Voimaa, taitoa ja yhteistyötä
Akrobatiavoimistelu on upea laji, jonka sisään mahtuu paljon erilaisia mahdollisuuksia harrastaa ja kilpailla.
Akrobatian harjoittelu aloitetaan yksin tehtävistä perusliikkeistä, kuten kuperkeikasta ja päälläseisonnasta. Taitojen ja voiman karttuessa edetään vaativampiin liikkeisiin ja pian myös muiden kanssa yhdessä tehtäviin nostoihin.
Kilpatasolla juuri yhteistyöliikkeet eli nostot ja heitot ovat lajin ytimessä. Sekä pienet topit, jotka nousevat korkeuksiin, että vahvat baset, jotka näitä toppeja nostelevat, ovat erikoistuneet omiin rooleihinsa.
Akrobatiavoimistelussa voi kilpailla parina, triona, nelikkona tai ison akroshow-ryhmän jäsenenä. Näiden lisäksi oheisharjoitteluksi kehitetyssä akropuusarjassa kilpaillaan yksin. Lajin korkeimmalla tasolla on erikseen miesten, naisten ja sekaparien sarjat, mutta alemmissa luokissa tytöt ja pojat kilpailevat samoissa sarjoissa.
Akrobatiavoimistelun kilpailuohjelmassa voimistelijat suorittavat sääntöjen määrittelemät liikkeet. Tuomaristo arvioi, tulivatko kaikki vaaditut liikkeet suoritettua ja kuinka puhtaasti voimistelijat ne suorittivat. Osassa sarjoista arvioidaan myös ohjelman taiteellisuutta tai elämyksellisyyttä. Luokkajärjestelmässä edetäkseen voimistelijoiden on suoritettava akrobatiavoimistelun merkkejä.
Akrobatiavoimistelu on kasvava ja kehittyvä laji
Akrobatiavoimistelun harrastajamäärän kasvaessa lajin kilpailujärjestelmää on päivitetty ja mukaan on tuotu uusia sarjoja.
Tuoreimpana lisäyksenä on akroshow-ryhmien kilpatoiminnan edistäminen. Mukaan halutaan paitsi lasten ja nuorten kilpavoimistelijoita, myös perheakron ja aikuisakron ryhmiä.
Laji on kuin sen voimistelijat: ketterä ja uudistuva.