallistuneita voimistelijoita tukijoukkoineen. (Kuva: Patric Huittinen / VMH)
Vain kansallisia kilpailuja
Syksyllä onnistuttiin järjestämään voimistelulajien omia SM-kilpailuja ja joitain voimistelukilpailuja, mutta kansainvälisiin kilpailuihin osallistuttiin harkiten. Lasten Stara-tapahtumia järjestettiin etästaroina mm. sosiaalisen median alustoja hyödyntäen. Voimisteluseurojen syyskautta ohjasivat rajoitteet ja viranomaismääräykset. Huippu-urheilijoiden harjoittelu mahdollistettiin liiton, seurojen, akatemioiden ja kaupunkien yhteistyöllä.
Taloudellisesti vuosi on ollut haastava urheiluseuroille. Voimisteluliitto on tukenut jäsenseurojaan koronan kurimuksessa suoralla ja epäsuoralla tuella yhteensä yli 500 000 euron edestä vuoden 2020 aikana. Liitto antoi seuroille suoria koronaseuratukia, lainoja sekä epäsuorina tukina muun muassa koulutusalennuksia, vapautuksen Teosto- ja Gramex-maksuista, Hoika-jäsenmaksusta, Voimistelukouluseuralisenssistä sekä osista kilpailuiden järjestämismaksuista. Tämän lisäksi osa voimisteluseuroista on saanut opetus- ja kulttuuriministeriön ja aluehallintovirastojen koronatukea.
(Artikkeli jatkuu kuvan jälkeen.)
Suurin osa voimistelulajien SM-kilpailuista pystyttiin järjestämään syksyllä 2020 koronasta huolimatta. Kuvassa rytmisen voimistelun maajoukkue jakamassa itselleen kultamitalit rytmisen SM-kilpailuissa 2020. (Kuva Sami Ilvonen).
Voimisteluliitto selvitti kevään 2020 aikana koronan vaikutuksen seuroihinsa sekä osallistui yhteiseen lajiliittojen selvitykseen syksyllä. Korona on vaikuttanut eniten sellaisten seurojen talouteen, joissa on investoitu omiin harjoitustiloihin sekä ammattilaisten palkkaamiseen. Syksyn aikana aikuisliikkujien määrässä oli huomattava lasku koko Suomessa. Lasten ryhmissä eniten voimistelijoita on jäänyt pois harrastajaryhmistä sekä teini-ikäisistä. Voimisteluliitto oli mukana isojen lajiliitojen ja Olympiakomitean kanssa rakentamassa turvallisen harrastamisen linjauksia ja tekemässä edunvalvontaa seurojen toiminnan tukemiseksi.
Yhteiskunnassa vallitseva koronatilanne vaikuttaa vahvasti myös harrastetoiminnan järjestämiseen. Voimisteluliitto seuraa, vaikuttaa ja viestii aktiivisesti, jotta voimistelutoiminnassa päästäisiin mahdollisimman pian takaisin normaaliharjoitteluun. Pidetään toisistamme huolta, noudatetaan suosituksia ja ohjeistuksia, jotta koronan leviäminen saataisiin yhdessä estettyä.
Voimistelun korona-ohjeistukset löytyvät koostetusti tältä sivulta.
Voimisteluliiton syyskokous pidettiin liiton historiassa ensimmäisen kerran etäkokouksena maassa vallitsevien koronarajoituksien vuoksi. kuvassa hallituksen puheenjohtaja Kaisa Vikkula ja toiminnanjohtaja Maria Laakso. (Kuva: Inkeri Lohikoski)
Pääkuvassa tanssillisen voimistelun tuomareita etätuomaroimassa kauden kilpailuja (kuva: Nea Vallin).