"Liikunnan ilo tuo hyvän mielen"

16.7.2019 |

Kansainvälinen World Gymnaestrada Dornbirnissä oli 18 200 voimistelijan juhlaa. Voimistelijoita saapui 65 eri maasta nauttimaan seitsemän päivän voimistelufestivaalista. Viikkoon sisältyi huikaisevia voimisteluesityksiä, onnistumisen ja ilon tunteita omista esiintymisistä tuhatpäisten yleisöjen edessä, lukuisia uusia ystäviä ja tuttavia sekä mittaamattomasti uusia muistoja.

Neljän vuoden odotus seuraavaan World Gymnaestradaan on alkanut. Seuraava maailman suurimpiin voimistelutapahtumiin lukeutuva World Gymnaestrada järjestetään Amsterdamissa 30.7.-5.8.2023, mutta sitä ennen näemme toivottavasti monissa voimistelutapahtumissa Suomessa ja ulkomailla. 

Tässä vielä koostetta Dornbirnin World Gymnaestradan tunnelmista suomalaisosallistujien sanoin. 

(Teksti jatkuu kuvan jälkeen.) 


Kuvassa: 16. World Gymnaestradan päätösjuhla keräsi osallistujat viimeisen kerran Birkenwiese-stadionille upeisiin Alppimaisemiin. 

Erinomainen kokemus

Säkylän Naisvoimistelijoiden Gymnaestrada-osallistujista puolet olivat miehiä, puolet naisia. Se on kuulemma osittain onnistuneen reissun salaisuus, seuran naiset naurahtavat.

Meillä on ainakin ihan mahtava porukka! Parasta on ollut tämä yhteishenki. Olemme koko porukka yhdessä majoittumassa ja sen takia ryhmän yhteishenki on tuntunut entistä tiiviimmältä. Gymnaestradassa kaikilla on hyvä fiilis, ihmiset ovat ystävällisiä ja kaikki tervehtivät toisiaan, etenkin paikalliset. Tämä on ollut erinomainen kokemus, Tuula Lehto ja Anna-Liisa Koivisto kertovat. 

(Teksti jatkuu kuvan jälkeen.)


Kuvassa: Anna-Liisa Koivisto (vas.) ja Tuula Lehto odottivat ryhmänsä kanssa paluukyytiä Dornbirnistä lentokentälle. Koivistolla oli takanaan kahdeksas ja Lehdolla toinen kansainvälinen Gymnaestrada-tapahtuma. 

Ryhmä oli tyytyväinen omaan esiintymiskokemukseensa. 

- Oma Arjen ylistys -esitys meni tosi hyvin, emme olekaan aikaisemmin esiintyneet Pohjola-illassa. Mutta nyt on hieman ”tabula rasa ” olo näin viikon jälkeen, Koivisto sanoo. 

- Kaupunkilavoilla oli hyvä tunnelma, lavat oli katettuja ja paljon paikallisia katsomassa. Julkiset kulkivat hyvin, vaikka esityksiä oli eri paikoissa, Lehto listaa tapahtuman onnistumisia.

Ainoastaan avajaisten siirtyminen oli hieman harmittanut viikon aikana.

- Mutta sillekään ei voinut mitään kun taivas määräsi sen, naiset toteavat ja jatkavat iloisesti.

- Liikunnan ilo tuo hyvän mielen!

 

”Mahtava! Upee! Tosi upee viikko!”

Kirkkonummen Urheilijoiden voimistelijoista osa liikuttui jo Helsinki-Vantaan lentokentällä, kun tapahtumaviikko oli vasta edessä.

- Minulla on ensimmäistä kertaa Suomen edustusasu päällä, liikutuin tässä asussa jo lentokentällä. Täällä Dornbirnissä olin elämäni ensimmäisen kerran esiintymässä kenttäohjelmassa, Eija Kulkki kertoo.

Kirkkonummelaiset voimistelivat Elämän voima -kenttäohjelmassa, jossa esiintymisestä jäi hyvä fiilis.

(Teksti jatkuu kuvan jälkeen.) 


