Koko perhe temppuilemaan!

1.9.2020 |

Voimisteluliiton uusi tuntikonsepti Perhegym tuo paljon odotetun lisän Ninjagymin ja Freegymin muodostamaan kokonaisuuteen. Perhegymin kautta myös lasten vanhemmat innostetaan liikkumaan ja viettämään samalla laatuaikaa lastensa kanssa.

-       Kun kuulimme Perhegymistä, olimme heti todella innoissamme – tällaiselle vanhempien ja lasten yhteiselle ja energiantäyteiselle tunnille on ollut paljon kysyntää, ja perheliikunta on kaivannut uutta ilmettä ja nostetta, iloitsee Järvenpään Voimistelijoiden Jenna Marjakangas. Hän toimii seurassa päätoimisesti lasten ja nuorten harrasteliikunnan vastuuvalmentajana.

Niin ikään Voimisteluliiton konseptoimat Ninjagym ja Freegym -tunnit ovat olleet tässä lasten ja nuorten harrasteliikuntaan keskittyvässä seurassa todella suosittuja.

-       Olimme mukana pilottiseurana, kun Freegym lanseerattiin, ja se sai heti huikean suosion. Seuraavalle kaudelle piti moninkertaistaa tuntimäärä, ja samoin kävi viime vuonna mukaan tulleelle Ninjagymille, Marjakangas vahvistaa.

Parhaillaan seuran 70-vuotisjuhlavuotta viettävillä Järvenpään Voimistelijoilla on lapsille ja nuorille monipuolisesti rentoja voimistelutunteja sekä aikuisille ryhmäliikuntatunteja. Valmennus- ja kilpapuolella seura on keskittynyt joukkuevoimisteluun ja tanssilliseen voimisteluun.  

Freegym, Ninjagym ja Perhegym

Freegym on tuntimalli, joka yhdistää voimistelua, parkouria, voltteja ja voimaharjoittelua. Se on sellaista luovaa, rentoa ja vauhdikasta tekemistä, Marjakangas kuvailee.

-       Freegymin avulla on helppo saada nuoret ja etenkin pojat innostumaan mukaan voimistelun ja liikunnan pariin. Freegymissä keskitytään toki tekemään kaikki liikkeet oikein, mutta treenaaminen on kuitenkin rentoa, eikä siinä ole kilpailullisia tavoitteita.

Ninjagymissä periaate on sama, mutta siinä missä Freegym on suunnattu yli 10-vuotiaille, Ninjagymiä tarjotaan Järvenpään Voimistelijoissa 7–9-vuotiaille ja Ninjagym MINIä 5–6-vuotiaille. Lisäksi aivan pienille 1–3-vuotiaille on omat perheliikuntatuntinsa.

-       Uudessa Perhegymissä on sitten tarkoitus innostaa entistä useampia alle kouluikäisiä sekä alakoulikäisiä mukaan harrastamaan – ja nimenomaan yhdessä vanhempien kanssa.

Järvenpään Voimistelijoilla alkoi nyt syksyllä kaksi eri Perhegym-tuntia, joista toinen on suunnattu 4–6-vuotiaille ja toinen 6–12-vuotiaille. Tunneille voi osallistua oman vanhemman tai jonkun muun aikuisen, kuten isovanhemman tai kummin, kanssa.

-       Kaiken kaikkiaan nämä Gym-tunnit ovat osa meidän laajaa lasten ja nuorten harrasteliikunnan kokonaisuutta, johon kuuluu monipuolisesti erilaisia tunteja temppu- ja telinejumpasta aina temppuakron sekä nuppu- ja staravoimistelun kautta erilaisiin tanssi- ja keijubalettiryhmiin sekä keppihevostunteihin asti, Marjakangas lisää.


Yhteistä laatuaikaa

Lapset juoksevat silmät kiiluen ympäri liikuntasalia ennen kuin tunti saadaan varsinaisesti edes aloitettua.

-       Lapsilla riittää virtaa, ja vanhemmille käy kuntoilusta yrittää pysyä menossa mukana, toteaa syksyn Perhegym-tunteja vetävä Tomi Kajasviita. Hän on aikaisemminkin ollut mukana pitämässä perheliikuntatunteja Järvenpään Voimistelijoissa.

Perhegymissä hän pitää hienona sitä, että se on matalan kynnyksen harrastus niin lapsille kuin aikuisille, sekä sitä että se on ennen kaikkea tunti, jolla koko perhe voi liikkua yhdessä.

-       Vanhemmatkin pääsevät treenaamaan ohjatusti, mutta kuitenkin rennosti ja hauskasti, sekä viettämään samalla laatuaikaa lastensa kanssa.

Nykyään kun aika on monella kortilla, niin Perhegym-tunnilla pääsee yhdistämään monen tärkeän asian.

