Seuran vastuullisuuden vuosikello 2020

22.1.2020 |

Voimisteluliitto on mukana urheiluyhteisön yhteisessä vastuullisuusohjelmassa ja voimistelun vastuullisuusmateriaaleja päivitetään nettisivuillemme kevään 2020 aikana. 

Voimisteluseuran vastuullisuuden vuosikello on luotu seurojen käyttöön ja joka kuukaudelle on valittu teema, johon liittyvää materiaalia tai tietoa jaamme seuroille. Vuosikelloa on hyvä peilata omaan toimintaan ja poimia sieltä ideoita seuranne käyttöön. Nostoja ja materiaaleja jaetaan myös seuratoimijoiden fb-ryhmässä

 

HUHTIKUU - ASIAKASNÄKÖKULMA JA PALAUTEKYSELYT 

Asiakaslähtöiseen kehittämiseen löydät materiaalia Voimisteluklubista. 

Voimisteluklubi: seuratoimijat -> johtaminen & hallinto -> markkinointi ja viestintä. Täältä löydät kolme palvelumuotoilun videota sekä oppaan palveluiden tuotteistamiseen. 

Voimisteluklubi: seuratoimijat -> seuran ihmiset. Täältä löydät valmiita palautekyselymalleja. 

 

MAALISKUU - LAADUKAS SEURAKEHITTÄMINEN 

Tutustu täältä Voimisteluliiton seurakehittämiseen. 

Voimisteluliiton seurakehittämisen prosessikuvaus (Voimisteluklubi: Johtaminen & hallinto -> yleiset)

Voimisteluliiton seurakehittäminen pohjautuu Olympiakomitean kaikkien lajien yhteisiin seuratoiminnan laatutekijöihin (ns. Tähtiseura-kriteereihin). Tähtiseura-ohjelma on Olympiakomitean, lajiliittojen ja aluejärjestöjen laatuohjelma, joka kehittää ja tukee suomalaisen urheilun keskeistä vahvuutta: seuratoimintaa. Lue lisää Tähtiseuraohjelmasta.

Olympiakomitean Tähtiseura-verkkopalvelu on erinomainen työkalu seuratoiminnan kehittämiseen (avoin kaikille). 

Voimisteluliiton oma materiaalipankki, Voimisteluklubi, pitää sisällään seuratoimijoille suunnatun osion. Voimisteluklubin käyttö ei vaadi kirjautumista.

Voimisteluliiton jäsenseurojen apuna on laaja joukko liiton luottamus- ja toimihenkilöitä. Voit tilata maksutta seurakäynnin haluamastanne aihealueesta. Seurakäynti voidaan toteuttaa myös etäyhteydellä esim. Zoomin tai Teamsin välityksellä! Jätä yhteydenotto seurakäynnin tilauslomakkeen kautta, niin alueesi aluepäällikkö on teihin yhteydessä. Etsimme aina seuranne tarpeisiin parhaimman mahdollisen asiantuntijan (esim. seurakummi tai liiton toimihenkilö).  

Spotti on web-pohjainen jäsendataa hyödyntävä karttasovellus, joka mahdollistaa aivan uudella tavalla seuran toiminnan suunnittelun ja kehittämisen sekä olosuhde- ja vaikuttamistyön. 

 

HUOM. SIIRRETTY (uusi aika ilmoitetaan myöhemmin) Seurakehittämisen superpäivä 28.3. Vantaalla - katso päivän ohjelma Facebook-tapahtumastaja ilmoittaudu mukaan tästä


HELMIKUU - TOIMINNAN ARVOT JA STRATEGIA

Näe, koe, tee - Yhdistysten strategiaopas (Heikkala, Krook, Pekkarinen)

Oman seuran analyysi -työkalu (Olympiakomitea) 

Seuran hallinto -verkkokoulutus (Olympiakomitea)

Dialogikartta seuran arvokeskusteluun (MLL)

Seuratoiminnan tulevaisuus -työkirja (Olympiakomitea)

Strategian juttusarja 1: Seuran arvot ja nykytila

Strategian juttusarja 2: Visio ja strategiset valinnat

Strategian juttusarja 3: Strategia todeksi 

Nämä ja paljon muita materiaaleja seuratoiminnan tueksi löytyy Voimisteluklubista (huom. ei vaadi kirjautumista).  

 

TAMMIKUU - LASTEN VOIMISTELUN LINJAUKSET 

Laadukas lasten voimistelu on osana koko urheiluyhteisön yhteistä vastuullisuusohjelmaa.  

 

Lasten laadukas voimistelu on vastuullista urheilua ja liikuntaa, jossa tuetaan lasten kasvua omaan potentiaaliinsa. Toiminta on kuvattu ILO-pyramidissa, jossa korostuu lasten voimistelun tavoitteet: Innostus, Laatu ja Onnistumiset yhdessä. Laadukas voimistelu on jaettu 14 osatekijään, joilla koemme olevan merkitystä lasten kasvatustyössä ja liikunnalliseen elämäntapaan opettamisessa. Tärkeintä on kasvua ja kehitystä tukeva harjoittelu turvallisessa, osallistavassa ja hyväksyvässä ilmapiirissä. Tavoitteena, että tämä toteutuu jokaisessa lapsen ja nuoren harjoituksessa.  

 

Laadukkaaseen lasten voimisteluun kuuluu myös vahvasti lasten oikeudet.  

 

Lapsilla on oikeus iloon. Oikeus leikkiä ja pitää hauskaa. Heillä on oikeus onnistua ja kokea voimistelun ja liikunnan riemua.  Jokaiselle on oikeus osallistua toimintaan ja harrastamiseen sekä kilpaurheiluun lapsena, ei pienenä aikuisena. Heillä on oikeus osallistua kehitystasonsa mukaisesti.  Lapsella on oikeus ilmaista mielipiteensä ja tulla kohdelluksi arvokkaana (urheilumenestyksestä riippumatta). Laadukkaassa lasten voimistelussa lapsilla on oikeus saada vastuuntuntoista ohjausta turvallisilta aikuisilta sekä oikeus menestyä oikein asetettujen tavoitteiden saavuttamisessa. Lapsilla on oikeus asettaa myös omia tavoitteita ja saada tukea niiden asettamiseen. Lapsilla on oikeus tehdä oman näköistä toimintaa harrastuksestaan omassa seurassa. Sen tekemiseen tarvitaan kaikkien seurassa toimivien aikuisten ja hallinnon tukea ja positiivista asennetta. 

 

Laadukkaasta lasten voimistelusta on tulossa videoita keväällä 2020, joita voi hyödyntää mm. valmentajien, vanhempien tai seurajohdon kokouksissa esimerkiksi keskustelun avauksina. Lisäksi vastuullisuus teemaa ja siihen liittyvää lasten materiaalia on tulossa seurojen käyttöön. Lisää tietoa löydät täältä.