Kuvassa: Eija Kulkki (vas.) Eva-Stiina Lavikainen, Heli Appel ja Ulla-Maija Lilja tuntevat kaikki toisensa pitkän historian takaa Kirkkonummelta, vaikka tapahtumaan osallistuivatkin kahden seuran voimistelijoina.

Eva-Stiina Lavikaiselle Dornbirn oli ensikosketus World Gmynaestrada -tapahtumaan osallistujana:

Tosi upea viikko on ollut, on ollut paljon enemmän kuin mitä edes osasi odottaa. FIG-gaala on ollut parasta, se kruunasi kaiken. Mutta avajaiset olivat myös tosi upeat.

Minun mielestä kaikkein ihaninta on sellaiset esitykset missä on pieniä, vähän isompia erittäin taitavia, tavallisen kokoisia aikuisia ja mummeleita, että on yhdistetty eri voimistelulajeja samaan ohjelmaan. Suomeen sellainen kans, Ulla-Maija Lilja Olarin Voimistelijoista toivoo.

Naiset paljastavat etenkin erityisryhmien esiintymisiä katsoessaan roskan menevän kummasti silmään. 

-  Se pistää aina miettimään tätä koko ajatusta, kun täällä kaikki voi olla minkä ikäisiä ja minkälaisia vaan. Eikä kilpailla, vaan kaikki kannustaa ihan huikeasti. Se on täällä parasta.

Hauskuuden ja voimistelun ilojuhla

Sammy Nurminen odottelee omaa esiintymisvuoroaan paljain varpain nurmikentällä. Kohta puoliin hän pääsee juoksemaan kentälle satojen muiden voimistelijoiden kanssa, jotka esiintyvät kansainvälisessä World Team -kenttäohjelmassa.

(Teksti jatkuu kuvan jälkeen.)

- Parasta Gymnaestradassa on koko tämä homma, koko ruljansi. Kyllä tämä on kaikin puolin tämmöinen hauskuuden ja voimistelun ilojuhla. Ihmiset on iloisia, hyväntuulisia, ystävällisiä, moikkailee ja juttelee toisilleen. 

Gymnaestrada-tunnelma on hurmannut Otson pojissa voimistelevan Nurmisenkin ja hän suosittelisi Gymnaestrada-kokemusta aivan kaikille.

- Täällä on kaikenlaisia, kaiken ikäisiä ihmisiä esiintymässä. Täällä ei kilpailla, vaan täällä esiinnytään hyväntuulisesti. Kaikki on kivaa ja sitten jatketaan sillä hauskanpidolla esiintymisten jälkeenkin. Tämä on poikkeuksellista aikaa kerran neljässä vuodessa. 

 

Niin mahtava viikko, ettei oikein löydä sanojakaan

Senni Lahtela ja Iitu Vehmassalmi Kotkan Naisvoimistelijoista ovat Gymnaestrada-viikon aikana esiintyneet #oonhyväjustnäin-kenttäohjelmassa, laulaneet junassa muiden nuorten osallistujien kanssa tuttuja biisejä ja nauttineet kaikkien esityksistä, myös omasta esiintymisestä.

- Tämä on ollut tosi tapahtumarikas ja hauska kokemus, Senni Lahtela iloitsee.

- Parasta on ollut, kun on nähnyt niin paljon ihmisiä eri maista, saanut vaihtaa pinssejä ja jutella niiden kanssa.

Tapahtuman hyväntuulisuus oli tavoittanut myös nuoret, samoin he kertoivat FIG-gaalan viestin kolahtaneen.

- Täällä on hyvä henki, ketään ei jätetä ulkopuolelle.

(Teksti jatkuu kuvan jälkeen.)


Kuvassa: Iitu Vehmassalmi (vas.) ja Senni Lahtela kulkevat jatkossa voimistelutreeneihin Kanadan t-paidassa ja Saksan repun kanssa, sillä tapahtuman vaihtopörssissä Suomi-asut olivat vaihtuneet mieleisiin.