-       Kyllä tämä käy ihan kuntoilusta itsellekin, tunnustaa Minna Lepistö. Hän on osallistunut jo edellisellä kaudella Järvenpään Voimistelun perheliikuntatunneille yhdessä tai vuorotellen miehensä Joonas Lepistön sekä heidän kahden tyttärensä, Vilman, 5, ja Iidan, 3, kanssa.

Perhe harrastaa aktiivisesti liikuntaa myös vapaa-ajalla ja työnsä puolesta, mutta perheliikuntatunnit ovat heille erityistä arjesta irtautumisaikaa.

-       Kännykkä jää pukuhuoneeseen, ja sitä keskittyy vain yhdessä tekemiseen. Tunneilta voi poimia myös ideoita siihen, mitä kaikkea lasten kanssa voi tehdä kotonakin, Minna Lepistö toteaa.

Tänä vuonna, kun moni vanhempi on viettänyt erityisen paljon aikaa kotona lasten kanssa, perheliikunnasta poimitut ideat ovat varmasti monessa perheessä tulleet tarpeeseen.

 

Monipuolista liikuntaa & valmiuksia jatkoharrastuksiin

Perhegym toimii hyvänä ensimmäisenä harrastuksena lapselle ja hyvänä väylänä jatkoharrastuksiin tai Ninjagymin tai Freegymin harrastamiseen. Perhegym on myös hyvä vaihtoehto, jos lapsi ei alkuun uskalla tai halua tulla yksin jumppatunnille.

-       Meidän Vilma on kova jännittämään, niin Perhegymi tuo itsevarmuutta, kun vanhempi on mukana, Minna Lepistö toteaa.

Hän myös kiittelee, että tunneilla harjoitellaan monipuolisesti erilaisia temppuja ja paitsi avustetaan lasta tekemään liikkeitä, niin tehdään paljon myös itse. Perhegym tarjoaa siis myös aikuisille hauskaa matalan kynnyksen liikuntaa.

Yhdessä opetellaan niin koordinaatiota harjoittavaa karhukävelyä, tasapainoillaan päälläseisonnassa, ja kun lapsi on reppuselässä, niin askelkyykytkin käyvät voimaharjoittelusta.

-       Kaikkia temppuja voi kuitenkin harjoitella omien taitojen mukaan, joten Perhegym sopii ihan kaikille omasta lähtötasosta riippumatta, Minna Lepistö kannustaa.

Hän kiittelee, että ohjaaja osaa aina tukea vanhempaa tunneilla, ja että yksi vanhempi pärjää siten siellä myös kahden lapsen kanssa.

-       Tunnit on aina suunniteltu hyvin. Ensin on alkulämmittely ja sitten on usein joku teema eli joka kerta opetellaan jotain tiettyjä taitoja. Lapsi saa hyvät valmiudet liikuntaan ja jatkoharrastuksiin.

Lepistöjen lapsille tunti on aina yksi viikon kohokohdista, ja lasten ilo ja into tarttuvat myös salakavalan helposti aikuisiin. Lapset innostuvat erityisen paljon erilaisista tunneilla käytettävistä välineistä ja temppuradoista.

Välttämättä mitään välineitä ei kuitenkaan tarvita, vaan on hauskaa, kun tehdään pariakrobatiaa, äiti ja isä toimivat hyvinä kiipeilytelineinä ja avustajina eri liikkeissä. On helppo nähdä, että lapsille on suuri ilo, kun vanhemmat ovat mukana temppuilemassa ja seuraamassa lasten tekemistä.

 

Liiton materiaalit käyttöön

Tomi Kajasviita toteaa, että lapsilla leikkiminen ja liikkuminen tulevat luonnostaan.

-       Heillä riittää virtaa, ja kun heille antaa oikeat ohjeet ja välineet, heidät saa liikkumaan monipuolisesti ja erilaisia taitoja kehittävästi. Erityisen hienoa on, kun saa innostettua myös vanhemmat mukaan ja annettua perheille paitsi konkreettisia vinkkejä, niin myös intoa liikkua kotona, vapaa-ajalla ja lomillakin.

Voimisteluliiton tarjoamat koulutukset ja materiaalit antavat ohjaajille juurikin eväitä lasten liikuttamiseen ja rakennuspalikoita tuntien koostamiseen.

 

Freegym, Ninjagym ja Perhegym ovat tarkoitettu voimisteluseurojen harrastevoimistelutunneiksi, ja seurat voivat aloittaa GYM-tunnit koulutettuaan ainakin yhden ohjaajan Freegym-ohjaajakoulutuksella.

 

Lisätietoa Perhegymistä Voimisteluliiton lasten ja nuorten voimistelun kehittäjä Nea Vallinilta nea.vallin(at)voimistelu.fi 


Teksti on julkaistu kokonaisuudessaan myös Voimistelu-lehdessä 3/2020. 

Teksti ja kuvat: Milla Vahtila