Seuran vastuullisuuden vuosikello 2020

22.1.2020 |

Voimisteluliitto on mukana urheiluyhteisön yhteisessä vastuullisuusohjelmassa ja voimistelun vastuullisuusmateriaaleja päivitetään nettisivuillemme kevään 2020 aikana. 

Voimisteluseuran vastuullisuuden vuosikello on luotu seurojen käyttöön ja joka kuukaudelle on valittu teema, johon liittyvää materiaalia tai tietoa jaamme seuroille. Vuosikelloa on hyvä peilata omaan toimintaan ja poimia sieltä ideoita seuranne käyttöön. Nostoja ja materiaaleja jaetaan myös seuratoimijoiden fb-ryhmässä

Voimisteluliitto järjestää Tähtiseuroilleen etätapaamisia kerran kuukaudessa Zoom-etähteydellä. Tapaamisissa on ajakohtaisten asioiden lisäksi seuran vastuullisuuden vuosikelloon liittyvä teema sekä aikaa keskustelulle. Tähtiseura-kahvit järjestetään aina kuukauden ensimmäisenä tiistaina klo 16.30 - 18.00 (pois lukien heinäkuu). Lue lisää ja osallistu Tähtiseura-kahveille! 

 

JOULUKUU - KIITTÄMINEN JA PALKITSEMINEN 

Ti 1.12. klo 16.30-18, TÄHTISEURA-KAHVIT
Kiittämisen, palkitsemisen ja arvostamisen kulttuurin luominen. Alustajana toimii osaamisen kehittäjä Liisa Lappalainen ja ajankohtaisista asioista kertoo aluepäällikkö Mervi Arsiola.

Kuka on voimisteluseurasi supertyyppi? Kiitä julkisesti seuran eteen tehdystä vapaaehtoistyöstä. Suomen Olympiakomitea ja OP Ryhmä valitsevat #Kiitosseuratoimija -tunnisteella jaetuista postauksista Vuoden vapaaehtoisen seuratoimijan 5. 12. , ja hän saa seuralleen 3000 euron stipendin. 

Kansainvälistä Vapaaehtoisten päivää vietetään vuosittain 5.12. Lue lisää Kansalaisareenan sivuilta. 

Esimerkkejä, vinkkejä ja ideoita vapaaehtoisten palkitsemiseen, virkistämiseen ja kiittämiseen Toimeksi.fi -sivulla. 

 

MARRASKUU - YMPÄRISTÖVASTUULLISUUS

Ti 3.11. klo 16.30-18, TÄHTISEURA-KAHVIT
Olosuhteet ja ympäristövastuullisuus. Aiheesta alustaa liiton olosuhdekoordinaattori Janina Mäkinen ja ajankohtaiset asiat esittelee projektipäällikkö Jaana Hyrkäs.

Aloita testaamalla, kuinka ympäristöystävällinen teidän seuranne on. KEKE-koutsin pikatesti seuroille.

Urheiluseuroille oma Kestävän Kehityksen valmentaja, KEKE- koutsi, jonka helpoilla, seura-arkeen sopivilla fiksuilla vinkeillä kohennatte sekä omaanne että seuranne kuntoa niin fyysisesti kuin taloudellisesti – ja samalla teette hyvää myös ympäristölle. WIN-WIN-WIN-vaikutuksia siis!

Ympäristö ja urheilu (Olympiakomitea) 

Urheilun ympäristövastuuverkosto (Olympiakomitea)

Kestävä kehitys ja ympäristövastuu: liikunta- ja urheiluyhteisö osana ratkaisua (Olympiakomitea, uutinen)

Sustainability.sport – ilmainen verkkoalusta (kestävän kehityksen materiaaleja)

Urheiluseuran ympäristöopin perusteet (Olympiakomitea / SLU) 

Reilun Pelin opas – Pitääkö tätäkin nyt miettiä? (Olympiakomitea / SLU)

Environmental Responsibility – Guidance for international sports leaders (2017) (Olympiakomitea)

 

SEURAESIMERKKEJÄ: 

Fiksu Seura -palkinnon vuonna 2018 voittanut Savonlinnan Voimistelu ja Liikunta

Fiksu Seura -palkinnon vuonna 2019 voittanut Golden Spirits ry

Hiilineutraali Honka (koripallo, julkaistu Olympiakomitean nettisivuilla 12.10.2020) 

 

LOKAKUU - YHDENVERTAISUUS JA TASA-ARVO 

Ti 6.10. klo 16.30-18, TÄHTISEURA-KAHVIT
Erilaisten liikkujien huomioiminen toiminnassa. Alustajana Liiku mun kaa -hankkeen projektipäällikkö Jenni Tuomela. Ajankohtaisista asioista kertoo aluepäällikkö Klara Westerlund.

