FIG sääntömuutokset trampoliinivoimistelun ikärajoissa

22.11.2018 |

FIG on muuttanut Technical Regulations -sääntöjään, jotka astuvat voimaan vuoden 2019 alusta. Muutos vaikuttaa trampoliinivoimistelun eri lajien seniori- ja juniori-ikärajoihin. Uusi senioreiden ikäraja on 17 vuotta. Sinä vuonna, kun täyttää 17, on kilpailtava seniorina, eikä kyseisenä vuotena voi enää jatkaa 
juniorina. Juniori-ikäisiksi lasketaan FIG-kilpailuissa 13-16-vuotiaat. 

WAGC -ikäluokat pysyvät ennallaan, mutta WAGC ikäluokkien liikevaatimukset trampoliinilla vaihtuvat. Uudet WAGC-liikevaatimukset löytyvät tästä sekä kohdasta Kilpailu ja Materiaalit. Myös Voimistelupäivillä kilpallaan vuonna 2019 uusien WAGC-sääntövaatimusten mukaisesti. 

Art. 5.2 Age of participants
For the official senior FIG Competitions and for the OG the participants must, in the year of the competition, have the following minimum age:

Seniors
Trampoline Gymnastics       17 years 
For all disciplines: gymnasts who have participated in a Senior World Championships, Senior Continental Championships, World Cup competitions, Multi-sport Games, 
may not participate in Junior competitions afterwards.

Juniors
 Trampoline Gymnastics      The gymnasts must not be less than 13 years of age, and not more than 16 years old.

Tästä kansainvälisten sääntöjen muuttumisesta johtuen muuttuvat myös kansallisten luokkajärjestelmien ikärajat 1.1.2019. 16 vuotta täyttävä voimistelija voi tämän jälkeen jo valita, kilpaileeko seniorina vai juniorina. Kilpailuluokkaa voi vaihtaa esimerkiksi kesken vuoden. Keväällä voi kilpailla vielä juniorina, mutta syksyn kilpailukauden kilpailla senioriluokassa, jos haluaa antaa näyttöjä seuraavan kevään seniorikategorian edustustehtävään. Kerran kansallisissa kilpailuissa seniorina kilpailtuaan ei enää voi palata juniorikategriaan. Sama sääntö pätee myös FIG-kilpailuissa kansainvälisesti. 

Ikäluokat muuttuvat siis kansallisissa trampoliinivoimistelun kilpailuissa 4.luokassa yksilötrampolinilla ja synkrossa, ja tuplaminitrampoliinilla (DMT).  Ikäluokkien muutos ei vaikuta kansallisiin  uokkavaatimuksiin, luokkajärjestelmä pysyy muuten samana. 


Voimistelijoiden valintakriteerit 2019 WAGC-joukkueeseen ja myös MM-kilpailuihin 2019 tehdään tämänvuotisten kilpailujen tulosten perusteella, ja hyväksytään valmennuksen asiantuntijaryhmässä (VAR) joulukuussa 2019. Valinnat tehdään näyttökilpailujen tulosten perusteella. Vuoden 2019 näyttökilpailut löytyvät tästä.

 

kuva FIG