Joukkuevoimistelun valmennukseen uusia tuulia

8.9.2017 |

Voimisteluliiton tulevaisuuskuvassa osaaminen on nostettu yhdeksi kolmesta päävalinnasta. Huippuvoimistelun yhtenä osaamisen avaintekijänä on valmentajuus ja sen tukeminen. Urheilijan menestyksen edellytyksenä on ammattimainen valmennus. Voimistelulajien valmennusjärjestelmissä seuroissa tehtävä työ on isossa roolissa. Voimisteluliitto on lisännyt panostusta valmentajuuden tukemiseen.

Voimisteluliitto on yhdessä Kisakallion urheiluopiston kanssa ja Kaarina Karin säätiön avustuksella palkannut joukkuevoimistelun kehitystyöhön Veera Kainulaisen voimistelun valmennuksen kehittäjäksi elokuun alusta alkaen. Palkkauksen tarkoituksena on edesauttaa joukkuevoimistelun kehittymistä niin valmennuksen sisältöjen, testauksen kuin lajiosaamisen osalta. Joukkuevoimistelun saralla Veera on toiminut päävalmentajana pitkään ja toimintaympäristö on tuttu. Voimisteluliiton joukkuevoimistelun valmennustoiminnan osana oleva Kisakallion yläkoululeiritys on isossa roolissa uudessa toimenkuvassa.

Joukkuevoimistelu on lisenssimääriltään suurin suomalaisista voimistelun kilpalajeista. Lajin valmennusjärjestelmässä harjoittelee yli 160 joukkuetta useilla urheiluopistoilla ympäri Suomen. Uusi joukkuevoimistelun kehittäjän palkkaus edistää noin 1400 lapsen ja nuoren voimisteluharrastusta ja tukee osaltaan voimisteluseuroissa tehtävää työtä.

Voimisteluliiton, Kisakallion urheiluopiston ja Kaarina Karin säätiön avustuksella on nyt yhteisesti kaksi työntekijää; Johanna Ahlqvist, joukkuevoimistelun kehittäjä ja Veera Kainulainen voimistelun valmennuksen kehittäjä. Johanna vastaa joukkuevoimistelun valmennusjärjestelmän kehittämisestä, jossa on tehty uudistuksia valmennusrinkien toimintaan alkaneelle leirikaudelle 2017-2018, sekä aluevalmennuksesta ja kilpa- ja harrasteleireistä. Veera vastaa valmennusjärjestelmässä talenttien ja SM-leirityksestä sekä yläkoululeirityksestä Kisakalliossa.

Kouluttajatiimi tuo osaamista leireille

Osana uudistusta on aloittanut joukkuevoimistelun kouluttajatiimi, jonka osaajat toimivat leireillä kouluttajina sekä suunnittelevat ja toteuttavat materiaaleja valmentajille leireille. Kouluttajatiimi koottiin avoimen haun kautta keväällä. Tiimi on kiinteä osa valmennusjärjestelmää ja tukee järjestelmän laadukasta toteutusta kaikilla leireillä eri opistoillamme. Leiritys toimintaa järjestetään joukkuevoimistelussa Kisakalliossa, Vierumäellä, Kuortaneella, Norrvallassa, Vesileppiksessä, Tanhuvaarassa ja Virpiniemessä.

Valmennuksen johtoryhmä ohjaa valmennustoimintaa

Valmennuksen palkkausten myötä Voimisteluliitossa toimii joukkuevoimistelun valmennuksen parissa useampi henkilö. Tämän myötä mm. miesten telinevoimistelussa toiminnassa oleva valmennuksen johtoryhmätoiminta mallinnetaan joukkuevoimisteluun. Joukkuevoimistelun valmennuksen johtoryhmä ohjaa valmennusjärjestelmän toimintaa, jota kehittäjät toteuttavat. Johtoryhmään kuuluu molemmat kehittäjämme Johanna ja Veera sekä lajipäällikkö Susanna Porola ja voimistelutoimen johtaja Liisa Ahlqvist toimihenkilöistä. Lisäksi joukkuevoimistelussa on kaksi palkkatukea saavaa valmentajaa Voimisteluliiton huippuseuroissa; Titta Heikkilä Tampereen Voimistelijoissa ja Anneli Laine-Näätänen Olarin Voimistelijoissa, jotka kuuluvat valmennuksen johtoryhmään. Johtoryhmä tulee kehittämään seuraavaksi erityisesti maajoukkueleiritystä osana valmennusjärjestelmää.

 

Kuva Ella Launonen; kuvassa voimistelun valmennuksen kehittäjä Veera Kainulainen Kisakalliossa valmennusleirillä voimistelijoiden kanssa