Voimistelun yhdenvertaisuus- ja tasa-arvotyön johtoajatuksena toimii jokaisen tasavertainen mahdollisuus voimisteluun. Haluamme mahdollistaa voimistelun kaikille ja edistää tasa-arvoa liikunnan ja urheilun parissa. Voimisteluyhteisössä jokainen on arvokas omana itsenään. Täältä löydät yhdenvertaisuus- ja tasa-arvosuunnitelman sekä huoneentaulut ja linkin Olympiakomitean vastuullisuusmateriaaleihin. 

Vastaa kyselyyn. Paralympiakomitea selvittää seuroilta soveltavan liikunnan tilannetta sekä tuen tarvetta. Vastaa Avoimet ovet - kyselyyn 12.10. mennessä. 

Terve voimistelija -viikot 5.-18.10. Voimistelijan terveydestä huolehtiminen on osa vastuullista voimistelua. Haastamme koko voimisteluyhteisön keskustelemaan kaverin, voimistelijoiden, valmentajien tai muun tahon kanssa lasten ja nuorten terveyttä tukevasta voimistelusta. Miten sinun seurassasi, joukkueessasi, valmennuksessasi, ohjauksessasi tai vaikka voimistelukavereiden kesken varmistetaan terveyttä tukeva harrastus ja kilpailu? Somessa keskustelua voi käydä #tervevoimistelija ja #voimistelu tunnisteiden kera. Lue lisää ja katso Instagram live -aikataulu. 

Ohjevideoita energisten lasten ohjaamiseen. Suomen Voimisteluliitto on tehnyt yhteistyössä ADHD-liiton kanssa ohjevideoita lasten liikunnan parissa työskenteleville valmentajille, ohjaajille sekä opettajille. Videoilla esitellään konkreettisia keinoja, joiden avulla harjoitusta ja omaa ohjaustaan voi strukturoida siten, että kaikkien lasten on helpompi osallistua toimintaa. Lue lisää ja tutustu videoihin. 

Vastuullisuustyökalut seuroille -koulutus 29.10. kello 9:00-11:30 Zoomin välityksellä etäkoulutuksena. Lue lisää ja ilmoittaudu mukaan. 

Vastuullisen voimistelun puolesta (video)

Vastuullisen valmennuksen ja ohjauksen puolesta (video)

Vastuullisuusmateriaalit seurojen ja voimistelutoimijoiden käyttöön Voimisteluklubissa

Voimistelun eettiset ohjeistukset (hyväksytty kevätkokouksessa 2020)

Lisää tutkimustuloksia, tietoa ja materiaalia. 

 

SYYSKUU - TALOUS

Ti 1.9. klo 16.30 - 18, TÄHTISEURA-KAHVIT
Seuran talouden hallinta. Alustajana toimii liiton talouspäällikkö Sanna Heikkilä ja ajankohtaiset asiat esittelee aluepäällikkö Eija Ojala.

Kaipaako seuranne vinkkejä varainhankintaan? Lue, miten Tampereen Voimistelijoiden joukkuevoimistelujoukkue Onesos keräsi varoja joukkueen menoihin. Voimisteluliitolla on yhteistyökumppaneita, jotka mahdollistavat helppoja ja houkuttelevia varainhankintakeinoja seuroille. Tutustu mahdollisuuksiin täältä. 

Miten ennakoida seuran taloudellista tilannetta? Riittävätkö seuran rahat? Ota käyttöön valmis kassavirtalaskelma (lataa excel täältä). 

Maksuton palkanlaskentaohjelma palkka.fi. 

Yleishyödyllisten yhteisöjen ja julkisyhteisöjen vapaaehtoistoiminnan ennakkoperintäkysymykset (vero.fi)

Voimisteluklubista löydät lisäksi seuran talouteen liittyviä materiaaleja (mm. urheiluseurojen talousoppaan ja oppaan taloushallinnon järjestämiseen ja valvontaan). 


