Home » Uutiset » Mitalisadetta suomalaisille telinevoimistelun PEM-kilpailuista
15.11.2021

Mitalisadetta suomalaisille telinevoimistelun PEM-kilpailuista

Miesten ja naisten telinevoimistelun PEM-kisat kilpailtiin viimeviikonloppuna Walesissa. Matka oli suomalaisille erittäin menestyksekäs. Mitaleita irtosi niin joukkuekilpailuista kuin yksilökipailuistakin.

Miesten joukkueessa kilpailivat Joona ReimanAntti VarjolaaksoTarmo KanervaAkseli KarsikasEmil Woivalin sekä Pavel Titov. Lauantaina miesten joukkuekilpailussa suomalaiset sijoittuivat upeasti kolmanneksi pisteillä 306.5. Valmentajat Riku Koivunen ja Janne Haapajoki kommentoivat kilpailun sujuneen kokonaisuudessaan loistavasti.

–       Kilpailu sujui duurivoittoisesti. Ainoastaan permannolla, nojapuilla ja hevosella joukkuetulokseen jäi voimaan hieman epäonnistunut yksittäinen suoritus.

Sunnuntaina kilpailtuihin telinefinaaleihin miehet lunastivat upeat yhdeksän finaalipaikkaa. Finaaliin kilpailemaan lähtivät Tarmo Kanerva (permanto, nojapuut, rekki), Joona Reiman (permanto, hyppy, nojapuut) sekä Akseli Karsikas (renkaat, hyppy, rekki). Suomalaiset suorituivat upeasti: lopputuloksena oli kolme hopeamitalia.

Hypyssä Reiman suoriutui mahtavasti saaden molemmista hypyistä pisteet 14.05. Näillä pisteillä Reiman lunasti itselleen hopeamitalin. Nojapuilla Reiman jatkoi varmaa taiturointia saaden jo toisen hopeamitalin. Loistava sarja tuotti pisteet 13.0. Permannolla hän sijoittui 7. sijalle.

Karsikas hyppäsi itsensä sijalle 5 pistein 13.45. Renkailla hän voimisteli lähes täydellisen sarjan. Kahdesta viimeisestä liikkeestä kuitenkin puuttui varmuus ja alastuloa seurasi iso askel.

–       Lopussa taisi vähän loppua voimat, Karsikas kertoo.

Siitä huolimatta pisteitä kertyi renkailta 12.7 ja lopullinen sijotus kunniakas 7.

Kanervan permantosarja onnistui mallikkaasti tuottaen pisteet 13.7. Tämä riitti neljänteen sijaan, pronssimitali jäi 0,05 pisteen päähän Nojapuilla alastulon kaatunut Kanerva näytti taas varmaa osaamista rekillä. Sarja oli alastuloa myöten tyylikästä suorittamista. Pisteitä sarjasta kertyi 12.95, josta palkintona hopeamitali.

Kilpailujen kovasta tasosta huolimatta miehet suoriutuivat erittäin voitokkaasti niin joukkuekisassa kuin yksilökilpailussakin.

–       ”Nämä Pohjois-Euroopanmestaruuskilpailut osoittivat, että meillä on miesten puolella taso laajentunut. Nuoret ja juuri miesten sarjaan siirtyneet voimistelijamme haluavat tosissaan haastaa A-maajoukkueen kavereita. Positiivinen kilpailuasetelma on varmasti hyväksi kaikille, pohtivat valmentajat Janne Haapajoki ja Riku Koivunen.

Naisten joukkueessa mukana olivat Sani MäkeläRosanna OjalaSara LoikasIida HaapalaSaara Kokko sekä Olivia Vättö. Matka oli myös naisten joukkueelle erittäin menestyksekäs: joukkuekilpailussa suomalaiset sijoittuivat pronssille loistavin kokonaispistein 189.650.

–       Suomen joukkueella oli vahva aloitus nojapuilla. Puomilla tuli liikaa harmillisia tippumisia, mutta sen jälkeen voimistelijat saivat kuitenkin hienosti koottua itsensä viimeisille telineille, kertoo valmentaja Tiina Vilenius.

Myös voimistelijat kertovat puomin jääneen hieman harmittamaan. Loistava yhteishenki kuitenkin kantoi, ja siitä tuloksena pronssimitali.

Sunnuntain finaaleihin naisten joukkueesta paikkansa lunastivat Iida Haapala (nojapuut, permanto), Sani Mäkelä (hyppy, nojapuut) sekä Olivia Vättö (permanto, hyppy). Myös naisten telinefinaalista saatiin mitaleita kotiinviemisiksi.

Iida Haapala näytti osaamistaan nojapuilla lunastaen itselleen kirkkaimman mitalin. Pisteitä tästä loistavasta sarjasta Haapala sai 12.350. Permannolla hän sijoittui neljänneksi pistein 12.300.

–       Olen todella ylpeä nojapuufinaalista. Vaikka sarja ei ollutkaan yhtä hyvä kuin karsinnoissa, riitti se silti kultamitaliin. Permannolla tuli muutamia virheitä mutta sarja oli kokonaisuudessaan hyvä ja siihen voi olla tyytyväinen.

Sani Mäkelä hyppäsi upeasti kolmanneksi hypyn finaalissa pistein 13.275. Nojapuilla hän sijoittui jaetulle viidennelle sijalle pistein 11.450.

–       Oli hienoa kilpailla pitkästä aikaa osana Suomen joukkuetta kansainvälisessä kilpailussa. Sarjani eivät olleet virheettömiä, mutta kauden alkuun verrattuna suoritukseni ovat kehittyneet valtavasti. Loukkaantumisen takia olen ollut pitkään tauolla, joten olen tyytyväinen myös siihen että olen tällä kaudella pystynyt kilpailemaan useita otteluita. Tämä oli hyvä kauden päätöskisa ja nyt on aika kohdistaa keskittyminen tulevaan kauteen ja sarjojen vaikeuttamiseen, Mäkelä kertoo.

Olivia Vättö oli ensimmäistä kertaa aikuisten mukana kilpailuissa. Ne olivat suurimmat kisat joihin nuori voimistelija on tähän mennessä osallistunut. Ensimmäinen kisapäivä sujui mahtavasti, vaikka sarjat eivät olleetkaan aivan täydellisiä. Hypyn finaalissa toinen hyppy epäonnistui jolloin pisteet jäivät alhaisiksi (6.800). Permantofinaalissa hän sai pisteitä 10.700.

–       Finaalipäivä ei ollut minun päiväni, mutta olen todella tyytyväinen siihen että pääsin finaaliin. Kilpailu opetti paljon ja sain paljon hyvää kokemusta.