TeamGymin EM-kilpailuille uudenlaista näkyvyyttä

9.10.2018 |

 

TeamGym tunnetaan pohjoismaalaisten hallitsemana voimistelulajina, mutta lajin leviäminen näkyy selvästi tämän vuoden Euroopan mestaruuskilpailuissa. Portugalissa 17.–20. lokakuuta järjestettäviin arvokisoihin osallistuu ennätykselliset 51 joukkuetta 16 maasta. Osa osallistujamaista on täysin uusia, osa tekee paluun EM-kisoihin muutaman vuoden tauon jälkeen.

Eurooppalainen voimisteluyleisö osoitti valtavan kiinnostuksensa kisoja kohtaan ostamalla pääsyliput loppuun jo viikkoja ennen tapahtuman alkua! Suomessa lajin tärkeimpiä arvokisoja voi seurata ensimmäisen kerran televisiosta, kun Yle näyttää aikuisten finaalisuorituksia lauantaina 20.10. ensin Areenasta kello 12.55 ja myöhemmin myös TV2:sta kello 17. Karsintoja voi seurata UEG:n YouTube-kanavalta.

 

Vaikeusarvot nousussa

Suomesta kilpailuihin lähtee Jyväskylän Voimistelijoiden seurajoukkue sekasarjaan ja maajoukkueet tyttöjen ja naisten sarjoihin. Maajoukkuevoimistelijat ovat lähtöisin kymmenestä eri voimisteluseurasta.

”Osa voimistelijoista onkin tuttuja TeamGymin maajoukkuevalmennuksesta jo useamman vuoden takaa. On ollut hienoa tehdä yhdessä töitä kaikkien voimistelijoiden kanssa jo marraskuusta 2017 alkaen. Tyttöjen ja naisten joukkueet ovat harjoitelleet upeasti, ja joukkuehenki on loistava”, kertovat maajoukkueen vastuuvalmentajat Janniina Väänänen ja Maiju Vinni Jacobsen.

Naisten joukkueen ikähaarukka on 19–26 vuotta. Valmentajien mukaan joukkueessa on sopiva yhdistelmä kokemusta ja EM-kisojen ensikertalaisia.

”Moni heistä on viimeisen kahden vuoden aikana muuttanut opintojen myötä joko kotimaassa toiselle paikkakunnalle tai ulkomaille ja näin ollen järjestänyt päivittäisharjoitteluaan uudelleen. Joukkue on siis motivoitunut ja sitoutunut tekemään töitä yhteisen tavoitteen eteen! Kilpailuun lähdetään vuoden 2016 EM-kisoihin nähden vaikeammilla volttirata- ja trampettikierroksilla.”

Tyttöjen joukkue on puolestaan nuori: 13 voimistelijasta kahdeksan on juniori-ikäisiä vielä vuoden 2020 EM-kilpailuissa. Joukkue on edistynyt monipuolisesti maajoukkue- ja EM-valmennuksessa. 

”Voimistelijat ovat kehittyneet vuoden aikana huikeasti erityisesti vapaaohjelmassa, jossa koreografia ja uudet vaikeusosat toivat haastavuutta. Lisäksi niin volttiradan kuin trampetin vaikeutta on saatu nostettua”, Vinni Jacobsen ja Väänänen kehuvat.

 

Tavoitteena tuttu suoritusvarmuus

Viimeksi TeamGymin Euroopan mestaruuksista kilpailtiin kaksi vuotta sitten Sloveniassa. Silloin suomalaiset sijoittuivat neljänsiksi sekä tyttöjen että naisten sarjoissa. Maajoukkuevalmentajien mukaan liikkeen siisteys ja varmuus ovat Suomen vahvuuksia, ja niistä pyritään pitämään kiinni myös tulevissa kilpailuissa. Edellisten EM-kisojen jälkeen kilpailuasetelmaa ovat kuitenkin mutkistaneet uudistetut säännöt ja kasvanut osallistujamäärä.

”Päivitettyjen sääntöjen vaikutusta arvosteluun on haastava arvioida erityisesti vapaaohjelman osalta. Lähdemme tekemään omaa vahvaa suoritustamme, ja kilpailupäivät näyttävät, mihin tasomme tällä hetkellä ja näiden sääntöjen valossa sijoittuu. Haluamme, että voimistelijat pääsevät nauttimaan kilpailemisesta yhdessä joukkueena ja tuomaan esille osaamistaan EM-kilpailuareenalla.”

EM-kilpailuissa kunkin sarjan kuusi parasta joukkuetta etenee finaaleihin. Tyttöjen ja naisten karsinnoissa joukkueita on 10, sekasarjassa 11.
 

Kilpailuaikataulu

Suomen joukkueet matkustavat Portugaliin maanantaina 15. lokakuuta. Kilpailut etenevät seuraavasti:

ke 17.10. tyttöjen karsinta 
to 18.10. sekajoukkueiden ja naisten karsinta 
pe 19.10. tyttöjen finaali 
la 20.10. sekajoukkueiden ja naisten finaali. 

Suomalaisjoukkueiden tunnelmia voi seurata kisaviikolla Instagram-tileiltä @teamgymfinland ja @voimistelu. 


Kuva: Tyttöjen ja naisten EM-joukkueet (Roosa Pelkonen). Maajoukkueen vastuuvalmentajat haluavat kiittää seuravalmentajia, jotka tekevät arvokasta ja osaavaa työtä maajoukkuevoimistelijoiden päivittäisvalmennuksessa!