ELOKUU - MAINONTA JA MIELIKUVAT

Ti 3.8. klo 16.30 - 18.00, TÄHTISEURA-KAHVIT 
Voimisteluviikon hyödyntäminen seuran markkinoinnissa. Alustajana liiton markkinointiviestinnän koordinaattori Matleena Ronkainen. Ajankohtaisista aiheista kertoo aluepäällikkö Mervi Arsiola.

Starttaa syyskausi Voimisteluviikolla 31.8.-6.9.2020! Syksyn Voimisteluviikon teemana on "Voimistelu täynnä mahdollisuuksia!", jonka myötä kannustamme jokaista löytämään itselle sopivan tavan harrastaa voimisteluseuroissa. 

Hyödynnä Voimisteluliiton materiaaleja ja kuvia seuranne markkinoinnissa. Materiaaleja löytyy eri kanaviin lasten, perheliikunnan, nuorten, aikuisten ja ikääntyneiden kohderyhmille. Lisäksi olemme tehneet seuroille kehyksiä, joita seurat voivat liittää omien kuviensa päälle! Klikkaa tästä kuvapankkiin. 

Muistathan päivittää seuranne tiedot Löydä Seura -palveluun. Mikäli seuranne tiedot puuttuvat tai kaipaavat päivitystä, löydät ohjeet täältä.  

7 vinkkiä somettamiseen - vinkkejä myös kuvankäsittely- ja videoeditointisovelluksista!


HEINÄKUU - YHDISTYSTOIMINTA

Yhdistyksen toimintaa ohjaa:

-Toiminnan tarkoitus
-Yhdistyslaki ja muun lainsäädäntö
-Kirjanpitolaki-ja asetus
-Yhdistyksen säännöt
-Toiminta-ja talousohjesäännöt
-Yhdistyksenkokous
-Mahdolliset sopimukset ja velvoitteet

 

Hyvä hallinto takaa tehokkaan ja toimivan seuran. Silloin seurassa voidaan keskittyä itse päätarkoitukseen eli urheiluun. Olympiakomitea on koonnut lyhyen n. 15 min kestoisen verkkokurssin, jossa käydään läpi seuran hyvää hallintoa ja siihen liittyviä yhdistystoiminnan perusperiaatteita. Kurssi on suunnattu kaikille seuroissa toimiville ja etenkin seurojen hallituksissa työskenteleville. Kurssi on erinomainen työkalu esimerkiksi uusille hallituksen jäsenille! Tutustu näppärään ja maksuttomaan kurssiin täältä

Mitä yhdistyksen on huomioitava palkatessaan työntekijöitä? Miten työnantajana toimiminen muuttaa seuratoimintaa? Seura-ammattilaisen palkkaaminen - askeleet onnistumiseen on kattava ja erinomainen työkirja seuraorganisaation kehittämiseen. Oppaasta löydät paljon hyödyllistä tietoa ja vinkkejä vaikka seuranne ei olisi palkkaamassa työntekijää. 

Seuratoimintaa eli yhdistyksen toimintaa voi ja kannattaa kehittää suunnitelmallisesti. Tähtiseura-ohjelma on kokonaisvaltainen seurojen laatuohjelma. Sen sisällä voi kuitenkin kehittää myös yksittäistä osa-aluetta, esimerkiksi seuran hallintoa. Voimisteluliiton aluepäälliköt kertovat mielellään Tähtiseura-ohjelmasta lisää ja auttavat seuraanne kehittämistyössä eteenpäin. 

