Hyppää sisältöön
Home » Uutiset » Huhtikuussa heitettiin 305 334 kuperkeikkaa – kuperkeikkakampanja kannusti liikkumaan ja ylittämään itsensä
06.05.2024

Huhtikuussa heitettiin 305 334 kuperkeikkaa – kuperkeikkakampanja kannusti liikkumaan ja ylittämään itsensä

Voimisteluliiton kuperkeikkakampanja onnistui yli odotusten. ”Heitä kuperkeikka, ylitä itsesi!” -slogan innosti voimistelijoita ja muita kampanjaan osallistuneita liikkumaan ja kokeilemaan kuperkeikan voimaa.

”Kampanja osoitti, miten voimistelu innostaa tekemään yhdessä ja ylittämään itsensä. Kuukauden aikana näimme kuperkeikkoja saleilla, ulkona, kilpailuissa, jopa uima-altaassakin. Halusimme näyttää, ettei liikkumiseen välttämättä tarvita sen kummempia välineitä, ja että liikkuminen on hauskaa”, kertoo kampanjan yksi järjestäjistä, lasten liikunnan päällikkö Liisa Lappalainen.

Kuperkeikka valittiin kampanja liikkeeksi, koska se on kokonaisvaltaista liikuntaa ja koska se on osana jokaista voimistelulajia joko lattialla tai ilmassa tehtynä. Kuperkeikka on myös yksi ensimmäisistä liikkeistä, joita lasten voimistelukoulussa opetellaan.

Kuperkeikkoja tehtiin ympäri Suomen aina Sodankylästä Kokkolaan ja Helsinkiin saakka. Kuperkeikkoja heittivät niin lapset, nuoret, aikuiset kuin ikäihmisetkin. Kuperkeikan teki myös liikunta-, urheilu- ja nuorisoministeri Sanda Bergqvist vierailullaan Lahjan Tytöt -seurassa. Myös uimarit, hiihtäjät ja Special Olympics -voimistelijat ottivat osaa haasteeseen. Kuperkeikkoja heitettiin myös syntymäpäiväjuhlissa, seurojen kevätjuhlissa, kokouksissa ja yleisurheiluleirillä.

Suurimman yksittäisen kuperkeikkamäärän heitti Espoon Telinetaiturit, jonka kaikki ryhmät tekivät kuukauden aikana yhteensä 200 000 kuperkeikkaa.

”Meillä kuperkeikat ovat osana jokapäiväistä treeniä, joten niitä automaattisesti tulee tehtyä paljon. Voimistelijat innostuivat vielä enemmän kuperkeikkojen tekemisestä, kun lisättiin haastetta niihin ja keksittiin yhdessä voimistelijoiden kanssa erilaisia variaatioita. Haasteeseen osallistui kaikki ryhmät eri ikäluokista. Haaste antoi eri ideoita erilaisten kuperkeikkojen tekemisistä ja osallisti myös enemmän voimistelijoita keksimään eri variaatioita erilaisista kuperkeikoista!” kertoo EsTT:n ohjaaja ja valmentaja Maija Mäkelä.

Kuperkeikan hyödyt

Tässä syyt, miksi lähdimme kannustamaan ihmisiä kuperkeikan pariin:

Kuperkeikka on kokonaisvaltaista liikuntaa, joka kehittää ketteryyttä, tasapainoa, liikkuvuutta, lihasvoimaa ja kestävyyttäkin.

  1. Kuperkeikka haastaa koko kropan ja mielen

Kuperkeikka on kokonaisvaltaista liikuntaa, joka vaatii motorista koordinaatiota, liikkuvuutta, tilanhallintaa ja hahmottamista. Kuperkeikka haastaa ylittämään itsensä. 

  1. Kuperkeikka kehittää tasapainoa ja motorisia taitoja

Kuperkeikka harjoittaa sisäkorvan tasapainoelintä. Ihmisen sisäkorvassa ovat nesteen täyttämät kaaritiehyet. Kun pää liikkuu, neste liikkuu taivuttaen reseptorikarvoja. Tästä aivot saavat tasapainon ylläpitämisen kannalta tärkeää tietoa. Pyörimällä paljon, eli tekemällä kuperkeikkoja eteen, taakse ja molemmille sivuille, tämä tasapainoelin saa kaipaamaansa harjoitusta. Mitä vanhemmaksi tulemme, sitä tärkeämpää hyvä tasapaino on.

  1. Kuperkeikka vahvistaa oppimista ja tekee hyvää aivoille

Kuperkeikan opettelu voi olla työläs oppimisprosessi, mikä jo itsessään aktivoi aivoja. Kun opettelee uusia liikuntataitoja, se todennäköisesti aktivoi myös sellaisia alueita, jotka liittyvät työelämässä jaksamiseen ja keskittymiskykyyn.

Kuperkeikkakampanja oli myös osa Toimintakykyinen Suomi -konseptia. Kampanjassa oli mukana myös Pohjola Vakuutus, joka lahjoitti kampanjaan tuotepalkintoja. 

Asiantuntijoina kampanjaa varten on haastateltu seuraavia: FT, dosentti Eero Haapala, joka toimii liikuntalääketieteen yliopistonlehtorina Jyväskylän yliopiston liikuntatieteellisessä tiedekunnassa; FT, dosentti Katja Borodulin, joka on Ikäinstituutin toiminnanjohtaja; sekä Jyväskylän yliopiston työelämäprofessori Sami Kalaja.

 

Lisätietoja:

Kampanjan verkkosivut

 

Haku