Suomessa on jo 125 vuoden ajan ollut järjestäytynyttä voimistelutoimintaa.

Suomalainen voimistelu 125 vuotta 

Iloa, elämyksiä ja muutama kuperkeikka

 

Suomalaiset voimisteluseurat järjestäytyivät 125 vuotta sitten ja perustivat liiton. Tänä päivänä monipuolisen lajin parissa viihtyy 130 000 liikkujaa. Sadoista voimisteluseuroista ympäri maan löytyy kaiken ikäisille oma tapa liikkua. Voimistelu on aina tarjonnut erilaisia polkuja liikunnallisesta elämäntavasta huippu-urheiluun. Voimistelu yhdistää, siinä suosion salaisuus. Liike ei ole iästä, kielestä tai kulttuurista kiinni – jokaiselle löytyy sopiva tapa pitää yllä kuntoa, vetreyttä ja liikkuvuutta. Ja pitää hauskaa!

 

Suomen liikuttavinta juhlavuotta vietetään koko vuoden 2021 ajan! 
Suomalaisen voimistelun liittotaival käynnistyi 125 vuotta sitten, tarkalleen 26.2., jolloin muistetaan perustajiamme. Juhlavuoden kohokohtana 20.11. järjestetään Helsinkiin juhlavuoden näytös ja voimistelun avoimet kokeilupisteet, jotka kokoavat voimistelun ystäviä yhteen. 

Vallitsevassa maailmantilanteessa kutsumme seurat ja voimistelijat juhlimaan ensisijaisesti pienemmissä joukoissa ja paikallisesti oman joukkueen tai seuran kesken voimistelun juhlavuotta. 125-juhlavuoden juhlinta huipentuu Tampereella 9.–12.6.2022 Gymnaestradaan, joka on liikkeen ja voimistelun supertapahtuma täynnä iloa, ihmisiä ja hyvää fiilistä. 

 

Voimistelu liikuttaa. Myös seuraavat 125 vuotta. 


Millainen on sinun onnittelutemppusi?

Haastamme harrastajat, kilpailijat, taustajoukot sekä kaikki voimistelusta kiinnostuneet onnittelemaan 125–vuotiasta suomalaista voimistelua. Näytä meille omat muuvisi, tanssikoreografia tai mieleenpainuvin muisto jumppatunnilta. Kuvaa oma voimistelutervehdys ja jaa se someen #onnittelutemppu. Laitetaan yhdessä some täyteen liikettä!

 

Voimistelu – edelläkävijyyttä jo 125 vuotta 

125 vuotta sitten 37-vuotias Elin Kallio perusti tämän maan ensimmäisen urheilun keskusjärjestön, kaksikielisen valtakunnallisen Finska Kvinnors Gymnastikförbund - Suomen Naisten Voimisteluliiton. Tänä päivänä monipuolisen lajin parissa viihtyy Suomen Voimisteluliiton jäsenseuroissa 130 000 liikkujaa. Voimistelu koskettaa puolta miljoonaa suomalaista ja on suurimpia tyttöjen ja naisten liikuttajia maassamme.

Suomalaisen voimistelun alkuvuosina laji on vahvasti ollut ajamassa naisasiaa ja tasa-arvoa vallitsevassa yhteiskunnassa. Voimistelu on lisännyt suomalaisten hyvinvointia ja rakentanut tasa-arvoa ja terveyttä edistävää liikunnallista yhteiskuntaamme vuosien saatossa rohkeiden perustajajäsentensä viitoittamalla tiellä. Voimistelussa on tehty vahvasti kautta aikojen myös liikuntakasvatustyötä. Tämä työ näkyy edelleen siinä, että voimistelu kouluttaa vuosittain tuhansia luottamushenkilöitä ja toimijoita urheilun hallintotehtäviin ja tarjoaa johtamiskokemusta. 

Voimistelun 125-vuotista liittotaivalta juhlitaan vuoden 2021 ajan yhdessä Suomen Voimisteluliiton, Finlands Svenska Gymnastikförbund FSG:n ja Suomen Työväen Urheiluliiton TUL:n kanssa.

Juhlavuoden uutisointiamme:

Edelläkävijyyttä jo 125 vuotta (julkaistu 26.2.2021)
Kaikkien voimistelijoiden juhla - Liittotoiminnan juhlavuosi (julkaistu 23.2.2021)
Voimistelun pioneerisisarukset Elin ja Mauritz Waenerberg (julkaistu 5.2.2021)

Tutustu Suomen Voimisteluliiton historiaan.
Tutustu Ylen voimistelun teemasivustoon. Yle Areenassa julkaistaan juhlavuoden kunniaksi joka kuukausi voimistelunäytöksiä ja sisältöjä Ylen arkistoista. 

Tutustu Suomen Voimisteluliiton historiaan.
Tutustu Ylen voimistelun teemasivustoon. Yle Areenassa julkaistaan juhlavuoden kunniaksi joka kuukausi voimistelunäytöksiä ja sisältöjä Ylen arkistoista. 

 

Tutustu Suomen Voimisteluliiton historiaan.
Tutustu Ylen voimistelun teemasivustoon. Yle Areenassa julkaistaan juhlavuoden kunniaksi joka kuukausi voimistelunäytöksiä ja sisältöjä Ylen arkistoista. 

Voimisteluseuroille - Sinä olet tähti

Hyvässä seurassa jokainen on tähti. 125-vuotisen toimintamme ytimessä ovat aina olleet liikkujien ja urheilijoiden arkea pyörittävät jäsenseurat. Myös seura voi kasvaa tähdeksi hakemalla Tähtiseura-tunnusta, joka on osoitus laadukkaasta toiminnasta yhdellä tai useammalla voimistelun ja seuratoiminnan osa-alueella. Kiitos elinvoimaisille seuroille, innostaville vanhemmille ja ahkerille vapaaehtoisille. Yhdessä mahdollistamme, että harrastajat ja urheilijat saavat keskittyä täysillä omaan lajiinsa. Sytytetään tähtiä myös seuraavat 125 vuotta.

Tule mukaan juhlaan

Tule seurasi kanssa mukaan yhteiseen juhlintaan some-postausten, onnittelutemppujen, tapahtumien ja kampanjoiden kautta! Hyödynnä seuroille suunnatut markkinointivinkit ja materiaalit seuraavista linkeistä: 

Vinkit voimisteluseuroille kuinka olla mukana juhlavuodessa

Voimistelu 125 -juhlavuoden voimisteluseurojen materiaalipankki

Voimistelu yhteiskunnallisena vaikuttajana - vinkit kuntavaikuttamiseen ja -vaaleihin 2021 

Seurasi pääsee näppärästi juhlatunnelmaan valmiiden kuvamateriaalien ja kehysten kautta, jotka löydät seurojen kuvapankista. Puetaan sosiaalinen media ja muut markkinointikanavat 125-juhlavuoden ilmeeseen ja annetaan voimistelun loistaa! Juhlavuoden aihetunnisteena toimii #voimistelu125 

Juhlavuoden huipennus tapahtuu kaikkien voimistelijoiden ja liikunnasta innostuneiden yhteisessä kesäfestivaalissa, liikkeen ja voimistelun supertapahtumassa Gymnaestrada Tampere -tapahutmassa kesäkuussa 2022. Varmista, että seuranne on mukana juhlavuoden huipennuksessa. 

Ilmoita seurasi Gymnaestrada Tampere yhteyshenkilö Gymppi nyt!