Yhdistystoiminnassa varoja voidaan kerryttää varainhankinnalla. Tutustu verottajan ohjeisiin yleishyödyllisten yhteisöjen verotuksesta osoitteessa www.vero.fi ja syventävään yleishyödyllisten yhteisöjen verotusohjeeseen. Voimisteluliiton yhteistyökumppanit tarjoavat keinoja seurojen varainhankintaan. Tutustu seurojen varainhankinnan mahdollisuuksiin täältä

Lisää vinkkejä yhdistystoimintaan ja strategiaan löydät tältä sivulta alempaa helmikuun osiosta. 

psst. Oletko kuullut yhteiskunnallisista yrityksistä? Suomessa on jo tuhansia yhteiskunnallisia yrityksiä, joiden tavoite on tuottaa yhteistä hyvää. Yhteiskunnalliset yritykset ovat yksityisesti omistettuja ja ne käyttävät valtaosan voitoistaan niiden tavoitteen mukaisten päämäärien toteuttamiseen. Yhteiskunnallinen yritys ei ole rajattu mihinkään yhtiömuotoon, se voi olla osakeyhtiön lisäksi esimerkiksi osuuskunta tai liiketoimintaa harjoittava säätiö tai yhdistys. Lue lisää yheiskunnallisista yrityksistä täältä

 

KESÄKUU - TURVALLINEN TOIMINTAYMPÄRISTÖ 

Ti 2.6. klo 16.30 - 18.00, TÄHTISEURA-KAHVIT (ilmoittautuminen suljettu)
Millaista on laadukas lasten voimistelu? Miten voimistelun urapolut tukevat laadukasta lasten voimistelua? Aiheesta alustavat liiton lasten ja nuorten voimistelun kehittäjä Nea Vallin ja voimistelutoimen johtaja Susanna Porola. Ajankohtaiset asiat esittelee aluepäällikkö Tiina Koljander.

Laadukas lasten voimistelu - kattava ja näppärä tietopaketti, johon jokaisen voimisteluseuran olisi hyvä tutustua. Lue lisää lasten laadukkaasta voimistelusta nettisivuiltamme

Mietityttääkö olosuhdeasiat?
Tutustu olosuhdemateriaaleihin Voimisteluklubissa.  

Tulossa syksyllä 2020: Olympiakomitea kehittää parhaillaan yhteistyössä lajiliittojen kanssa lasten ja nuorten turvallisen urheilun tueksi
”turvallinen toimintaympäristö urheilussa” -verkkokoulutuspakettia.


TOUKOKUU - HENKILÖSTÖJOHTAMINEN JA REKRYTOINTI 

Ti 5.5. klo 16.30 - 18.00, TÄHTISEURA-KAHVIT (ilmoittautuminen suljettu)
Miten pitää seuran ohjaajista, valmentajista ja muista työntekijöistä huolta koronapandemian aikana? Aiheesta alustaa liiton kehitysjohtaja Heli Pekkala. Ajankohtaiset asiat esittelee seurapalvelupäällikkö Tiina Saulila. 

 

Ma 25.5. klo 17.00 REKRYTOINTIKOULUTUS - MAKSUTON KOULUTUS ZOOM-ETÄYHTEYDELLÄ

Vastuulliset, osaavat ja innostuneet toimijat ovat seuran parasta "pääomaa". Rekrytointi pitäisi olla seuran ydinprosessi. Tervetuloa kehittämään seuranne rekrytointia ja löytämään tähän uusia ideoita! 

Huippupalautteet ja paljon kiitosta kerännyt liikunnan aluejärjestöjen rekrytointikoulutus järjestetään voimisteluseuroille maanantaina 25.5. klo 17-20 zoom-etäyhteydellä. 

Koulutuksessa paneudutaan vapaaehtoisten ja palkallisten toimijoiden rekrytointiin ja kehitetään seuran rekrytointisuunnitelmaa. Osallistuessasi koulutukseen etäyhteydellä suosittelemme osallistumista tietokoneella. Kaikki osallistujat tarvitsevat koulutukseen mukaan puhelimen.  
 
Kouluttajana toimii Keski-Suomen Liikunta ry:n seurakehittäjä Laura Härkönen.

Aika: ma 25.5. klo 17-20 

Paikka: Zoom-etäyhteys 

Hinta: maksuton

Ilmoittaudu mukaan: https://go.hoika.net/public/PublicTraining.aspx?sid=263&id=3610

 

Seuran johtamisen materiaaleja löytyy kootusti Voimisteluklubista seuratoimijoiden osiosta. 

