Kilpailu- ja leiritoiminnan linjauksia

19.2.2021 |

Voimisteluliiton linjaukset kevään kilpailujen ja leirien osalta

Voimisteluliitto on käsitellyt liiton linjauksia koronatilanteen vaikutuksista kilpailu- ja leiritoiminnan osalta. Linjaukset ovat voimassa liiton kaikkien lajien kilpailu- ja leiritoiminnassa.

Seuraamme koronatilannetta ja päivitämme ohjeita niiden mukaan. Koska tilanteet eri sairaanhoitopiireissä on hyvin erilaiset, pyydämme seuroja seuramaan tarkasti aluehallintovirastojen (AVI) ohjeita ja rajoituksia ja toimimaan niiden mukaan kilpailujen järjestämisen tai osallistumisen osalta.

Maaliskuun kilpailuja järjestäviin seuroihin on oltu yhteydessä lajipäälliköiden ja lajivastaavien toimesta. Tavoitteena on järjestää joko virtuaalikilpailuja, ”hybridimalleja” tai siirtää kilpailuja myöhemmin toteutettavaksi. Virtuaalikilpailujen osalta peritään normaalit osallistumis- ja järjestämismaksut.

Voimisteluliitto yhdessä muiden isojen lajiliittojen kanssa neuvottelee parhaillaan kilpailu- ja sarjatoiminnan asteittaisesta käynnistämisestä alkaen lasten alle 12-vuotiaiden kilpailutoiminnasta siirtyen myöhemmin nuorten ja aikuisten kilpailutoimintaan. Tavoitteena on pitää samojen sairaanhoitopiirien henkilöt samoissa kilpailuissa noudattaen turvavälejä ja maskisuositusta sekä toteuttaen blokeittain kilpailujen aikatauluja.

Voimisteluliitto pitää kilpailukalenteria ajan tasalla Kisanetissä. Kisanetiin päivittyy kaikkien lajien kilpailujen tiedot.

Kilpailujen peruutusmaksut

Ilmoittautumisen voi perua ilman maksua ilmoittautumisajan puitteissa. Myöhemmistä peruutuksista vaaditaan lääkärintodistus. Tällöin voidaan periä myös majoitus-, ruokailutilauksista tms. aiheutuneiden kulujen lisäksi 15 € peruutusmaksu / lasku. Jos urheilija jättää osallistumatta kilpailuun perumatta ilmoittautumistaan tai ilman lääkärintodistusta, voidaan periä koko ilmoittautumismaksu.


Tartuntatauteja koskevan yleisohjeen mukaan sairaana ei osallistuta kilpailuihin. Mikäli ilmenee vähäisiäkin koronavirukseen sopivia oireita, tulee hakeutua testiin. Koronatesti
esim. kuvakaappaus Oma kanta palvelusta ilman testitulosta toimii myös perumisen perusteena, mutta tällöin voidaan periä myös majoitus-, ruokailutilauksista tms. aiheutuneiden kulujen lisäksi 15€ peruutusmaksu samoin kuin lääkärintodistuksella peruttaessa toimitaan.

Kilpailun peruuntuessa kokonaan järjestäjä hyvittää osallistumismaksujen laskut, mutta on voi periä toimistokuluja 15€/hyvityslasku.

 

Karsinta-, valinta- ja katsastuskilpailut

Mikäli kevään aikana tehdään kilpailuissa valintoja esim. kansainvälisiin arvokilpailuihin, järjestetään kaikille ko. kilpailuihin osallistuville (tämä koskee pääosin maajoukkuetasoista toimintaa) kilpailu/näyttö riippumatta siitä, mihin sairaanhoitopiiriin urheilija tai joukkue kuuluu.  

Voimisteluliiton linjaukset kevään leirien osalta

Maaliskuun alun aikana leviämisalueilta ei tule lähteä leireille muille alueille, eikä muilta alueilta saapua leviämisalueille. Leviämisalueilla on mahdollista toteuttaa leirejä siten, että osallistujia on ainoastaan kyseisen sairaanhoitopiirin alueelta ja toiminta tapahtuu vain oman joukkueen / seuran kesken. Leirejä, joissa on osallistujia usean eri sairaanhoitopiirin alueelta, ei toteuteta, mikäli heille ei pystytä tarjoamaan riittävän erillään toisistaan olevia olosuhteita.

