Neljä suomalaista tuomaroimaan TeamGymin JPM-kisoja

28.3.2018 |

TeamGymin junioreiden Pohjoismaiden mestaruuksista kilpaillaan huhtikuun 14. päivänä Joensuussa. Suomalaista lajiosaamista kilpailuissa edustaa kaksi tyttöjen joukkuetta, Espoon Telinetaitureiden Elecstreme sekä Fliku-82:n Celeda, sekä seitsenhenkinen delegaatio, johon kuuluu delegaation johtajan ja kahden sihteerin lisäksi neljä tuomaria. Tuomaristoon kuuluu jyväskyläläinen Jatta Koistinen, joka pääsee tuomaroimaan Joensuussa ensimmäistä kertaa kansainvälisiä arvokilpailuja.

”Olen tosi innoissani JPM-kisoista! Aina on kiva päästä seuraamaan useampaa maata yhdessä. Minulla on aika varma olo itse tuomaroinnista, joten enemmän jännittää uusien ihmisten tapaaminen ja se, että tilanne on aika uusi”, Koistinen kertoo pari viikkoa ennen kisoja. 


Monipuolista lajiasiantuntijuutta

Jatta Koistinen on työskennellyt kansallisen tason TeamGym-tuomarina usean vuoden ajan. Nuorempana hän harrasti lajia SM-tasolle asti, minkä jälkeen hän on valmentanut Jyväskylän Voimistelijoiden TeamGym-joukkueita. 

Koistisen mukaan tuomarointi on tuntunut omalta jutulta heti ensimmäisistä kilpailuista lähtien, ja tuomarikokemus on hyödyttänyt myös valmentamista.

”Tuomaroinnin myötä asioita on alkanut katsoa ihan eri tavalla. On ollut hienoa huomata, miten monia asioita pystyn itse näkemään esimerkiksi yhdestä liikesarjasta tai liikkeestä.”

Kokonaisvaltaista lajitietouttaan Koistinen hyödyntää myös Voimisteluliiton TeamGymin Lajiasiantuntijaryhmässä, jonka jäsenenä hän on kaudella 2018–2020. Lajiasiantuntijaryhmä eli LAR päättää muun muassa TeamGymin kansallisen tason säännöistä sekä edistää ja ohjaa lajin kehitystä Suomessa.  

”Mielestäni on tosi kiva, että tuomarinakin pääsee tavallaan kehittämään lajia. Tuomarit kuitenkin asettavat joukkueet kisoissa järjestykseen ja siten painottavat, mihin suuntaa laji menee sääntöjen kautta”, hän arvioi.


Tuomarit osana kansainvälistä voimisteluperhettä

TeamGymin tuomarit arvostelevat joukkueiden kilpailusuorituksista kolmea eri osa-aluetta: vaikeusosia, sommittelua ja suoritusta. 

Vaikeus- eli D-pisteillä (difficulty) arvioidaan muun muassa vapaaohjelman vaikeusosioiden arvoa ja telineillä liikesarjojen vaikeusarvoa. Sommittelu- eli C-pisteet (composition) annetaan vapaaohjelmassa erinäisten koreografisten elementtien perusteella ja telineillä liikesarjojen järjestyksen sekä monipuolisuuden mukaan. Suoritus- eli E-pisteissä (execution) huomioidaan esimerkiksi vapaaohjelman suorituksen yhdenaikaisuutta ja tekniikkaa sekä telinesuoritusten puhtautta, varmuutta ja yhdenmukaisuutta.

Tuomarikortteja on I-, II-, III- ja KV-tasoille. III-tason kortilla on mahdollista päästä tuomaroimaan kansallisten kilpailujen lisäksi myös PM-tason kilpailuja. EM-kilpailuissa tuomareilta edellytetään KV- eli kansainvälisen tason tuomarikorttia, jollaisen Jatta Koistinen suoritti viime syksynä Ruotsin Lingvallenissa. 

Koistisen mukaan KV-kurssilla tuomarointia harjoiteltiin videoilta, joilla esiintyneiden TeamGym-joukkueiden suoritustaso oli Suomen joukkueita korkeampi. Muuten kurssi ei juuri poikennut Koistisen aiemmista tuomarikoulutuksista.

”Loppujen lopuksi yllätyin, että KV-kurssi oli tietyllä tavalla samanlainen kuin Suomen kurssit, vaikka asioita käytiin tietysti läpi englanniksi ja code [säännöstö] oli englanniksi. Kokemuksena kurssi oli tosi kiva, ja siellä oltiin onnellisia siitä, että vaikka mukana oli ihmisiä eri puolilta Eurooppaa, niin silti oltiin kuin yhtä perhettä."


Viimeistelyharjoitukset videoilta

Tämänvuotisissa Joensuun JPM-kilpailuissa kaikki Suomen tuomarit – eli Jatta Koistisen lisäksi Pipsa Saarenketo, Janniina Väänänen ja Johanna Väänänen – ovat KV-kortin suorittaneita. Nelikko sai tuntumaa arvokisatuomarointiin Tampereen JPM-katsauksessa, jossa he arvostelivat suomalaisjoukkueita samoilla tuomaripaikoilla kuin varsinaisessa JPM-kisassakin. Koistinen aikoo harjoitella tuomaroimista vielä itsenäisesti ennen arvokisoja.

”Videoita tarvitsee katsoa vielä ennen JPM-kisaa. Jos pääsen seuraamaan JyVo:n  edustusjoukkueen treenejä, niin mahdollisesti harjoittelen tuomarointia vielä treenisuorituksistakin.” 

Joensuussa Koistinen tuomaroi volttirataa kahdessa kilpailussa, trampettia yhdessä. 

”Siellä on pitkä päivä tiedossa, mutta se menee varmasti innostuksessa nopeasti. Toivotaan, että Suomen joukkueillakin menee kaikki hyvin. Ainakin Tampereella joukkueet alkoivat näyttää aika valmiilta.”


Lisätietoja JPM-kilpailuista osoitteessa: http://tgnordics2018.com

Kisafiiliksiä myös Facebook-osoitteessa https://www.facebook.com/tgnordics2018 ja Instagram-tilillä @tgnordics2018 (https://www.instagram.com/tgnordics2018/)


Kuva: Suomen JPM-tuomareihin kuuluva Jatta Koistinen (Tampereen Voimistelijat / Roosa Pelkonen)