Voimisteluklubi: seuratoimijat -> seuran ihmiset (täältä löydät mm.: seura työnantajana -materiaalit, nuorten osallistaminen seuratoimintaan, tiimiharjoitukset, toimenkuva-esimerkit) 

 

Lukusuositus: Tutkimuksia urheiluseuran johtamisen kysymyksistä (Outi Aarresola, 2020) 

 

Lukusuositus: Blogikirjoitus seurasta työnantajana jalkapallon puolelta. 
Kommentti: Herätys, jalkapalloseurat – Olette työnantajia! (Erkko Meri) 

"On todennäköistä, että erilaiset vastuullisuuteen liittyvät kysymykset läpäisevät 2020-luvulla voimakkaasti myös juniorijalkapallokentän. Sellaiset seikat, kuten hyvä työnantajamielikuva, laadukas rekrytointiprosessi ja työntekijöiden työhyvinvointi, voivat nousta suureen rooliin. Varsinkin kokeneemmat ammattivalmentajat vertailevat eri seuroja ja vaihtavat ajatuksia keskenään. Seuran huono maine voi kiiriä kauas.
...
Juniorijalkapallossa menestyvät tulevaisuudessa sellaiset seurat, joissa valmentajat voivat hyvin ja joissa luottamuksen ilmapiiri näkyy muuallakin kuin seuran nettisivujen iskulauseissa.
...
Joka kerta, kun olen kuullut seuratoimijan voivottelevan rekrytoinnin vaikeutta, olen kysynyt vastakysymyksen: Miten koulutatte ja kehitätte nykyisiä työntekijöitä?

...
Välittyykö ulkopuoliselle kuva, että seurassa on aidosti mahdollisuus kasvaa jalkapallo-osaajana? Tunnetaanko yhteisö siitä, että se on valmentajille hyvä paikka toimia?"


HUHTIKUU - ASIAKASNÄKÖKULMA JA PALAUTEKYSELYT 

Asiakaslähtöisessä kehittämisessä kannattaa tutustua palvelumuotoiluun ja palvelumuotoilun menetelmiin. Googlaamalla löydät todella paljon materiaalia ja tietoa palvelumuotoilusta. Tässä muutamia esimerkkejä:

Espoon sivistystoimen työkalupakki

IDEO Design Kit

This Is Service Design Doing Method Library

Asiakaslähtöiseen kehittämiseen löydät materiaalia myös Voimisteluklubista. 

Voimisteluklubi: seuratoimijat -> johtaminen & hallinto -> markkinointi ja viestintä. Täältä löydät kolme palvelumuotoilun videota sekä oppaan palveluiden tuotteistamiseen. 

Voimisteluklubi: seuratoimijat -> seuran ihmiset. Täältä löydät valmiita palautekyselymalleja. 

Palvelumuotoilu Palo - 10 vinkkiä asiakaspalautteiden vastaanottoon

120 ideaa yhteisösi innostamiseen. Amerikkalaisyritys Greenfly on koonnut käytännöllisiä vinkkejä, joiden avulla urheilubrändit voivat löytää uusia tapoja osallistaa harrastajia faneja, omaa henkilöstöä ja yhteistyökumppaneita.


MAALISKUU - LAADUKAS SEURAKEHITTÄMINEN 

Tutustu täältä Voimisteluliiton seurakehittämiseen. 

Voimisteluliiton seurakehittämisen prosessikuvaus (Voimisteluklubi: Johtaminen & hallinto -> yleiset)

Voimisteluliiton seurakehittäminen pohjautuu Olympiakomitean kaikkien lajien yhteisiin seuratoiminnan laatutekijöihin (ns. Tähtiseura-kriteereihin). Tähtiseura-ohjelma on Olympiakomitean, lajiliittojen ja aluejärjestöjen laatuohjelma, joka kehittää ja tukee suomalaisen urheilun keskeistä vahvuutta: seuratoimintaa. Lue lisää Tähtiseuraohjelmasta.

Olympiakomitean Tähtiseura-verkkopalvelu on erinomainen työkalu seuratoiminnan kehittämiseen (avoin kaikille). 

Voimisteluliiton oma materiaalipankki, Voimisteluklubi, pitää sisällään seuratoimijoille suunnatun osion. Voimisteluklubin käyttö ei vaadi kirjautumista.

