Yhdessäoloa ja ystävyyttä - 70 vuotta kiltatoimintaa

15.4.2020 |

Piirijuhla Kuopiossa 1950-luvulla, Siilinjärven Naisvoimistelijat


”Kiltatoiminta on yhdessäoloa ja ystävyyttä”, tiivistää Voimisteluliiton kiltatapahtumista vastaava Eija Ojala.

Ensimmäinen Uskollisuuden kilta perustettiin 70 vuotta sitten, 15.4.1950 Helsingin Naisvoimistelijoihin. Ajatus kiltatoiminnasta tuli voimistelun legendanakin tunnetulta Kaarina Karilta, joka esitteli idean keväällä 1949 pidetyssä SNLL:n vuosikokouksessa:

”Mitä vanhemmaksi ihminen tulee sitä ruusunhohtoisemmat ovat kaikki nuoruuden muistot ja niiden mieliin palauttaminen on mieluista. Jos näitä seuratoiminnasta poisjääneitä heräteltäisiin, niin että yhdistys järjestäisi vielä tilaisuuksia vanhojen muistojen elvyttämiseksi, niin eiköhän moni heistä olisi kiitollinen tästä asiasta.”

Ensimmäinen kilta oli keskinäistä apua ja seurustelua varten perustettu yhdistys, jonka sisäinen henki perustui uskollisuuteen. Kaarina Karin sanoin ”uskollisuus on hyve, joka rakentaa varman perustan jalkain alle. Uskollisuus kasvattaa meidät kiinni ja syvälle siihen, missä toimimme. Uskollisuus kehittää traditioita”. Tämä kilta-ajatus perinteineen elää edelleen.


Kiltalaisia Kisakalliossa 2019.

Miltä näyttää 70-vuotias kiltatoiminta? Nuorentuneelta ja monipuolistuneelta. Kiltoja toimii yhteensä 124 Voimisteluliiton seurassa, ja lisää syntyy joka vuosi: uusin tulokas Wasa Unique / Vaasa Tytöt perustettiin vuoden vaihteessa. Kiltoihin kutsutaan yhä nuorempia toimijoita mukaan ja ystävyys on edelleen yksi toiminnan peruspilareista. Kaikki killan jäsenet tuntevat toisensa ja osa on edelleen mukana seuran toiminnassa. Kiltatoiminta tarjoaa henkistä hyvinvointia ja tuo energiaa, iloa ja intoa osallistua ja kokeilla uusia asioita. Jokainen kilta rakentaa omannäköistä toimintaansa ja tapahtumia järjestetään myös alueellisesti ja valtakunnallisesti. Ystävyyttä ja yhteenkuuluvuutta luodaan siis ei vain omassa killassa vaan koko Suomen voimisteluperheen kesken.

Kiltatoiminta täyttää tänään 70 vuotta. Sitä on syytä juhlistaa. Onnea ystävyys, uskollisuus ja kiltatoiminta! Onnea myös kaikki noin 4000 kiltalaista!

Omia kiltamuistojasi voit jakaa voimistelun Facebook-ryhmissä: Etelä-Suomi – Voimistelu, Länsi-Suomi – Voimistelu, Pohjanmaa – Voimistelu, Pohjois-Suomi – Voimistelu, Savo-Karjala – Voimistelu, Sydän-Suomi – Voimistelu.