Yhteisöllisyyttä ja voimistelun iloa

- Onhan tämä huikea tapahtuma. Paljon ihmisiä ja mukava tehdä porukalla. Samalla tutustuu myös muihin suomalaisiin voimistelijoihin, kun paljon tehdään vain oman joukkueen kesken, Minna Huhta kuvailee Gymnaestrada-kokemustaan.  

Vantaan Voimisteluseurasta Dornbirniin lähteneet Huhta ja Johanna Kainurinne ovat tutustuneet muihin suomalaisiin niin seuran hallinäytöksen kuin myös FIG-gaala esiintymisen kautta. 

- Ei se pelkkä osallistuminen, vaan pääsee myös katsomaan ja nauttimaan, niin sekin on tärkeää. 

(Teksti jatkuu kuvan jälkeen.)


Kuvassa: Johanna Kainurinne (vas.) ja Minna Huhta bongattiin haastateltavaksi Messukeskuksen lounaalta FIG-gaalaharjoituksien välissä. 


Kolmatta kertaa Gymnaestradaan osallistunut Kainurinne perusteli osallistumistaan yhteisöllisyydellä. 

Ensimmäiset muistot on lapsuusajalta, kun on ollut silloin Gymnaestradassa, niin haki sellaista yhdessäoloa sen porukan kanssa kenen kanssa harrastaa. Samalla pääsee näkemään maailmaa ja katsomaan voimistelua.

Gymnaestrada-viikon kohokohdaksi on naisille jäänyt seuran hallinäytöksen ensimmäinen esityskerta. 

- Pitkän harjoittelun jälkeen saatiin ne [hallinäytökset] hienosti vedettyä ja ollaan saatu tosi hyvää palautetta. Ihmiset on tullut kiittämään vuolaasti ja kertoneet olleensa katsomassa ja liikuttuneet, Kainurinne kertoo.

- Ensimmäisen esityksen aamuna oltiin ihan varauduttu, että meillä on aivan tyhjä sali. Mutta se oli hienoa, että meillä oli aika täysi katsomo. Se saattoi olla ehkä paras näistä suorituksista mitä täällä on tehty. Siinä oli hyvä tunnelma.Ihmiset ovat tulleet sanomaan, että ovat liikuttuneita. Mukava kuulla, että voimistelu liikuttaa, Huhta jatkaa.

 

Hyvä fiilis ja juosten paikasta toiseen

Gymnaestrada viikon aikana voimistelu on todellakin liikuttanut myös Enni Railamaata. Pakilan Voimistelijoiden kautta tapahtumaan saapunut Railamaa on onnistunut mahduttamaan tapahtumaviikkoonsa kaksi eri kenttänäytöstä ja kaksi eri hallinäytöstä.

Ne [eri esiintymiset] on vähän päällekkäin, että juoksen paikasta toiseen. Mutta ne on aika hyvin aikataulutettu, että kyllä mä ehdin.  

(Teksti jatkuu kuvan jälkeen.)


Kuvassa: Enni Railamaa esiintyi Birkenwiese-stadionilla World Team -kenttäohjelman lisäksi Energian ympäröimänä -koreografiassa. 

Omien harjoituksien ja esiintymisten lisäksi Enni on ehtinyt myös nähdä muiden esityksiä. 

Aamuisin hallinäytöksen jälkeen ja lounaan ympärillä olen ehtinyt kyllä katsella paikkoja tuolla Messukeskuksessa ja ehtinyt nähdä muiden voimistelua. Täällä kaikki on niin iloisia ja moikkailee eri kielillä. Täällä on hyvä fiilis ja tosi kivaa!

Railamaan ensimmäinen Gymnaestrada oli monen muun matkaan lähteneen suomalaisen tavoin Helsingissä järjestetty edellinen kansainvälinen World Gymnaestrada 2015. Dornbirn tuskin kuitenkaan hänen viimeiseksi voimistelun suurtapahtumaksi jää. 

Meidän nyt koko perhe ja suku on ollut aina näissä kaikissa tapahtumissa, niin mä nyt lähdin äidin, siskon ja tädin kanssa tänne.