Voimisteluliiton jäsenseurojen apuna on laaja joukko liiton luottamus- ja toimihenkilöitä. Voit tilata maksutta seurakäynnin haluamastanne aihealueesta. Seurakäynti voidaan toteuttaa myös etäyhteydellä esim. Zoomin tai Teamsin välityksellä! Jätä yhteydenotto seurakäynnin tilauslomakkeen kautta, niin alueesi aluepäällikkö on teihin yhteydessä. Etsimme aina seuranne tarpeisiin parhaimman mahdollisen asiantuntijan (esim. seurakummi tai liiton toimihenkilö).  

Spotti on web-pohjainen jäsendataa hyödyntävä karttasovellus, joka mahdollistaa aivan uudella tavalla seuran toiminnan suunnittelun ja kehittämisen sekä olosuhde- ja vaikuttamistyön. 

 

HUOM. SIIRRETTY (uusi aika ilmoitetaan myöhemmin) Seurakehittämisen superpäivä 28.3. Vantaalla - katso päivän ohjelma Facebook-tapahtumastaja ilmoittaudu mukaan tästä


HELMIKUU - TOIMINNAN ARVOT JA STRATEGIA

Näe, koe, tee - Yhdistysten strategiaopas (Heikkala, Krook, Pekkarinen)

Oman seuran analyysi -työkalu (Olympiakomitea) 

Seuran hallinto -verkkokoulutus (Olympiakomitea)

Dialogikartta seuran arvokeskusteluun (MLL)

Seuratoiminnan tulevaisuus -työkirja (Olympiakomitea)

Strategian juttusarja 1: Seuran arvot ja nykytila

Strategian juttusarja 2: Visio ja strategiset valinnat

Strategian juttusarja 3: Strategia todeksi 

Nämä ja paljon muita materiaaleja seuratoiminnan tueksi löytyy Voimisteluklubista (huom. ei vaadi kirjautumista).  

 

TAMMIKUU - LASTEN VOIMISTELUN LINJAUKSET 

Laadukas lasten voimistelu on osana koko urheiluyhteisön yhteistä vastuullisuusohjelmaa.  

 

Lasten laadukas voimistelu on vastuullista urheilua ja liikuntaa, jossa tuetaan lasten kasvua omaan potentiaaliinsa. Toiminta on kuvattu ILO-pyramidissa, jossa korostuu lasten voimistelun tavoitteet: Innostus, Laatu ja Onnistumiset yhdessä. Laadukas voimistelu on jaettu 14 osatekijään, joilla koemme olevan merkitystä lasten kasvatustyössä ja liikunnalliseen elämäntapaan opettamisessa. Tärkeintä on kasvua ja kehitystä tukeva harjoittelu turvallisessa, osallistavassa ja hyväksyvässä ilmapiirissä. Tavoitteena, että tämä toteutuu jokaisessa lapsen ja nuoren harjoituksessa.  

 

Laadukkaaseen lasten voimisteluun kuuluu myös vahvasti lasten oikeudet.  

 

Lapsilla on oikeus iloon. Oikeus leikkiä ja pitää hauskaa. Heillä on oikeus onnistua ja kokea voimistelun ja liikunnan riemua.  Jokaiselle on oikeus osallistua toimintaan ja harrastamiseen sekä kilpaurheiluun lapsena, ei pienenä aikuisena. Heillä on oikeus osallistua kehitystasonsa mukaisesti.  Lapsella on oikeus ilmaista mielipiteensä ja tulla kohdelluksi arvokkaana (urheilumenestyksestä riippumatta). Laadukkaassa lasten voimistelussa lapsilla on oikeus saada vastuuntuntoista ohjausta turvallisilta aikuisilta sekä oikeus menestyä oikein asetettujen tavoitteiden saavuttamisessa. Lapsilla on oikeus asettaa myös omia tavoitteita ja saada tukea niiden asettamiseen. Lapsilla on oikeus tehdä oman näköistä toimintaa harrastuksestaan omassa seurassa. Sen tekemiseen tarvitaan kaikkien seurassa toimivien aikuisten ja hallinnon tukea ja positiivista asennetta. 

 

Laadukkaasta lasten voimistelusta on tulossa videoita keväällä 2020, joita voi hyödyntää mm. valmentajien, vanhempien tai seurajohdon kokouksissa esimerkiksi keskustelun avauksina. Lisäksi vastuullisuus teemaa ja siihen liittyvää lasten materiaalia on tulossa seurojen käyttöön. Lisää tietoa löydät täältä.