Imaginastics loi ihannemaailmaa

13.7.2019 |

World Gymnaestradassa halli 6 on viimeisen kerran pakkautunut täyteen yleisöä. Hallin lämpötila on tunnelman mukana noussut kattoon ja odotus kihelmöi ilmassa.

Viikon mittainen voimistelufestivaali on saapunut viimeiseen iltanäytökseen, kun lauantai aamupäivän FIG-gaala on alkamassa. Myös perjantaina FIG-gaala esitettiin kahdesti loppuunmyydyille katsomoille ja vaikka kenraaliharjoituksiin oli myyty lippuja, joutui osa osallistujista tyytymään ja seuraamaan gaalaa livestriimin kautta.

FIG-gaala kruunaa tapahtumaviikon ja iltanäytös on yksi viikon odotetuimmista. Tampereen Naisvoimistelijoiden Liisa Toukolalla on vielä tallessa 20 vuoden takainen FIG-gaalalippu.

Tänä vuonna ei lippua sitten tarvitsekaan.

(Teksti jatkuu kuvan jälkeen.)


Kuvassa: Jäätikkö sulaa (kuva FIG/Volker Minkus)

Tampereen Naisvoimistelijoiden tanssillisen voimistelun ryhmän Iiriksen jäsenet lukivat toukokuussa 2018 Annu Tertsusen haastattelun Voimistelu-lehdestä, jossa hän kertoi tulevasta FIG-gaalakoreografiastaan, johon haettiin voimistelijoita. Osa voimistelijoista tunsi Tertsusen jo aikaisemmin voimisteluleireiltä, jossa hänen ohjaustapansa ja liikekielensä oli tehnyt vaikutuksen.

Olimme olleet Turun Suomi Gymnaestradassa Energian ympäröimänä -kenttänäytösohjelmassa, mutta nyt tuli mahdollisuus päästä tekemään jotain uutta ja erilaista. Tämä tuntui sellaiselta kerran elämässä vastaantulevalta haasteelta, joten päätimme laittaa oman hakuvideomme.

Toukola ja kolme muuta ryhmästä valittiin mukaan 65 voimistelijan joukkoon, joka on vajaan vuoden harjoitellut kolme minuuttista koreografiaa, tähtäimenään Gymnaestradan FIG-gaala.

Vielä ei oikein tajua, kuinka iso juttu tämä on. Ehkä sitten, kun on yleisö ja täysi halli ympärillä, niin ehkä sitten sitä ymmärtää missä seurassa ollaan, joukkueen voimistelijat totesivat kenraaliharjoituksia odotellessaan.

(Teksti jatkuu kuvan jälkeen)


Kuvassa: Jäätikkö sulaa -koreografiaa on Tampereen Naisvoimistelijoissa harjoiteltu Riina Husun (vas.), Helmi Pennasen, Milla Smolanderin, Krista Peltokankaan ja Liisa Toukolan kesken. 

 

Todellisuus iski näytöksessä: Katsomoiden alla käytävillä kulkiessaan, muiden ryhmien esiintymismusiikit ja yleisön reaktiot kuulleessaan, vastaantulevan voimisteluryhmän kanssa kannustuksia ja onnentoivotuksia vaihtaessaan. 

- Myös lopputanssi, yhteinen finaali, kun näkee yleisön ja pääsee vielä kerran koko porukalla tanssimaan ja fiilistelemään yleisön eteen. Siinä sitä viimeistään tajusi, missä on ja mistä on kyse, Iiriksen voimistelijat toteavat perjantain näytöksien jälkeen.

(Teksti jatkuu kuvan jälkeen.)


Kuvassa: FIG-gaalan finaalissa tanssi 700 voimistelijaa. Suomalaiset kuvassa sinipukuisina. (Kuva: FIG/Volker Minkus)


Kuten Gymnaestradan tunnelma ja tapahtuman ilmapiiri pitää kokea itse, että tietää ja ymmärtää mistä on kyse, pätee sama myös FIG-gaalaan. 

-  Upea fiilis, hieno tunne ja tunnelma voimistella FIG-gaalassa. Ei tätä voi sanoin kuvailla, mutta toivoisimme. että jokainen voimistelija saisi tämän kokea, tamperelaiset summaavat. 

Kun viimeisenä pyytää joukkuetta kuvaamaan yhdellä sanalla FIG-gaalaa, tulee useamman voimistelijan suustä yhtä aikaa:

Elämys! 

Sitä se oli FIG-gaalassa esiintyneille, ja toivottavasti myös katsojille. 


Kuvassa: 65 suomalaista voimistelijaa esitti FIG-gaalassa Jäätikkö sulaa -koreografian. Suomen koreografit olivat  Annu Tertsunen ja Emma-Leena Heikkinen.Kuvassa: FIG-gaalassa esiintyi yhteensä 700 voimistelijaa 20 ryhmästä, 17 maasta, viidestä maanosasta. Imaginastics -niminen näytös oli rakennettu John Lennonin Imagine-kappaleen teemaan. Gaalan koreografeina toimivat Marina ja Guy Maeder. 


Uutisen pääkuva: FIG/Volker Minkus