Poikkeuksena maajoukkuetoiminnan (mukaan lukien poikien telinevoimistelun vauhtiryhmäläisten, rytmisen voimistelun N-ryhmään valittujen voimistelijoiden sekä joukkuevoimistelun talent- ja haastajarinkeihin kuuluvien, juoniorisarjassa kisaavien joukkueiden) leireily.

Maaliskuun loppupuolen leirien tilannetta tarkastellaan seuraavan kerran maaliskuun alussa. Peruuntuneita leirityksiä pyritään järjestämään korvaavana ajankohtana myöhemmin keväällä, kesällä tai syksyllä, lajin kilpailukalenterit ja opistojen varaustilanteet huomioiden. Lisäksi kehitetään etäleirimahdollisuuksia.

Lisätietoja ko. leirin vastuuhenkilöltä

 

Kansainväliset kilpailut (voimassa 2.2. päivitetyn linjauksen mukaisesti)

Hallituksen linjaus kansainväliseen kilpailutoimintaan keväälle 2021  

 

 

Voimisteluliitto ei lähetä lapsia ulkomaille kilpailuihin toistaiseksi. Lisäksi liitto ei suosittele nuorille eikä aikuisille osallistumista kansainvälisiin kilpailuihin ulkomailla.

 

Linjausta päivitetään koronatilanteen mukaan Voimisteluliiton hallituksen erillispäätöksellä. 

 

Linjaukseen tarkennukset: 

 

1. Voimisteluliitto voi lähettää aikuisten sarjoihin voimistelijoita/joukkueita voimistelulajien arvokilpailuihin (EM ja MM), Tokion Olympialaisten karsintoihin valmistaviin ja liittyviin kilpailuihin sekä lajien maailmancupin (WC,WCC) osakilpailuihin. 

 

2. Voimisteluliitto ei lähetä kansainvälisiin kilpailuihin tammi-maaliskuussa 2021 nuorten sarjojen voimistelijoita tai joukkueita. Loppukevään nuorten arvokilpailut ja niiden valmistautumiseen liittyvät kilpailut arvioidaan uudestaan viimeistään maaliskuussa koronatilanne ja kilpailuiden ilmoittautumisten aukiolo huomioiden. 

 

3. Voimisteluliitto ei lähetä voimistelijoita tai joukkueita kansainvälisiin ikäsarjakilpailuihin (WAGC,EAGC) toukokuun loppuun asti 2021. Tilanne arvioidaan keväällä uudestaan kesän kilpailuiden osalta.  

 

4. Virtuaalisiin kv-kilpailuihin osallistuminen on mahdollista (eri ikäisille) lajeissa, joissa virtuaalikilpailuita järjestetään.  

 

Matkustukseen ja kuluihin liittyvät linjaukset: 

 

Voimisteluliitto aloittaa matkajärjestelyt vasta siinä vaiheessa, kun kilpailun varma toteutuminen voidaan taata järjestävän tahon puolesta. 

 

Mikäli kilpailumatkalle lähtee alaikäinen voimistelija, hänen matkastaan ja mahdollisesta sairastumisesta sekä siihen liittyvistä vastuista ja velvollisuuksista kilpailumatkalla on vastuussa urheilijan huoltajat. Voimisteluliitto edellyttää huoltajilta kirjallisen sopimuksen vastuun kantamisesta. 

 

Voimisteluliitto ei lähetä kilpailuihin erikseen joukkueenjohtajia. Tuomari lähetetään, mikäli joku on suostuvainen koronatilanne huomioiden lähtemään, muuten liitto/osallistujat maksavat tuomarisakot (sovitaan kilpailukohtaisesti huomioiden kilpailun taso ja tuomarisakon suuruus). 

 

Voimisteluliitto ei sitoudu maksamaan koronasta aiheutuvia lisäkuluja, kuten koronatestit, todistukset ja mahdolliset lisämajoituskulut.  

 

Voimistelijoiden, valmentajien, tuomareiden sekä asiantuntijoiden ja muiden delegaation jäsenten osalta Voimisteluliitto ei korvaa karanteeniajan ansionmenetystä. 

 

Voimistelijoiden ja kaikkien delegaation jäsenten on syytä huomioida, ettei matkavakuutus kata kaikkia koronaan liittyviä lisäkustannuksia. Mahdolliset lisäkustannukset jäävät jokaisen voimistelijan ja muiden lähtijöiden omalle vastuulle. 

 

Voimisteluliiton koostetut koronaohjeistukset löytyvät täältä (linkki avautuu uuteen ikkunaan)